Indrukwekkende onthulling LOST-monument: Egmond staat internationaal op de kaart met uniek eerbetoon
'Never again, never forget...'
Gepubliceerd: 19 oktober 2024
Het was een drukbezochte en indrukwekkende plechtigheid aan de Boulevard in Egmond aan Zee op zaterdagochtend. Niet alleen veel belangstellenden, maar ongeveer alle denkbare media waren afgekomen op dit bijzondere monument. De onthulling van het LOST-monument trok bijzondere aandacht met een groot aantal (internationale) sprekers die zonder uitzondering spraken van een geweldig initiatief en prachtig eerbetoon aan ALLE vermisten boven zee.
Er was doedelzakmuziek, er waren speeches van onder meer Yvonne Roos als loco-burgemeester, van de ambassadeur van Australië, van een aantal vertegenwoordigers van Tsjechië, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland uiteraard en ook Duitsland. Bijna allemaal lieten ze wel iets van een persoonlijk noot horen in wat ze wilden overbrengen in hun dankwoorden. De vertegenwoordiger van Duitsland, Colonel Volker Eden, sprak van een herinnering aan een van de donkerste tijden. ‘Dit mag nooit meer gebeuren! Tirannie brengt alleen maar ellende, zoals we ook nu weer zien in de wereld. Dit monument is een fraai eerbetoon aan ALLE slachtoffers en is daarmee uniek. Er zijn alleen al boven de Noordzee meer dan 25.000 vermisten uit WOII. Door dit monument wordt dat weer onder de aandacht gebracht.’
Daarnaast draaide het er bij alle sprekers vooral om dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is en dat ook niet zal worden. Zeker niet in deze tijd, waar juist die vrijheid opnieuw onder zware druk staat. ‘Never again, never forget’ was het credo.
Van de nabestaanden spraken Jan Ranzijn (zoon van een verzetsstrijder) en Lia van Pel – de Vries (dochter van Cor van Pel). De meest indrukwekkende speech was echter van Georgina Rose O’Neill, achternicht van de omgekomen Robert Pagett. ‘Ik heb gezien hoe mijn oma werd verteerd door het verdriet dat zij had, omdat ze nooit meer iets van haar broer, voor mij ‘Uncle Tommy’, hadden teruggevonden. Er was ook geen plek waar ze naartoe kon gaan om hem te eren of om haar verdriet te uiten. Met dit monument is er iets voor al die gezinnen die met hetzelfde zitten: er is een plek waar je naartoe kunt gaan en je dierbare kunt herinneren en gedenken. Ik ben vereerd dat ik hierbij mag zijn’, aldus O’Neill. ‘Dank aan de mensen van Stichting Egmond ’40-’45, al die vrijwilligers die hiermee bezig zijn geweest. Dit betekent zoveel voor zovelen, jullie hebben het toch maar voor elkaar gekregen.’
Na de warme woorden van de vele buitenlandse vertegenwoordigers legden deze nog een krans bij het moment, waarmee het direct in een bloemenpracht gehuld werd.
De ’taptoe’ klonk, er was een minuut stilte, pastoor Johannes van Riessen sprak de zegen uit over het monument en er was voor alle aanwezigen nog gelegenheid om na te praten bij een kop koffie in Brasserie Bruutt. Als afsluiting kwam er nog een WOII-vliegtuig met wiebelende vleugels overvliegen: een laatste groet aan allen die ons zijn ontvallen boven zee.
Foto’s (redactie): Er waren veel aanwezigen, veel sprekers en indrukwekkende speeches waarvan die van Georgina Rose (foto 7) het meest ‘ onder je huid kroop’. Stichting Egmond ’40-’45 heeft een knap staaltje gemeenschapszin geleverd.
Foto 1: Na de onthulling doedelzak muziek als eerbetoon; foto 2: Voorzitter Stichting Egmond 40-45 Martijn Visser; foto 3: Loco-burgemeester Yvonne Roos; foto 4, 5, 6, en 7: zangeres Krystl met I still cry, Jan Ranzijn over zijn vader, Lia van Pel – de Vries over de reddingen op zee, vriend of vijand werd niet naar gevraagd. En Georgina Rose O’Neill, achternicht van Robert Pagett. Foto’s 8 en 9: de onthulling van het LOST monument aan de Boulevard in Egmond aan Zee. Foto’s 10-21: speeches en kransleggingen door een aantal (internationale) vertegenwoordigers. Foto’s 22, 23 zegening door pastoor Johannes van Riessen. Foto’s 24, 25: grote drukte bij de onthulling van het LOST-monument. Foto 26 (Dirk Sander): Een eerbetoon aan de vermisten vanuit de lucht door middel van een overvliegend toestel uit WOII.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.