Deel

Hoe kun je jezelf lostrekken van negativiteit?

Je gedachten bepalen in hoge mate hoe je je voelt

Hoe kun je jezelf lostrekken van negativiteit?

Nee, je bent niet de enige die regelmatig wordt meegesleept in een negatieve gedachtenspiraal. Negativiteit is verslavend, en daarom blijven zoveel mensen erin hangen. Hoe kun je jezelf lostrekken van die negativiteit?

Weet je waar gevoelens vandaan komen? Precies, van gedachten. Jij denkt iets en vervolgens ontstaat er een gevoel. Jij denkt negatieve gedachten en je wordt gevuld met een gevoel van angst. Je denkt leuke gedachten, en plotseling voel je je een stuk beter.

Je wilt je goed voelen. Maar het is zo lastig om je gevoel te veranderen. Het is echter bijzonder makkelijk om je gedachten te veranderen. Door negatieve gedachten liefdevol uit je hoofd te zetten zul je je dus een stuk beter voelen!

Negatief denken is makkelijk. Het is voor veel mensen de standaardmodus wanneer er iets vervelends zou kunnen gebeuren. Er kunnen namelijk veel dingen mis gaan in het leven, en hier op voorhand over nadenken geeft soms een gevoel van controle. Het is makkelijk om met negativiteit te reageren, simpelweg omdat je het gewend bent.

Het is een gewoonte die je niet dient. Een gewoonte die je, als je je leven echt wilt verrijken, stap voor stap kunt afleren. Want hoe meer positieve gedachten jij toelaat, des te beter je je zult voelen. Probeer dus die negatieve gedachten om te zetten in positieve.

Goed en slecht zijn relatief. Alles is relatief. Het enige dat je zeker weet is dat het leven onderhevig is aan oorzaak-gevolg. Positief denken maakt je gelukkiger, succesvoller, vrolijker en socialer. Het helpt je makkelijker door het leven te glijden en er meer van te genieten. Het is niet de oplossing voor al je problemen. Het is wel een krachtig gereedschap richting een bewuster leven.

Je kunt een aantal dingen doen om positiever tegen zaken aan te kijken en positiever te (leren) denken:

Maak positief denken je standaard reactie;

bespeur je negatieve gedachten, maak je daar bewust van en zet die om in iets positiefs, laat die negativiteit niet toe;

Maak kenbaar aan iemand in je omgeving dat je in een negatieve spiraal zit of dreigt te komen. samen kom je verder;

Medelijden met je zelf is makkelijk. Relativeer!

Laat concepten van goed en slecht los. Beide bestaan niet. Het gaat om wenselijk of onwenselijk, om wat ons dient of wat ons niet dient. Het is een persoonlijke interpretatie.

Kortom, negatieve gedachten zijn niet slecht. Ze zijn wat ze zijn en ze helpen je niet om gelukkig te zijn. Door je negatieve gedachten positief te benaderen kun je je gedachtenpatroon veranderen. Door anders te denken zul je anders gaan leven. Met meer vertrouwen, rust en positiviteit.

Bron: sochicken.nl

Meer 'Lifestyle':

De zomer is gezonder voor ons dan de winter

14 mei 2021

Onderzoek: minder hartaanvallen

In de zomer lijkt alles beter. De vogels fluiten, het is al lekker vroeg licht, de zon zorgt voor een beetje extra vitamine d en een fijne gloed op je gezicht. Maar… de zomer brengt nog een aantal voordelen met zich mee die goed zijn voor je gezondheid

Mens sana in corpore sano

14 mei 2021

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Als echte 'kantoorwerker' heb je het waarschijnlijk ook druk. En stel je waarschijnlijk ook af en toe dingen uit. Zoals ... sporten. De zomerperiode komt er aan en dus zal het wellicht wat minder druk worden op je werk. Het ideale moment om eens wat meer aan jezelf te denken. Tot je 40ste zorgt je lichaam voor jou, na je 40ste moet jij voor je lichaam zorgen!

Wat geven we moeder dit jaar?

7 mei 2021

Bos bloemen het populairst, maar ja, wat geef je anders...?

Een geurtje is ook altijd een goed Moederdag cadeau. Je hoeft ook niet onzeker te zijn of je moeder de geur wel lekker vindt, die vindt ze altijd lekker. Het komt immers van jou? Handiger is natuurlijk wel om een paar dagen voor Moederdag op slinkse wijze er achter te komen wat haar favoriete parfum is.

Moederdag ‘gewoon’ Amerikaans verschijnsel

7 mei 2021

In Nederland wordt sinds 1925 Moederdag gevierd

In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother's Day zou zijn, een nationale feestdag. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925.

Meimaand voor velen wandelmaand

30 april 2021

Rustgevend, goed voor lijf en leden

Met normaal gesproken veel wandeltochten is mei traditioneel een maand waarin veel wandelaars de stoute schoenen aantrekken. Het weer wordt wat beter, de temperaturen lopen op en daarmee kun je er even helemaal uit zijn. Weg van de stress van alledag.

Schoonmaakactie op strand bij Egmond

30 april 2021

Houd het strand schoon!

Morgen, zaterdag 1 mei, kunnen vrijwilligers weer meelopen met een schoonmaaktour op het strand. Deze start in Egmond aan Zee is om 11.11 uur bij Nautilus aan Zee en van daaruit gaat het richting Hargen aan Zee. Ploggen: een combinatie van joggen (of wandelen) en plastic afval opruimen. Hoewel de hoeveelheid aangespoeld afval de afgelopen twintig sterk is gedaald, is de schoonmaaktour nodig. Dit omdat de stranden nog regelmatig bezaaid zijn met achtergelaten plastic, peuken en ander zwerfafval. Meedoen? Plogsack.com/events

Leefstijlcoach staat (nog) niet hoog op het lijstje

23 april 2021

Gezonde leefstijl na jaar lang corona-lockdown

Je zou denken dat het een voor de hand liggen de gedachte is; als we zo meteen weer 'normaal' mogen doen - wat dat ook moge zijn - dan zoeken we snel naar iemand die ons kan helpen om van die coronakilo's af te komen. Toch? Niet dus.

Heerlijk die hartverwarmende energie

23 april 2021

Wat een paar dagen lekker weer al niet met je doet

Na bijna een jaar in lockdown te hebben doorgebracht, begint onze energie weer wat op peil te komen ons vuur. De heerlijke voorjaarszon laadt ons op. Deze zomerse energie geeft ons een beter gevoel en een gemoedstoestand die aanzienlijk positiever is dan in de 'donkere dagen voor kerst'. Het vooruitzicht dat straks na de zomer.... Zomer is de tijd om ten volle te leven, plezier te hebben, verbinding te voelen. De zonneschijn van de zomer nodigt ons uit naar buiten te gaan, en actiever te zijn door beweging en spel. De zomer is een krachtig moment om je af te stemmen op de energie van ons hart. Deze energie wordt onze ‘binnenzon’, of Heilig Vuur genoemd, en bevindt zich in het hartcentrum. Wanneer het Heilige Vuur stabiel brandt, ervaren we pure vreugde, compassie, en vredig geluk.

Wat doet wandelen met je lichaam?

16 april 2021

Wandelen activeert de grote spieren in je lichaam, zoals je rug- en beenspieren. Daardoor gaat je lichaam flink aan het werk. En hard werken, betekent calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies tijdens een wandeling verbrandt, hangt af van het wandeltempo en je lichaamsgewicht. Wandelen vermindert bovendien de stress en bevordert creativiteit.

De zon is heilzaam (maar let wel op!)

16 april 2021

Er zijn goede redenen om te genieten van de zon

Je ontbijt elke ochtend, slaapt voldoende en gaat op de fiets naar je werk. Dat klinkt als een goed recept voor meer energie. Maar je vergeet toch echt één ding: de zon! Een gezond portie zonlicht geeft ons niet alleen een fijn gevoel, maar geeft ook je lichaam en geest op een natuurlijke manier een flinke opkikker. Geniet daarom vaker van de zon (wel verstandig!) en ontdek deze voordelen.

Gerda Bommer-Diemeer (85): 1000e Flessenpost abonnee!

9 april 2021

Wie zegt dat ouderen niet digitaal vaardig zijn?

Ze was zeer verrast. Niet omdat wij op de stoep stonden, dat was afgesproken, maar wel dat juist zij de 1000e abonnee was die zich had aangemeld voor Flessenpost uit Egmond. Een mooi boeket en een bon voor nog een boeket van Nelis Baltus vielen Gerda Bommer-Diemeer uit Egmond-Binnen ten deel.

Voorjaarskolder is een universeel verschijnsel

9 april 2021

Ook mensen kunnen gekke dingen doen als het voorjaar komt

We kennen hier allemaal de beelden van koeien die na een lange winter eindelijk weer de wei in mogen: springend en stuiterend rennen ze naar buiten. Eindelijk weer fatsoenlijk eten, denken die beesten dan waarschijnlijk. Springende lammeren, vogels die beginnen aan hun nest, zoals de zwanen in de Slotgracht, het voorjaar nadert. Echter, mensen kunnen ook behoorlijk vreemde dingen doen. En dan gaat het even niet over Rutte...

Het weer heeft meer invloed dan je denkt

9 april 2021

Plotselinge veranderingen maken je lichaam kwetsbaar

De Chinese geneeskunde ziet emoties, klimaat en manieren van leven als bron van ziekteveroorzakende stress. Plotselinge veranderingen in het weer kunnen het lichaam kwetsbaar maken voor wind, warmte, vochtigheid, droogte en kou. Dit geldt ook voor aanhoudende blootstelling aan de elementen. Bijvoorbeeld uren werken in een ruimte met airco of warme vochtige keukens kunnen een verstoring van de Qi circulatie geven. Dit geldt ook voor intense, voortdurende of onderdrukte emoties zoals woede, gepeins, verdriet of angst. Te hard werken, teveel zintuiglijke prikkels, langdurig zitten, teveel verkeerde voedingsmiddelen en teveel seks geven uitputtingverschijnselen en veranderingen aan het interne klimaat van het lichaam. Bijvoorbeeld te hard werken kan hitte/warmte verschijnselen (ontstekingen) geven. Teveel zuivel en suiker vochtigheid (oedeem). Teveel zintuiglijke prikkels en veel snelle veranderingen wind (bijvoorbeeld in de vorm van pijn). Te weinig water drinken en te gekruid eten droogte (droge stoelgang, obstipatie). Herhaalde blootstelling aan koude weersomstandigheden en te koude voedingsmiddelen (te veel rauwkost, ijs, koude frisdranken) kunnen kou-verschijnselen geven (allergie, reumatische aandoeningen).

Volgende doelgroep in Egmondse vaccinaties aan de beurt

2 april 2021

Zestigplussers tot 65 jaar worden opgeroepen

In de strijd tegen corona komt een volgende groep Egmonders aan de beurt om gevaccineerd te worden. Woensdag 30 maart konden Noord-Hollandse huisartsen hun bestelling doen. Dat deden ook de Egmondse huisartsen en de hoop is dat die vaccins over een week of anderhalf binnenkomen. Er is inmiddels al wat vertraging gemeld. 'We gaan nu de betreffende mensen uitnodigen om te komen, die afspraken te plannen en dan hopen we dat we over ongeveer twee, drie weken de eerste prikken kunnen zetten', aldus Michiel Zwartkruis van de huisartsenpraktijk in Egmond aan Zee.

Lekker eten helpt tegen stress

2 april 2021

Dat wilde ik nou altijd al horen...

Sta je stijf van de stress en kun je alleen maar denken aan de reep chocolade in je keukenkastje? Neem gerust een stukje, want lekker eten kan zorgen voor minder stress. Zolang je maar niet elke dag een hele reep naar binnen werkt. Zoveel stress kan een mens nooit hebben...

We zijn niet per se ongelukkiger geworden ziet CBS, maar toch…

2 april 2021

GGD Hollands Noorden ziet de psychische druk juist toenemen

Het persoonlijk welzijn van de Nederlandse bevolking is afgelopen jaar nauwelijks veranderd. In 2020 had 66,2 procent van de volwassenen een hoog persoonlijk welzijn. Dat is zelfs iets meer dan een jaar eerder; toen was dat 64,7 procent. De tevredenheid met het sociale leven is wel iets afgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS van het onderzoek sociale samenhang en welzijn. Opmerkelijk: een onderzoek van GGD Hollands Noorden wijst uit dat de psychische druk juist toeneemt. Flink zelfs.

Het weer heeft invloed op je stemming

26 maart 2021

Van opgewekt tot lusteloos of agressief

We kennen vast allemaal wel het gevoel dat je bij mooi weer hebt: even lekker naar buiten, een frisse neus halen of op een terrasje zitten. Je voelt je gelijk beter. Echter, nog los van het feit dat de terrassen nog steeds dicht zijn, het weer heeft zeker invloed op je stemming, maar die invloed is niet altijd positief.

Iedereen baalt van lockdown

26 maart 2021

Maar we moeten nog even volhouden

Hoe vaak hebben we het al gehoord: 'Er is licht aan het eind van de tunnel'. Maar je krijgt langzaamaan het gevoel dat we gewoon in een ellenlange goed verlichte tunnel rijden... Toch moeten we nog even door. Ook als dat moeite kost en we ons wat somber voelen. Daar is best iets aan te doen, zeggen ze bij rijksoverheid.nl.

Wat zijn eigenlijk de gezonde keuzes?

19 maart 2021

Leefstijl Platform Erasmus MC biedt inzichten

Hét digitale Erasmus MC platform voor een gezonde levensstijl. Je wilt gezond eten, maar wat zijn precies gezonde keuzes? En bewegen is belangrijk, maar moet je dan per se gaan sporten? Of is een wandelingetje in het weekend ook voldoende?

Veranderen gaat niet vanzelf

19 maart 2021

Er zijn verschillende fases die je moet doorlopen

Veel mensen willen hun leefstijl veranderen en dat begint vaak met voornemens op het gebied van afvallen. Toch lukt het niet. Het is opmerkelijk dat het aantal mensen dat schijnbaar intenties heeft af te vallen, dit toch niet voor elkaar krijgt. Begrijp de vijf fases waarom het draait en je verhoogt je succeskansen bij jouw voornemens. Meestal luidt vervolgens het oordeel na de verandering: ‘Wat jammer dat ik dit niet eerder heb gedaan.’ Het is overigens niet heel vreemd dat veranderen niet altijd lukt. Gewoontes zijn vaak diep ingesleten. Toch is er na de verandering veelal een groot gevoel van tevredenheid. Een eerste stap is te zetten door eens verder te kijken naar gedragsverandering. Gedragspsychologen zijn het er eigenlijk wel over eens dat daar de basis ligt voor echte verandering. Er is namelijk al vaker onderzocht hoe wij tot succesvolle verandering komen. Bijvoorbeeld om veranderingen op het gebied van alcohol, roken, bewegen en dat geldt ook voor mensen die hun leefstijl veranderen. Uiteindelijk willen we allemaal veranderen. Al is het maar om een promotie op het werk te realiseren of de relatie met je kinderen te verbeteren. We hebben het over veranderen in positieve zin, denk bijvoorbeeld aan termen als groei en ontwikkeling. Onderzoekers hebben vijf fases beschreven die wij als mensen doorgaan als wij succesvol willen veranderen, verandering in dit geval dus op het gebied van onze leefstijl of gewichtsverlies. Fase 1. Voor het overwegen van de verandering Fase 2. De verandering in overweging Fase 3. De voorbereiding van de verandering Fase 4. Actie Fase 5. Onderhoud van de verandering Met de zomer in het verschiet ziet de wereld er al snel weer wat fleuriger uit. Een goed moment om 'in te stappen'...? Maar bedenk wel: zonder commitment geen verandering. Volhouden is de boodschap. Vooral doorgaan, zou Barry Stevens zeggen... Zie ook: www.bootclub.com

Hoe overleef je de Paasdagen?

12 maart 2021

Niet meteen in oude gewoontes vervallen

Heb je net lekker de smaak te pakken met het afvallen of gezonder gaan leven, staan de eerste feestdagen van 2018 alweer voor de deur: de Paasdagen. Het is natuurlijk belangrijk om lekker te genieten tijdens Pasen, maar toch... Kerst was dit jaar nog niet voorbij of de paaseieren lagen alweer in de winkel. Wil je je daar niet aan te buiten gaan? Haal deze ongezonde snacks dan niet in huis! Wil je toch paaseieren of andere paassnacks eten? Eet ze dan alleen op de Paasdagen zelf. Koop net voor Pasen 1 smaak of een aantal losse eieren die je echt lekker vindt. Haal niet meer in huis dan je van plan bent om op te eten. Heb je toch nog wat over na de Pasen? Gooi of geef ze dan zo snel mogelijk weg! Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te drinken. Probeer in elk geval 2 stukken fruit, 250 gram groente en 2 porties zuivel binnen te krijgen. Focus je hierop. Heb je bijvoorbeeld nog niet genoeg groente gegeten, ga dan voor een salade of iets anders waar groente in zit. Heb je daarna nog trek? Neem dan eventueel nog iets ongezonds. Soms liggen er schalen vol met eten, maar eigenlijk heb je er niet echt trek in. Eet het dan gewoon niet! Houd altijd in gedachte wat je doel is! Wil je graag afvallen? Vind jij jouw doel belangrijker dan het eten wat je voorgeschoteld krijgt? Kies dan voor je doel, en eet het niet! Zet niet onnodig veel eten op tafel. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat eten dan nodig is. Probeer in elk geval niet te eten, omdat het er staat. Heb je echt trek, neem dan wat. Heb je geen trek? Ga dan zo ver mogelijk van het eten vandaan zitten. Is er veel eten over? Geef het weg! Zonde? Jezelf gebruiken als vuilnisbak is niet zonde?! En als het dan toch niet helemaal goed is gegaan en heb je met de Paasdagen toch iets meer gegeten dan je in gedachte had? Zorg dan dat je direct de draad weer oppakt en je houdt aan je voedingsplan en je doelstellingen. Probeer eventueel een keertje extra te gaan sporten of, nog beter, zorg dat je tijdens de Paasdagen actief bent. Ga bijvoorbeeld gezellig een stuk wandelen. Hoe meer je beweegt, hoe meer je kan eten! Met mate uiteraard.

Wat gaan we doen met Pasen?

12 maart 2021

Tijd voor bezinning, een stapje terug

Volgens premier Rutte zou het zomaar kunnen. Dat de terrassen weer (deels) open zijn met Pasen. Het was afgelopen week tijdens de persconferentie nog te vroeg, maar met Pasen... Of het er echt van gaat komen is nu nog niet te zeggen, maar als het weer mooi is en iedereen vrij heeft dan zou de maatschappelijke druk wel eens zo groot kunnen worden dat terrassen 'vanzelf' open gaan. Pasen is van huis uit een weekend waarin Nederland erop uit gaat. Dat zal nu niet anders zijn, alleen waar gaan we heen? En wat gaan we dan doen? Pasen is toch ook het herdenken van het lijden, de kruisiging en de verrijzenis van Christus (oh ja, dat was het...), maar voor de meesten is het gewoon een lekker lang weekend waarin je van alles kunt doen en eens wat meer tijd hebt voor jezelf en je omgeving. In ieder geval kunnen we erop uit gaan, de duinen in, het strand op, lange(re) wandelingen en/of fietstochten maken, even tijd maken voor iets anders dan (thuis)werken. De week rondom Pasen is ideaal om tijd te maken voor bezinning. Om even stil te staan bij de situatie waar we (inmiddels al een jaar) verkeren. Maar ook zonder de coronapandemie zou het een tijd kunnen zijn voor bezinning: we rennen met zijn allen richting de eindstreep, maar wat is nu eigenlijk het eind? Meer? Groter? Beter? Pasen, voorjaar, lekker weer... Het nieuwe seizoen breekt aan en we kunnen weer naar buiten, vrij zijn. In ieder geval vrijer dan we waren. Het zal niet helemaal voor niets zijn dat in het verleden traditioneel de 'grote schoonmaak' van de woning in deze periode plaatsvond. Waarom dan geen interne-grote-schoonmaak? Niet voor niets aan Pasen de vastentijd vooraf: even een stapje terug, even wat minder allemaal, tijd voor een geestelijke opfrissing om er vervolgens weer tegenaan te kunnen. Maar dan wel met een frissere kijk op de dingen. Althans dat hoop je. Vasten betekent een tijdlang je onthouden van het gebruik van bepaalde dingen. Traditioneel gaat dat om eten en drinken, maar tegenwoordig gaat het ook om andere dingen, bijvoorbeeld je auto minder of niet gebruiken, de computer of iPhone uit laten staan. Een goede manier van vasten probeert vier dingen te bereiken: - een betere omgang met jezelf; - een betere omgang met medemensen; - een betere omgang met het milieu en de gehele wereld; En voor de gelovigen: - een betere omgang met God. Voor velen zullen de eerste drie doelen al meer dan voldoende zijn om je handen aan vol te hebben. En laten we eerlijk zijn: het mag allemaal best wat socialer, wat minder agressief, wat minder polariserend. Er zijn nog vier weken te gaan voor het Pasen is. Is dat genoeg tijd om even op de rem te trappen?

Neem eens rustig de tijd om te luisteren

5 maart 2021

Podcasts over geluk, liefde, stress, lachen en veerkracht in lockdown

Op de site podcastluisteren.nl staat een groot aantal interessante podcasts (gewoon geluidsopnamen van gesprekken of discussies die zijn opgenomen en op elk moment zijn terug te luisteren). Deels zijn die met bekende(re) Nederlanders, maar veel zijn met 'heel normale' mensen die elke dag min of meer dezelfde dingen ervaren die jij ervaart. Over online pesten, over liefde in lockdown, over geluk in de lockdown maar ook over man zijn anno 2021: wat kan en mag nog wel en wat niet? Wie de tijd neemt en er voor gaat zitten kan verrassende gesprekken horen. Gesprekken die aanzetten tot nadenken en misschien zelfs tot retrospectie en zelfreflectie. Kan geen kwaad in deze tijd. Of heb je wat anders te doen?

In een leven zonder social media heb je…

5 maart 2021

...minder stress en meer aandacht voor je omgeving

Twintig jaar geleden was social media op het internet nog bijna niet aanwezig. Vandaag de dag is het echter niet meer uit ons leven weg te denken. Of toch wel? Het is gemakkelijk om onszelf hier volledig in te verliezen. Wat doet die klasgenoot uit groep 5 eigenlijk vandaag de dag? En wat zijn mijn beste vrienden op dit moment aan het doen? Social media zorgt voor veel afleiding en kan er zelfs toe leiden dat jij het gevoel hebt dat jouw leven weinig voorstelt. Het gras lijkt tenslotte altijd groener aan de overkant. Laat die social media gewoon eens een paar weken zitten. Je zult zien dat jij dan veel minder met anderen bezig bent. In plaats daarvan stel je meer focus op jezelf en jouw eigen dromen. Eenvoudig leven begint bij het begrijpen wat jouw leven mooi maakt, niet wat anderen hebben. Wat gebeurt er als je zonder social media leeft? Je zou je eigen leven alleen vergelijken met andere, echte levens Iedereen is elke dag bezig met het vergelijken van elkaars levens. Op Instagram komen eigenlijk alleen maar de perfecte plaatjes voorbij en op Facebook worden alleen de perfecte verhalen gedeeld. We kijken op social media en halen hier onbewust lessen uit over hoe het eigenlijk zou moeten. Het resultaat hiervan is dat jouw eigenwaarde volledig omlaag schiet. Terwijl jij alle mensen die niets op social media geplaatst hebben, omdat zij net als jij gewoon lekker aan het relaxen zijn, voor het gemak vergeet. Een ander effect van een (tijdelijk) leven zonder social media: Je zou je meer verbonden voelen met de mensen om je heen. Stiekem vinden we het allemaal fijn als een onbekende je een glimlach geeft of de deur voor je openhoudt. Tegenwoordig zijn dat voorbeelden van kleine magische momenten, waarop twee compleet onbekenden in contact komen met elkaar. Dat maakt ieder zijn dag compleet! De mooiste momenten gebeuren eigenlijk pas echt als je je ogen even weghoudt van je telefoon. Hoe mooi zou het zijn als we met elkaar voor wat meer fantastische herinneringen zouden zorgen? Voortdurend online (willen) zijn maakt mensen onrustig. Dat we allemaal eigenlijk constant dat gevoel hebben, zorgt ook voor een heel opgefokt, onrustig en gestrest gevoel. We willen altijd maar productief zijn en werken aan ons volgende doel. Even een WhatsApp sturen, even Instagram checken, even Facebook updaten, want eigenlijk moeten we altijd bezig zijn en stel we zouden wat missen. Lijk gewoon eens om je heen ne geniet van de gewone dingen. Een zingend vogeltje, een fladderende vlinder, bloemen, bomen; alles wat de natuur te bieden heeft. Het gaat allemaal aan ons voorbij. Een lachend kind of de vormen van de wolken. Dit zijn zulke mooie, kleine dingetjes, die je gewoon mist wanneer je continu in je eigen virtuele wereld zit. Laat het los, laat het gaan en kijk wat vaker om je heen!

Column Wills; spirituele ontwaking

26 februari 2021

Positief denken is mooi, maar...

Beste Wills: Een goeie dierbare vriendin die ik al lang ken is altijd al spiritueel ‘angehaucht’ geweest. Ze gelooft in de kracht van positief denken, affirmaties, vorige levens, engelen én een hogere macht aan wie je wensen, zorgen en problemen kunt overdragen. Af en toe zegt ze dingen die mij echt te ver gaan en dan zeg ik ook dat ik het niet wil horen. Nu is ze onlangs ‘ontwaakt’ en sindsdien is ze beschermd tegen Corona. Ze ‘weet’ gewoon dat ze het niet kan krijgen en ze twijfelt over de vaccinatie. Dat mag ze van mij geloven, maar ik sta hier anders in en deze overtuiging van haar grijpt ook in in mijn leven. Ik heb een oudere partner, kinderen en kleinkinderen en wil liever niet meer met haar omgaan of dat ze op bezoek komt als ze het Corona-virus niet serieus neemt. Ik weet niet hoe ik dit aan haar duidelijk kan maken. Ze is een hele lieve, warme en zachtaardige vrouw die zich door een hogere macht beschermd waant tegen ziektes en tegenslagen omdat ze positief denkt en ‘snapt hoe het werkt’. Hierdoor verwijderen we van elkaar, raken elkaar kwijt en dat wil ik niet. Kun je me helpen? Beste Vriendin: Haar geloof strookt niet met jouw feiten dus geef alle hoop op een gesprek hierover op. Echter, waarom zou je er tegenin willen gaan in plaats van (gewoon) accepteren? Met accepteren bedoel ik niet dat je het met haar spirituele, magische manier van denken eens hoeft te zijn. Ook niet dat je haar denkwijze- dat zij immuun is voor een virus -hoeft te vergoelijken en evenmin dat je jouw gezin hoeft bloot te stellen aan de roekeloosheid van haar handelen. Met accepteren bedoel ik dat je haar neemt zoals ze is en je realiseert dat het geen zin heeft hier met haar over te discussiëren en/of proberen haar te overtuigen van het tegendeel. Dit betekent dat je grenzen aan mag geven en dat je daar niet met haar over gaat onderhandelen. “Ik ben blij te horen dat je zo optimistisch bent. Maar ik geloof er niet in dat ik immuun ben, dus houd ik afstand.” Als ze daar tegenin gaat, blijf je aardig en geef je vriendelijk aan er verder niet over te willen praten. Er staat jullie niets in de weg jullie jarenlange innige vriendschap te continueren, zolang je zorgt voor je eigen fysieke en emotionele grenzen door voorzorgsmaatregelen te treffen. Haar ‘spirituele ontwaken’ is tenslotte maar één kant van haar. Wees dankbaar voor en koester haar zachtaardige, warme, lieve kant Daar is niet iedereen mee gezegend. Ook voor vriendinnen: www.beter-samen.nl

Casarca rukt op in Nederland

26 februari 2021

Vooral in de zomer

De casarca is een eendensoort die in toenemende mate in Nederland wordt waargenomen. Met de grootste aantallen in de zomer. Bij een deel van deze vogels gaat het vermoedelijk om ontsnapte exemplaren uit collecties en vogelparken, of nazaten daarvan. Op het Eemmeer worden in augustus tegenwoordig jaarlijks grote groepen casarca’s gezien, die uit Midden-Europa komen. Casarca’s trekken graag op met Nijlganzen. Op één van de foto’s ziet u achter de casarca een Nijlgans (overigens, ondanks de naam, ook een eendachtige). De casarca is een eend met een helder oranjebruin gekleurd lijf en een wat lichtere kaneel- tot roomkleurige kop. Het mannetje heeft in zomerkleed een zwarte nekband. Het vrouwtje is wat doffer oranjebruin van kleur. In vlucht is de casarca te herkennen aan de opvallende witte velden op boven- en ondervleugels. Casarca’s komen meestal in groepen voor, maar af en toe duikt er een enkel exemplaar op. De casarca op de foto’s kan dus zomaar een nazaat zijn van een ontsnapte voorouder. Foeragerende vogels verblijven zowel op ondiepe plassen als op grasland. De casarca op de foto’s is waargenomen en gefotografeerd op een weiland naast de Vennewatersweg Egmond-Binnen richting Heiloo. Ik heb hem meerdere dagen gezien. Tekst en foto's: Ruud de Raadt (IVN gids) Geraadpleegde bronnen: Vogelbescherming en Sovon

Handgemaakte creaties van oma’s

19 februari 2021

Leuke hobby en je helpt ouderen door de verveling heen

Voor veel ouderen zijn het barre tijden. Niet even een bakkie doen ergens, niet even het dorp in om wat te winkelen. Niemand komt langs en je kunt nergens heen. Kortom, sociale armoe troef. Nu is er een nieuw Egmonds initiatief wat daar een handje in wil toesteken. Eenzaamheid en verveling onder ouderen is hoog. Nu vooral in de coronatijd, is dat nog meer toegenomen. Natuurlijk is het niet mogelijk om de hele wereld te vermaken, maar de initiatiefnemers hopen met hobbyvanoma.nl de verveling onder ouderen een klein beetje te kunnen verminderen. Alle beetjes helpen zeggen ze altijd toch? "Hobby van oma" zorgt voor een nieuwe hobby. Oma's krijgen een pakket met benodigdheden om originele handgemaakte creaties te kunnen creëren. De creaties die zij met liefde en vol enthousiasme maken worden verkocht. Hoe meer creaties verkocht worden, hoe meer pakketten wij kunnen worden gecreëerd en hoe meer ouderen kunnen profiteren en zich vermaken. De trend "nieuw & oud" wordt hier hoog gehouden. Oma's creaties in een nieuw jasje: Oma's handwerkjes op een hip en jong podium. Door nieuw en oud met elkaar te combineren creëer je verrassende en eigentijdse producten... Onze kernwaarden » Handgemaakt door oma's uit de regio van Egmond aan Zee » Wij willen de verveling onder ouderen verminderen » Originele handgemaakte creaties voor het hele gezin Vertel het door! Wij hebben regelmatig leuke opdrachten dus houd "Hobby van oma in de gaten" of neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Niet alle ouderen zitten op social media, dus ben jij haar zoon/ dochter of kleinkind geef het dan door aan je oma of opa. Meer informatie? Hobbyvanoma/Upstyles Voorstraat 10 1931 AL Egmond aan Zee [email protected] + 31 637437266

Vier de voorjaarsvakantie bij Outdoorpark Alkmaar

19 februari 2021

Eindelijk weer eens wat te doen...

Alkmaar Sport biedt in de voorjaarsvakantie een speciaal vakantieprogramma aan voor kinderen van 8 t/m 17 jaar bij Outdoorpark Alkmaar. Dat geldt ook voor de kinderen uit de Egmonden. Op woensdag 24 februari en vrijdag 26 februari kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar voor €12,50 meedoen met de twee uur durende activiteiten op het overzichtelijke park. Onder begeleiding van professionele instructeurs gaan de kinderen het avontuur aan met de obstakels en tijdens de verschillende teambuildingsactiviteiten. Daarnaast kunnen jongeren van 13 t/m 17 jaar op zaterdag 20 februari gratis deelnemen aan de Outdoor Shooting activiteit. Online reserveren is voor alle activiteiten noodzakelijk. Aanmelden voor de voorjaarsvakantie activiteiten kan via www.outdoorparkalkmaar.nl/vakantie. Wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Van 22 t/m 26 februari kunnen de kinderen weer genieten van de vrije dagen tijdens de voorjaarsvakantie. De kinderen zitten te poppelen om weer met elkaar te mogen spelen. Op woensdag 24 februari (09.30 - 11.30 en 12.00 - 14.00 uur) en vrijdag 26 februari (09.30 - 11.30 uur) kunnen kinderen meedoen met verschillende activiteiten. Onder begeleiding van een enthousiaste instructeur gaan de kinderen de strijd aan met de vele obstakels. Daarnaast zijn er diverse teambuildingsactiviteiten en sportspelletjes (waaronder Archery Tag) te vinden op het grote, veelzijdige park in Alkmaar. Tot slot kunnen de kinderen proberen op de roos te raken tijdens het boogschieten. Deelname aan de voorjaarsvakantie activiteiten bedraagt €12,50. De sportregisseurs van Alkmaar Sport organiseren in de voorjaarsvakantie vrijwel dagelijks Winter Games in Alkmaar. Ook bij Outdoorpark Alkmaar vinden de Winter Games plaats. Op zaterdag 20 februari kunnen jongeren in de leeftijdscategorie 13 t/m 17 jaar deelnemen aan de Outdoor Shooting activiteiten. Jongeren van 13 t/m 17 jaar kunnen hier gratis aan meedoen. Online reserveren is noodzakelijk. Het exacte programma is terug te vinden op www.alkmaarsport.nl/wintergames. Aanmelden en meer informatie De kinderen worden voor bij de poort opgehaald, want de ouders mogen door de coronamaatregelen het park niet betreden. Online reserveren is zowel voor de voorjaarsvakantie activiteiten (€12,50) als voor de Winter Games (gratis) noodzakelijk. Aanmelden kan via www.outdoorparkalkmaar.nl/vakantie. Wees er snel bij, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Bewegen met bezienswaardigheden

12 februari 2021

IVN-gids Rob Borst ziet leuke dingen onderweg

Vorige maand kregen we van de Egmondse IVN-gids Rob Borst een leuk bericht met tips waarom je je ogen open zou moeten houden wanneer je lekker aan het sporten bent door onze omgeving. Nu is het sowieso handig om je ogen open te houden wanneer je door een bos rent, maar als je dat doet, kijk dan tegelijk even om je heen. De opmerkzame hardloper ziet regelmatig leuke en opvallende zaken. Zo ook deze keer. Bij de Van Oldenborghweg in Egmond Binnen vlakbij de splitsing met de Middenweg richting strand, staat deze berkenboom waarop de 'berkenzwam' ofwel 'berkendoder' zich genesteld heeft. Dit is een schimmel die op berkenbomen groeit en ervoor zorgt dat de boom uiteindelijk dood gaat. De schimmel doet het ook goed op 'dood hout'. Zoals je kunt zien op de foto’s is er ook een bonte specht bezig geweest om een gat in de boom te hakken. Kortom, een mooi stukje natuur. Reden om even te stoppen voor een leuke foto. Nog even terugkomend op het stukje van de vorige keer over het verschijnsel van de 'geschaafde of geringde bomen': indien de bast van een boom op die manier is doorgesneden, zal de boom afsterven. De reden daarvoor is dat bij zo'n - min of meer geringde - boom de wortels niet meer worden voorzien van voedingsstoffen. De voedselkringloop van de boom wordt daarmee onderbroken en hij zal afsterven. Een ander opvallende verschijning op de route die Rob heeft gelopen is een prachtige zwarte dennenboom, waar de bast nog intact is maar de boomtak zelf geheel gespleten is. De boom groeit rustig door...

Waarom worden we zo blij van sneeuw en ijs?

12 februari 2021

IJs en sneeuw horen bij Nederlands historie

Bijna niets kan Nederlanders zo blij maken als de aankondiging van naderende sneeuwbuien en bevroren sloten en meren. Waarom worden we zo blij van sneeuw en ijs? Het laat ons denken aan onze jeugd, onze identiteit én er gebeurt ook gewoon weer eens wat. Zeker in deze zware tijden blijkt dat veel mensen helemaal opleven van het feit dat ‘we’ naar buiten kunnen, genieten van sneeuw en ijs en even aan iets anders kunnen denken. Ook al moeten we nog steeds rekening houden met de coronamaatregelen, het ijs- en sneeuwplezier geeft ons in ieder geval een beter gevoel, we worden er blij van, lekker naar buiten. Vooral naar buiten met een doel: zoveel mogelijk genieten van de sneeuw- of de schaatspret. Volgens psycholoog Bram Bakker heeft dat te maken met de aanmaak van het stofje dopemine: het stofje dat zorgt voor een geluksgevoel. Dat stofje hoort bij het beloningssysteem van de hersenen, laat het Nederlands Herseninstituut weten. Het zorgt ervoor dat wee ons tevreden en beloond voelen. Sneeuw en ijs brengt dat blijkbaar bij ons teweeg. Het hoort bij de Nederlandse geschiedenis. We hebben elk jaar weer over de kans op een witte kerst, maar eigenlijk komt die nauwelijks voor en is dat al heel lang zo. Nu de huidige omstandigheden – weliswaar na de kerstdagen – ervoor zorgen dat we ineens met een echte winter te maken hebben, kunnen we ons wentelen in een soort uitbundigheid die we al even niet hebben gehad door de coronaperikelen. Misschien dat het euforische gevoel daarom des te heftiger is. Volgens Bram Bakker in ieder geval wel. Qua mentale opkikker komt deze winter precies op tijd, vindt hij. ‘Het werd er al met al niet vrolijker op en nu, met deze prachtige winterweek op ons netvlies kunnen we onze geest weer eens verzetten met iets vrolijks.’

Gevolgen lockdown groeien

12 februari 2021

Niet alleen voor de jeugd...

Het zal niet als een verrassing komen, maar de langdurige lockdown en de gevolgen voor ons welzijn zijn groot. Afgelopen najaar voerde het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) een derde meting naar het welbevinden van Nederlanders tijdens de coronacrisis, nadat dit eerder in mei en juli was onderzocht. In het onderzoek werd specifiek onderscheid gemaakt tussen verschillende leeftijdsgroepen, waarbij ook wordt gekeken naar 16-24 jarigen. Hoewel het cijfer dat Nederlanders hun leven geven niet veel is veranderd ten opzichte van een jaar eerder, is dit onder jongeren wel licht gedaald naar gemiddeld een 6,8. Het SCP spreekt ook over eventuele lange termijn effecten van de coronacrisis op het mentaal welbevinden, bijvoorbeeld als meer mensen economisch geraakt worden. Om te bedenken dat we economisch geraakt zullen worden hoef je geen Einstein te zijn: kijk alleen maar in onze eigen omgeving: veel horeca, veel sport, veel cultureel- en verenigingsleven, allemaal ligt het op zijn gat. Er zijn serieus zorgen wat betreft het welbevinden bij specifieke groepen. Zo is in het onderzoek van het SCP te zien dat de gemiddelde levenstevredenheid van met name jongvolwassenen is gedaald. Er zijn ook groepen in kwetsbare sociale en economische posities voor wie deze pandemie en de crisis op de lange termijn gevolgen heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor starters op de arbeidsmarkt of mensen met een laag of onzeker inkomen. Uit eerder onderzoek is bekend dat er een link is tussen (zorgen over) verlies van werk en inkomen en de psychische gezondheid. Als een grotere groep mensen de effecten van de crisis in hun eigen leefsituatie gaat voelen, zal dit naar verwachting ook negatieve gevolgen hebben voor het welbevinden. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is er nog amper vooruitzicht op verbetering van de situatie. Dat gaat zeker nog zijn weerslag krijgen op de samenleving.

Een goede nachtrust begint bij (het) goed(e) eten

5 februari 2021

Eet- en drinktips om lekker te kunnen slapen

We weten allemaal wel (toch?) dat een glas melk beter is dan een kop koffie vlak voor het slapen. Maar er zijn nog meer zaken die je slaap verstoren óf juist bevorderen. Wat houdt je zoal uit je slaap? Het drinken van veel koffie is één van de bekendste oorzaken van een verstoorde nachtrust. Dit komt door de werkzame stof cafeïne. Cafeïne verdrijft vermoeidheid en daardoor val je moeilijker in slaap. Probeer daarom een aantal uur voordat je gaat slapen geen cafeïne houdende dranken en voedingswaren te nuttigen. Dus ook geen thee, cola en chocolade. Zo zijn er meer opwekkende stoffen die ons uit onze slaap houden, zoals nicotine. Onderzoek wijst uit dat rokers een langere inslaapduur hebben dan niet-rokers. Ook slapen rokers over het algemeen minder diep en worden vaker wakker. Lekker slaapmutsje voor het slapengaan? Al val je misschien sneller in slaap, na ongeveer drie uur is het effect uitgewerkt. Grotere hoeveelheden alcohol kunnen de nachtrust juist verstoren. Probeer het gebruik van alcohol voor het slapen dus te matigen. Gelukkig zijn er ook dingen die je wel mag eten en drinken. Onderstaande producten kunnen je zelfs helpen om beter te slapen. De stof triptofaan zit in een allerlei voedingswaren. Door deze stof voel je je plezierig en slaperig. Het zit bijvoorbeeld in bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt. Als je dit een half uur voordat je gaat slapen eet, ben je rustig genoeg om goed in slaap te vallen. In volkorenbrood of volkorencrackers zitten veel koolhydraten. Deze zorgen voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger. Een lichte snack met koolhydraten kan je helpen makkelijker in slaap te komen. Nu weet je wat je wel en niet moet eten. Maar ook het tijdstip kan verschil maken. 's Ochtends kan je lichaam het beste voedsel verteren. Later op de dag is er minder tijd voor de vertering. Hierdoor bestaat de kans dat wat je laat op de avond eet, 's nachts half verteerd in je maag achterblijft. Dit kan de nachtrust verstoren. Een uitgebreid ontbijt, matige lunch en een lichte avondmaaltijd is het best. Zorg dat er minstens drie uur tussen de avondmaaltijd en het tijdstip van slapengaan zit. Slapen met een lege maag valt ook niet mee. Als je vlak voor het slapengaan nog honger hebt, kun je een lichte snack eten. Probeer de verleiding van chips, koekjes en andere vette of zoete etenswaren te weerstaan. Ook pikant voedsel kun je beter mijden. De kans is groot dat je wakker ligt met brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel. Een glas melk, een cracker of kruidenthee zijn goede alternatieven. Kijk voor meer tips over voeding en een goede nachtrust op www.gezondheidsnet.nl.

CBS Leefstijlmonitor

29 januari 2021

Raken we opgebrand?

Juist in deze moeilijke tijden hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan om te weten hoe Nederland er voor staat. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen. De Leefstijlmonitor brengt gegevens over de gezondheid en manier van leven van de mensen in Nederland in beeld. In het ene jaar vragen we naar gegevens over bewegen, sporten en ongevallen, en in het andere jaar naar rookgedrag en alcohol- en drugsgebruik. Bij dit onderzoek werkt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Consortium van de Leefstijlmonitor. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt om beleid op het gebied van leefstijl en gezondheid te formuleren en/of te verbeteren. In de tijd waarin we nu leven is het belangrijk om direct de vinger aan de pols te houden om het welzijn van specifieke bevolkingsgroepen te blijven volgen. Niet voor niets is er steeds vaker aandacht voor dat welzijn en de spanningen en stress die deze onzekere tijden voor veel mensen met zich meebrengt. Er komt een moment dat die spanningen gaan overheersen en de gevolgen die dat met zich meebrengt zijn nu nog lastig in te schatten, maar er zijn onderzoeksinstituten die al hebben aangegeven dat straks 1 op de 4 werkende Nederlanders met burn-out klachten te maken gaat krijgen. Meer informatie over dit onderzoek op www.cbs.nl

Meebewegen met de ‘wind’

29 januari 2021

Ga gewoon lekker naar buiten

Een gezonde fysieke en sociale leefomgeving wordt als prettig ervaren, nodigt uit tot gezond gedrag en heeft zo min mogelijk negatieve invloed op de gezondheid. De leefomgeving is een belangrijke pijler in integraal lokaal (gezondheids)beleid rondom thema’s als overgewicht, roken, eenzaamheid, sociale veiligheid en gezondheidsachterstanden. als iets duidelijk is geworden het afgelopen jaar (bijna), is het wel dat we hier in de omgeving van Egmond gezegend zijn met een omgeving waar je binnen enkele minuten kunt genieten van buiten zijn, bewegen, natuur en rust. In een tijd waarin de psychische druk bijna per dag oploopt, kijk maar naar het journaal en de talkshows, is het een verademing wanneer je de polder inloopt en even de boel de boel kunt laten. Voor ouders met (nu niet-) schoolgaande kinderen is dat ook een optie: ga ergens op de dag gewoon een uurtje naar buiten. Ook al is het slecht weer, kinderen vinden dat geen probleem. Het verzet de zinnen en het maakt het allemaal net iets draaglijker. Niet voor niets zijn er nu scholen in het land waar het 'speelkwartiertje' wel doorgaat in combinatie met noodopvang. Simpelweg om de kinderen de kans te geven nog even met vriendjes buiten te zijn. Na zo'n 'uitraastijdje' kunnen ze dan weer iets makkelijker bezig zijn met school. Natuurlijk verandert het niet direct iets aan de situatie dat je je kinderen moet lesgeven, zelf moet werken en alle andere (huishoudelijke) zaken ook nog moet plannen en uitvoeren. Maar zouden die werkgevers niet begrijpen dat je bij het thuiswerken weliswaar wel veel nog kunt doen, maar niet alles....? Dat zou dan toch niet erg realistisch zijn. De wereld staat onder druk, we moeten zelf meebuigen met de wind, anders knapt er iets.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug