Deel

IVN-wandeling Wimmenummerduinen

Je weet nooit wat je tegenkomt

IVN-wandeling Wimmenummerduinen

Bij de IVN zijn ze weer benieuwd wat ze op deze zondag (2 april) in de Wimmenummerduinen zullen aantreffen. Vorig jaar lag er rond deze tijd nog sneeuw, maar nu kan het zomaar 15 graden boven nul zijn met volop bloeiende lenteboden. De heggenmussen laten zich waarschijnlijk luid horen en ook de roodborsttapuiten en blauwborsten (zie foto P. Singer) zijn al weer gesignaleerd. Gaat u ook mee het duin verkennen? Met de uitleg van de gidsen wordt het een dubbele belevenis!

U dient zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat te zorgen ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld.

De deelnemers  vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord bij het parkeerterrein aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U wordt verzocht zich uiterlijk één dag van tevoren aan te melden via e-mail: [email protected]

Meer 'Agenda':

‘A material girl’ in Galerie De Kapberg

29 september 2023

Poëzie, verhalen en humor vloeien op natuurlijke wijze samen

Poëzie, verhalen en humor vloeien in deze tentoonstelling op een natuurlijke wijze samen. Drie kunstenaars, Carien Vugts, Cisca Poldervaart en Anita Mandemaker raken geïnspireerd door el-kaars werk en dagen elkaar uit. Wat de één in een ander bewondert wordt een opdracht. Obsta-kels voor de één veranderen in uitdagingen voor de ander. Geen van allen schromen om tijdens hun werk schaar, guts en zaag te hanteren om zo tot de juiste vorm te komen. Abstractie en figu-ratie vinden hun contouren in hout, papier en kunststof. Dit maakt de tentoonstelling tot een avon-tuurlijke ontmoeting van drie material girls. Lopend door de zalen, ontvouwt zich voor de bezoeker een beeld van hoe deze drie kunstenaars en hun werk samenkomen. In de Voorkamer is Cariens monumentale tekeningassemblage aanwezig. Zij kreeg de vraag om de aanwezige lambrisering te integreren en de ruimte tot haar kunstwerk te maken. In de Trapzaal word je meegenomen naar de verstilde wereld van Cisca, doordrongen van het subtiele 'licht van de schaduw'. Haar uitdaging was om uit het ‘hoekige kader’ te stappen. In de Kapzaal onthult het domein van Anita zich, waar ze haar intieme werk herschikt om zich met deze ruimte te kunnen verhouden. Haar opdracht was om monumentaal te denken. Helemaal aan het eind is de Grafiekzolder ingericht als gezamenlijk atelier en krijg je een idee van ieders werkwijze en hoe ieder haar inspiratie verzamelt. En (zoals) in elk atelier zegt de in-richting veel over de wijze van werken en hoe een kunstwerk tot stand komt. Carien begint met kleine fragmenten die op haar muur tot monumentale proporties uitgroeien, Cisca heeft een hori-zontale werkplaats met de drukpers als middelpunt en Anita zaagt en schildert vormen die wach-ten op muur en vloer om tot één geheel te komen. Hier wordt duidelijk waarom deze drie kunste-naars voor elkaar hebben gekozen. Zij vertellen ieder hun eigen verhaal en hun gezamenlijke lief-de voor materiaal, vorm en persoonlijke expressie wordt zichtbaar in het werk. De tentoonstelling is te zien van vrijdag 6 oktober tot en met zondag 12 november Openingstijden Galerie de Kapberg: vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur De toegang is gratis Adres: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef Meer informatie op: wwwgaleriedekapberg.nl Opening zondag 8 oktober om 15.00 uur

Kinderdisco in de Hanswijk

29 september 2023

Op vrijdag 6 oktober van 19.30 tot 21.15 uur

Op vrijdag 6 oktober staan de DJ's weer gereed voor een swingende avond in de Hanswijk! Zit jij in groep 6 tot en met 8? Neem dan je vrienden en vriendinnen mee (en laat je telefoon thuis!). De organisatie is in handen van Jeugdbelangen Egmond aan den Hoef.

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

29 september 2023

Drie wisseltentoonstellingen te bezichtigen

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties, glassculpturen, een metershoog wandkleed en een ruimtelijk gedicht van lichtprojecties. Gewoonlijk kijken bezoekers naar topstukken van 16de en 17de-eeuwse meesters, nu worden ze verrast door een video van een protesterende zwemmer in de grachten van Alkmaar. De programmering is ingezet door het jubileumjaar 450 jaar Alkmaar Ontzet en nog tot voorjaar 2024 te zien. Bezoekers van het museum hebben een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van een deel van de werken. De vondst van de vermelding van Alkmaar in het werk van Jorge Louis Borges en de plaatsing van het grootse glas-in-loodraam van Europa in De Grote Kerk zijn de aanleidingen voor de andere twee wisseltentoonstellingen.

Informatiebijeenkomst ‘Straatcontactpersonen’

29 september 2023

Werk mee aan een prettiger en socialere buurt

Op dinsdag 3 oktober is er een informatiebijeenkomst voor Straatcontactpersonen in de Egmonden. Het project Straatcontactpersonen - ook wel 'Verbinders' genoemd – is een samenwerking tussen Stichting Kennemer Wonen en het Sociaal Team van de gemeente Bergen. Wat is een Straatcontactpersoon Een Straatcontactpersoon is een buurtbewoner die graag iets voor de straat en de buurt wil betekenen. Buurtbewoners kunnen zo zelf bijdragen aan een prettiger en socialer leefomgeving. Door naar elkaar om te kijken en er voor elkaar te zijn. Straatcontactpersoon worden Ben u Straatcontactpersoon of wilt u Straatcontactpersoon worden? Om elkaar te ontmoeten, extra uitleg te geven en eventuele vragen te beantwoorden, organiseren wij een informatiebijeenkomst voor alle (nieuwe) Straatcontactpersonen op: Dinsdag 3 oktober vanaf 15.00 tot 16.30 uur bij Ontmoetingscentrum Post aan Zee (Voorstraat 82a Egmond aan Zee). U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Wij horen graag van tevoren of u hierbij aanwezig wilt zijn. Mail naar Jacqueline Visser van het Sociaal Team Bergen, via Jac[email protected] of stuur haar een appje via 06-46954352.

IVN wandeling Wimmenummerduinen

22 september 2023

Zondag 1 oktober is het weer zo ver

De maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied is deze keer op zondag 1 oktober. Dit is de eerste herfstwandeling van dit najaar en wie is er nu niet benieuwd hoe de planten en dieren zich hersteld hebben van de hete zomer en de natte eerste herfstweken?

Waardoor zijn er kalkarme en kalkrijke duinen ontstaan?

22 september 2023

Zondagmiddag 1 oktober geven IVN-gidsen uitleg

Op zondagmiddag 1 oktober 2023 start een duinwandeling vanaf het IVN gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. De route gaat langs enkele karakteristieke gebouwen in Bergen aan Zee en door de duinen zuidelijk van het dorp. We vertellen iets over de historie van Bergen aan Zee, het beheer van de duinen en de unieke natuur in het grensgebied kalkarm-kalkrijke duinen. Aanvang 14:00 uur. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur, is bedoeld voor volwassenen en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. De kosten zijn € 3,00 p.p. Een duinkaart is verplicht. Te verkrijgen bij de automaat in Bergen aan Zee of via http://www.pwn.nl/duinkaart. Wij verwachten maximaal 15 volwassen. Stevig schoeisel en weersbestendige kleding wordt aanbevolen. Info en aanmelden: Hans Stapel, telefoon 072 850 6484 hans.s[email protected] Aanmelden tot uiterlijk één uur van te voren.

Beweeg & Boetseer Samen in de Week van de Ontmoeting

22 september 2023

Week tegen de eenzaamheid

Vrijdag 13 oktober organiseren de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen en Jacqueline Visser van het Sociaal Team in samenwerking met Sies Vrasdonk een actieve beweeg en boetseer ochtend. In sportcentrum de Beeck staan deze ochtend achtereenvolgens een workshop boetseren en aquasportles PiYoChi op het programma. Het programma wordt georganiseerd in het kader van de Week tegen Eenzaamheid: Ontmoeting en Verbinding, waarbij het ontmoeten en nieuwe contacten leggen voor de deelnemers centraal staat. Aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl. In de week van 28 september t/m 4 oktober worden landelijk honderden activiteiten georganiseerd waarbij het ontmoeten centraal staat en waar mensen samen in actie komen. Ook in de gemeente Bergen wordt deze week aangegrepen om mensen met elkaar in contact te brengen door middel van leuke en gezellige activiteiten. Maar eenzaamheid ervaar je niet in slechts 1 week, daarom is het belangrijk dat er het hele jaar door activiteiten georganiseerd worden. Workshop boetseren en aquasportles Sies is de drijvende kracht achter Stichting Los Zand en verzorgt de boetseerworkshop, zij houdt zich bezig met cultuureducatie wat haar missie en passie is. "Klei is fantastisch! Klei is een natuurlijk materiaal, zacht en toch stevig en je kan er van alles mee doen. Opbouwen, uitrollen, inkrassen, stempelen, afdrukken maken, glad maken, reliëf maken. Je werkt met je handen met klei en dat voelt prettig aan. Voor alle leeftijden is het werken met klei geschikt," vertelt Sies. Tijdens en na de workshop boetseren is er tijd voor een kop koffie of thee en een praatje. Daarna gaan de deelnemers het zwembad in voor een lesje PiYoChi. Bij deze actieve body & mind les combineer je intensieve oefeningen uit de aquasport met evenwichtige houdingen uit Pilates, Yoga en AiChi. Lekker actief je hoofd leeg maken dus. Tijden Vanaf 09.15 uur ben je welkom. De workshop boetseren start om 09.30 uur en zal tot 10.45 uur duren. Van 11.15 tot 11.45 uur gaan we het water in. Tijdens en na afloop van beide activiteiten is er ruimte om nog even gezellig na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Aanmelden en meer informatie Deelname is gratis, aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl. Bij vragen kun je contact opnemen met de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen, Elles Kraakman en Eefke de Vos, via [email protected] / 06-29319401 [email protected] / 06-14418529.

Zwembad Hoornse Vaart start nieuw discoseizoen met thema ‘Onderwaterwereld’

22 september 2023

Spetterende avond vol plezier

Het is tijd om je zwemoutfit en dansschoenen uit de kast te halen, want op zaterdag 23 september begint het nieuwe discoseizoen in zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar. Het belooft een spetterende avond vol plezier, muziek en gezelligheid te worden. Het thema van de eerste disco is 'Onderwaterwereld', waarbij de bezoekers worden meegenomen in een betoverende onderzeese sfeer. Het is ook mogelijk om een kinderfeestje te vieren tijdens de disco. Meer informatie over het discozwemmen, toegangsprijzen, arrangementen en reserveringen is te vinden via www.hoornsevaart.nl/discozwemmen. Elke maand een ander thema Elke maand biedt zwembad Hoornse Vaart de gelegenheid aan zwemliefhebbers om de dansvloer te betreden en te genieten van een unieke zwemervaring. Kinderen tot 13 jaar kunnen maandelijks op zaterdagavond hun moves laten zien tijdens het discozwemmen. De zwembadomgeving wordt compleet omgetoverd in het thema van de maand, waarbij fantasie en feestelijkheid hand in hand gaan. Live DJ Pim draait de beste muziekjes Het hoogtepunt van de avond is de aanwezigheid van live DJ Pim, die de beste deuntjes draait en de dansvloer vult met opzwepende muziek. Het zwembad wordt verlicht met spectaculaire discoverlichting, waardoor een betoverende sfeer ontstaat die alle aanwezigen in de feeststemming brengt. Het snackarrangement, verzorgd door de horeca, biedt de perfecte aanvulling op de avond en laat deelnemers genieten van heerlijke versnaperingen. Voor de opening van het discoseizoen staat het thema 'Onderwaterwereld' centraal. Van zeemeerminnen tot tropische vissen, de bezoekers kunnen zich verheugen op een magische onderzeese wereld. Maar dat is nog niet alles – gedurende het seizoen zullen er nog meer thema's voorbijkomen, zoals Halloween, Glow in the dark, Piraten, Superhelden, Circus en Jungle. Vier je kinderfeestje tijdens de disco! De toegangsprijs voor het discozwemmen bedraagt € 7,10 per kind. Voor elk kind is één begeleider (18+) gratis. Bovendien bestaat de mogelijkheid om een speciaal snackarrangement inclusief toegang tot de disco te reserveren. Voor degenen die een verjaardag te vieren hebben, zijn er speciale kinderfeestjesarrangementen beschikbaar, waarbij de jarige gratis toegang krijgt. Mis dit spetterende evenement niet! De eerste disco met het thema 'Onderwaterwereld' vindt plaats op zaterdag 23 september. Meer informatie over het discozwemmen, toegangsprijzen, arrangementen en reserveringen is te vinden via www.hoornsevaart.nl/discozwemmen.

‘Close Enough’ en Selma Peelen in Hoeve Overslot

22 september 2023

Weer een weekend volle bak muziek

Zaterdag 23 september speelt Close Enough, een semi akoestische band van 6 personen met Hans de Ruiter, Jan Jaap Langereis en Madelon Kooij. Deze 3 van oorsprong klassiek geschoolde muzikanten, delen een voorliefde voor sfeervolle nummers met meerstemmige zang. Daarbij geïnspireerd door bands als Venice, Eagles, Beatles en Steely Dan. "Close Enough" begeleidt zichzelf op gitaar, toetsen, blokfluit en klarinet en worden hierbij ondersteund door muziekvrienden Wim Kueter op gitaar, Paul lodder bas en Michel Nieuwenhuis percussie. Zondag 24 september komt Selma Peelen, die eerder in Overslot heeft opgetreden als duo met Mankes, is als singer/songwriter een goed bewaard geheim. In de underground scene verschijnt ze met enige onregelmatigheid als soloartiest op uiteenlopende podia waar zij imponeert met haar krachtige stem en sterke melodieën, maar bovenal neemt ze je mee naar duisternis en melancholie waar je helemaal in kan verdwijnen. Selma komt deze keer optreden met Iris op bas en Sophie op drums. Aan de oude wanden hangen de schilderijen van teken en schildergroep Karmel van Frits de Nooijer. Zowel op zaterdag als zondag vanaf 15.00 uur voor publiek geopend. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Nachtvlinders kijken bij de schaapskooi in Bergen?

15 september 2023

Meld je nog snel aan! Maximaal 50 deelnemers

Heb jij altijd al eens willen nachtvlinderen met de boswachter? Ga dan met ze mee op zoek naar nachtvlinders tijdens de Nationale Nachtvlindernacht op 16 september in bezoekerscentrum de Schaapskooi in Bergen.

Open Aquafitnessdag in zwembad Hoornse Vaart

22 september 2023

Zondag 24 september

Op zondag 24 september 2023 verwelkomt zwembad Hoornse Vaart sportliefhebbers uit Alkmaar en omgeving voor een bijzondere dag vol gratis aquafitnessactiviteiten. Tussen 10.00 en 12.10 uur biedt het Alkmaarse zwembad een unieke kans om mee te doen aan de Open Aquafitnessdag en om kennis te maken met Aquajump, Aquakickboks en FloatFit. Aanmelden voor deze sportieve ochtend kan via www.hoornsevaart.nl/open-aquafitnessdag. Duik in het plezier van Aquafitness De Open Aquafitnessdag bij zwembad Hoornse Vaart is een geweldige gelegenheid voor deelnemers van alle leeftijden en fitnessniveaus om de voordelen van sporten in het water te ontdekken. De deskundige en gediplomeerde instructeurs zullen bezoekers begeleiden tijdens drie spannende High Intensity Interval Trainingen (HIIT). Flexibel deelnemen De Open Aquafitnessdag biedt deelnemers de flexibiliteit om aan één of meerdere blokjes van 20 minuten deel te nemen, afhankelijk van hun voorkeur en energieniveau. Of je nu nieuw bent in de wereld van aquafitness of een ervaren beoefenaar, iedereen is welkom om mee te doen en te genieten van deze unieke sportervaring. Het volledige programma is te vinden op de website van zwembad Hoornse Vaart. Aanmelden en meer informatie Aanmelden voor de gratis Open Aquafitnessdag is verplicht. Bezoekers kunnen zich eenvoudig inschrijven via www.hoornsevaart.nl/open-aquafitnessdag. Zwembad Hoornse Vaart kijkt er naar uit om bezoekers te verwelkomen voor een dag vol beweging, plezier en gezondheid op zondag 24 september.

Vier keer klein concert in Oude Brandweerkazerne

15 september 2023

Woensdag 20 september 2023 van 20:00 tot 22:00

Vier authentieke artiesten zorgen voor een mooi afwisselend concert. Op deze avond schuiven ook een trompettist en een saxofonist aan! Het belooft weer een fijne avond te worden. Marit Verwer is chansonnière en is daarnaast thuis in uiteenlopende genres: liefst met een vleugje nostalgie. Ze zingt graag wereldmuziek, fado en gipsy- of Roma liederen. Marit is eigenlijk van alle markten thuis. Zij speelt geregeld samen met accordeonist Cees Oud en heeft onder meer gezongen in de band Unicorn. Upstream bestaat uit Chaja van der Heide (zang, slagwerk, gitaar) & André van Solinge (gitaar en zang), twee door de wol geverfde muzikanten. Zij hebben elkaar zeven jaar geleden ontmoet en treden sinds die tijd op door het hele land. Hun repertoire is divers met een onmiskenbare "Upstream handtekening": goed doordachte composities, smaakvol en waar nodig verfijnd gitaarspel, vaak wat gelaagde lyrics en herkenbare lead èn smeuïge samenzang. Jackie zingt, speelt, blaast, lacht en verwondert. Met hemelse melodieën, eigenzinnige teksten en een flinke vleug humor, weet ze het publiek te betoveren. Èn meezingen mag, graag zelfs! Peter Asbeek Brusse is gitarist en contrabassist. Naast het begeleiden van de andere zangers zal hij deze avond ook een aantal nummers ten gehore brengen. De schoonheid van taal verwondert hem en zijn liedjes zijn verhalen die je meenemen naar de eigen ervaring. Bijdrage (incl. koffie/thee) €12,50 of naar draagkracht. Kaarten ad deur of via Hipsy. INFO&TICKETS Woensdag 20 september 2023 van 20:00 tot 22:00 Karel de Grotelaan 21, 1861 KH Bergen, Nederland

Alkmaars Senioren Symphonyorkest zoekt violisten, cellisten en een hoornist

15 september 2023

Openbare repetitie om je 'in de kijker te spelen' op 25 september

Het Alkmaars Senioren Symfonie Orkest (ASSO) zoekt aanvulling. Onder meer violisten, cellisten en een hoornist zijn van harte welkom om de muziekgelederen te versterken.

Appassionata geeft bijzonder concert in Ruïnekerk in Bergen met sopraan Sabine Kirsten

15 september 2023

Zondag 8 oktober; Onder leiding van dirigent Karel Kok

Appassionata geeft, onder leiding van dirigent Karel Kok, op zondag 8 oktober een uniek concert voor koor, sopraan, piano en strijkorkest in de Ruïnekerk in Bergen. Van de Noorse componist Kim André Arnesen wordt het werk ‘The Wound in the Water’ uitgevoerd. Medewerking wordt verleend door Sabine Kirsten uit Alkmaar die met haar prachtige sopraanstem dit stuk een extra dimensie geeft. The Wound in the Water is een bijzonder actueel stuk dat sterk tot de verbeelding spreekt. Het water, de diepten van de oceanen, de waterwezens, ze spreken tot ons en willen beschermd worden en met liefde en zorg gedragen worden als een kind. Er klinkt hoop en verbondenheid in deze muziek. Hoop op bewustwording en liefde voor natuur en medemensen. De componist heeft aan de klassieke technieken nieuwe elementen toegevoegd waardoor een bijzondere klankrijkdom is ontstaan. In die klankrijkdom resoneren koor, soliste en orkest met elkaar en komen de teksten krachtig tot uitdrukking, dan weer majestueus en dan weer intiem. Voor iedere medewerkende en luisteraar kan de betekenis persoonlijk beleefd en geïnterpreteerd worden. De muziek is toegankelijk, fijn om te zingen, te spelen en aangenaam om te beluisteren. Bij aanvang van het concert zal de dirigent een inleiding geven. Tijdens de uitvoering worden natuurbeelden vertoond met de teksten welke gezongen worden om zo de schoonheid van de muziek te ondersteunen. De aanvang is 15.00 uur, einde 16.30 uur. De kerk is om 14.30 uur open voor publiek. De toegang bedraagt € 20,00, kinderen tot 16 jaar € 10,00. Er kan bij de ingang alleen contant betaald worden. Kaarten voor dit indrukwekkende concert zijn bij de ingang verkrijgbaar. Reserveren wordt aanbevolen en kan via info@muziekpraktijkkarelkok.nl of telefonisch via nummer 06-51661564

Eerste Live muziekavond van het seizoen in JOEB

15 september 2023

Het gaat weer los met bandjes uit de omgeving

Zaterdag 16 september is weer de eerste live muziekavond van het seizoen in Joeb. We hebben twee leuke bandjes uit de omgeving gestrikt om hun kunsten te komen vertonen. Murkinbone uit omgeving Amsterdam, en Recap uit omgeving Alkmaar. Het belooft weer een gezellige avond te worden, dus zorg dat je erbij bent. Entree is gratis! Joeb opent zijn deuren vanaf 20:00 uur.

Hoe de Egmondse Abdij ten onder ging…

15 september 2023

Op vrijdag 22 september kunt u horen hoe dat kon gebeuren?

Precies 450 jaar geleden vond het beleg van Alkmaar plaats. Deze strijd had ook een enorme invloed op de drie Egmonden. Zo werden in 1573 niet alleen het Slot op den Hoef en de Slotkapel in brand gestoken, ook de majestueuze Abdij van Egmond werd verwoest. Amateurhistoricus Paul Buitenhuis schreef een boek over de ondergang van de abdij en komt op vrijdag 22 september vertellen over de achtergrond van deze verwoesting. Wie besloot daartoe en waarom? Was het brandstichting of toch niet? Was de Abdij nou beschermd verklaard of toch niet? De lezing begint om 20.00u . Toegang kost €5 en reserveren wordt aangeraden (vol = vol). Een plaats reserveren kan online via huysegmont.nl/agenda of aan de balie van Huys Egmont.

Lekker zondagochtend op tijd er uit en korren in de branding

15 september 2023

Zondag 17 september

De temperaturen zijn nog lekker en in de zee is er veel leven. Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen. Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken. Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in. Na een "trek" wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is. Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, zeesterren, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen. Zondag 17 sept. om 10 uur wordt er gestart vanuit het IVN gebouw "Parnassia". Het duurt ongeveer 1,5-2 uur en kost 3,00 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes IVN centrum Parnassia volgen. Let op: het is betaald parkeren.

Open Monumentenweekend in Hoeve Overslot

8 september 2023

Twee vaderlandse gitaarmonumenten spelen op zondag

Komende zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumenten Weekend in Nederland, waarbij Hoeve Overslot natuurlijk niet mag ontbreken als oudste hofsteden van NH uit ca. 1550. Zowel zaterdag als zondag zijn we vanaf 15.00 uur voor publiek geopend, en op de zondag spelen er twee gitaarmonumenten uit de vaderlandse rockgeschiedenis, Ralph de Jongh met Tim Birkenholz op het podium van de oude Hoeve. Aan de oude wanden hangen de schilderijen van teken en schildergroep Karmel van Frits de Nooijer. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Aan Tafel met… Armando Jongejan

8 september 2023

Donderdag 14 september in PostaanZee

De in Egmond aan zee geboren en getogen fotograaf komt de toehoorders graag vertellen over zijn leven en werk van de afgelopen jaren. Armando Jongejan (Egmond aan Zee - 1960) is na de opleidingen reportage- en vakfotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn werkzaam als freelance fotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een thematische aanpak. Als documentair fotograaf maakt hij graag contact met mensen in hun eigen omgeving. Hij is benieuwd hoe ze wonen, werken en leven. Naast foto’s levert dit ook mooie gesprekken op. Sinds 1990 heeft Armando Jongejan regelmatig geëxposeerd, onder andere in het Hasselblad Image Centre - Utrecht, FOAM Fotografiemuseum - Amsterdam, Nederlands Fotomuseum - Rotterdam, Comeniusmuseum - Naarden, Galerie Mauritian - Tallinn (Estland), Städtisches Museum - Halberstadt (Duitsland), Photo Gallery Fenton House - Bath (Engeland), Fotogalerie Esprit - Pilzen, Jan Amos Komenský Museum - Uherský Brod (Tsjechië), Photography Museum of Lishui (China), FotoFestival Naarden 2019 en FotoFestival Pelt 2021 (België). Eerder gepubliceerde fotoboeken van Armando Jongejan: Egmondse dorpsportretten (1996), Van binnenuit (2000), Licht uit, deur op slot (2001), Een zoektocht (2004), Thuiskomen (2011), Monnikenleven (2018), Made in China (2020), The Battle of Hürtgen Forest (2020) en Abtszegening (2021). Zijn werk is gepubliceerd in diverse (foto)tijdschriften en boeken. Daarnaast is werk van Armando opgenomen in de collecties van het Regionaal Archief Alkmaar, in de Photography Museum of Lishui (China) en in particuliere- en bedrijfscollecties. Egmondse dorpsportretten werd in 1996 gepubliceerd en was het eerste fotoboek van Armando (uitverkocht). In die periode wilde hij de snelle veranderingen in zijn leefomgeving vastleggen. Hij schreef hierover: “Wat nu nog vanzelfsprekend is, kan in de (nabije) toekomst definitief tot het verleden behoren.” De tijd staat niet stil. Sinds 1996 is er veel veranderd. Mensen zijn overleden. De groenteboer en de SRV-wagen zijn uit het straatbeeld verdwenen. Waar eens de speeltuin was staat nu een hotel. De viskar op het Pompplein is er niet meer, net als de bakkerij in de Julianastraat en de zuivelwinkel in de Noorderstraat. Ruim 25 jaar later vond Armando de tijd rijp om opnieuw een fotoreportage te maken over zijn leefomgeving. In 2022 en 2023 heeft hij een aantal momenten uit het dagelijkse leven in Egmond aan Zee vastgelegd en verzameld in dit boek. Zo ontstaat wederom een tijdsbeeld. Hij fotografeerde mensen op zee, op het strand, in de duinen en in het dorp. Tot de Blauwe Paal. De lezing is bij PostaanZee en start om 13.30 uur met een inloop vanaf 13.00 uur. Voor deelname en koffie/ thee vraagt PostaanZee een vrijwillige bijdrage.

Streekmarkt bij Broeker Veiling

8 september 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september

Komend weekend staat de hele regio bol van de activiteiten rond en in relatie tot de Open Monumentendagen. Een van die activiteiten is een gratis toegankelijke streekmarkt bij de Broeker Veiling. Dus wilt u eens een stapje verder buiten de deur...

Laatste Roots Market op vrijdag 8 september

1 september 2023

De laatste keer dit seizoen, mogelijk in fraai nazomerweer...

Het is inmiddels een traditie aan het worden: de Roots Market aan de Boulevard Noord in Egmond aan Zee. Een gezellige 'slenter-en-niets-aan-de-hand-markt' met bijzondere deelnemers en inspirerende producten.

Breng een bezoekje aan Landgoed Marquette

1 september 2023

Tijdens Open Monumentendagen twee excursies op 10 september

In het kader van de Open Monumentendag 2023 organiseert beheerder PWN twee excursies op Landgoed Marquette. Tijdens deze excursie neemt de boswachter u mee op het landgoed en vertelt over het ontstaan, de belangrijke kenmerken en bijzondere planten en dieren van dit landgoed. Al wandelend richt hij zijn aandacht op de rijke historie van het landgoed dat al dateert uit de 13e eeuw. Ook is er uitleg hoe dit landgoed beheerd wordt en wat de toekomstplannen zijn. De excursie duurt ongeveer 1,5 uur. Reserveren is verplicht. Trek stevige schoenen of laarzen aan, het kan modderig zijn. Indien mogelijk komt u op de fiets.

Gebruik de Nationale Monumentendag voor een bezoek aan een molen of polderhuis

1 september 2023

Volgend weekend is het zover

Op 9 en 10 september vindt de Nationale Monumentendag plaats. De 16 molens en gemalen die in bezit zijn van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier openen dat weekend de deuren voor publiek. Acht objecten in de regio Alkmaar zijn toegankelijk tijdens dit evenement. Iedereen kan gratis komen kijken en leren over de manieren hoe we al eeuwenlang droge voeten houden in Noord-Holland.

Op zoek naar grote grazers tijdens IVN-wandeling rond Schaapskooi

1 september 2023

Deze verrichten nuttig werk voor de biodiversiteit

Zondag 10 september neemt IVN gids Willem Babyn U mee op een zoek-tocht door het duingebied. Grote grazers zoals schotse hooglanders en konikpaarden doen het voorwerk voor kleine grazers zoals konijnen. Zij zijn belangrijk voor het duinbeheer als “natuurlijke grasmaaiers” zodat de duinvalleien niet dicht-groeien. Vlinders, bijzondere planten en insecten krijgen meer ruimte en hebben hier weer hun voordeel bij. En het wordt zo een prachtig gebied voor oa. duinhagedis, boompieper en andere vogels. Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen! De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaart-automaat bij de parkeerplaats). Er geldt een bijdrage van 3,00 pp. Kinderen en leden IVN/KNNV gratis.

Mooie en vooral bijzondere songs met Hurryman in Hoeve Overslot

1 september 2023

Luisteren en genieten

Op zondag 3 september speelt singer/songwriter Rob van de Plas alias The Hurryman in Hoeve Overslot. Ooit begonnen in de legendarische Spivs begin jaren 80 uitgegroeid tot een muzikant met mooie, maar vooral bijzondere songs die goed tot hun recht komen in de bijzondere ambiance van Hoeve Overslot. Lekker zitten en luisteren. Aan de oude wanden hangen de schilderijen van teken en schildergroep Karmel van Frits de Nooijer. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Spektakelstuk in het Stadhuis van Alkmaar

1 september 2023

Stadhuis Alkmaar als werkplek

Het monumentale Stadhuis van Alkmaar als werkplek, hoe mooi is dat? Het is nu tijdelijk mogelijk tijdens het evenement Met Eigen Ogen. Tot en met 8 oktober wordt het Stadhuis omgetoverd tot een audiovisueel spektakel waar de Alkmaarse geschiedenis centraal staat. "Met Eigen Ogen is speciaal ontwikkeld voor het jubileum van 450 jaar Alkmaar Ontzet. De verhalen van de heldhaftigheid en veerkracht van de stad en haar inwoners komt hier tot leven. Het is bijzonder hoe deze belangrijke geschiedenis uitgebeeld wordt door onder andere 360 graden videoprojecties en special effects" zegt Esmee Bakker van de organisatie. Stadhuis van Alkmaar Voor dit evenement was maar één locatie perfect: het Stadhuis van Alkmaar. "Je staat daar letterlijk ín de geschiedenis; hier kreeg het stadsbestuur de belegering van Alkmaar voor haar kiezen, 450 jaar geleden", aldus Esmee. Het gebouw is normaliter niet voor publiek toegankelijk, maar wel nog steeds bedrijvig. Zo kan je er trouwen, vergaderen en houdt de burgemeester er kantoor. Vrijwilligers gezocht De organisatie is nog op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers. "We hebben al een mooi team van vrijwilligers, maar Met Eigen Ogen is dagelijks open dus het zijn veel diensten. Je hoeft geen ervaring te hebben, iedereen is welkom. We geven graag de kans om nieuwe vaardigheden te leren en nieuwe mensen te ontmoeten", vertelt Esmee. Er zijn verschillende rollen beschikbaar, zoals bij de kassa en de audioapparatuur uitgifte, maar ook in de monumentale zalen van het Stadhuis, waar de tour zich doorheen begeeft. Je kunt zelf aangeven wanneer en hoe vaak je beschikbaar bent. Mis het niet en meld je nu aan! Stuur een e-mail naar [email protected] o.v.v. Vrijwilliger Met Eigen Ogen. Voor meer informatie over het evenement kun je terecht op www.meteigenogen.nl.

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen

25 augustus 2023

Op zondag 3 september 2023

De maandelijkse IVN-wandeling op zondag 3 september kan nog een zomerse tocht worden, maar er zullen zeker tekenen van de herfst te zien zijn. De zuurbes (zie foto RdR) heeft weer bessen, onder meer voor de vogels. Op de landjes van het zeedorpenlandschap ten noorden van Egmond aan Zee is de oogst weer binnengehaald. Een aantal vogels is al zuidwaarts, een aantal is er nog. Het pad is vaak mul, dus stevige schoenen aanbevolen. U dient zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat te zorgen. ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage van € 3,00 per persoon te betalen met gepast geld wordt op prijs gesteld. We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord bij het parkeerterrein aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U wordt verzocht zich uiterlijk één dag van tevoren aan te melden via e-mail: [email protected]

‘Kunst aan Zee’ in Natuurvriendenhuis Bergen aan Zee

25 augustus 2023

Expositie Martine Ansingh

Martine Ansingh, 1965, geboren en getogen in Bussum, woont en werkt nu al 20 jaar in Schoorl waar zij haar atelier heeft. Martine schildert veelal met acrylverf maar de laatste tijd gebruikt zij steeds vaker druktechnieken in haar werk. Ze laat zich inspireren door haar omgeving, de natuur van de Schoorlse Duinen, maar ook door beelden, geuren en mensen in haar omgeving die zij probeert om te zetten in haar werk. Ze werkt vaak met eigen fotomateriaal uit haar omgeving. Deze gebruikt zij als uitgangspunt voor o.a. meer abstracte drukken. De laatste maanden is zij veelal bezig linoleum drukken te maken en gebruikt daarbij de basis kleuren wit, zwart, geel rood en blauw. website : www.martineansingh.com Onder het motto “Kunst aan Zee” biedt Natuurvriendenhuis Het Zeehuis kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te exposeren. Twee maanden lang hangt hun werk in de hal van Het Zeehuis en is dan overdag door iedereen te bewonderen. Het adres van Het Zeehuis is Verspyckweg 5, 1865 BJ Bergen aan Zee.

Laatste kunstmarkt van dit seizoen

25 augustus 2023

Zondag 27 augustus op de boulevard

Zondag 27 augustus is de vierde en laatste kunstmarkt in Egmond aan Zee van dit jaar. Meer dan veertig kunstenaars zullen verassen met vele invalshoeken van kunst. Zij presenteren een zeer breed scala aan kunstvoorwerpen, objecten, schilderijen, ect. De markt is van 10:00 tot 17:00. Kunstenaars van uit het hele land (en zelfs van over de landsgrenzen), maar ook van hier, presenteren hun kunst.

De 42e editie van Bergen Live komt er aan

25 augustus 2023

Line-up van festival is bekend

Op vrijdag 1 september gaat Bergen Live 2023 van start. De programmering is compleet, met bekende namen zoals de Zweedse gitarist Paulo Mendonca, Tristan, Edison winnaars Barrelhouse, De Erwin van Ligten band met Ton Dijkman en een fantastische Hazes Undercover band maken deel uit van het geheel.

Voorbereidingen Hoeverveiling starten deze week

25 augustus 2023

Doe mee en bedenk een leuke kavel om te verkopen

Komende week gaan de voorbereidingen weer van start voor de Hoeverveiling die dit jaar gaat plaatsvinden op zaterdagavond 4 november. In Egmond aan den Hoef ontvangen de bewoners een formulier in de bus met daarop informatie en de vraag om goederen die geveild kunnen worden aan te bieden. Houd uw brievenbus in de gaten.

Abdijmarkt in Egmond-Binnen

8 september 2023

Op zaterdag 9 september

Op zaterdag 9 september vindt de Abdijmarkt plaats in Egmond-Binnen. Maak kennis met (en proef!) de vele producten van de abdij.

Sweet Mary Jane in Hoeve Overslot

25 augustus 2023

Gitaarhelden met blues rock uit de 60'er en 70'er jaren

Op zondag 27 augustus speelt Sweet mary Jane in Hoeve Overslot. Sweet Mary Jane, samen meer dan 100 jaar op het podium, een power-trio geformeerd rond frontman Fred van Willigen. De band is geïnspireerd door de gitaarhelden van de Blues Rock uit de jaren 60 en 70. De band maakt al een aantal jaren naam in de blues-scene en staat stevig genoteerd als op 1 na meest geboekte blues-act van Nederland. Covers van onder andere Rory Gallagher, Stevie Ray Vaughan, en Jimi Hendrix maar inmiddels ook een groot aantal eigen songs. Fred, op de gitaar en zang, speelt al 50 jaar in bands en speelde o.a. in voorprogramma's van Golden Earring, Sandy Coast, Rory Gallagher en Luther Allison. Zodra de mannen het podium betreden ontstaat er een wervelende show waar de energie vanaf spat. Ze houden niet van ingewikkeld, het motto is "All You Can Eat". Aan de oude wanden hangen de schilderijen van teken en schildergroep Karmel van Frits de Nooijer. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Gezellige zondag bij PostaanZee

25 augustus 2023

Grote opkomst, vervult behoefte bij alleenstaanden

Zondag 3 september is er weer een gezellige zondag bij PostaanZee te beleven. Het is gebleken dat de zondag voor alleenstaande mensen vaak als stil en saai wordt ervaren. Daarom is een jaar geleden gestart met wisselend een High Tea en lunch op iedere eerste zondag van de maand. Dat bleek een succes, met een grote opkomst. Tijdens de zomermaanden is er een tijdelijke stop geweest. Maar vanaf september gaat dit weer iedere maand gebeuren, met nu een lunch op 3 september. Nog niet bekent met de lunch bij PostaanZee? Laat je jezelf dan eens verassen, en kom het proberen. Zo verandert een stille zondagmiddag zomaar in een heel gezellig samenzijn. Wel even langskomen tijdens de openingstijden om je aan te melden en te betalen. De start van de lunch is om 12.30 uur met een inloop vanaf 12.00 uur. Kosten € 5,- per persoon. Tot ziens bij Postaanzee

Terug