Deel

Lucht voor de horeca, maar met het EK…?

Onderscheid natte en droge horeca vervalt

Lucht voor de horeca, maar met het EK…?

De horeca kan én wil verantwoord en veilig weer open. Dat mag dus vanaf morgen ook weer. Demissionair minister Grapperhaus gaf aan ook af te willen van het onderscheid tussen ‘natte’ en ‘droge’ horeca. Wat er met het EK Voetbal precies wel of niet mag is nog onzeker. Maar als de dalingen in de besmettingscijfers zo doorzetten…

KHN heeft ook de afgelopen dagen intensief gelobbyd om de versoepelingen voor de horeca versneld door te voeren. Voor restaurants betekent dit vier dagen eerder dan gepland, voor de ‘overige horeca’, zelfs ruim drie weken eerder. Eerder vond er nog een bestuurlijk overleg plaats dat ertoe leidde om van 30 naar 50 gasten te gaan en ook nog eens per ruimte, in plaats van per exploitatie. Ook grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen mogen 250 mensen geplaceerd ontvangen. Belangrijke verruimingen die voor veel ondernemers het verschil kunnen maken.

Langzaam maar zeker komt er nu echt licht aan het einde van de tunnel. Stap 4 en 5 van de routekaart worden samengevoegd en waarschijnlijk op 30 juni ingevoerd. Hierover wordt in de komende weken meer bekend gemaakt. Hierbij worden mogelijk de aantallen personen per ruimte verder losgelaten. Ook kunnen doorstroomlocaties zoals evenementen, discotheken en nachtclubs hun gasten zonder 1,5 meter ontvangen als ze werken met toegangstesten.

Voorwaarden heropening & snel verder versoepelen
De afgelopen dagen heeft KHN overleg gevoerd met de verschillende ministeries om samen te komen tot een verantwoorde opening van zowel de restaurants als de cafés. Horecaondernemers krijgen nu langzaam de verwachte ruimte om hun onderneming weer op te starten. Wel gelden er de komende periode nog wel de nodige beperkingen. De belangrijkste:

Maximaal 4 personen aan een tafel;
Maximaal 50 personen per ruimte (tenzij een ondernemer werkt met toegangstesten);
Verplichte reservering, registratie, triage en placering (zitplaats);
22.00 uur sluiting (geldt ook voor terrassen).

(restaurants versus cafés). Wat er met het EK Voetbal wel of niet mag is nog onzeker. Met name de wedstrijden volgen op grote schermen is nog een punt van discussie. Bovendien duren de avondwedstrijden tot na 22 uur, dus voor die wedstrijden zijn vooralsnog geen mogelijkheden.

De afgelopen periode is intensief gelobbyd om de versoepelingen voor de horeca versneld door te voeren. Voor restaurants betekent dit vier dagen eerder dan gepland, voor de ‘overige horeca’, zelfs ruim drie weken eerder. Recent vond er nog een bestuurlijk overleg plaats en is het op lang aandringen van KHN ook nog gelukt om van 30 naar 50 personen te gaan en ook nog eens per ruimte, in plaats van per exploitatie. Ook grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen mogen 250 mensen (op vaste plaatsen) ontvangen. Belangrijke verruimingen die voor veel ondernemers het verschil kunnen maken.

Langzaam maar zeker komt er nu echt licht aan het einde van de tunnel. Stap 4 en 5 van de routekaart worden samengevoegd en waarschijnlijk op 30 juni ingevoerd. Hierover wordt in de komende weken meer bekend gemaakt. Mogelijk worden dan de aantallen personen per ruimte verder losgelaten. Ook kunnen doorstroomlocaties zoals evenementen, discotheken en nachtclubs hun gasten zonder 1,5 meter ontvangen als ze werken met toegangstesten.

De afgelopen dagen heeft KHN overleg gevoerd met de verschillende ministeries om samen te komen tot een verantwoorde opening van zowel de restaurants als de cafés. Horecaondernemers krijgen nu langzaam de verwachte ruimte om hun onderneming weer op te starten. Wel gelden er de komende periode nog wel de nodige beperkingen. De belangrijkste:

  • Maximaal 4 personen aan een tafel;
  • Maximaal 50 personen per ruimte (tenzij een ondernemer werkt met toegangstesten);
  • Verplichte reservering, registratie, triage en placering (zitplaats);
  • 22.00 uur sluiting (geldt ook voor terrassen).

Voor de horeca geeft dit lucht, maar voor veel andere (aanpalende) sectoren is er nog steeds geen perspectief. Omdat de anderhalve meter regels niet rendabel zijn, maar ook omdat grote (zakelijke) bijenkomsten en op kantoor werken nog niet gefaciliteerd worden. Hotels hebben het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme en zakelijk verkeer; voor (party)cateraars blijft de groepsbeperking een enorme rem. KHN pleit er dan ook voor de horeca mee te nemen als onderdeel van de oplossing.

‘Nu is het zaak dat we zo snel mogelijk doorschakelen en dat zo snel mogelijk de restricties verder worden afgebouwd, zodat we deze zomer weer voluit en zonder belemmeringen kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie’, aldus KHN.

Foto: De horeca wordt vanaf zaterdag 5 juni verruimd en dat biedt lucht. Maar nog niet voor iedereen.

Meer 'Horeca':

Bergense brouwers brouwen eigen ongefilterd biertje

18 juni 2021

Bergens biertje ook in Egmond verkrijgbaar

Heel gemeente Bergen is enthousiast over de nieuwe Bergense brouwerij STOKED! De 'Unfiltered Lager' is enthousiast ontvangen door zowel particulieren als de plaatselijke horeca. Iedereen heeft de meerwaarde van een lokaal biertje enorm kunnen waarderen. Inmiddels is het ook verkrijgbaar in Egmond bij onder meer paviljoen de Uitkijk. Na het succes van batch 1 zijn de brouwers gelijk weer gaan brouwen en zijn er de hele zomer al brouwdagen gepland. Bierliefhebbers die komend weekend STOKED! drinken, drinken dus bier wat dezelfde week is gebotteld. Hiermee lijkt te gaan lukken wat de brouwers voor ogen hadden: een lokale brouwtraditie realiseren en elke 3-4 weken knettervers bier op de markt brengen. Het bier is inmiddels al bij meer dan 25 verschillende winkels en horeca in de omgeving van Bergen verkrijgbaar. Maar ook in Egmond aan Zee hebben ze het bier ontdekt. De eerste locatie in Egmond is een feit. Een van de compagnons, Pieter Vader, zelf getogen in Egmond aan den Hoef, was er op gebrand om ook een locatie te vinden in Egmond: 'Ik ben superblij dat Barry ons een kans geeft. Barry is een echte liefhebber van lokaal bier en heeft al diverse mooie bieren van Sancti Adalberti en Brouwerij Leeghwater op tap en fles in zijn assortiment. Dit zijn over het algemeen allemaal bovengistende bieren dus onze craftlager is daar een hele mooie aanvulling op. Dat je ons bier nu kunt drinken met je voeten in het zand, vind ik dan ook super!' Met een percentage onder de 5% is het in de huidige tijd een licht bier te noemen. Ondanks dat het bier niet wordt gefilterd is hij wel helder door de bodemfermentatie en de langere tijd die we het bier geven om te conditioneren. Dustin Paul, brouwer van STOKED!, licht toe: "We filteren het bier bewust niet om zo maximale smaak en aroma mee te geven. Het bier laat zich omschrijven als een zacht, helder, malty, licht tot medium bitter, fris en toegankelijk bier met een volle afdronk. Dustin voegt daaraan toe: "eigenlijk zijn we niet zo van de smaakomschrijvingen en hebben we liever dat mensen het zelf gaan proeven. Smaak is immers enorm persoonlijk". Verschillende kenners die de nieuwe ondernemers het bier hebben laten proeven zijn erg enthousiast en van mening dat het zeker genoeg karakter heeft om hem te kunnen onderscheiden van lokaal gefilterd export bier.

De Egmond krant is weer uit!

18 juni 2021

Alles over de Egmonden en de regio

Het is weer zo ver. Vorig jaar verscheen de krant wel, maar werd het door corona voor de toeristen/gasten niet veel soeps, maar dit jaar is hij er weer en kan er meer. De Egmond krant begeleid je bij alles wat jij - of je gasten - willen weten over wat er is te doen, welke gelegenheden je kunt bezoeken en waar iets is te doen, het staat er in. Kijk op Egmond Krant om te zien waar hét dit jaar gebeurt.

Hoera, we mogen weer…!

11 juni 2021

Een week prachtig weer en de wereld ziet er weer heel anders uit.

Nadat op 5 juni de deuren letterlijk weer open konden, is het eigenlijk alleen maar mooi weer geweest. Dat maakt wel dat de wereld er ineens heel anders uitziet. Niet dat het alle problemen meteen oplost, zeker niet de schuldenlast die is opgebouwd, maar nu kan er tenminste weer wat worden verdiend. We kunnen op de terrassen genieten, maar… ook weer binnen lunchen en dineren. Kijk hier voor het totale aanbod. Klik op www.horecabergen.nl voor een totaal overzicht en maak uw keuze. Eet smakelijk!

Nog niet van de mondkapjes af?

11 juni 2021

Pas in de allerlaatste afbouwfase aan de orde, zegt de landsadvocaat

Wie denkt dat binnenkort door alle dalende coronacijfers ook de mondkapjes aan de kapstok kunnen, komt bedrogen uit. Volgens de landsadvocaat zijn te veel zaken nog onduidelijk.

Mooi weer helpt om corona-ellende te vergeten

4 juni 2021

Wat is er lekkerder dan te genieten van Egmond?

Deze week was het misschien wel heel erg mooi weer. Maar als dat een voorbode is van de zomer die ons staat te wachten, dan is hopelijk de ellende van de coronamaatregelen snel vergeten.

Koninklijke Horeca Nederland wil meedenken over herstelplan

28 mei 2021

Vooral de schuldenberg is een zware last voor horeca

Recentelijk heeft KHN, samen met andere vertegenwoordigers van de door de coronacrisis zwaar getroffen sectoren, een gesprek gehad met informateur Mariette Hamer. Dit gesprek ging over het herstel van de economie ná corona. De schuldenlast is daarin een belangrijk onderwerp van gesprek. Zoals ook al in onze gemeente werd geconstateerd.

UPDATE: Besmettingen lopen terug, meer versoepelingen in beeld

28 mei 2021

versoepelingen per 5 juni nog verder dan verwacht

De persconferentie van vrijdag 28 mei bracht nog meer goed nieuws dan al werd aangegeven: de versoepelingen zetten in rap tempo door. Ook stap 4 van het proces om weer naar een normale samenleving te komen werden al aangekondigd voor eind juni.

Op weg naar volledige opening?

21 mei 2021

KHN wil graag per 2 juni volledige opening horeca

Deze week is bekendgemaakt dat de aangekondigde versoepelingen definitief mogen worden uitgevoerd. Concreet betekent dit voor de horeca met name dat de buitenterrassen open mogen van 06.00 uur tot 20.00 uur en dat de buitenterrassen bij sportaccommodaties nu ook open mogen. Met deze versoepelingen is een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Maar nu is het volgens KHN tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 2 juni volledig te heropenen.

Achterstand in de horeca inhalen?

21 mei 2021

Dat is toch een onhaalbare zaak?

Uit een analyse van onder meer de ABN Amro bank blijkt dat we aardig aan de bak moeten om de horeca weer wat lucht te geven. Om precies te zijn, zo'n 223 biertjes drinken (wijntjes mag ook, dat gaat bovendien sneller, want daar is de marge wat groter), om ze zo de belastingschuld weer te kunnen laten terugbetalen.

Versoepelingen (nog) op de handrem, maar…

14 mei 2021

De cijfers gaan de goede kant op, nu de omzetcijfers nog

Op het moment van schrijven zijn voor de achtste dag op rij de coronacijfers gedaald. Dat ziet er goed uit. Horecamensen zullen denken: bij mij zijn de cijfers voor de achtste maand op rij al gedaald. Wat gaan we daaraan doen?

Een mooie Hemelvaartsdag: lucht voor de horeca

14 mei 2021

Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar toch...

Natuurlijk, een zwaluw maakt nog geen zomer, maar het is misschien wel het begin van het einde. Het einde van een zware tijd voor de hele samenleving, die snakt naar meer ruimte. De ruimte was er een beetje en op Hemelvaartsdag werd daar gretig gebruik van gemaakt.

Koop bij uw lokale ondernemers voor Moederdag

7 mei 2021

Wat goed is hoeft niet per se van ver te komen...

Het gezegde luidt: wat goed is komt van ver. Met het idee dat als iets van een ver oord komt het dan ook wel beter zal zijn. Dat gezegde is natuurlijk volkomen achterhaald. In Egmond is alles wat je nodig hebt en wat je maar kun bedenken. Ook voor Moederdag.

Verdere versoepelingen lijken nog ver weg

7 mei 2021

Lekker weer blijft nog even uit, maar hogere temperaturen naderen

Zoals het er nu naar uitziet komen er nog geen extra versoepelingen op de coronamaatregelen vanuit Den Haag. Dat betekent ook voor de Egmondse horeca dat de terrassen weliswaar open zijn (met alle beperkingen), maar verder zit er niets in het verschiet. En om nu te zeggen dat het echt lekker terrasweer is geweest...

Peter van Vleuten: Dark Side of the Moon

30 april 2021

...het einde van absolute eenzaamheid

Een zucht van verlichting ging door de steden, dorpen en dreven van ons vlakke land. De terrassen mogen part-time weer open en de reacties waren er naar. Mijn moeder heeft me wel eens verteld hoe het was toen de Canadezen in hun jeeps de stad kwamen binnenrijden in mei 1945. Zoiets moet het geweest zijn. De ontlading, de vreugde, het diepgevoelde geluk. Eindelijk vrij. Na een eindeloze tijd van diepgevoelde knechting mocht het fiere rood-wit-blauw weer ongehinderd wapperen. Ik ben blij voor de horeca. Die mogen hun dagelijkse verliezen eindelijk enigszins terugdringen door een dagdeel lang weer gasten te kunnen ontvangen, ijs en weder dienende. Een paar druppels op een verzengend gloeiende plaat, maar toch. Er glinstert weer een klein beetje licht. En hoop. Er wordt gesnakt naar menselijk contact, zoveel is wel duidelijk. Eenzaamheid is tenslotte geen menselijke kwaliteit. Hoewel: het moet gezegd dat de een wat minder last heeft van een solitair bestaan dan de ander. Ik kan zelf redelijk goed alleen zijn. Als ik een dag geen mens zie, kan me dat zelfs aardig opladen. Kenmerk van iemand met aanleg voor introvertheid. Maar je zal maar een mensen-mens zijn! Als je floreert bij rumoer, gezelligheid en small talk waren de afgelopen dertien maanden ongetwijfeld hels. Niet voor niets is eenzaamheid ook in de muziek een van de grootste thema’s, direct na de Liefde. Niet voor niets scoorden Roy Orbison, The Police, Hank Williams en vele anderen hun grootste hits door het alleen-zijn te bezingen. In haar pijn, haar verlangen én haar verlossing. Over dat soort eenzaamheid gesproken. Deze week overleed Mike Collins, een van de drie astronauten die in 1969 op ruimtereis gingen voor een eerste landing op de maan. Collins was degene van de drie die nooit voet zette op die nieuwe wereld, maar een dag lang kringen draaide om het hemellichaam waarop zijn collega’s hun menselijke voetafdruk achterlieten. Een belangrijk offer van Collins. So close yet so far. Een bijbelse dertig keer draaide hij in een baan om de maan. Om dertig keer een tijdlang aan de achterzijde te verkeren. Waar geen radiocontact mogelijk is, waar totale duisternis heerst en het enige uitzicht het peilloze diep van de verre ruimte is. The Dark Side of the Moon, die Pink Floyd bezong. De diepste eenzaamheid die voor een mens denkbaar is. Collins bezat het talent om die eenzaamheid te doorstaan. Tot het moment dat hij zijn kameraden weer liet aanpikken aan zijn capsule. Dat moment, die ontlading. Even was die kleine shuttle de plek van hernieuwde ontmoeting en het einde van de absolute eenzaamheid. En binnenin klonk onhoorbaar het bevrijde rumoer van een Nederlands terras. Peter van Vleuten

Van Hofstad naar Hofstede… Tour d’Sancti Adalberti

30 april 2021

Op zoek naar andere 'bierbehoeftige bikers'

Van Hofstad naar Hofstede. Van Haagse Hoogmoed naar Hoever heerlijkheid. Van hedendaags (straks historisch?) centrum van de macht naar het historisch (straks hedendaags) centrum van de macht. Een beleving over 2x 90 kilometer die van de ene wereld naar de andere brengt.

Wel versoepelingen, maar ook stijgende cijfers…

23 april 2021

Het eerste begin is er in ieder geval

Komende week wordt een aantal coronamaatregelen iets losgelaten. Niet veel, maar toch. Het eerste begin is er in ieder geval. Vanaf 28 april is het einde avondklok, mogen terrassen open tussen 12 en 18 uur (onder voorwaarden), mogen we weer 2 bezoekers thuis ontvangen, kunnen winkels en markten weer (meer) open en kan het hoger onderwijs weer naar een dag fysiek les per week. Daarnaast worden theorie-examens voor rij-, vaar- of vliegbewijs weer mogelijk en wordt het aantal mensen bij uitvaarten verhoogd van 50 naar 100. Het is nog niet veel, en de vlag zal bij de horeca nog niet meteen vol in top gaan, maar er kan tenminste weer iets. Als het weer een beetje meewerkt kunnen we weer eens een biertje, wijntje, kop koffie/thee op een terras bestellen. En daar ook rustig opdrinken. Het volgende besluitmoment is 3 mei. Bij groen licht is er dan vanaf 11 mei meer mogelijk voor sporters en voor de cultuursector. De eerstvolgende geplande datum om grotere knopen door te hakken is 18 mei. Als alles meezit, worden dan onder meer de groepsgroottes verruimd. Zowel voor hoeveel mensen buiten samen mogen komen in het park (publieke ruimtes) als binnen bij bijvoorbeeld bruiloften en begrafenissen. Ook mag je dan vanaf 26 mei mogelijk meer thuisbezoek ontvangen. Over een aantal coronamaatregelen wordt nog geen voorspelling gedaan. Zo valt over de mogelijkheid om te reizen, het dragen van een mondkapje en afstand houden in het voortgezet onderwijs pas later een besluit. Voorlopig lopen de cijfers nog op en is het nog steeds billenknijpen... Bellen met vragen over het coronavirus Bel naar 0800 – 1351. Of naar +31 20 205 1351 (als u in het buitenland bent).

Roep om maatwerk in steunmaatregelen neemt toe

23 april 2021

Veel publiciteit rondom actie 32 NH gemeenten

Dat de lokale overheden nu in de bres springen voor bedrijven die buiten de boot dreigen te vallen bij steunmaatregelen heeft veel publiciteit opgeleverd. Zover in de lokale en regionale als de landelijke media is veel aandacht voor de actie van 32 Noord-Hollandse gemeenten, waaronder de gemeente Bergen. Onder meer bij NPOradio1 kreeg de wethouder Erik Bekkering (dorpswethouder voor de Egmonden) uitgebreid het woord om het pleidooi toe te lichten. 'De steun die wordt gegeven is te vaak en te star ingericht', zei Bekkering bij Blok & Toine. 'Er is veel waardering voor de snelheid en de manier waarop de steunmaatregelen vorig jaar in gang zijn gezet, maar intussen zijn we een jaar verder en dan zou het toch wel mogelijk moeten zijn om wat meer maatwerk te leveren. Het kan toch niet zo zijn dat iemand die het bedrijf van haar (net overleden) moeder overneemt als starter wordt gezien en dus geen steun krijgt. En dat is nog maar een voorbeeld van de vele die we in middels hebben opgehaald met alle 32 Noord-Hollandse gemeenten. daarom de brandbrief en de noodkreet naar Den Haag: doe er iets aan!' Ook in Egmond zijn ondernemers die het water ver boven de lippen staat, weet Bekkering. Met name in de horeca is de situatie nijpend voor een aantal bederijven. Via de ondernemersvereniging hebben we voldoende signalen gekregen die erop duiden dat het straks helemaal fout kan gaan voor een aantal van die noodlijdende bedrijven als we niet ingrijpen. Dat kunnen we als gemeente niet zo zeer, althans, we we hebben wel ideeën, maar die vallen nu buiten de kaders van de steunmaatregelen. We willen met deze actie meer druk uitoefenen op Den Haag.'

Miljoenste abdijbiertje…

16 april 2021

Na drie jaar mooie mijlpaal bereikt

Sancti Adalberti is inmiddels een begrip in de wijde regio, Maar blijkbaar niet alleen hier in de regio, want dan haal je nog niet zo snel je miljoenste biertje. Toch?

Support de horeca in de regio en geniet zelf!

16 april 2021

Regiokookboek nu te koop!

Door de maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus zijn er veel horecaondernemers zeer hard getroffen. Hoe kunt u hen, uw lokale horeca, helpen? In ons kookboek vindt u de favoriete gerechten en recepten van uw favoriete restaurants in de regio. De opbrengst wordt gedoneerd aan de deelnemende horecabedrijven! Heerlijke gerechten Een bundel van meer dan 50 recepten van jouw favoriete restaurants uit de Regio! In het boek vindt u heerlijke gerechten en een introductie van de toonaangevende horecabedrijven in Heiloo, Egmond, Limmen en Bergen aan Zee. Steun de smaakmakers in deze regio en koop dit boek! Voor ieder wat wils... Bent u gek van koken? Kook op het niveau van dé toonaangevende restaurants in uw regio. In dit boek vindt u recepten die zijn samengesteld door topkoks uit de buurt. Verras uw partner, vrienden of familie en neem ze mee op een culinaire reis door Heiloo, Egmond, Limmen en Bergen aan Zee. Gewoon thuis aan uw eigen tafel! In Egmond verkrijgbaar bij Uw Slager in Egmond aan den Hoef, Boekhandel Dekker & Dekker en de Jumbo in Egmond aan Zee. Maar ook bij de deelnemende restaurants o.a. Comer, Nautilus, Van Speijk, Wapen van Egmond en Natuurlijk.

Oproep Horeca heeft gehoor gevonden blijkbaar

9 april 2021

Eindelijk iets van perspectief

Dankzij een brief van KHN aan het Veiligheidsberaad en de burgemeesters hebben verschillende burgemeesters uitspraken gedaan over het heropenen van de terrassen. Misschien wel daardoor is er nu weer enig perspectief. KHN is blij met deze berichten en steun van de burgemeesters. Want buitenterrassen kunnen een deel van de oplossing zijn. Wij zijn van mening dat de horeca juist een onderdeel van de oplossing is en op een verantwoorde manier gasten kan ontvangen. De horecaroutekaart ligt klaar en beschrijft stapsgewijs hoe de horeca veilig open kan; een werkbaar plan waarmee verantwoord ondernemen weer mogelijk wordt gemaakt. Het openen van de terrassen is een eerste stap. Terras is een gecontroleerde omgeving Een terras is immers een gecontroleerde omgeving. De gasten worden er ontvangen door de ondernemers en hun medewerkers en worden geplaceerd. Geen groepjes rondlopende mensen dus. De ondernemers en hun medewerkers zien er op toe dat gasten worden bediend en dat de 1,5m op het terras wordt nageleefd. Drukte op straat en parken beter reguleren

Houd je medewerkers binnenboord – juist nu!

9 april 2021

Van opleiding tot vertrouwen en verantwoordelijkheid

De horecasector is enorm hard getroffen door de coronacrisis. Dat zorgt in die bedrijven mogelijk voor tijdelijk minder of ander werk. Juist ook in deze tijd blijft, binnen de mogelijkheden van een bedrijf, het binden en boeien van je medewerkers ontzettend belangrijk. Koninklijke Horeca Nederland adviseert bedrijven te investeren in hun personeel. Ook nu het zo moeilijk is. Juist nu het zo moeilijk is.

Bestel moar, bestel moar, bestel moar…

2 april 2021

De vastentijd zit er op, we kunnen weer

Voor wie het nog niet doorhad: de paasdagen komen er aan en dat wil automatisch zeggen dat de vastentijd erop zit. Het leuke van vasten is dat je kunt uitkijken naar wat er gaat komen, een heerlijke tijd zonder belemmeringen.

Pannenkoeken bakken voor het goede doel

26 maart 2021

Bewoners Prins Hendrik Stichting profiteren

In het kader van de Nationale Pannenkoekdag 2021 heeft het team van Brouwerij Egmond 200 pannenkoeken gebakken voor de bewoners van de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. Een scheutje Sancti Adalberti Abdijbier in het beslag, zorgde voor heerlijke pannenkoeken. Met dank aan Stichting De Waaier!

Verruiming horecaterrassen geldt ook voor deze zomer

26 maart 2021

Voorlopig liever grotere terrassen dan met zijn allen naar binnen

De horeca wil en kán verantwoord open, maar de persconferentie van 23 maart heeft laten zien dat de vooruitzichten voor versoepelingen op korte termijn er nog even niet inzitten. Tot grote teleurstelling van horecaondernemers. Wel hebben al veel gemeenten, waaronder Bergen, een handreiking naar diezelfde horeca gedaan. Zodra het wel kan, is er meer terrasruimte mogelijk. Net als vorig jaar.

Take-Away boulevard in Egmond ‘officieel geopend’

19 maart 2021

Terrassen zijn nog wel even dicht dus...

Het moment dat de restaurants weer open mogen is helaas nog niet in zicht. We zijn dus voorlopig nog even aangewezen op takeaway maaltijden. En waar kun je dan beter terecht dan in Egmond aan Zee? Daar zit tenslotte op korte afstand van elkaar een enorme hoeveelheid restaurants en eetcafés. Of je nu trek hebt in originele Italiaanse pizza’s, de lekkerste spareribs van Noord-Holland, traditioneel gemaakte sushi, vis spartelvers van de visafslag in IJmuiden, Hollandse pannenkoeken of een royale Chinese rijsttafel, je vindt er alles wat je hartje begeert. Om dit te onderstrepen hebben de ondernemers van deze restaurants gezamenlijk besloten om de Voorstraat tijdelijk om te dopen in de Take-Away Boulevard. De ‘officiële’ straatnaam-bordenwissel vond plaats op donderdag 18 maart om 12.00 uur bij het Wapen van Egmond, met nu dus als tijdelijk adres Take-Away Boulevard 150 in Egmond aan Zee. Een van de initiatiefnemers, Rein Antoons van Het wapen van Egmond: 'Het is puur bedoeld om de horeca nog even een hart onder de riem te steken en te steunen. De terrassen zijn nog even dicht dus we moeten het als horeca nog hebben van de takeaway. Om aandacht te vragen voor al die geweldige takeaway maaltijden die we hier vlak bij elkaar kunnen bieden vonden het leuk om iets te doen. Dit leek ons een mooie ludieke actie, passend in onze manier om aandacht te vragen voor onze situatie.'

Kookboek uit de regio

19 maart 2021

Opbrengst voor de deelnemende restaurants

Waar ze in Den Haag nog druk nadenken over hoe de horeca nog verder te helpen met bijvoorbeeld aanvullende financiële steun, ontstaan er lokaal allerlei initiatieven om hulp aan die sector wat concreter te maken. Zoals met de uitgave van een regiokookboek, waaraan ook diverse Egmondse restaurants meedoen. De opbrengst van de uitgave komt geheel ten goede aan de deelnemende restaurants. Eerder werd in Alkmaar met een Alkmaars kookboek al veel succes geboekt. In het kookboek treft de lezer gerechten en recepten uit van hun favoriete restaurants in Egmond, Heiloo, Limmen en Bergen aan Zee. In totaal staan er zo'n 40 recepten in deze luxe uitgave, absoluut de moeite waard om te kopen. En daarmee steunt u dan weer de horecabedrijven. want als u het niet doet... Wie doet het dan?

Pasen nadert, opening horeca (nog) niet… of toch?

12 maart 2021

Uitzichtloze sluiting voelt aan als een heuse kruisweg

En weer was het een bittere pil voor de horeca. Niet dat die onverwacht kwam, maar toch, de teleurstelling was er niet minder om na de zoveelste persconferentie. Er zit maar geen schot in en voor horecamensen is het niet te bevatten. Wie afgelopen periode met mooi weer de beelden van volgepakte parken heeft gezien - en wie heeft die inmiddels niet gezien? - begrijpt meteen dat de bloeddruk bij horecaondernemers door het plafond gaat. Ofschoon er wel enige verbetering in het vooruitzicht is gesteld, is er nog altijd niets concreet. Er is wel eerder iets gezegd waar later dan niets of minder van terecht kwam. Inmiddels heeft ook een (groot deel van) het Veiligheidsberaad (de burgemeesters van alle 25 Veiligheidsregio's) zich uitgesproken naar het kabinet om dan tenminste eens te onderzoeken hoe de terrassen wel open zouden kunnen. Want dat is beheersbaarder dan die meutes die zelfstandig een plekje gaan zoeken - liefst zo dicht mogelijk bij elkaar - om hun zelf meegebrachte waar te nuttigen. Dat onderzoek gaat dan nu eindelijk gebeuren. Maar dat had best wat eerder kunnen gebeuren, deze situatie is niet helemaal nieuw. Dan had je inmiddels als kabinet sneller en onderbouwd kunnen besluiten om wel of niet open te gaan. Dan wist je tenminste waarom je iets wel of niet deed. De druk van de verkiezingen is nog niet groot genoeg blijkbaar.

Steun voor coronabeleid kabinet slinkt flink

5 maart 2021

Stijgend aantal mensen vindt dat terrassen open kunnen

De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75 procent eind januari naar 62 procent. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek dat I&O Research uitvoerde op verzoek van de omroep. In de Egmonden is het tot nu toe redelijk rustig geweest. Er zijn geen terrassen 'zomaar' open, maar de druk wordt wel steeds groter. Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca, kan namelijk op steeds minder steun rekenen. In januari stond 53 procent van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42 procent. Zes op de tien Nederlanders vinden dat de terrassen open kunnen. Volgens het onderzoeksbureau neemt de steun voor strengere maatregelen voor het eerst af. Eerder nam het vertrouwen juist af als er versoepelingen werden doorgevoerd, nu lijken de mensen de strenge maatregelen niet langer op grote schaal te steunen, meldt I&O. 59 procent van de mensen vindt dat er versoepelingen moeten komen en 10 procent wil zelfs helemaal geen lockdown meer. Daartegenover staat dat 9 procent juist voor een aanscherping van de regels is. Nu het steeds meer naar mooi weer gaat - ook al zou je dat de komende dagen misschien niet zeggen - willen mensen af van de maatregelen en weer een beetje de ruimte krijgen. De oplopende cijfers voorspellen echter weinig goeds voor de aangekondigde persconferentie na dit weekend.

Egmonder in het ‘buitenland’

5 maart 2021

Teun van Duin op Aruba

Teun van Duin doet op Aruba mee met de ‘King or Queen of Cocktails’ wedstrijd. Door zijn Egmondse roots is dat ‘nieuws’ ook hier doorgedrongen….. Teun van Duin - of noem hem Tony - is geboren in Egmond. Hij is 12 jaar geleden met zijn ouders (Rob en Carolijn van Duin) naar Aruba toe verhuisd. Toen hij klaar was met school had hij plannen om terug te gaan naar Nederland, maar werd verliefd op het eiland zoals zoveel mensen vóór hem deden. Hij werkte bij Fish and More, Nos Clubhuis, Hadicurari en vond uiteindelijk zijn plekje als supervisor van de populaire strandbar Moomba Beach. De reden waarom Teun geniet van zijn leven als barman is de interactie met gasten. Hij zegt dat de gasten de bar tot leven brengen en dat iedereen zijn eigen levensverhaal heeft. Het raakt hem als mensen blij zijn met de drankjes die hij ze serveert en de reacties die hij krijgt van zijn gasten. De vrijheid achter de bar om deze cocktails te maken en het spectaculaire uitzicht op het strand zijn enkele van de andere redenen waarom hij graag barman is.

Krijgen we opstand in de horeca?

26 februari 2021

De kruik gaat net zo lang te water totdat...?

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op komende dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten vanwege de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor buitenruimtes. Voor zover bekend zijn er (nog) geen Egmondse horecaondernemers die hun terrassen openen. Voorzitter ondernemersvereniging Sandy Dekker: 'Natuurlijk geldt ook voor de Egmondse horeca dat het water niet aan de lippen maar ver daarboven staat. Maar we hopen vooral ook dat de druk die inmiddels wordt uitgeoefend op Den Haag toch zijn vruchten gaat afgeven. En dat we dan wellicht op korte termijn toch de terrassen kunnen openen, maar dan legaal...' De horeca is boos omdat winkels wel weer deels open kunnen, maar restaurants en cafés niet. Veel horecaondernemers zijn de wanhoop nabij, aangezien zij al maandenlang geen of minder inkomsten hebben. In januari dreigde een groep horecaondernemers in met name Noord-Brabant de deuren te openen. Maar hier werd toch van afgezien vanwege de hoge besmettingscijfers. Nu het kabinet versoepelingen heeft aangekondigd, vinden de cafés dat ze na al die maanden ook weer enige speling verdienen. De horecabazen zeggen dat de grens is bereikt en dat het kabinetsbesluit om de zaken langer dicht te houden niet houdbaar is. Ook stellen de ondernemers dat de coronaregels nauwelijks worden gehandhaafd, getuige de taferelen in het Amsterdamse Vondelpark afgelopen week tijdens de voorjaarsvakantie.

OMT, laat ons niet langer in spanning…

19 februari 2021

Wordt Pasen een echte lijdensweg?

Volgende week is weer een persconferentie die ons wijzer moet gaan maken over wat er na 2 maart aan coronamaatregelen overeind blijft, bij komt, of verdwijnt. Inmiddels zijn er steeds meer ondernemingen die het water aan de lippen staat. Echter, zolang er een discussie plaatsvindt over het al dan niet in stand houden van een avondklok, hoeven we nog niet te rekenen op veel versoepeling van de maatregelen ten behoeve van bijvoorbeeld de horeca. Het goede nieuws is dat het weer al wat beter wordt. Dat maakt het allemaal net iets draaglijker. Ook voor take away en coffee to go moet het wel een beetje knap weer zijn, anders kom je de deur niet eens uit. Ook daar niet voor, al is het nog zo lekker. Begin april (4 en 5 april om precies te zijn) is het Pasen. zou het waar mogen zijn dat we dan op een terrasje kunnen zitten? Of zitten we die paaseieren achter de geraniums weg te happen...?

Take aways steeds professioneler

19 februari 2021

Van de nood een kunst maken

Inmiddels weten we allemaal wat take away is. Geboren uit nood, maar inmiddels kun je complete driegangenmaaltijden bij je thuis laten bezorgen. Misschien dat je dan nog even iets zelf moet afmaken, om te voorkomen dat iets staat te verpieteren in de take away box, maar dat is het dan ook. De take away kaart is inmiddels bijna net zo lang als de 'normale' kaart. Handig, als we dan straks weer op het terras kunnen zitten, hoef je tenminste niet zo lang na te denken over wat je wit bestellen. Ook voor de borrel is er een groot aanbod, of het nu een borrelbox is, een wildborrelbox of een borrelplatter; de naam doet er niet toe, het is een gevarieerd aanbod aan lekkere hapjes om thuis te genieten bij een lekker drankje. En nog beter: het gaat allemaal om Egmondse ondernemers.

Goed voorbeeld doet goed volgen

12 februari 2021

Tweede Pubquiz Natuurlijk: steun ook de kledingbank Egmond

De eerste editie van hun pubquiz was zo'n succes dat het team van Niels en Mirjam van restaurant Natuurlijk meteen maar een volgende hebben aangekondigd. Op zaterdag 27 februari (start 20.30 uur) vindt die plaats. De eerste editie ging met ca 300 deelnemers 'de lucht in', dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Het inschrijfgeld bedraagt opnieuw 15 euro per persoon, inclusief borrelbox, en daarvan gaat nu 2,50 euro naar de Kledingbank Egmond. Inschrijven kan op [email protected] of op 072 507 2749. WhatsApp kan ook op 06 2934 2890.

Ci Vediamo breidt uit

12 februari 2021

IJsmakerij ziet kansen in crisistijd

Eigenaar Ben van Woezik van ijsmakerij Ci Vediamo gaat uitbreiden de komende maanden. Inmiddels heeft hij 'ijswinkels' in Egmond-Binnen, in Middenbeemster (centrum), Zandvoort (aan de boulevard) en is hij bezig met Alkmaar (aan het Ritsevoort 13). Opmerkelijk? Misschien, maar Ben gelooft in investeren in tijden van crisis. 'Nu doen die kansen zich voor en heb je er wellicht ook meer tijd voor om ze te verwezenlijken. Mijn ambitie is om door te gaan naar zo'n tien ijswinkels.' In deze tijd gaat het ook voor de ijsmakerij, die veel horecabedrijven als afnemers heeft, ook niet echt vanzelf. 'Maar we redden het wel. Creativiteit houdt een onderneming op de been. De uitbreiding die we voornemens zijn brengt ook weer nieuwe energie bij alle medewerkers. Geloof in eigen kunnen is belangrijk. Daar draaien we op als onderneming.' Een mooie zomer met wat meer bewegingsvrijheid helpt ook uiteraard.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug