Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…
Wat dacht je van een Dutch baby, quesadillas of kip-curry voor bij de brunch?
Gepubliceerd: 29 maart 2024
We zijn in rechte lijn naar Pasen, de dag waarop we ons helemaal ziek eten in chocolade paaseieren. Een dag waarop we lekker lang kunnen uitslapen en genieten van een typische paasbrunch. Niets zo gezellig als een brunch met Pasen met buiten een lekker lenteweertje (hopelijk). Wil je dit jaar origineel uit de hoek komen voor de paasbrunch en niet voor de typische pistoletjes, sandwiches, omeletje of koffiekoek (niets mis mee natuurlijk) gaan? Wat dacht je dan van een Dutch baby, quesadillas of asperges voor bij de brunch?
Dutch baby met ricotta en citroen
Een leuk, lekker en origineel alternatief op een traditionele pannenkoek.
Een dutch baby is eigenlijk gewoon een pannenkoek in de oven gebakken waar je amper werk mee hebt … ingredienten mengen, in een ovenschotel gieten en bakken! Super gemakkelijk en ideaal voor bij de paasbrunch!
Ingrediënten (4 personen )
- 4el margarine/boter
- 4 eieren
- 160ml melk
- 60gr ricotta (+extra om te serveren)
- 85gr patisseriebloem
- vanille essence
- snuifje zout
- zeste van 1 citroen
- Lemon curd (zie recept)
- Vers fruit (blauwe bessen, frambozen, banaan, …)
- Honing of maple syrup
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 230 graden. Neem een ruime ovenschaal en doe daarin 2el van de margarine/boter (niet op voorhand laten smelten). Zet de ovenschaal in de oven zodat deze kan opwarmen en de margarine/boter kan smelten. Smelt de overige 2el margarine/boter. Doe de eieren, melk, ricotta, bloem, vanille essence, zeste van citroen, snuifje zout en de gesmolten boter in een blender. Mix tot een glad beslag. Je kan dit eventueel ook glad mixen met een keukenmachine of mixer.
Als de oven 230 graden is, haal dan voorzichtig de warme ovenschaal met de gesmolten boter uit de oven. Giet hierin het beslag en zet meteen terug in de oven. Bak de dutch baby ongeveer 20 a 22min in de oven tot hij mooi gaar en goudbruin is. Doe vooral de ovendeur de eerste 15min niet open anders kan hij eventueel inzakken.
Haal de dutch baby uit de oven en serveer direct met lemon curd, vers fruit, honing of maple syrup en eventueel kan je nog wat ricotta losroeren met wat honing en hier ook bij serveren.
Cloud eggs met spek en gruyère
Pasen zonder eieren is geen Pasen natuurlijk. Wie dit jaar origineel uit de hoek wil komen met een eigerechtje … dan moet je gewoon deze eiwolkjes op tafel toveren ook wel cloud eggs genoemd.
Benieuwd hoe je ze maakt?
Ingrediënten (4 stuks)
- 4 eieren
- 50gr geraspte gruyere
- 200gr spekblokjes
- 2 lente-ui (fijngehakt)
- Peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 230 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier. Scheid de eieren, doe elk eigeel in een apart kommetje (dit is makkelijker werken) en zet even opzij. Doe de eiwitten in een kom en klop stijf. Voeg de geraspte kaas toe en meng kort voorzichtig door de stijve eiwitten. Maak 4 hoopjes van de eiwitten op de bakplaat. Creëer in elk hoopje een kuiltje waar je later de eierdooiers in kan leggen.
Bak de eiwitten 3min in de oven. Haal dan uit de oven en giet voorzichtig de eierdooiers in de kuiltjes.
Bak terug 3min in de oven. Intussen kan je de spekblokjes krokant bakken in de pan. Haal de gebakken eieren uit de oven, schuif voorzichtig op borden. Kruid de eieren met een beetje peper en zout en serveer met de gebakken spekblokjes en fijngehakte lente-ui.
Kip-Curry salade
Bij een paasbrunch zullen ook de nodige pistolets, broodjes of sandwiches en beleg aanwezig zijn. Wel, pak dit jaar daarom uit met een eigen “homemade” beleg namelijk deze homemade “skinny” kip-curry salade.
Ingrediënten (+/- 4 personen)
- 2 kipfilets
- 1 kip bouillonblokje
- 2 lente-uitjes (fijngehakt)
- 5el griekse yoghurt
- 1el mayonaise
- 2el honing
- 1el kerriepoeder (of 1kl kerriepoeder en 1kl madras curry)
- handvol rozijnen
- handvol pistachenoten (grof gehakt)
- enkele takjes peterselie (fijngehakt)
- Peper en zout
- Extra > bagels, toasts, wraps, … sla & tomaten
Bereidingswijze
Begin met de kip te pocheren. breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en los daarin een bouillonblokje op. Als het water eenmaal kookt, zet het vuur heel zacht en leg hierin de kipfilets.
Pocheer de kip ongeveer 20min (hangt af van de grootte). Haal de kipfilets uit het water en laat volledig afkoelen.
Snij de kip in kleine stukjes en meng met de overige ingrediënten. Serveer tussen een bagel, op een toast of wraps met wat sla en tomaten. Eventueel een gekookt eitje zou hierbij ook perfect passen.
Quesadilla met roerei en spek
Roerei en spek, ik denk dat het bij velen bij het ontbijt of bruch met Pasen op tafel zal komen. Wel waarom steken we die twee dit jaar eens niet in een originele Mexicaanse versie meer bepaald een quesadilla met roerei en spek afgewerkt met lekker veel kaas en avocado mag ook zeker niet ontbreken.
Ingrediënten
- 6 eieren
- 8 (dunne) plakjes spek
- 100gr geraspte kaas*
- 4 tortilla’s/wraps
- handvol rucola of verse spinazie
- 1 avocado
- 1el bieslook (fijngehakt)
- 1el peterselie (fijngehakt)
- Olijfolie/margarine/boter
- Peper en zout
*Kaas is naar eigen keuze. Kies gewoon een kaas die je graag eet.
Bereidingswijze
Begin met het bakken van het spek. Dit kan je ofwel doen in een pan (zonder vetstof) of in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden, beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakjes spek. Bak het spek mooi goudbruin (in ongeveer 8min). Laat daarna even afkoelen zodat het spek lekker krokant wordt.
Ondertussen kan je de eieren losklutsen samen met wat peper en zout. Verhit een pan met wat olijfolie/margarine of boter. Giet hierin het eimengsel en laat het ei al roerend stollen. Eenmaal helemaal gestold, haal van het vuur, voeg de fijngehakte bieslook en peterselie toe. Meng goed.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hier op 2 tortilla’s.
Strooi over elke tortilla wat geraspte kaas. Verdeel over de 2 tortilla’s het roerei, spreid goed uit, gevolgd door het krokante spek, een beetje rucola of spinazie. Strooi als laatste terug royaal wat geraspte kaas erover en sluit met de 2 resterende tortilla vellen.
Bak de quesadilla ongeveer 8min aan één kant tot de bovenste tortillavel mooi goudbruin en krokant is. Draai voorzichtig de quesadilla om zodat de onderste tortillavel ook mooi goudbruin gebakken kan worden (nog eens 8min). Haal de quesadilla’s uit de oven, snij in stukken en serveer direct met plakjes avocado en eventueel nog wat extra kruiden.
Bron recepten: elienscuisine.be
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.