KNVB: Investeren in voetbalclubs loont!
Winst op het veld, maar ook in de wijk, op school en in de zorg
Gepubliceerd: 22 april 2022
De KNVB heeft zich afgelopen week nadrukkelijk bij de lokale politiek laten gelden in de discussies over coalitieakkoorden. Daarbij gaat het de voetbalbond erom te benadrukken wat het belang voor een gemeenschap is van sporten in het algemeen en, voor de KNVB relevant uiteraard, voetbal in het bijzonder .
Met een advertentie in de landelijke media onder de titel ‘Voetbal is meer dan een sport’ benadrukte de KNVB de maatschappelijke impact van het voetbal. De bond deed dat juist nu, omdat op dit moment veel gemeenten bezig zijn met het samenstellen van nieuwe coalitieakkoorden.
De advertentie is een open brief, ondertekend door de directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee, die ook rechtstreeks gestuurd is naar alle gemeenteraadsleden: ‘Wie investeert in de sport behaalt winst in de wijk, op school, in de zorg én op het veld. Geef de vereniging in jouw gemeente daarom de komende jaren de aandacht die het verdient. Te beginnen met een basisplek in het coalitieakkoord.’
De bijna 3.000 voetbalverenigingen verbinden 1,2 miljoen voetballers, 400.000 vrijwilligers en talloze bezoekers van de sportcomplexen. Dit fysieke sociale netwerk levert bovendien een enorme maatschappelijke bijdrage aan de gezondheid, ontwikkeling en vorming van de Nederlandse samenleving.
Volgens een berekeningsmodel van de UEFA bedraagt de waarde van het amateurvoetbal voor de Nederlandse samenleving ruim 5 miljard euro. Dit gaat om onder meer besparing op zorgkosten, betere onderwijsprestaties, toename in arbeidsproductiviteit, afname van ziekteverzuim en misdaadpreventie. Daarmee zijn de opbrengsten van sport en bewegen 2,5 keer zo hoog als de kosten.
Een dergelijke discussie vond ook hier in de gemeente Bergen plaats tijdens het vitaliteitsdebat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Naast de aandacht voor lifestyle-onderwijs, meer bewegen en gezonder leven ging de discussie daar over onder meer het ‘IJslandse model’, waar met name GroenLinks zich fervent aanhanger van toonde: dat IJslandse model is een manier om elke jongere in staat te stellen (gratis) te sporten. Daar zou dan een tegenprestatie van de ouders tegenover moeten staan, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk voor de club te doen. Voor de IJslandse maatschappij betekende deze aanpak dat veel overlast veroorzakende activiteiten van met name jongeren tot het verleden gingen behoren. Ze hadden letterlijk andere en betere dingen te doen. Zo ontstond ook meer sociale samenhang
Elke gemeente heeft minimaal wel minimaal één voetbalclub waar de inwoners samen sporten of samenwerken als vrijwilligers, die zo nieuwe contacten en/of nieuwe vaardigheden opdoen. ‘Het voetbal brengt de mensen samen en is daarmee veel meer dan een sport’, aldus de KNVB.
Foto’s (redactie)
Froukje Krijgenburg houdt een warm pleidooi voor het ‘IJslandse model’ om mensen in beweging te krijgen.
Het magazine ‘Sport in Beweging’ met daarin een weergave van het vitaliteitsdebat (pagina 23, 24 en 25). Zie ook https://issuu.com/hemrosmedia/docs/sport-in-beweging-2022
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.