Deel

Maak zelf een heerlijke bobotie-schotel

Ideetje voor de volgende Dinnerclub?

Maak zelf een heerlijke bobotie-schotel

Maak zelf een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht met dit bobotie recept! Een eigen kruidenmix zorgt voor een authentieke smaak, zonder pakjes en zakjes. Met sperziebonen, abrikoos en appel.

Na het weekend van de Dinnerclub activiteiten is er ongetwijfeld een groot aantal ‘nieuwe koks’ die nou ook heel graag aan de slag wil gaan. Dat kan. Deze week hebben we daarvoor een recept dat niet direct heel veel werk is, maar wel erg smakelijk en eigenlijk best bijzonder. Met deze bobotie-schotel kun je voor de dag komen. Met een half uurtje voorbereiden en dan driekwartier in de oven heb je een bijzondere en smakelijke maaltijd op tafel.

Benodigdheden (4 personen):

500 gr rundergehakt

400 gr sperziebonen

2 sneetjes brood (of beschuitjes)

100 ml kippenbouillon)

1 ui

1 appel

125 gr abrikozen

150 ml melk

125 ml crème fraîche

3 eieren

2 teentjes knoflook

1 theelepel kaneel

1 theelepel kerriepoeder

1 theelepel kurkuma

1 theelepel paprikapoeder

300 g rijst

Bereiding:

Hak de ui en de knoflook fijn en fruit deze in een pan met een klein beetje olijfolie. Voeg de kerrie, kurkuma, gemalen koriander en paprikapoeder toe. Voeg het gehakt toe en rul dit bruin. Kook ondertussen de sperziebonen in een pan met water in ca. 8 min beetgaar en giet ze af.

Verwarm de oven op 180 graden. Scheur het brood in stukken en week dit in een grote kom in de bouillon met citroensap. Snijd de abrikozen doormidden en de appels in stukjes en voeg deze toe aan het brood. Schep ook de rozijnen, amandelen en kaneel erdoor.

Schep het appelmengsel door het gehakt en breng op smaak met wat peper en zout. Meng ook de sperziebonen erdoor en schep alles in een grote of twee kleinere ovenschalen en druk goed aan. Klop de crème fraîche los met de eieren en giet dit boven op de ovenschotel. Zet ca. 45 min in de oven.

Lekker met wat rijst.

Bron: leukerecepten.nl

Meer 'Food & wine':

Stevige rode wijn uit Piemonte bij de bbq-bavette: hemelse combinatie

17 mei 2024

Lijkt wel feest

Op zoek naar een lekkere wijn voor bij het heerlijke hoofdgerecht van deze week? Schenk er dan een Barbera d’Asti bij. Door de stevige Barbera structuur past de rode wijn uit Piemonte heel goed bij bavette waar je door de grovere structuur iets steviger op moet kauwen. Dit maakt de tannines van de wijn zachter. Een heerlijke combinatie!

Bavette van de BBQ geserveerd met chimichurry

17 mei 2024

Kan ook perfect op de bbq

Nu het steeds vaker aangenamer weer wordt, kan de bbq weer uit het vet. Dan is meteen de volgende vraag: wat gaat daar op? Wil je eens iets anders dan de standaard worstjes en kippenpoten, dan is hier een heerlijk recept met bavette.

Egmonder Menno Tol eerste Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen

10 mei 2024

Gefascineerd door de mystiek van Japan

Het kan soms vreemd lopen: tot ongeveer zijn achttiende keek Egmonder Menno Tol eigenlijk niet om naar alcohol. Nu, nog voor zijn dertigste, is hij de eerste (en vooralsnog enige) Nederlander die zich Master Sake Sommelier mag noemen. Specialist in Japanse rijstwijn…

Beef teryaki met broccoli en rijst

10 mei 2024

Prima om eens een sake mee uit te proberen

Je kunt met sake veel verschillende kanten op. Deze Japanse rijstwijn past perfect bij allerlei gerechten. Het is een goede match voor visgerechten, sushi en sashimi, maar ook voor gerechten met vlees of groenten. Bovendien kan het ook worden gebruikt in marinades en sauzen voor een unieke smaak.

Als we het dan toch over sake hebben…

10 mei 2024

Sterke opmars van zo ongeveer alles wat met Japan te maken heeft

Sake is de traditionele Japanse wijn die volgens de liefhebbers stukken lekkerder is dan de van druiven gemaakte wijnsoorten. De officiële naam is Seishu ('heldere alcohol') of Nihonshu ('Japanse alcohol').

Wat drink je bij een afhaalmaaltijd?

3 mei 2024

Bubbels bij je patatje: als er iets goed past...

Ofschoon het gerecht van deze week geen afhaalmaaltijd is, komt het toch wel in de buurt. Maar er zijn natuurlijk meer opties wanneer je even geen zin hebt om (veel tijd te steken) in koken.

Rostischotel met shoarma, sla, komkommer en knoflooksaus

3 mei 2024

En lekker weinig afwas...

Rostischotel met shoarma – Een heerlijke rostischotel met shoarma, sla, komkommer en knoflooksaus. Super makkelijk en zooooo lekker! Het fijne van dit gerecht is dat het een eenpansgerecht is, waardoor je maar weinig afwas maakt.

Proosten op de koning doe je met Oranjebitter. Toch?

26 april 2024

Niet bij iedereen een even populair drankje

Een drankje dat je het hele jaar door waarschijnlijk amper ziet of drinkt, maar dat in april in Nederland altijd ineens weer in grote hoeveelheden wordt geschonken, is oranjebitter. Een likeur met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1620. Niet iedereen is even dol op een glaasje oranjebitter, maar toch ontkom je er haast niet aan om er op Koningsdag op zijn minst even mee te proosten op de koning. De voorloper van oranjebitter is oranjelikeur, beide zijn het likeuren op basis van gedestilleerde curaçaoschillen, pomerans en brandewijn. De oorspronkelijke oranjelikeur werd na 1620 ontwikkeld ter ere van de diverse door Frederik Hendrik gewonnen veldslagen. De drank bleef vrij onbekend tot 1800, maar na het aantreden van de eerste Oranje koning Willem I, in 1814, werd deze vernieuwd op de markt gebracht. Zonder toegevoegde suiker dit keer, vandaar ook de nieuwe naam oranjebitter. Ook vandaag de dag hebben de meeste mensen het nog steeds over een glaasje oranjebitter, maar ‘stiekem’ wordt er door de producenten weer steeds vaker suiker aan toegevoegd. Zonder suiker is het namelijk voor veel mensen te bitter om te drinken, maar met een beetje suiker smaakt is het ineens een stuk aangenamer. Ook de Oranjes zelf komen er tijdens Koningsdag meestal niet onderuit om ook ergens van een glaasje oranjebitter (of oranjelikeur) te nippen, dat terwijl het verhaal gaat dat de meesten van hen er absoluut niet dol op zijn. Zo zie je maar weer, zelfs de koninklijke familie ontkomt soms niet aan iets wat ze liever niet doen.

Italiaanse boerenkool als bodem voor ‘Koningsnacht’?

26 april 2024

Met tomaat, kaas en ham

Geef eens een Italiaanse twist aan je boerenkoolstamppot. Hartstikke lekker en een ideale maaltijd voor doordeweeks. Maar in dit geval een ideale bodem voor de Koningsnacht...

Bij de ovenschotel van deze week past een lekker biertje

19 april 2024

Maar welke kies je dan?

Er zijn talloze soorten en smaken te vinden in de wereld van speciaalbier. Het smaakpalet van speciaalbieren reikt een stuk verder dan het smaakpalet van wijn. Door de verschillende varianten van ingrediënten hop, mout, gist en zelfs water zijn er enorm veel smaakcombinaties mogelijk. Ook verschillende methoden in het brouwproces zorgen voor diverse mogelijke smaakcombinaties. Toch wordt wijn nog altijd vaker bewust gecombineerd met eten, terwijl de mogelijkheden van bier-spijs combinaties nog veel groter zijn.

Stevige maaltijd past wel bij de huidige temperaturen…

19 april 2024

En het is ook nog erg lekker

Soms wil je iets eten dat niet te ingewikkeld is, maar wel heel erg lekker. Deze ovenschotel met rundergehakt is dan wat je nodig hebt. Het recept is losjes gebaseerd op een recept van Gordon Ramsay. In de verste verte heeft het wel iets weg van een Shepherds pie, al worden die met lamsgehakt gemaakt en niet met rundergehakt, zoals hier gebruikt wordt. Maakt ook niet uit, als het maar lekker is toch? Je kunt deze ovenschotel met rundergehakt een dag van tevoren klaarmaken, en het gerecht dan in een half uurtje afbakken in de oven voor je gaat eten.

Maak er je eigen scroppino bij…

12 april 2024

Verfrissend nagerecht, maar wel met een stevige borrel er in

Deze Italiaanse cocktail is heerlijk verfrissend maar vergis je niet: er zit een flinke borrel in! En dat maakt hem nu ook juist zo lekker.

Ovenschotel van gnocchi met spinazie, kaas, ricotta en pijnboompitten

12 april 2024

Een beetje minder vlees is niet erg en het smaakt heerlijk

Geniet van een heerlijke vegetarische ovenschotel met gnocchi, verse spinazie en romige ricotta met citroen. Dit eenvoudige recept combineert de smaken van frisse citroen, hartige Parmezaanse kaas en krokante pijnboompitten.

Geen drankje zo feestelijk als een cocktail (of mocktail)

5 april 2024

Met of zonder alcohol, een feestje blijft het

Geen drankje dat meer ‘feest’ uitstraalt dan een cocktail. Of je nu wel of geen alcohol drinkt: er is altijd een cocktail- of mocktailrecept dat bij je past. Cheers!

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

5 april 2024

Lekkere lunch barstensvol smaak!

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Een chocolade-ei gevuld met rum, ijs en munt…. Als dat geen zalige paas wordt!

29 maart 2024

Daar zou de Paashaas voor omlopen

Van ei tot chocolade en van een lekker stukje paasstol tot gerookte zalm: met Pasen kan je alle kanten op. Of je nu kiest voor een uitgebreide paasbrunch, kiest voor een gezellige borrel of juist feestelijk gaat dineren: er is altijd het perfecte drankje bij jouw favoriete paasgerecht.

Maak eens iets anders voor de Paasbrunch…

29 maart 2024

Wat dacht je van een Dutch baby, quesadillas of kip-curry voor bij de brunch?

We zijn in rechte lijn naar Pasen, de dag waarop we ons helemaal ziek eten in chocolade paaseieren. Een dag waarop we lekker lang kunnen uitslapen en genieten van een typische paasbrunch. Niets zo gezellig als een brunch met Pasen met buiten een lekker lenteweertje (hopelijk). Wil je dit jaar origineel uit de hoek komen voor de paasbrunch en niet voor de typische pistoletjes, sandwiches, omeletje of koffiekoek (niets mis mee natuurlijk) gaan? Wat dacht je dan van een Dutch baby, quesadillas of asperges voor bij de brunch?

Kruidige wijn bij kruidige visschotel

22 maart 2024

Kan wit zowel als rood zijn. Laat u verrassen

Vissen behoren te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn. De grootste discussie die hierover rijst is echter, in welke wijn?! Deze vraag is echter niet zo makkelijk te beantwoorden. Zo denken veel mensen dat ze bij vis alleen witte wijn kunt drinken en bij vlees rode win. Niets is echter minder waar. De juiste wijn bij vis is namelijk compleet afhankelijk van de vissoort, bereidingswijze, bijgerechten én uw persoonlijke wijnvoorkeur.

Overschotel met vis en kruidengratin

22 maart 2024

Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en een flinke hand garnalen maken hem extra lekker.

Wijn van de chenin blanc druif past perfect bij de bobotie-schotel

15 maart 2024

Frisse fruitige wijnen met uiteenlopende smaken van fruit

Bij de bobotie-schotel van deze week past uiteraard een heerlijk wit wijntje. Bijvoorbeeld van de Chenin Blanc druif. De chenin blanc produceert frisse en fruitige wijnen met zeer uiteenlopende smaken van fruit. In het algemeen staat dit druivenras bekend om zijn strakke wijnen. De geur is vaak heerlijk breed, mooi bloemig, met appel, tropisch fruit, amandel, marsepein en honing. De smaak sappig, fris en toegankelijk.

Een lekkere ‘vettige’ witte wijn bij de zalm

8 maart 2024

Investeren in een mooi flesje witte wijn loont

Zalm heeft structuur en een hoog vetgehalte. Over het algemeen past daar dan ook het beste een wijn bij die vettigheid en structuur heeft. Zalm past daarom goed bij een ronde, romige en licht vettige witte wijn zoals een chardonnay of een viognier.

Rijstsalade met zalm, lekker en snel

8 maart 2024

Nu het toch een beetje lente-achtig begint te worden...

Rijst- en pastasalades zijn gerechten die op mooie zonnige dagen niet misstaan. Zonder nu te willen suggereren dat de zomer is aangebroken, kun je natuurlijk wel de zomer een beetje in huis halen. Zeker met zo'n snel en heelrijk gerecht. Deze rijstsalade met gegrilde zalm, kappertjes, wortel en paprika is een aanrader voor een lekkere lentedag.

Een frisse, fruitige, witte wijn past perfect bij de kabeljauw met citroen

1 maart 2024

Maar een rosé kan er ook erg lekker bij zijn

Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.

Kabeljauwhaasjes mediterrane stijl uit de oven

1 maart 2024

Voor de echte visliefhebber

Een recept voor de echte visliefhebber: verse kabeljauwhaasje uit de oven Griekse stijl met zelfgemaakte citroensaus. Bak de kabeljauwfilet even aan in de pan en de oven doet de rest van het werk. Het sap van de citroen geeft het gerecht een frisse, mediterrane smaak.

Alcoholvrij is niet per definitie saai…

23 februari 2024

Sterker nog, het werkt verhelderend...

Of je nu een maand geen alcohol drinkt in januari (oftewel Dry January, zoals we dat zo liefkozend noemen) of over het algemeen iets minder wilt drinken, geen alcohol drinken hoeft gelukkig niet te beteken dat je tijdens elk etentje aan het water of de cola zit. Je kunt zowaar heerlijke alcoholvrije drankjes drinken die allesbehalve saai zijn.

Heerlijk gerecht voor het weekend: naanbrood met honingkip

23 februari 2024

Weer eens iets anders dan een broodje shoarma...

Naanbrood met honingkip – Een lekkere maaltijd voor in het weekend, deze naanpizza met honingkip. Dit is een vrij simpel gerecht met wat avocado en sla, maar je kunt gerust variëren met andere ingrediënten

Volle rode wijn past perfect bij stoofpot van deze week

16 februari 2024

Smaakvolle stevige wijn bij een smaakvol gerecht

Het lijkt een logische keuze om bij stoofvlees met frieten een stevig biertje te serveren, maar voor de wijnliefhebbers onder ons zijn er zeker ook geschikte wijnen te vinden bij deze klassieker. Het is een aanrader om sowieso te kiezen voor een uitgesproken volle, ronde en krachtige rode wijn. Stoofvleessaus bevat onder meer specerijen zoals kruidnagel en laurier, die een kruidige, maar ook zoete smaak geven aan dit gerecht. Oudere naslagwerken raden soms aan om hierbij wijn in een iets lichtere stijl te serveren, maar het is aan te raden voor een kruidige, volle stijl kiezen: wijnen uit klassiek Europa, zoals de Côte du Rhône en de Languedoc-Roussillon, die voldoende zon gehad hebben en de zoete kruidigheid van de saus te evenaren. Een Château La Landotte uit Bordeaux past hier zeer goed bij, maar ook een Château Le Boscq Saint-Estèphe uit dezelfde streek. Bron: wijnbroeders.nl en culinaireambiance.com

Vlaamse runderstoof met frites

16 februari 2024

Hoe traditioneel wil je het hebben?

Stoofvlees is een heerlijk nostalgisch gerecht. Het kost wat tijd, maar echt lekker stoofvlees maken is een haast vergeten kunst waar je al je tafelgenoten blij mee maakt. Maak rustig wat extra’s. Extra porties kun je heel goed invriezen!

Italiaanse chocolademelk: wie wil dat nou niet…?

9 februari 2024

Ciocalata calda drink je echter niet voor de lijn...

In het kader van wat variaties op een thema deze week de ciocalata calda: Italiaanse chocolademelk. Het zal na het lezen van het recept duidelijk zijn dat je dat niet drinkt voor de lijn.

Gevulde appel met hete bliksem

9 februari 2024

Smakelijke variant op de traditionele 'hete bliksem'

Deze gevulde appels met een vulling van puree, appel en spekjes zijn een lekkere winterse maaltijd.

Een lekker – zelfs stevig – biertje, maar een zachte, wat zoetere wijn past ook prima

2 februari 2024

De balletjes zijn pittig gekruid, dus dan is zoet een frisse tegenhanner

Bij het gerecht van deze week is de combinatie van andijviestamppot en de Indische gekruide gehaktballetjes nog een leuke uitdaging. Voor het Hollandse deel past een biertje prima, voor het overige deel kan een friszoete wijn een welkome aanvulling zijn.

Indische andijviestamppot: de Oosterse smaak van Holland

2 februari 2024

Nog meer smaak in de winter

U kent vast wel die reclame van die twee meisjes waarvan de ene steevast als antwoord op de vraag wat ze gaat eten antwoordt: stamppot. Deze week is het ook bij ons stamppot, maar dan in de categorie Oosters Holland.

Bij een kruidig gerecht hoort een kruidige wijn

26 januari 2024

Kan zowel wit als rood zijn

Bij het recept van deze week met daarin veel kruiden hoort een kruidige wijn. Dat kan dan zowel een witte als een rode wijn zijn.

Pasta rendang: een beetje vreemd, maar wel lekker

26 januari 2024

Als de rijst eens op is...

Pasta rendang is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar we kennen allemaal wel de situatie dat je iets in je hoofd hebt om te gaan eten, maar dan is een specifiek ingrediënt er niet. Bijvoorbeeld de rijst is op. Nou, dan is dit een heel lekkere variant van de rendang, maar nu met tagliatelle.

Terug