Hoeveel koffie drinkt u eigenlijk en wat merkt u ervan?
Nederland wereldwijd derde in de Top 10 koffiedrinkers
Gepubliceerd: 13 januari 2023
Je zou het niet geloven maar Nederland staat ver boven bijvoorbeeld koffieproducerend land Brazilië als het gaat om het aantal koppen koffie per dag per persoon.
Nederland is zelfs derde met gemiddeld zo’n 1,84 koppen koffie per persoon per dag. Brazilië staat 10e met 1.32 koppen koffie.
Tot voor kort was het lastig te zeggen hoeveel koffie te veel was. Maar uit onderzoek blijkt dat een maximaal aantal kopjes koffie per dag nog veilig is als het aankomt op de risico’s op hartfalen. Die onderzoekers ontdekten dat mensen die meer dan 6 kopjes koffie per dag dronken, ongeveer 22% meer risico liepen op hart- en vaatziekten dan mensen die 1 tot 2 kopjes per dag dronken. Waarbij de bovengrens voor het maximaal aantal koppen koffie per dag op 6 werd gesteld.
Maar dan wordt het ook al eens wat, toch?
Mensen drinken koffie om twee redenen. Eén ze vinden het lekker. En twee ze worden er alerter, actiever en slimmer van. Maar wat gebeurt er in je lichaam wanneer je een kopje koffie hebt gedronken? De koffiedrinkers zelf houden het erop dat ze scherper en alerter worden. Maar hoe zit dat…?
Het gaat daarbij uiteraard om de cafeïne die in de koffie zit. Kort nadat je je koffie op hebt komt die cafeïne in je lichaam los. Dan is het ‘opwekkende effect’ het hoogst. Na enige tijd verdwijnt dan de cafeïne weer uit je lichaam. De snelheid waarmee dat gebeurt kan sterk variëren per persoon: van 2 uur tot wel 12 uur. Dat verklaart ook het verschil tussen mensen die ’s avonds koffie nemen en geen oog meer dicht doen of de mensen die tot relatief kort voor het slapen gaan nog koffie kunnen drinken zonder er iets van te merken.
De effecten van de cafeïne worden overigens minder naarmate je meer koffie drinkt: je hebt dus eigenlijk steeds meer nodig om de kick van die cafeïne nog te kunnen merken.
De meeste mensen die koffie gedronken hebben, zijn beter geconcentreerd, presteren beter en zijn minder vermoeid. Echter dit is wel tijdelijk en cafeïne kan ook negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn.
Dus, net als met veel zaken in het leven: alles met mate (zonder n dus…).
Bron: baristaworden.nl; fit.nl; runnersworld.nl
Foto: Je kunt koffie uiteraard nog lekkerder maken, maar dat betekent in de regel alleen maar meer calorieën.