Deel

Lamp vuurtoren Egmond naar Helders museum

Toegevoegd aan de collectie van Lichtschip Texel nr. 10

Lamp vuurtoren Egmond naar Helders museum

Het Lichtschip Texel heeft een schenking mogen ontvangen. Het is de lamp die in de periode mei-augustus 1973 in de vuurtoren van Egmond aan Zee een baken was voor het scheepvaartverkeer op de Noordzee. Deze lamp zal ergens een plekje krijgen in hun collectie. Egmonder Koen van Duin heeft de lamp jaren in bezit gehad. Na zijn overlijden heeft de lamp een mooi nieuw thuis gekregen!


Over het Lichtschip Texel
Al vanaf 1996 vormt het museale lichtschip Texel nr. 10 een absolute blikvanger in Museumhaven Willemsoord op de Oude Rijkswerf Willemsoord te Den Helder. Bijzonder is dat het inmiddels prachtig gerestaureerde schip op een steenworp afstand ligt afgemeerd van de helling waar zij in 1951 van stapel is gelopen. Hierna zou het lichtschip voor de Nederlandse kust veertig jaar lang een betrouwbaar baken in zee zijn. Thans vormt het een lichtend middelpunt van een bijzondere museale schepencollectie.
Een vaartuig met een interessante levensloop dat met veel zorg en liefde is gerestaureerd door vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting en hierdoor als uniek maritiem erfgoed voor de toekomst behouden blijft.

Markering vaarroutes
In de Noordzee komen veel zandbanken en ondiepten voor. Deze vormen een groot gevaar voor de scheepvaart. Omdat de Noordzee één van de drukst bevaren zeeën ter wereld is, moeten de vaarroutes en ondiepten adequaat en volgens internationale afspraken worden gemarkeerd. Tegenwoordig is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de vaarwegmarkering in de Nederlandse sector van de Noordzee. Tot laat in de vorige eeuw gebeurde dit markeren echter nog door onder andere lichtschepen, die zich het best laten definiëren als drijvende vuurtorens op ver in zee vooruitgeschoven posities. Door de alsmaar voortschrijdende technische ontwikkelingen op nautisch gebied waren de in exploitatie dure lichtschepen op een gegeven moment als navigatiemiddel overbodig en werden vervangen door andere, eigentijdse middelen. Dit overkwam ook het lichtschip Texel. Nadat het de laatste vijftien jaar van haar actieve leven als geautomatiseerd lichtschip onbemand op positie had gelegen, werd het schip in 1992 naar binnen gehaald en door een grote lichtboei vervangen.

Terugbouw en overdracht
Op 26 juni 1996 kreeg de Gemeente Den Helder het lichtschip Texel van Rijkswaterstaat in bruikleen, terwijl de museale inrichting ervan in handen werd gegeven van de Stichting Historie der Kustverlichting. Omdat het uiterlijk van het lichtschip door de automatisering danig was aangetast en ook het onderhoud te wensen overliet, werd in samenspraak met de voormalige Vaarwegmakeringsdienst en de Stichting Historie der Kustverlichting toestemming verleend om het lichtschip Texel in haar oude glorie te herstellen. Dit zogeheten terugbouwen zou door een kleine, maar enthousiaste en gespecialiseerde groep vrijwilligers worden uitgevoerd. Op 19 december 2008 droegen Rijkswaterstaat en de Gemeente Den Helder het schip officieel over aan de Stichting Historie der Kustverlichting. Het unieke lichtschip meet 500 ton, is 45,4 meter lang en 7,92 meter breed en heeft een diepgang van 2,92 meter. Het kreeg uiteindelijk in Den Helder een vaste ligplaats in de Museumhaven Willemsoord op de Oude Rijkswerf Willemsoord. Op de plek waar het schip ook was gebouwd. Het werd hiermee een beeldbepalend stukje cultureel, historisch, industrieel en maritiem erfgoed.

Restauratie
Nadat in 1996 de museale inrichting van het lichtschip in handen was gegeven van de vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting, werd gelijk een begin gemaakt met de restauratie.

Als eerste werden alle loze kabels verwijderd. Tijdens de automatisering was veel apparatuur vervangen of verplaatst. Hiervoor waren, zonder de oude te verwijderen, nieuwe kabels getrokken. Verder waren de patrijspoorten verwijderd en de hierdoor ontstane gaten had men met ijzeren platen weer dichtgelast. Deze platen waren, toen het lichtschip onbemand was, met het oog op de veiligheid aangebracht. Om meer licht naar binnen te laten komen, werden deze door de vrijwilligers weer open geslepen. Hierna werden zowel de buitenzijde van het schip als de vertrekken binnen geschilderd.

Omdat het Loodswezen destijds onder de Koninklijke Marine viel, was het schip bij de oplevering volledig met marinemateriaal ingericht. Maar toen het schip eenmaal uit dienst was gesteld, kwam het leeg naar Den Helder. Alles wat niet vast zat, was van boord gehaald.
Met dank aan de marine kon de inrichting in de loop der jaren toch weer vorm worden gegeven. Zo kwamen de oude types Becker radio’s met toebehoren, waaronder de antenneschakelaar, weer op hun oude plaats te hangen.

Verder werden de radiotafel en de ladekast voor het plaatsen van het radiobaken nagebouwd. Het had nog al wat voeten in de aarde voordat uit dit apparaat weer het geluid van de misthoorn kwam. Ook werd het grootste deel van de kombuis gerestaureerd en werden in enkele natte ruimten de vloerplaten vernieuwd.

De grootste klus zou de machinekamer worden omdat deze ruimte geheel was gemoderniseerd. Nadat twee van de drie Samofa dieselgeneratoren waren verwijderd, kon deze ruimte worden schoongemaakt en geschilderd.

Hierna werden er vier Kromhout dieselgeneratoren geplaatst. Een andere grote klus was, vanwege de aanwezigheid van een zware ketting, het opknappen van de ankerlierruimte. Hierna werden ook de ruimtes voor de CV, accu’s en elektrische installatie en de hobby- en de timmerhut weer in de oude staat teruggebracht. En in het midden van het schip werd de toiletruimte in zijn geheel vervangen. Tot slot werden door het hele schip de moderne lampen, schakelaars, verdeeldozen, kabelgoten door originele materialen vervangen.

Ook werd na de uitdienststelling al snel begonnen aan de restauratie van het uiterlijk. Het lichtschip moest er weer uit gaan zien als voor de automatisering. Als eerste kwam de brug terug op zijn plek. Van de beide masten stonden alleen nog de ondermasten op het dek. Eerst werd de voorondermast verwijderd en nadat alles wat er niet aan hoorde was weggehaald, werd hij opnieuw opgebouwd. Daarna was de achterondermast aan de beurt. Nadat het helikopterdek was verwijderd, konden achtereenvolgens de ondermasten, de bovenmasten, het tuigage, het want en de antenne worden teruggeplaatst. Verder werden ook weer een laadboom voor het te water laten van de loodsjol, een replica van de wachtruimte, de twee sloepstoelen voor de loodsjol en een roeispiegelsloep aan boord geïnstalleerd. Tot slot werden tijdens de dokbeurt in 2009 de uitbouwen aan de zijkant van het schip verwijderd. Deze uitbouwen, rijpalen genaamd, waren tijdens de automatisering op de romp aangebracht. Daartussen was een ladder bevestigd om makkelijk aan boord te kunnen komen. Met dit alles was het grootste deel van de uiterlijke terugbouw voltooid, en had lichtschip Texel nr. 10 weer haar oude vertrouwde uitstraling teruggekregen. En om haar functie van lichtschip nog eens extra te versterken, werd in 2011/2012 de gehele verstaging en reling van ledverlichting voorzien. In de donkere decembermaand en bij speciale gelegenheden staat het lichtschip hierdoor extra te stralen.


Bron: https://lichtschip-texel.nl/

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Lamp vuurtoren Egmond naar Helders museum Lamp vuurtoren Egmond naar Helders museum Lamp vuurtoren Egmond naar Helders museum

Meer 'Rechter kolom':

Vergroenen Egmond aan Zee in De Zuid

12 april 2024

Soms gaat het mis

Een aannemer is in opdracht van de gemeente in april actief met beplanten en het aanleggen van plantvakken uit fase 2. De werkzaamheden zijn weersafhankelijk, als het nodig is passen ze de planning aan.

Geen plaatsing van snoeikorven meer

12 april 2024

In het najaar komen er wel korven voor bladeren

De rolcontainers voor groente- fruit- en tuinafval (gft) worden tegenwoordig om de week geleegd, vaker dan voorheen. Daarom plaats de gemeente Bergen in het voorjaar geen snoeikorven meer. Snoeiafval kunt u dus kwijt in uw eigen gft-rolcontainer. En grotere takken en struiken kunt u gratis kwijt bij de milieustraten.

Sjef en Yvonne

12 april 2024

Geniet van de kleurenpracht!

Foto 1 tot en met 5 zijn van Yvonne Munnik. Zij schrijft: “We hebben weer een kleurrijk entree van de Egmonden aan de Egmonderstraatweg. Was zo genieten van die kleurenpracht! Foto 6 tot en met 16 zijn van Sjef Kenniphaas die in hetzelfde gebied actief was met zijn camera.

Een kijkje in het archief van Flierefluiters Toneel

12 april 2024

Periode 1970 - 1975

Flierefluiters Toneel is een Egmondse toneelvereniging die wekelijks met plezier repeteren in het Dorpshuis de Hanswijk voor het aankomende stuk. De beginnende Flierefluiters speelden in 1947 (toen nog met de toevoeging Arbeiders Toneelvereniging) de eerste voorstelling “Storm Eiland” in de Vergulde Valk in Egmond aan Zee. Dat was het begin van jaren volop met plezier op de planken staan. Onderstaand een overzicht van de voorstellingen uit de periode 1970 en 1975.

17 april 1974

12 april 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 17 april 1974.

Een Schotse Hooglander kalfje in duin

10 april 2024

Bijna vier minuten genieten

Deze week kwamen Piet en Marian Zwaan op hun pad twee Hooglanders met een kalf tegen en paardjes die de hoeven namen en van een veilige afstand het spul bekeken.

Een kijkje in het archief van Flierefluiters Toneel

5 april 2024

Periode 1965 – 1969

Flierefluiters Toneel is een Egmondse toneelvereniging die wekelijks met plezier repeteren in het Dorpshuis de Hanswijk voor het aankomende stuk. De beginnende Flierefluiters speelden in 1947 (toen nog met de toevoeging Arbeiders Toneelvereniging) de eerste voorstelling “Storm Eiland” in de Vergulde Valk in Egmond aan Zee. Dat was het begin van jaren volop met plezier op de planken staan.

10 april 1974

5 april 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 10 april 1974.

Rob Glas

5 april 2024

Ready for take-off ...... KNRM Egmond

De oefenavond van de KNRM station Egmond is weer op dinsdagavond. Rond de klok van 19.00 is het weer tijd om de reddingsboot 'Adriaan Hendrik' in Egmond aan Zee het water op te laten zoeken.

Het is weer zover: de NVM Open Huizen Dag!

3 april 2024

Op zaterdag 6 april van 11.00 tot 15.00 uur

De NVM Open Huizen Dag is een dag waarbij verkopers die hun huis te koop hebben staan bij een NVM-makelaar, hun huizen openstellen voor geïnteresseerde kopers. Dit geeft de kopers de mogelijkheid om de woning te bezichtigen en informatie te verzamelen voordat ze een aankoopbeslissing nemen.

Ophaaldag rommelmarkt Eensgezindheid

2 april 2024

Op zaterdag 6 april

De voorbereidingen voor de 54ste grote rommelmarkt van Muziekvereniging Eensgezindheid die op zaterdag 8 juni plaatsvindt in Egmond-Binnen zijn in volle gang.

JongerenTop NHN over belangrijkste thema’s: praat niet zonder ons over ons!

5 april 2024

Binnenkort grote bijeenkomst over belangrijke jongerenthema's

Hoe kunnen we samen beter kansen creëren voor jongeren op weg naar zelfstandigheid? Tijdens de derde editie van de JongerenTop NHN komen jongeren, bestuurders en professionals van gemeenten, onderwijs, jeugdhulp en zorg samen om deze vraag te beantwoorden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op: https://jongerentopnhn.nl/ Samen kunnen we meer Het doel van deze conferentie is betere kansen creëren voor jongeren in Noord-Holland Noord, op het gebied van school, werk en welzijn. Tijdens de JongerenTop NHN worden gezamenlijke uitgangspunten en inspanningen bepaald om betere kansen te creëren voor deze groep jongeren. Want iedereen is nodig om ervoor te zorgen dat zij krijgen wat zij nodig hebben: gemeente, scholen, ouders, jeugdhulp en andere (zorg)professionals. De bedoeling is tot concrete acties en adviezen te komen. 'Don't talk about us, without us!' In de voorbereiding zijn er in heel Noord-Holland Noord podcasts opgenomen, waarin jongeren hebben aangeven welke thema's zij belangrijk vinden. Uit alle thema's zijn uiteindelijk zes onderwerpen gekozen, waar werkgroepen met jongeren workshops voor hebben georganiseerd. De thema's die tijdens de workshops van deze editie van de JongerenTop aan bod zullen komen zijn mentale veerkracht, lesinhoud op scholen, woonkansen, inclusie en toegankelijkheid, taboe rondom drugs en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De podcasts zijn terug te luisteren op Spotify: Podcasttour JongerenTop NHN 2024. Aanmelden Bij de jongerentop zijn jongeren tussen de 16 en 27 jaar én professionals die te maken hebben met jongeren welkom! Om ervoor te zorgen dat jongeren aan kunnen sluiten, heeft de organisatie besloten de JongerenTop na schooltijd te plannen. De JongerenTop zal plaatsvinden op 11 april, van 16:00 tot 20:30 op het Vonk en Regius College in Schagen. Deelname is gratis en het diner wordt verzorgd. Er is ruimte voor maximaal 200 personen, vol is vol. Aanmelden kan via jongerentopnhn.nl.

Fraaie paasstukjes voor mensen in de Prins Hendrik Stichting en Huize Agnes

1 april 2024

Inzet vrijwilligers Caritas zorgt voor blije gezichten

Met een aantal vrijwilligers is Caritas de Egmonden druk in die weer geweest om net voor de paasdagen zo'n 210 bloemstukjes in elkaar te zetten en te bezorgen. Daar hebben ze weer voor veel blije gezichten gezorgd, zowel bij leden als bij niet-leden van Caritas de Egmonden.

Afrastering tussen duin en strand is weer als nieuw

29 maart 2024

3500 palen over een lengte van ruim 10 kilometer

Zoals elke jaar is op Goede Vrijdag de klus geklaard: de afrastering tussen strand en duin van Wijk aan Zee tot Den Helder is als nieuw. Medewerkers van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) plaatsen meer dan 3500 palen over een lengte van ruim 10 kilometer. Ze worden vervolgens verbonden met een dubbele rij ijzerdraad. De afrastering markeert de grens tussen recreatiegebied en het kwetsbare duin. Het is bij alle strandopgangen een drukte van belang in de weken voor Pasen. Men maakt zich op voor het strandseizoen. De paviljoens en strandhuisjes worden opgebouwd en HHNK herstelt de afrastering. In het najaar worden alle palen weggehaald en opgeslagen tot de lente zich aandient. Want de afrastering kan door winterstorm worden bedolven onder zand of juist in zee belanden. En dat zou zonde zijn. De kastanjehouten palen kunnen dankzij opslag jarenlang worden hergebruikt. Tien dagen, tien man Het is elk jaar een uitdagende klus voor het team onderhoud want in de twee weken voor Pasen zijn dagelijks wel tien man nodig om de klus te klaren. Toch melden zich elk jaar voldoende collega's. Ook enkele collega's van kantoor zien hierin een uitgelezen kans om kennis te maken met het werk buiten. En zo wordt al samenwerkend op het strand de lente ingeluid.

3 april 1974

29 maart 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 3 april 1974.

Sjef Kenniphaas

29 maart 2024

Rondje Egmond

Sjef deed op woensdag 27 maart een rondje Egmond. Zie onderstaand het prachtige resultaat.

Drie aanhoudingen voor ontvoering Egmond aan Zee

29 maart 2024

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor een ontvoering in Egmond aan Zee. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Een 42-jarige man uit Beverwijk is in november 2023 bedreigd, gegijzeld en ontvoerd door criminelen die geld van hem eisten. Hij werd op zaterdag 11 november vanaf ongeveer 18.45 uur vastgehouden in een woning in Egmond aan Zee. Bijna zes uur later namen drie mannen hem tegen zijn wil mee naar Delft in zijn eigen auto. Daar wist de man uiteindelijk te ontkomen.

Een kijkje in het archief van Flierefluiters Toneel

29 maart 2024

Periode 1960 – 1964

Flierefluiters Toneel is een Egmondse toneelvereniging die wekelijks met plezier repeteren in het Dorpshuis de Hanswijk voor het aankomende stuk. De beginnende Flierefluiters speelden in 1947 (toen nog met de toevoeging Arbeiders Toneelvereniging) de eerste voorstelling “Storm Eiland” in de Vergulde Valk in Egmond aan Zee. Dat was het begin van jaren volop met plezier op de planken staan.

Alkmaarse oostelijke ringweg (N242) komende tijd deels dicht voor groot onderhoud

12 april 2024

Asfalt wordt vernieuwd; werkzaamheden in avond en nacht vanaf 18 april

De provincie Noord-Holland vernieuwt het asfalt op de N242 (Ommering) vanaf de Bestevaerstraat tot aan de Nollenweg (N508) in Alkmaar. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is eerst de N242 richting A9/Alkmaar van 18 april tot en met 23 april dicht. Het asfalt van de andere weghelft, de N242 richting Heerhugowaard, wordt aangepakt van 23 mei tot en met 28 mei 2024. Over de N242 rijden op werkdagen zo’n 80.000 voertuigen per dag. Om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, werkt de aannemer in opdracht van de provincie in de avond/nacht en in het weekend. N242 dicht richting A9/Alkmaar 18 - 23 april De N242 is afgesloten voor verkeer vanuit Heerhugowaard richting de A9 op: • Donderdag 18 april 20.00 – 5.00 uur. • Vrijdag 19 april van 20.00 uur tot en met maandag 22 april 5.00 uur (weekendafsluiting). • Maandag 22 april 20.00 – 5.00 uur. N242 dicht richting Heerhugowaard 23 mei – 28 mei De N242 is afgesloten voor verkeer vanaf A9/Alkmaar richting Heerhugowaard op: • Donderdag 23 mei 20.00 -5.00 uur. • Vrijdag 24 mei van 20.00 uur tot en met maandag 27 mei 5.00 uur (weekendafsluiting). • Maandag 27 mei 20.00 -5.00 uur. Snelheidsbeperking Op de donderdagen vinden freeswerkzaamheden plaats. Het verkeer rijdt hierdoor vrijdag (tussen 5.00 en 20.00 uur) over een weg zonder de toplaag van het asfalt. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. In het weekend wordt de weg geasfalteerd, nieuwe belijning aangebracht en tijdens de afsluiting op maandag rondt de gebiedsaannemer de werkzaamheden af. Omleiding Het autoverkeer wordt omgeleid via de Nollenweg (N508), Huiswaarderweg (N245) en de Martin Luther Kingweg (N9), en vice versa.

En ja hoor, de lente is begonnen en …..

29 maart 2024

de hagelstenen vliegen om je oren

Je hebt het nog niet geschreven dat de lente gaat beginnen, inclusief allerlei leuke kleurige foto's als bewijsmateriaal, of de hagelstenen vliegen je alsnog ons de oren.

27 maart 1974

22 maart 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 27 maart 1974.

Drukte bij kruispunt Egmonderstraatweg-Voorstraat-Sportlaan

22 maart 2024

Verkeerslichten worden vervangen

Het was en is een drukte van belang deze week op het kruispunt Egmonderstraatweg-Sportlaan-Voorstraat.

Een kijkje in het archief van Flierefluiters Toneel

22 maart 2024

Periode 1955 – 1959

Flierefluiters Toneel is een Egmondse toneelvereniging die wekelijks met plezier repeteren in het Dorpshuis de Hanswijk voor het aankomende stuk. De beginnende Flierefluiters speelden in 1947 (toen nog met de toevoeging Arbeiders Toneelvereniging) de eerste voorstelling “Storm Eiland” in de Vergulde Valk in Egmond aan Zee. Dat was het begin van jaren volop met plezier op de planken staan.

Het oudste stuk van het Noord-Hollands Archief zetelt in Egmond-Binnen

22 maart 2024

Het stamt uit 1140

Het oudste originele stuk van het Noord-Hollands Archief zit in het archief van de abdij van Egmond en stamt uit 1140. Het is een bul, een pauselijke akte, waarbij paus Innocentius II de abdijen van Egmond en Rijnsburg in eigendom en bescherming neemt.

Nieuwe frisse uitstraling voor Mels Schoenmode

22 maart 2024

De voorjaarscollectie is binnen!

Mels Schoenmode heeft onlangs de winkel een nieuwe frisse uitstraling gegeven. Ze zijn klaar voor het nieuwe seizoen.

Lente in fullcolour…

22 maart 2024

Wat een beetje zon al niet kan doen

Natuurlijk komt het ieder jaar terug. Maar dat maakt het gezicht niet minder fraai. Lentekleuren in alle schakeringen maken dat je het gevoel krijgt dat het weer een beetje de goede kant op gaat. Ook al is er genoeg ellende in de wereld, de lente komt toch...

20 maart 1974

15 maart 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Duinandjesvereniging De Noord over de situatie op ‘De lankies’

15 maart 2024

Lees hier hun nieuwsbrief van maart

Het zal je niet ontgaan zijn. Bijna alle duinlandjes staan flink onder water door de vele millimeters regen die er de afgelopen maanden gevallen zijn met een hoog grondwaterpeil als gevolg. Het houdt begrijpelijkerwijs veel mensen bezig in Egmond. Het bestuur van Duinandjesvereniging De Noord schreef in de nieuwsbrief van maart over de laatste stand van zaken. In totaal zijn het vier A4-tjes maar om het zo goed mogelijk leesbaar te maken hebben publiceren wij het opgeknipt in 8 losse delen.

Een kijkje in het archief van Flierefluiters Toneel

15 maart 2024

Periode 1950 – 1954

Flierefluiters Toneel is een Egmondse toneelvereniging die wekelijks met plezier repeteren in het Dorpshuis de Hanswijk voor het aankomende stuk. De beginnende Flierefluiters speelden in 1947 (toen nog met de toevoeging Arbeiders Toneelvereniging) de eerste voorstelling “Storm Eiland” in de Vergulde Valk in Egmond aan Zee. Dat was het begin van jaren volop met plezier op de planken staan.

De isolatiebuurt is dit jaar Egmond aan Zee centrum

15 maart 2024

Huiseigenaren krijgen een persoonlijk Bespaarplan

In de isolatiebuurt helpt de gemeente huiseigenaren met de stap naar betere isolatie. Dit jaar is de eerste isolatiebuurt Egmond aan Zee centrum. Huiseigenaren kunnen meedoen door zich aan te melden voor het huisbezoek. Zij krijgen dan een persoonlijk Bespaarplan.

Wie verdient er een jeugdlintje?

15 maart 2024

Aanmelden voor 31 maart!

Ken jij iemand die tussen de 6 en 18 jaar oud is én iets bijzonders heeft gedaan voor anderen of voor onze gemeente? Meld jouw held(in) voor 31 maart aan via www.bergen-nh.nl/jeugdlintje

Dief op strooptocht

15 maart 2024

Tassen vol groot gereedschap

In de vroege ochtend van zondag 10 maart werd een fietser aangehouden. Achterop de fiets had de man een afkortzaag, aan zijn stuur hingen meerdere tassen met groot gereedschap. Toen de agenten met de man in gesprek gingen bleek hij onder invloed te zijn. De fiets waar hij op reed was gestolen. Aanhouding op straat Blijkbaar is de verdachte die bewuste nacht op strooptocht geweest tussen Heiloo en Egmond en heeft daarbij schuren die niet waren afgesloten leeggeroofd. Tot zijn buit behoorden meerdere zaagmachines, acculaders, boren, schroevendraaiers en een freesmachine. Van sommige spullen is de rechtmatige eigenaar inmiddels achterhaald. Van andere gestolen goederen zal het lastig worden om vast te stellen aan wie ze toebehoren. Dit incident laat zien dat het belangrijk is om je eigendommen goed te registreren. Dat kan bijvoorbeeld door het bewaren van de aankoopbon, foto’s te maken van kostbare goederen en daar waar mogelijk serienummers vast te leggen. Ook het afsluiten van de schuur of garage kan diefstal voorkomen.

13 maart 1974

8 maart 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 13 maart 1974. Met onder andere: Drie jubilarissen bij Metaalwarenfabriek Veltkamp, moet de midgetgolfbaan ‘De Kolle’ verdwijnen?, Maarten Kool overleden, bunkers in het noordelijk duingebied worden gesloopt en nog veel meer ….

Egmondse Sherine Zwaga onderscheiden met Top Trouwbedrijven Award in de Categorie Fotografie

8 maart 2024

Specifieke stijl van fotografie spreekt jury aan

Afgelopen dinsdagavond 5 maart kreeg de geboren en getogen Egmondse Sherine Zwaga van Sher Takes Care de eer om de juryprijs van de Top Trouwbedrijven Award in de categorie Trouwfotografen in ontvangst te nemen. Als Noord-Hollandse, uit Egmond aan den Hoef, is het haar missie om de bruidsparen uit deze provincie de kans te geven om hun bruiloft op een onvergetelijke manier te herinneren. Door haar documentaire fotografie stijl zorgt ze voor foto's waar het draait om echte verhalen. Verhalen die tijdloos zijn en de sfeer, de verbinding en het gevoel van de dag volledig omvatten. Sherine deelt haar reactie: 'Ik voel mij enorm vereerd dat ik tussen al deze trouwfotografen de juryprijs mag ontvangen en daarmee hoop ik nog vele jaren te genieten van mijn vak als documentaire trouwfotograaf'.

Terug