Fabio Pravisani is natuurlijk wel trots, maar hij bagatelliseert het heuglijke feit dat ijssalon Pravisani uit de Voorstraat dit jaar 75 jaar bestaat met ‘ach, het is gewoon een ijkjaar.’ Groot feest wordt het in elk geval niet. Het gaat wat ver om te veronderstellen dat de Duitse toeristen speciaal voor de lekkernij van Pravisani kwamen en komen, maar als je van je vakantie in Egmond aan Zee wil genieten, wil je - nee moet je - ook genieten van hun ijs, dat dus al 75 jaar in de smaak valt. En dat doen zij en zij niet alleen. Pravisani heeft een brede schare van vaste klanten.
Het interieur van de winkel riekt historisch, met aan de muur de foto van Fabio’s grootvader Antonio. Hij ontvluchtte Italië vanwege dictator Mussolini, had eerst een ijssalon in Zaandam, maar zag kansen in Egmond met zijn toeristen. Hij begon in de Voorstraat in 1947.
Pravisani is een echt familiebedrijf. Fabio is de derde generatie. Hij zette de ijssalon na het overlijden van zijn vader Dino voort. Hij leerde het vak van zijn vader en is nu de ijsmaker. ‘Ik ben ermee opgegroeid.’ Zijn moeder Marisa en zus Daniëla verwennen de klanten met zijn ijs. Ze doen het met plezier, kennen veel klanten en maken een gezellig praatje met hen. Zij maken vaak lange dagen. In het ijsvak is het hollen of stilstaan.
Fabio gebruikt nog steeds het recept van grootvader Antonio. Wat het ijs zo bijzonder lekker maakt, weet hij niet….of hij wil het niet zeggen. ‘Ik hou het simpel. Niet te veel ingrediënten.’ Zijn hart ligt weliswaar bij iets anders, ijs maken doet hij niettemin met liefde. Anders was de 75 jaar niet gehaald. Die mijlpaal is geen reden voor een feestje. ‘De mensen komen voor het ijs,’ zegt Fabio.
De winkel heeft de coronacrisis goed doorstaan. Was de winkel verplicht dicht dan was dat ook weer niet zo’n ramp. Het gaf Fabio extra tijd, want: ‘IJs is mijn werk, beeldhouwen mijn passie,’ zegt hij. Na de zomer wordt de ijsmakerij ingericht als atelier voor zijn artistieke werk, waar hij jaren geleden mee begon, omdat hij zich in de wintermaanden verveelde.
In Egmond is het markante ‘Derper Vrauwtje’ dat vanaf het duin bij de vuurtoren over zee kijkt een bekend beeld van hem, in Alkmaar het ‘Kussende Kaasmeisje.’ Hij heeft ook buiten de regio naam gemaakt, vorig jaar nog met het bronzen beeld van de vergeten verzetsvrouw Jacoba van Tongeren uit de tweede wereldoorlog dat in Amsterdam staat. En met enige regelmaat zijn er tentoonstellingen van onder andere zijn gestileerde dieren in brons. Volgend jaar wordt ter gelegenheid van 50 jaar Halve Marathon van Egmond een bronzen beeld van de eerste winnaar Joop Smit van Fabio’s hand onthuld.
Fabio praat weliswaar met meer passie over brons dan over ijs, hij kan niet ontkennen dat het plezierig is en voldoening geeft om te zien dat mensen van zijn ijs genieten. Vanaf Koningsdag (27 april) kan dat weer. Fabio zelf neemt zijn favoriete smaak stracciatella.
Tekst: Berend Izaks
Foto’s: Redactie Flessenpost uit Egmond