Deel

‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd

Van historie in en rond Slotkwartier tot volksfeest op Hanswijk

‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd

Alles zat nu mee: na de laatste geamputeerde editie in 2019 (harde wind en regen blokkeerden toen een groot deel van het programma) kon de organisatie van het Hoever Dorpsfeest dit jaar haar geluk niet op.

Mooi weer (maar niet mooi genoeg om op strand te gaan liggen bakken), blije gezichten, een breed aanbod aan activiteiten, van ambachten tot schapen hoeden en van old timers tot Huis & Hof toer. En, misschien nog wel belangrijker, volop mensen die er zin in hadden na twee jaar corona-ellende. Zowel bij de bezoekers als bijvoorbeeld bij de kraamhouders. Zoals het hoort eindigde het weekend met een waar volksfeest met ‘bier, wijn en gezang’ op het plein bij Dorpshuis de Hanswijk. Maandagochtend zullen er genoeg geweest zijn die ietsje later aan de slag zijn gegaan…

Op bijgaande foto’s een sfeerimpressie van het weekend.

Yvonne Munnik over zaterdag 11 juni: Impressie Hoever kunstmarkt en oude ambachten. Kunstenaars met o.a. Chris Duinmeijer, Andrez, Kees Broersen en vele anderen. Paardentram, optreden van de Zaalneelden. Gezellig! (foto 1 tm 8)

Yvonne Munnik over zondag 12 juni: Hoeverdorpsfeest. Nou wat een gezelligheid. Druk aan de kramen, fantastische oldtimers, optredens, en genoeg eten en drinken. (foto 9 tm 14)

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd ‘Hoever weekend’: van eerste tot laatste minuut geslaagd

Meer 'Kunst & cultuur':

Expositie Museum Prins Hendrik de Zeevaarder: De Prins Hendrik Stichting en WOII

24 juni 2022

Mede door dagboeken veel bekend over evacuatie en terugkeer bewoners PHS

Het zijn vaak die wat kleinere musea die in de luwte van alle aandacht voor de grotere projecten en musea vaak een bijzonder interessant aanbod hebben. Bijvoorbeeld het Museum Prins Hendrik de Zeevaarder in de Prins Hendrik Stichting.

Aan tafel met… stadsarcheologe Nancy de Jong

24 juni 2022

Wat vertellen bodemvondsten ons?

Aan tafel met... stadsarcheologe Nancy de Jong Nancy de Jong is stadsarcheologe en coördinator erfgoed. Ze heeft vele opgravingen gedaan in Alkmaar en omgeving en kan ontzettend veel vertellen over archeologie en de geschiedenis van onze omgeving. Wat vertellen bodemvondsten ons? Hoe gaat een archeoloog te werk? Kom vooral bij haar aan tafel om kennis te maken en haar het hemd van het lijf te vragen! Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met... op donderdag 7 juli van 10.30 tot 11.30 uur in Dorpshuis de Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. De toegang is gratis. Je kunt je aanmelden via www.bknw.nl/agenda. Schuif aan! Aan tafel met... Aan tafel met... geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in De Schulp biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een "Aan tafel met..." wilt verzorgen kun je je aanmelden bij Amanda Wolters op [email protected]

Dertig namen op Vissersmonument kregen gezicht

18 juni 2022

Veel belangstelling bij herdenkingsbijeenkomst

De herdenkingsbijeenkomst bij het Egmonds Vissersmonument op vrijdag 17 juni heeft 30 namen die daarop staan een gezicht gegeven.

Zomer bij PostaanZee, maar meeste activiteiten blijven

17 juni 2022

Muzikale maaltijden, high tea, fietsen, wandelen etc. gaan gewoon verder

Zomer betekent niet dat PostaanZee een vakantiesluiting kent. Integendeel, een enkele activiteit heeft een zomerstop, maar het overgrote deel aan activiteiten gaan gewoon door. Populair zijn de wandelingen op maandag en de fietstochten op de 1e donderdag van de maand en ook de muzikale maaltijden en de High Tea gaan de hele zomer door. Maar ook alle activiteiten in het gebouw zelf worden veel bezocht en kent een vast bezoekersaantal. Tijdens de warme zomermaanden is het bij Postaanzee heerlijk koel door de airco. PostaanZee is rolstoel toegankelijk en bezoekers die minder mobiel zijn kunnen zich laten brengen en halen door de Max Mobiel. Kortom genoeg reden om een bezoek aan PostaanZee te brengen, waar de koffie/thee altijd klaar staat. Waar de gastvrouw/-heer altijd tijd heeft voor een gesprek. Waar de leestafel vol ligt met kranten en informatie. Waar er mooie boeken zijn om mee te nemen voor veel leesplezier thuis. Waar je altijd terecht kunt: van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur. Dus kom gerust langs, iedereen is van harte uitgenodigd. Voor de koffie/thee vraagt Postaanzee een vrijwillige bijdrage. Postaanzee vindt u aan de Voorstraat 82a in Egmond aan Zee t o het busstation.

Prachtige donatie voor Hospice Egmond

17 juni 2022

Een bedrag van 820 euro!

Zaterdag 11 juni vond er een veiling plaats als afsluiting van de kunstmarkt van het Hoeverdorpsfeest. Er werden 20 iconen geveild, bijzondere kunstwerkjes gemaakt door een aantal “lokale” kunstenaars. Van de laatste 3 items die onder de hamer gingen, was de opbrengst voor het Hospice. En dat leverde het mooie bedrag van €820,- op. Hospice Egmond is heel erg dankbaar voor deze bijdrage. De opbrengst gaat gebruikt worden om de wensen van de gasten te kunnen vervullen.

Dudok Kwartet en James Oesi in de Ruïnekerk

17 juni 2022

Samen met contrabassist James Oesi

Het Dudok kwartet is nog jong en bewijst zich keer op keer als spannende programmeur. Zondagmiddag 19 juni komt het kwartet naar Bergen, samen met contrabassist James Oesi (spreek uit Wessi), die ook al krachtig en eigenzinnig van zich laat horen.

‘Het verhaal van Egmont’

16 juni 2022

Want eigenlijk begon hier de geschiedenis van het huidige Nederland

De expositie in Huys Egmont die vooral om en rond het jaar 1572 draait had eigenlijk best 'Het Verhaal van Egmont' kunnen heten. Naar analogie van 'Het Verhaal van Nederland'.

Hoe groot is de kans op een Visserijdag 2023?

17 juni 2022

Dit jaar dus niet, maar hoe zit het voor volgend jaar...?

Als het aan voorzitter Gerard Gravemaker van Visserijdag Egmond ligt hoeft het niet doorgaan van de editie van dit jaar niet te betekenen dat die er nooit meer komt.

Koor Erato zong voor Oekraïne

11 juni 2022

Door Marion van Dam

Koorgezang in een grote kerk, daar kan ik heel stil en nederig van worden. Na twee keer een kerstconcert te moeten hebben cancelen, stond Erato afgelopen vrijdagavond enthousiast en volledig opgeladen in een zo goed als uitverkochte Margaretha Maria Alacoque. Aanleiding was het 10-jarig jubileum van dit Egmonds gemengd koor, dat met dit concert tevens als doel heeft geld in te zamelen ten bate van Oekraïense vluchtelingen.

Nieuw fotoboek van Egmonder Arjen Jan Zwart

10 juni 2022

No one dies at a Gypsy wedding

Fotograaf Arjen Jan Zwart is geboren en getogen in Egmond aan Zee. Hij bezocht Istanbul in 2001 en kwam bij toeval in aanraking met leden van de familie Vurgun. Dit was de aanzet voor een langdurig fotoproject, 18 jaar lang volgde Arjen het leven van een Roma gemeenschap in Istanbul. Het eindresultaat is een fotoboek getiteld No one dies at a Gypsy wedding.

Gezichten bij dertig namen op het Vissersmonument

10 juni 2022

Fraai vormgegeven boekje met daarin de verhalen en de gezichten

Als volgende week vrijdag de herdenkingsbijeenkomst plaatsvindt bij het Vissersmonument dan zal in ieder geval voor een deel duidelijk zijn welke gezichten nu eigenlijk bij die namen horen.

Egmondse iconen geveild…

10 juni 2022

Bijzondere werken van Egmondse kunstenaars op Hoever Veiling

Een inmiddels vast onderdeel van de zaterdag tijdens het Hoever Dorpsfeest is de Hoever Veiling. Elk jaar maken de Egmondse kunstenaars bijzondere kunstwerken. Door hun unieke karakter zijn het ware collectors items. Dit jaar maken de kunstenaars kunstwerkjes, geïnspireerd op reisiconen. De iconen zijn zaterdag 11 juni van 13 tot 17 uur live te zien bij de infokraam van de Hoever Heerlijkheid. De veiling vindt plaats op 11 juni om 17.00 uur in de Slotkapel. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het Hospice

Geen Visserijdag, wel uitgebreide herdenking vissersverleden

10 juni 2022

Start bij Vissersmonument op vrijdag 17 juni om 19 uur

Visserijdag Egmond mag dan niet doorgaan dit jaar, maar dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor het vissersverleden van Egmond aan Zee.

‘Over stropers en verdwenen derpers’

10 juni 2022

Verhalen uit het leven van Joop Heddes

Verhalen vertellen was voor de komst van de radio en de televisie de volkskunst nummer één. De overlevering van de geschiedenissen uit het dorp in vaak wat aangedikte vorm onder het motto: ‘Gaat zitten mensen en loîster!’ Bij ons Derpers en Hoevers stond de in april overleden Joop Heddes bekend als zo’n ouderwetse verteller met de gave van het woord. Was het niet aan de bar in de Meerpaal, dan was het wel in zijn keet op de Nollen of op het Woud na de jacht dat hij ons met zijn verhalen wist te boeien. Tot mijn verrassing bleek Joop ook in vier volgeschreven kaftschriften zijn levensavonturen te hebben vastgelegd. Over zijn jeugd in en vlak na de oorlog, waaruit al direct blijkt dat hij als eigenzinnig jongetje alles waarneemt en weinig opheeft met naar school gaan. Over werken bij zijn vader op het land, met een schillenkar door het dorp en zijn handel in eieren en konijnenvellen. Over zijn werk als helmplanter, de dorpsfiguren die hij op straat en aan de bar ontmoette, de jacht met Jaap Joet en zijn fantastische dromen. Maar vooral toch over De Eeuwige Drift: het stropen in duin en meeuweneieren zoeken met zijn maten. Deze verhalen heb ik mogen redigeren en samen met Bert Stam van foto’s voorzien. Het is een heerlijk humoristisch kijk- en leesboek geworden van het leven van een eigenzinnig natuurmens en het levert de lezer een historisch beeld van de Hoef en Derp in de jaren vlak na de oorlog. Met bij de dromen van Joop enkele prachtige tekeningen van de bekende kinderboekenillustrator Philip Hopman van de Bleek. Vier dagen voor Joops heengaan waren de drukproeven klaar. Hij was er zielsblij mee. Het boek is vanaf zondag 26 juni in een beperkte oplage bij boekhandel Dekker en Dekker te koop. U kunt er vooraf op intekenen.

Wies en de Liefde in Hoeve Overslot tijdens Hoever Dorpsfeest

10 juni 2022

Mix van Folk muziek en Nederlandstalige pop

Zondag 12 juni speelt Wies en de Liefde in Hoeve Overslot. Zij spelen een mix van lyrisch geschreven poëtische Nederlandstalige popmuziek gevoed door folk- en kleinkunstinvloeden. Wies en de Liefde wordt geprezen door hun authenticiteit, Wies haar pakkende liedjes, sterke teksten en haar vermogen om het publiek in haar greep te houden. Wies wordt begeleid door Wouter Mooy (gitaar/zang) en Ton Nieuwenhuizen (bas/zang) Verwacht: Zondag 19 juni The Blouzz (Blues) Zondag 26 juni Peter's Experience (Jazz)

Expositie in Huys Egmont over roerige periode rond 80-jarige oorlog

3 juni 2022

Officiële opening expositie op donderdag 16 juni om 15 uur

Een groot aantal gemeenten in Nederland meent dat zij vanaf 1572 een rol ging spelen in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dit jaar is dat precies 450 jaar geleden. Deze maand opent de expositie 'in de schaduw van de victorie' in Huys Egmont.

‘Het kerkje bij de zee’ staat nu in Museum Egmond

3 juni 2022

Op maat gemaakt model van R.K. Kerk Egmond aan Zee

Het Museum van Egmond heeft een nieuwe aanwinst, nl. de R.K. kerk van Egmond aan Zee. Het model is in 2004 kundig vervaardigd door Jos van Duin ( 1940-2020). Hij bezat geen bouwtekening, maar nam de maat van een steen en telde het aantal stenen. Jos heeft er letterlijk zijn ziel en zaligheid ingelegd. Hij was enorm verknocht aan ’Het kerkje bij de zee’ een lied over deze kerk dat hij vele malen als koorlid (dat was hij ruim veertig jaar) heeft gezongen. Neef Rob van Duin heeft de afbeeldingen van de ramen opnieuw aangebracht op schaal en precies in de volgorde van de ramen in de kerk. Voor de ramen aan de voorzijde heeft Kees Kager speciaal nog foto’s gemaakt van binnenuit. De kerk, gewijd aan ‘Maria Immaculata’ ofwel Maria Onbevlekt Ontvangen is in gebruik geweest van 1904 tot 1 september 2019. Jos maakte het model ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de kerk in 2004. Het heeft een gleuf in het dak, want het diende als spaarpot voor de restauratie en heeft veel opgebracht. Het schaalmodel krijgt een plek in de vaste collectie bij de andere schaalmodellen. Voorlopig staat het te pronken op de leestafel van het museum als een blijvende herinnering aan het prachtige kerkje. Het plan is dat er appartementen van worden gemaakt. Velen denken met ontroering terug aan de kerk waar zoveel herinneringen liggen. Informatie Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. Open t/m 31/10 elke middag van 14 – 17 uur. Tevens woensdagavond 19 – 20.30 met demonstraties netten boeten. Entree €4,- 4 t/m 17 jaar € 2,- inclusief een van de museumquizzen. Gratis toegang met museum- of donateurskaart. Rolstoeltoegankelijk. Zie www.museumvanegmond.nl

Nieuw boek Peter van den Berg: de Schoenmaker en de Filosoof

3 juni 2022

Over het leven van een beroemde Franse filosoof in de Egmonden

Achter de titel van dit boek gaat een merkwaardige geschiedenis schuil, namelijk het bezoek van de Schoenmaker uit Nieuwe Niedorp die aanvankelijk door de bediende van Descartes de deur werd gewezen, omdat hij voor een bedelaar werd aangezien. Nadat hem dit twee keer achtereen was overkomen ontstond er na een derde bezoek toch een intense vriendschap tussen Descartes en Van Nierop en ontpopte Van Nierop zich als een uitzonderlijk wiskundige, die later voor De VOC van ongekende waarde zou zijn in verband met de Almanakken en kaarten die hij schreef en tekende, waarvoor hij een jaargeld van 500 gulden kreeg. Een voor die tijd uitzonderlijk hoog bedrag. Descartes was zo onder de indruk van de kennis van Van Nierop, dat hij die zelfs onder de aandacht bracht van Constantijn Huygens en Frans van Schooten, de hoogleraar in Leiden, waar Descartes zelf ook colleges van had gehad. Het was Van Schooten die Van Nierop persoonlijk informeerde over het overlijden van Descartes in Zweden. De biograaf van Descartes Adrien Baillet beschrijft deze bezoeken van Van Nierop aan Descartes in Egmond-Binnen. De Schoenmaker Van Nierop wordt in dit boek, gezien door de ogen van Helena Jans van der Stroom, de vriendin van Descartes met wie hij samen een dochter had. Zij woonde in het Rode Hart, een herberg die haar echtgenote Jan Jansz van Wel toebehoorde en waar Descartes menig kunstenaar zou treffen, die in de periode dat hij in Egmond woonde daar logeerde.

Deelnemen aan de Hoever Huis & Hof-toer kan nog

3 juni 2022

En doe ook mee aan het Hoever Dorpsdiner!

Dit jaar vindt voor de laatste keer de Hoever Huis & Hof-toer plaats tijdens het Hoeverdorpsfeest. Er is nog plaats, dus voor wie snel is, zijn er kaarten beschikbaar voor deze unieke toer door het dorp.

Succesvolle workshop portretschilderen door Sebastiaan Groot

3 juni 2022

In het kader van 50 jaar Kapberg

Workshop Portretschilderen door Sebastiaan Groot. In het kader van het 50 jarig bestaan van galerie de Kapberg in Egmond aan den Hoef heeft het stichtingsbestuur aan de “Vrienden van de Kapberg” de mogelijkheid geboden om een workshop portretschilderen te volgen bij de eerste winnaar van het Project Rembrandt Sebastiaan Groot. Van deze mogelijkheid hebben 6 vrienden, in de leeftijd van 14 t/m 77 jaar, gebruik gemaakt in het ruime en lichte atelier van Sebastiaan, waar voor iedere deelnemer naast koffie en thee ook een schildersezel en een spiegel gereed stond met papier en houtskool. In een geanimeerde sfeer liet “Sebas” de deelnemers aan de hand van zijn eigen ervaringen in o.a. het project Rembrandt zien hoe je met de “nat-in-nat” manier van schilderen in betrekkelijk korte tijd tot zeer goede resultaten kan komen. Na wat opwarmingsoefeningen op papier konden de deelnemers aan de slag met het schilderen van een zelfportret. Aan de resultaten te zien viel het nog niet mee om het gedemonstreerde in de praktijk te brengen. In de bespreking van de gemaakte werken belichte Sebastiaan bij ieder werk de sterke punten en gaf hij tips voor verbetering. Al met al een leerzame middag die door de deelnemers zeer gewaardeerd werd met name door de leuke en deskundige presentatie en de ontspannen sfeer. Deze eerste activiteit in het kader van het 50-jarig jubileum van de galerie zal in de loop van het jaar gevolgd worden door een workshop fotografie door Arjen Zwart, een feestelijke middag voor de Vrienden waarbij tegelijk een expositie wordt geopend van werk van Helene Min. Helene heeft 50 jaar geleden aan de wieg gestaan van wat uitgegroeid is tot een galerie die ieder jaar tenminste 7 exposities presenteert. In het najaar volgen activiteiten voor schoolkinderen. Galerie de Kapberg, Slotweg 17 te Egmond aan den Hoef, is op vrijdag t/m zondag tussen 1 en 5 te bezoeken. Informatie over de lopende exposities is te vinden op de website www.galeriedekapberg.nl.

Musicaltheater Hanswijckers speelt August Rush

27 mei 2022

Talent schittert in De Beun op 17 en 18 juni

Dat een musicalvereniging in een klein dorp professionele voorstellingen op de planken kan brengen die indruk maken, bewijst Musicaltheater Hanswijckers uit Egmond. De Noord-Hollandse musicalvereniging, onder meer kweekvijver van talent, belooft ook in het weekend van 17 en 18 juni een fantastische voorstelling te laten zien. Dit jaar de musical 'August Rush' in theater De Beun in Heiloo. Bij Musicaltheater Hanswijckers speelde ooit de bekende musicalster Jim Bakkum en ook andere ex-leden verdienen nu hun brood in de musical- en theaterwereld. Bijzonder is ook dat Hanswijckers-geluidsman Jan van Dijk dit jaar de Musical Award voor beste geluidsontwerp ontving en dat de huidige hoofdrolspeelster Femke Koot het afgelopen jaar speelde in de landelijke musical 'Sound of Music'. "Maar ik ben net zo trots op de kinderen die niét het vak in gaan en leden die hier meer zelfvertrouwen krijgen. De kracht van de Hanswijckers zit hem in de veilige sfeer, écht inhoudelijk beter leren acteren, zingen en dansen en bijvoorbeeld samenwerken. Zo kunnen we de lat hoog leggen en streven we naar een ultiem eindresultaat. Elke kind is welkom om bij ons aan de slag te gaan", vertelt artistiek leider Sophie van Hecke. Zij werkt als musicalactrice, choreograaf en regisseur en geeft les aan de Frank Sanders Akademie. Productieleider Remy de Graaf studeerde af aan de Opleiding Productie Podiumkunsten en geeft theaterles aan jongeren. De Graaf: "Dit jaar werken oud-leden achter de schermen om anderen te helpen. Dat is fantastisch." Regiofunctie Hanswijckers gaat geen uitdaging uit de weg. Zo speelde de musicalvereniging de afgelopen jaren de high school-musical 'Fame', de muzikale comedy 'Footloose' en het sprookje 'SHReK'. Terwijl andere musicalverenigingen nogal eens juniorversies voor kinderen laten zien, kiest Hanswijckers voor volledige producties. Daarnaast wil de vereniging het publiek soms ook minder bekende musicals laten zien, zoals 'Pay it forward'. De Graaf: "Onze vereniging wil ook verrassen." De geboden kwaliteit en werkwijze zijn aanlokkelijk voor jonge mensen die niet alleen in Egmond, Heiloo en Castricum wonen maar afkomstig zijn uit de hele regio, van Schagen tot en met Heemskerk. "De groep maakte twee keer achter elkaar geen voorstelling vanwege de coronamaatregelen. De hele cast trappelt nu om na drie jaar weer op te treden; we gaan voor volle zalen!" Het verhaal van August Rush August Rush is een nieuwe Nederlandse musical waarbij schrijver Fanwork zich liet inspireren door de gelijknamige film. Het verhaal gaat over het meisje Emma. Ze groeit op in een weeshuis en is er zeker van dat haar ouders haar op een dag komen halen. Ze kan ze horen door te luisteren naar de muziek in haar hoofd. Als Emma na pesterijen in een weeshuis in New York belandt, vindt ze onderdak bij een groep straatmuzikanten. Emma blijkt een groot muzikaal wonder. Een prachtig verhaal ontvouwt zich in een muzikaal avontuur en een zoektocht. Zullen Emma en haar ouders elkaar vinden? Waar brengt haar muzikale talent haar en is ze wel veilig? De zoektocht wordt extra ingewikkeld als Emma een nieuwe artiestennaam aanneemt: August Rush. August Rush is een eigentijds verhaal dat past bij de leeftijd van de spelers. Sophie van Hecke: "De hoofdrolspeler moet haar eigen weg zien te vinden in New York. Het vinden van je eigen pad is natuurlijk ook voor onze jongeren belangrijk. Verder zie je op het podium verschillende typen mensen met diverse achtergronden en is hoop en vertrouwen een thema. Het stuk is romantisch en spannend en heeft komische elementen. De musical August Rush is geschikt voor alle leeftijden vanaf 7 jaar." Musicaltheater Hanswijckers speelt deze voorstelling in Theater De Beun in Heiloo op vrijdagavond 17 juni vanaf 20.00 uur. De vereniging staat zaterdag 18 juni twee keer op de planken, om 15.00 uur en 20.00 uur. Kaarten kosten 15,50 euro, inclusief een consumptie in de pauze. Zie voor meer informatie en de mogelijkheid online kaarten te bestellen www.hanswijckers.nl. Over de foto's Foto 1 is gemaakt tijdens een repetitie in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Bijgaand ook een foto van de huidige groep spelers. Bron foto's: Musicaltheater Hanswijckers.

Theatergroep Horizon is terug in het theater met Petticoat

27 mei 2022

Op 9, 10 en 11 juni in Theater De Vest

Theatergroep Horizon is terug in het theater. Na succesvolle producties als: Titanic, Parade, Hey Jude, Chess, Ciske de Rat en Dikkie de Kid (bekroond met een Amateur Musical Award), staat Theatergroep Horizon op de planken met de vrolijke musical: Petticoat. Petticoat is een Nederlandse musical en vertelt het verhaal van de Groningse Patricia Jagersma, die ervan droomt om de Nederlandse Doris Day te worden. Patricia laat het niet bij dromen en trekt de stoute schoenen aan. Ze vertrekt naar Amsterdam om haar droom na te jagen. Daar wordt ze al snel vrienden met Rogier van Rooden. Hij leert haar de charmante, bruisende stad kennen. De roem lonkt, maar het succes heeft ook een keerzijde… Petticoat speelt zich af in de jaren 50. De tijd dat de oorlog achter ons werd gelaten. Jongens werden opgeleid om een gezin te onderhouden en meisjes moesten zo snel mogelijk moeder worden en het huis schoon houden. Maar niet voor Pattie. Er moet toch meer zijn dan dat? Pattie ontdekt met vallen en opstaan hoe ze uiteindelijk de 'tegenwinden' kan trotseren. Want het maakt niet uit hoe je je droom waarmaakt, als je maar blijft luisteren naar je eigen hart. Petticoat is een musical met humor en ontroering, over de verschillen tussen provincie en de grote stad en het dilemma van ouders om hun kinderen los te laten. In 2010 is Petticoat speciaal geschreven voor Chantal Janzen en was een van de meest succesvolle musicals van dat moment. De teksten zijn geschreven door André Breedland en de muziek is gecomponeerd door Hennie Vrienten die dit jaar op 22 april is overleden. Op 9, 10 en 11 juni brengt Theatergroep Horizon deze vrolijke voorstelling naar TAQA Theater de Vest in Alkmaar. Laat je meeslepen door deze energieke jaren 50-musical. Zie hoe Pattie vecht voor haar eigen geluk, hoe zij worstelt met haar afkomst en haar dromen vol enthousiasme najaagt. Dit alles met een gezonde dosis humor, prachtige kostuums en aanstekelijke liedjes. Kaarten zijn te koop vanaf €15 voor de matineevoorstelling op zaterdagmiddag en te bestellen via: theaterdevest.nl

Marjolijn van Heemstra in het Vredeskerkje

27 mei 2022

Op zondag 29 mei in Bergen aan Zee

De eerste editie van de serie ‘Gedachten aan Zee’ wordt zondagmiddag 29 mei afgesloten door Marjolijn van Heemstra met ‘In Lichtjaren heeft niemand haast’. De schrijfster en theatermaakster laat met regelmaat van zich horen met heel oorspronkelijke en vrije gedachten over de wereld en de bewoners daarvan. Momenteel maakt ze furore met haar nachtwandelingen. “Er is te veel licht ’s nachts, dus zoek ik het donker op met groepen meewandelaars.” Begin vorig jaar publiceerde ze ‘In lichtjaren heeft niemand haast’. “We hebben te weinig ruimte in onze agenda’s, in onze hoofden en levens”, zegt ze. “Maar hoe zou het zijn als we eens van grote afstand naar de aarde, naar onszelf gaan kijken.” Het boek werd een succes en in coronatijd is ze zichzelf ook gaan ontwikkelen met artikelen in de kranten, altijd met de vragen of wat we doen ook anders zou kunnen. Van Heemsta zou al in maart komen, maar toen waren de zalen nog dicht. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Kijk voor kaarten op kunstgetij.nl.

Ondernemers in Egmond aan Zee getoetst op toegankelijkheid

27 mei 2022

Een zilveren en een bronzen keurmerk uitgereikt

Het project ‘MKB Toegankelijke Route’ stimuleert ondernemers om toegankelijk te ondernemen en is onderdeel van het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland. Tijdens de route zijn afgelopen maanden winkelgebieden in verschillende gemeenten getoetst op toegankelijkheid van locaties voor mensen met een beperking. Ook de openbare ruimte is hierin meegenomen. In Egmond aan Zee zijn in totaal 21 ondernemers getoetst op toegankelijkheid, waaronder winkels en horecalocaties. Er is 1 bronzen (Jumbo Egmond aan Zee) en 1 zilveren (Bike Shop Egmond) keurmerk behaald.

Landschapstheater in duinen Egmond aan Zee

27 mei 2022

Bijzondere theaterwandeling in de natuur bij Egmondse Tafelberg

Op 1 juni gaat de nieuwe voorstelling KAAP van theatermaker Sijas de Groot in première op Karavaan Festival. In dit intieme landschapstheater neemt Sijas de bezoeker mee naar de Tafelberg in de duinen van Egmond. Een van de mooiste plekken die er zijn. Een voorstelling op de grens van land en water, over bakens die ons helpen te navigeren door het landschap.

Erato Egmond zingt voor Oekraïne

27 mei 2022

Ter ere van haar 10-jarig bestaan

Op vrijdag 10 juni 2022 geeft het koor Erato Egmond een concert ter ere van haar 10-jarig bestaan. Het koor zingt liederen van klassiek tot pop, onder leiding van dirigente Marlies Bras en met begeleiding van een zes persoons combo. De opbrengst van het concert is voor Oekraïne. Het concert wordt gegeven in de H.M.M Alacoque kerk aan de Herenweg 188 te Egmond aan den Hoef, aanvang 20.00 uur. Entree is € 10,- dit is inclusief een drankje na afloop. Voor informatie en entreekaarten kunt u mailen naar [email protected]

Techniek voor Kinderen: in drie jaar tijd verdubbeld!

20 mei 2022

Er is blijkbaar veel behoefte aan techniek-onderwijs

Ze timmeren alweer drie jaar aan de weg, maar de groei zit er flink in. Techniek voor Kinderen de Egmonden heeft twee wat moeizame jaren met corona achter de rug, maar toch zijn ze in die tijd gegroeid van 1 naar 2 klokalen en van 12 naar 24 kinderen met nog 5 op de wachtlijst...

Paardentram laat oude tijden herleven

20 mei 2022

Hoever Heerlijkheid: wat was er veel te doen in die tijd...

Het was een idee dat al bij een van de eerdere edities van het Hoever Dorpsfeest zou plaatsvinden: een paardentram door (een deel van) Egmond aan den Hoef laten rijden langs plekken die iedereen kent, maar waar een heel verhaal achter zit.

Elma Nijhuis Quartet in Hoeve Overslot

20 mei 2022

Swingende jazz uit de regio

Op zondag 22 mei speelt het Elma Nijhuis Quartet in hoeve Overslot. De band werd in 2017 geformeerd rondom de jazz-zangeres Elma Nijhuis die al bekend was in de regio Castricum. De band bestaat nu uit: Elma Nijhuis, zang Philip Gerretsen, gitaar Jaap Zwaag, contrabas en Don Spitsbergen, drums. Dit jazzkwartet moet je een keer live hebben meegemaakt want dan komen zij helemaal tot hun recht. Als je de warme jazzy stem van Elma hoort met haar swingende begeleiders dan ben je verkocht! Museumhoeve Overslot is ieder weekend open vanaf 15.00 uur. Het concert begint om 16.00 uur en er wordt een vrijwillige bijdrage naar draagkracht en welbevinden gevraagd voor de muzikanten. Kom wel op tijd want vol is vol!

Toneelgroep Spiegel speelt ‘Augustus’

20 mei 2022

Van 1 tm 4 juni in de Schulp

Van woensdag 1 juni tot en met zaterdag 4 juni 2022 is “Augustus” te zien in de grote, volledig tot theater omgebouwde, zaal van dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen.

Egmond magazine 2022 is uit

13 mei 2022

Een cultuurhistorisch souvenir volgens Stichting Historisch Egmond

Hij is er weer! Gratis voor ieder die hem komt halen in Huys Egmont aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef. Vol leuke, interessante historische achtergronden: De Egmondse School, Het Slot op den Hoef, Lamoraal etc.

John Breed exposeert in Hamburg

13 mei 2022

Met zijn solo expositie 'Let there be light' in de Barlach Halle

Het ligt misschien net iets te ver om er dit weekeinde even spontaan naar toe te rijden. Tot en met zondag 15 mei exposeert de Egmondse kunstenaar John Breed in Hamburg. Hij toont veel nieuwe kunstwerken, kleurige reliëfs en enkele lichtsculpturen. De Barlach Halle K bevindt zich in het hart van de stad tussen de vele musea en dichtbij het centraal station van Hamburg. John Breed hier zelf over: “Het gaat om een solo tentoonstelling. Eindelijk weer eens een grote expositie waar je mensen kunt uitnodigen”.

Nieuwe kunst in Galerie de Kapberg

13 mei 2022

Voor elk wat wils in jubileumjaar

Galerie De Kapberg bestaat nu vijftig jaar en in dit tentoonstellingsjaar willen ze voor iedereen iets moois presenteren.

Peggy van Ligten met band in Hoeve Overslot

13 mei 2022

Melodieus, sfeervol en eigenzinnig

Op zondag 15 mei speelt Peggy van Ligten met haar band in hoeve Overslot.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug