Deel

Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon

'Never again, never forget...'

Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon

Het was een drukbezochte en indrukwekkende plechtigheid aan de Boulevard in Egmond aan Zee op zaterdagochtend. Niet alleen veel belangstellenden, maar ongeveer alle denkbare media waren afgekomen op dit bijzondere monument. De onthulling van het LOST-monument trok bijzondere aandacht met een groot aantal (internationale) sprekers die zonder uitzondering spraken van een geweldig initiatief en prachtig eerbetoon aan ALLE vermisten boven zee.

Er was doedelzakmuziek, er waren speeches van onder meer Yvonne Roos als loco-burgemeester, van de ambassadeur van Australië, van een aantal vertegenwoordigers van Tsjechië, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland uiteraard en ook Duitsland. Bijna allemaal lieten ze wel iets van een persoonlijk noot horen in wat ze wilden overbrengen in hun dankwoorden. De vertegenwoordiger van Duitsland, Colonel Volker Eden, sprak van een herinnering aan een van de donkerste tijden. ‘Dit mag nooit meer gebeuren! Tirannie brengt alleen maar ellende, zoals we ook nu weer zien in de wereld. Dit monument is een fraai eerbetoon aan ALLE slachtoffers en is daarmee uniek. Er zijn alleen al boven de Noordzee meer dan 25.000 vermisten uit WOII. Door dit monument wordt dat weer onder de aandacht gebracht.’

Daarnaast draaide het er bij alle sprekers vooral om dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is en dat ook niet zal worden. Zeker niet in deze tijd, waar juist die vrijheid opnieuw onder zware druk staat. ‘Never again, never forget’ was het credo.

Van de nabestaanden spraken Jan Ranzijn (zoon van een verzetsstrijder) en Lia van Pel – de Vries (dochter van Cor van Pel). De meest indrukwekkende speech was echter van Georgina Rose O’Neill, achternicht van de omgekomen Robert Pagett. ‘Ik heb gezien hoe mijn oma werd verteerd door het verdriet dat zij had, omdat ze nooit meer iets van haar broer, voor mij ‘Uncle Tommy’, hadden teruggevonden. Er was ook geen plek waar ze naartoe kon gaan om hem te eren of om haar verdriet te uiten. Met dit monument is er iets voor al die gezinnen die met hetzelfde zitten: er is een plek waar je naartoe kunt gaan en je dierbare kunt herinneren en gedenken. Ik ben vereerd dat ik hierbij mag zijn’, aldus O’Neill. ‘Dank aan de mensen van Stichting Egmond ’40-’45, al die vrijwilligers die hiermee bezig zijn geweest. Dit betekent zoveel voor zovelen, jullie hebben het toch maar voor elkaar gekregen.’

Na de warme woorden van de vele buitenlandse vertegenwoordigers legden deze nog een krans bij het moment, waarmee het direct in een bloemenpracht gehuld werd.

De ’taptoe’ klonk, er was een minuut stilte, pastoor Johannes van Riessen sprak de zegen uit over het monument en er was voor alle aanwezigen nog gelegenheid om na te praten bij een kop koffie in Brasserie Bruutt. Als afsluiting kwam er nog een WOII-vliegtuig met wiebelende vleugels overvliegen: een laatste groet aan allen die ons zijn ontvallen boven zee.

Foto’s (redactie): Er waren veel aanwezigen, veel sprekers en indrukwekkende speeches waarvan die van Georgina Rose (foto 7) het meest ‘ onder je huid kroop’. Stichting Egmond ’40-’45 heeft een knap staaltje gemeenschapszin geleverd.

Foto 1: Na de onthulling doedelzak muziek als eerbetoon; foto 2: Voorzitter Stichting Egmond 40-45 Martijn Visser; foto 3: Loco-burgemeester Yvonne Roos;  foto 4, 5, 6, en 7: zangeres Krystl met I still cry, Jan Ranzijn over zijn vader, Lia van Pel – de Vries over de reddingen op zee, vriend of vijand werd niet naar gevraagd. En Georgina Rose O’Neill, achternicht van Robert Pagett. Foto’s 8 en 9: de onthulling van het LOST monument aan de Boulevard in Egmond aan Zee. Foto’s 10-21: speeches en kransleggingen door een aantal (internationale) vertegenwoordigers. Foto’s 22, 23 zegening door pastoor Johannes van Riessen. Foto’s 24, 25: grote drukte bij de onthulling van het LOST-monument.   Foto 26 (Dirk Sander): Een eerbetoon aan de vermisten vanuit de lucht door middel van een overvliegend toestel uit WOII. 

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon

Meer 'Kunst & cultuur':

De Beun: het theater en filmhuis in Heiloo

8 november 2024

Bekijk hier het programma

Kidsprogramma in De Beun. Zondag 24 november 15:30: Huub Cooijmans met De Magische Kast Huub heeft een oude kast op de kop weten te tikken via Marktplaats. Gratis af te halen, wat een topdeal! Maar de kast heeft iets geks: hij zit op slot met een grote ketting en de sleutel is kwijt… Lukt het Huub en zijn publiek om samen de magische kast open te krijgen? Wat zou er in de kast zitten en wat doe je als blijkt dat ‘ie betoverd lijkt te zijn? Een prachtige familievoorstelling vol magische trucs, grappige twists, jongleerkunsten en verrassende effecten.

Honderdtwintig jaar Muziekvereniging Lamoraal van Egmont

1 november 2024

Op zaterdag 16 november is het jubileumconcert

Het is feest bij muziekvereniging Lamoraal van Egmont! Wat zou een dorp zijn zonder muziekvereniging? Koningsdag, een herdenking of de intocht van Sinterklaas zonder muziek? Maar ook samen van muziek genieten en dit samen beleven tijdens één van hun concerten in het dorp is van grote waarde. Het is bijna niet voor te stellen en toch doen ze dit in 2024 al 120 jaar!

Publieksprijs Bergense Kunst10Daagse voor Katinka Krijgsman

1 november 2024

'Je zou er de bessen zo af halen om te eten'

De Egmondse kunstenares Katinka Krijgsman is winnaar van de publieksprijs ‘K10D UITGELICHT 2024’ geworden. De organisatie van K10D had vijftien werken uitgelicht om de bezoekers een eerste indruk te geven van de breedte van het aanbod. Bezoekers konden stemmen op hun favoriete kunstwerk in het informatiecentrum.

The Billy Joel Experience komt naar de Beun in Heiloo

1 november 2024

Op vrijdag 22 november met ‘The Greatest Hits in Concert’

‘Piano Man’, ‘She’s Always A Woman’, ‘Uptown Girl’, ‘Goodnight Saigon’ en ga maar door… Stuk voor stuk klassiekers die zich in ons collectieve geheugen hebben genesteld. Goed idee om om dat indrukwekkende lijstje heen een nieuwe theatershow vorm te geven, vonden de mannen van The Billy Joel Experience.

NU verkrijgbaar: Unieke Historische Egmonden Kalender

1 november 2024

Met bijzondere historische foto's uit de Egmonden

Hij is er: de historische Egmonden kalender voor het jaar 2025. Uitgeverij HemRos Media, die ook Flessenpost uit Egmond uitgeeft, heeft, naar een oorspronkelijk idee van Roland Stam, het idee tot uitvoer gebracht om aan de hand van twaalf mooie, bijzondere historische foto's een jaarrond beeld te geven van de Egmonden.

‘Gedachten aan Zee’ met Ewoud Kieft in Vredeskerkje

1 november 2024

Thema vierde seizoen: waar trekken we de grens?

'Waar trekken we de grens?' is het thema van het vierde seizoen van Gedachten aan Zee. Joop Bekius is als altijd de gespreksleider. Komende zondag deelt hij het podium met Ewoud Kieft, in een politiek getinte Gedachte. Politieke meningsverschillen worden steeds breder uitgemeten, persoonlijker gemaakt en harder geformuleerd. Heeft de politiek een voorbeeldfunctie of is het landelijk of stedelijk parlement bij uitstek de arena geworden om het de tegenpartij nog weer eens ‘goed uit te leggen’? Is de roep om duidelijkheid niet een misplaatst alibi geworden om elkaar de maat te nemen? Hoe vinden wij elkaar terug in dit verharde klimaat? Hoe overbruggen we onze tegenstellingen en blijven we ondanks onze verschillende opvattingen toch één samenleving? Ewoud Kieft is schrijver en historicus, met inmiddels zeven boeken en honderden artikelen op zijn naam, onder meer in de NRC, de Groene en de Volkskrant. In zijn werk komt één thema opvallend vaak terug: radicalisering. Of het nu de oorlogsenthousiastelingen van 1914 waren, de nazi-sympathisanten van de jaren twintig en dertig, bekeerlingen uit de negentiende eeuw of de antisysteembeweging van de toekomst: in Kiefts boeken en artikelen draait het om mensen die zich afkeren van de gevestigde orde en in de ban raken van een waarheid die geen alternatief verdraagt. En telkens dringt de vraag zich op wat je tegen dat soort radicalisering kunt doen; wat je er tegenover kunt stellen, hoe een open samenleving zich tegen extremisme kan verweren. Kaarten via Kunstgetij.nl

Kunst aan Zee in Het Zeehuis met Expositie ‘Elementen’

1 november 2024

Van 9 november 2024 tot en met 9 januari 2025

Na alle hectiek van de Kunst-10-daagse is van 9 november t/m 9 januari in Het Zeehuis in Bergen aan Zee "Elementen" te zien, een expositie van kunstenaars die elkaar kennen van het academisch atelier van Crejat in Alkmaar en van wie de meesten al vele jaren werkzaam zijn als zelfstandig kunstenaar. Ze werken wekelijks gedurende een ochtend samen, onder begeleiding van een docent. Daarbij nemen zij de tijd om individueel of gezamenlijk te reflecteren op de figuratieve en abstracte kunstwerken die ontstaan. Bij elementen denken we misschien in eerste instantie aan het weer, maar we staan er niet altijd bij stil dat ook een kunstwerk is opgebouwd uit elementen. Denk aan compositie, vorm, kleur, lijn, het verhaal, maar ook aan de verschillende dragers die kunstschilders gebruiken, zoals papier, doek, hout, linnen, etc. In deze veelzijdige expositie komen al deze elementen samen in een serie aansprekende schilderijen die ontstaan zijn uit heel verschillende inspiratiebronnen en materialen. De expositie is dagelijks te bezoeken tussen 11:00 en 17:00, adres: Het Zeehuis, Verspijckweg 5, Bergen aan Zee. Over de exposanten • Adriana Gonzalez laat zich voor haar kleurrijke doeken inspireren door de inheemse volkeren van Mexico, de meest kwetsbaren voor de ongelijkheid in het land. Haar `Orgullo Mexicano' is trots op haar afkomst en op zichzelf. • Paula Klijnen vindt haar inspiratie in de natuur en de mooie en bijzondere vormen die daar te vinden zijn. Ze werkt op papier met aquarelverf en fineliner. • Jennie Bolsenbroeks werk wordt gekenmerkt door de onderwerpen 'mens' en 'natuur'. Voor het acrylschilderij `Zwemmer' was de techniek van Peter Doig haar inspiratiebron. • Regina Willemse experimenteerde, gefascineerd door een vulkaanuitbarsting, met een techniek die normaliter ongebruikelijk is, zoals acryl over olieverf. • Elles Limburg gebruikt in haar werk vooral acrylverf en acrylinkt op canvas, papier of stof waarmee ze een geabstraheerd landschap van kusten, stromingen en weerspiegelingen creëert. • Rory Kraakmans inspiratie voor dit werk kwam voort uit de eindopdracht van de kunstopleiding van Crejat: (einde aan de) groei. Mens en natuur dagen elkaar uit als nooit tevoren. Zijn we aan het einde gekomen van onze beschaving of zijn we in staat aan onze zelfdestructie te ontsnappen? • Ilona Sengers `Mijn werk ontstaat vanuit datgene wat mij bezighoudt of fascineert en dat probeer ik in beelden te vangen.' • Magda Sterk werd geïnspireerd door de polder waar de spreeuwen in wolken dansen en het riet heen en weer wiegt in de wind • Iris Crebolder maakt olieverfportretten met verstild kleurgebruik. Haar inspiratie haalt zij o.a. uit schilderingen van Pierro della Francesca en Jan Mankes. Haar portretten dragen meestal een hoofdbedekking. • Ingrid Smit `Ik heb Obama geschilderd omdat ik soms terugverlang naar de tijd dat hij startte als president, Aya als steunbetuiging omdat zij gediscrimineerd werd vanwege het zingen van het openingslied van de Olympische Spelen in Parijs. Sing oud loud, Aya!

De Beun: het knusse theater en filmhuis in Heiloo

25 oktober 2024

Bekijk hier het programma

De Beun is een knus theater en filmhuis in het hart van Heiloo. Een plek waar mensen samenkomen om te genieten van cultuur en elkaar. Of het nu gaat om toneelstukken, films, cabaretiers, concerten of andere cultuur evenementen en of je nu een doorgewinterde theater- of bioscoopbezoeker bent, of gewoon op zoek bent naar een gezellige avond uit, bij De Beun vind je altijd iets dat je interesseert. De Beun brengt zowel lokale talenten als gerenommeerde gezelschappen, met een breed scala aan producties voor jong en oud. Van meeslepende drama’s tot sprankelende komedies. Laat je meevoeren door de magie van live theater of een inspirerende film in een gastvrije omgeving.

Aan tafel met… schrijver Vico Olling, schrijver en misdaadjournalist

1 november 2024

PostaanZee donderdag 14 november

Vico Olling is ruim vijftien jaar chef misdaadverhalen geweest bij het weekblad Panorama. Vanaf de zomer van 2021 werkt hij voor zichzelf. Van zijn hand verschenen verschillende boeken: in 2017 De Kouwe Ouwe over het leven van topcrimineel Stanley Hillis, in 2019 Bij de Neus, de eerste Nederlandse misdaad graphic novel over het Vandros-proces tegen Willem Holleeder en in 2021 verscheen Martin H., over het levensverhaal van de moordenaar van Klaas Bruinsma. Daarnaast werkte Olling mee aan twee misdaaddocumentaires: de gelijknamige serie over zijn boek Martin H. voor Videoland en voor Amazone Prime De IRT Affaire over het grootste opsporings-schandaal in de Nederlandse geschiedenis. In 2024 brengt Vico Olling maar liefst twee misdaadboeken uit: In de lente is Drugsbaron verschenen, over Janus van Wesenbeeck, de man die model stond voor de boef Ferry Bouman in de Netflix-series Undercover en Ferry. Drugsbaron heeft een half jaar lang in de top 60 van bestverkochte boeken van Nederland gestaan. Als Vico Olling op bezoek is bij PostaanZee is zijn tweede boek van dit jaar net drie weken uit. Hij komt dus vers van de pers bij Post aan Zee vertellen over zijn projecten. Inhoudelijk kan hij nog niets over dat tweede boek prijsgeven, alleen dat het spectaculair zal zijn. *Vico Olling heeft ook jaren in Egmond aan Zee gewoond. Zijn ouders bezaten het restaurant D’Oude Clipper in de Smidstraat! Donderdag 14 november van 13.30 – 15.00 uur Postaanzee Voorstraat 82a Egmond aan Zee Aanmelden is fijn Postaanzee vraagt voor deelname en koffie / thee vrijwillige bijdrage

Fietsmuziek in Schoorl tijdens de Kunst10Daagse

25 oktober 2024

Traditie op de zaterdagmiddagen tijdens de Kunst10Daagse

‘Fietsmuziek’ is de vrolijke naam voor de fietstochten die Stichting Kunstgetij organiseert. Een traditie op de zaterdagmiddagen van de Kunst10Daagse. Met een gedicht wordt een groep uitgezwaaid en na afloop is er voor iedereen bovendien een mooi aandenken. Onderweg zijn er korte optredens, vanuit een boom, ergens in een schuur of weiland of hoe ook. Gidsen zorgen voor een veilige tocht en kunnen hier en daar ook kort het landschap of een gebouw toelichten. De tocht gaat langs Klein Zwitserland, Kardeis, Kruidenkascafé (beide van Scorlewald), Huis nr. 13 aan de Omloop, Oude Raadhuisje. Met muziek van Srdjan met Balkanliedjes en liedjes over zijn nieuwe land, als vluchteling uit Servië; Betty Borstlap duo Le Ton; Victor Posch duo; Simon Swinkels gitaarduo. Duur circa 2,5 uur met onderweg vijf muzikale en theatrale stopplaatsen en versnaperingen. Het moet wel heel slecht weer zijn willen de tochten niet doorgaan. Een fiets heb je zelf, of huur je. Entree € 17,50 all-in (kinderen t/m 12 jaar € 12,50). Voor vragen: [email protected].

Maria-Paula Majoor nieuwe directeur van International Holland Music Sessions

25 oktober 2024

De Stichting International Holland Music Sessions (IHMS), die ook uitvoeringen organiseert op fraaie cultuurhistorische locaties als de Slotkapel, heeft bekend gemaakt dat violiste Maria-Paula Majoor per 1 oktober 2024 is aangesteld als directeur van IHMS Academy en Festival.

Museum van Egmond nog open tot en met 3 november

25 oktober 2024

Nog iets meer dan een week genieten

Museum open t/m 3 november De vrijwilligers van het Museum van Egmond hebben heel wat enthousiaste bezoekers ontvangen. Hun aantal stijgt elk jaar. Ze uiten vaak verrast te zijn door wat er is te zien: de oude roeireddingboot en beelden van reddingen hebben dit jaar de speciale aandacht ivm het 200-jarig bestaan van de Redding maatschappij de KNRM. Hier tikt de klok van de kerk die in de zee verdween. Neem plaats in het vissershuisje (met een tuintje en een schuurtje) en luister naar de verhalen van Engel Dop. Erg gewaardeerd wordt de groeiende schilderijencollectie uit de tijd van de Egmondse kunstkolonie en van de schilder Roeland Koning die hier verbleef. Een zaaltje is geheel ingericht met schilderijen van Erwin Bowien. Voor de jeugd is er een museumquizz en een plaatjesquizz voor de jongsten. Museum van Egmond, Zuiderstraat 7, Egmond aan Zee T/m zondag 3 november dagelijks geopend van 14.00 – 17.00 uur Gratis met donateurs- of museumkaart www.museumvanegmond.nl

Koninklijke onderscheiding voor eigenaren Eerste Bergensche Boekhandel

25 oktober 2024

Uitgegroeid tot een cultureel instituut

Thomas Swinkels en Karien Hilbers uit Bergen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Locoburgemeester Ernest Briët had woensdagavond de eer om de bijbehorende versierselen bij hen op te spelden. De gedecoreerden zijn al een kwart eeuw de drijvende krachten achter de Eerste Bergensche Boekhandel. 'De decorandi zijn in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een cultureel instituut in Bergen, met de boekhandel als ankerpunt dat niet weg te denken is uit het dorp.' De uitreiking vond plaats tijdens een bijzondere literaire avond in de Ruïnekerk, die was georganiseerd door het echtpaar. Zij organiseerden de afgelopen jaren met ongekend enthousiasme literaire avonden waarvoor vele schrijvers, zowel gevestigde namen als nieuwe talenten, naar Bergen kwamen. Bevlogenheid Daarnaast spelen zij vanuit een enorme bevlogenheid en kennis een essentiële rol in evenementen als de Kunst10Daagse, de Victoriefonds Cultuurprijs, de Joost Zwagermanlezingen en Kunst & Koningsduin. In de boekhandel is ook altijd ruimte voor beeldende kunst; lokale en internationale kunstenaars krijgen de ruimte om hun werk te tonen. “Jullie doen dit allemaal vanuit liefde en idealisme, zonder daarbij het commerciële belang voorop te stellen. In alles wat jullie ondernemen zie je de brede visie op cultuur. Jullie onvermoeibare inzet om mensen met kunst te verbinden via een boek, een schilderij, of een expositie is verbazingwekkend en verdient groot respect.” Laagdrempelig De inzet van het paar is erop gericht om kunstenaars de gelegenheid te geven hun werk met een (nieuw) publiek te delen en tegelijkertijd een zo breed mogelijk publiek laagdrempelig in contact te brengen met het werk van nieuwe en gevestigde kunstenaars. “Zij vormen samen al vijfentwintig jaar een belangrijk bestanddeel van de literaire en culturele ziel van onze mooie gemeente”, aldus de locoburgemeester. “Deze onderscheiding is een erkenning van jullie enorme inzet en de blijvende impact die jullie hebben op het culturele leven in deze regio.”

Culturele duizendpoot Ed Bausch onderscheiden met Bergense Muzepenning

21 oktober 2024

Voor zijn inzet op onder meer gebied van klassieke en moderne muziek

Zondagmiddag kreeg Ed Bausch de Muzepenning van de gemeente Bergen uit handen van locoburgemeester Ernest Briët. De gedecoreerde is bekend om zijn inzet op het gebied van zowel klassieke als moderne muziek. Hij is organisator en inspirator van ontelbare concerten en culturele evenementen. 'Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om niet onder de indruk te zijn van de culturele impact van jouw inzet', aldus de locoburgemeester. De uitreiking van de Muzepenning vond plaats tijdens een kamermuziekconcert in de Ruïnekerk in Bergen. 'Door zijn onophoudelijke en aanstekelijke inzet is er veel moois tot stand gekomen: concertseries, lezingen en andere culturele manifestaties. Daarnaast helpt hij met het tot leven brengen en in stand houden van veel erfgoed in de gemeente Bergen.' Stichting Kunstgetij Ed Bausch richtte vijftien jaar geleden de Stichting Kunstgetij op, waarmee hij culturele manifestaties organiseert. Het gaat hierbij met name om concerten in bijzonder erfgoed, bijvoorbeeld in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef, de Buurkerk in Egmond-Binnen of het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Hij bouwde een groot cultureel netwerk op en haalde bekende musici, singer-songwriters en jazzmuzikanten naar de gemeente Bergen, zoals Ralph van Raat, Lenny Kuhr, Jan Rot en Tim Knol, jazz-trompetist Eric Vloeimans en drummer Han Bennink. Ook organiseert hij de jaarlijkse uitvoering van de Mauthausen-cyclus rond Dodenherdenking. In de Ruïnekerk organiseert hij de vrijwel altijd uitverkochte zondagmiddagconcerten. Fietsmuziek De heer Bausch ontwikkelde daarnaast een nieuwe activiteit rond de Kunst10Daagse, namelijk Fietsmuziek. Een fietstocht door de gemeente, met op verschillende plekken een stop voor een optreden van een aantal musici, zoals de beroemde violiste Maria Millstein. Naast muziek organiseert de gedecoreerde ook de lezingenserie Gedachten aan Zee, dit jaar voor het derde seizoen in het Vredeskerkje, met optredens van schrijvers als Nelleke Noordervliet, Nhung Dam, Adriaan van Dis en Ramsey Nasr. Bijzondere inzet De gemeente stelde de Muzepenning in de jaren vijftig in om personen die een bijzondere inzet hebben getoond voor kunst en cultuur in de gemeente Bergen, te eren. Het moet hier gaan om langdurige inzet en om iemand met een maatschappelijk herkenbare en stimulerende uitstraling. Dat is dus zeker van toepassing op Ed Bausch.

Leerlingen BSG tonen ook hun kunst tijdens Kunst10Daagse

18 oktober 2024

In Museum Kranenburgh en sportcentrum De Beeck

Van 18 tot en met 27 oktober, tijdens de Kunst10daagse in Bergen, presenteren de bovenbouwleerlingen van de Berger Scholengemeenschap (BSG) op twee locaties in Bergen eigen werk, gemaakt binnen het thema ‘My environment’. Mijn eigen omgeving, een plaats waar je je iedere dag begeeft, waardoor je dit zo snel als vanzelfsprekend ziet. Maar kijk nu eens goed, thuis, onderweg naar school, naar je werk, naar alle veranderingen of bijzonderheden om je heen. Koester je kleine voorwerpen of kleine momenten en worden dit blijvende herinneringen? Of...welke factoren beïnvloeden jouw omgeving en welke invloed heb jij op je omgeving? Met dit thema zijn de leerlingen van de bovenbouw van de Berger Scholengemeenschap dit jaar de eerste periode aan de slag gegaan, met als resultaat twee exposities tijdens de Kunst10Daagse in Bergen. Het werk van ruim 50 leerlingen is op twee locaties te bezichtigen: - Museum Kranenburgh (café) en - Sportcentrum De Beeck. Naast het beeldend werk (textiel, 3D en 2D) heeft een tentoonstelling team van leerlingen de PR, de fotografie en het inrichten verzorgd. Een rijke praktijkervaring voor alle leerlingen. De locaties van de kunstroute: De twee tentoonstellingslocaties zijn Museum Kranenburgh, Hoflaan 26 en Sportcentrum De Beeck, Molenweidtje 2. Bijgesloten afbeeldingen: Werk van leerlingen in de tentoonstelling, leerlingen aan het werk in het atelier van de BSG en poster

Nog meer Egmonders bij Kunst10Daagse

18 oktober 2024

Huug Zentveld en Jos Apeldoorn doen voor 25e keer mee

Huug Zentveld en Jos Apeldoorn uit Egmond-Binnen doen voor de 25e keer mee met de Kunst10Daagse in Bergen. In 1999 exposeerde ze in het oude hotel, het Wapen van Bergen aan de Breelaan. Toen maakte ze deel uit van het Schildersgenootschap Hallem waar ook Erik Baart lid van was. In 2000 konden ze met z`n drieën schilderijen exposeren in de spiegelzaal van `t Oude Raethuys. Inmiddels heeft Huug in de spiegelzaal schilderijen hangen en heeft Jos buiten in het parkje een beeldentuin gecreëerd met houten beelden. De Kunst-10-daagse begint op 18 oktober en duurt tot 27 oktober van 11 tot 17 uur. Beide heren zijn alle dagen aanwezig tijdens deze drukke dagen in het gezellige Bergen.

Mooie verhalen over de zee in de Ruïnekerk in Bergen

18 oktober 2024

Violist Tim Kliphuis vraagt aandacht voor de schoonheid van de aarde

Na alle grote klassieke festivals als Wonderfeel en Oranjewoud komt de bekroonde violist Tim Kliphuis op zaterdag 19 oktober naar de Ruïnekerk in Bergen met een lofzang op de oceaan. Hij neemt een speciale gast mee die indrukwekkende verhalen vertelt over de wereld onder water, professor Erik van Sebille, oceanograaf en klimaatwetenschapper. Van Sebille vertelt zijn verhaal tijdens het muziekstuk Kosmos dat Kliphuis speelt met zijn trio. Voor de pauze speelt hij samen met zijn duo-partner violiste Janneke van Prooijen, een selectie uit hun programma ‘De Zigeunercanon’. De avond wordt georganiseerd door de Stichting Kunstgetij. De Nederlandse violist Tim Kliphuis heeft een gloednieuwe stijl gecreëerd die klassiek, zigeunerjazz en folk omarmt. Geprezen als een 'hedendaagse improviserende Paganini', heeft zijn inclusieve en innovatieve benadering van muziek een hele nieuwe generatie strijkers beïnvloed. Zijn recentste werken zijn een lofzang op onze mooie aarde. Hij reist de hele wereld over om zijn muziek te laten horen. Afgelopen week trad hij nog op in Tallinn, de hoofdstad van Letland. Kliphuis: “Het is altijd een feest om met mijn trio op te treden. Job Houtkam (cello) en Marc van Roon (piano) maken dat mijn stuk ‘Kosmos’ echt tot zijn recht komt.” Om inspiratie op te doen voor het stuk sprak hij met vijf wetenschappers onder wie oud-minister en natuurkundige Robbert Dijkgraaf en sterrenkundige Amina Helmi. Kliphuis: “De verhalen gaan over palmen op de Noordpool, waar plankton ’ s nachts heen gaat maar ook hoe je een andere kijk op de wereld krijgt in het bos. Hij sprak ook met oceanograaf en klimaatdeskundige Erik van Sebille van de Universiteit van Utrecht, die er in Bergen bij is. “Tussen de muziek door neemt Erik je echt mee door de stromingen in de oceaan. Als je je ogen dichtdoet, is het bijna of je echt onder water bent. Maar hij laat ook de andere kant zien: de invloed van plastic op de planten en dieren die zo belangrijk zijn voor het leven op aarde. Zijn verhaal boeit van begin tot eind.” Vóór de pauze treedt Kliphuis op met zijn duo-partner, violiste Janneke van Prooijen. Ze spelen vioolmuziek van Bela Bartók, Sergej Prokofieff, maar ook virtuoze Hongaarse en Roemeense zigeunermuziek. Het is een selectie uit hun programma ‘De Zigeunercanon’. Dit concert vindt plaats in samenwerking met de Stichting Kunstgetij dat culturele bijeenkomsten organiseert in Noord-Holland en zich richt op musici, dansers, acteurs, literatoren en beeldend kunstenaars die net even het ongebaande pad beproeven. Het concert van Tim Kliphuis is op zaterdag 19 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in de Ruïnekerk in Bergen. Kaarten kosten 15 euro en zijn te krijgen via www.kaarten.kunstgetij.nl Tim Kliphuis maakt voor de NPO een podcast over zijn project Kosmos: Componeren of verzuipen. De podcast is onder andere te horen op NPO-luister.

‘Klinkende Ontmoetingen’ ook tijdens Kunst10Daagse

18 oktober 2024

Op woensdag 23 oktober

Op woensdag 23 oktober komen artiesten uit uiteenlopende artistieke werelden samen voor een verrassende avond vol unieke klanken en beelden in de de sfeervolle Oude brandweerkazerne in het centrum van Bergen Initiatiefnemer en organisator van de concertserie Klinkende Ontmoetingen Peter Asbeek Brusse heeft deze keer een aantal bekende artiesten uit de regio samengebracht. Bekijk hier een impressie van de voorbereidingen en oude opnames. Met deze keer: Chansonniere Marit Verwer vertolkt niet alleen chansons, maar zingt ook balkan- en popmuziek. Jackie Fleskens, zingt samen met a capella trio Mijami smaakvolle interpretaties van bestaande classics. Friso Vonder neemt het publiek mee op een innerlijke reis met zijn aanstekelijke, humorvolle en diepgaande werk. Poppenspeler Ellen Scholten (Belletje Sterk) maakt sfeervolle voorstellingen waarin poppen vaak de hoofdrol spelen. Zij speelt fluit en zingt. Contrabassist en troubadour Peter Asbeek Brusse brengt verhalen tot leven, ondersteund door zijn muzikale collega's. De avonden van Klinkende Ontmoetingen beloven een intieme avond in een huiskamerachtige sfeer, waar het publiek van dichtbij kan genieten van deze muzikale kruisbestuivingen. Mis het niet! Wo. 23 oktober 2024 20u inloop 19.30u Bijdrage: €17,50 (incl. koffie/thee). Kaarten: verkrijgbaar via Hipsy of aan de deur. Kom je ook?

Tweetal historische lezingen over de impact van water

18 oktober 2024

Een boeiend beeld van de enorme dynamiek van onze kust

Regen, wind, storm; de herfst is een onstuimig seizoen. Met soms ook wateroverlast of in het ergste geval overstromingen. Ook in het verleden speelde het thema extreem weer al een grote rol in ons gebied. Historicus Diederik Aten van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) neemt ons mee terug in de tijd. Geef je op voor een van de twee lezingen in ons kantoor in Heerhugowaard: op dinsdagavond 19 november vertelt Diederik over de grote watersnood in Waterland/Zaanstreek in 1916 en donderdagavond 28 november over de Zeewering bij Petten in historisch perspectief. De waterwolf in Waterland/Zaanstreek, 19 november In de nacht van 13 op 14 januari 1916 werd het Zuiderzeegebied door een ongekend zware storm getroffen. De golven sloegen dwars over het eiland Marken. Daar verdronken in de stormnacht zestien mensen. Bovendien braken de dijken door en heel Waterland, grote delen van de Zaanstreek en bijna de complete Anna Paulownapolder verdwenen onder het zoute water. De lezing focust op de gebeurtenissen in Waterland/Zaanstreek. Daar sloegen duizenden mensen met hun hebben en houden op de vlucht toen het water kwam. Op stel en sprong moest voor deze vluchtelingen opvang worden georganiseerd. Hetzelfde gold voor het vee. Vaak werden de net wat hoger gelegen kerken als stal in gebruik genomen. Maar daar konden de koeien niet blijven. Ondertussen werd keihard gewerkt aan de sluiting van de doorbraken. Hoewel dat werk de hoogste prioriteit had, duurde het toch ruim twee maanden voordat de dijken weer dicht waren. Daarna moest het blank staande gebied weer worden drooggemalen. Pas op 10 juli was het allerlaatste volgelopen poldertje bij Broek in Waterland weer droog. De schade was enorm. De gesprekken over de schuldvraag waren toen al in volle gang. Tijdens de lezing wordt bij al deze kwesties stil gestaan. Hondsbossche Zeewering zes eeuwen ‘zwakke schakel’, 28 november De spectaculaire verbetering van de Hondsbossche Zeewering bij Petten in 2014-2015 trok veel bekijks. De oude dijk van basalt, asfalt en beton was de laatste ‘zwakke schakel’ in onze Noordzeekust en werd voorzien van een breed zandstrand en duinenrij. Het gebied kreeg zelfs een nieuwe naam: Hondsbossche Duinen. Nadere beschouwing leert echter dat de problemen met de kust bij Petten eeuwenoud nieuws zijn. In 1421 ging het hier helemaal mis en sloeg de zee door de zwakke duintjes bij het dorp. Volgens oude kronieken kwamen 400 mensen in de golven om. Sindsdien is continu aan de zwakke schakel bij Petten gewerkt. Werkelijk alle mogelijke technieken van kustversterking zijn hier toegepast. Toch scheelde het soms niet veel. Tijdens een storm in de herfst van 1792 zag het er zelfs zo kritiek uit dat de secretaris-penningmeester van het verantwoordelijke waterschap de benen nam. Tijdens de lezing volgen we aan de hand van vele oude kaarten, prenten en foto’s de ontwikkelingen op de voet. Zo ontstaat een boeiend beeld van de enorme dynamiek van onze kust.

Egmondse kunstenaar Erik Baart op de K10D van Bergen

18 oktober 2024

In de grote hal van Frankenstate

De Egmondse kunstenaar Erik Baart, oud-lid van kunstcollectief Hallem, doet onverwacht en voor het eerst sinds bijna tien jaar weer mee met de Bergense Kunst10daagse. Tussen 1999 en 2015 was hij vaste deelnemer met zijn Hallemcollega’s Huug Zentveld en Jos Apeldoorn. In de grote hal van toren-1 van Frankenstate aan de Lindenlaan 52 exposeert hij nu schilderijen op doek met voornamelijk het Hollandse landschap als inspiratiebron. Zijn nieuwste werk bevat meerdere polder-tableaus op paneel. Ook een aantal beeldportretten van bijzondere vrouwen is te zien in deze prachtige ruimte.

Ineke Braak – Van Kasteel in ‘Kopstukken’ van RTV80

18 oktober 2024

Samen doen als rode draad door haar leven

Ineke Braak-van Kasteel uit Egmond aan Zee is vanaf maandag 21 oktober de gast van Ruud Bredewold in het programma Kopstukken op RTV80 TV. Samen doen is de rode draad in haar leven. Ze groeide op in een groot gezin en stond jarenlang voor de klas en later zelfs als directeur van de Bosschool in Bergen. De Egmondse studeerde eveneens Pedagogiek en werkte vervolgens als studieloopbaanbegeleider op het Conservatorium in Alkmaar. Ook zette ze leerbedrijven op. Veel kijkers van Kopstukken kennen Ineke Braak van Kasteel ongetwijfeld als raadslid van de gemeente Bergen. Ze maakte in eerste instantie deel uit van de raadsfractie van de PvdA en kwam na de gemeentelijke fusie terug in de raad als raadslid van GroenLinks. Ook het doen van vrijwilligerswerk is echt iets voor haar. Zo zet zij zich nu onder andere in voor het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef. Ineke Braak-van Kasteel vertelt dus over haar werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dit gesprek maakt beeldend kunstenaar Pauline Bakker een treffend kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de vijfendertigste aflevering van Kopstukken, gast is Ineke Braak van Kasteel uit Egmond aan Zee. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/yJUhz2YLuvg

Onthulling LOST-monument nadert met rasse schreden

4 oktober 2024

Op 19 oktober om 10 uur gaat het gebeuren

De onthulling van het monument nadert met rasse schreden. De werkgroep komt elke week bij elkaar om het tot in de puntjes te regelen.

Drie exposities te bewonderen in Museum Kranenburgh

4 oktober 2024

Tot en met zondag 3 november

In het Bergense Museum Kranenburgh zijn tot en met zondag 3 november de volgende exposities te bewonderen: In de rug van de zee De tentoonstelling belicht het fascinerende lijnenspel van de duinen, het betoverende licht dat speelt met de zee en de lucht erboven, en het ritme van de bomen. Kunstenaars tonen hun diverse percepties en ervaringen van het landschap rond Bergen, wat resulteert in een rijke variëteit aan verbeeldingen en interpretaties. Jan Roeland | Schilder in essentie De tentoonstelling werpt een bijzonder licht op het werk van Jan Roeland, die meesterlijk alledaagse en schijnbaar eenvoudige objecten transformeert tot intense beelden. Zijn kunst nodigt uit tot een diepgaande observatie en laat zien hoe schoonheid schuilt in de alledaagse dingen om ons heen. Harmen Brethouwer | Traditie als werkplaats In deze tentoonstelling verkent Harmen Brethouwer op boeiende wijze twee rijke tradities: de verfijnde Japanse lakkunst en het eeuwenoude ambacht van klokkengieten. Zijn werk weeft samen wat ogenschijnlijk onverenigbaar is, en onthult zo nieuwe inzichten en perspectieven op beide ambachten. Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen Openingstijden: Van dinsdag tot en met zondag van 10:30 tot 17:00 uur

Frank Kraaijeveld (Bintangs) in Kopstukken bij RTV80

4 oktober 2024

Bekend als Singer-songwriter en als grondlegger van de Bintangs

Frank Kraaijeveld uit Egmond aan den Hoef is vanaf maandag 7 oktober de gast van Ruud Bredewold in het programma Kopstukken op RTV80 TV. Frank Kraaijeveld (79) is vooral bekend als singer-songwriter en grondlegger van de oudste Nederlandse popgroep de Bintangs. De groep werd in 1961 in Beverwijk opgericht door Frank en Arti Kraaijeveld en Mijne Fernhout. Ze speelden indorock maar gingen al snel over tot een ruig soort rhythm & blues. Met de Bintangs, ook wel de Nederlandse Rolling Stones genoemd treedt Kraaijeveld nog steeds op. De waardering voor de band is nog elke dag hoorbaar en zichtbaar: in Beverwijk is er zelfs een brug vernoemd naar de band: de Bintangs-brug. Ook schrijft de Egmonder nog steeds songs en is hij ook op andere manieren creatief: zo schildert en tekent Kraaijeveld met veel plezier en passie. Een enerverend leven waar hij heel boeiend over kan vertellen. Frank Kraaijeveld vertelt dus over zijn werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dit gesprek maakt beeldend kunstenaar Pauline Bakker een uniek kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de drieëndertigste aflevering van Kopstukken, gast is Frank Kraaijeveld uit Egmond aan den Hoef. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/a2f2LWhmV0s?si=ylYsp3eMqvbo-pVO

NH-podcast ‘De Egmondse vluchtelingenboot’ genomineerd voor Dutch Podcast Award

4 oktober 2024

Mooie erkenning voor 'persoonlijk' project

De podcast 'De Egmondse vluchtelingenboot' is genomineerd voor een Dutch Podcast Award in de categorie journalistiek. Maker en NH-journalist Maaike Polder is heel blij met de erkenning. "Het is het meest bijzondere journalistieke project waar ik tot nu toe aan heb gewerkt." In de ban van een groene rubberen boot In de podcastserie De Egmondse vluchtelingenboot raakt journalist Maaike Polder in de ban van een groene rubberboot. In oktober 2022 spoelt die aan in het Noord-Hollandse kustdorp. Van de lokale strandvonder Marco krijgt ze de vele persoonlijke bezittingen die nog in het bootje lagen: medicijnen, een zwangerschapsecho en kettinkje. Wie zaten er op deze boot, en wat is er met deze mensen gebeurd? In zes afleveringen neemt Maaike je mee van het strand van Egmond aan Zee naar een humanitaire crisis op slechts een paar uur rijden daar vandaan. Mooie erkenning voor 'persoonlijk' project Nu, iets meer dan tien maanden na het uitkomen van de zesde en laatste aflevering, staat Polders podcast op de shortlist van de Dutch Podcast Awards 2024 in de categorie journalistiek. "Daar had ik zelf eigenlijk helemaal geen rekening mee gehouden, dus het kwam best als een verrassing", vertelt ze opgetogen. "Het is ook zo'n persoonlijk project geweest, dus ik vind het heel mooie erkenning daarvoor."

Voor 10e keer samenwerking Katinka Krijgsman en cafe d’Alderliefste

11 oktober 2024

Van 18 tot en met 27 oktober

Het was op een koude Kunst10Daagse-dag, elf jaar geleden. Monique van Klaveren, de uitbater van café d'Alderliefste in Bergen, kwam in de bijna verbouwde, ijskoude winkel om de hoek de zoveelste kop warme chocolademelk brengen bij kunstenaar Katinka Krijgsman. De kachel in het pand was nog niet aangesloten en hoe meer het einde van de Kunst10Daagse naderde, hoe meer medelijden de warme kroegbaas kreeg met de koude kunstenaar. "Volgend jaar hang je bij mij", riep van Klaveren tegen Krijgsman. En zo geschiedde. JUBILEUMCOLLECTIE Nu staan de dames samen, voor de tiende keer aan de vooravond van de Kunst10Daagse, klaar met een speciale jubileumcollectie keramische tegels. Deze zijn geïnspireerd op de uitvergrootte Delfts blauwe kunstborden van Katinka Krijgsman. "Het idee van mijn XL-borden is aan de bar van café d'Alderliefste ontstaan", vertelt de kunstenaar uit Egmond. "Een paar dagen voor elke Kunst10Daagse-editie halen we hier alles van de wand, inclusief de ouderwetse Delfts blauwe bordjes. Deze zijn al een aantal jaren door mijn handen gegaan. Ze zijn mooi van kleur, maar wel truttig. Toen kwam bij mij het idee om de bordjes op hun plek te laten hangen en als toevoeging twee extreem grote Delfts blauwe borden van mijn hand ertussen te hangen. Maar eerst moesten deze borden nog gemaakt worden. Met veel experimenteren heb ik de borden zo gekregen als ik ze in mijn hoofd had zitten. De borden sloegen aan bij het publiek, dus werd de serie uitgebreid. Uit deze serie hebben we acht beelden geselecteerd en laten produceren op keramische tegels. Deze worden van 18 t/m 27 oktober gepresenteerd, samen met een geheel nieuwe collectie unieke kunstborden."

Kunst aan Zee in het Zeehuis tijdens Kunst10Daagse

11 oktober 2024

Kunstenaarscollectief Eigen Kleur prominent aanwezig

Het Zeehuis te Bergen aan Zee is prominent aanwezig tijdens de aankomende Kunst10Daagse (18-27 oktober). Maar liefst 9 kunstenaars tonen hun werk in de centrale hal en buiten in de duinen. Het kunstenaarscollectief 'Eigen Kleur' is met 7 kunstenaars te zien in de centrale hal, net als kunstschilder Martine Ansingh. Buiten in de duinen toont Rob de Vries een aantal van zijn houten constructies die speciaal voor de K10D worden gebouwd. De exposities zijn dagelijks te zien van 18 t/m 27 oktober 11:00-17:00. Op zaterdag 19 oktober is er een vernissage in Het Zeehuis om de exposities feestelijk te openen met een drankje voor de bezoekers tussen 16:00-18:00. Het Zeehuis is op de K10D expositiekaart te vinden in Zone 'Paars 8'. Over kunstenaarscollectief 'Eigen Kleur' De kunstenaars van Eigen Kleur kennen elkaar van het academisch atelier van Crejat - workshops en opleidingen beeldende vorming in Alkmaar. Wekelijks werkten zij daar gedurende een ochtend samen, onder begeleiding van een kunstdocent. Tussendoor namen zij de tijd om stil te staan en te reflecteren op de kunstwerken die ontstonden. Soms een-op-een, soms met de hele groep. Het samenwerken maakte dat de relatie tussen de leden groeide en uiteindelijk besloten zij om Eigen Kleur op te richten. De vaste ochtend is inmiddels vervallen, maar de kunstenaars zoeken elkaar nog steeds op. Bij Eigen Kleur volgt iedere kunstenaar zijn of haar eigen pad en wordt daarin door de anderen bevestigd en gevoed. Dit zorgt voor nog meer persoonlijke creatieve groei. En wat is er dan fijner om als collectief het werk aan de buitenwereld te tonen? De leden maken figuratief en abstract werk, elk op geheel eigen wijze, met eigen kleur en een eigen beeldtaal die tot ieders verbeelding spreekt. Exposanten tijdens de K10D: Anneke Kuiper, Bente Visser, Jacqueline de Bruyn, Lisette Geel, Margot Andriessen, Stefan Koopman & Wilga Hoek. Meer informatie: www.EigenKleur.com

Noord-Hollands damestrio in galerie De Kapberg

8 november 2024

Nog te zien tot en met zondag 10 november

Jacqueline van den Bos, Dorette Giling en Christa Zentveld, zijn al bijna 50 jaar bevriend, wat hun bindt is de liefde voor elkaar, de kunst, natuur, kortom het leven in vele facetten. Ze troffen elkaar op de middelbare school in Alkmaar en vervolgens de kunstacademie in Amsterdam. Na de academie hebben ze alle drie ieder op hun eigen manier hun kunst ontwikkeld. En nu tonen zij hun zeer diverse werk in Galerie de Kapberg. Dorette Giling "Mijn werk balanceert altijd op de rand van functioneel en autonoom. Het is te gebruiken als vaas of schaal maar je kunt het tegelijkertijd als zelfstandig beeld beschouwen. Ik werk veelal met klei en word geïnspireerd door architectonische en organische vormen uit de natuur. Het laatste werk is heel licht van materiaal. Karton, kunststof, gips en verf. Met eindeloos geduld bouw ik deze architectonische werken. Al bouwend kom ik van de ene in de andere vorm, in mijn gedachten talloze vormen, lijnen, ruimtes en landschappen die ik ooit heb aanschouwd. Ik herbouw ze zo dat er een nieuwe wereld en soms een nieuwe natuur ontstaat". Jacqueline van den Bos “Mijn werk ontstaat geleidelijk. Onderweg, kijkend uit de trein zag ik mijn slingerschilderijen. Wegen boven, onder, tussen en naast elkaar slingerend. Een macramé van wegen. Brug, spoorbaan, snelweg…lijnen en richtingen. Wandelend in de bergen zag ik op de route kleine kronkelwegen tussen massieve bergen. Dan ben je klein. Je voelt de krachten en natuurvolumes om je heen. Altijd is alles in beweging, het is één organisch gebeuren. Wat ik zie en voel probeer ik te vangen in abstracte schilderijen, collages en kleine houten objecten. Van uitgewogen composities en kleurig olieverf tot waar de beweging de schilderkwast direct lijkt te sturen”. Christa Zentveld “Het werken in de kunst is voor mij een manier om vorm te geven aan mijn verwondering over het leven. Het doet mij kijken, het scherpt mijn zintuigen en doet schellen van mijn ogen vallen. Mijn olieverfschilderijen hebben een herkenbare, figuratieve stijl, verwant aan het expressionisme met een zekere dromerigheid en een welhaast aaibare structuur. De knipsels, meer recent werk, zijn werken ontstaan met papier, schaar en lijm en hebben een meer abstracte vormtaal. Het schuiven met stukken papier is voor mij als een schikken, een herschikken van alles wat er is. Aftasten van ruimte, iedere vorm op zich en ten opzichte van elkaar. Het is beweging, bouwen, interactie, een reiken naar. Trachten gedichten in kleur en vorm te maken”. De tentoonstelling is te zien van 4 oktober t/m 10 november 2024 op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Toegang altijd gratis! Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Opening van deze tentoonstelling is op zondag 6 oktober om 15.00 uur. U bent van harte welkom. www.galeriedekapberg.nl

Gevolgen van hevige januari-storm in 1976 vastgelegd op Super8 door Willem Dijkstra

27 september 2024

Mini-documentaire bij Omroep Max op dinsdag 1 oktober om 18.30u op NPO2

In januari 1976 werd de Noord-Hollandse kust getroffen door een zeer zware noordwester storm. Het was één van de hevigste stormen van de vorige eeuw. Boven zee bereikte de wind snelheden van een orkaan en langs de hele Noord-Hollandse kust werden de golven huizenhoog. De schade was enorm. Nadat de wind na twee dagen was gaan liggen, bleek dat een groot deel van de boulevard van Egmond aan Zee was weggeslagen en verdwenen in de kolkende golven. Ook was de schade aan de rest van het dorp enorm. Duizenden 'natuurramptoeristen' kwamen naderhand onze kant op om het met eigen ogen te zien. De bekende en geliefde inwoner van Egmond aan Zee, Willem Dijkstra, vroeger onder meer zeeredder en brandweerman, pakte destijds zijn super8 camera en legde veel van die stormschade en het geïnteresseerde publiek dat daar op af kwam, vast op de film. Deze film is bewaard gebleven en wordt nu gebruikt in een ‘minidocumentaire’ waarin Willem ook uitvoerig aan het woord komt over de storm. Deze minidocumentaire wordt aanstaande dinsdag 1 oktober vanaf 18.30 uur uitgezonden als onderdeel van het televisieprogramma Noord-Zuid-Oost-West bij Omroep MAX op NPO2. Echt allemaal kijken hoor! En voor wie meer wil lezen en huiveren over die natuurramp van bijna 50 jaar terug: https://nl.wikipedia.org/wiki/Storm_van_2_januari_1976

Een bijzonder openingsconcert van de serie Muziek in de Ruïnekerk

27 september 2024

“Yellow Butterfly”

Yellow Butterfly is geïnspireerd op het boek 100 jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez. Dit boek is dé personificatie van het Latijns-Amerikaanse leven, de mentaliteit en sfeer. De gele vlinders die in het boek voorkomen, staan symbool voor de liefde in de unieke realiteit van Macondo. De meest karakteristieke uiting van liefde in Latijns-Amerikaanse culturen zijn de prachtige bolero's die zó bekend zijn dat vrijwel iedere Spaanstalige persoon die uit zijn hoofd kan meezingen. Met een bijzondere combinatie van instrumenten: Dana Zemtsov - altviool, Claudio Constantini – bandoneon, Angelo Verploegen – trompet/bugel, André Groen – percussie, Nicholas Schwarz – contrabas. Kaarten via kunstgetij.nl of indien niet uitverkocht aan de zaal. De in Mexico geboren Dana Zemtsov: “Het Mexicaanse stukje van mij heeft al jaren het verlangen om iets met deze prachtige culturele bagage te doen in combinatie met mijn instrument. De tijd is eindelijk aangebroken om dat ook daadwerkelijk te doen!” Voor de hele serie 2024/2025 zijn ook abonnementen beschikbaar via duinstreekkamermuziek.nl.

Simeon en Kunstgetij presenteren: Open Podium Zee van Talent

27 september 2024

Optreden tijdens Bergense Kunst10Daagse

SIMEON en Kunstgetij organiseren tijdens Kunst10Daagse Zee van Talent, een open podium waar nieuw Bergens muzikaal talent van alle leeftijden gehoord en gezien kan worden. Ben je tussen de 4 en 94, heb je een link met Bergen, Egmond, Schoorl (wonen, school, werk) en ben jij, of zijn jullie, het muzikale talent waar we naar op zoek zijn? Meld je dan aan voor Zee van Talent! Zo werkt het Je mag één stuk/song uitvoeren van maximaal 10 minuten. Bij voorkeur eigen werk, maar bestaand werk of een originele cover kan ook! Alle stijlen zijn welkom: van klassiek tot modern, bands, solo’s/duo’s/ensembles, singer-songwriter, kamermuziek/klein orkest, jazz, pop, rock, hip-hop, EDM of DJ. Stuur vóór 30 september 2024 een opname (mp3 of link) naar [email protected] of een WhatsApp-audio naar 06-53485928. Begin oktober maken we een selectie van de inzendingen. Als je wilt, krijg je begeleiding (bij de presentatie, songwriting, bandcoaching) om je performance voor te bereiden en te finetunen. Duik in de Zee van Talent en doe mee! Vredeskerkje, Bergen aan Zee Donderdag 24 oktober 2024 20:00 (zaal open 19:30) Aanmelden: via de knop op www.simeon.nl

Waar Monteverdi, Piazzolla, Radiohead, Joao Gilberto en Ouboter een klinkende ontmoetingen hebben!

27 september 2024

Unieke muzikale samenwerking in Bergen

Woensdagavond 2 oktober is er een bijzonder concert in de Oude Brandweerkazerne in Bergen (nh). Klinkende ontmoetingen is een concertserie met bijzondere artiesten die elkaar in hun eigen werkveld niet zo snel tegen zouden komen.. Zij brengen eigen werk ten gehore en werken samen waardoor er bijzondere arrangementen kunnen ontstaan. In het eerste optreden op woensdagavond 2 oktober is er een ontmoeting tussen barok, samba, fado, popmuziek en meer. Ana Seixas is een vermaarde internationale sopraanzangeres. Zij zal barokwerken van Monteverdi ten gehore brengen en zal ook in haar moedertaal fado's en samba's zingen. Daniel Villegas is een Argentijnse bandoneonspeler. Naast dit karaktervolle instrument zal hij ook (fado) gitaar en dwarsfluit spelen. Hij zal samen met de andere artiesten een aantal stukken ten gehore brengen en met Maike Hes op piano de Argentijnse tango spelen. Ellen Oosterom zingt liefdevolle luister- en voelliedjes. Ze neemt je graag mee op een mooie reis naar binnen. In de kazerne zal zij eigen werk en werk van andere artiesten spelen. Zij vormt een duo met Peter. Alleskunner Jackie Fleskens brengt haar stem en trombone mee en begeleidt de andere artiesten. Tot slot zal contrabassist, gitarist en verhalenverteller Peter Asbeek Brusse een aantal nummers als troubadour ten gehore brengen daarbij ondersteunt door de andere artiesten. Klinkende ontmoetingen zijn avonden vol verrassingen. In een kleine intieme setting kan van dichtbij en op informele wijze van artiesten genoten worden. Naast dit concert zullen er nog concerten volgen op 23 oktober en 13 november.

Nieuw serie Kopstukken bij RTV80

20 september 2024

Vanaf 23 september

Op maandag 23 september start op RTV80 TV een nieuwe serie van het populaire programma 'Kopstukken'. Presentator Ruud Bredewold praat in dit programma met uiteenlopende gasten uit de gemeente Bergen, afkomstig uit de verschillende kernen: van Camperduin tot Egmond-Binnen. De genodigden vertellen over hun werk en persoonlijke leven. Tijdens de gesprekken maakt beeldend kunstenaar Pauline Bakker een uniek kleiportret van de gast. Eerder waren onder meer de Egmonders Henk Biesboer, Jaap Kramer, Jan Mesu. Cor Mooij en Carla Kager aan bod geweest in 'Kopstukken'. Elke nieuwe aflevering van Kopstukken is een week lang te zien op RTV80 TV. De frequenties zijn Ziggo-kanaal 44, KPN-kanaal 1493, Odido-kanaal 874, Trinet kanaal 514 en SNLR kanaal 514.

Achtertuin Hoeve Overslot krijgt langzaamaan gestalte

20 september 2024

Contouren worden zichtbaar

Aan voorkant van Hoeve Overslot is het al enige tij d'rustig', maar aan de achterkant wordt hard gewerkt aan der tuin. De firma G.P. Groot en Gebr. De Waard Bestratingen maken werk van de plannen van de architect. Nog even te gaan, maar dan ligt er een fraai gestileerde achtertuin.

Terug