KNGF vraagt Nederlandse Zorgautoriteit: ‘pak marktfalen aan’
Beroepsgroep fysiotherapeuten pleit voor invoering minimumtarief per behandeling
Gepubliceerd: 8 november 2024
Opnieuw luidt de noodklok voor de beroepsgroep fysiotherapeuten. Wanneer er geen minimumtarief wordt ingevoerd vreest beroepsvereniging KNGF dat de uitstroom van fysiotherapeuten groter gaat worden. Met nog grotere gevolgen voor de patiënt. Eerder bracht de beroepsgroep dit onderwerp onder de aandacht, maar er is blijkbaar nog geen zicht op verbetering.
Het KNGF: ‘Patiënten kunnen steeds moeilijker terecht bij hun fysiotherapeut in de wijk omdat meer en meer fysiotherapeuten stoppen met het vak. Dat is omdat de tarieven door de markt naar een historisch laag niveau zijn gedrukt.’ De markt voor eerstelijnsfysiotherapie is volgens het KNGF op hol geslagen. Dat heeft averechtse, schadelijke gevolgen voor de patiënt. Het KNGF vraagt daarom aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) haar rol te pakken en de markt te beteugelen. De invoering van minimumtarieven voor eerstelijnsfysiotherapie is daarvoor het middel.
Veel fysiotherapeuten in de wijk stoppen met het vak omdat de inkomsten te laag zijn. Een beginnend fysiotherapeut in loondienst start net boven het minimumloon. ‘Als de uitstroom uit de beroepsgroep in hetzelfde tempo blijft doorgaan, is over vijf jaar een derde van alle fysiotherapeuten verdwenen’, aldus Lodi Hennink, voorzitter van de beroepsvereniging. ‘De tekorten zijn schadelijk voor de patiënt die wordt geconfronteerd met wachtlijsten én mogelijk zelfs zonder fysiotherapeut in de wijk komt te zitten. Daarnaast werkt het tekort ontwrichtend op de eerstelijnszorg, omdat huisartsen hun patiënten met bewegingsklachten niet meer bij de fysiotherapeut kwijt kunnen.’
Zorg loopt spaak
Ook in de tweedelijn gaan zaken spaak lopen. Medisch specialisten zullen mensen in de spreekkamer krijgen die daar niet thuis horen. Dit leidt tot onnodig hoge zorgkosten in de duurdere tweede lijn. Bovendien zullen zij na een operatie hun patiënten niet (goed) kunnen terugverwijzen naar de fysiotherapeut in de wijk. Verder komen de landelijke ambities uit het Integraal Zorgakkoord en de Visie Eerstelijnszorg 2030 in het gedrang. Er zullen te weinig fysiotherapeuten beschikbaar zijn om invulling te geven aan de inzet die in de plannen van hen wordt gevraagd. Hiermee komen de samenwerking in de wijk en preventie onder druk te staan, zo voorspelt het KNGF.
Tarieven
De tarieven voor eerstelijns fysiotherapie zijn door de marktwerking omlaag gedrukt tot een historisch laag niveau. Voor zorgverzekeraars is inkoop van fysiotherapie als onderdeel van de aanvullende verzekering een wijze om zich te onderscheiden van de concurrentie. Zij houden de prijs van fysiotherapie laag om hun onderlinge concurrentiepositie te behouden. Deze vorm van marktwerking is doorgeschoten, concludeert het KNGF. ‘De markt faalt, hetgeen betekent dat de uitkomst van de marktwerking schadelijk is voor de maatschappij. Het vaststellen van minimumtarieven voor eerstelijnsfysiotherapie is noodzakelijk om fysiotherapeuten binnenboord te houden en het tij te keren.’
KNGF vraagt Nederlandse Zorgautoriteit: ‘pak marktfalen aan’
De oproep van het KNGF kwam aan de vooravond van het zorgdebat van de Tweede Kamer deze week. ‘De op hol geslagen markt moet nú worden beteugeld’, aldus Lodi Hennink. ‘Wij hebben de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd dat te doen door minimumtarieven voor fysiotherapie in de wijk vast te stellen. Dat zal de uitstroom uit de beroepsgroep beperken’.
Bron: kngf.nl
Foto (redactie): De fysiotherapeut komt behoorlijk in de knel door (te) lage tarieven. Nu wordt door de KNGF aan de Zorgautoriteit gevraagd daar iets aan te doen.