Het Kerstdiner (deel 4): het nagerecht, stoofperentiramisu of speculoos cheesecake?
Aan alles komt een eind...
Gepubliceerd: 22 december 2023
Zet met kerst deze super lekkere stoofperen tiramisu op tafel. Het is geen moeilijk recept om te maken, maar vergt wel iets meer tijd omdat je eerst stoofperen moet maken. Je kan dit recept uiteraard ook maken met stoofperen die je nog over hebt van het avondeten. Dit recept is heel erg geschikt om een dag van te voren te maken en dan in de koelkast te bewaren.
Benodigdheden (4 personen):
- 250 gr mascarpone
- 250 gr slagroom
- 200 gr lange vingers
- 3 el suiker
- 1 tl kaneel
- stukje chocolade geraspt
Stoofperen (als je ze nog moet bereiden):
- 8 stoofperen Gieser Wildeman
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 300 ml rode wijn of bessensap
- 500 ml water
- 40 gr suiker
Bereiding:
Stoofperen:
-
Begin met het schillen van de stoofperen. Doe de peren in een pan samen met het water, de wijn/bessensap, suiker, anijsster en het kaneelstokje. Zorg ervoor dat de peren helemaal onderstaan. Als ze nog niet onderstaan, kun je wat extra water toevoegen. Laat dit ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen totdat de peertjes heerlijk zacht zijn.
-
Verwijder het klokhuis van de peren en snijd de stoofperen in stukjes. Laat dit afkoelen.
Tiramisu:
-
Klop de suiker met de slagroom op totdat de slagroom stijf is. Voeg daarna de mascarpone toe en meng dit kort door de slagroom. Voeg ook een theelepel kaneel toe en schep alles door elkaar.
-
Wij gebruiken een ovenschaal voor de tiramisu, maar je kunt ook kiezen voor een andere schaal/vorm.
-
Gebruik het vocht van de stoofperen om de lange vingers in te dopen. Doop 1 voor 1 de lange vingers in de het stoofperensap en leg ze daarna naast elkaar in de ovenschaal.
-
Daarna een laagje stoofperen.
-
Als de hele bodem van de ovenschaal is bedekt met stoofpeertjes, verdeel je de helft van het mascarpone mengsel er overheen.
-
Daarna weer een laag lange vingers (die in de stoofperen sap zijn gedoopt).
-
Daarna weer een laagje stoofperen (bewaar nog een beetje stoofperen voor op de tiramisu)
-
Schep de rest van het mascarpone mengsel erop.
-
Verdeel de laatste blokjes stoofperen over de bovenkant en maak af met wat geraspte chocolade.
Bron: lekkerensimpel.nl
Ben je wel een beetje klaar met al dat gedoe in de keuken, dan is dit wellicht nog een alternatief: een super simpel, maar o zo lekker toetje. De speculoos cheescake.
Nodig voor 4 personen:
- 400 gr monchou (naturel roomkaas)
- 8 el speculoos pasta
- 6 el poedersuiker
- snufje kaneel
- 100 gr speculoos koekjes
- 50 gr boter
Bereiding:
-
Verkruimel de speculoos koekjes.
-
Smelt de boter en meng de koekkruimels en boter door elkaar.
-
Verdeel de koekkruimels over 2 (creme brulee) bakjes en druk aan met een theelepel.
-
Meng in een kom de monchou, kaneel, poedersuiker en 2 el Speculoos pasta met een mixer door elkaar.
-
Als het goed is gemengd, schep je dit in de twee bakjes.
-
Strijk de bovenkant glad met een theelepel.
-
Smelt 2 eetlepels Speculoos pasta in de magnetron en verdeel dit over de toetjes. Je kunt het glad strijken of drizzelen .
-
Lekker met evt een beetje vers fruit zoals banaan of aardbei.
Bron: lekkerensimpel.nl
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.