Deel

Het kerstdiner (deel 2): het tussengerecht, carpaccio met citroensalsa of een krachtige paddenstoelenbouillon

Niet te veel, maar wel lekker

Het kerstdiner (deel 2): het tussengerecht, carpaccio met citroensalsa of een krachtige paddenstoelenbouillon

Wil jij iets extra’s toevoegen aan je driegangenmenu? Serveer dan eens een tussengerecht tussen het voor- en hoofdgerecht. Met dit kleine en lichte gerecht til jij het diner naar een hoger niveau.

Een beetje afhankelijk van wat je als voorgerecht hebt gemaakt kun je het tussengerecht erop afstemmen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon iets kiezen wat je zelf lekker vindt. Je zit voorlopig nog wel even aan tafel, dus wat zou je je druk maken over welke gerechte met elkaar te combineren? Als tussengerecht kun je ook warm of koud nemen, dus daarvoor bieden we nu ook twee opties.

Als koud tussengerecht kiezen wee de carpaccio met citroensalsa.

Benodigdheden (4 personen):

Bereiding:

  1. Rasp de schil van de citroen fijn. Snijd de overgebleven witte schil rondom van de citroen en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in fijne stukjes. Meng dit met ¾ van de citroenrasp, de olijfolie, mosterd en honing en roer goed door.
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan en houd apart. Verdeel de carpaccio over 4 borden. Maal peper erover.
  3. Schep de munt door de citroensalsa en verdeel dit in het midden over het vlees. Garneer met de fijngesneden witlof en pijnboompitten. Meng de mayonaise met de overige citroenrasp en serveer het gerecht met deze citroenmayonaise.

Bron: boodschappen.nl

Wanneer je een koud voorgerecht hebt gehad, zoals die steak tartaar in ons diner, dan is het wel lekker wanneer je daarna met iets warms op tafel komt. De steak heeft veel smaak, dus dan mag het tussengerecht er ook wel wat van mee hebben. Het warme tussengerecht wordt daarom een krachtige bouillon met paddenstoelen.

Ingrediënten (genoeg voor vier porties): 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Spreid het vlees en de groenten uit over een bakblik of diepe bakplaat, besprenkel met de olie en hussel alles door elkaar. Rooster circa 30 minuten in de oven, tot alles goed donker is gekleurd.
  2. Schep alles over in een ruime (soep)pan. Spoel met wat water de aanbaksels los van de bakplaat en giet in de pan. Vul aan met 1 liter water. Pluk de blaadjes van de takjes peterselie en houd apart. Kneus de peperkorrels onder een pan.
  3. Voeg de peterseliesteeltjes, peperkorrels, tijm en laurier toe aan de bouillon en breng tegen de kook aan. Laat circa 2 uur trekken op een lage stand. Laat niet koken, anders wordt de bouillon troebel.
  4. Spoel de schone theedoek of kaasdoek onder de kraan en hang in een zeef boven een pan. Giet de bouillon in de doek en laat uitlekken. De groenten, kruiden en het vlees heb je niet meer nodig.
  5. Breng de bouillon met de champignons aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Hak de peterselieblaadjes grof en roer door de bouillon. Serveer de bouillon in diepe borden. Lekker met geroosterd stokbrood.

Bron: boodschappen.nl

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Het kerstdiner (deel 2): het tussengerecht, carpaccio met citroensalsa of een krachtige paddenstoelenbouillon Het kerstdiner (deel 2): het tussengerecht, carpaccio met citroensalsa of een krachtige paddenstoelenbouillon

Meer 'Food & wine':

Maak er je eigen scroppino bij…

12 april 2024

Verfrissend nagerecht, maar wel met een stevige borrel er in

Deze Italiaanse cocktail is heerlijk verfrissend maar vergis je niet: er zit een flinke borrel in! En dat maakt hem nu ook juist zo lekker.

Ovenschotel van gnocchi met spinazie, kaas, ricotta en pijnboompitten

12 april 2024

Een beetje minder vlees is niet erg en het smaakt heerlijk

Geniet van een heerlijke vegetarische ovenschotel met gnocchi, verse spinazie en romige ricotta met citroen. Dit eenvoudige recept combineert de smaken van frisse citroen, hartige Parmezaanse kaas en krokante pijnboompitten.

Geen drankje zo feestelijk als een cocktail (of mocktail)

5 april 2024

Met of zonder alcohol, een feestje blijft het

Geen drankje dat meer ‘feest’ uitstraalt dan een cocktail. Of je nu wel of geen alcohol drinkt: er is altijd een cocktail- of mocktailrecept dat bij je past. Cheers!

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

5 april 2024

Lekkere lunch barstensvol smaak!

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Een chocolade-ei gevuld met rum, ijs en munt…. Als dat geen zalige paas wordt!

29 maart 2024

Daar zou de Paashaas voor omlopen

Van ei tot chocolade en van een lekker stukje paasstol tot gerookte zalm: met Pasen kan je alle kanten op. Of je nu kiest voor een uitgebreide paasbrunch, kiest voor een gezellige borrel of juist feestelijk gaat dineren: er is altijd het perfecte drankje bij jouw favoriete paasgerecht.

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

29 maart 2024

Wat dacht je van een Dutch baby, quesadillas of kip-curry voor bij de brunch?

We zijn in rechte lijn naar Pasen, de dag waarop we ons helemaal ziek eten in chocolade paaseieren. Een dag waarop we lekker lang kunnen uitslapen en genieten van een typische paasbrunch. Niets zo gezellig als een brunch met Pasen met buiten een lekker lenteweertje (hopelijk). Wil je dit jaar origineel uit de hoek komen voor de paasbrunch en niet voor de typische pistoletjes, sandwiches, omeletje of koffiekoek (niets mis mee natuurlijk) gaan? Wat dacht je dan van een Dutch baby, quesadillas of asperges voor bij de brunch?

Kruidige wijn bij kruidige visschotel

22 maart 2024

Kan wit zowel als rood zijn. Laat u verrassen

Vissen behoren te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn. De grootste discussie die hierover rijst is echter, in welke wijn?! Deze vraag is echter niet zo makkelijk te beantwoorden. Zo denken veel mensen dat ze bij vis alleen witte wijn kunt drinken en bij vlees rode win. Niets is echter minder waar. De juiste wijn bij vis is namelijk compleet afhankelijk van de vissoort, bereidingswijze, bijgerechten én uw persoonlijke wijnvoorkeur.

Overschotel met vis en kruidengratin

22 maart 2024

Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en een flinke hand garnalen maken hem extra lekker.

Wijn van de chenin blanc druif past perfect bij de bobotie-schotel

15 maart 2024

Frisse fruitige wijnen met uiteenlopende smaken van fruit

Bij de bobotie-schotel van deze week past uiteraard een heerlijk wit wijntje. Bijvoorbeeld van de Chenin Blanc druif. De chenin blanc produceert frisse en fruitige wijnen met zeer uiteenlopende smaken van fruit. In het algemeen staat dit druivenras bekend om zijn strakke wijnen. De geur is vaak heerlijk breed, mooi bloemig, met appel, tropisch fruit, amandel, marsepein en honing. De smaak sappig, fris en toegankelijk.

Maak zelf een heerlijke bobotie-schotel

15 maart 2024

Ideetje voor de volgende Dinnerclub?

Maak zelf een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht met dit bobotie recept! Een eigen kruidenmix zorgt voor een authentieke smaak, zonder pakjes en zakjes. Met sperziebonen, abrikoos en appel.

Een lekkere ‘vettige’ witte wijn bij de zalm

8 maart 2024

Investeren in een mooi flesje witte wijn loont

Zalm heeft structuur en een hoog vetgehalte. Over het algemeen past daar dan ook het beste een wijn bij die vettigheid en structuur heeft. Zalm past daarom goed bij een ronde, romige en licht vettige witte wijn zoals een chardonnay of een viognier.

Rijstsalade met zalm, lekker en snel

8 maart 2024

Nu het toch een beetje lente-achtig begint te worden...

Rijst- en pastasalades zijn gerechten die op mooie zonnige dagen niet misstaan. Zonder nu te willen suggereren dat de zomer is aangebroken, kun je natuurlijk wel de zomer een beetje in huis halen. Zeker met zo'n snel en heelrijk gerecht. Deze rijstsalade met gegrilde zalm, kappertjes, wortel en paprika is een aanrader voor een lekkere lentedag.

Een frisse, fruitige, witte wijn past perfect bij de kabeljauw met citroen

1 maart 2024

Maar een rosé kan er ook erg lekker bij zijn

Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.

Kabeljauwhaasjes mediterrane stijl uit de oven

1 maart 2024

Voor de echte visliefhebber

Een recept voor de echte visliefhebber: verse kabeljauwhaasje uit de oven Griekse stijl met zelfgemaakte citroensaus. Bak de kabeljauwfilet even aan in de pan en de oven doet de rest van het werk. Het sap van de citroen geeft het gerecht een frisse, mediterrane smaak.

Alcoholvrij is niet per definitie saai…

23 februari 2024

Sterker nog, het werkt verhelderend...

Of je nu een maand geen alcohol drinkt in januari (oftewel Dry January, zoals we dat zo liefkozend noemen) of over het algemeen iets minder wilt drinken, geen alcohol drinken hoeft gelukkig niet te beteken dat je tijdens elk etentje aan het water of de cola zit. Je kunt zowaar heerlijke alcoholvrije drankjes drinken die allesbehalve saai zijn.

Heerlijk gerecht voor het weekend: naanbrood met honingkip

23 februari 2024

Weer eens iets anders dan een broodje shoarma...

Naanbrood met honingkip – Een lekkere maaltijd voor in het weekend, deze naanpizza met honingkip. Dit is een vrij simpel gerecht met wat avocado en sla, maar je kunt gerust variëren met andere ingrediënten

Volle rode wijn past perfect bij stoofpot van deze week

16 februari 2024

Smaakvolle stevige wijn bij een smaakvol gerecht

Het lijkt een logische keuze om bij stoofvlees met frieten een stevig biertje te serveren, maar voor de wijnliefhebbers onder ons zijn er zeker ook geschikte wijnen te vinden bij deze klassieker. Het is een aanrader om sowieso te kiezen voor een uitgesproken volle, ronde en krachtige rode wijn. Stoofvleessaus bevat onder meer specerijen zoals kruidnagel en laurier, die een kruidige, maar ook zoete smaak geven aan dit gerecht. Oudere naslagwerken raden soms aan om hierbij wijn in een iets lichtere stijl te serveren, maar het is aan te raden voor een kruidige, volle stijl kiezen: wijnen uit klassiek Europa, zoals de Côte du Rhône en de Languedoc-Roussillon, die voldoende zon gehad hebben en de zoete kruidigheid van de saus te evenaren. Een Château La Landotte uit Bordeaux past hier zeer goed bij, maar ook een Château Le Boscq Saint-Estèphe uit dezelfde streek. Bron: wijnbroeders.nl en culinaireambiance.com

Vlaamse runderstoof met frites

16 februari 2024

Hoe traditioneel wil je het hebben?

Stoofvlees is een heerlijk nostalgisch gerecht. Het kost wat tijd, maar echt lekker stoofvlees maken is een haast vergeten kunst waar je al je tafelgenoten blij mee maakt. Maak rustig wat extra’s. Extra porties kun je heel goed invriezen!

Italiaanse chocolademelk: wie wil dat nou niet…?

9 februari 2024

Ciocalata calda drink je echter niet voor de lijn...

In het kader van wat variaties op een thema deze week de ciocalata calda: Italiaanse chocolademelk. Het zal na het lezen van het recept duidelijk zijn dat je dat niet drinkt voor de lijn.

Gevulde appel met hete bliksem

9 februari 2024

Smakelijke variant op de traditionele 'hete bliksem'

Deze gevulde appels met een vulling van puree, appel en spekjes zijn een lekkere winterse maaltijd.

Een lekker – zelfs stevig – biertje, maar een zachte, wat zoetere wijn past ook prima

2 februari 2024

De balletjes zijn pittig gekruid, dus dan is zoet een frisse tegenhanner

Bij het gerecht van deze week is de combinatie van andijviestamppot en de Indische gekruide gehaktballetjes nog een leuke uitdaging. Voor het Hollandse deel past een biertje prima, voor het overige deel kan een friszoete wijn een welkome aanvulling zijn.

Indische andijviestamppot: de Oosterse smaak van Holland

2 februari 2024

Nog meer smaak in de winter

U kent vast wel die reclame van die twee meisjes waarvan de ene steevast als antwoord op de vraag wat ze gaat eten antwoordt: stamppot. Deze week is het ook bij ons stamppot, maar dan in de categorie Oosters Holland.

Bij een kruidig gerecht hoort een kruidige wijn

26 januari 2024

Kan zowel wit als rood zijn

Bij het recept van deze week met daarin veel kruiden hoort een kruidige wijn. Dat kan dan zowel een witte als een rode wijn zijn.

Pasta rendang: een beetje vreemd, maar wel lekker

26 januari 2024

Als de rijst eens op is...

Pasta rendang is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar we kennen allemaal wel de situatie dat je iets in je hoofd hebt om te gaan eten, maar dan is een specifiek ingrediënt er niet. Bijvoorbeeld de rijst is op. Nou, dan is dit een heel lekkere variant van de rendang, maar nu met tagliatelle.

Eigenlijk passen veel wijnen bij de traybake van deze week

19 januari 2024

Van fris en fruitig tot krachtig

Bij dit geurige geheel – met de krokante, malse kip als middelpunt – passen talrijke wijnen. Fris en fruitig rood, eventueel gekoeld geserveerd, zijn speelse begeleiders. Bijvoorbeeld Pinot Noir (Bourgogne, Loire), Beaujolais, Dolcetto en Bardolino. Iets steviger wordt het geheel met een middelzware wijn als Chianti, Cariñena en Blaufränkisch. Krachtige rosé uit de Provence of Languedoc en vol wit, bijvoorbeeld van de roussannedruif, sluiten ook prima aan bij de smaak en structuur van deze feel-good-schotel.

Traybake met misokip, aubergine, lente-ui & chilipeper

19 januari 2024

Zó lekker, dat je het bijna niet wilt delen

Voor wie het toch wat makkelijk wil houden, maar wel iets bijzonders op tafel wil zetten, is deze traybake een echte aanrader.

Amerikaanse eierpunch om door te warmen. Ook lekker ná de kerstdagen…

12 januari 2024

Hartverwarmende rum maakt het compleet

Eggnog is een winterse drank die in Amerika vooral tijdens de feestdagen wordt gedronken, maar wat is het nou eigenlijk? Eggnog is simpelweg eierpunch. Een romig drankje dat bestaat uit melk, room, eigeel en vaak ook rum. Lekker om door te warmen tijdens deze koude dagen.

Indisch stoofvlees in overschotel

12 januari 2024

Verpakt in bladerdeeg

Zelfgemaakt stoofvlees, mmm heerlijk! Deze Indisch stoofvlees pie met een dakje van bladerdeeg is stiekem nog lekkerder. Je kunt eventueel het stoofvlees een dagje eerder maken, dan hoef je op de dag zelf alleen nog maar het bladerdeeg over de ovenschaal uit te rollen en het geheel af te bakken in de oven.

Op zoek naar een gezond(er) drankje?

5 januari 2024

Er gaat eigenlijk niets boven water

Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus we maken weer even pas op de plaats. Keihard diëten is misschien wat overdreven, maar na al die oliebollen, hapjes, kerstdiners en niet te vergeten die heerlijke drankjes, is het wel goed om wat meer te letten op wat je eet en drinkt.

Gezonde Mac & Cheese met bloemkool

5 januari 2024

Amerikaanse klassieker, maar dan anders

De klassieke Amerikaanse Mac & Cheese, maar dan in een gezonder jasje met een basis van volkorenpasta en een sausje van bloemkool. Ook goed voor de Halve van Egmond...

Waarom je niet pas om middernacht met Oudjaar de beste Champagne moet drinken

29 december 2023

Na een avond eten en drinken smaakt het niet meer hetzelfde

Champagne, of in ieder geval een bubbeldrankje, hoort onlosmakelijk bij het vieren van oud en nieuw, maar buiten dat 'het hoort' is het voor sommigen toch niet de ideale belevenis die het zou moeten zijn. Daarom hierbij enkele do’s en dont’s voor oud en nieuw.

Hoe bak je de lekkerste oliebollen?

29 december 2023

Het is niet zo moeilijk om het zelf te doen

Wil je ook genieten van de lekkerste, zelfgebakken oliebollen met Oud & Nieuw? Met dit oliebol recept bak je 50–60 oliebollen.

Vlees of vis, dus rood of wit? Maak uw eigen keuze…

15 december 2023

Je hoeft niet per se de 'regel' te volgen

Traditioneel zou je denken een rode wijn bij de eend en een witte wijn bij de zalm. Maar dat hoeft niet per se.

Bij een zoet dessert past een zoete wijn het best

22 december 2023

Een Tawny port past prima

Stoofperen vormen een heerlijke seizoensdelicatesse die het beste tot hun recht komen in de herfst en winter. Maar welke wijn past nu het beste bij deze fruitige lekkernij? Het vinden van de juiste combinatie kan soms lastig zijn.

Terug