Kerstmis 2024 (2): Varkensstoofje met abrikozen, laurier, kaneel en kruidnagel
Of een vegan risottoschotel voor de vegetariërs
Gepubliceerd: 20 december 2024
Varkensstoofje met abrikozen, laurier, kaneel en kruidnagel. Amandelen getopte stoofpot met mals varkensvlees in een mengsel van kruiden, wijn en abrikozen. Een smaakvolle en vlezige stoof die iedereen doet watertanden. Voor wie helemaal geen vlees of vis wil, is hier ook nog een recept voor een heerlijke risottoschotel met mascarpone.
Varkensstoofpotje:
Benodigdheden (4 personen):
0,5 tl gemalen kruidnagel
4 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
875 g schouderkarbonade
1 el bloem
40 g roomboter
175 ml droge witte wijn
150 g gedroogde abrikozen zonder pit
100 g amandelen
Bereiden:
Snijd het vlees in dobbelstenen van ca. 2 bij 2 cm. Meng de bloem met de kruidnagel en breng op smaak. Meng met het vlees.
Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom ca. 4 min. op hoog vuur. Voeg de wijn, laurier en kaneel toe en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat 15 min. stoven zonder deksel. Voeg de abrikozen toe.
Hak de amandelen grof en bestrooi er de stoof mee.
Tip! Je kunt de wijn vervangen door bouillon.
Risottoschotel met mascarpone:
Benodigdheden (4 personen):
1 sjalot
3 el olijfolie
650 g kastanjechampignons
280 g risottorijst
75 ml witte wijn
1 blokje groentebouillon
100 g mascarpone
0,5 tl geraspte nootmuskaat
1 tl citroenrasp
0,25 tl chilivlokken
75 g Parmezaanse kaas
Bereiding:
Snipper de sjalot. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de sjalot op matig vuur 2 min.
Snijd ondertussen de champignons in plakjes en bak ze 5 min, al omscheppend mee. Voeg er de risottorijst aan toe en bak, al roerend, op middelhoog vuur zo’n 4 min. tot de rijstkorrel glazig is.
Blus af met de witte wijn, roer even door en laat de wijn verdampen.
Los het groente bouillonblokje op in 1 liter kokend water. Schenk steeds wat van de bouillon bij de risotto, roer en wacht tot deze volledig is opgenomen. Ga door tot de rijst (beet)gaar is.
Roer de mascarpone, nootmuskaat en de citroenrasp door de risotto en breng op smaak met een snuf zout, chilivlokken en de kaas. Serveer de paddenstoelenrisotto in diepe (voorverwarmde) borden en garneer met de rest van de kaas.
Het goede nieuws is dat deze beide recepten behoorlijk snel klaar zijn, dus alle tijd om cadeautjes uit te pakken.
Bron: jumbo.com
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.