Deel

Magda Mendes bezingt de Portugese wind

De sfeer van de Algarve, het strand en Lissabon

Magda Mendes bezingt de Portugese wind

Zondag 6 november komt Magda Mendes met haar musici naar het Vredeskerkje. Ze zingt over de wind, aan de stranden van de Algarve, rond de kurkbomen van Alentejo, in de steegjes van Lissabon, bij de olijfbomen van haar vader, in de bergen in het noorden.

Misschien is het nog wel mooier dan fado, wat Mendes doet met haar warme stem, zichzelf begeleidend op gitaar, ukulele en percussie. Met verder Ward Veenstra op de Portugese gitaar, Gustavo Cabrera viool en Aleksandra Kaspera cello.

Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Kaarten à 15 euro via kunstgetij.nl of aan de zaal tenzij uitverkocht.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Magda Mendes bezingt de Portugese wind Magda Mendes bezingt de Portugese wind

Meer 'Kunst & cultuur':

Ook zélf schitteren in een professionele musical? 

22 september 2023

Open repetitieavond op 28 september

Hoe is het om te spelen en te zingen in een musical? Jeugd tussen twaalf en achttien jaar jong kan dit zelf ervaren door lid te worden van Musicaltheater Hanswijckers en mee te doen. Nieuwsgierig geworden naar deze vereniging die dit jaar haar 55-jarig bestaan viert?

Singer-songwriter middag in Soigné

22 september 2023

Zondagmiddag 1 okober

Zondagmiddag 1 oktober presenteert Stichting Hafre Productions de eerste singer-songwriter middag, SiSoSoigné, van het seizoen 2023/2024 in muziekcafé Soigné. Van 16.00 tot 18.00 uur zullen 8 singer-songwriters optreden met eigen muziek. In volgorde van opkomst zijn dat Lifre, Lotte & Amber, Guido Roos, René Kamsma, StaVanger, Marco de Boer, Bert Romeijn, Ellis Freijser & Emma de Lange en Alber Steneker. Muziekcafé Soigné is te vinden aan de Sint Adelbertusweg 31 e Egmond-Binnen, de entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond. In verband met het beperkt aantal plaatsen dient er gereserveerd te worden op [email protected].

‘Slotkwartier is meer dan een vastgoedproject’, aldus de nieuwe Stichting Slotkwartier

14 september 2023

Krachten gebundeld in koepelstichting

De zeven in het Slotkwartier van Egmond aan den Hoef actieve stichtingen hebben voor de gezamenlijke belangen een koepelstichting opgericht. Stichting Slotkwartier is een feit! De zeven stichtingen in het Slotkwartier zijnde de Slotkapel met Stichting Gebruik en Stichting Restauratie, Stichting Wunderkammer en Stichting Hafre Productions in hoeve Overslot, Stichting Historisch Egmond, Stichting Huys Egmont en Stichting de Kapberg hebben de laatste jaren reeds intensief met elkaar samengewerkt waar het de ontwikkelingen in het Slotkwartier betrof en zullen dit in de toekomst onverminderd voortzetten. De stichtingen blijven elk hun eigen activiteiten uitoefenen, maar gaan nu ook gezamenlijke activiteiten organiseren en naar buiten toe als één gesprekspartner opereren daar waar het om het Slotkwartier gaat. Zo wil Stichting Slotkwartier als uit één mond inwoners op de hoogte stellen van en betrekken bij de afzonderlijke activiteiten en gezamenlijke plannen om de cultuurhistorie, de kunst, de cultuur en educatie in de schijnwerpers te zetten via een jaarlijks cultureel programma en incidentele evenementen voor zowel inwoners als bezoekers. Samen en in overleg met inwoners en vooral gebruikmakend van de expertise van mensen. Stichting Slotkwartier is van mening dat het Slotkwartier van iedereen is. Stichting Slotkwartier wil zo de unieke culturele waarde van dit gebied benadrukken en behouden en in het hart laten sluiten van inwoners en bezoekers. Het Slotkwartier met zijn meer dan 1000-jarige geschiedenis is, zo erkennen tal van regionale en landelijke musea en organisaties, dermate uniek dat dit niet aan commercie ondergeschikt mag raken. Ook hiervoor zal Stichting Slotkwartier zich sterk maken. De eerste taak die de stichting op zich neemt is de politiek hiervan te overtuigen en met de juiste feiten te informeren. Want de ontwikkelingen in het Slotkwartier zijn uiteindelijk afhankelijk van politieke wil, juiste kennis en transparante besluitvorming. Het Slotkwartier is meer dan een vastgoedproject en hoort verder uit te groeien tot een centrum vol cultuur, vol geschiedenis, vol muziek, vol kunst, vol museale oudheid voor belangstellenden en vooral vol ontwikkelingskansen voor jong en oud. Voor nu en de toekomst. Daar gaat de stichting zich hard voor maken in het (historische) hart van Egmond aan den Hoef. Binnenkort krijgt de website www.slotkwartier.nl een update. Daar kan Stichting Slotkwartier worden gevolgd en kunnen mensen hun reacties, vragen en ideeën kwijt.

Weekend vol pop, jazz en blues in Hoeve Overslot

15 september 2023

Zowel zaterdag als zondag live muziek

Zaterdag 16 en zondag 17 september is er weer een weekend vol muziek in Hoeve Overslot. Zaterdag 16 september speelt de Burn Brigade Big Band, een spetterende band van 19 Noord-Hollandse jazzmuzikanten vol enthousiasme geleid door Frans Cornelissen, die de wat avontuurlijker kant van de jazz zoeken. De band speelt verrassende zelfgeschreven nummers en arrangementen. Een complete Big Band over de hele breedte van het podium, kom dat maar eens meemaken. Zondag 17 september speelt de band B3 Deze Alkmaarse band speelt o.a. nummers van Cuby and the Blizzards, John Mayer, Robert Cray, Garry Moore, Eric Clapton, David Bowie. De muzikanten hebben allen een ruime ervaring in de muziek. Ze spelen al 30 jaar met elkaar en hebben er nog steeds ontzettend lol in om een goede muziekshow neer te zetten. Een optreden van B3 is een onvergetelijk feest voor jong en oud, waarbij niemand stil kan blijven zitten. Aan de oude wanden hangen de schilderijen van teken en schildergroep Karmel van Frits de Nooijer. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Expositie Egmondse kunstenaar Cees Broersen

15 september 2023

In Dorpshuis Hanswijk Egmond aan den Hoef

De komende maanden exposeert de Egmondse kunstenaar Cees Broersen in het Dorpshuis De Hanswijk te Egmond aan den Hoef. Het is een overzicht van tekeningen, aquarellen en schilderijen uit verschillende perioden. Cees Broersen (1939) is als bekende Egmonder al vele jaren actief als beeldend kunstenaar. Hij werkte veertig jaar als leraar tekenen op verschillende scholen van voortgezet onderwijs in Alkmaar en Heiloo. Ook was hij jaren lang actief als begeleider van verschillende schilderverenigingen o.a. de bekende groep Tintoretto in Heiloo. Cees is nog steeds actief als begeleider van de schildersgroep in het dorpshuis De Hanswijk. De expositie geeft een beeld van werken die in loop van vele jaren gemaakt zijn. Verschillende technieken en diverse stijlen sieren de wanden van het dorpshuis. Inspiratie voor zijn werk zijn onder andere impressies van landschappen, bollenvelden, strand en vele reizen in binnen-en buitenland. Het zijn kleurrijke schilderijen en aquarellen met een heel eigen aanpak van deze onderwerpen De hele expositie is i.v.m. openingstijden en het gebruik van de zalen niet op ieder moment te bezichtigen. Het is daarom aan te raden om van te voren contact op te nemen met de beheerder van het dorpshuis op 0631797733

Sunday, sunny Sunday…

11 september 2023

Levend Erfgoed leeft echt...

Het weekend zit er weer op. Geen gewoon weekend, maar een warm weekend, zonovergoten en met overal aandacht voor het levend Erfgoed.

Werkzaamheden aan de vuurtoren

8 september 2023

Het licht dooft voor enkele maanden

Met ingang van maandag 11 september gaan er renovatiewerkzaamheden plaatsvinden in het lichthuis van de vuurtoren J.C.J. van Speijk. Omdat het optiek en de lampen kwetsbare onderdelen zijn zullen deze zorgvuldig worden afgeschermd door de aannemer om alles goed te beschermen. Hierdoor zal het licht tijdens de renovatie uit moeten worden gezet. Dat het licht uitgaat is hoogst ongebruikelijk omdat het nog steeds een actief baken voor de scheepvaart is. Scheepvaart wordt door het Kustwachtcentrum in Den Helder geïnformeerd door middel van navigatieberichten. Voor de inwoners en bezoekers van Egmond en omstreken zal het ongetwijfeld vreemd zijn om het vertrouwde licht van de vuurtoren niet te zien schijnen. De renovatiewerkzaamheden zullen enkele maanden duren, de vuurtoren is tijdens deze werkzaamheden niet toegankelijk voor bezoekers.

‘Tot de Blauwe Paal’

8 september 2023

Expositie en fotoboek van Armando Jongejan te bezoeken en te lezen

Zondag 3 september was de opening van de expositie en boekpresentatie van de fotoreportage 'Tot de Blauwe Paal' van Armando Jongejan. Te zien zijn 100 foto's over Egmond aan Zee.

Activiteiten in de buurt tijdens Open Monumentendagen

8 september 2023

Veel te zien en te beleven; ook molens zijn in bedrijf en geopend

Tijdens de komende Open Monumentendagen met als thema Levend Erfgoed is ook hier de in de buurt veel te zien en te beleven.

Aandacht voor het ambacht cruciaal voor behoud cultureel en historisch erfgoed

5 september 2023

Startschot voor Open Monumentendagen op 9 en 10 september

Tijdens een bijeenkomst in de ontmoetingsruimte bij de Abdij van Egmond werd het startschot gegeven voor de naderende Open Monumentendagen. Aankomend weekend, 9 en 10 september, zullen veel monumentale gebouwen hun deuren openen voor het publiek.

Go de Graaf en Iginio Balderi vormen Expo 85 in Galerie Conny van Kasteel

8 september 2023

Minimale vormen, indrukwekkende polyesters

In het eerdere werk van Go de Graaf roepen kleurvlakken en de verhouding daartussen spanning op. Naast acryl op doek maakte ze ook blinddrukken met maar enkele rode of zwarte lijnen en kleine zilvergekleurde vlakjes. Ook haar fotografisch werk neigt vaak door schaduwwerk naar die abstractie. Ze exposeerde o.a. in Arnhem, Amsterdam, Brugge, Den Haag, Amersfoort (Mondriaanhuis), Weibern, Hünfeld, Alkmaar, Rotterdam. Go exposeerde al een paar keer eerder in Galerie Conny van Kasteel in Egmond. Nu komt ze met recente tekeningen die, anders dan de afgewogen ordening van vorm en kleur in haar vroegere werk, een ogenschijnlijke chaos uitstralen. Zelf zegt ze hiervan dat ze “een verwijzing vormen naar destructie, uiteenvallen en ondergang. Juist in deze periode waarin onze samenleving dreigt uiteen te vallen en onze zekerheden wankelen, konden deze tekeningen ontstaan.” Zo komt eenheid in afweging van kleur en vlak tegenover beweging in zwart-wit te staan: schijn bare rust naast schijnbare chaos. Ignacio Balderi studeerde bij Marino Marini in Milaan waar hij ook een atelier had. (Nu: Archivo Iginio Balderi). Hij zocht de essentie in spiraalvormen in marmer en brons, allen onder de titel Cittá, die vervolgens uitgroeiden tot zuilpunten. Hij exposeerde in tal van musea, waaronder het Stedelijk in Amsterdam en op pleinen en in straten van bijvoorbeeld Milaan. Werken van hem zijn o.a. te zien in Trasimeno en Portofino in Italië. Minimale vormen, hetgeen resulteerde in indrukwekkende polyesters met ellipsoïdes. Later Ook Iginio’s werk is al talloze malen in de galerie te zien geweest. Niet zo raar als je bedenkt dat Conny van Kasteel zijn echtgenote was. De basis van de Galerie is op zijn werk en dat van zijn (Italiaanse) kunstvrienden gebaseerd. Nu zijn enkele bronzen en een kleine in een plexiglazen kubus gevangen draadconstructie met een ellipsoïde te zien. In de keuken van de galerie zijn enkele zeefdrukken te zien. Meer informatie over de galerie: www.galerieconnyvankasteel.eu .

Nieuw boek en start foto-expositie Armando Jongejan

1 september 2023

'Tot de Blauwe Paal': tijdgeest in beeld gebracht aan de hand van foto's

Zondag 3 september is de aftrap van de foto-expositie van Armando Jongejan in het Museum van Egmond. Tegelijkertijd is het de officiële presentatie van zijn nieuwe boek 'Tot de Blauwe Paal'.

Schildersgroep Dorpshuis gaat weer van start

1 september 2023

Om de week les op dinsdagmiddag om 14 uur

Dinsdag 5 september om 14.00 uur start het nieuwe seizoen van de SCHILDERSGROEP in het dorpshuis Hanswijk 1. Al vele jaren komen (onder leiding van Cees Broersen) de deelnemers om de 14 dagen op de even weken 2 uur bij elkaar om te werken. Een belangrijk onderdeel van de lessen is het bespreken van gemaakte werkstukken. Samen wordt er gewerkt aan opdrachten maar ook vrij werk is welkom. Een goede sfeer en een creatief samenwerken zijn belangrijk. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan thuis gemaakte werkstukken. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor nieuwe deelnemers. Heb je interesse in een creatieve hobby dan is dit je kans en en een mooie uitdaging. Kom vrijblijvend binnenlopen in het dorpshuis en kennis maken met cursisten en leiding. Tot ziens op dinsdagmiddag!

Gezocht: zoetgevooisde (Egmondse) enthousiastelingen om mee te doen met koor Erato

1 september 2023

Mogen uiteraard ook niet-Egmonders zijn

Erato Egmond is op zoek naar jou! Ben je een enthousiaste zanger of zangeres, kom dan dit koor uit Egmond koor versterken. Bassen en sopranen zijn vooral van harte welkom! Bij Erato Egmond draait alles om plezier en samenzijn. We zijn een energiek en enthousiast koor dat diverse muziekgenres verkent, van pop en rock tot jazz en ballads. Met ons gevarieerde repertoire is er altijd wel iets dat bij jouw muzieksmaak past. Naast repetities hebben we ook regelmatig optredens en andere leuke activiteiten. We genieten van de positieve energie die ontstaat wanneer we samen op het podium staan en ons publiek entertainen. Onze dirigent Pieter Ignatius, begeleidt ons koor met veel passie en deskundigheid. Wij zingen overwegend vierstemmig met piano begeleiding of a capella. Wil je meer weten over Erato Egmond en hoe je lid kunt worden? Kijk op onze website: erato-egmond.nl en vul het contactformulier in dan nemen wij contact met je op of bezoek de repetitie op dinsdagavond om 19.30 uur in het dorpshuis, Hanswijk 1 in Egmond aan de Hoef. Wacht niet langer en ontdek de vreugde van zingen in een gezellige en levendige gemeenschap.

Wandeling door de duinen en langs gebouwen in Bergen aan Zee

1 september 2023

Een door wind, zon, zand en water gevormd landschap.

Op zondagmiddag 3 september 2023 start een duinwandeling vanaf het IVN gebouw “Parnassia” in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. De route gaat langs enkele karakteristieke gebouwen in Bergen aan Zee en door de duinen zuidelijk van het dorp. We vertellen iets over de historie van Bergen aan Zee, het beheer van de duinen en de unieke natuur in het grensgebied kalkarm-kalkrijke duinen. Aanvang 14:00 uur. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur, is bedoeld voor volwassenen en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. De kosten zijn € 3,00 p.p. Een duinkaart is verplicht. Te verkrijgen bij de automaat in Bergen aan Zee of via http://www.pwn.nl/duinkaart. Wij verwachten maximaal 15 volwassen. Stevig schoeisel en weersbestendige kleding wordt aanbevolen. Een door wind, zon, zand en water gevormd landschap. Info en aanmelden: Hans Stapel, telefoon 072 850 6484 [email protected] Aanmelden tot uiterlijk één uur van te voren. Zie ook www.ivn.nl/nkl en facebook@ivnnoordkennemerland

Last Minute optreden in ‘Luchtig Slot’ in de Slotkapel: Hendriks en Kekanovic

25 augustus 2023

Voor wie ik liefheb

Door omstandigheden is het aangekondigde optreden van Muziekgroep Achterom in de serie Luchtig Slot van zondag 27 augustus in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef komen te vervallen. Medewerkers van Stichting Gebruik Slotkapel zijn gelukkig in staat gebleken op korte termijn een alternatief programma te kunnen realiseren. Janny Hendriks en Srdjan Kekanovic (tot een paar dagen geleden onbekenden voor elkaar) zijn bereid gevonden samen op te treden en hebben een programma samengesteld. Janny Hendriks heeft een achtergrond als docent Nederlandse taal. Ze heeft een grote liefde voor literatuur, speciaal poëzie. Als trouwe bezoeker van de Slotkapel en speciaal de avonden Luchtig Slot bood zij zich spontaan aan om het gat in het programma op te vullen. Vanuit bestaande gedichtenbundels maakt zij aan de hand van een thema of een speciale gelegenheid een selectie van bij elkaar passende gedichten die zij bewaart in speciale mappen. Vanuit deze mappen is weer en nieuwe selectie voor de Slotkapel ontstaan. Rode draad is altijd Leven, Liefde en Loslaten. Helemaal passend in het thema van Luchtig Slot 2023: Voor wie ik liefheb. Srdjan Kekanovic komt uit voormalig Joegoslavië en woont sinds 1991 in Nederland. Hij werkte in het Operahuis van Osijek (nu Kroatië) in het operakoor. Hij trad regelmatig op voor radio en televisie en was te gast op verschillende muziekfestivals. In 1988 won hij een prijs op het Tamburica Festival in Zvuci Panonije. Ook won hij een Annie M.G. Schmidtprijs. Sinds hij in Nederland woont treedt hij op als troubadour (zang en gitaar). Zijn optredens zijn vaak gebonden aan een thema. Hij speelt zowel werk van bekende kleinkunstenaars als eigen werk, in het Nederlands en Servisch. Samen vormen Janny en Srdjan een prachtige combinatie die helemaal past in de sfeer van de Slotkapel, het Slot dat ooit op de Slotruïne stond en het Slotkwartier. Een avond die het bezoeken zeker waard is als u zich wilt laten verrassen. Waar: Slotkapel, Slotweg 19, 1934CM Egmond aan den Hoef Deur open om 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. Na afloop koffie of thee. Toegangsprijs: gratis. Een donatie in de kubus voor het behoud van de Slotkapel wordt zeer op prijs gesteld.

Laatste Zomeravond orgelconcert in de O.K. kerk

25 augustus 2023

Op maandag 28 augustus: Jaap Zwart

Op maandag 28 augustus om 20.30 uur sluit Jaap Zwart de zomerse serie orgelconcerten af. Dit doet hij zoals gebruikelijk bij kaarslicht.

Doe auditie bij musicaltheatergroep de Hanswijckers

25 augustus 2023

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en zij zoeken jou!

Heb jij altijd al deel willen zijn van een musicalgroep? Wil je jouw musicalervaring verder ontwikkelen of ben je nieuw in de musicalwereld en wil je nieuwe stappen zetten? Er is plek voor allerlei talent.

Stoeltjes mee voor ‘jazz op het strand; hoe mooi is dat?’

18 augustus 2023

Samenwerking BIZ Egmond en Kunstgetij

Zondag is er grootse jazz in Egmond aan Zee. De ondernemersvereniging maakt mogelijk dat de stichting Kunstgetij twee ensembles kan presenteren. Gratis toegankelijk en neem vooral je eigen stoeltje mee, zeker voor op het strand. Om 17.00 uur is het tenorsaxofonist Victor Posch die op het Pompplein met zijn Jamm Company twee sets speelt met naast hemzelf Nout Ingenhousz op slagwerk, Pieter Jan Cramer van den Boogaart op accordeon en toetsen, Robbert Smit op gitaar en Kees Adolfsen op trombone. Het is een nieuwe groep. Om 19.00 uur is het HOTSPOT!, van jazzgrootheid en trompettist Eric Vloeimans die vanaf een podium aan de vloedlijn tegenover de centrale strandopgang van het dorp de bezoekers zal verrassen met lekkere jazz. "Dit is iets dat ik lange tijd wilde en we hebben een prachtige club musici." Bij minder goed weer worden de optredens verplaatst naar een groot café of de oud-katholieke kerk aan de Voorstraat. Kijk op kunstgetij.nl of egmond.nl.

Fascinerende virtuozen uit IJsland en Frankrijk

18 augustus 2023

Op woensdag 23 augustus in de historische Slotkapel

Twee jonge toptalenten die al bij vele concoursen in de prijzen zijn gevallen. De IJslandse celliste Geirthrudur Gudmundsdottir en de Franse pianist Antoine Préat behoren met recht tot de jongste generatie musici die de wereld gaat bestormen. Ze geven in de historische Slotkapel te Egmond aan den Hoef hun visitekaartje af met meesterwerken van Johann Sebastian Bach, Robert Schumann, Leoš Janáček en Dmitri Sjostakovitsj. Een concert dat u niet alleen laat kennismaken met twee toptalenten, maar dat ook het fascinerende virtuozendom van de achttiende, negentiende en twintigste eeuw verklankt.

Europese werken door Australische en Hongaarse toppers tijdens IHMS

11 augustus 2023

Donderdag 16 augustus om 20:30 uur in de Slotkapel

De pianiste Leanne Yang Jin en de cellist Izumi Hagiwara brengen als nieuwe sterren van de klassieke muziek uit respectievelijk Australië en Hongarije mooie Europese tendensen met de muziek van componisten Albéniz, Bach, Beethoven, Debussy, Rachmaninoff en Strauss voor het voetlicht in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef.

‘Derper Dingen’ vertelt vooral het nut van verhalen vertellen

11 augustus 2023

Tweede druk inmiddels bij Dekker & Dekker

Tijdens een sessie van 'Aan Tafel met...' in PostaanZee vertelde Jan Stam aan zijn gehoor dat zjin boekje 'Derper Dingen' vooral gaat over het vertellen van verhalen. 'Die verhalen gaan ergens over. Ze gaan over de geschiedenis van - in dit geval - mijn geboortedorp, Egmond aan Zee. Derp dus.'

Jos Apeldoorn met schilderijen bij nieuwe expositie op de Artfarm: ‘Kunstig Noord-Holland’

11 augustus 2023

Meer dan veertig schilderijen met beeld 'Metamorfose'

Jos heeft daar zijn kleinste galerie staan met meer dan 40 schilderijen, een galerie in een galerie dus. Het schilderen is bij hem wat op de achtergrond komen staan omdat het werken in hout nu de meeste tijd opslokt maar zijn verf is goed bewaard en zal zeker weer de tubes verlaten. In de beeldentuin van de Artfarm staat het 4.5 m hoge beeld “de Metamorfose” Het door Jos gemaakte beeld komt van een prachtige oude kastanjeboom die afkomstig is van het terrein van de Artfarm. De expositie duurt tot en met 27 augustus. Openingstijden: elke zondag van 11.00 tot 17.00 uur ( of op afspraak) en de toegang is gratis. De gebouwen zijn rolstoelvriendelijk. U kunt ons vinden aan de Rustenburgerweg 126 in Heerhugowaard. Voor meer informatie zie: www.artfarm.nl. www.josapeldoorn.nl

Zo’n 1250 bezoekers museum Hoeve Overslot willen daar geen proeflokaal Brouwerij

4 augustus 2023

Wethouder: 'College geeft uitvoering aan uitvoeringskaders van de raad'

Meer dan 1250 bezoekers van het museum in Hoeve Overslot hebben schriftelijk hun verontwaardiging geuit over de door het college voorgenomen sluiting van de Wunderkammer en schelpenkabinet ten behoeve van een proeflokaal van Brouwerij Egmond.

International Holland Music Sessions in de Slotkapel

4 augustus 2023

Muziek om stil van te worden op adembenemende plekken

De prachtige historische Slotkapel van Egmond aan den Hoef is één van de plekken waar de unieke concerten in het kader van de International Holland Music Sessions plaatsvinden.

Aan Tafel met… Jan Stam

4 augustus 2023

Verhalen over Derper Dingen

Op donderdag 10 augustus komt Jan Stam bij PostaanZee verhalen vertellen. Jan Stam, is geboren en getogen in Egmond aan Zee, ook wel Derp genoemd. Hij kent hierdoor heel veel mensen. Mensen zitten vol verhalen. Dingen die ze zelf meegemaakt hebben, dingen die ze van horen zeggen hebben. Deze verhalen geven vaak kleuring aan wat er gebeurt. Aan de loop van de geschiedenis. Jan Stam heeft Derperdingen geschreven, een boekje vol verhalen over Derp. Gebeurtenissen die hij zelf in zijn leven tegenkwam, die hij gehoord heeft, die hij ontdekt heeft in archieven, die hij van zijn ouders heeft gehoord. Verhalen geven kleur aan het leven en als ze over een dorp als Egmond aan Zee gaan, kunnen ze bijdragen aan een gezamenlijk fundament. Het gaat over mensen van vlees en bloed, de sfeer van het dorp. Wil je zijn verhalen niet missen kom dan 10 augustus naar PostaanZee. De inloop is vanaf 13.00 uur en de lezing start om 13.30 uur. PostaanZee vraagt voor deelname en de koffie/thee een vrijwillige bijdrage. Tot ziens!

Nieuwe quizzen in het Museum van Egmond

4 augustus 2023

Van eenvoudig tot uitdagend

Voor de jeugd van 3 tot 93 heeft het museum leuke nieuwe quizzen en die vallen erg in de smaak, ook bij Duitse gasten. Er is een simpele plaatjesquiz voor de allerkleinsten, een wat uitdagender speurtocht voor kinderen vanaf vijf jaar. Ze moeten aankruisen wat ze in het museum zien en ontdekken wat er niet is. Voor wie wat leeservaring heeft is er een quiz met meerkeuze vragen in NL of D. Het nodigt ook de meegekomen (groot-) ouders uit om het museum intenser te beleven. In het kleurrijke, knusse museum is van alles te zien dat er eerst niet was, zoals bijzondere schilderijen van het oude dorpje en het visserskamertje uit 1885. Ook zijn er voor bezoekers gratis Museumbodes met prachtige stukjes over Egmond. Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee, elke middag open van 14 – 17 uur. Entree € 5,- Jeugd 4 t/m 17 € 2,- incl. een van de quizzen. Gratis voor museumkaarthouders en donateurs met (klein-) kinderen. www.museumvanegmond.nl

Geslaagde ‘laatste loodjes’ voor Eensgezindheid

28 juli 2023

En dan is het nu tijd voor vakantie

Met twee geslaagde uitvoeringen in de buitenlucht, een tijdens de braderie in Egmond aan Zee en een op het Brinkie in Egmond-Binnen, sloot muziekvereniging Eensgezindheid uit Egmond-Binnen het seizoen af.

Geen muziek maar straattheater in en rond Vredeskerkje

28 juli 2023

Voor zowel volwassenen als kinderen

Straattheater bij het Vredeskerkje In de zomerserie donderdag 3 augustus geen muziek maar een theaterwandeling in het gebied rond het Vredeskerkje. Rond een thema van Shakespeare ontstaat een hilarische sfeer voor volwassenen en kinderen. Joyce van Esch en Norbert Busschers zijn grote namen in het internationale straattheater en boeken met hun 'Shakespeare Take Away' overal groot succes. In een mum van tijd weten ze in korte tijd een groep bezoekers helemaal een voorstelling in te trekken, in een opeenvolging van gebeurtenissen en wendingen. Moord, liefde, eerzucht, jaloezie: alles zit er in. Vertrek en terugkeer bij het Vredeskerkje. Voorstellingen om 19.00 en 20.30 uur. Kaarten 7,50/5,- kinderen. Kijk op kunstgetij.nl

Optreden Rotterdamse Sommerhus in Hoeve Overslot

28 juli 2023

Pop, klassiek, folk en avant-garde in een optreden!

Zondag 30 juli speelt Sommerhus in Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef. Het Rotterdamse duo kneedt elementen van pop, klassiek, folk en avant-garde samen tot een eigen geluid. De intieme songs met haarscherpe samenzang van eerdere albums bleven, maar zangeres/gitarist Vera Jessen-Juhrend en zanger/contrabassist Peter Jessen trekken ditmaal de wereld in met nieuwe composities. Hun muziek weerklonk live reeds in clubs, theaters en huiskamers van Nederland tot Denemarken en Zuid-West Afrika. Sommerhus blijft altijd dicht bij zichzelf, maar verder kent hun dynamische muziek geen grenzen. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Een wandeling langs de belangrijkste plekken van de Spaanse Linies

28 juli 2023

Bijzondere belevenis over Beleg van Alkmaar

Op zondag 15 oktober vindt er in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet een bijzonder evenement plaats. Een wandeling van 15,73 km langs de Spaanse Linies! Natuurlijk mag een sportief evenement niet ontbreken bij de 450 jaar ontzet feesten. Wat is gezonder voor geest en lichaam om na het feestgedruis van 8 october nog even flink uit te lopen, terwijl je tal van bijzonderheden hoort en leest over het Beleg, maar dan vooral vanaf de andere kant gezien. De Victoriewandeling is niet zomaar een sportieve wandeling. Het is tevens een cultureel evenement. Op 20 plaatsen langs de route wordt op originele wijze de geschiedenis van het Beleg van Alkmaar duidelijk gemaakt. Daarbij volgen we zoveel mogelijk oude paden en waterwegen. Je loopt langs de plaatsen van de schansen, door de lage gronden waar het Spaanse Leger met zijn enkels in het water stond, over oude dijkjes. Onderweg zijn er attracties, amusement en steek je veel nieuwe dingen op over de geschiedenis. Aan de hand van oude tekeningen is de situatie van de polders, paden en waterwegen in een nieuwe unieke totaaltekening in beeld gebracht. Je krijgt tijdens de wandeling vol verrassingen hierdoor een heel goed beeld van de omgeving van Alkmaar in 1573. Er zijn onderweg 11 stempelposten welke zullen worden bemand door vrijwilligers van lokale organisaties die zich inspannen voor de samenleving. De opbrengsten van de wandeling komen ten goede aan deze 11 organisaties die zich op originele wijze zullen presenteren. Her en der staan gidsen en er is muziek. Maximaal 1573 wandelaars kunnen de wandeling lopen. De wandeling behoeft beslist niet in hoog tempo te worden gelopen. Er moet alle ruimte zijn voor genieten. De inschrijving start op 17 juli a.s. Zie www.victoriewandeling.nl Last but not least: iedere wandelaar en participant krijgt een waardevol, fraai gebonden boekwerkje van 96 pagina’s met veel voor de meesten nog onbekende informatie en met bijzondere tekeningen! De organisatie, in handen van Rotaryclub Alkmaar, hoopt dat de Victoriewandeling 1573 uitgroeit tot een jaarlijks terugkomend sponsorevenement. Voor meer info: Jan Roobeek tel 06-51242809

Fotowedstrijd: Water. Geniet ervan!

28 juli 2023

Doe mee met je eigen 'waterfoto'

Nog tot en met 31 augustus organiseert HHNK de fotowedstrijd 'Water. Geniet ervan!'. Maak mooie foto's van genieten in of op de Noord-Hollandse sloten, grachten en vaarten.

Zomerexpositie teken- en schildergroep Frits de Nooijer museumhoeve Overslot

21 juli 2023

Ieder weekend in de zomermaanden vanaf 15 uur te bezoeken

Gedurende de zomermaanden van dit jaar kunt U werk zien van deelnemers aan de teken- en schilderavonden in de Karmel ook wel de groep van Frits de Nooijer genoemd die wekelijks bij elkaar komen om te werken naar levend model en portret. U kunt werk zien van Dick Beentjes met duidelijke penseelstreken opgebrachte krachtige kleurcontrasten, Frans Hofstra toont met aarzelende toetsen subtiele kleuren in zijn aquarellen. Van Frits de Nooijer zijn landschappen en portretten vallen op door een weinig dromerige realiteit. De intensief bekeken vormen en klare lijn vallen op bij de potloodtekeningen van Maurice Hof. Heleen de Buisonje schildert met acryl en olieverf vooral vereenvoudigde vormen met onvermengde kleuren. Suzanne v,d, Ploeg bouwt haar portretten al tekenend helder en constructief op. John van Woezik valt op door de grote variatie met veel liefde in acryl geschilderde onder werpen. Chiel Zwaanswijk zijn portretten in silhouet zijn goed herkenbaar en helder van opbouw. Van de oud- deelnemer John Anderson zijn een paar portretten te zien, die zijn typerende expressieve werkwijze tonen Samenvattend zou je kunnen stellen, dat zij ondanks dat ze al lange tijd samen werken ieder zijn eigen benadering heeft weten te behouden, Zowel voor wat betreft het beeld, maar ook de favoriete techniek Deze expositie is ieder weekend vanaf 3 uur vrij te bezoeken in museumhoeve Overslot aan de Slotweg tegenover de ruïne in Egmond aan den Hoef.

Zingen, dansen en acteren door Carmen Luttik

21 juli 2023

Musicalworkshops voor de jeugd

Ken je iemand die houdt van zingen, dansen en acteren en tussen de 4 en 16 jaar oud is? Carmen Luttik organiseert weer musicalworkshops in Egmond-Binnen.

Terug