Deel

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

Wat dacht je van een Dutch baby, quesadillas of kip-curry voor bij de brunch?

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

We zijn in rechte lijn naar Pasen, de dag waarop we ons helemaal ziek eten in chocolade paaseieren. Een dag waarop we lekker lang kunnen uitslapen en genieten van een typische paasbrunch. Niets zo gezellig als een brunch met Pasen met buiten een lekker lenteweertje (hopelijk). Wil je dit jaar origineel uit de hoek komen voor de paasbrunch en niet voor de typische pistoletjes, sandwiches, omeletje of koffiekoek (niets mis mee natuurlijk) gaan? Wat dacht je dan van een Dutch baby, quesadillas of asperges voor bij de brunch?

Dutch baby met ricotta en citroen

Een leuk, lekker en origineel alternatief op een traditionele pannenkoek.
Een dutch baby is eigenlijk gewoon een pannenkoek in de oven gebakken waar je amper werk mee hebt … ingredienten mengen, in een ovenschotel gieten en bakken! Super gemakkelijk en ideaal voor bij de paasbrunch!

Ingrediënten (4 personen )

  • 4el margarine/boter
  • 4 eieren
  • 160ml melk
  • 60gr ricotta (+extra om te serveren)
  • 85gr patisseriebloem
  • vanille essence
  • snuifje zout
  • zeste van 1 citroen
  • Lemon curd (zie recept)
  • Vers fruit (blauwe bessen, frambozen, banaan, …)
  • Honing of maple syrup

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 230 graden. Neem een ruime ovenschaal en doe daarin 2el van de margarine/boter (niet op voorhand laten smelten). Zet de ovenschaal in de oven zodat deze kan opwarmen en de margarine/boter kan smelten. Smelt de overige 2el margarine/boter. Doe de eieren, melk, ricotta, bloem, vanille essence, zeste van citroen, snuifje zout en de gesmolten boter in een blender. Mix tot een glad beslag. Je kan dit eventueel ook glad mixen met een keukenmachine of mixer.

Als de oven 230 graden is, haal dan voorzichtig de warme ovenschaal met de gesmolten boter uit de oven. Giet hierin het beslag en zet meteen terug in de oven. Bak de dutch baby ongeveer 20 a 22min in de oven tot hij mooi gaar en goudbruin is. Doe vooral de ovendeur de eerste 15min niet open anders kan hij eventueel inzakken.

Haal de dutch baby uit de oven en serveer direct met lemon curd, vers fruit, honing of maple syrup en eventueel kan je nog wat ricotta losroeren met wat honing en hier ook bij serveren.

Cloud eggs met spek en gruyère

Pasen zonder eieren is geen Pasen natuurlijk. Wie dit jaar origineel uit de hoek wil komen met een eigerechtje … dan moet je gewoon deze eiwolkjes op tafel toveren ook wel cloud eggs genoemd.
Benieuwd hoe je ze maakt?

Ingrediënten (4 stuks)

  • 4 eieren
  • 50gr geraspte gruyere
  • 200gr spekblokjes
  • 2 lente-ui (fijngehakt)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 230 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier. Scheid de eieren, doe elk eigeel in een apart kommetje (dit is makkelijker werken) en zet even opzij. Doe de eiwitten in een kom en klop stijf. Voeg de geraspte kaas toe en meng kort voorzichtig door de stijve eiwitten. Maak 4 hoopjes van de eiwitten op de bakplaat. Creëer in elk hoopje een kuiltje waar je later de eierdooiers in kan leggen.

Bak de eiwitten 3min in de oven. Haal dan uit de oven en giet voorzichtig de eierdooiers in de kuiltjes.
Bak terug 3min in de oven. Intussen kan je de spekblokjes krokant bakken in de pan. Haal de gebakken eieren uit de oven, schuif voorzichtig op borden. Kruid de eieren met een beetje peper en zout en serveer met de gebakken spekblokjes en fijngehakte lente-ui.

Kip-Curry salade

Bij een paasbrunch zullen ook de nodige pistolets, broodjes of sandwiches en beleg aanwezig zijn. Wel, pak dit jaar daarom uit met een eigen “homemade” beleg namelijk deze homemade “skinny” kip-curry salade.

Ingrediënten (+/- 4 personen)

  • 2 kipfilets
  • 1 kip bouillonblokje
  • 2 lente-uitjes (fijngehakt)
  • 5el griekse yoghurt
  • 1el mayonaise
  • 2el honing
  • 1el kerriepoeder (of 1kl kerriepoeder en 1kl madras curry)
  • handvol rozijnen
  • handvol pistachenoten (grof gehakt)
  • enkele takjes peterselie (fijngehakt)
  • Peper en zout
  • Extra > bagels, toasts, wraps, … sla & tomaten

Bereidingswijze

Begin met de kip te pocheren. breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en los daarin een bouillonblokje op. Als het water eenmaal kookt, zet het vuur heel zacht en leg hierin de kipfilets.
Pocheer de kip ongeveer 20min (hangt af van de grootte). Haal de kipfilets uit het water en laat volledig afkoelen.

Snij de kip in kleine stukjes en meng met de overige ingrediënten. Serveer tussen een bagel, op een toast of wraps met wat sla en tomaten. Eventueel een gekookt eitje zou hierbij ook perfect passen.

Quesadilla met roerei en spek

Roerei en spek, ik denk dat het bij velen bij het ontbijt of bruch met Pasen op tafel zal komen. Wel waarom steken we die twee dit jaar eens niet in een originele Mexicaanse versie meer bepaald een quesadilla met roerei en spek afgewerkt met lekker veel kaas en avocado mag ook zeker niet ontbreken.

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 8 (dunne) plakjes spek
  • 100gr geraspte kaas*
  • 4 tortilla’s/wraps
  • handvol rucola of verse spinazie
  • 1 avocado
  • 1el bieslook (fijngehakt)
  • 1el peterselie (fijngehakt)
  • Olijfolie/margarine/boter
  • Peper en zout

*Kaas is naar eigen keuze. Kies gewoon een kaas die je graag eet.

Bereidingswijze

Begin met het bakken van het spek. Dit kan je ofwel doen in een pan (zonder vetstof) of  in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden, beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakjes spek. Bak het spek mooi goudbruin (in ongeveer 8min). Laat daarna even afkoelen zodat het spek lekker krokant wordt.

Ondertussen kan je de eieren losklutsen samen met wat peper en zout. Verhit een pan met wat olijfolie/margarine of boter. Giet hierin het eimengsel en laat het ei al roerend stollen. Eenmaal helemaal gestold, haal van het vuur, voeg de fijngehakte bieslook en peterselie toe. Meng goed.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hier op 2 tortilla’s.
Strooi over elke tortilla wat geraspte kaas. Verdeel over de 2 tortilla’s het roerei, spreid goed uit, gevolgd door het krokante spek, een beetje rucola of spinazie. Strooi als laatste terug royaal wat geraspte kaas erover en sluit met de 2 resterende tortilla vellen.

Bak de quesadilla ongeveer 8min aan één kant tot de bovenste tortillavel mooi goudbruin en krokant is. Draai voorzichtig de quesadilla om zodat de onderste tortillavel ook mooi goudbruin gebakken kan worden (nog eens 8min). Haal de quesadilla’s uit de oven, snij in stukken en serveer direct met plakjes avocado en eventueel nog wat extra kruiden.

Bron recepten: elienscuisine.be

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch… Maak eens iets anders voor de Paasbrunch… Maak eens iets anders voor de Paasbrunch… Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

Meer 'Food & wine':

Maak er je eigen scroppino bij…

12 april 2024

Verfrissend nagerecht, maar wel met een stevige borrel er in

Deze Italiaanse cocktail is heerlijk verfrissend maar vergis je niet: er zit een flinke borrel in! En dat maakt hem nu ook juist zo lekker.

Ovenschotel van gnocchi met spinazie, kaas, ricotta en pijnboompitten

12 april 2024

Een beetje minder vlees is niet erg en het smaakt heerlijk

Geniet van een heerlijke vegetarische ovenschotel met gnocchi, verse spinazie en romige ricotta met citroen. Dit eenvoudige recept combineert de smaken van frisse citroen, hartige Parmezaanse kaas en krokante pijnboompitten.

Geen drankje zo feestelijk als een cocktail (of mocktail)

5 april 2024

Met of zonder alcohol, een feestje blijft het

Geen drankje dat meer ‘feest’ uitstraalt dan een cocktail. Of je nu wel of geen alcohol drinkt: er is altijd een cocktail- of mocktailrecept dat bij je past. Cheers!

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

5 april 2024

Lekkere lunch barstensvol smaak!

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Een chocolade-ei gevuld met rum, ijs en munt…. Als dat geen zalige paas wordt!

29 maart 2024

Daar zou de Paashaas voor omlopen

Van ei tot chocolade en van een lekker stukje paasstol tot gerookte zalm: met Pasen kan je alle kanten op. Of je nu kiest voor een uitgebreide paasbrunch, kiest voor een gezellige borrel of juist feestelijk gaat dineren: er is altijd het perfecte drankje bij jouw favoriete paasgerecht.

Kruidige wijn bij kruidige visschotel

22 maart 2024

Kan wit zowel als rood zijn. Laat u verrassen

Vissen behoren te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn. De grootste discussie die hierover rijst is echter, in welke wijn?! Deze vraag is echter niet zo makkelijk te beantwoorden. Zo denken veel mensen dat ze bij vis alleen witte wijn kunt drinken en bij vlees rode win. Niets is echter minder waar. De juiste wijn bij vis is namelijk compleet afhankelijk van de vissoort, bereidingswijze, bijgerechten én uw persoonlijke wijnvoorkeur.

Overschotel met vis en kruidengratin

22 maart 2024

Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en een flinke hand garnalen maken hem extra lekker.

Wijn van de chenin blanc druif past perfect bij de bobotie-schotel

15 maart 2024

Frisse fruitige wijnen met uiteenlopende smaken van fruit

Bij de bobotie-schotel van deze week past uiteraard een heerlijk wit wijntje. Bijvoorbeeld van de Chenin Blanc druif. De chenin blanc produceert frisse en fruitige wijnen met zeer uiteenlopende smaken van fruit. In het algemeen staat dit druivenras bekend om zijn strakke wijnen. De geur is vaak heerlijk breed, mooi bloemig, met appel, tropisch fruit, amandel, marsepein en honing. De smaak sappig, fris en toegankelijk.

Maak zelf een heerlijke bobotie-schotel

15 maart 2024

Ideetje voor de volgende Dinnerclub?

Maak zelf een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht met dit bobotie recept! Een eigen kruidenmix zorgt voor een authentieke smaak, zonder pakjes en zakjes. Met sperziebonen, abrikoos en appel.

Een lekkere ‘vettige’ witte wijn bij de zalm

8 maart 2024

Investeren in een mooi flesje witte wijn loont

Zalm heeft structuur en een hoog vetgehalte. Over het algemeen past daar dan ook het beste een wijn bij die vettigheid en structuur heeft. Zalm past daarom goed bij een ronde, romige en licht vettige witte wijn zoals een chardonnay of een viognier.

Rijstsalade met zalm, lekker en snel

8 maart 2024

Nu het toch een beetje lente-achtig begint te worden...

Rijst- en pastasalades zijn gerechten die op mooie zonnige dagen niet misstaan. Zonder nu te willen suggereren dat de zomer is aangebroken, kun je natuurlijk wel de zomer een beetje in huis halen. Zeker met zo'n snel en heelrijk gerecht. Deze rijstsalade met gegrilde zalm, kappertjes, wortel en paprika is een aanrader voor een lekkere lentedag.

Een frisse, fruitige, witte wijn past perfect bij de kabeljauw met citroen

1 maart 2024

Maar een rosé kan er ook erg lekker bij zijn

Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.

Kabeljauwhaasjes mediterrane stijl uit de oven

1 maart 2024

Voor de echte visliefhebber

Een recept voor de echte visliefhebber: verse kabeljauwhaasje uit de oven Griekse stijl met zelfgemaakte citroensaus. Bak de kabeljauwfilet even aan in de pan en de oven doet de rest van het werk. Het sap van de citroen geeft het gerecht een frisse, mediterrane smaak.

Alcoholvrij is niet per definitie saai…

23 februari 2024

Sterker nog, het werkt verhelderend...

Of je nu een maand geen alcohol drinkt in januari (oftewel Dry January, zoals we dat zo liefkozend noemen) of over het algemeen iets minder wilt drinken, geen alcohol drinken hoeft gelukkig niet te beteken dat je tijdens elk etentje aan het water of de cola zit. Je kunt zowaar heerlijke alcoholvrije drankjes drinken die allesbehalve saai zijn.

Heerlijk gerecht voor het weekend: naanbrood met honingkip

23 februari 2024

Weer eens iets anders dan een broodje shoarma...

Naanbrood met honingkip – Een lekkere maaltijd voor in het weekend, deze naanpizza met honingkip. Dit is een vrij simpel gerecht met wat avocado en sla, maar je kunt gerust variëren met andere ingrediënten

Volle rode wijn past perfect bij stoofpot van deze week

16 februari 2024

Smaakvolle stevige wijn bij een smaakvol gerecht

Het lijkt een logische keuze om bij stoofvlees met frieten een stevig biertje te serveren, maar voor de wijnliefhebbers onder ons zijn er zeker ook geschikte wijnen te vinden bij deze klassieker. Het is een aanrader om sowieso te kiezen voor een uitgesproken volle, ronde en krachtige rode wijn. Stoofvleessaus bevat onder meer specerijen zoals kruidnagel en laurier, die een kruidige, maar ook zoete smaak geven aan dit gerecht. Oudere naslagwerken raden soms aan om hierbij wijn in een iets lichtere stijl te serveren, maar het is aan te raden voor een kruidige, volle stijl kiezen: wijnen uit klassiek Europa, zoals de Côte du Rhône en de Languedoc-Roussillon, die voldoende zon gehad hebben en de zoete kruidigheid van de saus te evenaren. Een Château La Landotte uit Bordeaux past hier zeer goed bij, maar ook een Château Le Boscq Saint-Estèphe uit dezelfde streek. Bron: wijnbroeders.nl en culinaireambiance.com

Vlaamse runderstoof met frites

16 februari 2024

Hoe traditioneel wil je het hebben?

Stoofvlees is een heerlijk nostalgisch gerecht. Het kost wat tijd, maar echt lekker stoofvlees maken is een haast vergeten kunst waar je al je tafelgenoten blij mee maakt. Maak rustig wat extra’s. Extra porties kun je heel goed invriezen!

Italiaanse chocolademelk: wie wil dat nou niet…?

9 februari 2024

Ciocalata calda drink je echter niet voor de lijn...

In het kader van wat variaties op een thema deze week de ciocalata calda: Italiaanse chocolademelk. Het zal na het lezen van het recept duidelijk zijn dat je dat niet drinkt voor de lijn.

Gevulde appel met hete bliksem

9 februari 2024

Smakelijke variant op de traditionele 'hete bliksem'

Deze gevulde appels met een vulling van puree, appel en spekjes zijn een lekkere winterse maaltijd.

Een lekker – zelfs stevig – biertje, maar een zachte, wat zoetere wijn past ook prima

2 februari 2024

De balletjes zijn pittig gekruid, dus dan is zoet een frisse tegenhanner

Bij het gerecht van deze week is de combinatie van andijviestamppot en de Indische gekruide gehaktballetjes nog een leuke uitdaging. Voor het Hollandse deel past een biertje prima, voor het overige deel kan een friszoete wijn een welkome aanvulling zijn.

Indische andijviestamppot: de Oosterse smaak van Holland

2 februari 2024

Nog meer smaak in de winter

U kent vast wel die reclame van die twee meisjes waarvan de ene steevast als antwoord op de vraag wat ze gaat eten antwoordt: stamppot. Deze week is het ook bij ons stamppot, maar dan in de categorie Oosters Holland.

Bij een kruidig gerecht hoort een kruidige wijn

26 januari 2024

Kan zowel wit als rood zijn

Bij het recept van deze week met daarin veel kruiden hoort een kruidige wijn. Dat kan dan zowel een witte als een rode wijn zijn.

Pasta rendang: een beetje vreemd, maar wel lekker

26 januari 2024

Als de rijst eens op is...

Pasta rendang is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar we kennen allemaal wel de situatie dat je iets in je hoofd hebt om te gaan eten, maar dan is een specifiek ingrediënt er niet. Bijvoorbeeld de rijst is op. Nou, dan is dit een heel lekkere variant van de rendang, maar nu met tagliatelle.

Eigenlijk passen veel wijnen bij de traybake van deze week

19 januari 2024

Van fris en fruitig tot krachtig

Bij dit geurige geheel – met de krokante, malse kip als middelpunt – passen talrijke wijnen. Fris en fruitig rood, eventueel gekoeld geserveerd, zijn speelse begeleiders. Bijvoorbeeld Pinot Noir (Bourgogne, Loire), Beaujolais, Dolcetto en Bardolino. Iets steviger wordt het geheel met een middelzware wijn als Chianti, Cariñena en Blaufränkisch. Krachtige rosé uit de Provence of Languedoc en vol wit, bijvoorbeeld van de roussannedruif, sluiten ook prima aan bij de smaak en structuur van deze feel-good-schotel.

Traybake met misokip, aubergine, lente-ui & chilipeper

19 januari 2024

Zó lekker, dat je het bijna niet wilt delen

Voor wie het toch wat makkelijk wil houden, maar wel iets bijzonders op tafel wil zetten, is deze traybake een echte aanrader.

Amerikaanse eierpunch om door te warmen. Ook lekker ná de kerstdagen…

12 januari 2024

Hartverwarmende rum maakt het compleet

Eggnog is een winterse drank die in Amerika vooral tijdens de feestdagen wordt gedronken, maar wat is het nou eigenlijk? Eggnog is simpelweg eierpunch. Een romig drankje dat bestaat uit melk, room, eigeel en vaak ook rum. Lekker om door te warmen tijdens deze koude dagen.

Indisch stoofvlees in overschotel

12 januari 2024

Verpakt in bladerdeeg

Zelfgemaakt stoofvlees, mmm heerlijk! Deze Indisch stoofvlees pie met een dakje van bladerdeeg is stiekem nog lekkerder. Je kunt eventueel het stoofvlees een dagje eerder maken, dan hoef je op de dag zelf alleen nog maar het bladerdeeg over de ovenschaal uit te rollen en het geheel af te bakken in de oven.

Op zoek naar een gezond(er) drankje?

5 januari 2024

Er gaat eigenlijk niets boven water

Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus we maken weer even pas op de plaats. Keihard diëten is misschien wat overdreven, maar na al die oliebollen, hapjes, kerstdiners en niet te vergeten die heerlijke drankjes, is het wel goed om wat meer te letten op wat je eet en drinkt.

Gezonde Mac & Cheese met bloemkool

5 januari 2024

Amerikaanse klassieker, maar dan anders

De klassieke Amerikaanse Mac & Cheese, maar dan in een gezonder jasje met een basis van volkorenpasta en een sausje van bloemkool. Ook goed voor de Halve van Egmond...

Waarom je niet pas om middernacht met Oudjaar de beste Champagne moet drinken

29 december 2023

Na een avond eten en drinken smaakt het niet meer hetzelfde

Champagne, of in ieder geval een bubbeldrankje, hoort onlosmakelijk bij het vieren van oud en nieuw, maar buiten dat 'het hoort' is het voor sommigen toch niet de ideale belevenis die het zou moeten zijn. Daarom hierbij enkele do’s en dont’s voor oud en nieuw.

Hoe bak je de lekkerste oliebollen?

29 december 2023

Het is niet zo moeilijk om het zelf te doen

Wil je ook genieten van de lekkerste, zelfgebakken oliebollen met Oud & Nieuw? Met dit oliebol recept bak je 50–60 oliebollen.

Vlees of vis, dus rood of wit? Maak uw eigen keuze…

15 december 2023

Je hoeft niet per se de 'regel' te volgen

Traditioneel zou je denken een rode wijn bij de eend en een witte wijn bij de zalm. Maar dat hoeft niet per se.

Bij een zoet dessert past een zoete wijn het best

22 december 2023

Een Tawny port past prima

Stoofperen vormen een heerlijke seizoensdelicatesse die het beste tot hun recht komen in de herfst en winter. Maar welke wijn past nu het beste bij deze fruitige lekkernij? Het vinden van de juiste combinatie kan soms lastig zijn.

Het Kerstdiner (deel 4): het nagerecht, stoofperentiramisu of speculoos cheesecake?

22 december 2023

Aan alles komt een eind...

Zet met kerst deze super lekkere stoofperen tiramisu op tafel. Het is geen moeilijk recept om te maken, maar vergt wel iets meer tijd omdat je eerst stoofperen moet maken. Je kan dit recept uiteraard ook maken met stoofperen die je nog over hebt van het avondeten. Dit recept is heel erg geschikt om een dag van te voren te maken en dan in de koelkast te bewaren.

Terug