Irish coffee: even lekker winters natafelen
Of om gewoon door te warmen na een wandeling
Gepubliceerd: 6 december 2024
Irish coffee en normale koffie zijn twee verschillende werelden. Doordat er in de Irish coffee Ierse whisky en room zit, zorgt deze koffie voor een warm en knus gevoel. Vooral op koude najaars- en winterdagen is Irish coffee de ultieme manier om weer lekker op te warmen. Of om na te genieten van je winterse maal…
Tegenwoordig zijn er veel variaties van Irish coffee, zoals Irish coffee met espresso of met Baileys en Kahlúa. Het originele recept voor Irish coffee is simpel, heeft maar vier ingrediënten en is goed voor één glas Irish Coffee.
Benodigdheden:
- 25 ml whisky.
- 80 ml zwarte koffie
- 30 ml volle room
- Een volle eetlepel suiker
Bereiding:
- Irish coffee serveer je het beste in een voorverwarmd glas. Om het glas te verwarmen vul je het met kokend water. Laat ‘m even staan om goed warm te worden.
- Giet het water uit het glas en maak je Irish coffee direct in het glas.
- Meng de koffie, whisky en suiker.
- Giet daarna de room voorzichtig bovenop het mengsel. Meng de room niet door de koffie maar laat ‘m hier bovenop liggen. Cheers!
Wil je meer dan één glas maken? Vermenigvuldig de ingrediënten met het aantal mensen. Zin om te variëren? Bekijk dan ook recepten voor bijvoorbeeld French Coffee voor een Franse draai aan je koffie.
De beste tips om Irish coffee te maken
Wil je de perfecte Irish coffee te maken? Dan is het van belang om niet alleen het recept te volgen, maar ook de beste ingrediënten te gebruiken. Daarnaast zijn er nog een aantal details die het verschil maken. Wij delen de geheimen The Dead Rabbit, de prijswinnende New Yorkse bar voor de beste Irish coffee:
- Gebruik geen andere dranken dan whisky.
- Zorg voor suiker met een volle smaak. The Dead Rabbit gebruikt Demerara suiker, maar met riet- of palmsuiker creëer je ook een heerlijke Irish coffee.
- Zorg dat de koffie zo heet mogelijk is.
- Meng de koffie en suiker eerst en voeg pas daarna de whisky toe.
- Zorg dat de slagroom echt koud is. Het contrast tussen de koude slagroom en hete koffie zorgt ervoor dat je smaakpapillen op scherp komen te staan.
Bron: gall.nl