Komende dagen kans op nachtvorst en winterse neerslag

Weerbericht van 20 tot en met 26 januari

Komende dagen kans op nachtvorst en winterse neerslag

Vrijdagmiddag blijft het veelal bewolkt en is er wat regen. Vooral in de oostelijke helft van het land valt dan (natte) sneeuw. Er kan een sneeuwdek van 2 tot ongeveer 5 centimeter vormen. Opletten in het verkeer dus als je het weekend die kant op wilt gaan.

Hier komt het veelal tot regen, maar soms valt ook wat natte sneeuw. De wind is zwak tot matig en waait uit uiteenlopende richtingen. De temperatuur loopt op naar maximaal 1 graad in het oosten en zuidoosten en naar 5 graden in het westen.

In de avond trekt de neerslag, opnieuw veelal regen, maar soms ook natte sneeuw, weg en vanuit het noorden klaart het  vervolgens op. Het is dan droog en het koelt snel af. In de loop van de avond daalt de temperatuur in het noordoosten tot onder het vriespunt en daarmee stijgt ook weer de kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen.

In de nacht naar zaterdag is het droog en vrij helder. Regionaal ontstaat nevel en mist. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en het koelt uiteindelijk af naar -1 tot -4 graden. Regionaal komt gladheid door bevriezing van natte wegdelen voor.

Zaterdag: perioden met zon
De eerste dag van het weekend begint met zonneschijn. Regionaal komt nevel of mist voor. In de loop van de dag neemt vanuit het noordoosten de bewolking geleidelijk toe, maar het blijft overal droog. Er waait een zwakke tot hooguit matige noordoostenwind en het wordt maximaal zo’n 4 graden hier in het westen. Daarmee is het vrij koud voor de tijd van het jaar, maar doordat er weinig wind staat is het heerlijk weer voor een wandeling of fietstocht.

Zondag: eerst grijs, later af en toe zon
Op de tweede dag van het weekend is het eerst grijs met nevel en mist. De eerste uren is het koud en vriest het licht met temperaturen van 1 tot 3 graden onder nul. Later op de dag breekt de zon af en toe door. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige noorden- tot noordwestenwind. De temperatuur loopt dan weer op naar 4 graden vlak aan zee.

Volgende week: eerst droog, later in de week neerslag
Na het weekend is het maandag en dinsdag droog en schijnt af en toe de zon. In de nacht en vroege ochtend vriest het licht, in de middag komt het kwik uit op 2 tot 4 graden.

Vanaf woensdag stijgt de kans op neerslag. Dit zal veelal regen zijn, want de temperatuur loopt gedurende de week geleidelijk op. Eind volgende week is het 4 tot 6 graden.