‘Het verhaal van Egmont’
Want eigenlijk begon hier de geschiedenis van het huidige Nederland
Gepubliceerd: 16 juni 2022
De expositie in Huys Egmont die vooral om en rond het jaar 1572 draait had eigenlijk best ‘Het Verhaal van Egmont’ kunnen heten. Naar analogie van ‘Het Verhaal van Nederland’.
Het draait allemaal om de periode rond het begin van de 80-jarige oorlog. Nederland kwam in opstand tegen koning Philips II van Spanje en wilde zelfstandig worden. Lamoraal van Egmont en Willem van Oranje speelden daarin een prominente rol. Althans, Lamoraal heel kort, zijn hoofd ging er af, maar Willem van Oranje legde wel zo ongeveer de basis van het huidige Nederland. Kort samengevat dan.
Op de expositie in Huys Egmond, die donderdag door burgemeester Lars Voskuil werd geopend, is veel te zien en te lezen over die periode. Het is het resultaat van een hechte samenwerking tussen onder meer Stichting Historisch Egmond, Museum van Egmond, Het Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Het Sterkenhuis, Regionaal Archief Alkmaar, Rijksmuseum Amsterdam, Huis van Hilde en gemeente Bergen.
Burgemeester Voskuil was dan ook maar wat trots dat hij deze opening mocht verrichten. ‘Dat Egmond in de vaderlandse geschiedenis een belangrijke rol heeft gespeeld wordt nog zwaar onderschat. Ook vóór de 80-jarige oorlog waren de Heren van Egmont al een belangrijke politieke macht in het gewest Holland en op landelijk niveau. Bij de start van de 80-jarige oorlog en het ontstaan van een zelfstandig Nederland speelden die machthebbers eveneens een cruciale rol.’
Met de onthulling van een van de pronkstukken, een leeuw die ooit ergens op een van de belangrijkste torens van Kasteel Egmond heeft gestaan, werd de expositie vervolgens officieel geopend.
Foto’s (redactie): De opening van de expositie en de expositie in beeld.
Foto 1: De onthulling van het pronkstuk;
Foto 2: Rob Leijen vertelt en heeft een aandachtig publiek in Lars Voskuil (links) en Patrick van Mil (directeur Stedelijk Museum Alkmaar);
Foto 3: Frits David Zeiler, medesamensteller van de expositie;
Foto 4: Patrick van Mil wijst op het stuk uit ‘zijn’ museum aan waar Egmond ligt;
Foto 5: Een tekening van de ruïne van Kasteel Egmond;
Foto 6; twee bordjes met links Lamoraal van Egmont en rechts Philips II van Spanje;
Foto 7: ’n Trotse Rob Leijen bij de ‘leeuw van het kasteel’;
Foto 8: de veldslag om Alkmaar;
Foto 9 en 10: een maquette van het kasteel zoals het ooit moet zijn geweest.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.