Deel

Het Kerstdiner (deel 3): hoofdgerecht, eendenborst of zalmrollade

Dus toch vlees of vis...

Voor het hoofdgerecht doen we alleen twee warme hoofdschotels. De keuze is tussen eendenborst met cranberry compote of zalmrollade.

We beginnen met de eendenborst. Wat hebben we nodig (voor 4 persoenen):

4 eendenborsten

peper en zout

600 gr aardappels

2 tenen knoflook

Paar takjes tijm

Olie en boter

Voor de cranberry compote:

250 gr verse cranberries

2 eetlepels balsamico azijn

100 ml sinaasappelsap

snuf kaneel

75 gr witte basterdsuiker

Bereiding:

Verwarm de oven op 200 graden voor de aardappels. Boen de aardappels zo nodig schoon en halveer ze of snijd in grove stukken. Doe ze in een kom met een eetlepel olie, peper, zout en pers de knoflook er bij. Hak de tijm fijn (bewaar wat voor de garnering) en voeg ook toe aan de aardappels en schep goed doorelkaar. Doe de aardappels in een grote ovenschaal of verdeel over een bakplaat. Rooster ze in ca. 35 minuten gaar in de oven.

Maak ondertussen de cranberrycompote: Verwarm het sinaasappelsap met de basterdsuiker in een pannetje. Voeg de balsamico azijn en een snuf kaneel toe. Voeg dan de cranberries toe en breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe door. Wacht tot de cranberries zacht worden en uit elkaar vallen en er een saus ontstaat. Dit duurt ca. 15 minuten.

Snijd het vet van de eendenborst in ruitjes met een scherp mes. Let op dat je niet in het vlees snijdt, alleen in het vet. Verhit boter in een koekenpan en bak de eend op de vetkant ongeveer 6 minuten op middelhoog vuur. Bak de eend nog 5 minuten aan de andere kant tot de eend mooi rosé is. Bestrooi met peper en zout. Laat ze een paar minuten rusten in een stuk aluminiumfolie. Snijd de gebakken eendenborsten in plakjes en serveer met de cranberry compote en geroosterde aardappels.

Lekker met een salade of wat gekookte sperziebonen of vervang de aardappels door dit basisrecept voor aardappelgratin.

Bron: leukerecepten.nl

Als alternatief hebben we een feestelijk hoofdgerecht voor kerst van opgerolde zalm met ricotta, dille en asperges en een crunch van hazelnoot.

Ingrediënten:

600 gr zalm

1 citroen

150 gr groene asperges

250 gr ricotta

Snuf peper en zout

Verse dille

100 gr hazelnoten

800 gr aardappeltjes in schil

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200° graden. Was de aardappeltjes, dep droog en snijd in grote gelijke stukken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olie en bestrooi met een snuf peper en zout. Rooster de aardappels ca. 25 minuutjes tot ze gaar zijn. Ga ondertussen verder met de zalm.

Rasp de citroen en hak de dille en hazelnoten fijn. Doe de ricotta in een kom, voeg de citroenrasp, dille en een snuf peper en zout en de helft van de hazelnoten erbij en meng door elkaar. Snijd ongeveer 2 cm van de asperges af aan de uiteinden en bak de 3 minuutjes in een koekenpan.

Vet een ovenschaal in.

Snijd de zalm met een groot scherp mes horizontaal open, maar net niet helemaal tot het eind. Klap de zalm open. Besmeer met ⅔ van het ricottamengsel. Leg de asperges er in een rijtje op. Rol nu de zalm van voor naar achter voorzichtig op. Bind er rolladetouw omheen en leg de zalm in een ingevette ovenschaal. Besmeer de bovenzijde met de rest van de ricotta, bestrooi met de rest van de hazelnoten en eventueel wat extra dille.

Zet de zalmrollade ca. 20-25 minuten in de oven. Hij mag nog een beetje rosé zijn vanbinnen. Voeg de laatste 10 minuten de aardappels toe rondom de zalmrollade en warm nog even mee.

bron: leukerecepten.nl

 

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Het Kerstdiner (deel 3): hoofdgerecht, eendenborst of zalmrollade Het Kerstdiner (deel 3): hoofdgerecht, eendenborst of zalmrollade

Meer 'Food & wine':

Typische herfstdrankjes dragen bij aan het huiselijke, warme gevoel

1 november 2024

...zoals met deze herfst punch

Met deze herfstpunch steel jij de show. Maak een grote bowl, zodat iedereen een glaasje kan pakken. Met rode wijn, sherry, cognac en Cointreau. En niet te vergeten de heerlijke warme smaken van appel en kaneel.

Paddenstoelensoep met bladerdeegdakje

1 november 2024

Herfsttijd is soeptijd, toch?

In deze tijd van het jaar zijn er weinig dingen die een smakelijke kom soep kunnen verslaan. De temperaturen zakken wat, de wandelingen krijgen door echt herfstweer een extra dimensie en zorgen dat je trek krijgt in een kop stevige, warme soep. Haal daarom de herfst in huis met deze paddenstoelensoep. Met een bladerdeegdakje voor extra comfort.

Deze Espresso Martini hoeft niet per se bij de soep…

25 oktober 2024

...maar is wel makkelijk te maken

De herfst is de tijd om binnen te genieten van een heerlijk herfstdrankje! Wat dacht je van een herfstcocktail? Deze herfstcocktail is gemakkelijk om te maken en heeft echt die smaak van de herfst. Geniet ervan!

Bruinebonensoep met spek en rookworst

25 oktober 2024

Herfstklassieker om je vingers bij af te likken

Gevuld met spekreepjes, bruine bonen en Gelderse rookworst is deze bruinebonensoep niets anders dan een hartige kom vol comfort.

Pumpkin spice latte: een bijzonder bakkie

18 oktober 2024

Heerlijke hete herfstverrassing

Overgewaaid vanuit Amerika: koffie met pompoentaartkruiden(pumpkin spice), vergelijkbaar met speculaaskruiden. Daar dankt het drankje dan ook z'n naam aan. Bijzonder bakkie dus, deze pumpkin spice latte.

Romige paddenstoelenstoof, ook geschikt voor ketodieet

18 oktober 2024

Met spruitjes en rozemarijn

Deze romige paddenstoelenstoof met spruitjes en rozemarijn garneer je met Parmezaanse kaas. In minder dan een halfuur kan je al genieten van dit heerlijke ketoproof recept.

En voor bij de lunch een vers sapje…

11 oktober 2024

Hoe gezond wil je het hebben?

Dit is een heerlijk zacht en soepel drinkbaar sapje voor de liefhebber.

Filotaartje met zalm, ei en cottage cheese

11 oktober 2024

Snelle en smakelijke hap voor de lunch

Met filodeeg, cottagecheese gemengd met zuivelspread, peterselie en bieslook en zalmflakes zet jij een echt feestje op tafel.

Heeeeyyyyy… Biertje? Past perfect bij de pittige stamppot

4 oktober 2024

En de keuze is reuze

Het is aan de voorkeur van de drinker om te bepalen of het blussen of accentueren van smaken de voorkeur heeft. Zoetige, moutige bieren kunnen de smaak van pittig eten blussen, terwijl hoppige en bittere bieren juist de pittige smaak kunnen accentueren.

Stamppotje prei met tempeh? Lekker pittig…

4 oktober 2024

Een een eitje gebakken in de chili-olie

In deze stamppot zitten knapperige stukjes tempeh. Fijn extraatje: een spiegeleitje gebakken in chili olie. Dat geeft in een klap heel veel extra smaak aan je stamppot prei.

Een stevige rode wijn bij de coq au vin…

27 september 2024

...die zit namelijk ook al in het gerecht

In het algemeen geldt dat de wijn die in het gerecht gaat, er ook uitstekend bij past. Voor rood zijn dat traditioneel Pinot Noir uit de Bourgogne en een Cru du Beaujolais, maar Spätburgunder, Pinot Noir d'Alsace, Côte du Rhône, middelzware Grenache of Cinsault kunnen ook.

Heerlijk, tijd voor herfstgerechten: een makkelijke coq au vin

27 september 2024

Ook als de zon schijnt...

Nu de zomer langzaamaan toch wel wat uit zicht verdwijnt kunnen we overschakelen naar de herfstgerechten. Is ook wel weer lekker toch? Wat te denken van deze makkelijke coq-au-vin?

Een smakelijke wijncocktail: voor de variatie

20 september 2024

Wijn geeft karakter aan je cocktail

Niet zo’n cocktailfan maar wel gek op een glas wijn? Of niet zo'n wijnfan, maar wel fan van cocktails? Probeer eens een wijncocktail! Of je nu voor zoet, droog of bitter gaat, wijn geeft karakter aan je cocktail! Probeer het eens met de volgende wijncocktail.

Risotto met pesto en veldsla

20 september 2024

Mooi groen is niet lelijk!

Mooi groen is niet lelijk! Deze risotto met pesto combineren we met groene groenten zoals veldsla en broccoli. Binnen 30 min. op tafel.

Soepele witte wijn bij de maaltijd van deze week

13 september 2024

Wat zoetere stamppot, dus fis en fruitig mag wel

Bijna alle stamppotten hebben gemeenschappelijk dat ze een romig mondgevoel hebben. Over het algemeen sluiten daarom fijn aromatische witte wijnen - zoals chardonnay, pinot blanc of pinot gris - met niet te hoge zuren en een licht romig mondgevoel hier goed bij aan. Er is natuurlijk niet een specifieke wijn die bij alle stamppotten past, het gaat erom, wat er in de stamppot zit aan groenten met name. Zo zijn wortelen zoeter van smaak dan boerenkool of andijvie. Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze oerhollandse kost. Een alternatief hiervoor zijn de kruidige, fruitige wijnen uit Australië of Zuid-Afrika van shiraz of een malbec uit Argentinië. Kijken we naar hutspot of wortelstamppot: wortel is van zichzelf een vrij zoete, niet te zware groente. Zoek een goede begeleider dan ook in het wit. Een aromatische wijn, niet te droog, maar wel vol van smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse verdejo of een Oostenrijkse grüner veltliner. De zoete aardappelen van deze week zijn ook wat zoeter van smaak, net als de wortelen (de naam zegt het al) en daarom past daar een fijne witte wijn perfect bij. Tot slot zuurkoolstamppot. De naam zegt het al, deze stamppot heeft wat zuren in de smaak. Zuurkool heeft zijn oorsprong in de Duitse en Oost-Franse keuken, waar deze al in wijn wordt ingemaakt. Denk voor de ideale wijn dan ook in deze richting. Een niet te droge riesling uit Duitsland of de Elzas. Voor rood kun je denken aan pinot noir of spätburgunder uit dezelfde streken. Bron: chefsculinair.nl

Zoete-aardappelstamppot met prei, geitenkaas en walnoten

13 september 2024

Het weer is omgeslagen, dus stamppottijd!

Nu het weer zo lelijk is, is het weer tijd om al die zomerse gerechten achter ons te laten en ons te begrijpen aan die heerlijke herfststamppotten.

Misschien een rosé’tje bij de salade?

6 september 2024

Past lekker bij de druiven die al in de salade zitten

Voor bij de salade van deze week past wellicht een mooie fruitige lichte rosé. Aangezien er toch al lekkere druiven in de salade zitten...

Meteorologische herfst is begonnen: salade met druiven en noten

6 september 2024

Tijd voor andere gerechten, maar niet te hard van stapel lopen

De warme dagen maken plaats voor een aangename nazomer. Deze dagen zijn perfect voor warmere gerechten met o.a. peer, aardappel, broccoli en druiven. Maar aangezien het nog prima vertoeven is buiten, toch maar gekozen voor een salade.

Blijven drinken op warme dagen…

30 augustus 2024

...en niet alleen maar alcoholische drankjes...

Drinken met warm weer is zo ontzettend belangrijk. Een laag vochtgehalte is niet alleen slecht voor je huid, maar voor je algehele gezondheid. Je lichaamstemperatuur loopt op, je doorbloeding verslechtert en je kunt zelfs een hitteberoerte krijgen. Je snapt het al: blijven drinken op warme dagen.

Klassieke gazpacho: ideaal voor een warme dag

30 augustus 2024

Laten we hopen op nog veel meer warme dagen

Deze perfecte koude Spaanse soep, ofwel gazpacho, bereid je in een paar minuten en is gemaakt van o.a. tomaat, komkommer en knoflook. Ideaal op een warme dag!

Bij deze tonijnstamppot past prima een heerlijke alcoholvrije cocktail

23 augustus 2024

Maar je kunt het natuurlijk ook bij water houden

Veel water drinken is belangrijk bij warm weer, maar maak ook eens een zomers drankje, zoals: – Zelfgemaakte ice tea met verse munt en citroen. – Fruitige smoothies met bijvoorbeeld banaan, aardbei en ananas. – Mocktails, zoals een mojito zonder alcohol met limoen, munt en bruiswater.

Wat eten we vandaag? Stamppot…

23 augustus 2024

Echt alleen voor de winter

Nee hoor, stamppot is echt niet alleen voor de winter, dat bewijst deze zomerstamppot wel.

En voor het zomergevoel: witte sangria met zomerfruit

16 augustus 2024

Verfrissend, fruitig, maar rustig aan ermee...

Deze variant op de klassieke sangria komt uit Noord-Spanje. In plaats van rode wijn gebruik je witte wijn, wat zorgt voor een frissere smaak. Samen met het zoete fruit zoals mango en perzik past deze cocktail helemaal bij zomerse sferen.

Dit keer eens een ontbijtje: baked oats met aardbeien

16 augustus 2024

Zo'n ontbijtje wil je elke dag wel

Je dag lekker beginnen doe je met deze baked oats met aardbeien. Zo'n ontbijtje wil je elke dag wel. Makkelijk gemaakt en makkelijk genieten.

Mango Lassi: een ijskoude mangosmoothie

9 augustus 2024

Genieten in tropische sferen

Koud water, ijsthee of een cola met ijsblokjes: als we 's zomers dorst hebben of verkoeling zoeken, drinken we die liever dan een kop warme thee. Maar pas op: Koude dranken zijn extra belastend voor de bloedsomloop en het lichaam kan zo nog warmer worden. Daarom hier een heel ander drankje...

BBQ-hotdogs met mangosalsa en coleslaw

9 augustus 2024

Even niet zo moeilijk doen nu

Het weer is er (eindelijk) naar: de BBQ kan aan. En je kunt er ook nog buiten bij blijven staan zonder weg te hoeven duiken voor een bui. Tenminste... Maar zolang het droog is, maak van deze BBQ-hotdog een heerlijk feestje!

Een biertje bij de pittige schotel van deze week

2 augustus 2024

Keus te over...

Het is aan de voorkeur van de drinker om te bepalen of het blussen of juist het accentueren van smaken de voorkeur heeft. Zoetige, moutige bieren kunnen de smaak van pittig eten blussen, terwijl hoppige en bittere bieren juist de pittige smaak kunnen accentueren.

Smokey aardappelstoof met paprika en chorizo

2 augustus 2024

En weinig afwas...

Deze aardappelstoof met paprika en chorizo wordt extra 'smokey' door de gerookte paprikapoeder. Het zorgt voor een zoete, licht pittige smaak. Een ander pluspunt: het is een eenpansgerecht, dat betekent minder rommel in de keuken!

Wijn met Caesar salade combineren

26 juli 2024

Een frisse fruitige witte wijn past perfect. Maar waarom zou je geen rode kunnen nemen?

Een Caesar salade bestaat uit onder andere kip, kaas, spek, ansjovis en een dressing van mayonaise. Daar past een volle, rijpe witte wijn bij. Deze week even geen ansjovis of spek, maar dat wil niet zeggen dat de frisse fruitige witte wijn niet net zo goed bij deze versie van de bbq Caesar Salade past.

Zon of niet: tijd voor de BBQ met deze heerlijke BBQ caesar salade

26 juli 2024

Ook onder een luifel kun je bbq'en

Of de zon schijnt of niet, de BBQ kan aan! Of je nu zin hebt in een mooi stuk vlees, lekkere spiesjes of een heerlijk groentegerecht: de barbecue is een geweldige manier om je eten extra smaak te geven. En het is nog gezellig ook. Deze bbq Caesar Salade brengt heel wat gezelligheid met zich mee!

En daar drinken we dan een fruitige rode wijn bij…

19 juli 2024

Smaak van de wijn moet tegen de pasta op kunnen

Het gerecht van deze week combineert volgens xd kenners perfect met een fruitige rode wijn. Je zou eigenlijk denken dat bij pasta veelal witte wijn wordt gedronken, maar in dit geval...

Pasta puttanesca met burrata, een Italiaanse klassieker

19 juli 2024

Als de zomer niet naar ons komt, dan doen we het zo wel

Pasta puttanesca is een Italiaanse klassieker. De pasta wordt bereid met tomaten, olijven, ansjovis en kappertjes. Als er -zoals in deze versie- dan óók nog burrata bij gaat... Dan is het al helemaal een zomers feestje. Eet smakelijk!

Wat smaakt nou beter bij de fish and chips dan Engels bier?

12 juli 2024

De Engelsen staan in de finale dus meteen menu aanpassen?

Wat is er beter dan een klassieke Engelse maaltijd? Die maaltijd vergezeld met een perfect gebrouwen Engels bier. De moutige tonen van een brown ale of de bitterheid van een pale ale vormen de perfecte aanvulling op gerechten zoals sappige burgers of knapperige fish and chips.

Typisch Engelse gerechten om je vingers bij af te likken…

12 juli 2024

Er zitten ook goede kanten aan de Engelsen...

Van pubfood tot oogverblindende toetjes: de Britten weten wel hoe ze iets lekkers op tafel kunnen toveren. Ontdek snel welke typisch Engelse gerechten je echt eens moet proberen!

Terug