Deel

Hoe bak je de lekkerste oliebollen?

Het is niet zo moeilijk om het zelf te doen

Hoe bak je de lekkerste oliebollen?

Wil je ook genieten van de lekkerste, zelfgebakken oliebollen met Oud & Nieuw? Met dit oliebol recept bak je 50–60 oliebollen.

Hier staat hoe je beslag kunt maken, hoe en waarom je het beslag moet laten rijzen én hoe je de lekkerste oliebollen bakt. Daarnaast vind je ook tips voor het bewaren, invriezen en opwarmen van oliebollen. Kortom: dit artikel is alles wat je nodig hebt om de lekkerste oliebollen te bakken (afkomstig van www.rutgerbakt.nl. Rutger van den Broek is een van de eerdere winnaars van Heel Holland Bakt).

Ingrediëntenlijst

  • Voor de oliebollen
  • 1 grote goudrenet
  • 50 gr sukade (optioneel)
  • 50 gr gekonfijte sinaasappelsnippers (optioneel)
  • 100 gr krenten
  • 200 gr blanke rozijnen
  • 200 gr donkere rozijnen
  • 1 l melk, lauwwarm
  • 80 gr verse gist
  • 1 kg bloem
  • 20 gr zout
  • 45 gr witte basterdsuiker
  • 1 citroen, rasp

Voorbereidingen

Schil de goudrenet en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes van een halve centimeter. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes. Was de krenten en rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet.

Tip: dit is een oliebollen recept met verse gist. Gebruik je droge gist? 80 gram verse gist staat gelijk aan 26,6 gram droge gist.

Oliebollenbeslag maken

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je met het beslag begint. Als de melk bijvoorbeeld te koud is, dan rijst het beslag niet goed. Maar te warme melk kan het gist doden waardoor het beslag ook niet of niet goed rijst.

Heb je alle ingrediënten en is alles op de juiste temperatuur? Dan is het tijd om het beslag te maken. Dit kan met een handmixer met deeghaken, met een vrijstaande mixer met een vlinderhaak of met de hand met bijvoorbeeld een stevige pollepel.

Schenk 100 gram van de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel daar de gedroogde gist boven. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout aan de buitenkant van de rand van de bloem en doe de basterdsuiker en citroenrasp in het kuiltje. Giet de gistoplossing op de suiker en start met mixen vanuit het midden. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en blijf mixen met deeghaken of een houten lepel. Meng het beslag 3-5 minuten met een mixer of 7-10 minuten met de hand, tot je een vloeiend en glad beslag hebt.

Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag een uur rijzen op een warme en tochtvrije plek (niet in een te warme oven). Zet het afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek bij de verwarming.

Oliebollen bakken

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat deze in de hete olie glijden. Tip: haal de ijslepel voor het scheppen even door de hete olie, dan laat het beslag makkelijker los.

Doe de pan niet te vol, want de oliebollen rijzen nog tijdens het bakken. Je wilt dat de oliebollen vrij liggen, zodat ze ruimte hebben om uit zichzelf te draaien. Bak ze ongeveer 6 – 7 minuten, tot ze goudbruin zijn. Houd de temperatuur van de olie tijdens het bakken goed in de gaten, want het is belangrijk dat de olie heet genoeg is en blijft. Als de olie te veel afkoelt, nemen de oliebollen meer vet op en worden ze minder lekker.

Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker.

Oliebollen bewaren?

Hoelang kun je oliebollen bewaren en hoe houd je ze het langst lekker? Door je gebakken oliebollen op de juiste manier te bewaren, geniet je er nog wat langer van. Zelfgebakken, verse oliebollen zijn natuurlijk het lekkerst, maar je kunt oliebollen ook goed bewaren voor een later tijdstip. Een aantal extra tips om je zelfgebakken oliebollen te bewaren:

  • Laat de oliebollen goed afkoelen voordat je ze verpakt.
  • Verpak de oliebollen luchtdicht, bijvoorbeeld in een afgesloten bak of plastic zak.
  • Bewaar de oliebollen op kamertemperatuur.
  • Bewaar de oliebollen niet in de koelkast, daar worden ze minder lekker van.

Bron: rutgerbakt.nl

 

Meer 'Food & wine':

Maak er je eigen scroppino bij…

12 april 2024

Verfrissend nagerecht, maar wel met een stevige borrel er in

Deze Italiaanse cocktail is heerlijk verfrissend maar vergis je niet: er zit een flinke borrel in! En dat maakt hem nu ook juist zo lekker.

Ovenschotel van gnocchi met spinazie, kaas, ricotta en pijnboompitten

12 april 2024

Een beetje minder vlees is niet erg en het smaakt heerlijk

Geniet van een heerlijke vegetarische ovenschotel met gnocchi, verse spinazie en romige ricotta met citroen. Dit eenvoudige recept combineert de smaken van frisse citroen, hartige Parmezaanse kaas en krokante pijnboompitten.

Geen drankje zo feestelijk als een cocktail (of mocktail)

5 april 2024

Met of zonder alcohol, een feestje blijft het

Geen drankje dat meer ‘feest’ uitstraalt dan een cocktail. Of je nu wel of geen alcohol drinkt: er is altijd een cocktail- of mocktailrecept dat bij je past. Cheers!

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

5 april 2024

Lekkere lunch barstensvol smaak!

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Een chocolade-ei gevuld met rum, ijs en munt…. Als dat geen zalige paas wordt!

29 maart 2024

Daar zou de Paashaas voor omlopen

Van ei tot chocolade en van een lekker stukje paasstol tot gerookte zalm: met Pasen kan je alle kanten op. Of je nu kiest voor een uitgebreide paasbrunch, kiest voor een gezellige borrel of juist feestelijk gaat dineren: er is altijd het perfecte drankje bij jouw favoriete paasgerecht.

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

29 maart 2024

Wat dacht je van een Dutch baby, quesadillas of kip-curry voor bij de brunch?

We zijn in rechte lijn naar Pasen, de dag waarop we ons helemaal ziek eten in chocolade paaseieren. Een dag waarop we lekker lang kunnen uitslapen en genieten van een typische paasbrunch. Niets zo gezellig als een brunch met Pasen met buiten een lekker lenteweertje (hopelijk). Wil je dit jaar origineel uit de hoek komen voor de paasbrunch en niet voor de typische pistoletjes, sandwiches, omeletje of koffiekoek (niets mis mee natuurlijk) gaan? Wat dacht je dan van een Dutch baby, quesadillas of asperges voor bij de brunch?

Kruidige wijn bij kruidige visschotel

22 maart 2024

Kan wit zowel als rood zijn. Laat u verrassen

Vissen behoren te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn. De grootste discussie die hierover rijst is echter, in welke wijn?! Deze vraag is echter niet zo makkelijk te beantwoorden. Zo denken veel mensen dat ze bij vis alleen witte wijn kunt drinken en bij vlees rode win. Niets is echter minder waar. De juiste wijn bij vis is namelijk compleet afhankelijk van de vissoort, bereidingswijze, bijgerechten én uw persoonlijke wijnvoorkeur.

Overschotel met vis en kruidengratin

22 maart 2024

Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en een flinke hand garnalen maken hem extra lekker.

Wijn van de chenin blanc druif past perfect bij de bobotie-schotel

15 maart 2024

Frisse fruitige wijnen met uiteenlopende smaken van fruit

Bij de bobotie-schotel van deze week past uiteraard een heerlijk wit wijntje. Bijvoorbeeld van de Chenin Blanc druif. De chenin blanc produceert frisse en fruitige wijnen met zeer uiteenlopende smaken van fruit. In het algemeen staat dit druivenras bekend om zijn strakke wijnen. De geur is vaak heerlijk breed, mooi bloemig, met appel, tropisch fruit, amandel, marsepein en honing. De smaak sappig, fris en toegankelijk.

Maak zelf een heerlijke bobotie-schotel

15 maart 2024

Ideetje voor de volgende Dinnerclub?

Maak zelf een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht met dit bobotie recept! Een eigen kruidenmix zorgt voor een authentieke smaak, zonder pakjes en zakjes. Met sperziebonen, abrikoos en appel.

Een lekkere ‘vettige’ witte wijn bij de zalm

8 maart 2024

Investeren in een mooi flesje witte wijn loont

Zalm heeft structuur en een hoog vetgehalte. Over het algemeen past daar dan ook het beste een wijn bij die vettigheid en structuur heeft. Zalm past daarom goed bij een ronde, romige en licht vettige witte wijn zoals een chardonnay of een viognier.

Rijstsalade met zalm, lekker en snel

8 maart 2024

Nu het toch een beetje lente-achtig begint te worden...

Rijst- en pastasalades zijn gerechten die op mooie zonnige dagen niet misstaan. Zonder nu te willen suggereren dat de zomer is aangebroken, kun je natuurlijk wel de zomer een beetje in huis halen. Zeker met zo'n snel en heelrijk gerecht. Deze rijstsalade met gegrilde zalm, kappertjes, wortel en paprika is een aanrader voor een lekkere lentedag.

Een frisse, fruitige, witte wijn past perfect bij de kabeljauw met citroen

1 maart 2024

Maar een rosé kan er ook erg lekker bij zijn

Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.

Kabeljauwhaasjes mediterrane stijl uit de oven

1 maart 2024

Voor de echte visliefhebber

Een recept voor de echte visliefhebber: verse kabeljauwhaasje uit de oven Griekse stijl met zelfgemaakte citroensaus. Bak de kabeljauwfilet even aan in de pan en de oven doet de rest van het werk. Het sap van de citroen geeft het gerecht een frisse, mediterrane smaak.

Alcoholvrij is niet per definitie saai…

23 februari 2024

Sterker nog, het werkt verhelderend...

Of je nu een maand geen alcohol drinkt in januari (oftewel Dry January, zoals we dat zo liefkozend noemen) of over het algemeen iets minder wilt drinken, geen alcohol drinken hoeft gelukkig niet te beteken dat je tijdens elk etentje aan het water of de cola zit. Je kunt zowaar heerlijke alcoholvrije drankjes drinken die allesbehalve saai zijn.

Heerlijk gerecht voor het weekend: naanbrood met honingkip

23 februari 2024

Weer eens iets anders dan een broodje shoarma...

Naanbrood met honingkip – Een lekkere maaltijd voor in het weekend, deze naanpizza met honingkip. Dit is een vrij simpel gerecht met wat avocado en sla, maar je kunt gerust variëren met andere ingrediënten

Volle rode wijn past perfect bij stoofpot van deze week

16 februari 2024

Smaakvolle stevige wijn bij een smaakvol gerecht

Het lijkt een logische keuze om bij stoofvlees met frieten een stevig biertje te serveren, maar voor de wijnliefhebbers onder ons zijn er zeker ook geschikte wijnen te vinden bij deze klassieker. Het is een aanrader om sowieso te kiezen voor een uitgesproken volle, ronde en krachtige rode wijn. Stoofvleessaus bevat onder meer specerijen zoals kruidnagel en laurier, die een kruidige, maar ook zoete smaak geven aan dit gerecht. Oudere naslagwerken raden soms aan om hierbij wijn in een iets lichtere stijl te serveren, maar het is aan te raden voor een kruidige, volle stijl kiezen: wijnen uit klassiek Europa, zoals de Côte du Rhône en de Languedoc-Roussillon, die voldoende zon gehad hebben en de zoete kruidigheid van de saus te evenaren. Een Château La Landotte uit Bordeaux past hier zeer goed bij, maar ook een Château Le Boscq Saint-Estèphe uit dezelfde streek. Bron: wijnbroeders.nl en culinaireambiance.com

Vlaamse runderstoof met frites

16 februari 2024

Hoe traditioneel wil je het hebben?

Stoofvlees is een heerlijk nostalgisch gerecht. Het kost wat tijd, maar echt lekker stoofvlees maken is een haast vergeten kunst waar je al je tafelgenoten blij mee maakt. Maak rustig wat extra’s. Extra porties kun je heel goed invriezen!

Italiaanse chocolademelk: wie wil dat nou niet…?

9 februari 2024

Ciocalata calda drink je echter niet voor de lijn...

In het kader van wat variaties op een thema deze week de ciocalata calda: Italiaanse chocolademelk. Het zal na het lezen van het recept duidelijk zijn dat je dat niet drinkt voor de lijn.

Gevulde appel met hete bliksem

9 februari 2024

Smakelijke variant op de traditionele 'hete bliksem'

Deze gevulde appels met een vulling van puree, appel en spekjes zijn een lekkere winterse maaltijd.

Een lekker – zelfs stevig – biertje, maar een zachte, wat zoetere wijn past ook prima

2 februari 2024

De balletjes zijn pittig gekruid, dus dan is zoet een frisse tegenhanner

Bij het gerecht van deze week is de combinatie van andijviestamppot en de Indische gekruide gehaktballetjes nog een leuke uitdaging. Voor het Hollandse deel past een biertje prima, voor het overige deel kan een friszoete wijn een welkome aanvulling zijn.

Indische andijviestamppot: de Oosterse smaak van Holland

2 februari 2024

Nog meer smaak in de winter

U kent vast wel die reclame van die twee meisjes waarvan de ene steevast als antwoord op de vraag wat ze gaat eten antwoordt: stamppot. Deze week is het ook bij ons stamppot, maar dan in de categorie Oosters Holland.

Bij een kruidig gerecht hoort een kruidige wijn

26 januari 2024

Kan zowel wit als rood zijn

Bij het recept van deze week met daarin veel kruiden hoort een kruidige wijn. Dat kan dan zowel een witte als een rode wijn zijn.

Pasta rendang: een beetje vreemd, maar wel lekker

26 januari 2024

Als de rijst eens op is...

Pasta rendang is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar we kennen allemaal wel de situatie dat je iets in je hoofd hebt om te gaan eten, maar dan is een specifiek ingrediënt er niet. Bijvoorbeeld de rijst is op. Nou, dan is dit een heel lekkere variant van de rendang, maar nu met tagliatelle.

Eigenlijk passen veel wijnen bij de traybake van deze week

19 januari 2024

Van fris en fruitig tot krachtig

Bij dit geurige geheel – met de krokante, malse kip als middelpunt – passen talrijke wijnen. Fris en fruitig rood, eventueel gekoeld geserveerd, zijn speelse begeleiders. Bijvoorbeeld Pinot Noir (Bourgogne, Loire), Beaujolais, Dolcetto en Bardolino. Iets steviger wordt het geheel met een middelzware wijn als Chianti, Cariñena en Blaufränkisch. Krachtige rosé uit de Provence of Languedoc en vol wit, bijvoorbeeld van de roussannedruif, sluiten ook prima aan bij de smaak en structuur van deze feel-good-schotel.

Traybake met misokip, aubergine, lente-ui & chilipeper

19 januari 2024

Zó lekker, dat je het bijna niet wilt delen

Voor wie het toch wat makkelijk wil houden, maar wel iets bijzonders op tafel wil zetten, is deze traybake een echte aanrader.

Amerikaanse eierpunch om door te warmen. Ook lekker ná de kerstdagen…

12 januari 2024

Hartverwarmende rum maakt het compleet

Eggnog is een winterse drank die in Amerika vooral tijdens de feestdagen wordt gedronken, maar wat is het nou eigenlijk? Eggnog is simpelweg eierpunch. Een romig drankje dat bestaat uit melk, room, eigeel en vaak ook rum. Lekker om door te warmen tijdens deze koude dagen.

Indisch stoofvlees in overschotel

12 januari 2024

Verpakt in bladerdeeg

Zelfgemaakt stoofvlees, mmm heerlijk! Deze Indisch stoofvlees pie met een dakje van bladerdeeg is stiekem nog lekkerder. Je kunt eventueel het stoofvlees een dagje eerder maken, dan hoef je op de dag zelf alleen nog maar het bladerdeeg over de ovenschaal uit te rollen en het geheel af te bakken in de oven.

Op zoek naar een gezond(er) drankje?

5 januari 2024

Er gaat eigenlijk niets boven water

Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus we maken weer even pas op de plaats. Keihard diëten is misschien wat overdreven, maar na al die oliebollen, hapjes, kerstdiners en niet te vergeten die heerlijke drankjes, is het wel goed om wat meer te letten op wat je eet en drinkt.

Gezonde Mac & Cheese met bloemkool

5 januari 2024

Amerikaanse klassieker, maar dan anders

De klassieke Amerikaanse Mac & Cheese, maar dan in een gezonder jasje met een basis van volkorenpasta en een sausje van bloemkool. Ook goed voor de Halve van Egmond...

Waarom je niet pas om middernacht met Oudjaar de beste Champagne moet drinken

29 december 2023

Na een avond eten en drinken smaakt het niet meer hetzelfde

Champagne, of in ieder geval een bubbeldrankje, hoort onlosmakelijk bij het vieren van oud en nieuw, maar buiten dat 'het hoort' is het voor sommigen toch niet de ideale belevenis die het zou moeten zijn. Daarom hierbij enkele do’s en dont’s voor oud en nieuw.

Vlees of vis, dus rood of wit? Maak uw eigen keuze…

15 december 2023

Je hoeft niet per se de 'regel' te volgen

Traditioneel zou je denken een rode wijn bij de eend en een witte wijn bij de zalm. Maar dat hoeft niet per se.

Bij een zoet dessert past een zoete wijn het best

22 december 2023

Een Tawny port past prima

Stoofperen vormen een heerlijke seizoensdelicatesse die het beste tot hun recht komen in de herfst en winter. Maar welke wijn past nu het beste bij deze fruitige lekkernij? Het vinden van de juiste combinatie kan soms lastig zijn.

Het Kerstdiner (deel 4): het nagerecht, stoofperentiramisu of speculoos cheesecake?

22 december 2023

Aan alles komt een eind...

Zet met kerst deze super lekkere stoofperen tiramisu op tafel. Het is geen moeilijk recept om te maken, maar vergt wel iets meer tijd omdat je eerst stoofperen moet maken. Je kan dit recept uiteraard ook maken met stoofperen die je nog over hebt van het avondeten. Dit recept is heel erg geschikt om een dag van te voren te maken en dan in de koelkast te bewaren.

Terug