Deel

Lekker balletje gooien…

Rustig vermaak op plein bij Dorpshuis Hanswijk

Lekker balletje gooien…

Als het zulk mooi weer is dan neig je al snel naar een leuk rustig spelletje, alsof je op vakantie bent ergens in Frankrijk. Dat dachten Jaap, George, Johan en Rinus ook. Zij zochten de jeu de boule-bak op bij Dorpshuis Hanswijk en speelden rustig hun spelletje. Maar wel serieus. De meetlat kwam er af en toe aan te pas om de afstanden nauwkeurig na te meten. Het gaat wel ergens over ja…

Meer 'Rechter kolom':

Meubelmakersvakschool Egmond

23 juli 2021

Wel eens gehoord van beenderlijm of een Japanse zaag?

Het zit er al jaren de “meubelmakersvakschool Egmond” op het bedrijventerrein De Weidjes . Afgelopen week was ik op bezoek bij Henk Jonker, één van de docenten van de vakschool. Henk heeft zich zo’n 20 jaar geleden gevestigd op het bedrijventerrein aan de Lamoraalweg. In zijn werkplaats nam Henk mij mee in de wereld van een meubelrestaurator. Op dit moment was hij bezig met de restauratie van een theekistje uit de 18de eeuw. Thee was vroeger niet goedkoop en werd dan ook opgeborgen in een kistje met een slot. Bij de restauratie van zo’n kistje wordt gebruik gemaakt van warme beenderlijm!. Henk geeft geen theorielessen over hout, maar tijdens mijn korte bezoek ben ik meer over hout te weten gekomen, dan dat ik ooit van mijn vader heb meegekregen en mijn vader was timmerman. Henk was docent aan het Hout- Meubileringscollege in Amsterdam. In 2009 besloot hij om samen met een aantal collega’s te starten met de meubelmakersvakschool Egmond.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 20’

23 juli 2021

Waar in Egmond vinden we dit kunstwerk aan de gevel?

Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 10 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

20 juli 1961

23 juli 2021

Wat speelde er in Egmond 60 jaar terug?

Met o.a: Egmondia Nieuws, Jubilea bij Veltkamp, Egmond's Luchtpost, actie in de Slotkapel, onderzoek van recreatieverkeer naar de kust etc.

Meeuwen willen altijd jouw eten

23 juli 2021

Onderzoekers weten waarom

Het zijn lastpakken op het strand en in de stad: meeuwen. De vogel sluipt naar je toe en steelt vliegensvlug het eten van je bord of zelfs uit je handen. Waarom? Omdat ze zagen dat jij dat eten net vasthield. In een onderzoek van de Universiteit van Exeter uit februari 2020 namen ze de proef op de som. Onderzoekers vulden twee emmers met koekjes. Deze werden voor een meeuw neergezet.

Deze ballonnen zijn als geluk

30 juli 2021

We zullen hem nooit vinden als iedereen zijn eigen ballon zoekt

Net voor de zomervakantie gaf een leraar elke leerling een ballon, die hem moest opblazen, zijn naam erop schrijven en vervolgens in de gang neerleggen. De leraar heeft daarna alle ballonnen door elkaar gemengd. De leerlingen kregen daarna 5 minuten om hun eigen ballon te vinden. Ondanks een hectische zoektocht heeft niemand zijn ballon gevonden. Vervolgens vroeg de leraar elke leerling om één ballon van de vloer te pakken en die te overhandigen aan de persoon wiens naam erop stond. In 5 minuten had iedereen zijn eigen ballon. De leraar zei tegen de leerlingen: ′′Deze ballonnen zijn als geluk. We zullen hem nooit vinden als iedereen zijn eigen ballon zoekt. Maar als we ons zorgen maken over het geluk van anderen ..... vinden we die van ons ook”.

Zomer uitbreiding van Jaepie-Jaepie

23 juli 2021

Ambachtelijk schepijs

Pim Dekker staat normaal gesproken met zijn foodtruck Jaepie-Jaepie bij de Gamma in Heerhugowaard. Zijn nieuwste project is een ijskar. Deze zal ook regelmatig door de Egmonden rijden. Dat moet goed smaken ambachtelijk schepijs van Jaepie-Jaepie!

Café Swart; kruispunt Herenweg en Abdijlaan

23 juli 2021

Inmiddels geen zaal meer

Op het kruispunt Herenweg-Abdijlaan staat al jarenlang café Swart centraal. Inmiddels heet het allang geen café Swart meer maar Herberg Binnen. En ook de zaal waar menig artiest heeft opgestreden is er niet meer.

Een week logeren in De Koffiemolen

23 juli 2021

Over speciale locaties in Egmond gesproken

Er zijn van die speciale plekken in Egmond waarvan je zegt: “Daar zou ik wel willen logeren”. Eén daarvan is bijvoorbeeld De Koffiemolen aan de Egmonderstraatweg in Egmond aan den Hoef. Wat kost nou een week in november bijvoorbeeld?

Restauratie Stoomtram Station Egmond

23 juli 2021

De laatste stand van zaken .....

In 2015 kochten Ronald en Alies het hoekpand op de hoek Pieter Schotsmanstraat/Voorstraat. Een voormalig stoomtram station werd omgebouwd tot woning met winkel. Nu wordt het teruggebracht naar het pand van historische waarde voor Egmond. Wij volgen hen op de voet …

Egmond Binnen in vogelvlucht

16 juli 2021

Mooi, overzichtelijk en compact

Marco Havelaar vloog deze week een rondje over Egmond Binnen op weg naar Texel. Kort filmpje van 40 seconden.

KNRM station Egmond actief in Limburg

16 juli 2021

Hulp bieden bij hoog water

Donderdagmiddag is een groep vrijwilligers van KNRM Egmond vertrokken om bijstand te verlenen in verband met hoogwater in Limburg. Gezamenlijk met eenheden van Brandweer Nederland en Reddingsbrigade Nederland werd in colonne naar het zuiden van Nederland afgereisd om aldaar enkele dagen te worden ingezet.

Wel braderie in Schoorl, niet in Egmond

16 juli 2021

Hoe kan dat?

Er was deze week wat ophef en discussie over het feit dat in Schoorl de braderie wel doorgaat en in Egmond niet. Het was voor de gemeente Bergen reden om hierop te reageren:

Auto tegen boom

16 juli 2021

Geen alcohol in het spel

Woensdagavond heeft een bestuurder zijn auto tegen een boom gezet op de Herenweg vanuit Bergen naar Egmond aan den Hoef. Een passant vond de bestuurder, die op eigen kracht uit de auto gekomen was, en achter het voertuig in de berm lag. Hij is met onbekend letsel meegenomen naar het ziekenhuis. Onderzoek wees uit dat er geen alcohol in het spel was.

Hotel Pension De Drie Egmonden

16 juli 2021

Na de brand is die hoek volledig veranderd

Hotel Pension De Drie Egmonden stond op de hoek Julianaweg-Herenweg in Egmond aan den Hoef. Ooit een monumentaal pand, daarna een rijtje winkels (slager, supermarkt en groenteboer) en nu...

Nieuw EGMOND doek voor reuzenrad

16 juli 2021

Dat moet een spannend klusje geweest zijn

Het I LOVE EGMOND zeil is terug in het reuzenrad. Volgens Eric Dullaart, werkzaam bij  het reuzenrad dus hij kan het weten, is dit een nieuw doek. 

Filmpje uit 2012

23 juli 2021

90 jaar Sint Jozefschool in de Hoef

De leerlingen en leerkrachten van de Sint Jozefschool (nu Kindcentrum de Kiem) uit Egmond aan den Hoef namen deze lipdub in mei 2012 op. De school bestond toen 90 jaar. Als het goed is zijn inmiddels zelfst de kleinste kinderen die actief zijn in deze film (4.36 minuten lang) al weer van deze school af ..... 

Wateroverlast 2006 in beeld

16 juli 2021

Even dachten we dat dit de laatste keer zou zijn .....

Vorige maand was het weer raak. Enorme wateroverlast in de regio door hevige regenval. Ook nu kon het water niet of slecht weg uit de Voorstraat. Ondanks de enorme waterbergingen die gemaakt zijn onder het Pompplein, het Eymaplein en in de tuin van de Prins Hendrik Stichting. Op bijgaande foto's een beeld van de toestanden in 2006 in de Voorstraat te Egmond aan Zee. (foto's Fleur Guern).

Metamorfose van Graaf van Egmont is bijna afgerond

16 juli 2021

Binnenkort weer gasten welkom

Er is ruim een jaar hard aan gewerkt maar dan heb je ook wat! De Graaf van Egmont op de Noord Boulevard kan (bijna) weer gasten ontvangen. Volgens de site van eigenaar 'Roompot' zijn diverse studio’s en appartementen weer te boeken vanaf vrijdag 23 juli. Ruim een jaar is Bouwbedrijf Tervoort Egmond bezig geweest met het uitvoeren van een complete metamorfose van het gebouw. In weer en wind. Het resultaat mag er zijn. Zie de foto’s zoals het was in maart 2020, november 2020 en zoals het er momenteel (foto's zijn van dinsdag 13 juli) uitziet.

Het wordt Chill!

9 juli 2021

Uit de steigers

Restaurant De Klok wordt, na de verwoestende brand in augustus 2018, herbouwd door Tervoort Egmond. Inmiddels zijn de steigers verdwenen en is duidelijk hoe het er exterieur er uit ziet. Op de foto's (genomen op maandag 5 juli) is de gelijkenis te zien met de eerder gepubliceerde artist impressie. De nieuwe uitbater gaat verder onder de nieuwe naam 'Restaurant Chill'.

Docent Engel Hopman zwaait af

9 juli 2021

Boembollenteelt als specialisatie

Een kenner van de bollenteelt bij het Clusius College is er mee gestopt; Egmonder Engel Hopman. Hij werkte als docent bij de afdeling Plantenteelt met als specialisatie boembollenteelt. Hoorn is de grootste opleider in Nederland op dit vakgebied en ’bedient’ jongeren uit de hele provincie. Engel Hopman begon zijn lesloopbaan in Heerhugowaard. Daarvoor was hij veilingmeester bij de bloembollenveiling CNB. Daarna kwam de eigen praktijk met een lelieteeltbedrijf. In 2004 lokte het MBO bij het Clusius College hem naar de leslokalen.

Neerslagrecord bij pompstation Bergen

9 juli 2021

De beruchte regenbui op vrijdag 18 juni

PWN gebruikt regenmeters om de waterbalans van het duingebied te volgen. De meters zijn ook opgenomen in het KNMI-netwerk. Een van deze regenmeters staat op het terrein van productiebedrijf Bergen. Vrijdag 18 juni zijn hier extreem hoge waardes geregistreerd. Binnen een tijdsbestek van twee uur is een uitzonderlijk record van 120 millimeter neerslag gemeten. Deze hoeveelheid is zelfs met afstand het hoogste van heel Nederland.

Proosten op een mooie zomer

9 juli 2021

En draaien maar ....

Gezellige accordeon muziek vorige week bij het reuzenrad om de eigenaar van het ‘rad’ welkom te heten. Op de foto van Marian Zwaan proosten William, Jan Vallentgoed, Antoinette Vallentgoed en Ger op een mooie toekomst!

Wilhelminastraat Egmond aan Zee

9 juli 2021

De R.K. kerk is inmiddels niet meer in functie

Voordat zij een eigen kerk hebben, gaan de Rooms Katholieke Egmonders naar de kerk in Rinnegom. ‘Kluftlopers’ heten ze, omdat de weg naar de kerk over een hoog duin (kluft) gaat. Dat duurt tot 1905 als een actieve bouwpastoor met behulp van een welgestelde Egmondse familie, dit kerkje sticht aan de Wilhelminastraat. Het heeft de beeltenis van haar patroon op de voorzijde. De kerk is een monument met grote architectonische waarde: de rozetvensters, het siermetselwerk, de klokkentoren en van binnen de houten gewelven en kostbare glas-in-loodramen. Op de zijvensters zijn de belangrijkste Nederlandse heiligen afgebeeld en in de ramen voor in de kerk lijken Sint Agnes en Sint Tarcisius verdacht veel op de weldoeners die de kerk financierden.

UPDATE: en de kermis is los…

8 juli 2021

Klokslag 3 uur startten de attracties; bij café Het Slot nog rustig

Klokslag 3 uur donderdagmiddag ging het los: de attracties van de kermis in Egmond aan den Hoef gingen van start en er was meteen belangstelling voor. Zo lang wachten, nu vakantie en dan gaan we helemaal uit ons dak... Alleen het terras bij Het Slot was nog wat stil. Het is blijkbaar nog wennen aan het idee dat we wat mogen...

Reddingsbrigade werkt toe naar een veilige zomer

9 juli 2021

Zichtbaarheid gevaarlijke locaties in zee vergroot

Het zomerseizoen van 2020 was voor iedereen een speciale coronazomer en het recreatief strandbezoek was hoger dan voorgaande jaren. Reddingsbrigade Egmond heeft met inachtneming van coronamaatregelen een redelijk normale zomer gehad maar wel met extreem gevaarlijke situaties begin augustus, de zee had veel energie door golven en wind. Door die gevaarlijke zee gepaard met de drukte is zeer veel preventief werk verricht en is gelukkig ernstig leed voorkomen. Met name op zondag 9 augustus was het ‘alle hens aan dek’ bij de Lifeguards van de Reddingsbrigade, op deze dag waren er met name aan het zuidelijke deel van de Noordzeekust meerdere verdrinkingsongevallen en bij de welkbekende muien in Egmond zijn vele zwemmers letterlijk uit het water gegrepen! Er zijn ter plaatse gesprekken gevoerd met badgasten en Egmonders om te bespreken wat er verbeterd kan worden aan de preventieve kant van het reddingswerk, ook heeft dit onderwerp in de media ook veelvuldig de aandacht gehad. Naar aanleiding van deze informatie heeft Reddingsbrigade Egmond in overleg met Gemeente Bergen NH diverse maatregelen genomen om de zichtbaarheid van gevaarlijke locaties te vergroten. Zo zijn de welbekende muienborden ook voorzien van een achterbord zodat het bord van zowel de voorzijde als achterzijde is te zien. Er zijn extra beachflags aangeschaft met de opdruk ‘DANGER’ welke bij bijvoorbeeld een mui geplaatst kunnen worden. Een geel afzetnet kan worden ingezet om een groter gevaarlijk gebied af te zetten. Op het strand zijn extra vlaggenmasten om de 250 meter geplaatst om daar de gele vlag (gevaarlijk zwemmen) of rode vlag (verboden zwemmen) te hijsen. Daarnaast heeft Reddingsbrigade Egmond een leuke, informatieve maar ook nuttige flyer gemaakt. Alle leerlingen van de basisscholen van Egmond en Heiloo ontvangen deze flyer in de laatste week van het schooljaar mee naar huis en via de digitale wegen van de desbetreffende basisschool. Verder is 25 juli door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘World Drowning Prevention Day’ ofwel werelddag ter voorkoming van verdrinking. Op deze dag zal extra aandacht worden gevraagd om de veiligheid in, op en langs het water verder te vergroten. Op deze wijze probeert de Reddingsbrigade te informeren over de gevaren van de zee en doen zij het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt en iedereen veilig kan genieten van het strand en de zee!

Inwoonster Egmond a/d Hoef slachtoffer babbeltruc

2 juli 2021

Hartverscheurende oproep: Tante (74 jaar) al haar geld kwijt

Op facebook verscheen een hartverscheurende oproep van een nichtje die haar tante (74) al haar geld zag kwijtraken aan een oplichter met zo'n babbeltruc.

Groene band voor Boet Groen

2 juli 2021

Oranje voor Sven Walta

De 10 jarige Boet Groen uit Egmond aan Zee heeft afgelopen zondag zijn groene band behaald bij judo-bandexamens van Dojo ’t Loo. Hij zit al een aantal jaren, met veel plezier, op judo en heeft al aan verscheidene toernooien meegedaan. Daarbij is hij zeer regelmatig in de prijzen gevallen. Sven Walta uit Egmond aan den Hoef behaalde op dezelfde dag de oranje band. Beiden van harte gefeliciteerd met de nieuwe band!

Een week in Penthouse appartement Maris

2 juli 2021

Je weet wel waar vroeger de bowling stond

Het fraaie 'nieuwe' pand waar vroeger de bowling stond is mooi geworden. Maar wat kost zo'n (recreatie)appartement nou eigenlijk daar? Bijvoorbeeld het penthouse.

Lied van Gewoon Goed – Want We Varen Naar Egmond (Pinck)

2 juli 2021

Effe lekker meedeinen.....

Lied over de Egmonder Pinck gezongen in het jaar 2012.

Egmonder Pinck Claes Teunizs kiest het ruime sop

9 juli 2021

Beelden uit 2011

Filmpje (9.55 min.) van Cees de Beuk. Tijdens de open dag van de KNRM in MEI 2011 werd in Egmond een stukje nostalgie weergegeven. Werkelijk geweldig en dan te bedenken dat dit scheepje een replika is van een echte pinck zoals die vroeger was anno 1670. Met dit filmpje wil ik zelf de mensen, die dit aan de mensen laten zien omdat het hun hobbie is, hartelijk bedanken. Ik vind dit super!

Schoolstraat, ‘zwaaihoek’ en Julianaweg

2 juli 2021

Veel bedrijvigheid

Een inkijkje in de Schoolstraat in Egmond aan den Hoef, gezien vanaf de 'zwaaihoek'. Daar was nogal wat bedrijvigheid gevestigd.

Nu nog heel gewoon, straks moet je per keer betalen

25 juni 2021

Grondstoffenbeleid gaat veranderen

Nu is het nog een heel gewoon gezicht, de vuilniswagens van HVC. Nog los of die van HVC straks nog steeds zullen langskomen, er komt een tijd dat je moet betalen als ze langskomen. En die tijd is dichterbij dan u denkt. Vanaf volgend jaar starten de veranderingen en per 2024 gaat de nieuwe 'betaalmethode' in.

De Krijt in de loop der jaren

25 juni 2021

Klein straatje maar lange geschiedenis

In het huis op de hoek Abdijlaan-De Krijt ('t Krijt, Krijt) woonde voorheen Piet Melker (bijnaam Piet de Post). Daarnaast stond het winkeltje van Zentveld. Het derde pand is de zijgevel van de oude Adelbertus-school aan 't Krijt. Naast de punt van de boerderij kwam daarna Transportbedrijf Bakker. In het eerste pand zat jarenlang het zuivelbedrijf van de familie Joop Apeldoorn. Het vernoemde snoepwinkeltje is afgebrand.

Uitgraven Slotgracht: De geschiedenis werd blootgelegd

18 juni 2021

Hieruit zijn de resten van de ruïne weer opgebouwd

Deze week zien we foto's van de 'drooglegging' in Egmond aan den Hoef. Niets van doen met het alcoholverbod van destijds, maar alles met de drooglegging van de Slotgracht en het 'herstellen' van de muren van de ruïne.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug