Informatiebeheer Gemeente Bergen onder de maat, constateert Provincie NH
Zaken op gebied Omgevingsrecht, Financiën en Verblijfsgerechtigden beter voor elkaar
Gepubliceerd: 19 mei 2023
Uit het zogenaamde Jaarverslag Interbestuurlijk Toezicht van de Provincie Noord-Holland blijkt dat er van de vier hoofdonderwerpen – informatiebeheer, omgevingsbeheer, financiën, en verblijfsgerechtigden – er op informatiebeheer voor de gemeente Bergen nog wel wat winst valt te halen.
Op dat terrein scoort Bergen al een aantal jaar achtereen minder goed en het is er het laatste jaar niet beter op geworden, constateert de Provincie. Sterker nog, het onderwerp staat nu in diep rood aangemerkt. Het zou kunnen dat de discussies rondom de ICT binnen BUCH-verband daarmee hebben te maken. Heiloo, Castricum en Uitgeest scoren namelijk precies hetzelfde (even slecht) op dit onderwerp. Een oorzaak wordt echter niet aangegeven. Wel een advies: Hier is duidelijk werk aan de winkel, aldus de Provincie in de toelichting.
Op het gebied van Financiën en Verblijfsgerechtigden is in Bergen volgens het rapport best wat verbetering mogelijk, maar daar gaan zeker niet meteen alle alarmbellen af (geel betekent: enige verbetering vereist, maar geen accuut probleem). Op het onderwerp Omgevingsrecht staan alle seinen in het groen.
Beoordelingen gemeente
De Provincie Noord-Holland beoordeelt jaarlijks hoe gemeenten het doen op het gebied van een aantal hoofdthema’s: financiën, informatie & archiefbeheer, omgevingsrecht en de huisvesting van verblijfsgerechtigde asielzoekers. Het Jaarverslag Interbestuurlijk Toezicht geeft ieder jaar inzicht in de beoordelingen per gemeente.
Geen enkele (overall) onvoldoende
De Provincie in het rapport (over de gemeenten in NH in het algemeen): ‘In 2022 werd de coronacrisis (waar de gemeenten financieel voor werden gecompenseerd) afgelost door de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. Deze ontwikkelingen hadden een grote impact op de financiële positie van de gemeenten, zij hadden daardoor minder financiële armslag. Dit had invloed op het maken van keuzes met het oog op de meerjarenraming. Desondanks heeft geen enkele gemeente een onvoldoende beoordeling gekregen. Eén gemeente stond onder preventief toezicht in verband met een fusietraject. In de loop van het jaar is dit preventief toezicht opgeheven.’
Positieve ontwikkeling
Toch is er in het algemeen best een positieve ontwikkeling te bespeuren. De Provincie licht toe: ‘In 2022 hebben we 30 gemeenten beoordeeld op basis van een quickscan. De overige gemeenten zijn regulier beoordeeld. Het aantal gemeenten met een onvoldoende beoordeling is flink gedaald: van tien naar twee. Een noot hierbij is dat twee gemeenten niet zijn beoordeeld, wegens een speciale status. Tevens zijn alle gemeenten beoordeeld op financiële en personele middelen. Hieruit is gebleken dat dit nog de nodige aandacht vraagt. Er is sprake van onvoldoende personeel en van veelvuldige personele wisselingen.’
Onderwerpen voor toezicht
Als het gaat om het interbestuurlijk toezicht spelen op dit moment onder meer de volgende onderwerpen (de lijst kan langer worden en de taken zijn nog niet definitief laat de Provincie er meteen bij weten):
- Intensivering toezicht en handhaving huisvesting verblijfsgerechtigden.
- Toezicht op huisvesting asielzoekers.
- Toezicht op omgevingsdiensten, met name: de uitvoering van aanbevelingen.
- Toezicht op het domein cultureel erfgoed en archeologie.
- Toezicht op het gebruik en de kwaliteit van milieueffectrapportages.
- Toezicht vanwege de nieuwe Wet versterking regie volkshuisvesting.