Informatieplicht over energiebesparingen voor horeca

Grotere energiegebruikers moeten vanaf 1 december actief informeren over besparende maatregelen

Als een horecagelegenheid meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas (equivalent) verbruikt, krijgt die te maken met de zogenaamde informatieplicht energiebesparing. Dit houdt in dat een horecazaak alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit moet voeren. Ook moet die hierover iedere vier jaar rapporteren. De deadline voor de rapportage is 1 december aanstaande. D-Day nadert met rasse schreden.

Om horecaondernemers te helpen aan de energiebesparingsplicht te voldoen, is er het platform Duurzaam Energie Besparen (DEB) opgezet door MKB Nederland. DEB is begin deze maand gestart met de campagne ‘Weet wat kan en wat moet’. Deze campagne helpt de ondernemer met de wettelijke verplichtingen op het gebied van energiebesparing. Het zou zomaar kunnen dat door deze verplichting geen verwarmd terras meer mogelijk is, om maar iets te noemen. En daarvan zijn er in de (Egmondse) horeca nogal wat.

Wat is de energiebesparingsplicht?
Om erachter te komen hoe je aan de energiebesparingsplicht kunt voldoen, gebruik je de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). Dit is een door de overheid opgestelde lijst met 150 energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Alle maatregelen die op jouw horecagelegenheid van toepassing zijn, dien je uit te voeren.

Voor elke toepasselijke erkende maatregel die je niet uitvoert, moet je een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel uitvoeren. De alternatieve maatregel moet net zoveel of meer energie besparen dan de erkende maatregel.

Wat is de informatieplicht?
Naast het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen, ben je verplicht om hierover eens in de vier jaar te rapporteren. In deze rapportage staat welke energiebesparende maatregelen een onderneming van de EML hebt genomen en welke nog moeten volgen. Deze rapportage moet je als onderneming indienen bij het RVO.

bron: khn.nl

Foto: Energiebesparende maatregelen verplicht voor horecaondernemingen vanaf een bepaald verbruik. Betekent dat voor straks dat we steeds meer onverwarmde, dus lege terrassen gaan zien…?