Deel

Het wordt weer (een beetje) zomer, dus een lekker fruitig, koel wit wijntje dan maar?

De zon schijnt, de temperatuur is aangenaam en het leven speelt zich grotendeels buiten af. Heerlijk genieten en hierbij past natuurlijk een lekker glas frisse witte wijn. Deze week een overzichtje van wat witte wijnen die ‘het zomergevoel’ nog wat kunnen versterken.

Wanneer de warmte tot je doordringt en je op zoek bent naar het perfecte verfrissende glas wijn, is witte wijn is een uitstekende optie. Zoek naar witte wijnen met een aantal van deze kwaliteiten:

– Hoge zuurgraad

– Licht tot medium body

– Droge smaak

Als je een fles zoete wijn kiest, probeer er dan voor te zorgen dat deze ook een hoge zuurgraad heeft. De fruitige zoetheid van perziken en honing is bijzonder goed te combineren met citrusachtige tonen. Zoek naar een droge witte wijn, die heel anders zal zijn dan een droge rode; de droogste witte wijn is lang niet zo droog als een rode hoge-tannine.

Riesling

Verkrijgbaar in zowel zoete als droge versie, riesling is een van de meest aromatische wijnen die er zijn. Deze verfrissende optie zorgt voor een heerlijke tafelwijn, omdat het goed combineert met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Pinot Grigio

Ook bekend als pinot gris, deze variëteit aan wijn komt typisch uit Italië en Frankrijk. Afhankelijk van de regio waarin hij is gemaakt, kunnen de smaakprofielen aanzienlijk variëren. De zuurgraad van deze makkelijk drinkbare wijn past perfect bij zeevruchten.

Sauvignon Blanc

Een van de beste wijnen voor de zomer, sauvignon blanc is geëxplodeerd in populariteit. Romig, kruidig, en zowel zuur als zacht, het is een ongelooflijk veelzijdige keuze.

Albariño

De typische Spaanse witte wijn, albariño, wordt gemaakt van een variëteit aan witte druiven die een perfect verfrissend glas wijn oplevert. Je proeft noten van boterbloem en perzik en een zoutig vleugje pekel.

Bron: wereldwijnonline.be

Meer 'Food & wine':

En daar drinken we dan een fruitige rode wijn bij…

19 juli 2024

Smaak van de wijn moet tegen de pasta op kunnen

Het gerecht van deze week combineert volgens xd kenners perfect met een fruitige rode wijn. Je zou eigenlijk denken dat bij pasta veelal witte wijn wordt gedronken, maar in dit geval...

Pasta puttanesca met burrata, een Italiaanse klassieker

19 juli 2024

Als de zomer niet naar ons komt, dan doen we het zo wel

Pasta puttanesca is een Italiaanse klassieker. De pasta wordt bereid met tomaten, olijven, ansjovis en kappertjes. Als er -zoals in deze versie- dan óók nog burrata bij gaat... Dan is het al helemaal een zomers feestje. Eet smakelijk!

Wat smaakt nou beter bij de fish and chips dan Engels bier?

12 juli 2024

De Engelsen staan in de finale dus meteen menu aanpassen?

Wat is er beter dan een klassieke Engelse maaltijd? Die maaltijd vergezeld met een perfect gebrouwen Engels bier. De moutige tonen van een brown ale of de bitterheid van een pale ale vormen de perfecte aanvulling op gerechten zoals sappige burgers of knapperige fish and chips.

Typisch Engelse gerechten om je vingers bij af te likken…

12 juli 2024

Er zitten ook goede kanten aan de Engelsen...

Van pubfood tot oogverblindende toetjes: de Britten weten wel hoe ze iets lekkers op tafel kunnen toveren. Ontdek snel welke typisch Engelse gerechten je echt eens moet proberen!

Welke wijn drink je bij de tonijn?

5 juli 2024

Japanese style zoals sashimi of een mooie tonijntartaar. Een gekoelde sake kan altijd. Maar wil je toch liever druivenwijn? Kies dan voor een witte droge, zoals Chablis, Muscadet-sur-lie of Grüner Veltliner. Bij toevoegingen als limoen en koriander past een fruitige droge Riesling, Sauvignon Blanc, of een gekoelde lichtrode. Wasabi betekent oppassen! Iets weelderigs met een zoetje gaat dan het best, denk bijvoorbeeld aan een volle Grenache Blanc, of Gewurztraminer. Gegrilde tonijn Licht gegrilde tonijn is heerlijk met een lichte rode wijn, zoals een rode Loire Chinon of Bourgueil, of een soepele Bourgogne. Een droge Zuid-Franse of Spaanse rosé kan ook goed. Is het allemaal wat pittiger, probeer dan eens een fruitige Nieuwe Wereld-Pinot Noir. En bij een steak van de BBQ drink je steviger rood, zoals Barbera of Syrah. Tonijn uit blik Tonijn uit blik is best lekker, maar mist de verfijning van vers. Het olie- of waterbadje is bepalend voor de smaak en de wijn erbij. Zwemmend in olie mag de wijn uiteraard wat voller dan in water. Kies voor een simpele frisse witte (Verdejo, Sauvignon Blanc), of een droge Provençaalse rosé zoals Bandol.

Tunamelt met gebakken aardappeltjes

5 juli 2024

Receptcategorie: voorraadkast leegmaken

Blikje tonijn in de voorraadkast? Maak dan eens deze snelle tunamelt met gebakken aardappeltjes naar recept van London Loy! Liever vega? Gebruik dan plantaardige tonijn.

Verfrissend drankje bij de pittige taco’s

28 juni 2024

Bij de toch wel pittige taco's van deze week past uiteraard een heelijk verfrissend drankje. Elke Taqeria in Mexico heeft op zijn minst een paar smaken Jarritos frisdank om je taco mee weg te spoelen. Jarrito komt van het woord “kan” in het Spaans en verwijst naar de Mexicaanse traditie van het drinken van water en andere dranken uit kannen. In Jarritos worden enkel natuurlijke fruitsmaken gebruikt en ze zijn iets bruisender dan de traditionele frisdranken die in Nederland worden verkocht. Als je op zoek bent naar een heerlijk verfrissend koolzuurhoudend drankje, dan zijn Jarritos de perfecte dorstlesser.

Taco’s met groenten en bbq-saus

28 juni 2024

Als alternatief voor het vlees op de BBQ

Nu het weer een beetje op zomer begint te lijken komt ook de BBQ weer van zolder. Maar voor wie niet direct gecharmeerd is van grote stukken geroosterd vlees zijn er alternatieven: wat te denken van deze taco's met groeten en een heerlijke bbq-saus?

En daar doen we dan een glaasje sake bij…

21 juni 2024

Dan ben je helemaal 'into Japan'

Wanneer je er voor kiest om het recept van deze week te maken, de asperges Japanse stijl, dan is dat uiteraard de gelegenheid om er een glaasje sake bij te drinken. Als je dan toch op de Japanse toer gaat...

Asperges, het kan nog net, maar dan wel even helemaal anders…

21 juni 2024

...namelijk in Japanse stijl

Het witte goud, het is er nog net de tijd voor. Tot eind juni is het officieel aspergetijd (maar wat zou het als je ze een week later koopt?). Profiteer dus nog even van deze heerlijke groente. En echt je eens iets anders willen: deze week een recept voor asperges Japanse stijl.

Bij de mosterd dille zalm past een witte wijn prima

14 juni 2024

Genieten met een hoofdletter G

Het is niet zo ingewikkeld om een lekkere wijn te zoeken bij een stamppot als die van deze week. De mosterd dille zalm maakt het al meteen iets makkelijker.

Preistamppot met mosterd dille zalm

14 juni 2024

Heerlijke smeuïge stamppot met geroerbakte prei en zalm uit de oven met een mosterd dille marinade

Je zou eigenlijk liever wat bbq-gerechten willen publiceren, maar het is eerlijk gezegd meer weer voor stamppot. Dus dat doen we dan maar. Gelukkig, de keuze is ook daar de reuze. Deze week dus een preistamppot met zalm.

Wat drink je bij een pittig gerecht?

7 juni 2024

Een beetje zoete wijn is dan erg verfrissend

Bij pittig eten kun je het beste een wijn drinken met weinig alcohol, die weinig bitter en heel fruitig is en eventueel een beetje zoet. Lekker bij pittig eten zijn pinot gris, riesling en pinot noir.

Pittige aardappelsalade met mais en gegrilde paprika

7 juni 2024

Zomerse gerechten dwingen mooi weer af

Een keer iets anders dan de standaard aardappelsalade serveren? Geef je salade extra pit met een beetje chipotle. En extra fijn: dit bijgerecht staat al met 20 min. op de tuintafel.

Cranberry kir bij de hamburger

31 mei 2024

Bubbels bij de snack waren toch lekker..?

Deze cocktail van mousserende wijn maak je net even wat spannender met cranberrysap en bosvruchten. Proost!

Burger met komkommer, paprika en whipped feta

31 mei 2024

Fastfood, maar dan toch anders

Laat de grill maar sissen, want deze burger met komkommer, paprika en whipped feta wil je echt proberen! Helemaal top: kies zelf welke burger je het lekkerst vindt.

Een frisse witte of fruitige rosé wijn voor bij de gevulde kipfilet

24 mei 2024

Kip is het meest gegeten stukje vlees in Nederland

Gebruikt u niet al te veel specerijen en sauzen dan serveert u kip in de basis het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping. Of een heerlijke fruitige Rosé.

Gevulde kipfilet: binnen een half uur zit je te smullen

24 mei 2024

Deze gevulde kipfilet is om te smullen! Een smeuïg mengsel van MonChou, pesto en olie maakt de kipfilets extra lekker. Na het bakken vul je ze met het pestomengsel en de ham eromheen gerold. Laat het nog enkele minuten in de oven bakken om de smaken helemaal tot zijn recht te laten komen.

Stevige rode wijn uit Piemonte bij de bbq-bavette: hemelse combinatie

17 mei 2024

Lijkt wel feest

Op zoek naar een lekkere wijn voor bij het heerlijke hoofdgerecht van deze week? Schenk er dan een Barbera d’Asti bij. Door de stevige Barbera structuur past de rode wijn uit Piemonte heel goed bij bavette waar je door de grovere structuur iets steviger op moet kauwen. Dit maakt de tannines van de wijn zachter. Een heerlijke combinatie!

Bavette van de BBQ geserveerd met chimichurry

17 mei 2024

Kan ook perfect op de bbq

Nu het steeds vaker aangenamer weer wordt, kan de bbq weer uit het vet. Dan is meteen de volgende vraag: wat gaat daar op? Wil je eens iets anders dan de standaard worstjes en kippenpoten, dan is hier een heerlijk recept met bavette.

Egmonder Menno Tol eerste Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen

10 mei 2024

Gefascineerd door de mystiek van Japan

Het kan soms vreemd lopen: tot ongeveer zijn achttiende keek Egmonder Menno Tol eigenlijk niet om naar alcohol. Nu, nog voor zijn dertigste, is hij de eerste (en vooralsnog enige) Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen. Specialist in Japanse rijstwijn…

Beef teryaki met broccoli en rijst

10 mei 2024

Prima om eens een sake mee uit te proberen

Je kunt met sake veel verschillende kanten op. Deze Japanse rijstwijn past perfect bij allerlei gerechten. Het is een goede match voor visgerechten, sushi en sashimi, maar ook voor gerechten met vlees of groenten. Bovendien kan het ook worden gebruikt in marinades en sauzen voor een unieke smaak.

Als we het dan toch over sake hebben…

10 mei 2024

Sterke opmars van zo ongeveer alles wat met Japan te maken heeft

Sake is de traditionele Japanse wijn die volgens de liefhebbers stukken lekkerder is dan de van druiven gemaakte wijnsoorten. De officiële naam is Seishu ('heldere alcohol') of Nihonshu ('Japanse alcohol').

Wat drink je bij een afhaalmaaltijd?

3 mei 2024

Bubbels bij je patatje: als er iets goed past...

Ofschoon het gerecht van deze week geen afhaalmaaltijd is, komt het toch wel in de buurt. Maar er zijn natuurlijk meer opties wanneer je even geen zin hebt om (veel tijd te steken) in koken.

Rostischotel met shoarma, sla, komkommer en knoflooksaus

3 mei 2024

En lekker weinig afwas...

Rostischotel met shoarma – Een heerlijke rostischotel met shoarma, sla, komkommer en knoflooksaus. Super makkelijk en zooooo lekker! Het fijne van dit gerecht is dat het een eenpansgerecht is, waardoor je maar weinig afwas maakt.

Proosten op de koning doe je met Oranjebitter. Toch?

26 april 2024

Niet bij iedereen een even populair drankje

Een drankje dat je het hele jaar door waarschijnlijk amper ziet of drinkt, maar dat in april in Nederland altijd ineens weer in grote hoeveelheden wordt geschonken, is oranjebitter. Een likeur met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1620. Niet iedereen is even dol op een glaasje oranjebitter, maar toch ontkom je er haast niet aan om er op Koningsdag op zijn minst even mee te proosten op de koning. De voorloper van oranjebitter is oranjelikeur, beide zijn het likeuren op basis van gedestilleerde curaçaoschillen, pomerans en brandewijn. De oorspronkelijke oranjelikeur werd na 1620 ontwikkeld ter ere van de diverse door Frederik Hendrik gewonnen veldslagen. De drank bleef vrij onbekend tot 1800, maar na het aantreden van de eerste Oranje koning Willem I, in 1814, werd deze vernieuwd op de markt gebracht. Zonder toegevoegde suiker dit keer, vandaar ook de nieuwe naam oranjebitter. Ook vandaag de dag hebben de meeste mensen het nog steeds over een glaasje oranjebitter, maar ‘stiekem’ wordt er door de producenten weer steeds vaker suiker aan toegevoegd. Zonder suiker is het namelijk voor veel mensen te bitter om te drinken, maar met een beetje suiker smaakt is het ineens een stuk aangenamer. Ook de Oranjes zelf komen er tijdens Koningsdag meestal niet onderuit om ook ergens van een glaasje oranjebitter (of oranjelikeur) te nippen, dat terwijl het verhaal gaat dat de meesten van hen er absoluut niet dol op zijn. Zo zie je maar weer, zelfs de koninklijke familie ontkomt soms niet aan iets wat ze liever niet doen.

Italiaanse boerenkool als bodem voor ‘Koningsnacht’?

26 april 2024

Met tomaat, kaas en ham

Geef eens een Italiaanse twist aan je boerenkoolstamppot. Hartstikke lekker en een ideale maaltijd voor doordeweeks. Maar in dit geval een ideale bodem voor de Koningsnacht...

Bij de ovenschotel van deze week past een lekker biertje

19 april 2024

Maar welke kies je dan?

Er zijn talloze soorten en smaken te vinden in de wereld van speciaalbier. Het smaakpalet van speciaalbieren reikt een stuk verder dan het smaakpalet van wijn. Door de verschillende varianten van ingrediënten hop, mout, gist en zelfs water zijn er enorm veel smaakcombinaties mogelijk. Ook verschillende methoden in het brouwproces zorgen voor diverse mogelijke smaakcombinaties. Toch wordt wijn nog altijd vaker bewust gecombineerd met eten, terwijl de mogelijkheden van bier-spijs combinaties nog veel groter zijn.

Stevige maaltijd past wel bij de huidige temperaturen…

19 april 2024

En het is ook nog erg lekker

Soms wil je iets eten dat niet te ingewikkeld is, maar wel heel erg lekker. Deze ovenschotel met rundergehakt is dan wat je nodig hebt. Het recept is losjes gebaseerd op een recept van Gordon Ramsay. In de verste verte heeft het wel iets weg van een Shepherds pie, al worden die met lamsgehakt gemaakt en niet met rundergehakt, zoals hier gebruikt wordt. Maakt ook niet uit, als het maar lekker is toch? Je kunt deze ovenschotel met rundergehakt een dag van tevoren klaarmaken, en het gerecht dan in een half uurtje afbakken in de oven voor je gaat eten.

Maak er je eigen scroppino bij…

12 april 2024

Verfrissend nagerecht, maar wel met een stevige borrel er in

Deze Italiaanse cocktail is heerlijk verfrissend maar vergis je niet: er zit een flinke borrel in! En dat maakt hem nu ook juist zo lekker.

Ovenschotel van gnocchi met spinazie, kaas, ricotta en pijnboompitten

12 april 2024

Een beetje minder vlees is niet erg en het smaakt heerlijk

Geniet van een heerlijke vegetarische ovenschotel met gnocchi, verse spinazie en romige ricotta met citroen. Dit eenvoudige recept combineert de smaken van frisse citroen, hartige Parmezaanse kaas en krokante pijnboompitten.

Geen drankje zo feestelijk als een cocktail (of mocktail)

5 april 2024

Met of zonder alcohol, een feestje blijft het

Geen drankje dat meer ‘feest’ uitstraalt dan een cocktail. Of je nu wel of geen alcohol drinkt: er is altijd een cocktail- of mocktailrecept dat bij je past. Cheers!

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

5 april 2024

Lekkere lunch barstensvol smaak!

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Een chocolade-ei gevuld met rum, ijs en munt…. Als dat geen zalige paas wordt!

29 maart 2024

Daar zou de Paashaas voor omlopen

Van ei tot chocolade en van een lekker stukje paasstol tot gerookte zalm: met Pasen kan je alle kanten op. Of je nu kiest voor een uitgebreide paasbrunch, kiest voor een gezellige borrel of juist feestelijk gaat dineren: er is altijd het perfecte drankje bij jouw favoriete paasgerecht.

Terug