Het gaat niet zo heel lekker met de eekhoorn…
Zo gewoon is de gewone eekhoorn dus niet meer
Gepubliceerd: 30 augustus 2024
In het bos leven dieren van klein tot groot. Ze hebben elk hun eigen plekje en manier van leven. Nu hoef je hier niet direct op zoek te gaan naar wilde zwijnen, maar een eekhoorn, zwarte specht of bosuil zou toch moeten lukken? Er zijn hier toch zat bossen zou je denken. Nou, dat valt nog best tegen.
Een flinke roodbruine pluimstaart, zwarte kraaloogjes en een witte pluizige buik: eekhoorns hebben hun uiterlijk mee. Helaas gaat het niet goed met de eekhoorn. In de afgelopen 10 jaar is de soort 34% achteruitgegaan.
In de herfst leggen eekhoorns een voedselvoorraad aan voor de winter. Ze verbergen zaden, eikels, dennenappels en noten onder blaadjes of wat aarde. Maar ze vergeten altijd wel wat verstopplekken. Deze zaden groeien dan in het voorjaar uit tot een nieuwe plant of boom. Zo draagt de eekhoorn bij aan het verspreiden van bomen en planten in het bos.
De enige eekhoornsoort die van nature in Nederland leeft, de Sciurus vulgaris, heet ook wel de rode of gewone eekhoorn. Zijn vacht is, zoals zijn naam al aangeeft, roodbruin. Volwassen dieren zijn tussen de 20 en 30 centimeter groot. Ze hebben een grote pluimstaart die bijna net zo lang is als hun lijf. Ze gebruiken hun staart om te sturen en om in evenwicht te blijven. Maar als het regent gebruikt de eekhoorn zijn staart ook gewoon als paraplu.
Ze maken veel verschillende geluidjes. Het geluid van ‘opwinding’ klinkt weer anders dan ‘gevaar’ of de begroeting van een soortgenoot. Jonge eekhoorns maken piepgeluiden. Maar de volwassen dieren grommen, jammeren en kunnen zelfs kakelen. Ook het eten van een eekhoorn gaat bepaald niet geruisloos. Hun geknaag is vaak luid en duidelijk te horen.
Tussen 1960 en 1970 brak er een ziekte uit onder de eekhoorns, waardoor er veel zijn gestorven. Na 1970 ging het weer wat beter met de eekhoorns in Nederland en herstelde de populatie zich. Toch moeten we deze soort blijven beschermen, want door klimaatverandering verdwijnen bomen, bloemen en insecten die als eten dienen voor deze knaagdieren. Dat het niet goed gaat met deze soort blijkt uit de cijfers. In de afgelopen tien jaar zijn de aantallen al met ruim eenderde verminderd.
Op veel verschillende plekken in Nederland leven eekhoorns. Over het algemeen komen ze vooral voor in het oosten van het land, in loof- en naaldbossen, maar ook in duingebieden langs de kust. Goed om je heen kijken dus.
Bron: Natuurmonumenten.nl
Foto (redactie): Een zogenaamde rode of gewone eekhoorn die van nature in Nederland voorkomt. Maar de aantallen worden wel minder… Deze werd overigens niet hier in de buurt gespot.