‘Klimaattafel’ in PostaanZee: van globaal probleem naar lokale oplossingen
Je kunt niet alles zelf oplossen, maar je kunt wel bij jezelf beginnen
Gepubliceerd: 10 maart 2023
Tijdens een heuse ‘klimaattafel’ in PostaanZee in Egmond aan Zee werd wel duidelijk: niet alle klimaatproblemen kun je vanuit Egmond oplossen, maar je kunt er wel beginnen.
De introductie van Kim van Hooijdonk (Milieudefensie) maakte aan alle kanten duidelijk dat klimaatverandering (en alles wat daarbij komt kijken) niet voor niets een van de belangrijkste onderdelen is van de verkiezingsstrijd bij de Provinciale Staten (en indirect dus van de Eerste Kamer).
Of het nu gaat om stikstofproblematiek of het steeds extremer wordende weer, wie er ook debet aan is, er moet wel iets gebeuren, zo schetste Kim. Na een overzicht van de wereldwijde problematiek en vooral ook de klimaatongelijkheid (10 procent van de rijksten der aarde veroorzaken meer dan de helft van de uitstoot), zakte de moed je wel wat in de schoenen. Maar gelukkig was er ook die presentatie van Pieter De Vries van het Klimaatteam van de BUCH.
Hij gaf namelijk aan dat er op lokaal niveau wel degelijk iets is te doen aan verduurzaming, bewustwording en meer gericht specifieke acties doen (zoals het vergroenen van je tuin) of juist niet doen (direct de auto pakken om een boodschap te doen).
De gemeente Bergen is behoorlijk actief als het gaat om het promoten van allerlei regelingen (en die zijn er heel veel) om mensen er toe aan te zetten bewuster om te gaan met energieverbruik en natuur. Logisch, Bergen ligt zo ongeveer midden in een Natura2000 gebied.
Niet voor iedereen was het stikstof- of CO2-probleem even tastbaar en duidelijk, maar als het aankomt op minder steen in je tuin, je huis beter isoleren, het licht op tijd uit, de kachel even lager en beter inregelen, zonnepanelen inzetten, (stapsgewijs) van het gas afgaan en meer van deze praktische maatregelen, is het wel degelijk voor iedereen duidelijk dat je op kleine schaal iets kunt betekenen.
‘Niet alles kan in een week of in een maand, maar je kunt er wel direct mee beginnen. Laat je adviseren, bijvoorbeeld door de energiecoaches die de gemeente ter beschikking stelt. Dan weet je beter waarmee je kunt starten en waar je naartoe kunt werken’, aldus Pieter. ‘Je kunt ook direct contact opnemen met de gemeente, ofwel via duurzaambouwloket.nl of via een van onze collega’s, dan helpen we u graag verder.’
Foto’s (redactie): Pieter de Vries van het Klimaatteam van de gemeente Bergen en Kim van Hooijdonk van Milieudefensie lieten zien wat er de komende jaren op ons afkomt aan klimaatveranderingen en wat je er aan kunt doen om de effecten ervan te beperken.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.