Deel

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

Wat dacht je van een Dutch baby, quesadillas of kip-curry voor bij de brunch?

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

We zijn in rechte lijn naar Pasen, de dag waarop we ons helemaal ziek eten in chocolade paaseieren. Een dag waarop we lekker lang kunnen uitslapen en genieten van een typische paasbrunch. Niets zo gezellig als een brunch met Pasen met buiten een lekker lenteweertje (hopelijk). Wil je dit jaar origineel uit de hoek komen voor de paasbrunch en niet voor de typische pistoletjes, sandwiches, omeletje of koffiekoek (niets mis mee natuurlijk) gaan? Wat dacht je dan van een Dutch baby, quesadillas of asperges voor bij de brunch?

Dutch baby met ricotta en citroen

Een leuk, lekker en origineel alternatief op een traditionele pannenkoek.
Een dutch baby is eigenlijk gewoon een pannenkoek in de oven gebakken waar je amper werk mee hebt … ingredienten mengen, in een ovenschotel gieten en bakken! Super gemakkelijk en ideaal voor bij de paasbrunch!

Ingrediënten (4 personen )

  • 4el margarine/boter
  • 4 eieren
  • 160ml melk
  • 60gr ricotta (+extra om te serveren)
  • 85gr patisseriebloem
  • vanille essence
  • snuifje zout
  • zeste van 1 citroen
  • Lemon curd (zie recept)
  • Vers fruit (blauwe bessen, frambozen, banaan, …)
  • Honing of maple syrup

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 230 graden. Neem een ruime ovenschaal en doe daarin 2el van de margarine/boter (niet op voorhand laten smelten). Zet de ovenschaal in de oven zodat deze kan opwarmen en de margarine/boter kan smelten. Smelt de overige 2el margarine/boter. Doe de eieren, melk, ricotta, bloem, vanille essence, zeste van citroen, snuifje zout en de gesmolten boter in een blender. Mix tot een glad beslag. Je kan dit eventueel ook glad mixen met een keukenmachine of mixer.

Als de oven 230 graden is, haal dan voorzichtig de warme ovenschaal met de gesmolten boter uit de oven. Giet hierin het beslag en zet meteen terug in de oven. Bak de dutch baby ongeveer 20 a 22min in de oven tot hij mooi gaar en goudbruin is. Doe vooral de ovendeur de eerste 15min niet open anders kan hij eventueel inzakken.

Haal de dutch baby uit de oven en serveer direct met lemon curd, vers fruit, honing of maple syrup en eventueel kan je nog wat ricotta losroeren met wat honing en hier ook bij serveren.

Cloud eggs met spek en gruyère

Pasen zonder eieren is geen Pasen natuurlijk. Wie dit jaar origineel uit de hoek wil komen met een eigerechtje … dan moet je gewoon deze eiwolkjes op tafel toveren ook wel cloud eggs genoemd.
Benieuwd hoe je ze maakt?

Ingrediënten (4 stuks)

  • 4 eieren
  • 50gr geraspte gruyere
  • 200gr spekblokjes
  • 2 lente-ui (fijngehakt)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 230 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier. Scheid de eieren, doe elk eigeel in een apart kommetje (dit is makkelijker werken) en zet even opzij. Doe de eiwitten in een kom en klop stijf. Voeg de geraspte kaas toe en meng kort voorzichtig door de stijve eiwitten. Maak 4 hoopjes van de eiwitten op de bakplaat. Creëer in elk hoopje een kuiltje waar je later de eierdooiers in kan leggen.

Bak de eiwitten 3min in de oven. Haal dan uit de oven en giet voorzichtig de eierdooiers in de kuiltjes.
Bak terug 3min in de oven. Intussen kan je de spekblokjes krokant bakken in de pan. Haal de gebakken eieren uit de oven, schuif voorzichtig op borden. Kruid de eieren met een beetje peper en zout en serveer met de gebakken spekblokjes en fijngehakte lente-ui.

Kip-Curry salade

Bij een paasbrunch zullen ook de nodige pistolets, broodjes of sandwiches en beleg aanwezig zijn. Wel, pak dit jaar daarom uit met een eigen “homemade” beleg namelijk deze homemade “skinny” kip-curry salade.

Ingrediënten (+/- 4 personen)

  • 2 kipfilets
  • 1 kip bouillonblokje
  • 2 lente-uitjes (fijngehakt)
  • 5el griekse yoghurt
  • 1el mayonaise
  • 2el honing
  • 1el kerriepoeder (of 1kl kerriepoeder en 1kl madras curry)
  • handvol rozijnen
  • handvol pistachenoten (grof gehakt)
  • enkele takjes peterselie (fijngehakt)
  • Peper en zout
  • Extra > bagels, toasts, wraps, … sla & tomaten

Bereidingswijze

Begin met de kip te pocheren. breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en los daarin een bouillonblokje op. Als het water eenmaal kookt, zet het vuur heel zacht en leg hierin de kipfilets.
Pocheer de kip ongeveer 20min (hangt af van de grootte). Haal de kipfilets uit het water en laat volledig afkoelen.

Snij de kip in kleine stukjes en meng met de overige ingrediënten. Serveer tussen een bagel, op een toast of wraps met wat sla en tomaten. Eventueel een gekookt eitje zou hierbij ook perfect passen.

Quesadilla met roerei en spek

Roerei en spek, ik denk dat het bij velen bij het ontbijt of bruch met Pasen op tafel zal komen. Wel waarom steken we die twee dit jaar eens niet in een originele Mexicaanse versie meer bepaald een quesadilla met roerei en spek afgewerkt met lekker veel kaas en avocado mag ook zeker niet ontbreken.

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 8 (dunne) plakjes spek
  • 100gr geraspte kaas*
  • 4 tortilla’s/wraps
  • handvol rucola of verse spinazie
  • 1 avocado
  • 1el bieslook (fijngehakt)
  • 1el peterselie (fijngehakt)
  • Olijfolie/margarine/boter
  • Peper en zout

*Kaas is naar eigen keuze. Kies gewoon een kaas die je graag eet.

Bereidingswijze

Begin met het bakken van het spek. Dit kan je ofwel doen in een pan (zonder vetstof) of  in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden, beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakjes spek. Bak het spek mooi goudbruin (in ongeveer 8min). Laat daarna even afkoelen zodat het spek lekker krokant wordt.

Ondertussen kan je de eieren losklutsen samen met wat peper en zout. Verhit een pan met wat olijfolie/margarine of boter. Giet hierin het eimengsel en laat het ei al roerend stollen. Eenmaal helemaal gestold, haal van het vuur, voeg de fijngehakte bieslook en peterselie toe. Meng goed.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hier op 2 tortilla’s.
Strooi over elke tortilla wat geraspte kaas. Verdeel over de 2 tortilla’s het roerei, spreid goed uit, gevolgd door het krokante spek, een beetje rucola of spinazie. Strooi als laatste terug royaal wat geraspte kaas erover en sluit met de 2 resterende tortilla vellen.

Bak de quesadilla ongeveer 8min aan één kant tot de bovenste tortillavel mooi goudbruin en krokant is. Draai voorzichtig de quesadilla om zodat de onderste tortillavel ook mooi goudbruin gebakken kan worden (nog eens 8min). Haal de quesadilla’s uit de oven, snij in stukken en serveer direct met plakjes avocado en eventueel nog wat extra kruiden.

Bron recepten: elienscuisine.be

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch… Maak eens iets anders voor de Paasbrunch… Maak eens iets anders voor de Paasbrunch… Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

Meer 'Food & wine':

Biertje bij de stamppot, keuze genoeg!

7 februari 2025

Beetje afhankelijk van de soort stamppot maak je je keuze

Ben jij altijd op zoek naar een lekkere bier & spijs-combinatie? Probeer dan eens één van de vijf bekende Hollandse stamppotten met bier. Elke stamppot heeft zijn eigen unieke smaak, die perfect past bij verschillende soorten bier. We geven je hieronder wat tips om stamppot te combineren met bier. Op deze manier kun je genieten van de perfecte maaltijd met een heerlijk biertje erbij.

Klaar met de boerenkool? Probeer dan deze paksoi-stamppot eens

7 februari 2025

In 15 minuten klaar

Razendsnelle stamppot in 15 minuten? Zeker! Dankzij de aardappelpuree heb je het in een handomdraai gefikst. Nog even anders dan anders: we maken 'm met paksoi en gebakken champignon met ketjap. Lekker met pinda's on top voor een extra bite.

De beste snert van het land komt uit Egmond

31 januari 2025

Nationaal kampioen: Nicolas van der Oord en Daan Groot uit Egmond aan den Hoef

Het komt niet alle dagen voor, maar er is een heuse culinaire nationaal kampioen in de Egmonden: de nationaal kampioenen snert koken, Nicolas Van der Oord en Daan Groot zijn erin geslaagd om tijdens het NK snert koken in Zuid-schermer de titel in de wacht te slepen.

In het gerecht zit eigenlijk al je bierkeuze verborgen: Leffe bruin

31 januari 2025

Maar er is meer bier onder de zon

Leffe bruin is een authentiek bier met een diepe, herfstbruine kleur en een volle, lichtzoete smaak, beiden te danken aan de donkergebrande malt. Elke slok is een waar genot. Een speciaalbier in fles dat een heerlijke combinatie is bij een stoofpotje, maar het kan zeker ook bij een dessert.

Belgische stoofpot met bruin bier, wortel & pastinaak

31 januari 2025

Neem er wel even de tijd voor...

De volle smaak van bier en een Belgische stoofpot met rundvlees gaan heerlijk samen. En of dat dan een Belgisch biertje is, of een speciaal biertje van onze eigen brouwerij dat mag u uiteraard helemaal zelf weten. Het potje stoven duurt natuurlijk even, maar dan heb je wel iets om je vrienden voor te zetten.

Het wordt frisser en natter deze dagen, tijd voor een glühwein, maar dan anders

24 januari 2025

Dus wordt het eens een glühgin

Deze week een bijzondere variant: geen glühwein of gin-tonic, maar een glühgin. Kun je ook heel makkelijk zelf maken en smaakt prima... Zeker op een koude dag.

Pastinaakstamp met hamlapje en gebakken appeltjes

24 januari 2025

Stevig en gezond. Ook voor je portemonnee

Door de aardappel-pastinaakpuree te serveren met gebakken uien en appels krijg je een prachtige, winterse smaakcombinatie. Met een hamlapje erbij heb je dan een gezonde en budgetproof maaltijd op tafel!

Een heerlijk drankje voor ‘Dry January’: de virgin espresso martini

17 januari 2025

Voor de echte koffieliefhebber

Dry January staat voor een alcoholloos begin van het nieuwe jaar. Dat klinkt misschien saai, maar in realiteit brengt Dry January een heleboel voordelen met zich mee. Met onze tips en ideeën voor lekkere alcoholvrije drankjes weet je niet alleen waar je het voor doet, maar houd je het ook nog eens gemakkelijk vol. Van alcoholvrije cocktails tot alcoholvrije wijnen en bieren.

Groentenschotel uit de oven; gezond en lekker

17 januari 2025

Je hebt niet altijd vlees nodig. Dit is een heerlijke schotel om met veel te delen

Lekkere manieren om aan onze dagelijkse dosis gezonde dingen te komen zijn altijd welkom. Dus je wordt hier vast wel blij van.

Je kunt ook extra energie uit je drankje halen

10 januari 2025

Maak het dan zelf en kies niet voor kant-en-klaar

Een drankje waar je zeker energie van krijgt, is de appel- en perentaart smoothie. Dit energiedrankje is vooral geschikt voor de zoetekauwen onder ons. Het is een havermout drankje met onder andere appels en peren. De reden dat dit drankje je zoveel energie geeft is, omdat havermout een langdurige bron van energie vormt. Zo bevat havermout bijna geen suikers, maar wel veel koolhydraten. En dat is nog niet alles, want havermout zit ook nog eens vol met vitamine B. Vitamine B is de vitamine die je nodig hebt om voedsel om te kunnen zetten in energie.

Weekend vol prestatiedrang, dus pastaatje dan maar?

10 januari 2025

Voor de nodige koolhydraten, maar moet ook lekker zijn voor de mee-eters

Er zijn natuurlijk talloze recepten met pasta, maar je wilt er ook weer niet te veel tijd mee kwijt zijn: de start voor jouw ultieme uitdaging tijdens het Egmondse sportweekend nadert immers met rasse schreden. Daarom deze pasta pesto met kip en tomaat. Snel, lekker en met veel koolhydraten voor de benodigde energie.

Afvallen gaat het best met water drinken, maar er is meer voor nodig

3 januari 2025

En wil je toch een borreltje, neem dan champagne

Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen. Ook een glas water nemen in plaats van een calorierijk tussendoortje kan je op een moeilijk moment gebruiken om een verleiding te weerstaan. De betere keuze Water drinken is een betere keuze dan frisdrank en vruchtendranken. Daar zitten veel suikers en dus calorieën in. Als je wilt afvallen, kies dan vooral voor water of thee en koffie zonder suiker. Minder eten, meer bewegen Gezondere keuzes maken bij het eten en drinken is niet het enige dat je kunt doen om af te vallen. Minder eten en meer bewegen zijn minstens zo belangrijk.

Begin het jaar (en de dag) goed met een bord shakshuka

3 januari 2025

Gezond en ook nog heel smakelijk

Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en Midden-Oosten gegeten, met elke streek een eigen variatie. De basis is tomaat -vers in het seizoen of anders uit blik- en ei. Shakshuka kan mild zijn, maar ook pittig. Het wordt traditioneel gegeten als ontbijt. Dat hoeft hier natuurlijk niet.

Bijzondere oliebollen bak je met een bijzondere vulling

27 december 2024

Bijvoorbeeld een scheutje drank...

Rond Oud & Nieuw vliegen de oliebollen, appelflappen en krentenbollen je om de oren. Wil je eens andere oliebollen maken? Maak dan eens overheerlijke oliebollen met een vleugje drank. In dit recept laten we zien hoe je heerlijke oliebollen met een vulling van 4 verschillende soorten drank kunt maken: Flugel, Baileys, Limoncello en Glühwein. Helemaal passend dus bij winterse omstandigheden. Of die er zijn of niet, deze bollen smaken heerlijk! Ook gewoon bij een kop koffie.

Bij de varkensstoof heb je de keuze voor rode of witte wijn

20 december 2024

Afhankelijk van de bereidingswijze

Welke wijn bij varkensvlees? Die vraag is niet één, twee, drie beantwoord. Want geen vleessoort zo veelzijdig als het vlees van een varken. Varkenshaas, spareribs, beenham, buikspek, rollade, schnitzel varkenskotelet… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar welke wijn schenk je nou bij welk stukje varkensvlees? De vuistregel is rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkensvlees zit daar tussenin, dat betekent dat je kunt gaan voor een rode of een witte wijn of een volle rosé. De bereiding is leidend. Gebakken, geroosterd of gewokt varkensvlees vraagt om een frisse wijn met voldoende beet om de vetten in het vlees aan te kunnen. Denk in het rood aan een Spätburgunder of een Beaujolais. In het wit is een Riesling een perfecte begeleider en de roséliefhebber kan genieten van een vol exemplaar. Gebraden varkensvlees vraagt om rijpe en zachte wijnen, die passen bij de structuur van het zachte vlees. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc is dan heerlijk. In het rood zijn Merlot en Shiraz aanraders.

Kerstmis 2024 (2): Varkensstoofje met abrikozen, laurier, kaneel en kruidnagel

20 december 2024

Of een vegan risottoschotel voor de vegetariërs

Varkensstoofje met abrikozen, laurier, kaneel en kruidnagel. Amandelen getopte stoofpot met mals varkensvlees in een mengsel van kruiden, wijn en abrikozen. Een smaakvolle en vlezige stoof die iedereen doet watertanden. Voor wie helemaal geen vlees of vis wil, is hier ook nog een recept voor een heerlijke risottoschotel met mascarpone.

Wijn bij het kerstdiner: best lastig kiezen

20 december 2024

Bij de hoofdgerechten van deze week past witte wijn uitstekend

Het organiseren van een kerstdiner is niet niks. Welke gerechten staan er op het kerstmenu en welke flessen moet je daarvoor in huis halen?

Kerstmis 2024: Safraanrisotto met garnalen of plaattaart met zalm en rode ui?

20 december 2024

Het hoeft niet de standaard rollade te zijn toch?

Kerstmis is voor velen een tijd van stress: wat gaan we deze keer eten? Los van wie iets wel of niet mag/wil hebben, daar wagen we ons net aan. Deze week een hoofdgerecht waar je niet elke kerst aan zou denken. Maar dat wel erg lekker is.

Wit wijntje past zeker bij de zuurkool, maar wel een met een tikkeltje zoet erin

13 december 2024

Het is al een zuur gerecht

Zuurkool kenmerkt zich door de zuren in de smaak. Het heet niet voor niks zuurkool. Je drinkt het gerecht het best met een wijntje uit Duitsland of Frankrijk, zoals een Riesling of een Elzas. Deze wijnen hebben vaak net dat vriendelijke tikje 'zoet', waardoor de zuren niet té heftig aanwezig zijn.

Winterklassiekers (4): Zuurkoolstamppot met een twist

13 december 2024

Als dat geen lekkere variatie op een winters thema is...

Zuurkoolstamppot saai? Nee joh! Je kunt volop variëren met dit gerecht. Met deze tips maak je de lekkerste stamppot met zuurkool, maar dan anders.

Irish coffee: even lekker winters natafelen

6 december 2024

Of om gewoon door te warmen na een wandeling

Irish coffee en normale koffie zijn twee verschillende werelden. Doordat er in de Irish coffee Ierse whisky en room zit, zorgt deze koffie voor een warm en knus gevoel. Vooral op koude najaars- en winterdagen is Irish coffee de ultieme manier om weer lekker op te warmen.

Winterklassiekers (3): Andijviestamppot met spek en tomaat

6 december 2024

Een twist aan een oerhollandse klassieker

Deze andijviestamppot heeft als extra groente nog cherrytomaatjes. Zo zit je met dit recept al op ruim de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente.

Een bijzonder winterdrankje: rompope (uit Honduras)

29 november 2024

Met Rompope heb je een bijzondere drank in huis. Deze advocaat uit Honduras is een hit: verrassend door de peperkorrels en het vleugje nootmuskaat. Maak een heerlijke punch of mix het bijvoorbeeld met koffie of chocolade!

Winterklassiekers (2): Hete bliksem met worst

29 november 2024

Oerhollandse stamppot snel op tafel

Hete bliksem is een klassiek Nederlandse stamppot met appel. Lekker met een gebakken worstje erbij en al in een halfuurtje op tafel.

Warme winterdrankjes? Probeer deze eens: Appelcider met kaneel en kardemom

22 november 2024

...en als je wilt kan er ook een scheutje rum in

Warme winterdrankjes; appelcider op smaak gebracht met kaneelstokje en kardemom.  Cacao, suiker, kaneel en/of kardemom met warme melk. Voeg wat rum toe voor de ultieme beleving. Kies bij een alcoholvrije versie voor appelsap.

Winterklassiekers: hutspot met hachee

22 november 2024

Past wel in deze tijd

Met sinterklaas in het land zijn er weer volop wortels te verkrijgen... Mocht u nu denken wat moet ik ermee, dan is deze winterklassieker wellicht een goed idee: hutspot met hachee, wie werd er niet groot mee?

Warm herfstdrankje met cranberry, kaneel & sinaasappel

15 november 2024

Weer eens iets anders dan Gluhwein

Herfst in een glas: cranberry met kaneel, steranijs en sinaasappel. Zonder alcohol. Proost!

Lasagne met champignons, mozzarella en… jawel, boerenkool

15 november 2024

Best of both worlds: Mediterrane Hollandse pot

Ook gek op lasagne? Deze variant met mozzarella, champignons en boerenkool kan meteen op je favorietenlijstje. En echt niet alleen dankzij die o zo lekkere laagjes tomatensaus... er zit ook nog mascarpone in!

Stevige rode wijn bij het gerecht van deze week

8 november 2024

Een smaakvol gerecht vraagt om een stevige wijn

Lekker bij het gerecht van deze week is een glas Castaño Monastrell Bio. Dat is een rode, stevige wijn uit Spanje. Perfect bij een stevig stuk vlees.

Varkensrollade met rodekoolblad en sjalottenjus

8 november 2024

Een smakelijke herfsthap

Met deze heerlijke varkensrollade gevuld met appel, de rodekoolbladeren die je met eetbare goudspray serveert, en de sjalottenjus met knoflook, tijm en rode wijn kun je echt een keer uitpakken. Ook voor een etentje met vrienden.

Typische herfstdrankjes dragen bij aan het huiselijke, warme gevoel

1 november 2024

...zoals met deze herfst punch

Met deze herfstpunch steel jij de show. Maak een grote bowl, zodat iedereen een glaasje kan pakken. Met rode wijn, sherry, cognac en Cointreau. En niet te vergeten de heerlijke warme smaken van appel en kaneel.

Paddenstoelensoep met bladerdeegdakje

1 november 2024

Herfsttijd is soeptijd, toch?

In deze tijd van het jaar zijn er weinig dingen die een smakelijke kom soep kunnen verslaan. De temperaturen zakken wat, de wandelingen krijgen door echt herfstweer een extra dimensie en zorgen dat je trek krijgt in een kop stevige, warme soep. Haal daarom de herfst in huis met deze paddenstoelensoep. Met een bladerdeegdakje voor extra comfort.

Deze Espresso Martini hoeft niet per se bij de soep…

25 oktober 2024

...maar is wel makkelijk te maken

De herfst is de tijd om binnen te genieten van een heerlijk herfstdrankje! Wat dacht je van een herfstcocktail? Deze herfstcocktail is gemakkelijk om te maken en heeft echt die smaak van de herfst. Geniet ervan!

Bruinebonensoep met spek en rookworst

25 oktober 2024

Herfstklassieker om je vingers bij af te likken

Gevuld met spekreepjes, bruine bonen en Gelderse rookworst is deze bruinebonensoep niets anders dan een hartige kom vol comfort.

Terug