Het kerstdiner (deel 1): het voorgerecht, kreeftensoep of een steak tartaar?
Steak tartaar of een kreeftensoepje?
Gepubliceerd: 1 december 2023
Nu de maand december haar intrede heeft gedaan zullen we de komende vier weken een viergangendiner voorbereiden. Past vast wel ergens tijdens de feestdagen. We beginnen met een voorgerecht. We doen deze week de keuze tussen een koud of een warm voorgerecht.
Als koud voorgerecht stellen we de steak tartaar voor. Bereid je smaakpapillen voor op een culinaire ervaring met dit recept voor steak tartaar. Dit klassieke gerecht bestaat uit rauw fijngehakt vlees, op smaak gebracht met kruiden, specerijen, en geserveerd met een eigeel bovenop. Een smaakvolle delicatesse voor fijnproevers! En het is best eenvoudig te maken, dus dat is met de drukke feestdagen wel zo fijn.
Benodigdheden (4 pers.):
400 gr kalfsvlees (vraag even bij de slager wat goed is voor steak tartaar. Geef aan dat het vlees rauw gegeten gaat worden)
4 augurken fijn gesneden
2 tl kappertjes afgespoeld, uitgelekt en fijn gehakt
2 sjalotje fijn gehakt
1 tl dijon mosterd
beetje tabasco naar smaak
1 tl Worcestershire saus
zout en peper
4 eidooiers
toast om te serveren
Instructies
Snij het vlees fijn met de hakmolen, maar maak er geen puree van. Het mogen nog (fijne) stukjes zijn. Doe het gehakte vleesmengsel in een kom met de augurken, kappertjes en sjalotje. Meng goed door.
Voeg de mosterd, tabasco, Worcestershire saus, zout en peper toe en meng goed door. Proef even of het goed op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en peper toe, indien nodig.
Maak de steak tartaar op door een serveerring te gebruiken. Leg dit op een bordje en doe er wat van het tartaarmengsel in. Druk dit stevig aan en haal voorzichtig de ring omhoog.
Serveer de steak tartaar met op elke steak tartaar een eidooier met wat peper en zout.
Bereiding
Snij het vlees fijn met de hakmolen, maar maak er geen puree van. Het mogen nog (fijne) stukjes zijn. Doe het gehakte vleesmengsel in een kom met de augurken, kappertjes en sjalotje. Meng goed door.
Voeg de mosterd, tabasco, Worcestershire saus, zout en peper toe en meng goed door. Proef even of het goed op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en peper toe, indien nodig. Maak de steak tartaar op door een serveerring te gebruiken. Leg dit op een bordje en doe er wat van het tartaarmengsel in. Druk dit stevig aan en haal voorzichtig de ring omhoog.
Serveer de steak tartaar met op elke steak tartaar een eidooier met wat peper en zout.
Bron: Miljuschka.nl
Het warme voorgerecht is een lichte kreeftensoep met basilicumroom. Prima om de maaltijd mee te starten. Zou ook nog als tussengerecht kunnen, m aar daarover gaan we. het volgende week hebben.
Wat hebben we nodig?
3 Tomaten
250 ml Slagroom
4 takjes Basilicum
1 l kreeftensoep (kerstassortiment, 1 emmer)
2 minipatissons geel (kerstassortiment) (of kwartplakjes courgette)
100 g rivierkreeftenvlees (1 bakje)
Bereidingswijze
Zet in 5 stappen deze heerlijke Lichte kreeftensoep met basilicumroom op tafel.
Snijd de tomaten op de bolle kant kruislings in. Dompel ze 10 sec. in een pan met kokend water. Schep uit de pan in een kom met koud water. Verwijder het velletje van de tomaten, snijd ze door en verwijder de zaadjes. Snijd ze dan in blokjes van ½ cm.
Klop de slagroom met de mixer bijna stijf. Schep de basilicum erdoor en schep de room in een kommetje.
Breng de soep zachtjes tegen de kook aan.
Schaaf de patisson op de mandoline of snijd met een scherp mes in flinterdunne plakjes.
Schenk de soep in een theepot en plaats evt. op een rechaud met theelichtje. Verdeel de rivierkreeftjes, tomaat en patisson over 4 kopjes. Serveer de basilicumroom ernaast.
Tip! Je kunt de kreeftensoep vervangen door zakken romige kreeftensoep. Je kunt de minipatissons vervangen door kwartplakjes courgette. Meer kerstrecepten?
Bron: jumbo.com
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.