Deel

Het slaapleven van de boomkruiper ontrafeld

Lezing in de Hoep

Het slaapleven van de boomkruiper ontrafeld

Dinsdag 14 februari om 20.00 uur organiseert de vogelwerkgroep midden-Kennemerland de lezing “Het slaapleven van de Boomkruiper ontrafeld”. Deze wordt gehouden in bezoekerscentrum de Hoep, Johannisweg 2 in Castricum. Presentator is natuurfotograaf Dook Vlugt. Na afloop is er een fietsexcursie.

Over de boomkruiper
Je hoort ze bijna niet met hun eenvoudige zachte roep en zang. Je ziet ze niet vaak want ze zitten meestal aan de achterkant van een boomstam, maar ´s nachts kunnen deze kleine onopvallende vogels soms goed waargenomen worden: boomkruipers.

Maar ja, . . . ´s nachts? Er is onderzoek gedaan naar slapende boomkruipers in Bergen. Dook Vlugt komt daar alles over vertellen en neemt na afloop belangstellenden, die op de fiets naar De Hoep zijn gekomen, mee Castricum in om die slapende vogels te zoeken.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Het slaapleven van de boomkruiper ontrafeld Het slaapleven van de boomkruiper ontrafeld Het slaapleven van de boomkruiper ontrafeld

Meer 'Agenda':

Koningsdag 2024 in de Egmonden

19 april 2024

Waar is wat te doen?

Wat is er in Egmond te doen op Koningsdag? Onderstaand een overzicht:

Rommelmarkt in Huize Agnes

19 april 2024

Op zaterdag 20 april van 13.30 tot 16.00 uur

Huize Agnes nodigt u uit op deze gezellige dag tussen 13.30 uur en 16.00 uur. Wees vrij om een heerlijke wafel te bestellen, te snuffelen tussen de hebbedingetjes, de creahoek met o.a. heel veel mooie kaarten voor € 0.50 en kom een kansje wagen bij de loterij! Dit alles voor kleine prijsjes, wat weer ten goede komt aan onze bewoners.

Slotkapel als tempel voor tuinliefhebbers

19 april 2024

Vrijdag 19 en zaterdag 20 april te bezichtigen voor het publiek

Voor als u nog niet helemaal weet wat u gaat doen de komende dagen: ga eens langs in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. Het is werkelijk een groot feest van bloeiende narcissen. De een nog bijzonderder dan de ander. Een ware tempel voor tuinliefhebbers.

Buren ontmoeten buren: Derde editie Week van de Buurttafel

19 april 2024

Nextdoor roept buren op elkaar ook in 2024 aan tafel te ontmoeten

Wat denk je ervan om samen met je buren aan tafel aan te schuiven? Nextdoor, het buurtplatform dat buren met elkaar verbindt, roept alle buren in Nederland op om tussen 15 en 23 juni samen aan tafel te gaan tijdens de Week van de Buurttafel. Het idee? Een prettige sfeer tussen buurtgenoten creëren en elkaar beter leren kennen. Zo wordt het makkelijker om elkaar te vinden voor hulp, informatie of gewoon wat gezelligheid. Vanaf vandaag kunnen Nederlandse buren hun Buurttafel aanmelden via https://go.nextdoor.com/buurttafel2024. Na twee succesvolle eerdere edities in 2022 en 2023, waarbij in totaal ongeveer 15.000 buren in Nederland samenkwamen om met elkaar te eten en drinken, is het dit jaar tijd voor de derde editie van de Week van de Buurttafel. Wat eerder opviel? Of de Buurttafel nu groot of klein was; elke Buurttafel zorgt voor verbinding in de buurt. En wie wenst er nou niet een fijne buurt met goede buurtcontacten om in te wonen? "Tijdens de Week van de Buurttafel opende ik mijn tuin voor mijn buren, waar we genoten van traditionele Syrische en Libanese gerechten. Er was volop gelegenheid om een stukje van mijn eigen achtergrond te delen en anderen te leren kennen. Uiteindelijk voelde het alsof we elkaar al jarenlang kenden. Het was een groot succes! Deze activiteit vormde het begin van iets groters. We blijven buurttafels organiseren," aldus Tony, de organisator van de buurttafel in de Spanburgstraat in Almere. Oranjegevoel tijdens Week van de Buurttafel 2024 De Week van de Buurttafel valt dit jaar samen met het EK voetbal. Op zondag 16 juni om 15.00 uur speelt het Nederlands elftal tegen Polen, en op vrijdag 21 juni om 21.00 uur tegen Frankrijk. Een perfecte gelegenheid om samen met je buurtgenoten het Nederlands elftal aan te moedigen, onder het genot van een hapje en een drankje. "Voor de derde keer op een rij organiseren we de Week van de Buurttafel: een jaarlijks terugkerend initiatief van Nextdoor, bedoeld om een vriendelijkere wereld te creëren, waarin iedereen een buurt heeft om op te bouwen. En dat is belangrijk, want uit ons jaarlijks buurtonderzoek werd duidelijk dat maar liefst 65% van de Nederlanders een prettige omgang met buurtgenoten erg belangrijk vindt. Eten verbindt mensen, en is een relatief eenvoudig middel om ze bij elkaar te brengen", aldus Geert Mol, Country Manager van Nextdoor Nederland. Buurttafel organiseren? Wil jij een Buurttafel organiseren? Dat kan! Of het nu een buurtbarbecue, diner, high tea, lunch, picknick, borrel of koffie met gebak is: iedere Buurttafel is waardevol. Ga naar https://go.nextdoor.com/buurttafel2024 en meld jouw Buurttafel aan. Hulp nodig bij de organisatie? Nextdoor biedt een toolkit aan die het allemaal wat makkelijker maakt. Deze toolkit bevat onder andere flyers, posters en voorbeelden voor een planning en begroting.

Opheffingsuitverkoop bij PostaanZee Boekenmarkt

19 april 2024

Na april 2025 definitief gesloten

De geliefde boekenmarkt van PostaanZee sluit april 2025 definitief haar deuren voor boekenliefhebbers. Vanaf mei organiseert PostaanZee op iedere eerste en derde vrijdag van de maand een speciale opheffingsuitverkoop. De boekenmarkt, ontstaan door een overvloedige aanvoer van boeken, biedt een schat aan kunst-, studie-, kook- en geschiedenisboeken. Voor de liefhebbers is dit de kans om die lang gezochte 'pareltjes' te vinden. Ook de boeken over Egmond zijn afgeprijsd. Onze vrijwilligers staan klaar om te helpen bij het zoeken naar jouw gewenste boek. Met de koop van boeken steun je de activiteiten van PostaanZee. Vanaf nu kunnen alleen nog recente leesboeken worden ingeleverd om onze eigen minibieb fris en aantrekkelijk te houden voor alle bezoekers. Ondertussen blijft de oud papier club verheugd met zolderopruimingen. De eerstvolgende opheffingsuitverkopen vinden plaats op vrijdag 3 mei en vrijdag 17 mei van 13.30 tot 16.00 uur in het achterste gedeelte van het voormalige postkantoor aan de Voorstraat 82. Mis deze laatste kans niet! Tot ziens op de boekenmarkt! Voor meer informatie: Postaanzee Voorstraat 82a Egmond aan Zee

Muziekcafé Soigné vormt zondag 21 april podium voor ‘Hurryman’

19 april 2024

Alias voor singer/songwriter Rob van der Plas

Op zondagmiddag 21 april komt singer/songwriter Rob van der Plas alias Hurryman van 16.00 tot 18.00 uur in muziekcafé Soigné spelen. Hurryman is liedjesschrijver Rob van der Plas en hij draait al even mee. Begin jaren '80 trok hij met The Spivs volle zalen, een band die vooral 'wereldberoemd' in Noord Holland was. De band viel uit elkaar, waarna hij met de gitarist King's Cross oprichtte, dat na een optreden in de Melkweg uit elkaar viel. Rob besloot alleen door te gaan. Solo onder de naam Hurryman, brengt hij eerst een cassette (1993) en vervolgens een cd (Collection 1996) uit. Deze werden beide zeer goed ontvangen en de cd werd een week lang gedraaid door Henk Westbroek. Hurryman wordt een band en treed een aantal jaren lokaal op. De interesse in popbandjes blijkt begin 2000 beperkt en na een tijdje wordt het weer stil. Tot hij in 2010 Sooi van der Laan ontmoet. Met deze ex zangeres van de zweeds Amerikaanse band The Miscellaneous, richt hij Hurrymania op. Al snel werd dit een acoustisch trio en later een duo. Opvallend door de mooie, donkere songs met sterke Scandinavisch invloeden. Er verschijnt een mini-cd en later een album, dat pas na het uiteenvallen van het duo uitkomt en dus in stilte verdwijnt.... En nu? Hurryman doet wat hij het liefste doet, liedjes zingen vanuit zijn ziel. Ooit bestempeld als acoustische Anti-folk, gaan de meeste songs over verlies en verlangen. Maar bij Hurryman gloort er altijd hoop, de depressie trekt voorbij, de melodieën blijven hangen. Natuurlijk zijn er invloeden, denk aan Lennon, Bowie, Madrugada, Neil Young, Television, Magazine, The Only Ones, Beatles, Daniel Lanois en al die bekende en onbekende muzikanten.Gelukkig wel. Waar zou ik zijn zonder ze? Dank! Www.hurrymanmusic.nl bandcamp: hurryman.bandcamp.com Kortom: liefhebbers van mooie akoestisch begeleide liedjes komen op 21 april van 16.00 tot 18.00 uur aan hun trekken in muziekcafé Soigné aan de Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen noodzakelijk op [email protected].

IVN wandeling rondom de Westert en de Bleek

19 april 2024

Woensdag 24 april

Op woensdag 24 april gaan IVN-gidsen van 19.00-21.00 uur weer op pad door het PWN-duingebied. De Bleek en de Westert behoren tot de oude duinen en zijn eeuwenlang door de mens in gebruik geweest voor landbouw, het weiden van vee, het bleken van linnen en voor de bollenteelt. Dat heeft geleid tot het kenmerkende open ‘nollen’ landschap. Door juist beheer houdt PWN deze waardevolle restanten van de oude duinen in stand. De gidsen vertellen u van alles over de cultuurhistorie, landschap en beheer, flora en fauna. Er kunnen maximaal 12 mensen mee, die zelf voor een duinkaart dienen te zorgen. Aanmelden is noodzakelijk via mail: [email protected] . Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro p/p. Door de aanwezigheid van teken wordt dicht schoeisel en bedekkende kleding aanbevolen. Vertrek: 19.00 uur, parkeerterrein PWN, Oude Schulpweg, Egmond-Binnen (naast restaurant Nieuw Westert).

Kraam huren voor het Hoever Dorpsfeest 2024? Wees er snel bij!

12 april 2024

Het belooft weer een waar spektakel te worden

De zondag van het Hoever Dorpsfeest staat zoals traditioneel in het teken van de jaarmarkt. Daarvoor zijn nog kramen te huur, maar wees er wel snel bij, want voor je het weet vis je achter het net. En als je iets niet wilt is het wel die ene zondag in juni (de 9e in dit geval) achter het net vissen.

Korren geeft veel plezier voor iedereen

19 april 2024

Rond de zee is altijd iets te beleven...

Zondag 21 april gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Bij korren trek je een groot net door de zee vanaf de vloedlijn, enkele honderden meters door de branding.

Voorjaarsfair Tesselschade in hotel The Fallon

12 april 2024

Hulp voor vrouwen die zelf geen financiële middelen hebben

Niet iedereen weet dat Tesselschade de oudste vrouwenvereniging van Nederland is. Al meer dan 150 jaar helpt zij vrouwen die graag een opleiding willen volgen, maar daar zelf geen financiële middelen voor hebben. Het bestuur zet zich in om studentes in de regio Alkmaar op weg te helpen naar een financieel onafhankelijke toekomst. Het afgelopen jaar kon Tesselschade weer enige vrouwen vanuit het Tesselschade Studie Fonds helpen. Daaruit worden de studies betaald. En dat hoeven niet alleen universitaire studies te zijn, maar ook kortere opleidingen zoals doktersassistent, secretaresse of pedicure. Belangrijk is wel dat er een uitzicht is op een baan. De handwerksters van Tesselschade hebben ook dit jaar een prachtige collectie vervaardigd met nieuwe, handgemaakte artikelen. Mevrouw Wildenburg-Groot viert deze week haar 90e verjaardag en werkt al 15 jaar met plezier als handwerkster voor Tesselschade. De bekende gastendoekjes met de kaasdragers zijn steekje voor steekje door haar gemaakt. De verkoop van de fair komt geheel ten goede aan het Tesselschade Studie Fonds. In de prachtige ambiance van Hotel The Fallon – Schutterwei is iedereen op zaterdag 13 april van 10.00 – 14.00 uur van harte welkom om zijn of haar voorjaarsinkopen te doen. Prins Bernhardlaan 16 in Alkmaar. Beperkt parkeren. Kent u vrouwen of bent u zelf een vrouw die ook financieel zelfstandig wil worden, maar geen middelen heeft voor een beroepsopleiding? Dan kunt u informatie aanvragen bij Tesselschade afdeling Alkmaar: e-mail adres alkmaar @tesselschade.nl.

‘Hebbu een stekkie, een stekkie, een stekkie… een stekkie van de fuchsia..?’

12 april 2024

Zaterdag 13 april tussen 11 en 16 uur: plantjesruildag

Zaterdag 13 april aanstaande organiseert Welzijn Bergen de jaarlijkse plantjesruildag. Heb je stekkies, zaden, bollen of planten over en vind je het leuk om daar weer andere nieuwe aanwinsten voor terug te krijgen? Of vind je het gewoon leuk om andere mensen blij te maken met jouw stekken of planten? Kom dan zaterdag 13 april tussen 11 en 14 uur naar de plantjesruildag in en rond de tuin van Wijksteunpunt Bergen, Binnenhof 9 te Bergen. Naast dat er van alles geruild of gebracht kan worden, wordt het ook gewoon een leuke dag. Zo komt Fruittella de TroubaBoer (Belinda van der Pool) tussen ca. 12 en 13.30 uur langs om de plantjesruildag op te luisteren met haar liedjes die over de natuur gaan. Natuurlijk is er koffie thee en soep. Ook lopen er allerlei mensen rond met kennis van tuinieren, plantjes, bollen en zaden, dus als je vragen hebt, dan kun je die aan hen stellen. Of misschien kunnen zij nog iets van jou leren en ontstaan er mooie gesprekken over tuinieren. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Heb je niets te ruilen, dan ben je ook van harte welkom. Plantjes en zaden worden tegen een kleine vergoeding ook verkocht.

Expositie over de rijke en eeuwenoude geschiedenis van de Alkmaarse Kaasmarkt

19 april 2024

Belevingswereld over de passie van kaaskoppen...

AlkmaarsGoud kondigt met trots de opening aan van de AlkmaarsGoud KAAS EXPERIENCE, gelegen in het historische centrum van Alkmaar, met een prachtig uitzicht op de Waagtoren en het Waagplein! De officiële opening op 10 april is verricht door de bekende schrijfster Simone van der Vlugt wiens oeuvre inmiddels 37 boeken telt. Met haar gedetailleerde beschrijvingen en meeslepende verhaallijnen weet zij lezers van het boek “De stormachtige zestiende eeuw” mee te nemen naar het Alkmaar van de zestiende eeuw, waar de strijd om vrijheid en gerechtigheid centraal staat. In haar werken verwijst zij herhaaldelijk naar 'De Witte Roos', de naam van ons historische pand aan de Mient 2 in Alkmaar. Een duik in de Kaasmarkt Geschiedenis In het sfeervolle oude centrum van Alkmaar opent de AlkmaarsGoud® KAAS EXPERIENCE haar deuren! Deze unieke beleveniswinkel biedt een adembenemend uitzicht op de Waagtoren en de wereldberoemde Alkmaarse kaasmarkt. Zowel toeristen als lokale bewoners kunnen hier genieten van een expositie over de rijke en eeuwenoude geschiedenis van de Alkmaarse Kaasmarkt. De passie van Kaaskoppen In de AlkmaarsGoud® KAAS EXPERIENCE is er natuurlijk gelegenheid om te genieten van de heerlijke AlkmaarsGoud® kaas, waarbij je uiteraard de kaas kunt proeven en kopen in prachtige geschenkverpakkingen. Ter ere van de opening van de Kaas Experience wordt er 125 kilo kaas gedoneerd aan de Voedselbank in Alkmaar. Op deze manier kunnen inwoners van Alkmaar die het wat minder breed hebben toch genieten van onze verrukkelijke kaas! Naast kaas bieden we ook een scala aan relatiegeschenken, cadeaus en diverse kaas gerelateerde artikelen aan. Brouwerij Egmond heeft zelfs twee speciale bieren voor ons gebrouwen: Mientje (een tripel) en Drebbeltje (een hoppig amberkleurig bier), die perfect samengaan met een heerlijk stukje AlkmaarsGoud® kaas! Over AlkmaarsGoud® kaas De oorspronkelijke missie van AlkmaarsGoud® was het creëren van een eigenzinnige en unieke kaassoort met een herkenbare zeskantige vorm en een onderscheidende smaak. Dit hield in het gedurende 3 jaar ontwikkelen van een eigen recept en rijpingsproces. AlkmaarsGoud® kaas wordt vervaardigd uit melk afkomstig van een bijzondere mix van koeien, waaronder de Holsteiners en Blaarkopkoeien, die grazen in de zes omliggende polders: de Egmondermeer, Bergermeer, Heerhugowaard, Schermer, Wieringerwaard en Zijpe. Deze polders behoren tot de oudste ter wereld, waarvan sommige al in de 16e eeuw zijn drooggelegd. Het landschap van deze polders, met zijn licht zoute bodem, biedt ideale omstandigheden voor grazende koeien, wat bijdraagt aan de unieke smaak en kwaliteit van AlkmaarsGoud® kaas. Bezoekersinformatie De entree voor bezoekers bedraagt € 5,- per persoon, waarbij kinderen tot 14 jaar gratis toegang hebben. Onze openingstijden zijn: Maandag t/m Donderdag: 11.00 tot 17.30 uur Vrijdag: 09.00 tot 17.30 uur Zaterdag: 09.00 tot 17.00 uur Zondag: 12.00 tot 17.00 uur.

Wandel mee naar de lente in het duin

12 april 2024

Op zondag 14 april met IVN-gids Jos Bos

De vogels zingen uitbundig, de bloemen kleuren de boel vrolijk en de insecten zoemen druk rond. De Hommelkoning is alweer gespot, op zoek naar nectar in de bloesems. De winterannuellen, die liever de warmte van de zon vermijden, bloeien nu volop. En de amfibieën, die de winter in winterslaap doorbrachten, zijn nu op zoek naar een partner. Ben je ook benieuwd naar de invloed van de vele regen op de flora en fauna in het duin? Ga 14 april mee met IVN-gids Jos Bos. Hij neemt je mee door de prachtige duinen en vertelt je alles over de planten en dieren die daar leven. Doe waterdichte schoenen aan en wandel mee?! Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen! De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaart-automaat bij de parkeerplaats). Er geldt een bijdrage van €3,00 pp. Kinderen en leden IVN/KNNV gratis

Kerkradio bij RTV80 over Ste. Bernadette

5 april 2024

Zondag 7 april om 9 uur

Zondagmorgen 7 april is de maandelijkse één uur durende uitzending van Kerkradio80. Het onderwerp deze maand is het korte leven van Bernadette Soubirous. De uitzending begint om 9 uur en duurt tot 10 uur. Wie was Bernadette? Wat heeft Lourdes een plaats in de Pyreneeën in Frankrijk met haar te maken? Het programma wordt herhaald op maandagavond na het nieuws van acht uur. Ook is er nog naar te luisteren tot een week na de oorspronkelijke uitzending op de site van RTV80: www.rtv80.nl/radio/uitzendinggemist . RTV80 – Radio is te ontvangen via de ether op 105.9 FM en digitaal via Ziggo-919; KPN-1193; Odido-2191 of TriNed/SNLR-897. Deze maand april staat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland in het teken van Sinte Bernadette De reliekschrijn van de Heilige Bernadette Soubirous is in Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek is vanuit Lourdes naar Nederland gekomen, maakt een rondgang door het land en wordt daarbij in alle zeven Nederlandse Rooms-Katholieke bisdommen ontvangen. Van vijf tot en met acht april is de schrijn voor het bisdom Haarlem-Amsterdam in het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood te Heiloo. Het volledige programma is te vinden op de site www.olvternood.nl .

Wandeling Wimmenummerduinen met begeleiding van IVN-gidsen

5 april 2024

Zondag 7 april om 10.30 uur

De gidsen weten natuurlijk de weg en hebben weer wat te vertellen. Wellicht een korte stop rond het Starrenvlak met hopelijk Exmoorpony’s. En zeker vogels. En schijnt de zon? Misschien een opwarmende zandhagedis op een zandpad. Het ietwat geaccidenteerde parcours gaat deels over smalle paadjes en mul zand (pittig dus). We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. Toegangskaart Noord-Hollands Duinreservaat is verplicht. Aanmelden (uiterlijk een dag tevoren): [email protected]. Zorg zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN (www.pwn.nl/duinkaartkopen).

Cor Mooij in ‘Kopstukken’ bij RTV80: van banketbakker tot tweevoudig winnaar World Press Photo

5 april 2024

Een man van 12 ambachten, volgens eigen zeggen

Cor Mooij uit Egmond aan Zee zit in Restaurant Comer aan tafel bij Ruud Bredewold in het tv-programma Kopstukken. Een man van 12 ambachten zoals hij zelf zegt, ooit begonnen als banketbakker en uiteindelijk als fotograaf 2 x winnaar van de World Press Photo. De meermaals gelauwerde Egmonder vertelt over zijn verschillende uiteenlopende ambachten en waarom hij deze keuzes maakte. Uiteindelijk koos hij definitief voor fotografie. Zo was hij fotograaf voor het NHD, voetbalclub AZ en maakte hij indrukwekkende reportages tijdens het WK-voetbal in 1978 en het EK-voetbal 1988. Een van zijn winnende World Press Photo foto’s schoot hij vlak na een dodelijk ongeluk op het circuit van Zandvoort, een gebeurtenis die hem altijd zal bijblijven. En zo waren er ook in zijn privéleven momenten van geluk en groot verdriet. Cor Mooij vertelt dus over zijn werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dít gesprek maakte beeldend kunstenaar Pauline Bakker weer een uniek kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zeventiende aflevering van Kopstukken, gast is Cor Mooij uit Egmond aan Zee. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/d3oJaD6s0Pg

Het is weer zover: de NVM Open Huizen Dag!

3 april 2024

Op zaterdag 6 april van 11.00 tot 15.00 uur

De NVM Open Huizen Dag is een dag waarbij verkopers die hun huis te koop hebben staan bij een NVM-makelaar, hun huizen openstellen voor geïnteresseerde kopers. Dit geeft de kopers de mogelijkheid om de woning te bezichtigen en informatie te verzamelen voordat ze een aankoopbeslissing nemen.

Open Dag Vrijwilligers bij Museum BroekerVeiling

12 april 2024

Kom kijken op donderdag 18 april

Museum BroekerVeiling, het levende museum en historisch hart van de gemeente Dijk en Waard, nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de speciale Open Dag voor Vrijwilligers op donderdag 18 april 2024. Deze dag biedt een unieke kans om achter de schermen te kijken en te ervaren wat het betekent om vrijwilliger te zijn in het eerste en oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Wij geloven dat vrijwilligers de ziel zijn van ons museum. Zij brengen onze geschiedenis tot leven, onderhouden de prachtige locatie en zorgen voor een warm welkom aan onze bezoekers. Met een breed scala aan rollen beschikbaar, van het begeleiden van rondleidingen tot het onderhouden van onze historische boten, is er voor ieder wat wils. Of je nu een passie hebt voor geschiedenis, geniet van het werken met mensen, of gewoon iets terug wilt geven aan de gemeenschap, Museum BroekerVeiling biedt een verrijkende en bevredigende ervaring. Programma Open Dag De Open Dag vindt plaats op 18 april 2024, met twee startmomenten; een om 10:30 uur en de andere om 14:00 uur. Elke sessie begint met een warm welkom, gevolgd door een korte introductie over het museum en de diverse mogelijkheden om bij ons als vrijwilliger aan de slag te gaan. Na de introductie kunnen deelnemers genieten van een kopje koffie of thee vergezeld met een heerlijk stuk huisgemaakte taart, terwijl men de kans krijgt om met huidige vrijwilligers en personeelsleden te spreken over hun ervaringen en de verschillende rollen die beschikbaar zijn. Tijdens de dag zullen er rondleidingen en demonstraties zijn om te laten zien wat onze vrijwilligers doen en hoe hun bijdragen helpen bij het behoud van ons uniek cultureel erfgoed. Dit is een fantastische kans om vragen te stellen, het museum te verkennen, en zelfs ter plaatse aan te melden als vrijwilliger. Doe Mee Of je nu op zoek bent naar een nieuwe hobby, nieuwe mensen wilt ontmoeten, of een verschil wilt maken, de open dag voor vrijwilligers bij Museum BroekerVeiling is de perfecte gelegenheid om te zien hoe je kunt bijdragen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de geschiedenis van de BroekerVeiling levend blijft voor toekomstige generaties. Voor meer informatie over de open dag of om je aan te melden, neem contact op via [email protected] of 0226-313807.

Geniet van een culinaire fietstocht met ‘Happen & Trappen’

5 april 2024

Zo'n 40 km fietsen met start en finish bij Sporthal Watertoren, Egmond aan Zee

Op dinsdagmiddag 30 april organiseren de Buurtsportcoaches van Holland Sport weer een fietstocht ‘Happen & Trappen’. In samenwerking met Stichting Welzijn Bergen en professioneel fietstrainer Bert Houtenbos. Inwoners van de gemeente Bergen kunnen deelnemen aan deze prachtige fietstocht van ongeveer van 40 km. Deze prachtige route van 40 km start bij Sporthal de Watertoren in Egmond aan Zee en biedt deelnemers de kans om te genieten van de fietstocht en van iets lekkers bij diverse stops langs de route. Er wordt bijvoorbeeld gefietst door de prachtige Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Deelnemen aan deze activiteit is gratis en aanmelden gaat via de website www.sportenbewegeninbergen.nl. Tijdens “Happen en Trappen” volgen de deelnemers een vaste route waarbij onderweg regelmatig pauzes worden ingelast, bij diverse (maatschappelijke) locaties, voor een hapje en/of een drankje. Het is een leuke activiteit om samen met een andere enthousiaste inwoner te ondernemen, maar ook ideaal om met je partner, vriend(in) of buur te doen. Op dinsdagmiddag 30 april verzamelen de deelnemers om 12.45 uur bij sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee. Rond 16.15 uur worden ze daar weer terug verwacht. Voor deze editie kunnen deelnemers kiezen om in een groep onder begeleiding van Bert te fietsen, of om de route op eigen gelegenheid te verkennen. Aanmelden en meer informatie Doortrappen is een samenwerking van de Gemeente Bergen, Stichting Welzijn Bergen, Provincie Noord-Holland en de buurtsportcoaches van Holland Sport. Alle activiteiten zijn gratis en worden begeleid door een professionele fietstrainer. Voor meer informatie én om je aan te melden ga je naar www.sportenbewegeninbergen.nl. Of neem contact op met de buurtsportcoaches Elles Kraakman (Bergen/Schoorl) en Eefke de Vos (Egmonden), via [email protected] of 06-29319401 / [email protected] of 06-14418529.

The Monkeys in Muziekcafé Soigné

5 april 2024

Classic rock hits voor de echte liefhebbers

Op zondagmiddag 7 april speelt een van de oudste bands van Nederland The Monkeys van 16.00 tot 18.00 uur in muziekcafé Soigné. The Monkeys is een Noord-Hollandse popgroep, welke door een paar vrienden uit Egmond-Binnen is opgericht in 1965. Daarmee behoren zij tot een van de langst bestaande bands in Nederland. Vanaf het begin ligt de focus op muziek van The Shadows, Rolling Stones, Them, The Kinks, The Beatles, CCR en andere destijds wereldberoemde bands. The Monkeys zijn tot eind jaren zestig populair in het provinciale zalencircuit. Maar omdat de muziekstijl in de dancings rond die tijd verandert naar disco en de vraag naar beatgroepen minder wordt, is toen besloten om een tijdje te stoppen met optredens. Maar de mannen zijn wel al die tijd doorgegaan met muziek maken. Ze hebben los van elkaar in diverse andere bands gespeeld, maar hebben altijd contact met elkaar gehouden en ook wel samen als The Monkeys opgetreden bij speciale gelegenheden. Op 12 september 2015 hebben zij het 50-jarig jubileum van de band groots gevierd in het Wapen van Egmond, de plek waar destijds hun allereerste optreden plaats vond. Vele fans van het eerste uur waren daarbij aanwezig en werden mee teruggenomen naar de roemruchte zestiger jaren. Inmiddels spelen zij weer full-time samen als The Monkeys en zorgen ervoor dat de sound van de zestiger jaren springlevend blijft. En omdat zij nog steeds spelen op de manier zoals dat toentertijd gebruikelijk was, dus met hun eigen back-line zonder PA, klinkt de muziek van The Monkeys zeer authentiek. Het is steeds weer verbazingwekkend hoe ze er als band, met slechts vier man (!), in slagen de juiste sound neer te zetten. Hun vertolking van de gitaarmuziek van The Shadows is top, maar ook de andere nummers van hun repertoire mogen er zijn. Stuk voor stuk grote hits uit de zestiger jaren. Het zestiger jaren repertoire is zeer uitgebreid en soms wordt er een uitstapje gemaakt naar recentere muziek, zoals oa van Queen, R.E.M. of Chris Isaak.

De schoonheid van het gewone leven in Galerie de Kapberg

29 maart 2024

Nog te zien tot en met zondag 31 maart

In Galerie de Kapberg is dit weekeinde nog werk te zien van drie kunstenaars die geïnspireerd door mensen, natuur en vogels de schoonheid van het gewone leven tonen. Alle drie exposeerden eerder in Galerie de Kapberg.

Egmond aan Zee op televisie in ‘Bed & Breakfast’

29 maart 2024

Voor het programma Bed & Breakfast zijn korte opnamen gemaakt in Egmond aan Zee, o.a. in het Museum van Egmond in de Zuiderstraat. De uitzending is dinsdag, 2 april om 20.33 uur op NPO1. Het format van het program is dat een drietal koppels die zelf een B&B runnen bij elkaar gaat logeren en vervolgens daar hun mening over en een waardering voor geven. Het koppel met de B&B die het hoogst (procentueel ten opzichten`ichte van de vraagprijs) wordt gewaardeerd wint de 'strijd'. De gasten waren deze keer voor de uitzending eens in Egmond aan Zee. Daar hebben gelogeerd in B&B De Zandtaart in Egmond aan Zee. In het programma is altijd in elke plaats een uitje. Deze keer was gekozen voor het Museum van Egmond. Een hele invasie van camera's en andere medewerkers + 6 personen van de drie B&B's en dat alles voor een paar minuten t.v. Maar toch (hopelijk) mooie reclame op tv voor het museum dat op 20 april weer elke middag open gaat. (beetje spannend vind ik het wel. De gasten wordt altijd gevraagd hoe ze het uitje vonden.

Dit weekeinde Paaskermis in Egmond aan Zee

29 maart 2024

Dagelijks van 13.30 tot 23.00 uur

De Paaskermis in Egmond aan Zee is een jaarlijks terugkerend festijn dat barst van de gezelligheid en vermaak voor zowel jong als oud. Tijdens het paasweekend, van vrijdag 29 tot en met maandag 1 april 2024, kun je weer volop genieten van de sfeer en opwinding die de paaskermis met zich meebrengt. De kermis op de Boulevard nabij de Werf is geopend van 13.30 tot 23.00 uur.

‘Bemiddelingskamer’ nu in PostaanZee

29 maart 2024

Donderdag 11 april van 13.30 tot 15.00 uur

Wil je meer weten over De Bemiddelingskamer en hoe medewerkers van De Bemiddelingskamer helpen conflicten tussen buren op te lossen? Kom dan naar Aan tafel met…De bemiddelingskamer op donderdag 11 april, 13.30 tot 15.00 uur, in PostaanZee (Egmond aan Zee). De Bemiddelingskamer De Bemiddelingskamer is een stichting die gespecialiseerd is in Buurtbemiddeling. Niemand zit op ruzie te wachten, al helemaal niet met de buren. Toch kan een ergernis door verschil in leeftijd, cultuur of gezinssamenstelling zomaar ontstaan. Ook huisdieren, geluidsoverlast of een verschil in mening over tuin/erfafscheiding kan voor onderlinge problemen zorgen. Hoe spreek je elkaar dan op een goede manier aan? Hoe kom je tot afspraken? En hoe zorg je ervoor dat je weer prettig kunt wonen? Met deze vragen kun je bij De Bemiddelingskamer terecht. Buurtbemiddeling is voor alle inwoners van de BUCH gemeenten geheel gratis en vrijblijvend. Er wordt van de bewoners een open en actieve houding verwacht om tot een oplossing te willen komen. Ervaren bemiddelaars De Bemiddelingskamer heeft een netwerk van goed opgeleide ervaren, vrijwillige bemiddelaars die buren helpen hun problemen bespreekbaar te maken. De bemiddelaars luisteren naar het verhaal van beide buren, geven geen oordeel en zijn neutraal. Alle gedeelde informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Door buren met elkaar in contact te brengen en begrip te creëren voor elkaars standpunt ontstaat er ruimte om samen op zoek te gaan naar een oplossing. Tijdens de bijeenkomst Aan tafel met… kun je onder andere informatie krijgen over wat Buurtbemiddeling inhoudt, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Ook kan je meer te weten komen over hoe het is om zelf vrijwillig bemiddelaar te zijn. Kijk voor meer informatie op www.debemiddelingskamer.nl. Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met… op donderdag 11 april van 13.30 tot 15.00 uur bij PostaanZee, Voorstraat 82A, Egmond aan Zee. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Schuif aan! Aan tafel met… Aan tafel met… geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in PostaanZee biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een Aan tafel met… wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerker van de bibliotheek.

Ledenvergadering Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen staat er aan te komen

29 maart 2024

Met o.m. woningbouw en verplaatsing Dekamarkt op de agenda

Kom ook naar de jaarvergadering van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen (VDEB). Inwoners van Egmond-Binnen (leden en niet-leden) zijn van harte welkom op: Woensdag 10 april 2024 aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in De Schulp in Egmond-Binnen. Op de agenda staan: • Opening, financiën en korte terugblik 2023/2024 • VDEB bestuur 2024 • Lopende activiteiten en projecten, waaronder -Verplaatsing Dekamarkt -Renovatie van de Schulp -Verkeer -Woningbouw -Schiphol -Kerstviering -en meer! • Gastspreker: Brouwerij Egmond - brouwer van Sancti Adalberti abdij bieren De Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen is een onafhankelijke en ongebonden vereniging die opkomt voor de leefbaarheid in Egmond-Binnen. Samen met de inwoners van Egmond-Binnen en de gemeente Bergen maken VDEB zich sterk om leefbaarheid in en rond de woonwijken en het landelijk gebied te verbeteren of in stand te houden.

Toneelgroep Spiegel speelt “Beschuit met muisjes”

12 april 2024

Van woensdag 17 april tot en met zaterdag 20 april in de Schulp

Toneelgroep Spiegel uit Egmond-Binnen bestaat 70 jaar en wil dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan! Voor deze bijzondere jubileumuitvoering spelen zij het blijspel “Beschuit met muisjes” van Herman Heijermans. Een mooi en klassiek blijspel dat we ook al speelden in 2007. Dit keer spelen we echter een uitvoering die dicht bij het origineel ligt waardoor het nog scherper en venijniger zal zijn.

Expositie bij Wolatelier De Krachtige Kudde

29 maart 2024

Van zondag 31 maart tot en met zondag 7 april

Wolatelier De Krachtige Kudde nodigt kunstliefhebbers uit voor een bijzondere expositie die plaats vindt van zondag 31 maart tot en met zondag 7 april. De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Diensten rond Pasen in de Abdij

22 maart 2024

Van donderdag 28 maart tot en met maandag 1 april

In de Goede Week op weg naar het Paasfeest is de dagorde in de abdij aangepast aan deze bijzondere liturgische tijd. Er zijn o.a. mooie lezingen, sobere gezangen en ontroerende rituelen zoals de voetwassing, een gezongen Johannes’ Passie, lamentaties ( klaagzangen) en de kruisverering. U bent van harte welkom om in de abdijkerk mee te vieren of u volgt het via het YouTube kanaal.

Expositie het Emmaüsverhaal

29 maart 2024

Vanaf woensdag 3 april in de Benedictushof van de Abdij

Zestig jaar priester, zeventig jaar Salesiaan en dertig jaar bisschop. Drie jubilea die Ad van Luyn aangrijpt om zijn fascinatie voor het Emmaüsverhaal te delen met zoveel mogelijk mensen. Als regelmatige gast van de monniken wil de emeritus-bisschop van Rotterdam iets teruggeven aan de Abdij: de afbeeldingen en kunstwerken die hij rond het Emmaüsverhaal heeft verzameld exposeren in de Benedictushof.

Ben jij straks hét nieuwe talent tijdens het Bergen Live festival?

29 maart 2024

Meld je tot en met 3 mei aan voor het Talent on Stage programma van Bergen Live

Wil jij schitteren op ons podium als het nieuwe talent? Grijp nu je kans en meld je via [email protected] aan voor het Talent on Stage programma van Bergen Live! Op zaterdag 7 september 2024 krijgt opkomend talent de kans om zich te bewijzen op diverse podia tijdens Bergen Live. De zaterdagmiddag van 14.00 tot 18.00 uur staat volledig in het teken van aanstormend talent, bands zoals Eyecloser, REYCK, Krappe Sokken en The Sunrise Paradise hebben vorig jaar laten zien dat ze niet onderdoen voor gevestigde namen als Ruben Hoeke, Paulo Mendonca en de Erwin van Ligten Band, die 's avonds op het programma staan. Van pakkende pop hits en kleine intieme liedjes tot pittige riffs en moshpits, alles is mogelijk tijdens Talent on Stage! Ben jij een muzikaal talent en wil je jouw kunsten live aan een groot publiek laten zien? Meld je dan tot en met 3 mei aan voor Talent on Stage. Tijdens dit event krijg je als band of solo-artiest de kans om een half uur tot een uur op te treden op professionele podia bij Fabels en de Lamoraal en het hoofdpodium op het plein van Bergen. Onze professionele geluidstechnici en stagemanagers zullen je begeleiden en ervoor zorgen dat je optreden vlekkeloos verloopt. Om je aan te melden, stuur je jouw biografie, foto en eventuele muziekfragmenten naar [email protected]. Mis deze kans niet om je talent te laten zien aan een groot publiek!

Trouwbeurs Alkmaar, een dag vol inspiratie

22 maart 2024

Op zondag 24 maart in de Meent van 10.30 tot 16.30 uur

WeddingFair Trouwbeurs Alkmaar is ontwikkeld om veel inspiratie op te doen. Het aanbod is zo breed mogelijk terwijl het aantal deelnemers per beroepsgroep wordt beperkt, om overkill te voorkomen. Vintage, rustiek, industrieel, elegant, boho, traditioneel en meer. In een vriendelijke en relaxte sfeer kunnen bruidsparen inspirerende en enthousiaste trouwspecialisten ontmoeten zonder hard selling.

Volop Paasactiviteiten bij Museum BroekerVeiling

22 maart 2024

Paasbrunch is het hoogtepunt

De lente is in aantocht en de Paasdagen naderen snel. Dit jaar vallen ze vroeg, maar het belooft een schitterend weekend te worden. Kom samen met ons de lente vieren tijdens een sfeervol Paasweekend bij Museum BroekerVeiling. De paashaas heeft alvast een verrassing: hij heeft eieren verstopt op de meest onverwachte plekken van ons terrein - in de boomgaard, bij de palingrokerij en zelfs in de buurt van onze geliefde varkens, Bram en Betty. Van vrijdag 29 maart tot en met maandag 1 april staat Museum BroekerVeiling in het teken van Pasen met een reeks aan festiviteiten. Voor de kleintjes is er op eerste en tweede Paasdag een spannende paaseierenjacht. Maar we starten het weekend al op Goede Vrijdag (29 maart) met een creatieve middag waar kinderen prachtige paasversieringen kunnen knutselen. Het hoogtepunt van het weekend is onze paasbrunch; een moment van samenzijn voor de hele familie. Deze gezellige brunch vindt plaats op zondag 31 maart en maandag 1 april tussen 11.00 en 13.00 uur. Wij adviseren tijdig te reserveren via [email protected]. Mis ook onze dagelijkse demonstratieveilingen niet, waarbij u zelf kunt ervaren hoe het is om op het juiste moment te bieden, zittend op de authentieke veilingbanken. Daarnaast is een rondvaart door het idyllische Rijk der Duizend Eilanden, met boeiende verhalen van de kapitein over de historie van dit waterrijke gebied, een absolute aanrader. Vanaf zaterdag 30 maart is de vers gerookte paling weer verkrijgbaar die ter plekke bereid wordt door onze deskundige palingroker. Neem ook even de tijd om te ontspannen met een kop koffie en onze beroemde huisgemaakte appeltaart, of kies voor een gezonde lunch tijdens de openingstijden van het museum. Voor meer informatie over onze activiteiten en de openingstijden tijdens het Paasweekend, nodigen we u uit onze website te bezoeken: www.broekerveiling.nl. Toegang tot het museum is gratis voor houders van de Museumkaart en VIP-KAART van de VriendenLoterij.

Cardfest komt eraan: Zuiderduin vormt even het Walhalla voor kaartspelliefhebbers

22 maart 2024

Voor 8,95 euro kun je ook aanwezig zijn

In Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee vindt op zondag 31 maart (Eerste Paasdag) een heel bijzonder evenement plaats: Cardfest, de eerste grote Trading Card Game (TCG) beurs in Noord-Holland. Deze beurs is speciaal georganiseerd voor liefhebbers van populaire kaartspellen zoals Pokémon, Magic-The-Gathering, Yu-Gi-Oh en One Piece. Ontstaan uit passie en noodzaak Cardfest is bedacht door de lokale jonge ondernemers Riff (16, Egmond aan den Hoef) en Mano (16, Heiloo). Twee jeugdvrienden die elkaar al vanaf de lagere school kennen. Beiden deelden een frustratie: de afwezigheid van TCG-beurzen in hun regio. 'Het was voor ons altijd lastig om naar een TCG beurs te gaan. We waren toen nog erg jong en mochten van onze ouders niet zomaar met het OV naar de andere kant van het land. Er moest altijd veel geregeld worden', herinnert Riff zich. Corona werd een enorme boost voor juist die online game markt en dus ook voor alles wat daarmee samenhangt. ‘Genoeg om de interesse van het idee van een beurs verder aan te wakkeren’, aldus Riff. ‘Alle reden dus om de ideeën verder uit te werken en een grote TCG beurs te organiseren.’ Een evenement voor elke TCG-liefhebber Het begon met een idee om in Hotel Zuiderduin een van de kleinere zalen te vullen. Riff: 'Dat werd natuurlijk niet meteen de grootste zaal toen we in oktober 2023 startten. Maar het groeide snel en we kwamen tot de conclusie dat we er eigenlijk nog een zaal extra bij nodig hadden. Het bleef echter maar groeien en nu is het dan de Zuiderduin-zaal geworden, de grootste die beschikbaar is. Dat geeft ook meteen de potentie van het evenement wel aan. Deze beurs doet internationaal meteen serieus mee.' Met meer dan 50 standhouders en meer dan 100 standtafels biedt Cardfest een uitgebreide ervaring voor de echte TCG-fans. Naast de handel en ruilhandel in populaire kaarten zoals Pokémon en Magic-The-Gathering, zal er ook aandacht zijn voor nieuwere series zoals One Piece Cards. Voor de afwisseling is ook een megagrote stand met exclusieve Funko's. Cardfest trekt ook de aandacht van bekende figuren in de online wereld. Zo zullen YouTuber Pokemonkel van Monkeloidtv en Instagrammer FunkoVader aanwezig zijn, wat extra reuring en zichtbaarheid aan het evenement toevoegt. De Toekomst: Cardfest en Collect-a-Con De ambitie van de organisatoren reikt verder dan Cardfest alleen. Riff heeft samen met zijn vader Peter Philippo onlangs Collect-a-Con overgenomen, de grootste beurs van Nederland voor 'geek collectibles' (zeg maar de meest uiteenlopende verzamelobjecten voor de echt fanatieke verzamelaars). Riff: 'Dan hebben we het over strips (comics) en alles wat daar aan hangt, zoals poppetjes van action heroes en allerlei andere verzamelobjecten die aan de stripfiguren zijn gekoppeld. We konden die beurs overnemen doordat de organisatie ervan zich meer kan en ook gaat richten op de zakelijke evenementen. Zij deden deze beurs er een aantal jaar bij, maar het is inmiddels niet meer hun kernactiviteit. Deze stap belooft in de toekomst nog meer spannende evenementen voor de TCG-gemeenschap. Volgend jaar willen we graag die beurzen combineren, maar eerst deze beurs maar eens tot een succes maken.' Informatie en kaartverkoop op www.cardfest.nl Foto: TCG-Beurs komt naar Zuiderduin dankzij twee jonge ondernemers. Een ervan is Riff Philippo uit Egmond aan den Hoef.

Playbackshow in Dorpshuis Hanswijk

22 maart 2024

Op zondag 24 maart om 13.00 uur

Jeugdbelangen organiseert op zondagmiddag 24 maart vanaf 13:00 uur in het Dorpshuis Hanswijk weer een bijzondere Playback Show voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Op deze middag zullen een groot aantal kinderen uit Egmond als groep of als solist hun bijzondere talenten presenteren met een playback show. Het belooft weer een fantastisch evenement te worden met veel jeugdig aanstormend talent!

Terug