Groot aantal burgemeesters vraagt om andere aanpak coronabeleid
Als corona niet meer weg gaat, moet het anders, vindt ook Lars Voskuil
Gepubliceerd: 21 januari 2022
Nadat deze week volop acties in de cultuursector waren en eerder al in de horeca is wel duidelijk dat de samenleving staat te springen om meer bewegingsruimte. Een flink deel van de burgemeesters in Nederland vindt dat ook en dat hebben ze laten weten in een open brief in de landelijke media.
Het gaat dan vooral om het langetermijnperspectief, dat volgens die dertig burgemeesters te veel ontbreekt in de aanpak van corona. ‘Pas als burgers hoop kunnen ontlenen aan het beleid en zien dat maatregelen ook werkelijk leiden tot de verbetering van hun persoonlijke omstandigheden en hun omgeving, kunnen zij vertrouwen hebben in de bestuurders die hiervoor verantwoordelijk zijn’, zo staat te lezen.
Na e acties in het hele land beschrijven de burgemeesters in hun brief voor welke praktische problemen het landelijke beleid hen plaatst. ‘Inmiddels draaien gemeentelijke juristen overuren om uit te dokteren of een yogastudio in een museum of een kapsalon in een theater volgens de landelijke noodwetgeving moet worden toegestaan of verboden.’ Handhaven, prima. Maar het mag geen selectieve handhaving worden, zo laten ze weten.
Burgemeester Lars Voskuil van Bergen onderschrijft de mening dat het tijd wordt voor een andere aanpak. ‘Na twee jaar moet er een, vooral écht, langetermijnperspectief komen. Voor de cultuursector, het onderwijs, de zorg, de (horeca-)ondernemers, de sportclubs en het verenigingsleven, het sociale leven, voor de jongeren, voor onze ouderen…voor ons allemaal. Ik sluit mij van harte aan bij de oproep van mijn collega-burgemeesters: wat nu nodig is, is een houdbaar langetermijnperspectief, voorspelbare én uitlegbare regels en bijbehorende handhaving. Van repressie naar regulering, met als uitgangspunt ‘open’ in plaats van ‘dicht’.
Dat zal veel ondernemers, instellingen en ook burgers als muziek in de oren klinken.
Foto (redactie)
Lars Voskuil: ‘Tijd voor een andere aanpak.’