Deel

Herenweg pand Belleman Elektro e.a.

Eigenlijk is er überhaupt geen winkel meer over...

Herenweg pand Belleman Elektro e.a.

De nadering van het kruispunt Herenweg-Slotweg in Egmond aan den Hoef vanuit Bergen is behoorlijk veranderd. Veel al wat ouderen zullen zich wellicht nog herinneren dat daar onder meer een kruidenier zat (fam. Ruiter) en een elektrozaak (fam. Belleman). Het was een tijd waarin nog veel winkels in de kern van het dorp aanwezig waren.

Uit het archief van Gerard Groot tekenen we op:

Wie is de man op de transportfiets, is dat Jo Ruiter de uitbater van de kruidenierszaak? Op het hek (later door Frans Nieuwenhuizen gesloopt) stond de tekst ‘Wie weet het’. Dit was voor die tijd ’n godslasterlijke tekst en moest daarom op last van hogerhand verwijderd worden.

Rechts de woning waarin onder meer Burgemeester Bos en de fam. Portegies hebben gewoond. Later werd dat de familie Belleman (met de elektrozaak) en nadat de elektrozaak was opgeheven, is het pand tot woonhuis geschikt gemaakt. Het grote pand ernaast is altijd woonhuis gebleven. Of het pand ooit een koloniehuis is geweest zoals het bordje aan de gevel suggereert, is wat onduidelijk. Wie meer weet mag het ons melden.

Martijn Mulder van Historisch Egmond laat weten dat dit pand inderdaad het allereerste koloniehuis c.q. r.k. vakantiehuis is geweest. ‘In het begin werden hiervoor particuliere huizen ingezet, pas later werden Kerdijk, Zwartendijk en St Joseph specifiek voor dit doel gebouwd.’ 

Bedankt Martijn!

Mevrouw Ruiter vertelde ooit: ‘In de woning waar we jaren onze kruidenierszaak hadden, woonde eerst de familie Bruinenberg de vader en moeder van o.m. Jans Bruinenberg (zwanenbuurtje).’

Dus achtereenvolgens zaten daar Bruinenberg, Jaap Hopman en Jo Ruiter. Pastoor Saulenn werd destijds vanuit Egmond aan den Hoef overgeplaatst naar Schiedam. Hij wilde toen graag dat Jo Ruiter en zijn vrouw Bets Ruiter-de Waard ook naar Schiedam zouden komen, waar zij een ‘kruidenierswinkel annex café’ zouden runnen. Mevr. Ruiter vond dit maar niets, want Schiedam was een waterplaats. Zij werden later ZBH’ers: Zeer Bekende Hoevers. Onder meer doordat zij jaren de koffie-, thee- en snoepkraam op het oude Zeevogels-terrein  bij Wimmenum verzorgden.

Links achteraan over de kruising heen zien we vaag de woning van Reinier Metselaar. Hij deed zijn naam eer aan door de woning zelf te bouwen.

Hier heeft later de familie van Jan Heddes en zijn vrouw Ank Heddes-Peetoom gewoond. Eveneens voor veel Hoevers heel bekende figuren, mede door hun handel in verse eieren en zijn handel in mollenhuiden en kievitseieren.

Al met al was er in de kern van Egmond aan den Hoef een groot aantal winkels en neringen aanwezig. De organisatie van het Hoever Dorpsfeest heeft er wel eens wat meer onderzoek naar gedaan en je staat ervan te kijken hoeveel ondernemers er waren, honderden! Van die bezigheden is eigenlijk niets meer over.

Zoals Wim Sonneveld het al bezong in zijn melancholische kaskraker Het Dorp: ‘Het dorp is gemoderniseerd en nu zijn ze op de goede weg…’ Toch?

Foto’s (P. Jonker)

Archief (Gerard Groot)

Foto 1 en 2: Het grote huis op de achtergrond is de kruidenierszaak van de familie Ruiter geweest. Iets daarvoor staat het pand van Belleman, met later eraan gebouwd de elektrozaak. Achter het grote huis van de familie Ruiter stond voorheen de kolenschuur van Frans Nieuwenhuizen.

Foto 3: Het pand van de familie Belleman, later Belleman Elektro.

Foto 4: De entree van de kern van Egmond aan den Hoef, komend vanuit Bergen

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Herenweg pand Belleman Elektro e.a. Herenweg pand Belleman Elektro e.a. Herenweg pand Belleman Elektro e.a. Herenweg pand Belleman Elektro e.a.

Meer 'Rechter kolom':

Uitgraven Slotgracht: De geschiedenis werd blootgelegd

18 juni 2021

Hieruit zijn de resten van de ruïne weer opgebouwd

Deze week zien we foto's van de 'drooglegging' in Egmond aan den Hoef. Niets van doen met het alcoholverbod van destijds, maar alles met de drooglegging van de Slotgracht en het 'herstellen' van de muren van de ruïne.

Het wordt weer drukker in de lucht

18 juni 2021

Meer versoepeling, dus ook meer op vakantie

Nu de wereld langzaam aan weer wat normaler wordt zie je dat meteen terug in de lucht: de witte condensstrepen aan de blauwe hemel hebben we een tijd niet gezien, maar het wordt weer drukker in de lucht. Vakantiegangers, zakelijk vliegverkeer, wat het ook zij, er komt weer meer van. Hoe lang nog voordat we de klachtenlijn naar Schiphol weer kunnen openen?

Lekker balletje gooien…

18 juni 2021

Rustig vermaak op plein bij Dorpshuis Hanswijk

Als het zulk mooi weer is dan neig je al snel naar een leuk rustig spelletje, alsof je op vakantie bent ergens in Frankrijk. Dat dachten Jaap, George, Johan en Rinus ook. Zij zochten de jeu de boule-bak op bij Dorpshuis Hanswijk en speelden rustig hun spelletje. Maar wel serieus. De meetlat kwam er af en toe aan te pas om de afstanden nauwkeurig na te meten. Het gaat wel ergens over ja...

Hairy Bikers op pad

18 juni 2021

Vervaarlijk uitziende 'motorrijders' blijken PUCH hobbyisten

Ze reden op zondag door Egmond aan den Hoef en zagen er uit als de verkenners van een of andere motorbende. Niets was minder waar. Het waren twee PUCH-hobbyisten die uit Beverwijk en Akersloot kwamen en een stukje rondtoerden.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 15’

18 juni 2021

Waar woont deze K. Bouter?

Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 10 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 14’

11 juni 2021

Wie is het en waar zit hij?

Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 10 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Even rusten na al dat zwemmen…

11 juni 2021

Al met al best vermoeiend als je zo jong bent

Ze worden op de voet gevolgd, het zwanenkoppel. regelmatig zien we foto's voorbijkomen waar ze op staan. Op weg naar een volgend watertje, in de sloot, en, zoals hier, even op rust in het weiland langs de Kalkovensweg. Het leven is voor jonge zwanen al met al best vermoeiend en als je de hele tijd moet zwemmen, wil je ook wel eens even lekker in het gras liggen. Vader en moeder waken om beurten...

Those were the days…

11 juni 2021

Nagenoeg niets meer hetzelfde gebleven

De boulevard in Egmond aan Zee. De nostalgie druipt ervan af. Alleen al de auto's die er staan geparkeerd en hoe ze staan. Ze komen dus blijkbaar van rechts aanrijden en schuiven hem dan zo in een parkeervak.

Zichtbaar bijvriendelijk maaibeleid

11 juni 2021

Juist nu kun je zien wat het effect is

Wanneer je door de polder fietst zie je direct wat het effect is van het aangepaste maaibeleid van de gemeente. In haar streven een bijvriendelijke gemeente te zijn (worden) zie je langs de polderwegen dat de berm 'maar half gemaaid is'. De andere helft blijft intact met alle bermbloemen incluis. Dat trekt veel bijen en daarmee vindt verdere bestuiving van deze bloemen plaats. Het is voor de bijen absolute noodzaak dat dergelijke bermen (en weilanden) er zijn om te kunnen overleven.

Indrukwekkende legervoertuigen

11 juni 2021

en het is niet eens 5 mei...

Het was niet eens 5 mei, maar daar waren ze toch ineens: een stuk of vier wagens en een motor uit WOII die op De Doelen in Egmond-Binnen reden. Dat is toch even een verrassing. Waar ze naartoe op weg waren is niet duidelijk, ze waren weer voorbij voor je er erg in had. Maar gelukkig konden we nog wel net even een plaatje schieten van een van die indrukwekkende legervoertuigen.

15 juni 1961

18 juni 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 15 juni 1961?

Oud Papier Clublied

11 juni 2021

Even lekker meedeinen op de muziek

Een filmpje (4.27 min.) van Nina Stam met het Oud papier Clublied uit 2018.

Egmond Binners zingen

18 juni 2021

Scheld- en bijnamen

Een liedje gemaakt in 2011 over scheld- en bijnamen in Egmond Binnen van 3.31 minuten. Met dank aan Bert Houtenbos.  

Is het een motor of een auto?

4 juni 2021

Mooi is ie!

Op de stoep bij Hotel Zuiderduin fotografeerde Guus van Doorn dit vervoersmiddel. Iedereen vindt hem prachtig maar wat is het nou? Een motor of een auto? Afgaande op het kenteken staat deze geregistreerd als een auto. Zo'n kenteken of niet .... de meerderheid zag er toch écht een motor in!

Staan de 7 dagen in het teken van …..

18 juni 2021

Maar liefst 14 items

Staan de 7 dagen in het teken van …..

11 juni 2021

Maar liefst 9 items

Zaterdag 12-06-2021: Internationale Dag tegen Kinderarbeid (VN) Over de hele wereld zijn nog steeds 218 miljoen kinderen gedwongen aan het werk. Om hier extra aandacht voor te vragen is de Dag tegen Kinderarbeid in het leven geroepen. Op deze dag, die wordt georganiseerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (International Labour Organisation ILO) en ondersteund door de VN, wordt de actie tegen kinderarbeid gevoerd. Dit gebeurt door mensen beter te onderwijzen en mensen te motiveren om actie te ondernemen tegen kinderarbeid.

8 juni 1961

11 juni 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 8 juni 1961?

1 juni 1961

4 juni 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 1 juni 1961?

Schapen, heel veel schapen

4 juni 2021

Op weg naar vers voedsel

Sjef Kenniphaas zag op zaterdagavond een wel heel volle Boulevard. Een kudde schapen was onderweg naar de Noorderduinen om daar lekker te grazen.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 13’

4 juni 2021

In welk dorp en in welke straat vinden we dit torentje?

Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 10 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Staan de 7 dagen in het teken van …..

4 juni 2021

Maar liefst 12 items

Vrijdag 04-06-2021; Internationale Dag van Onschuldige Kinderen als Slachtoffers van Agressie (VN) Het doel van de dag is het erkennen van de pijn die kinderen over de hele wereld lijden, die het slachtoffer zijn van fysieke, mentale en emotionele misbruik. Deze dag bevestigt de inzet van de VN om de rechten van kinderen te beschermen.

Zwanen in ganzenpas…

28 mei 2021

Even natellen... ja, ze zijn er allemaal

Het zwanenkoppel van de Slotgracht is wel eens op pad. Nu de maatregelen zijn versoepeld biedt dat tenslotte weer wat meer bewegingsruimte. Onderweg wordt het dan wel even 'op je vingers natellen' of iedereen er nog is...

125 Jaar Oud-Katholieke Kerk Ste.Agnes in de Voorstraat

4 juni 2021

De processie van 15 mei 2011 in beeld

Op zondag 15 mei 2011 vierde de Oud-Katholieke Parochie van St. Agnes de 125ste verjaardag van kerkwijding van haar huidige kerkgebouw in de Voorstraat 112.

Jan Houtenbos over Rudolf Scheltinga

28 mei 2021

De laatste dagen in Egmond

Afgelopen woensdag was ik op bezoek bij Rudolf Scheltinga. De pastorie aan de Voorstraat was al grotendeels ontruimd. Een deel van de inventaris is al overgebracht naar hun tijdelijke appartement in Amersfoort. De rest staat in de opslag en wordt in oktober van dit jaar overgebracht naar de pastorie in Amersfoort. Rudolf, geboren in Fryslân, kwam op 1 november 2009 naar Egmond en gaat op 1 juni 2021 naar de OK parochie H. Georgius, Joris op ’t Zand in Amersfoort.

Kaasfabriek Egmond-Binnen

28 mei 2021

Wie herkent de man op de foto?

Links op deze foto staat de kaasfabriek die ooit in Egmond-Binnen was gevestigd op de Krijt. De mensen op de foto zijn vermoedelijk de werknemers die daar hun dagelijkse arbeid verrichtten.

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

28 mei 2021

Wij gaan voor de échte 'Vissersvrouwen' van Roelof Koning!

De vissersvrouwen horen thuis in Egmond. Wie helpt? Roeland Koning maakte zijn mooiste werk in Egmond rond 1925. Het Museum van Egmond bezit al tien werken van de schilder maar dit schitterende, bijna levensgrote schilderij van Antje de Groot-Wijker, Jannetje Krab-de Groot en een onbekende vrouw hóort erbij. Het is te koop voor € 25.000,- Dat heeft de eigenaar er jaren geleden voor betaald aan Kunsthandel Simonis & Buunk die het overkocht uit Amerika. Meer hierover staat in de Museumbode, voor geïnteresseerden gratis af te halen bij Boekandel Dekker. Bijdragen t.n.v. St. Museum van Egmond o.v.v. 'Vissersvrouwen' NL84RABO 0315770112  Alle schenkers zijn welkom bij een speciale ontvangst wanneer het schilderij is aangekomen. Maar zo ver is het nog lang niet!. Laten we dit samen doen!

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 12’

28 mei 2021

In welk dorp en in welke straat vinden we deze elementen in de gevel?

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 12’ Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 10 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Staan de 7 dagen in het teken van …..

28 mei 2021

Maar liefst 13 items

Vrijdag 28-05-2021; Weekend van de Begraafplaats Het weekend van de Begraafplaats levert een bijdrage aan de gemeenschappelijke doelstelling om het publiek vertrouwder te maken met alle aspecten die begraafplaatsen in Nederland bieden. Er worden deze dagen verschillende activiteiten georganiseerd omtrent een specifiek thema.

25 mei 1961

28 mei 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 25 mei 1961?

Drone beelden

28 mei 2021

Hoe een vogel Egmond aan Zee ziet

Drone beelden van Egmond aan Zee  door Dji Mavic Pro (4k Cinematic Drone Video) op 23 januari 2021 (1.48 min.).

Aagie en Gre gingen collecteren

22 mei 2021

Voor aanschaf van ‘Egmondse Vissersvrouwen’

Now maid eb je t al eoord, Ze willen onze vriendinnen weer naar Derp terughalen. Ze hebben rond 1925 geposeerd voor Roeland Koning. Het is waarachtig een prachtig schilderij geworden. Nou ja zoals alles kost dat natuurlijk een paar centen, maar dan heb je ook wat! Het zou mooi zijn als we samen met de inwoners van Derp, verenigingen, de gemeente en natuurlijk een paar goeie sponsors centen op kunnen halen om dit schilderij ‘terug naar Derp te halen.

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

21 mei 2021

Begrip voor onze eindexamen kandidaten?!

LAKS: al 110.000 klachten over eindexamens

Het vieren van Luilak

21 mei 2021

Waarom eigenlijk?

Luilak is een jaarlijks terugkerende traditie, die nu voornamelijk nog gevierd wordt in Noord-Holland. Met Luilak gaan jongeren vroeg in de morgen de straat op om langslapers wakker te maken met lawaai. Van oorsprong werden potten, pannen en pollepels gebruikt om de buren wakker te maken. Ook worden wel lege blikjes achter een auto gebonden vanwege het geklingel. Ondanks dat het een aparte belevenis is om rond zonsopgang buiten op straat te zijn, is de Luilakviering niet meer wat het geweest is, en is deze traditie aan het verdwijnen.

Staan de 7 dagen in het teken van …..

21 mei 2021

Maar liefst 8 items

21-05-2021; Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling (VN) Deze dag van Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling is door Unesco in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de waarde van culturele diversiteit én voor manieren om harmonieus samen te kunnen leven. In Nederland is 20% van de bevolking van buitenlandse afkomst. Daarom wordt Nederland een multiculturele samenleving genoemd. Verschillende bevolkingsgroepen, allemaal met hun eigen cultuur. Een kleurrijke samenleving met verschillen en met overeenkomsten, waarin juist de verschillen moeten worden gevierd. Deze dag is met uitstek geschikt om contact te maken met, of te leren over, een andere cultuur.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug