Deel

Hondenpoep ergernis nummer 1 als het gaat om ‘buurtvervuiling’

Zaterdag 23 maart Landelijke Opschoondag

Hondenpoep ergernis nummer 1 als het gaat om ‘buurtvervuiling’

Sigarettenpeuken, snoepverpakkingen, plastic tasjes, drankblikjes en etensresten slingeren het meest rond in de buurt, blijkt uit een onderzoek van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt. In de aanloop naar de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart vroeg het platform naar de mening van zijn gebruikers over de netheid van zijn of haar buurt. En wat blijkt? Ongeveer de helft (47%) van Nederlandse buren vindt zijn buurt niet schoon.

Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval, maar blijkbaar ergert men zich meer aan de hondenpoep, zo blijkt uit het onderzoek van Nextdoor. Ook overvolle afvalbakken vormen – met de rommel die ernaast ligt – een behoorlijke bron van ergernis. Zoals onlangs ook werd gemeld in Egmond aan Zee waar veel afval naast de verzamelcontainers werd gedropt. En als er eenmaal iets ligt, dan volgt al snel meer.

Met de Landelijke Opschoondag in het verschiet misschien iets om aandacht aan te schenken, zo laat het online buurtplatform weten.

Foto’s (Nextdoor.nl): Online platform Nextdoor heeft voorafgaand aan de Landelijke Opschoondag onderzocht waar ‘de buurt’ zich het meest aan ergert. Hondenpoep staat met stip op 1. Niet alleen landelijk (beeld 2) maar ook in Noord-Holland (beeld 3)

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Hondenpoep ergernis nummer 1 als het gaat om ‘buurtvervuiling’ Hondenpoep ergernis nummer 1 als het gaat om ‘buurtvervuiling’ Hondenpoep ergernis nummer 1 als het gaat om ‘buurtvervuiling’

Meer 'Natuur & Welzijn':

Zaterdag 25 mei: Wereld Vismigratiedag

17 mei 2024

Neem een kijkje onder de wateroppervlakte

Op zaterdag 25 mei 2024 organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een speciale dag over vismigratie bij Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk. Iedereen die nieuwsgierig is naar hoe vissen, ondanks obstakels zoals sluizen, stuwen en gemalen, van de ene naar de andere polder kunnen zwemmen, is van harte welkom. Speciaal op deze dag krijgen bezoekers 50% korting op de entreeprijs van het museum. Het is vaak onzichtbaar wat zich allemaal afspeelt onder de wateroppervlakte. Voor de ecologische waterkwaliteit is het onderwaterleven, waaronder de vissen, heel belangrijk. Medewerkers van HHNK vertellen over én laten zien welke vissen er zwemmen in de buurt van het museum en hoe vissen migreren. Ook lichten zij toe wat belangrijk is voor een goede waterkwaliteit en wat het hoogheemraadschap doet voor het verbeteren van de vismigratie. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten zoals een speciale vissenspeurtocht en waterdiertjes vangen. Expositie 'Leve de sloot' Je kunt ook meteen de nieuwe expositie ‘Leve de sloot’ bekijken. Deze levendige expo vertelt het verhaal van onze band met de sloot, vroeger en nu. Een belangrijke rol is weggelegd voor het Oosterdelgebied, waar nog het oude netwerk van sloten uit het oorspronkelijke Rijk der Duizend Eilanden zichtbaar is. Je ontdekt welke flora en fauna er nu nog zijn in het gebied, hoe het ecosysteem werkt en welke planten en dieren we hier liever wel óf niet zien. Wereld Vismigratiedag Op deze dag worden er wereldwijd evenementen georganiseerd om aandacht te vragen voor vismigratie. Vissen willen vrij kunnen zwemmen, maar dat lukt niet altijd doordat de mens obstakels heeft gebouwd zoals dijken, gemalen en sluizen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt aan het oplossen van diverse knelpunten voor vis. Ook heeft HHNK een samenwerking met de andere waterschappen die aan het Waddengebied grenzen, Van Hall Larenstein en het Waddenfonds: Ruim Baan voor Vissen. De VisKringloop in de Wieringermeer en het project Verbetering natte infrastructuur Noordkop zijn daar voorbeelden van. Korting op entreeprijs Bezoekers krijgen speciaal op deze dag 50% korting op de entreeprijs van het museum! Met een Museumkaart, VIP-Kaart VriendenLoterij of ICOM-kaart is de toegang gratis.

Column Wills: Hij eet alles met ketchup…

17 mei 2024

Beste Wills: mijn vriend eet bijna alles met ketchup. Als bijgerecht, als garnering, overgoten over het hoofdgerecht... ketchup. Alle ‘57 variaties’ van H.J Heinz. Het kwetst me als ik moeite doe een gevarieerde, smaakvolle maaltijd te maken die vervolgens overgoten wordt met ketchup. Ik ben er zelf niet gek op, eet het alleen met friet, in een apart schaaltje. Met mate, prima, maar niet als een essentieel onderdeel van ons eten. Hij wil niet zonder, zegt dat tomaten ook groenten zijn. Kunnen we een gulden middenweg vinden, Wills? Beste Keukenprinses: als je er de meubels en de indeling voor hebt, dineer als adel ieder aan het uiteinde van een lange rechthoekige tafel en laat het los. Is dit iets nieuws, heeft hij een voedingstekort zonder dat te weten? Het lichaam kan vragen om wat het nodig heeft. Veel zout en andere kruiden gebruiken kan ook een andere oorzaak hebben. Verlies van reukvermogen is een vroege marker voor de ontwikkeling van Alzheimer. Het gaat ver om ketchup (één klontje suiker per eetlepel) als groente te beschouwen, wat de Amerikaanse overheid in de jaren tachtig probeerde in een poging om te bezuinigen op de budgetten voor schoollunches. Je weet nu wat hij gaat doen, dus span je niet zo in en pas je verwachtingen hierop aan. Er zou ook eens gekeken mogen worden naar waarom jij altijd kookt. Vraag hem van alles één stukje te proeven zonder ketchup om de impasse te doorbreken. Maak wat je lekker vindt. Daar zit niets kwaads in, je strooit je parelcouscous uit voor -ik neem aan een zeer intelligent, lief en aantrekkelijk- zwijn. Al doordenkend: als jullie friet eten, dip jij de friet in een schaaltje met ketchup en hij giet de ketchup direct op de friet. So far so good. Wat nou als je een portie friet deelt. In dat geval adviseer ik een ketchupgevecht á la Pulp Fiction te voorkomen en haphaphap door te eten. Ketchup maakt lelijke vlekken op muren en plafonds, kleding en vloerkleden . www.beter-samen.nl. Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel.

Fastservice Manifest: op weg naar gezondere voedselomgeving

17 mei 2024

Gebeurt al best veel, maar dat blijft veelal onder de radar

De afgelopen maanden heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) samen met zes bedrijven uit de fastservice gewerkt aan het zogenaamde Fastservice Manifest. 'Hiermee willen we bijdragen aan een gezondere leefomgeving', aldus KHN.

Column Wills: Moeders aardappelsalade is niet meer wat het was

10 mei 2024

Beste Wills: mijn moeders aardappelsalade is beroemd in de familie. Nu- begin zeventig – gaan haar kookkunsten achteruit (lees: niet te eten). Ik heb van alles geprobeerd; dat we kant-en-klare salades kopen om haar te ontlasten, dat we gezond willen eten, zelfs veganistisch. Niets houdt haar tegen en deze Moederdag moeten we er weer aan geloven. Directer zijn of op mijn tong bijten? Ze wil zó graag iets bijdragen en nuttig zijn en ze neemt niet van ons aan dat haar aanwezigheid genoeg is. Wills? Beste Kind: begin 70 is aan de jonge kant van oud, nog lang niet bejaard of aan betutteling toe. Ziekte, niet leeftijd, heeft het laatste woord over vitaliteit en nu vraagt haar moederrol slechts om bijsturing en dat is juist waar gezinnen zo goed in zijn. Kinderen worden volwassenen. Ontvangers worden verzorgers, worden ontvangers en met een beetje geluk brengt iedereen een gezonde salade of taart(!) mee. Zeg op je eigen droogkomische, zachtaardige, inspirerende of prekerige manier: "Zullen we eens proberen om zonder kokhalzen veganistisch te eten." Als ze schrikt: "Mam, jij bent een goede kokkie. Je zult veganistisch wel uitvogelen - ik heb gegoogled, als je geïnteresseerd bent." Of je ondertussen de niet te eten aardappelsalade moet eten, ligt er ook aan hoe dapper de anderen zijn. Doe mee; een paar happen en een bedankje. De tijd komt dat ze niet meer kookt, gastvrouw is of schoonmaakt en ‘weet’: "Een last te zijn, niets meer voor iemand te kunnen doen”. Ervaar mét haar de waarde van delen en aanwezigheid. Naast haar gaan zitten, samen fotoalbums doorbladeren en aanmoedigen te vertellen wie iedereen is en wat er op die dag gebeurde. Ze zal je gronden, verrijken, bescheiden maken en verbinden. Laat de volgende generatie zien hoe het moet. Als ze dat niet wil, is dat haar recht - je kunt mensen niet dwingen om hun levensfase te omarmen. Het is aan jullie haar - en andere familieleden die te ziek, te eigenaardig of te verdrietig door het leven gaan, te blijven uitnodigen om met hun gezelschap en inbreng bij te dragen aan de familiebijeenkomsten carrousel. Als iemand erop staat een niet te eten salade mee te brengen, prijs jezelf gelukkig, als dát het ergste is. www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel

‘Zeeuw’ Jan Mesu aan tafel in ‘Kopstukken’ van RTV80

10 mei 2024

Geboren Zeeuw, maar via de Achterhoek en Amsterdam in Egmond terecht gekomen

Jan Mesu uit Egmond aan Zee zit vanaf maandag 13 mei aan tafel bij Ruud Bredewold in het programma Kopstukken op RTV80 TV. Jan Mesu (75), Zeeuw van origine en voormalig hoofd van de Trompschool en oud-wethouder groeide op in de Achterhoek. Na de Kweekschool werkte Mesu als onderwijzer in de Pijp in Amsterdam. Vervolgens was hij actief als leerkracht en hoofd van de toenmalige Trompschool in Egmond aan Zee. Mesu heeft nog steeds goed contact met leerlingen van destijds én hun ouders. De Egmonder is trots op zijn leerlingen. Mesu kent veel mensen, oók omdat hij ooit werkte als correspondent voor de Alkmaarsche Courant. Verder was Mesu achttien jaar actief als wethouder van CDA. Eerst in de voormalige gemeente Egmond, later in de gemeente Bergen. Jan Mesu zet zich graag in ten gunste van de samenleving. Hij bekleed nog steeds toezichthoudende functies in het onderwijs, is verbonden bij Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee en de Protestantse Kerk. Ook was hij vanaf de oprichting betrokken bij het Hospice in Egmond aan Zee. Jan Mesu Kamp vertelt dus over zijn werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dit gesprek maakte beeldend kunstenaar Pauline Bakker weer een uniek kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de tweeëntwintigste aflevering van Kopstukken, gast is Jan Mesu uit Egmond aan Zee. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/ffnO1yLNiik

Doneer nu een naam en draag bij aan de realisatie van het LOST Monument

10 mei 2024

Doneer een identiteitsplaatje via: www.lostmonument.nl/shop

De groep initiatiefnemers van het LOST Monument, een gedenkteken voor alle vermiste bemanningsleden tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Noordzee, roept op tot actie. Met de lancering van het 'Doneer een Naam'-initiatief wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de totstandkoming van dit gedenkteken door het doneren van identiteitsplaatjes. Het LOST Monument, een acroniem voor Lost Over Sea Tribute, zal bestaan uit verschillende replica's van identiteitsplaatjes, die elk een unieke naam vertegenwoordigen. Deze namen omvatten niet alleen geallieerde bemanningsleden, maar ook Duitse omgekomen vliegtuigbemanningen, die in het Kanaal zijn neergestort en hier in Egmond aan Zee zijn aangespoeld. Het doel is om een zo breed mogelijke groep te herdenken. Het 'Doneer een Naam'-initiatief biedt iedereen de mogelijkheid om een specifieke naam te doneren en zo een directe bijdrage te leveren aan het monument. Identiteitsplaatjes zijn beschikbaar in drie verschillende nationaliteiten: Amerikaans, Duits en Engels. Van elke nationaliteit zijn verschillende namen beschikbaar. Van elke naam zijn vijf identiteitsplaatjes beschikbaar. Zodra alle vijf identiteitsplaatjes zijn gedoneerd, is deze naam niet langer beschikbaar. "Het is een unieke kans voor mensen om op een tastbare manier betrokken te raken bij dit belangrijke project," zegt Martijn Visser. "Door het doneren van een naam, worden ze direct deel van het monument en de geschiedenis." Na het doneren van een naam, ontvangen deelnemers een bevestiging per e-mail, inclusief een certificaat met de betreffende naam. Het certificaat dient als een herinnering aan hun bijdrage aan het monument. Doneer een identiteitsplaatje via: www.lostmonument.nl/shop.

Column Margreet Frowijn: Op excursie door het Noord-Hollands duinreservaat bij Egmond-Binnen

17 mei 2024

Nachtegaal is niet zo makkelijk vast te leggen

Vogelwerkgroep Tringa uit Schagen organiseert ÈÈn keer per maand een dagexcursie en ÈÈn keer per maand een korte excursie. Met de korte excursie gaan we altijd naar een natuurgebied in de omgeving zodat we rond 12 en 13 uur weer terug kunnen zijn. Afgelopen zaterdag stond dit keer het Noordhollandse Duinreservaat in de planning. Om 8 uur vertrokken we vanuit Schagen met vier autoís en 14 deelnemers naar de ingang Egmond-Binnen Middenweg aan de Oude Schulpweg 18. Het doel van deze ochtend was de nachtegaal. Na een half uurtje rijden komen we aan op de parkeerplaats, waar we gelijk luid ontvangen worden door een concert van ten minste drie nachtegalen. Boven alles uit Vooraf is er een wandelroute van ongeveer 5 kilometer uitgezocht, die dwars door dit prachtige natuurgebied loopt. Alle deelnemers hebben van tevoren een dagkaart voor het gebied gekocht via de website van PWN, dus we kunnen zo doorlopen. Het lijkt wel of je uit iedere dichte struik de zang van een nachtegaal hoort komen. De meeste mensen denken dat nachtegalen alleen ís morgens en ís avonds zingen. Waarom heten ze anders nachtegalen. Maar tot ergens in juni, de periode waarin de eieren uitkomen, zingt het mannetje ook veel overdag. De zang van andere vogels wordt door al dat uitbundige zingen van alle nachtegalen helemaal overstemd. Na juni is de zang van nachtegalen voornamelijk 's nachts of in de schemering te horen en hierdoor heeft de vogel dan ook zijn naam te danken. Verstopt Hoewel we vele tientallen nachtegalen horen, zijn ze ontzettend lastig te zien en te fotograferen. Nachtegalen hebben een heel onopvallend verenkleed. Hun bovendelen zijn warmbruin gekleurd en ze hebben een oranjebruine staart en stuit. Hun onderzijde is grijsbruin en hun keel is lichter van kleur. Nachtegalen houden zich het liefst op in heel dicht struikgewas en ze zijn hierdoor ook heel moeilijk te zien. Gelukkig komen we nog andere vogels tegen die iets makkelijker te fotograferen zijn. Op mijn knieÎn Ook al ben ik met een vogelwerkgroep mee, ik krijg van hun alle ruimte om mij op andere onderwerpen te storten. Terwijl de excursiegroep dus met hun verrekijkers en telescopen richting de struiken staan, zit ik op mijn knieÎn voor de plantjes. Met dauwdruppels bedekt, tegenlicht en een groot diafragma komen de akkerhoornbloem en het zachte ooievaarsbekje prachtig los van de achtergrond. Mijn broek is hierna door al het dauw wel doordrenkt. Dat heb ik er echter graag voor over. Bergense Kalksprong In het Zwanenwater van Natuurmonumenten bij Callantsoog, waar ik vrijwillig boswachter ben, is het kandelaartje een redelijk zeldzaam plantje. Dit plantje groeit namelijk op droge, kalkrijke zandgrond en in het Zwanenwater hebben we kalkarme zandgrond. De scheiding van kalkarm naar kalkrijk ligt bij Bergen en wordt ook wel de Bergense Kalksprong of Kalkgrens genoemd. In het Noordhollands Duinreservaat is het dus kalkrijk waardoor dit plantje werkelijk overal groeit. Het kleurt hele stukken duin prachtig rood. Kandelaartje kan 8 cm hoog worden en is bedekt met klierharen. Honderd fotoís rijker Rond 12 uur zijn we weer terug bij de parkeerplaats. We hebben deze ochtend in totaal 43 soorten vogels gezien of gehoord en ik ben weer een paar honderd fotoís rijker. Margreet Frowijn-Druijven Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten www.mfnf.nl www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

Voorjaarswandeling in het duingebied rondom de Schaapskooi

10 mei 2024

Onder begeleiding van IVN-gids

Zondag 12 mei neemt IVN gids Jos Bos U mee op een voorjaarswande-ling door het duingebied. Het voorjaar is begonnen en dat is duidelijk te horen en te zien. De bomen laten hun fris groene bladeren weer pronken voor heel veel in-secten. Hier profiteren de terugkerende en overwinterende vogels weer van. Fascinerend hoe vogels, insecten, planten en bomen omgaan met de ver-anderingen in de natuur. Een prachtig gebied voor oa. duinhagedis, boom-pieper en andere vogels. Grote grazers zoals schotse hooglanders en konikpaarden doen het voorwerk voor kleine grazers zoals konijnen. Vlin-ders hebben hier weer hun voordeel bij. Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen! De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaart-automaat bij de parkeerplaats).

Strandvogels zijn juist nu kwetsbaar

10 mei 2024

Laten wij ze helpen!

Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Want zou het lukken om in alle rust een nestje te starten, jongen op te laten groeien en te laten uitvliegen? Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders – die hun eieren op onze stranden leggen – zo mogelijk nog meer. Want zij moeten hun leefgebied delen met ons. En zeker bij mooi weer is dat een uitdaging. Laten wij de vogels helpen!

Column Margreet Frowijn: Schorpioenvliegen, gewoon in je achtertuin

10 mei 2024

Maar niet gevaarlijk voor ons

Op safari door mijn eigen achtertuin levert vaak de leukste waarnemingen op. Zeker als het zonnetje heerlijk schijnt, kom je verschillende soorten bijtjes, vliegen, wantsen, kevers, cicaden en andere insecten tegen. Afgelopen week was de gevaarlijk uitziende schorpioenvlieg ook een van de bezoekers van mijn tuin. 4 van de 5 Over de gehele wereld komen zoín 500 soorten schorpioenvliegen voor, maar in Nederland zijn er 5 soorten te ontdekken. De ene soort is algemener dan de ander en doordat het verschil van de tekening op hun vleugels niet zo heel groot is, zijn ze niet heel makkelijk uit elkaar zijn te houden. Gewone schorpioenvlieg, weideschorpioenvlieg en Duitse schorpioenvlieg zijn het algemeenst. Roodkopschorpioenvlieg is iets zeldzamer en de heel zeldzame bergschorpioenvlieg heb ik ook nog niet gezien. Indrukwekkend De schorpioenvlieg heeft zijn naam te danken aan de rode ìangel/tangî aan het achterlijf van het mannetje dat op de angel van de schorpioen lijkt. Hoewel deze er redelijk indrukwekkend uitziet, kan hij deze niet gebruiken om mee te steken. In plaats daarvan gebruikt hij de ìangel/tangî om het vrouwtje tijdens het paren mee vast te houden. Om haar tijdens de paring rustig en tevreden te houden brengt hij voor haar ook een lekker hapje mee. Tijdens de daad mag het vrouwtje het dode insect lekker leegzuigen met haar lange snuit. Het mannetje spuugt vaak ook nog een donkerbruine zoete druppel vocht voor haar uit zodat ze niets te kort komt. Gevaarlijk! (maar niet voor ons) Met zijn 2,5 centimeter is dit insect geen kleintje en is niet makkelijk te missen. Hoewel het vrouwtje de kenmerkende ìangelî mist, zijn beide geslachten wel voorzien van een lange snuit die wel iets op een pincet lijkt. Net als de ìangelî van het mannetje ziet deze er indrukwekkend en gevaarlijk uit, maar zijn ze alleen voor andere insecten gevaarlijk, niet voor ons. Diefstal Schorpioenvliegen eten levende en dode insecten en vullen hun menu aan met plantaardig voedsel, waaronder vruchten en nectar. Naast dat ze hun eigen voedsel vangen, maken ze ook slim gebruik van spinnen. Uit het spinnenweb stelen zij de dode of bijna dode prooien van de spin. Een soort afscheiding uit hun darm zorgt ervoor dat ze zelf niet vast komen te zitten in het kleverige spinnenweb. Naast dit goedje uit hun maag, zorgen ze er ook voor dat de spin hun niet opmerkt door trillingen in zijn web. Een trilling zou de spin normaal activeren om aan te vallen en zijn prooi met spinrag te omwinden. Net als een rups De larven van schorpioenvliegen lijken wel wat op rupsen, maar dan met veel buikpoten. Het vrouwtje legt de eieren in een holletje in de grond. De larven die uit de eieren kruipen zijn bruin/zwarte en op hun menu staan verse dode insecten en plantaardige restjes. Voor fotoís van de schorpioenvliegen, kijk op mijn website; https://www.mfnf.nl/schorpioenvliegen.html Margreet Frowijn-Druijven Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten www.mfnf.nl www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

Column Stichting Duinbehoud: Op zoek naar de eekhoorn

3 mei 2024

Makkelijk te herkennen, maar geduld nodig om hem te spotten

Het is altijd een feest om een eekhoorn te zien. Gelukkig is dat niet moeilijk. Ga regelmatig op stap in een duinbos waar hij voorkomt en je zult hem met wat geduld zeker te zien krijgen. Pluimstaart De eekhoorn is gemakkelijk te herkennen: hij is roodbruin, middelgroot, heeft oren met pluimpjes en een grote roodbruine pluimstaart. Afgezien van ontsnapte soorten uit verre buitenlanden zijn er geen dieren waarmee je hem kan verwarren. Binnenduinbos Eekhoorns zijn echte bosbewoners. Ze hebben een voorkeur voor naaldbossen maar komen ook voor in goed ontwikkeld loofbos. Ze eten vooral zaden en noten van bomen, zoals dennenappels (met pijnboompitten) en eikels, maar ook boomknoppen, bessen, paddenstoelen, insecten en helaas ook eieren en jonge vogeltjes. In laag Nederland komen ze vooral voor in binnenduinrandbossen, zowel in de ‘echte’ duinen als in landgoedbossen op de oude duinen. De kans om ze te vinden is het grootst in de duinbossen van Noord- en Zuid-Kennemerland en in de omgeving van Den Haag, Wassenaar en Voorschoten. Ook in bij Noordwijk en in Voornes Duin leven volop eekhoorns. Kijk goed om je heen! Eekhoorns zijn niet echt schuw maar blijven meestal wel op een afstandje. Ze zitten in bomen, op boomstammen en takken, soms even huppelend over de grond. Kijk dus goed om je heen, en neem een verrekijker mee om ze goed te kunnen bekijken. Eekhoorns zijn het hele jaar te zien. Ze houden geen winterslaap maar leggen in de herfst een voedselvoorraadje aan. Ze zijn vooral overdag actief, dus dat maakt het gemakkelijker om ze spotten. De kans om ze te zien het grootst in de (vroege) ochtend en in late middag en avond. Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl

Mantelzorgbijeenkomst ‘Wegwijs Zorg en Welzijn’

3 mei 2024

Op 15 mei 2024 in Dorpshuis Hanswijk, Egmond aan den Hoef

Steunpunt Mantelzorg Bergen organiseert i.s.m. het Mantelzorgcentrum een bijeenkomst over “Wegwijs in Zorg en Welzijn”. Je hebt geen opleiding nodig om mantelzorger te worden. Toch wordt er veel van mantelzorgers verwacht, wat betreft kennis over het zorglandschap. Afkortingen als Wlz, Wmo, Pgb en Zin vliegen u soms om de oren. Wanneer u wat langer mantelzorger bent raakt u steeds meer vertrouwd met de termen. Maar wat zou het fijn zijn om er meer over te weten wanneer u het nodig heeft! Margitta Plantinga, mantelzorgmakelaar bij het Mantelzorgcentrum in Schagen zal u daarom op woensdag 15 mei a.s. van 10.00-12.00 uur hierover informeren in ‘Dorpshuis Hanswijk’, Hanswijk 1 in Egmond aan den Hoef. Zij legt uit wat u kunt verwachten als mantelzorger, waar u verschillende soorten ondersteuning kunt halen en wat uw rechten en plichten als mantelzorger zijn. Er is (onder het genot van een kopje koffie of thee) ook gelegenheid met andere mantelzorgers te praten en ervaringen uit te wisselen. Alle mantelzorgers uit de gemeente Bergen zijn van harte welkom! De toegang is gratis, maar omdat wij wel graag willen weten op hoeveel personen we kunnen rekenen vragen wij u zich van te voren aan te melden bij het Steunpunt Mantelzorg Bergen via tel. 072-5095267 of via [email protected] Heel graag tot dan!

Beheerder Sander is ‘back in town’: nu twee fulltime beheerders in Dorpshuis Hanswijk

3 mei 2024

Vanaf 1 mei weer op zijn vertrouwde stek

Deze week kregen bezoekers aan Dorpshuis Hanswijk een nieuw, maar vertrouwd gezicht te zien. Naast beheerder Anneke is nu ook Sander Rozemeijer weer terug op het honk.

Wie wil er nu geen ton winnen?

3 mei 2024

Perfect voor de planten in de tuin

Samen Blauwgroen geeft in het Noorderkwartier maar liefst 100 regentonnen met een inhoud van 100 liter weg. PWN is partner van Samen Blauwgroen en ondersteunt deze actie. Met een regenton vangt u regenwater op: perfect voor de planten in de tuin. En zo gaat u meteen duurzaam met ons drinkwater om. Wie kans wil maken op een regenton, gaat naar de website samenblauwgroen.nl/wineenton. Hier beantwoordt u drie quizvragen. Vraag fout? Geen nood, gewoon volhouden. Iedereen mag meedoen. Vul daarna uw naam en contactgegevens in. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. De actie loopt van 22 april t/m 19 mei 2024. Waarom deze actie? Het lijkt alsof in Nederland het water altijd met bakken uit de lucht valt, maar er zijn ook steeds langere perioden van droogte. Door een regenton te gebruiken, raakt bij hevige regenval het riool minder snel overbelast. En met het water uit de regenton kunt u de tuin of de planten op het balkon water geven tijdens een droge periode zonder hiervoor drinkwater te gebruiken. Zo maken we samen onze regio weer een beetje klimaatbestendiger.

Opening zwemseizoen 2024: veilig zwemmen in open water

3 mei 2024

Maar is niet altijd zonder risico's

Woensdag 1 mei startte het zwemseizoen 2024 voor open water. Zwemmen en recreëren in het water en op het strand brengt verkoeling en plezier, maar is niet zonder risico's. Jaarlijks verdrinken in Nederland tientallen mensen in het open water of worden ziek, omdat het water niet schoon is. De provincie adviseert daarom alleen te zwemmen op aangewezen zwemlocaties. Hier wordt de veiligheid en de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gecontroleerd. Op het blauwe informatiebord bij de zwemlocatie, of op www.zwemwater.nl, is te zien of een specifiek zwemadvies geldt. Veiligheid De provincie Noord-Holland heeft in haar provincie 151 plekken aangewezen als zwemlocatie. Op sommige, niet aangewezen zwemlocaties, is het verboden om te zwemmen, zoals bij bruggen, sluizen en in vaarwegen. Op sommige locaties kan stroming aanwezig zijn, kunnen er objecten in het water liggen of kan de overgang, van diep naar ondiep, snel gaan. De provincie raadt aan hierop alert te zijn. Ook geeft de provincie aan dat het belangrijk is de adviezen te volgen van de lifeguard, als ze er zijn, en te letten op eventuele vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel, oranje of paars in de vlag wijst op gevaar. Wanneer men gaat zwemmen, is het belangrijk ervoor te zorgen iemand op hen let. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water zijn te vinden op https://veiliginenuithetwater.nl/. Gezondheid Tijdens het zwemseizoen wordt de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gemeten op bepaalde (poep)bacteriën of terugkerend blauwalg. De provincie laat dit jaar voor het eerst, in april en juli, controleren op de aanwezigheid van PFAS bij verschillende zwemlocaties. De focus ligt op PFAS, omdat er landelijk zorgen bestaan over de mogelijk te hoge PFAS-concentraties en de gezondheidsrisico's voor zwemmers. De provincie wil erachter gekomen hoe dit zit bij de aangewezen zwemlocaties in Noord-Holland. De provincie gaat in gesprek met onder meer Noord-Hollandse waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies, over de mogelijkheden van het in beeld brengen van andere gevaarlijke stoffen bij aangewezen zwemlocaties. Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water. Mocht dat niet kunnen, dan dient men in ieder geval de handen te wassen voordat iets gegeten wordt. Bij een bezoek aan het strand dient men extra alert te zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS kunnen zich namelijk ophopen in zeeschuim. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat ze het zeeschuim inslikken. Watersporten Bij verschillende watersporten, zoals surfen en kajakken, komt men ook in aanraking met open water. Hiervoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen: men dient te douchen na in het water te zijn geweest of in ieder geval de handen te wassen voordat er gegeten wordt.

De historie van Huize Glorie

26 april 2024

Karakteristiek punt in de omgeving

Op woensdagavond 1 mei 2024 start een wandeling vanaf het IVN gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. De route gaat langs enkele karakteristieke gebouwen in Bergen aan Zee en door de duinen zuidelijk van het dorp. We vertellen iets over de historie van Bergen aan Zee, het beheer van de duinen en de unieke natuur in het grensgebied kalkarm-kalkrijke duinen. Aanvang 19:30 uur. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur, is bedoeld voor volwassenen en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. De kosten zijn € 3,00 p.p. Een duinkaart is verplicht. Te verkrijgen bij de automaat in Bergen aan Zee of via http://www.pwn.nl/duinkaart. Wij verwachten maximaal 15 volwassen. Stevig schoeisel en weersbestendige kleding wordt aanbevolen. Info en aanmelden: Hans Stapel, [email protected] Aanmelden tot uiterlijk één uur van te voren. Zie ook www.ivn.nl/nkl en facebook@ivnnoordkennemerland. Let op! I.v.m. wateroverlast zijn we alleen bereikbaar via de hoofdingang van het Parnassia-park, hoek Paulineweg/Parkweg, aan de Noord-Oost-kant van het park.

Ongeveer driekwart van de huizen in Bergen heeft groen energielabel

26 april 2024

Maar ook ruim 11 procent heeft dieprood label

Wie op zoek is naar een woning met een groen energielabel in Noord-Holland, kan het best in Purmerend rondneuzen. In deze gemeente heeft maar liefst 91 procent van de huizen namelijk energielabel C of hoger. Meer dan de helft van de woningen hebben er zelfs label A(++++). In Heemstede staan daarentegen de minste energiezuinige woningen. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster.nl, op basis van data uit de Regionale klimaatmonitor. Bergen heeft met bijna driekwart van de huizen een groen energielabel. Daar staat tegenover dat nog altijd 11,5 procent een rood label heeft (F of G).

Column Margreet Frowijn – Druiven

26 april 2024

Grote vlakken met geel worden afgewisseld met wit

Waarschijnlijk doordat er minder vaak gemaaid wordt, staat de laatste jaren het gele raapzaad in de bermen van de weg uitbundig te bloeien. Het felgele raapzaad kan wel 1 meter hoog worden. De witte stukken zijn fluitenkruid en deze kunnen tot 1,5 meter de hoogte in gaan.

Provincie vraagt 110 miljoen euro van Rijk voor (onder meer) herstel duinen

26 april 2024

Aanvraag van €110 miljoen voor herstel Noord-Hollandse natuur

De provincie vraagt € 110 miljoen aan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Met het geld wil de provincie 150 maatregelen nemen die kwetsbare natuurgebieden helpen herstellen van de gevolgen van stikstofneerslag. Het gaat om projecten in de duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden van Laag-Holland. Ze worden de komende 6 jaar uitgevoerd in nauwe samenwerking met natuurorganisaties. Ook wordt geld aangevraagd voor boscompensatie en onderzoek.

Vernieuwd bezoekerscentrum De Hoep is weer open voor publiek

26 april 2024

Net voor de meivakantie alles op orde

Het vernieuwde PWN-bezoekerscentrum De Hoep bij Bakkum/Castricum is klaar. Na een uitgebreide opknapbeurt van het gebouw en een compleet nieuwe tentoonstelling zijn de deuren weer voor iedereen geopend. Water en natuur versterken elkaar In het Noordhollands Duinreservaat zijn water en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. De tentoonstelling laat met leuke weetjes en interactieve elementen zien dat het drinkwater in Noord-Holland afhankelijk is van de kracht van de natuur. Op reis door de tentoonstelling ontdek je als bezoeker waarom het water uit de kraan eigenlijk heel bijzonder is. Vijf landschappen, vijf werelden In de tentoonstelling loop je als het ware door de vijf landschappen die je kunt zien in het Noordhollands Duinreservaat. Van de binnenduinrand met landgoed Marquette en grutto's naar het bos met eiken en de bonte specht. Dan naar het struweel met duindoorns en via het open duin met duinviooltjes en konijnen naar de zeereep met helmgras en meeuwen. Aan de hand van grote panoramafoto's worden de weidsheid en afwisseling van de duinen onderstreept. Ook biedt de tentoonstelling op veel plekken verdiepende informatie en echte beleving. Denk aan de zang van de nachtegaal, het nut van het duinkonijn, de ruige vacht van de Scottish Blackface of dikke klonters kikkerdril: je kunt het horen, zien en voelen. Aanwinst voor Castricum Burgemeester Ben Tap van Castricum heeft het vernieuwde bezoekerscentrum officieel geopend. Ben Tap: 'Het is ontzettend goed dat PWN zo'n mooie tentoonstelling heeft neergezet. De Hoep is het vertrekpunt voor de vele toeristen uit binnen- en buitenland die onze regio komen bezoeken. En natuurlijk is De Hoep een plaats voor onze kinderen om te leren over water en natuur. Dat is belangrijker dan ooit. Kinderen komen steeds minder buiten en dit unieke bezoekerscentrum stimuleert kinderen om erop uit te gaan in de duinen.' Meer informatie over de openingstijden en activiteiten staan op www.pwn.nl/dehoep

‘Tempel voor tuinliefhebbers’ trekt honderden bezoekers

22 april 2024

Speciale narcis vernoemd naar vrijwilliger pur sang Dora Thijssen

Het waren twee fantastische dagen. En daar is niets mee miszegd. Honderden bezoekers kwamen vrijdag en zaterdag af op de narcissenshow die door de Stichting Gebruik Slotkapel met een aantal Egmondse narcissenkwekers in gang was getrokken.

Stinzenplanten zijn nu volop aanwezig

19 april 2024

Ontdek ze met de app-wandeling van IVN Noord-Kennemerland

Het is nu 19 april, al officieel een maand lente (alhoewel de laatste jaren de lente steeds eerder lijkt te beginnen) en dat betekent ook dat er weer allerlei stinzenplanten bloeien. Stinzenplanten zeg je, ja stinzenplanten. Deze groeien en bloeien veelal omdat de bomen nog niet met een mooie kroon zijn getooid. De zon kan dan zonder veel moeite ook onder de bomen de grond bereiken. En dus ook de planten die daar vlak boven zijn. Overigens groeien stinzenplanten niet alleen onder de bomen.

‘Poort van Egmond’ komt opnieuw boven drijven…

16 april 2024

Provincie vraagt subsidie aan bij het Rijk, maar gemeenteraad beslist over komst

Nadat vorig jaar zomer de 'Poort van Egmond' al eens ter sprake kwam is dat nu wederom het geval. Het plan van de Provincie is om ter hoogte van de 'Blauwe Paal' een natuurbrug te maken, vanaf de Lange Plas richting het zuiden over de Egmonderstraatweg heen.

Hergebruik De Lange Plas in overleg met betrokkenen en dorpsvereniging

19 april 2024

Ligt wel binnen de begrenzing van Natuurnetwerk Nederland

De gemeente is eigenaar van de velden De Lange Plas waar voetbalclub Egmondia gevestigd is. Egmondia is na de fusie opgegaan in VV Egmond en deze verhuist straks naar het nieuwe complex aan de Hogedijk, waarbij de huidige velden achterblijven. De velden vallen binnen de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). De zoektocht naar toekomstige inrichting en gebruik van dit perceel zal plaats gaan vinden in nauwe afstemming met betrokken partijen, waaronder de dorpsvereniging en PWN. Hiervoor wordt door het college een procesvoorstel opgesteld. Dat proces (herbestemming De Lange Plas) staat los van het onderzoek naar het borgen van de sportieve evenementen die de oude voetbalvereniging op deze gronden faciliteerde. Dat aan de gemeenteraad toegezegde onderzoek en bijbehorende keuzen worden meegenomen in de besluitvorming rondom de bouw van een nieuw sportcomplex aan de Hogedijk. Het is uiteindelijk aan de raad om een besluit te nemen over de definitieve invulling van zowel dat proces als ook straks het gebruik van de vrijkomende gronden.

Egmonder Gerjan Zwaan in ‘Kopstukken’

19 april 2024

Over zijn leven en zijn 'drive' voor Egmond

Gerjan Zwaan uit Egmond aan Zee is vanaf maandag 22 april de gast in Kopstukken op RTV80 TV. Zwaan groeide op in Egmond aan Zee en is verknocht aan zijn woonomgeving. "Het strand, de duinen, de polder en in de nabijheid van de stad. Om hier te wonen heeft een prachtige kwaliteit", vertelt hij aan Ruud Bredewold. Zwaan woonde in zijn studietijd een korte periode in Amsterdam. Maar voor hem was de stap om te wonen in een grote stad nog net iets te groot. Tijdens zijn studie in Groningen lukte dat wel. "Heel goed zelfs, dat was een prachtige tijd." De Egmonder is van jongs af aan geïnteresseerd in aardrijkskunde: hij liet zich inspireren door de verhalen van zijn vader die als zeeman op de grote vaart werkte. Daarom lag een studie Fysische geografie voor de hand. De Egmonder werkte 35 jaar lang als aardrijkskundeleraar in Enkhuizen en een 'blauwe maandag' op een school aan de Loudelsweg in Bergen. Hij trouwde met een Franse dame. "Dat kan ik iedereen aanraden: een andere cultuur en gastronomie, je hebt dan twee werelden in je leven." Zwaan bezit in de duinen bij Egmond een aardappellandje en schreef na zijn pensioen twee boeken. In 2009 schreef hij over de geschiedenis van het zeedorpenlandschap en het leven van Egmonders die vroeger op de duinlandjes ('lankies') hun groente verbouwden. Dit werd een waardevol, historisch document. Een tweede boek, geschreven in 2020 en 2021, bevat interviews met Egmonders die in déze tijd duinlandjes bezitten. Wat is de waarde van het duin voor deze mensen? Zwaan is verder actief in de Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee. "Ik vind het vooral belangrijk om de kleine, waardevolle dingen in Egmond te behouden." Gerjan Zwaan kijkt terug op een mooi leven. Verdriet was er ook, bijvoorbeeld toen na de geboorte van zijn dochter bleek dat zij een verstandelijke beperking heeft. Dit en veel meer is te horen in deze aflevering van Kopstukken. Gerjan Zwaan vertelt dus over zijn werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dit gesprek maakt beeldend kunstenaar Pauline Bakker een uniek kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de negentiende aflevering van Kopstukken, gast is Gerjan Zwaan uit Egmond aan Zee. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/04-sDfU-KGA

Nieuwe natuur bij Egmond aan den Hoef

15 april 2024

Provincie levert ruim 5 hectare nieuwe natuur op

Met de afronding van zo'n 5 ha nieuwe natuur heeft de Provincie weer een stuk Natuurnetwerk Nederland voor elkaar gekregen. PWN voerde dit project in opdracht van de provincie uit en leverde het natuurgebied halverwege maart op. Zij gaan het stuk natuur verder beheren.

Waar is de fietsenstalling bij de supermarkt in Egmond aan Zee gebleven?

19 april 2024

Fietsersbond wil de verdwenen fietsenstallingen graag terug

Bewoners en bezoekers van Egmond aan Zee zijn uiteraard blij met een supermarkt in de Voorstraat. Waar ze niet blij mee zijn is het tekort aan fietsenstallingen. Dat laat de Fietsersbond weten.

Ongeveer duizend verkeersborden gaan verdwijnen

16 april 2024

Minder borden, meer overzicht...

In 2024 en 2025 worden er in de gemeente Bergen ongeveer duizend verkeersborden verwijderd, te beginnen in de Egmonden en de kern Bergen. Dit gebeurt na een onderzoek waaruit blijkt dat veel borden eigenlijk niet nodig zijn. Teveel verkeersborden maken de wegen onduidelijk en kunnen zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen. Door het verwijderen van de verkeersborden wordt het verkeer overzichtelijker en veiliger. Door overbodige borden te verwijderen verbetert tegelijkertijd de leefomgeving en wordt de gemeente dus ook weer mooier. Ook scheelt het tijd en geld wat anders nodig is voor het onderhoud en schoonmaken van verkeersborden. Werkzaamheden in twee fasen Het controleren en verwijderen gebeurt in twee fasen. Dit jaar start de gemeente in de Egmonden en Bergen. Volgend jaar worden de borden in Schoorl aangepakt. De verkeersborden die blijven staan worden schoongemaakt en gerepareerd als dat nodig is. De borden die blijven staan, komen direct in een systeem te staan. Zo kan de gemeente beter bijhouden welke verkeersborden er in de gemeente staan en wanneer deze onderhoud nodig hebben. Duurzaamheid Goede verkeersborden worden bewaard. Die kunnen later opnieuw worden gebruikt als er ergens anders een bord kapot gaat. Soms kunnen de borden ook opnieuw worden beplakt, zodat ze ergens anders weer gebruikt worden. Als er een verkeersbord moet worden vervangen, wordt hiervoor een bord van bio composiet gebruikt.

Training Vertrouwenscontactpersoon

19 april 2024

Alles leren over grensoverschrijdend gedrag

De Vrijwilligers informatie Punten Heiloo, Uitgeest, Castricum en Team Vrijwillig (Alkmaar en Bergen) organiseren i.s.m. de Vereniging Nederlandse Vrijwilligersorganisaties (NOV) op zaterdag 25 mei de training VertrouwensContactPersoon (VCP) Ben je als vrijwilliger VertrouwensContactPersoon of ga je dat binnenkort doen bij je organisatie? Volg deze (gratis) training van 1 dag. Je leert over grensoverschrijdend gedrag, sociale veiligheid en over jouw rol en je taken. De VCP biedt een luisterend oor voor iedereen bij je organisatie die te maken heeft met over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie. De VCP gaat in gesprek, denkt mee en verwijst eventueel door. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen met preventiebeleid, zoals een gedragscode. De volgende onderdelen komen aan bod: grensoverschrijdend gedrag, wat is het? rol, taken én grenzen van de VCP voeren van gesprekken en gesprekstechnieken casussen je zichtbaarheid in de organisatie - hoe vinden mensen je als VCP? adviseren over preventiebeleid (gedragscode, gratis-VOG, aannamebeleid) Datum: Zaterdag 25 mei 9.30 - 16.00 uur Locatie: Raadszaal gemeente Heiloo, Westerweg 252, Heiloo De training is gratis, aanmelden is noodzakelijk en kan via: www.vrijwilligersacademiebuch.nl. Voor vragen, neem contact op met Sigrid Wijsman van het Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo en Uitgeest; 06 48500912.

Subsidie voor inwoners voor meer groen en opvangen van regenwater

16 april 2024

Gaat vooral om maatregelen voor betere waterbeheersing

Vanaf nu biedt de gemeente Bergen een subsidie voor klimaatadaptieve maatregelen. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een groen dak, het afkoppelen van een regenpijp of het verwijderen van tegels om plaats te maken voor groen. Aanpassen aan het klimaat Er zijn steeds vaker hevige regenbuien en langere periodes van droogte. We passen de inrichting van onze leefomgeving hierop aan. Dat is klimaatadaptatie. Het is belangrijk dat inwoners hieraan meedoen. Door bijvoorbeeld tegels in de tuin te vervangen voor groen. Tweederde van de grond in de gemeente is namelijk van inwoners. Alleen samen kunnen we dus het verschil maken. Met de subsidie klimaatadaptatie ondersteunt de gemeente inwoners bij deze aanpassingen. Meer groen en meer opvang van water De subsidie Klimaatadaptieve maatregelen kan worden aangevraagd voor vier verschillende maatregelen: • Een groen dak of een blauw dak voor het opvangen van water; • Minder tegels en meer groen in uw tuin; • Regenwater afkoppelen van het riool; • Regenwater opvangen en gebruiken in en om het huis. De subsidie kan voor meerdere maatregelen tegelijk worden aangevraagd. Aanschaf en aanleg De subsidie is voor de kosten van de aanschaf en aanleg van de maatregelen. De aanvraag moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze staan in de Subsidieregeling Klimaatadaptieve maatregelen en zijn na te lezen op de website http://klimaatplein.bergen-nh.nl/subsidies. Aanvragen subsidie De aanvraag voor de subsidie klimaatadaptatie gaat via Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Ga naar http://klimaatplein.bergen-nh.nl/subsidies voor de link naar het aanvraagformulier.

Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen: ‘Heel blij van ontwerp De (nieuwe) Schulp’

12 april 2024

Woningbouw blijft schuren in Egmond-Binnen

Tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen (VDEB) bleek maar weer eens hoezeer het uitblijven van (grotere aantallen nieuwe) woningen de gemeenschap bezig houdt. Maar er zijn wel degelijk zaken waar ze wel blij van worden in Egmond-Binnen en bij de VDEB. Een dat is de nieuwe Schulp.

Nationale bijentelling: ieder groen plekje met een bij telt mee

12 april 2024

Neem even een halfuurtje de tijd om rustig te zitten en te tellen

Welke bijen gaan tellers dit jaar zien? De Nationale Bijentelling roept dit jaar iedereen op om een half uurtje bestuivers te tellen. Dat kan dit jaar tussen 15 en 24 april en overal; in je tuin, op je balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers hopen zo erachter te komen hoeveel wilde bijen en hommels er momenteel rondvliegen. De Nationale Bijentelling is dit jaar geen weekend, maar verlengd naar tien dagen. Daarmee is de kans op zonnig weer groter, een voorwaarde voor de bij om uit te vliegen. Ook hebben tellers zo meer mogelijkheden om mee te doen. Door mee te tellen komen onderzoekers meer te weten over hoe het gaat met de diverse wilde bijen, en kunnen ze beter beschermd worden. Wilde bijen zijn alle bijen behalve de ‘tamme’ en goed verzorgde honingbij. Juist voor die wilde bijen is bescherming hard nodig: ruim de helft van de 360 soorten in Nederland is bedreigd.

Aanlanding van windenergie vanaf zee: ontzie de natuur

19 april 2024

Natuurorganisaties maken zich ernstig zorgen

De schone energie die in de toekomst op de Noordzee wordt opgewekt, moet ergens aan land komen. Dat gebeurt via enorme aanlandplekken, grote hoogspanningsstations en met nieuwe elektriciteitsroutes over land om de stroom in te passen in het energiesysteem. Het Rijk onderzoekt nu voor de lange termijn wat daar de beste plekken voor zijn. Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Zuid-Hollands Landschap, Stichting Duinbehoud en Natuur & Milieu zijn voorstander van de transitie naar duurzame energie, maar roepen het Rijk op om bij hun keuzes natuurgebieden te ontzien en ook om natuur en landschap als uitgangspunt te nemen in de planvorming. De natuurorganisaties laten dit weten in hun reactie op het concept ‘Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee 2031 – 2040’.

Nieuwe voorzitter gezocht voor de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen

12 april 2024

Mooi als er weer nieuw bloed in het bestuur komt

Henk Weeteling doet het al geruime tijd, voorzitter zijn van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen, maar het wordt tijd voor nieuw bloed, vindt hij zelf.

Terug