Deel

Jac Bisschops en Mauro Staccioli in Galerie Conny van Kasteel

Tot 3 september te zien

Jac Bisschops en Mauro Staccioli in Galerie Conny van Kasteel

In galerie Conny van Kasteel in Egmond aan Zee is nog t/m 3 september expositie 84 te zien. De kunstenaars zijn Jac Bisschops en Mauro Staccioli. In 2002 hebben zij ook samen geëxposeerd.

Jac Bisschops (1952)
Eenvoud, verstilling en transcendentie vormen de kern van zijn werk.
De schilderijen kenmerken zich door een heldere compositie in subtiele kleuren en ontvouwen zich als fijn gestemde klanken in de ruimte.
In zijn schilders-oeuvre van 40 jaar, bouwt hij verder op het gedachtegoed van o.a. Piero della Francesca, Piet Mondriaan, Ives Klein en Andrei Tarkovski. Tevens laat hij zich inspireren door klassieke en hedendaagse religieuze muziek.
Zijn levensbeschouwing is georiënteerd op de filosofie van de Tao Te Ching.
Jac Bisschops volgde zijn kunstopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Maastricht, 1974 – 1979.

Kunstwerken van hem zijn opgenomen in diverse collecties o.a. : Stedelijk Museum Amsterdam, het Mondriaanhuis Amersfoort, Museum Ritter Waldenbuch Duitsland, Espoo Art Museum Espoo Finland, ABN-AMRO, KPMG, DSM, SABIC, Ymere en Loyens & Loeff.

Naast autonome kunstwerken heeft Jac Bisschops diverse kunstopdrachten uitgevoerd voor o.m. Rijksgebouwendienst, gemeente Amsterdam, gemeente Leiden en particuliere bedrijven.

In 2010 heeft hij in opdracht van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge een nieuwe kruisweg gerealiseerd. Deze ‘Kruisweg van de Verstilling’ is permanent in de kathedraal te bezichtigen.

In 2014 realiseerde Jac Bisschops, in opdracht van het AZ Maria Middelares Ziekenhuis te Gent een Kapel in het nieuwe ziekenhuis.
Zie: www.jacbisschops.nl

Mauro Staccioli
Staccioli (1937 – 2018) woonde en werkte in Milaan. Staccioli volgde tot 1954 een kunstopleiding aan het Instituto Statale d’Art. Hij was docent aan instituten in Cagliari en Lodi. In 1968 volgde zijn benoeming aan de Accademia di belle Arti di Brera in Milaan.

Sinds eind zeventiger jaren was hij werkzaam als omgevingskunstenaar met land art en site specific projecten. Zijn werken zijn vooral geometrisch-abstract: de cirkel, het vierkant, de driehoek. Hij noemt zijn werken Sculpture-Interventions.
Zijn beelden van cortenstaal of beton en staal vormen door hun enormiteit een geweldig contrast met de natuurlijke omgeving –vlaktes, Bergen en bossen- of bebouwde omgeving –zelfs ín gebouwen- , die erdoor omvangen wordt, of doorsneden. Ze zijn te zien (geweest) in Volterra, Venetië, Köln, Andorra, Santa Monica (USA), Taoyan(Taywan), Rome, Brussel, München(gladbach), Vorst, etc. etc. In tal van galeries zijn ontwerpen aanwezig, ook in Egmond.

Hij nam in 1976 en 1978 (met zijn werk Muro- een vierkant in cement uitgevoerd) namens Italië deel aan de Biënnale van Venetië. Staccioli werd uitgenodigd voor Köln Skulptur 2 (2000/2001), 3 (2001/2003), 4 (2007/2009) en 5 (2009/2011) in Skulpturenpark Köln in Keulen. Werken van Staccioli bevinden zich in musea, beeldenparken en in de openbare ruimte in vele steden in Europa en de Verenigde Staten, maar vooral in België (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en in Italië (onder andere Vent’anni prima (1988) in het Centro per l’arte contemporanea Luigi Pecci in Prato).

De expositie is tijdens uw wandeling door de Noorderstraat uitstekend van buitenaf te bezien. Wilt u naar binnen, bel dan 06-22546602 .

Foto 1, Mauro Staccioli. Foto 2 Jac Bisschops.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Jac Bisschops en Mauro Staccioli in Galerie Conny van Kasteel Jac Bisschops en Mauro Staccioli in Galerie Conny van Kasteel

Meer 'Agenda':

Veteranenmiddag voor Bergense veteranen

24 mei 2024

Zaterdag 22 juni; aanmelden vooraf noodzakelijk

Op zaterdag 22 juni 2024 organiseert de gemeente Bergen een veteranenmiddag voor onze veteranen. De bijeenkomst is van 15.30 tot 18.00 uur in Restaurant Studlers, Breelaan 26 te Bergen. Het is actueler dan ooit: oorlog en de gevolgen daarvan. Er zijn misschien wel meer brandhaarden in de wereld dan we ons hadden kunnen voorstellen. Om de mannen en vrouwen te eren die voor ons ooit de strijd zijn aangegaan is er de Landelijke Veteranendag. Ook lokaal hebben we aandacht voor onze veteranen: de Bergense Veteranenmiddag is op zaterdag 22 juni en vindt dus plaats voorafgaand aan die landelijke Veteranendag op 29 juni in Den Haag. ‘Ook in de mooie gemeente Bergen willen we dit jaar weer onze erkenning en waardering laten blijken voor onze veteranen in dienst van de vrede, nu en in het verleden’, aldus burgemeester Lars Voskuil. Voor alle veteranen Veteranen die in de gemeente Bergen wonen zijn van harte welkom. Veteranen die zijn geregistreerd bij de Stichting Veteraneninstituut in Doorn hebben een persoonlijke uitnodiging gehad. Bent u oorlogsveteraan, maar niet geregistreerd bij de Stichting Veteraneninstituut? Dan bent u ook van harte welkom met uw introducee (partner, begeleider). Dit geldt ook voor veteranen die nog in actieve dienst zijn. De Veteranendag is speciaal voor al die helden die voor ons in het belang van de vrede strijden en hebben gestreden over ter wereld. Aanmelden U kunt zich aanmelden per email of telefonisch bij Marion Tromp, kabinetszaken gemeente Bergen. Telefoon: 088 909 70 73 of e-mail: [email protected]. Als u vragen heeft, dan kunt u ook contact opnemen met Marion Tromp.

Hoeverdorps Pub Quiz op zaterdag 8 juni

24 mei 2024

Georganiseerd door Muziekvereniging Lamoraal van Egmont

Op zaterdag 8 juni organiseert muziekvereniging Lamoraal van Egmont een echte Pub Quiz in dorpshuis De Hanswijk. In verschillende rondes komen er vragen voorbij over de meest uiteenlopende onderwerpen, ondersteund met muziek door een enthousiast orkest. Zo kun je je kennis testen over dieren, maar ook over sport of weet je toch meer over films? Een muziekronde kan natuurlijk niet ontbreken. De verschillende categorieën bieden een uiteenlopende quiz om samen met je familie of vrienden aan deel te nemen. Een team mag bestaan uit maximaal 6 personen.

Swim to fight Cancer: 135 deelnemers gaan te water voor het goede doel

24 mei 2024

Zondag 9 juni gaat het spektakel van start

Op zondag 9 juni aanstaande vindt de Swim to Fight Cancer Alkmaar plaats. Ruim 135 zwemmers trotseren de Alkmaarse wateren (het kanaal en de grachten) om samen donaties op te halen voor door KWF goedgekeurd kankeronderzoek en twee lokale goede doelen: de Oncologieafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep en 't Praethuys aan de Westerweg. Er zijn drie disciplines: 500 meter voor kinderen (vanaf 10 jaar) en 1.000 meter of 2.000 meter voor volwassenen (vanaf 16 jaar). Deelnemers die twee kilometer afleggen, starten aan de Noorderkade, zwemmen via het Noordhollandsch Kanaal langs het Victoriepark richting de Accijnstoren, steken over naar het Luttik Oudorp, waarna zij via de Zijdam en Voordam weer finishen op de Noorderkade. Een monumentale route, waarbij de oude én nieuwe stad met elkaar verbonden zijn. Deelnemers die 500 en 1.000 meter zwemmen, blijven op het Noordhollandsch Kanaal

IVN wandeling rond De Westert en De Bleek

24 mei 2024

Op woensdag 29 mei om 19 uur

Op woensdag 29 mei gaan IVN-gidsen van 19.00-21.00 uur weer met u zwerven door het PWN-duingebied. De Bleek en de Westert behoren tot de oude duinen en zijn eeuwenlang door de mens in gebruik geweest. Voor landbouw, het weiden van vee, het bleken van linnen en voor de bollenteelt. Dat heeft geleid tot het kenmerkende open ‘nollen’ landschap. Door juist beheer houdt PWN deze waardevolle restanten van de oude duinen in stand. De gidsen vertellen u van alles over de cultuurhistorie, landschap en beheer, flora en fauna. Er kunnen maximaal 12 mensen mee, die zelf voor een duinkaart dienen te zorgen. Aanmelden is noodzakelijk via mail: [email protected] . Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro p/p. Door de aanwezigheid van teken wordt dicht schoeisel en bedekkende kleding aanbevolen. Vertrek: 19.00 uur, parkeerterrein PWN, Oude Schulpweg, Egmond-Binnen (naast restaurant Nieuw Westert).

Wittebroodconcert in Slotkapel: unieke samenstelling uitvoerend gezelschap

20 mei 2024

Benefietconcert op zondag 26 mei van 15 tot 17 uur

Een uitnodiging om met de familie Wittebrood een muzikale middag in de Slotkapel te verzorgen kun je natuurlijk niet weigeren. Deze middag vindt plaats op zondag 26 mei van 15.00-17.00 uur. Voor de familie Wittebrood is de slotkapel de plek in Egmond aan de Hoef met mooie herinneringen. Jaren geleden speelden de ‘Wittebroden’ al in de slotkapel met het kamerorkest van de fanfare Lamoraal van Egmont o.l.v. Frans Alleman. Zijn arrangementen van o.a. Mozart, Chopin en Beethoven klonken prachtig in de akoestiek van de kapel. Ter gelegenheid van de restauratie van het orgel speelde een Wittebrood met organist Jan Jongepier en tijdens een “Vaderdag Concert” speelden de jonge Wittebroden de sterren van de hemel voor Wittebrood senior. Het is dan ook met trots dat de Slotkapel deze traditie mag voortzetten en een concert met de ‘Wittebroden’ mogen verzorgen. Het gaat om een benefietconcert, dus de hele opbrengt komt ten goede aan het onderhoudsfonds van de Slotkapel. De toegangsprijs is €15,= per kaart (inclusief één consumptie). Om kaarten te bestellen kunt U gebruik maken van het aanmeldingsformulier (voor 24 mei), kunt u een e-mail sturen naar: [email protected] of bellen naar: 072-5065973. Komt allen en geniet van dit bijzonder concert. Slotkapel, Slotweg 19, 1934CM Egmond aan den Hoef. Vader en Moeder Wittebrood zeggen zelf over het concert: Onze zoon Siebe is in 2015 in de slotkapel getrouwd maar helaas enkele jaren later overleden. We zullen hem niet vergeten en mede daarom hebben we zijn vrienden uitgenodigd om samen met ons dit concert te verzorgen. Een uitzonderlijk concert met een uitzonderlijke bezetting. Voor de pauze het koperkwintet vader Martin, moeder José, zoon Jelle, dochter Maaike en zoon Okke natuurlijk aangevuld met zijn vriendin Zenzi, onze altsaxofoon spelende schoondochter, schoonzus en moeder van Duux Wittebrood. Na de pauze een gemêleerd gezelschap van koperblazers, houtblazers, percussie, zang, (bas) gitaar en toetsen. Op het programma o.a. muziek van Tielman Susato, Dukas, Temptations, Stevie Wonder, Abba, Freddy Mercury, Toto, Dire Straits, Phil Collins, Lady Gaga en meer……… We hebben al veel plezier met de repetities vooraf en hopen op een mooi concert met een goed gevulde Slotkapel. Familie Wittebrood en Friends

Blue Coat in muziekcafé Soigné

24 mei 2024

Op zondag 26 mei met jazz, blues, bossanova en popmuziek

Op zondagmiddag 26 mei speelt Blue Coat van 16.00 tot 18.00 uur in muziekcafé Soigné. Blue Coat is een band met invloeden van jazz, blues, bossanova en popmuziek. De zeskoppige formatie speelt een aantrekkelijke mix van bovengenoemde muziekgenres.

Sjeu de Binders seizoen 2024 van start

17 mei 2024

Iedere woensdag weer spelen in Egmond-Binnen

Op woensdagavond 22 mei vindt de eerste jeux de boules avond van de Sjeu de Binders op het Kerkplein van Egmond-Binnen plaats. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom om op ontspannen wijze een partijtje jeux de boules te spelen bij de inmiddels 24 jaar bestaande Sjeu de Binders vereniging.

Ode aan 200 jaar KNRM op donderdag 23 mei

17 mei 2024

10-tallen (internationale) reddingboten varen van IJmuiden naar Amsterdam

Op donderdag 23 mei varen tientallen reddingboten vanaf 12.00 uur in een speciale intocht samen van IJmuiden naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Speciaal voor de 200e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) brengen tientallen historische, moderne én internationale reddingboten een ode aan 200 jaar vrijwillige redders op het water. Naast de reddingboten van de KNRM varen reddingboten van zusterorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland mee naar Amsterdam. Alle reddingboten zijn zaterdag 25 mei toegankelijk voor het publiek via Het Scheepvaartmuseum. Onder begeleiding van de Politie en Port of Amsterdam varen de reddingboten in linie richting Amsterdam, een indrukwekkend schouwspel.De intocht begint om 12.00 uur in IJmuiden met het schutten in de Kleine Zeesluis. Omstreeks 15.00 uur komt de intocht aan bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Inschrijving Bankoe Games gaat van start

17 mei 2024

Onderdeel van het Zomerfestival 2024

Het Bankoe-avontuur van 2024 gaat binnenkort van start. Op zondag 26 mei om 15:00 uur kunnen de teams zich inschrijven in het proeflokaal van Sancti Adalberti aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef. Het proeflokaal maakt van de inschrijfmiddag alvast een feest. “Het belooft een gezellig voorproefje voor het zomerfestival te worden dus neem alvast de supporters mee” Aldus de vriendengroep die de Bankoe-Games organiseert. Als je je wilt inschrijven kan dit met een team van acht personen. De belangstelling om mee te doen lijkt groter dan vorig jaar. Kom dus op tijd is het advies, want er is een maximaal aantal teams dat zich in kan schrijven. De Bankoe Games zijn op zaterdag 13 juli. Thema Net als vorig jaar staan de spelen in het teken van een thema. Dit thema wordt door de vriendengroep van de Bankoe-Games binnenkort onthuld. De teams kunnen hun fantasie de vrije loop laten bij het samenstellen van de outfit en ook veel spellen zullen in dit thema staan. In het spannende finalespel kunnen de teams de felbegeerde hoofdprijs en natuurlijk eeuwige roem winnen. Zowel voor de deelnemers als toeschouwers belooft het weer een hilarische dag te worden. Zomerfestival Egmond De Bankoe-games zijn onderdeel van het Zomerfestival in Egmond aan den Hoef dat van 11 t/m 14 juli plaats vindt. Tijdens het zomerfestival is nog veel meer te doen. Denk aan de grote vrijdagmiddagborrel, de bekende kortebaan draverij en een feesttent. Elke dag treden er artiesten op. Namen als Dries Roelvink, Sven Versteeg en Davey Bindervoet zullen komen optreden. De volledige Line-up zal binnenkort worden gepubliceerd. Houdt de socials en www.festivalegmond.nl in de gaten om op de hoogte te blijven.

Hoever Dorpsfeest: waan je voor even helemaal terug in de Middeleeuwen…

17 mei 2024

Op de Slotruïne: Compagnie van Breederode op zaterdag 8 juni

Op de slotruïne waan je je in de middeleeuwen. Huys Egmont heeft de Compagnie van Breederode bereid gevonden om ons kennis te laten maken met hoe mensen in de middeleeuwen leefden. ​ ​Kwakzalvers, heksen en nonnen Als het om de beroepen van weleer gaat, is Theatervereniging de Flierefluiters de aangewezen groep om deze tot leven te brengen. Op de markt kun je de narren van het kasteel tegen het lijf lopen en als je je niet zo lekker voelt, staat de kwakzalver voor jou gereed. Wil je je eigen toekomst weten? Spannend! Schuif aan in de tent van de waarzegster en je weet waar je aan toe bent. Heksen hadden het in vroeger tijden zwaar en ze waren hun leven niet zeker. We hebben er toch twee gevonden, maar kijk uit! En uit het klooster van weleer is zal een non ons helpen om op het rechte pad te blijven.

Visserijdag Egmond 2024: Ontdek de spannende verhalen rond Egmonds nautische geschiedenis

17 mei 2024

Je komt ogen en oren te kort...

Het is nog even weg, maar zet het vast in uw agenda: de Visserijdag Egmond komt er weer aan. Op 15 juni, nadat de herdenking op 14 juni is geweest, barst het Egmondse spektakel weer los.

Avondvierdaagse Egmond komt er weer aan!

17 mei 2024

Drieënveertigste editie start op maandag 3 juni

Op maandag 3 juni 2024 start alweer de drieënveertigste editie van de avondvierdaagse vanuit Egmond aan den Hoef. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer. De routes zijn verdeeld over 5 dagen, naar eigen keuze kan een ‘rustdag’ worden ingelast. De 5 en 10 kilometer routes mogen afgewisseld worden.

The Wall in Muziekcafé Soigné

17 mei 2024

Voor de liefhebbers van pop & rock

The Wall is een vijfkoppige band uit Alkmaar en omstreken. Bezetting; Zangeres en ukelele, slaggitarist en zanger, sologitarist en zanger, percussionist en bassist en backing vocals. Daarbij verpakken ze onder andere good oldies in een nieuwe jas.

Open Dag bij Techniek voor Kinderen De Egmonden

10 mei 2024

Een kijkje achter de (technische) schermen van succesformule

Zaterdag 11 mei 2024 van 10:00 tot 16:00 uur is er in de voormalige Boswaid-school in Egmond aan den Hoef een Open Dag, georganiseerd door de groep vrijwilligers die Techniek voor Kinderen (TvK) in de Egmonden vormgeven en begeleiden.

Alkmaars Straatorkest (ASO) ‘Voor Kinderen van Morgen’

24 mei 2024

Lied is nog actueler geworden...

Ruim 25 jaar geleden zong het ASO het lied “Na zoveel jaar”. Dat lied eindigde met de tekst “…voor kinderen van morgen veel te gauw...”. Die kinderen van toen hebben inmiddels nu ook weer kinderen en het lied is nog actueler geworden dan in die tijd. Voor het belang van deze kinderen en kleinkinderen brengt het Alkmaars Straatorkest een bruisend programma vol nieuwe liederen. De teksten hiervoor zijn voor het grootste deel door hen zelf geschreven in de afgelopen 2 jaar. Ze gaan over allerlei zaken die hen, maar ook het publiek, bezighouden in deze roerige tijden. Zo wensen ze de kiezers die het klimaatprobleem ontkennen veel succes en dommedidommen ze met de meelopers mee. Het ASO maakt van Nederland een fantastisch vakantieland, zodat vliegen niet mee hoeft en staat vol vraagtekens voor de aanmeldzuil van het ziekenhuis. Ze zingen over de enige oorlog die geen slachtoffers maakt en nodigen het publiek daarbij uit om volop mee te zingen. Daarnaast volgen er wat uitstapjes naar de wereldmuziek met liederen uit Mexico, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Natuurlijk voert de zang en muziek de boventoon in “Kinderen voor Morgen”, maar de groep heeft altijd ook wel een aantal theatrale effecten in petto. Er zullen deze avond tal van emotionele, confronterende, humoristische en voor iedereen herkenbare momenten zijn. Het ASO kent een lange geschiedenis. Ze treden regelmatig op bij allerlei akties en strijdkoren festivals. Dit jaar waren ze te horen in o.a. Breda, Rotterdam, Hoofddorp en voor het Nivon op verschillende locaties, bij klimaatalarmen en nog onlangs op koningsdag en bevrijdingsdag. De 8 muzikanten die voor de begeleiding zorgen zijn zelf ook onderdeel van de grote groep van 25 zangers en zangeressen die samen het Alkmaars Straatorkest vormen. De voorstelling vindt plaats in het Makershuis. Deze is gevestigd in de voormalige drukkerij van het Noord Hollands Dagblad en is tegenwoordig een karavaanlocatie en tevens broedplaats voor tal van culturele activiteiten De voorstelling op 1 juni begint om 20.00 uur. Kaarten à € 10,00 kunnen worden gereserveerd bij Elli Bodewes, mail: [email protected] tel. 06-20181181

The SeaSide StringerS – Easy Listening in muziekcafé Soigné

10 mei 2024

Op zondag 12 mei van 16.00 tot 18.00 uur

The SeaSide StringerS is een 6-persoons pop/rock hobbyband rond singersongwriter/gitarist Gert-Paul (GP) van der Horst uit Heiloo. Al vele jaren lang bestaat de basisband naast GP uit drummer Tom Min, bassist Sander Endel en toetsenist Fletcher Bouwman. Ooit vormden zij rond de eeuwwisseling als Die Band de begeleiders van het roemruchte Dat Koor uit Heiloo.

Een excursie vol activiteit en verwondering

17 mei 2024

Korren in Bergen aan Zee

Zondag 19 mei gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN gids in zee wordt geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding wordt getrokken. Na het binnenhalen kijken we met spanning naar de vangst. In deze tijd van het jaar dragen veel garnalen eitjes. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. Dat vraagt om nadere bestudering. En de IVN-gidsen geven hierbij enthousiast uitleg. Al snel kijken we een platvisje diep in de ogen en kunnen we garnalen in de hand houden. We kunnen ons verwonderen over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te vangen. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. Zeesterren, zee-anemonen, haringen,…….… Is dit visje nu een haring of een sprot? Wie weet wat we zondag gaan vangen. Er is altijd veel plezier. Een excursie met een grote “belevingsfactor”. Om 10 uur wordt er gestart vanuit het IVN gebouw "Parnassia". Het duurt ongeveer 1,5-2 uur en kost 3,00 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen, de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en de bordjes “IVN Parnassia” volgen. Kijk ook op www.ivn.nl/nkl of facebook @ivnnoordkennemerland

Aan tafel met… Peter J. H. van den Berg over Cornelis Hellingwerff

10 mei 2024

Woensdag 22 mei van 10.30 tot 12.00 uur in de Schulp te Egmond-Binnen

Aan tafel met... Peter J. H. van den Berg over Cornelis Hellingwerff De Egmonden hebben een rijke geschiedenis. Egmonder Peter J.H. van den Berg weet er ontzettend veel van. Peter vertelt tijdens deze ‘Aan tafel met…’ in De Schulp over Cornelis Hellingwerff. Deze amateurhistoricus (1796-1857) werd geboren en begraven in Egmond-Binnen en deed tijdens zijn leven veel onderzoek naar de Egmondse geschiedenis. Zijn publicaties en kaarten zijn nog altijd van grote waarde. Een verborgen handschrift, biedt een unieke kijk op de geschiedenis van Egmond. Cornelis Hellingwerff liet het achter in de archieven van de Universiteit van Leiden. Peter van den Berg laat je tijdens deze ‘Aan tafel met…’ kennismaken met deze unieke geschiedenis! Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met… op woensdag 22 mei van 10.30 tot 12.00 uur in De Schulp, Visweg 45 Egmond-Binnen. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Schuif aan! Aan tafel met… Aan tafel met… geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in De Schulp biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een “Aan tafel met…” wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerker van de bibliotheek.

Buurtrommelmarkt in Egmond aan Zee

24 mei 2024

Op zondag 26 mei

Op zondag 26 mei vindt er een buurt rommelmarkt plaats in Egmond aan Zee. Van 10:00 tot 15:00 uur zullen diverse buurtbewoners vanuit de voortuin 2e hands artikelen te koop aanbieden. Denk hierbij aan kleding, huishoudelijke apparaten, speelgoed en verzamelingen. De deelnemende straten zijn: Wilhelminastraat, Kerkstraat, Prins Hendrikstraat, Prins Clausstraat, Dreesweg, Troelstraweg, Plantsoenstraat en de Watertorenweg. Iedereen is van harte welkom.

Lezing Ivo Smits bij VVAO Noord-Holland Noord

10 mei 2024

Vrijdagavond 17 mei

Vrijdagavond 17 mei is in Alkmaar alweer de vierde lezing van VVAO Noord-Holland Noord vanuit het jaarthema 2024 ‘Over de grens: Vrouwen in andere culturen’. De lezing wordt gegeven Ivo Smits, hoogleraar Letteren en Cultuur van Japan aan de universiteit van Leiden. Naast literatuur houdt hij zich bezig met Japanse film. In de lezing komt de rol van de Japanse vrouw in verleden en heden aan de orde. Interesse? Mail voor meer informatie en aanmelding [email protected] De VVAO is een vereniging van vrouwen met een HBO- of academische opleiding, die op een ontspannen manier netwerken, elkaar inspireren of empoweren. De afdeling Noord-Holland Noord bestrijkt het gebied boven het Noordzeekanaal. Meer informatie over de VVAO op de website vvao.nl

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op 25 mei

17 mei 2024

Bunkers in Egmond, Alkmaar en Bergen op zaterdag 25 mei gezamenlijk open

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei 2024 is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Bunkermuseum Jansje Schong in Egmond aan Zee vertelt meer over de lokale oorlogsgeschiedenis. In Alkmaar is de Telefoonbunker R616 geopend en in Bergen nemen bezoekers een kijkje op het voormalig vliegveld bij Museum Vliegveld Bergen. Uniek dit jaar is de eerste openstelling van het Bunkercomplex aan de Hoeverweg. Het complex, in de oorlog gebouwd als zuidelijke verdediging van vliegveld Bergen was nooit eerder te bezoeken. Maar met de inzet van vrijwilligers is deze nu eenmalig toegankelijk voor publiek! Atlantikwall De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio's. Vele bewoners waren gedwongen te evacueren voor de aanleg van Atlantikwall. Huizen en goederen werden in beslag genomen en op bevel van de bezettende macht werden ruim 170 gebouwen in Egmond gesloopt. Tussen 1940 en 1945 was Alkmaar voor de Duitse bezetter een belangrijke plek in Noord-Holland. De stad was een knooppunt van telefoonlijnen en diende als tweedelijns verdediging, voor het geval er een geallieerde landing plaats zou vinden aan de kust. Bunkerdag in Egmond, Bergen en Alkmaar In de duinen bij Boulevard Noord in Egmond aan Zee is in een voormalig Duitse munitiebunker Bunkermuseum Jansje Schong open voor publiek. Hier maak je kennis met het oorlogsverleden van Egmond aan Zee en hoor je waarom het museum naar Jansje Schong is vernoemd. Speciaal voor Bunkerdag wordt er een extra woonbunker geopend waar aandacht is voor het leven van de Egmondse bewoners tijdens de oorlog. In Bergen kunnen bezoekers het museum over voormalig vliegveld Bergen bezoeken. Het militaire vliegveld is in 1939 gebouwd voor de naderende oorlog. Na de overname door de Duitsers werd er door de Wehrmacht een groot aantal lichte bunkers gebouwd. Het museum bevindt zich in een bunker die voor communicatie door de Luftwaffe is gebruikt. Diverse objecten en vertellen uitgebreid het verhaal van vliegveld Bergen. Onderdeel van de verdediging van vliegveld Bergen was het bunkercomplex aan de Hoeverweg. Dit jaar zijn vijf van de dertien overgebleven bunkers voor het eerst te bezoeken voor publiek. Het complex wordt tijdens Bunkerdag bewoond door een groen re-enactors, die zullen uitbeelden hoe het leven in oorlogstijd eruit heeft gezien. In een van de bunkers is ook een kleine foto-expositie te zien. In Alkmaar gaat telefoonbunker R616 open tijdens Bunkerdag. Binnen konden zes soldaten verblijven. Vrijwilligers van het Bunkermuseum Alkmaar vertellen er meer over. Rond deze bunker zullen twee voertuigen geëxposeerd worden van de Collection '39-45 uit Winkel. Deze collectie betreft een GMC vrachtwagen en een Willys jeep. Bunkerdag landelijk Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Kijk op www.bunkerdag.nl voor het hele programma. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Het programma van de Egmondse Visserijdag is bekend

3 mei 2024

Veel activiteiten voor het hele gezin

Lekker vis eten, leuke activiteiten voor het hele gezin, muziek en het podium op het Pompplein is weer terug. Op vrijdag 14 juni is de herdenkingsdienst en op zaterdag 15 juni organiseren we de Egmondse Visserijdag. 

Hoever Dorpsdiner: ‘langs het tuinpad van Onze Vader…’

3 mei 2024

Feestweekend werpt steeds meer zijn schaduw vooruit

Het Hoever Dorpsdiner vormt inmiddels al weer een paar jaar de afsluiting op de zaterdag van het Hoever Dorpsfeest. Dit jaar zal dat gaan plaatsvinden - om met Wim Sonneveld te spreken - 'langs het tuinpad van mijn vader'. In dit geval 'het tuinpad van Onze Vader', namelijk bij de Slotkapel.

Open dag bij Techniek voor Kinderen ‘de Egmonden’

3 mei 2024

Wat wordt de toekomst van dit succesvolle (en belangrijke) initiatief?

Zaterdag 11 mei 2024 van 10:00 tot 16:00 uur is er in de voormalige Boswaidschool in Egmond aan den Hoef een Open Dag, georganiseerd door de groep vrijwilligers die Techniek voor Kinderen in de Egmonden vormgeven en begeleiden.

Wimmenumer Molen bestaat 250 jaar

3 mei 2024

Te bezoeken op 11 en 12 mei tijdens de Nationale Molendagen

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2024 is het weer Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. Ga op pad en kijk je ogen uit.

Vier de vrijheid tijdens de Alkmaarse Bevrijdingsviering

3 mei 2024

Bands staan te trappelen om te beginnen

De eerste kartonnen onderdelen zijn inmiddels aan elkaar getaped, de bands staan te trappelen en het terrein van de Gasfabriek aan de Helderseweg ligt er picobello bij: de Alkmaarse Bevrijdingsviering van dit jaar belooft een heel bijzondere te worden. Iedereen is uitgenodigd om tussen 12:00 uur en 19:00 uur het kartonnen kunstwerk op te komen tuigen, te dansen op het muzikale programma, in gesprek te gaan met de Veteranen en te genieten van al het lekkers dat door de foodtrucks wordt verzorgd. Levensgroot kartonnen kunstwerk Beginnen bij de basis en dan dóór: zo bouwen we samen een vrije stad. In de aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei doen we dat letterlijk. Tientallen vrijwilligers bouwen deze week onder de bezielende leiding van het team van wereldberoemd kunstenaar Olivier Grossetête van niets - nou ja, van karton, tape en zoveel mogelijk mankracht - drie levensgrote iconische Alkmaars gevels na. Na een week hard werken worden de verschillende kartonnen onderdelen naar het terrein van de Gasfabriek verplaatst, waar het kunstwerk ter plekke in elkaar gezet zal worden. Vijftien meter breed en elf meter hoog: daar zijn wel wat handjes voor nodig! Iedereen vanaf negen jaar is daarom uitgenodigd om te komen helpen om de kartonnen gevels van het Huis met de Kogel, de statige witte gevel op de Mient en het Raadhuis van Grootschermer in de lucht te hijsen! Feest bij de Gasfabriek Het optuigen van dit spektakelstuk en community art-project zal worden omlijst met een feestelijk programma dat in het teken staat van vrijheid. Rond 13:30 uur ontsteken burgemeester Anja Schouten en kinderburgermeester Malaika Mughal Uribe het bevrijdingsvuur, dat al lopend uit Wageningen opgehaald is. Amnesty Alkmaar en Stichting Veteranen Alkmaar zullen aanwezig zijn om in gesprek te gaan met bezoekers, op het podium vind je vijf fantastische live acts, er is afsluitend een dansact in het kartonnen bouwwerk en er zijn percussie- en graffiti workshops. Kinderen kunnen hun kunsten vertonen op de mini-stormbaan of meedoen aan het nu al legendarische camouflage broek-hangen. Ook aan de innerlijke mens is gedacht. Aan de bar van Ten Westen kun je een drankje halen en er zijn foodtrucks aanwezig om wat lekkers bij te scoren. Afbouw op 6 mei Op 6 mei moet het kunstwerk ook weer afgebouwd worden en ook daarvoor zijn vrijwilligers nodig. De ervaring leert dat het afbouwen minstens zo spectaculair is als het opbouwen. Vanaf 13:00 uur maken we met vele handen licht werk en maken we van het stukje beschermd stadsgezicht van Alkmaar weer wat het ooit was: een berg karton. We zien je graag op 6 mei! Meer informatie vind je op 5meialkmaar.nl

Expositie Abdij van Egmond in oorlogstijd ’40 – ‘45

3 mei 2024

Fragmenten uit het dagboek van een broeder

De monniken van de Abdij van Egmond hebben gedurende de Tweede Wereldoorlog roerende tijden beleefd. Een deel van hen is geëvacueerd, de Abdij (toen nog Priorij) zelf is tijdelijk gevorderd geweest door de Duitsers. De achterblijvende monniken hebben in Egmond-Binnen onderdak verleend aan Italianen en moesten uiteindelijk zelf ook vluchten. Vanuit aangrijpende verhalen uit het persoonlijke dagboek van een broeder wordt nu voor het eerst het verhaal uit de oorlogstijd verteld en met foto’s getoond.

Wereldwinkel Bergen bestaat 35 jaar

3 mei 2024

Fairtrade en duurzaamheid centraal tijdens bijzonder jubileum op 11 en 12 mei

Ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan organiseert de wereldwinkel Bergen in samenwerking met Cinebergen, Roots Market en de gemeente Bergen NH een Fairtrade Festival op 11 en 12 mei. Het thema van het festival is fairtrade en duurzaamheid. Op 12 mei zal er rondom de Ruïnekerk een kleurrijke markt zijn, met bijzondere deelnemers en inspirerende producten. Er zijn biologische bloembollen, divers handwerk, ontwerpers & designers, schminken voor kinderen, een imker, vintage en nog veel meer leuke standhouders. Ook de Herenboeren Duinstreek zijn op de markt aanwezig. De toegang tot de markt is gratis. Er zijn activiteiten voor kinderen en workshops waar u iets kunt leren. Vanaf 13.00 uur zijn op het podium verschillende optredens, met Braziliaanse samba en Senegalese percussie. Als onderdeel van het Fairtrade Festival worden op zaterdag 11 mei bij Filmtheater Cinebergen in de Zwarte schuur aandacht voor de thema’s goede bodem en kernenergie 10:45 uur: Onder het Maaiveld (met inleiding door Herenboeren Duinstreek) Hoe gaan we verstandiger om met de natuur om ons heen en met onze bodem? Deze film laat zien wat er in het groot moet gebeuren door zich te concentreren op de wereld om ons heen en die direct onder onze voeten. Terwijl je met je handen in de grond zit kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou het bovengrondse leven helemaal niet bestaan. O.a. gefilmd bij Herenboeren Duinstreek Bergen. 13:30 uur Nuclear Now (met nagesprek met Jelle Oving, nuclear engineer NRG/Pallas) Daar de opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen gestaag aanhoudt, wordt het tijd voor de mensheid om de confrontatie aan te gaan met de immer voortdurende kernangst en alle misinformatie die er nog steeds hangt rondom deze in feite schoonste, veiligste en snelste energiebron. Dat is althans de strekking van het betoog van regisseur Oliver Stone. Met uitzonderlijke toegang tot de nucleaire industrie in Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten onderzoekt hij de mogelijkheden van kernenergie. Is kernenergie onmisbaar voor ons voortbestaan en is het dé kans om de onvermijdelijke klimaatverandering te stoppen? Kaartverkoop Filmtheater Cinebergen: www.cinebergen.nl Wereldwinkelbergen: Jan Apotheker, 0624990725

Muziek met bezieling door het Eva Cassidy Tribute Trio

3 mei 2024

Zondag 5 mei van 16 tot 18 uur in Muziekcafé Soigné

Op zondagmiddag 5 mei komt het Eva Cassidy Tribute Trio van 16.00 tot 18.00 uur spelen in muziekcafé Soigné. Het Eva Cassidy Tribute Trio speeld op eigen wijze en met veel bezieling de muziek die vertolkt werd door Eva Cassidy. De drie gepassioneerde muzikanten van het trio zijn Madeleine Den Nijs (zang), Martin van Zijl (akoestisch gitaar) en Robin de Lang (fretloze basgitaar). Deze drie talenten met elkaar zorgen voor een magische mix van mooie melodieuze klanken, en zijn een genot om naar te luisteren.

Dodenherdenking 2024 in de Egmonden

26 april 2024

Het programma voor zaterdag 4 mei

Het 4 mei comité de Egmonden vraagt ons om het onderstaande te publiceren.

Moeders zwemmen op Moederdag gratis in De Beeck

26 april 2024

Inclusief gratis moeder- en kind zeemeerminzwemmen

Zwembad De Beeck pakt uit op Moederdag! Op zondag 12 mei hebben alle moeders gratis toegang tot De Beeck. Daarnaast organiseert het Bergense bad gratis ouder- en kind zeemeerminzwemmen voor moeders en hun zoon of dochter. Beide baden zijn geopend er ligt gezellig speelmateriaal in het bad. Op Moederdag zwemmen alle moeders gratis in de zwembaden van De Beeck. Het bad is op zondag geopend van 09.00 tot 15.00 uur. In zowel het 25-meterbad als het doelgroepenbad ligt gezellig speelmateriaal waarmee naar hartenlust gespeeld kan worden. Gratis moeder- en kind zeemeerminzwemmen Zeemeerminzwemmen is voor zowel jongens als meiden een magische ervaring. Regelmatig krijgt De Beeck van ouders de vraag of zij ook niet eens een staart kunnen proberen en mee kunnen zwemmen tijdens de zeemeerminlessen. Op Moederdag laat De Beeck deze wens in vervulling gaan. In sessies van een half uur kunnen moeders met hun kind heerlijk als zeemeermin bewegen door het water. Er zijn kleurrijke staarten beschikbaar in zowel in kindermaten als voor de moeders. Na het aantrekken van de staart is iedereen vrij hoe te bewegen door het water. In het bad liggen verschillende materialen als zeewier en ringen en ook staan er poortjes onder water om als een echte zeemeermin of zeemeerman doorheen te zwemmen. Natuurlijk is er een instructeur aanwezig voor tips en adviezen. Praktische informatie Moeders zijn zondag 12 mei de hele dag gratis welkom bij De Beeck. Interesse in een zeemeerminsessie? Reserveer dan tijdig jullie staarten via de kassa van het zwembad, op 072 3034012. Er zijn staarten voor zowel moeder als kind beschikbaar om 11.00 uur, 11.30 uur, 13.00 en 13.30 uur. Voor kinderen die met hun moeder mee willen zwemmen is een B-diploma verplicht. Meer informatie is te vinden op www.debeeck.nl/moederdag.

Bevrijdingsvuur-estafette Wageningen-Egmond 2024

26 april 2024

Indrukwekkend vertrek vanuit Wageningen en aankomst in Egmond aan Zee

Ook dit jaar zal ‘Team Egmond’ het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar de Egmonden brengen. ‘Team Egmond’ bestaat uit negen atleten en vijf begeleiders (chaufeurs, kaartlezers en fietsers) allen afkomstig uit de drie Egmonden. Nadat het team, verdeeld in de drie kernen, de herdenking op zaterdag 4 Mei heeft bijgewoond, vertrekken zij met twee negen-persoons busjes naar Wageningen. Daar wordt ’s nachts om twaalf uur na de diverse plechtigheden bij Hotel de Wereld het bevrijdingsvuur ontstoken, waarna de ploegen van start gaan. De startvolgorde wordt bepaald door het totaal te lopen kilometers, de ploegen die het verst moeten mogen als eerste van start. ‘Team Egmond’ heeft zo’n 135 kilometer te overbruggen en zal starten om 01:10 uur. In Wageningen zal ook burgemeester Lars Voskuil aanwezig zijn om de ploeg te zien starten en aan te moedigen. De lopers lopen in estafettevorm steeds één kilometer en de route gaat o.a. via Veenendaal, Amersfoort, langs paleis Soestdijk, Hilversum en vervolgens langs Weesp, Driemond en Diemen, door Amsterdam langs de Watergraafsmeer naar het Centraal Station, vandaar naar Amsterdam West, met de pont naar Zaandam, waarna de laatste kilometers gaan via Nauerna, Assendelft, Heemskerk, Castricum en Bakkum naar de Egmonden. De geschatte aankomsttijden in de Egmonden zullen zijn: bij het monument aan de Abdijlaan in Egmond Binnen om 13:30 à 13:45 uur, in Egmond aan den Hoef bij de r.k. kerk aan de Herenweg om 14:00 à 14:15 uur en bij het monument in Egmond aan Zee om 14:15 à 14:30 uur. Bij de monumenten zal het bevrijdingsvuur ontstoken worden door één van de atleten, in Egmond aan Zee zal dat samen zijn met burgemeester Lars Voskuil samen met de kinderburgemeester. Het Team hoopt op veel belangstelling bij de ontvangst in de drie Egmonden.

Koningsdag 2024 in de Egmonden

19 april 2024

Waar is wanneer wat te doen?

Wat is er in Egmond te doen op Koningsdag? Onderstaand een overzicht:

Rommelmarkt in Huize Agnes

19 april 2024

Op zaterdag 20 april van 13.30 tot 16.00 uur

Huize Agnes nodigt u uit op deze gezellige dag tussen 13.30 uur en 16.00 uur. Wees vrij om een heerlijke wafel te bestellen, te snuffelen tussen de hebbedingetjes, de creahoek met o.a. heel veel mooie kaarten voor € 0.50 en kom een kansje wagen bij de loterij! Dit alles voor kleine prijsjes, wat weer ten goede komt aan onze bewoners.

Terug