Het jaar 2023: veel (nieuwe en aangescherpte) regels in de horeca
En er is nog meer in aantocht...
Gepubliceerd: 18 augustus 2023
Als horecaondernemer heb je te maken met regels. De laatste tijd komt er weer veel op de horecabranche af. Soms heb je te maken met proefballonnetjes, of oude lijstjes die in de media opduiken. Maar welke regels gelden echt? En werken de regels? Zoals al op meerdere plekken in de media is te lezen zijn er regels waar de effectiviteit op zijn minst discutabel is. Zoals de extra heffing op plastic voor fastfood of het statiegeld op blikjes. Op de eerste regel is bijvoorbeeld niet te meten of daardoor nu minder zwerfafval ontstaat. De consument betaalt immers gewoon zijn bakje patat of hamburger en gaat aan de loop. Wat er dan met het bakje gebeurt… De discussie zal nog wel even voortduren.
Ook het statiegeld voor de blikjes heeft nog niet erg postgevat in de hoofden van de consument. De invoering van statiegeld op blikjes leidt tot chaos in veel supermarkten. Zo staan er lange rijen voor de automaten en worden ongeschikte blikjes naast de afvalbakken gedeponeerd. Bovendien lopen de apparaten sneller vast, zo staat te lezen op nu.nl. “Het is nieuw voor alle klanten en werknemers. Daar zijn we ons van bewust en we doen er alles aan om daar een oplossing voor te vinden. We blijven daarin investeren’, zegt de topman van Ahold Delhaize, Frans Muller. Ook die discussie zal nog wel even voortduren.
Koninklijke Horeca Nederland heeft de geldende (en aankomende) regels en wetten met de juiste links verzameld.
Welke wetgeving is definitief?
- Verbod op recreatief lachgas 1 januari 2023: Verbod op recreatief gebruik lachgas per 1 januari 2023 | KHN
- Knaagdierbestrijding 1 januari 2023: Nieuwe wetgeving voor knaagdierbestrijding | KHN
- TEK regeling 21 maart 2023: TEK-regeling opent op 21 maart | KHN
- Statiegeld blikjes 1 april 2023: Vrijwillig statiegeld blikjes inzamelen, hoe doe je dat? | KHN
- WML 1 juli 2023: Wettelijk minimumloon +3,12% | KHN
- Sociale hygiëne 1 juli 2023: Zorg dat je registratie sociale hygiëne niet vervalt | KHN
- Single use plastic 1 juli 2023 en 1 januari 2024: KHN | De Single Use Plastic richtlijn en Ben jij al klaar voor de nieuwe regels voor wegwerpplastic? | KHN
- Pensioenwet 1 januari 2024: Pensioenwet: meer individueel en vanaf 18 jaar premie | KHN
- Verplicht CO2 registratie vanaf 100 medewerkers voor woon-werk verkeer: Vanaf 2024 verplichte CO2-registratie woon-werk en zakelijk… | KHN
- Belastingregels over 2023: Nieuwe wetten en regels voor de horeca in 2023 | KHN
Waar wordt over gesproken?
KHN: ‘Nu het kabinet gevallen is, weten wij ook niet welke voor de horeca relevante onderwerpen de komende periode door zullen lopen. Denk bijvoorbeeld aan de wetgeving rond flexibele arbeid, onderscheid zzp en werknemer, verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, hervorming van de arbeidsmarktinstituties, de wetgevende maatregelen die zijn aangekondigd voor alcohol en overgewicht, het convenant preventie gehoorschade en blurring.’
Meer over bovengenoemde thema’s lees je hier:
- Arbeidsmarkt: Meer duidelijkheid over hervormen arbeidsmarkt en contracten | KHN
- Verhoging belasting op frisdrank: Verhoging belasting op frisdrank | Prinsjesdag: Belastingplan 2023 | Rijksoverheid.nl
- 0% btw groente en fruit: 0% btw-tarief op groenten en fruit | KHN
- Preventie gehoorschade: Geluid horeca niet verplicht omlaag | KHN
- Blurring, standpunt KHN in de laatste alinea: Tweede Kamer lid Caroline van der Plas (BBB) bezoekt horeca in… | KHN
- Bijschrijfplicht leidinggevenden: KHN-lobby om bijschrijven ‘dagleidinggevenden’ op de vergunning… | KHN
Wat draagt nog meer bij aan de regeldruk, maar moet wel op orde zijn?
- Vernieuwde RI&E sinds mei 2022: KHN | Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE)
- Stikstofregels voor evenementen: Stikstof en evenementen: hoe zit dat? | KHN
- Informatieplicht energiebesparing: KHN | Informatieplicht energiebesparing en KHN | Zakelijke energiecollectief voor de horeca | COMCAM
- Strengere eisen betalingsverkeer (stijgende handling kosten contant geld en Know your customer verzwaring): Hoe we contant geld toegankelijk en betaalbaar houden | KHN
bron: khn.nl