Hoe kun je de brandrisico’s bij zonnepanelen verkleinen?
Toenemend aantal zonnepanelen brengt ook risico's met zich mee
Gepubliceerd: 8 september 2023
In Nederland is een grote groei te bespeuren in het aantal zonnepanelen. De druk is groot als het gaat om (het besparen op) energiekosten en mensen zijn daardoor sneller geneigd akkoord te gaan met de eerste de beste offerte of aanbieder. Dat is niet altijd even verstandig, zo blijkt uit cijfers van de brandweer.
Mogelijke oorzaken ontbranding
De precieze oorzaak van de branden is niet altijd bekend, zo is te lezen op brandweer.nl, maar veel voorkomende oorzaken zijn:
– Oververhitte zonnecellen na een defect.
– Slecht op elkaar aansluitende kabels en stekkers of gebruik van te dunne draden.
– Oververhitte omvormers.
– Ontbreken van ventilatie achter de panelen, waardoor de dakisolatie kan ontbranden (dat is vooral bij in-daksystemen een gevaar).
Voorkomen is beter dan…
Natuurlijk kun je zelf wel een aantal maatregelen nemen om het ergste te voorkomen. De brandweer zet ze graag op een rij:
- Zorg dat je in zee gaat met een erkende installateur. Deze kun je herkennen aan een keurmerk. Zij geven de garantie dat de panelen veilig gelegd worden en kun je bij problemen aanspraak maken op herstel.
- De omvormer kan heet worden tijdens het gebruik. Heb je een inpandige omvormer, plaats deze daarom op een brandveilige achtergrond zoals steen of gips. Zorg dat de installatie zijn warmte kan afgeven. Dus plaats geen spullen binnen 50 cm van de omvormer.
- Inspecteer ieder seizoen je zonnepanelen en de omvormer. Probeer dit te koppelen aan een vast moment, zoals schoolvakanties. Ga niet zelf het dak op, maar bekijk deze vanaf een veilige plek.
- Zonnepanelen leveren je veel op, maar brengen ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Als je iets hoort knetteren of je twijfelt aan de veiligheid, schakel de zonnepanelen dan uit en bel je installateur.
Ook de Veiligheidsregio NHN (VR NHN) ziet een toename in brand in gebrouwen door storingen in/rond zonnepanelen. ‘Door de sterke toename in zonnestroominstallaties (waar zonnepanelen onderdeel van uitmaken) neemt de kans toe dat deze installaties bij brand ook beschadigd raken. De laatste jaren is er dan ook een toename te zien in het aantal gebouwbranden waarbij zonnepanelen betrokken zijn. Waren het er tot en met 2022 landelijk ongeveer 35 per jaar, nu tellen we er voor de eerste helft van 2023 al 55. Of de installaties de oorzaak zijn geweest van die branden en welke rol ze hebben gespeeld in het verloop van die branden is moeilijk vast te stellen. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn TNO, NEN en NIPV eind 2022 met een project gestart om het toezicht op en de voorschriften voor de brandveiligheid van zonnestroominstallaties te verbeteren’, aldus VRNHN.
Bron: brandweer.nl; VRNHN.nl
Foto: Brand in of rond zonnepanelen komt in toenemende mate voor. Laat ze daarom p[laatsen en installeren door een erkend bedrijf, laat de VR NHN weten.