Het Kerstdiner (deel 3): hoofdgerecht, eendenborst of zalmrollade
Dus toch vlees of vis...
Gepubliceerd: 15 december 2023
Voor het hoofdgerecht doen we alleen twee warme hoofdschotels. De keuze is tussen eendenborst met cranberry compote of zalmrollade.
We beginnen met de eendenborst. Wat hebben we nodig (voor 4 persoenen):
4 eendenborsten
peper en zout
600 gr aardappels
2 tenen knoflook
Paar takjes tijm
Olie en boter
Voor de cranberry compote:
250 gr verse cranberries
2 eetlepels balsamico azijn
100 ml sinaasappelsap
snuf kaneel
75 gr witte basterdsuiker
Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden voor de aardappels. Boen de aardappels zo nodig schoon en halveer ze of snijd in grove stukken. Doe ze in een kom met een eetlepel olie, peper, zout en pers de knoflook er bij. Hak de tijm fijn (bewaar wat voor de garnering) en voeg ook toe aan de aardappels en schep goed doorelkaar. Doe de aardappels in een grote ovenschaal of verdeel over een bakplaat. Rooster ze in ca. 35 minuten gaar in de oven.
Maak ondertussen de cranberrycompote: Verwarm het sinaasappelsap met de basterdsuiker in een pannetje. Voeg de balsamico azijn en een snuf kaneel toe. Voeg dan de cranberries toe en breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe door. Wacht tot de cranberries zacht worden en uit elkaar vallen en er een saus ontstaat. Dit duurt ca. 15 minuten.
Snijd het vet van de eendenborst in ruitjes met een scherp mes. Let op dat je niet in het vlees snijdt, alleen in het vet. Verhit boter in een koekenpan en bak de eend op de vetkant ongeveer 6 minuten op middelhoog vuur. Bak de eend nog 5 minuten aan de andere kant tot de eend mooi rosé is. Bestrooi met peper en zout. Laat ze een paar minuten rusten in een stuk aluminiumfolie. Snijd de gebakken eendenborsten in plakjes en serveer met de cranberry compote en geroosterde aardappels.
Lekker met een salade of wat gekookte sperziebonen of vervang de aardappels door dit basisrecept voor aardappelgratin.
Bron: leukerecepten.nl
Als alternatief hebben we een feestelijk hoofdgerecht voor kerst van opgerolde zalm met ricotta, dille en asperges en een crunch van hazelnoot.
Ingrediënten:
600 gr zalm
1 citroen
150 gr groene asperges
250 gr ricotta
Snuf peper en zout
Verse dille
100 gr hazelnoten
800 gr aardappeltjes in schil
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200° graden. Was de aardappeltjes, dep droog en snijd in grote gelijke stukken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olie en bestrooi met een snuf peper en zout. Rooster de aardappels ca. 25 minuutjes tot ze gaar zijn. Ga ondertussen verder met de zalm.
Rasp de citroen en hak de dille en hazelnoten fijn. Doe de ricotta in een kom, voeg de citroenrasp, dille en een snuf peper en zout en de helft van de hazelnoten erbij en meng door elkaar. Snijd ongeveer 2 cm van de asperges af aan de uiteinden en bak de 3 minuutjes in een koekenpan.
Vet een ovenschaal in.
Snijd de zalm met een groot scherp mes horizontaal open, maar net niet helemaal tot het eind. Klap de zalm open. Besmeer met ⅔ van het ricottamengsel. Leg de asperges er in een rijtje op. Rol nu de zalm van voor naar achter voorzichtig op. Bind er rolladetouw omheen en leg de zalm in een ingevette ovenschaal. Besmeer de bovenzijde met de rest van de ricotta, bestrooi met de rest van de hazelnoten en eventueel wat extra dille.
Zet de zalmrollade ca. 20-25 minuten in de oven. Hij mag nog een beetje rosé zijn vanbinnen. Voeg de laatste 10 minuten de aardappels toe rondom de zalmrollade en warm nog even mee.
bron: leukerecepten.nl
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.