Indische andijviestamppot: de Oosterse smaak van Holland
Nog meer smaak in de winter
Gepubliceerd: 2 februari 2024
U kent vast wel die reclame van die twee meisjes waarvan de ene steevast als antwoord op de vraag wat ze gaat eten antwoordt: stamppot. Deze week is het ook bij ons stamppot, maar dan in de categorie Oosters Holland. Je hebt er wel wat meer ingrediënten voor nodig, maar die had u vast nog van die pasta met rendang… En het staat evengoed met ruim een half uur op tafel. Zo Hollands zijn we dan ook wel weer.
Benodigdheden voor de stamppot:
- 600 gr aardappels
- 150 gr andijvie
- melk
- 3 el gebakken uitjes
- snufje peper
Benodigdheden voor de balletjes:
- 200 gr (mager) rundergehakt
- 1 ei
- 1 tl gemalen komijnzaad
- zout en peper
- 1 tl sambal oelek
- paneermeel
Benodigdheden voor de saus:
- 1/2 rode ui
- 1 teen knoflook
- 50 ml ketjap manis
- 2 el water
- 2 el chilisaus
Bereiding:
Begin met het schillen van de aardappels. Snijd grote aardappels even in blokken, anders worden ze niet snel gaar. Breng vervolgens het gehakt op smaak met alle kruiden en voeg een ei en paneermeel, net zoveel als nodig is om mooie kleine stevige balletjes te kunnen draaien. Kook de aardappels in een minuut of 20 gaar. Snipper de rode ui en fruit samen met de balletjes aan.
Voeg na 5 minuten de knoflook, ketjap, water en chilisaus toe. Zodra de saus een beetje stroperig is, kan het vuur uit.
Zodra de aardappels gekookt zijn, giet je het water af en stamp je de aardappels met een scheutje melk tot puree. Meng dan de andijvie, gebakken uitjes en een snufje peper door de puree. De balletjes met saus erover en je hebt een heuse Indische andijviestamppot op tafel.
Bron: lekkerensimpel.com