Kerstmis 2024: Safraanrisotto met garnalen of plaattaart met zalm en rode ui?
Het hoeft niet de standaard rollade te zijn toch?
Gepubliceerd: 20 december 2024
Kerstmis is voor velen een tijd van stress: wat gaan we deze keer eten? Los van wie iets wel of niet mag/wil hebben, daar wagen we ons net aan. Deze week keuze uit twee hoofdgerechten waar je niet elke kerst aan zou denken. Maar die wel erg lekker zijn. We hebben safraanrisotto met garnalen of plaattaart met zalm. Het gaat er ook een beetje om hoelang je in dekeuken wilt staan…
Safraanrisotto met garnalen
Wat heb je nodig (4 personen):
1 blokje groente-/tuinkruidenbouillon
2 g safraan
100 g sjalotten
2 el zonnebloemolie
150 g risotto rijst
50 g zure room
15 g roomboter
50 ml witte wijn
2 tenen knoflook
300 g courgette
100 g garnalen (of wat meer voor de liefhebbers uiteraard)
50 g Parmezaanse kaas
5 g alfalfa
Bereiding:
Meng het bouillonblokje en de saffraandraadjes met 0,5L warm water. Laat dit even staan zodat de smaak van de saffraan goed in de bouillon kan trekken.
Snipper vervolgens een sjalotje. Verhit een pan met de helft van de olie. Voeg hier de sjalot en de risotto toe. Fruit deze kort aan.
Voeg vervolgens de bouillon in delen toe. Roer de risotto goed door. Voeg pas een nieuw deel bouillon toe wanneer het vorige is opgenomen door de risotto. Blus het geheel af met wijn. Voeg wanneer alle bouillon is opgenomen de boter toe. Laat dit opnemen door de risotto.
Pers de knoflook en snijd de courgette in kwarten en vervolgens in schijfjes. Verwarm in een andere pan de overige olie en fruit hierin de knoflook aan. Voeg na 1 minuut de courgetteplakjes toe en bak ongeveer 5 min. totdat de courgetteplakjes lichtbruin zijn.
Bak apart de garnalen, ongeveer 1,5 min. aan iedere kant.
Schep daarna de courgette en garnalen over de risotto en maak af met wat versgeraspte Parmezaanse kaas en de kiemgroente.
Plaattaart met zalm en rode ui
Wat heb je nodig (4 personen):
10 plakjes bladerdeeg
2 rode uien
1 el milde olijfolie
600 g gewassen spinazie
125 g roomkaas knoflook & kruiden
50 ml azijn
90 g gerookte zalm (of wat meer voor de liefhebbers, dat geldt ook hier)
Bereiden:
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Snipper 1 ui. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 3 min. op laag vuur. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Schep de spinazie in een zeef en duw er met de bolle kant van een lepel het overtollige vocht uit.
Verwijder de folie van het bladerdeeg. Leg de plakjes op elkaar en rol uit tot een rechthoekige lap van ca. een ½ cm dik. Rol de randen op tot een opstaande rand en duw deze met de tanden van een vork stevig aan. Prik de bodem met de vork in.
Bestrijk het deeg met de roomkaas en verdeel er de spinazie over. Bak de plaattaart 20 min. in de oven.
Snijd intussen de andere ui in dunne halve ringen en doe ze samen met de azijn in een kom. Pluk de zalm met 2 vorken in stukjes.
Giet de ui af. Haal de plaattaart uit de oven en verdeel er de zalm en ui over.
bron: jumbo.com
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.