Laat je kat gratis chippen

Actie van dierenambulance Noord-Kennemerland op 6 april

Katteneigenaren kunnen op donderdag 6 april hun kat gratis laten chippen en registreren bij dierenambulance Noord-Kennemerland, Alexander Flemingstraat 35 in Alkmaar. Met deze gratis chipactie zet de Dierenbescherming een grote stap voorwaarts richting de door minister Adema (LNV) aangekondigde chipplicht voor katten. Na meer dan twintig jaar lobbyen voor een landelijke chipplicht is de Dierenbescherming blij nu ook zelf heel praktisch een steentje bij te kunnen dragen aan de uitrol van deze verplichting. Middels de chipactie in Alkmaar hoopt de Dierenbescherming het aantal binnengebrachte, niet gechipte huiskatten in Alkmaar en omgeving te verlagen.

Verdwaalde katten vinden hun huis vaak niet terug
Door het chippen en registreren van huiskatten kunnen katten, die de weg zijn kwijtgeraakt, herenigd worden met hun eigenaar. Hiermee kan dierenleed en verdriet bij de eigenaar voorkomen worden. Jaarlijks haalt de dierenambulance honderden verdwaalde huiskatten op. Helaas kan slechts 17% herenigd worden met hun baasje. Voor honden, waarvoor een chipplicht reeds is ingevoerd, is dit maar liefst 93%. Hieruit blijkt dat chippen écht effectief is.

Voor welke katten is deze actie?
Deze actie geldt voor alle, niet gechipte huiskatten. Ook voor katten die normaal gesproken binnenshuis leven is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. Als deze katten per ongeluk op straat belanden, hebben zij minder oriëntatievermogen dan buitenkatten. Zij hebben dus extra moeite om de weg terug naar huis te vinden en lopen meer kans verdwaald te raken.

Voorwaarden om je kat gratis te laten chippen
De gratis chipactie vindt enkel plaats op donderdag 6 april en volgeboekt is volgeboekt. Aanmelden is een must en kan via https://www.dierenbescherming.nl/actueel/chipactie.

Eigenaren worden ingepland op volgorde van aanmelding en per eigenaar kunnen twee katten gechipt worden. Een medisch consult en/of mogelijke vervolgbehandelingen zijn niet inbegrepen en ook niet mogelijk. Eigenaren worden verzocht hun kat(ten) op een veilige en verantwoorde manier te vervoeren; in een daarvoor bestemde vervoersbox met bij voorkeur een handdoek in de vervoersbox en een handdoek over de vervoersbox.