Margreet Frowijn-Druiven: Overal hommels…
Gepubliceerd: 22 maart 2024
De eerste bomen en struiken krijgen weer frisse groene blaadjes en de insecten komen weer uit hun winterverblijf te voorschijn. De eerste dagvlinders van dit jaar heb ik een paar weken geleden gezien, het speenkruid kleurt de kanten van sloten en stukjes gras prachtig geel en binnenkort verwacht ik weer de eerste blauwborst. Nog even en het is lente. De lente is mijn favoriete seizoen en bij elke mooie dag neemt mijn enthousiasme toe.
Overal hommels
Inmiddels heb ik ook de eerste grote donkere hommels weer zien vliegen. Deze hommels foerageren bij de vroeg bloeiende krokussen, scilla’s, sneeuwklokjes en wilgen. Al deze grote hommels zijn koninginnen die de winter veelal in een zelf gegraven tunnel van 5 tot 10 centimeter hebben doorgebracht. De overige familieleden zijn overleden in de herfst en alleen de pasgeboren koninginnen konden de kou doorstaan. Deze koninginnen kunnen tegen vorst omdat ze glycerine produceren die de vorming van ijskristallen in het lichaam voorkomt, als een soort antivries. Toch sterft een heel groot gedeelte van hen alsnog, omdat ze de voorraad honing in hun maag te snel verbruiken. Ze kunnen geen wintervoorraad aanleggen zoals honingbijen dat doen en aangezien al deze grote hommels ook nog eens zwanger zijn, raken ze hierdoor sneller energie kwijt, verzwakken en sterven dus vaak voordat het lente is.
Moeilijk uit elkaar te houden
De meeste hommels die je nu ziet zijn hommels uit het aardhommel-complex. Het aardhommel-complex bestaat uit de aardhommel, veldhommel, grote veldhommel en wilgenhommel. Deze soorten zijn, met uitzondering van mannelijke veldhommel, in het veld niet goed te onderscheiden en worden daarom genoteerd op waarneming.nl als aardhommel-complex. Ze hebben allemaal zwarte kopbeharing, een borststuk met één gele band aan de voorkant en een achterlijf met een brede gele band en witte kont.
In Nederland circa dertig soorten
Er bestaan ongeveer 300 soorten hommels ter wereld en daarvan komen er in Nederland ca. 30 soorten voor. Zes daarvan zijn algemeen. Dit zijn de aardhommel, tuinhommel, weidehommel, boomhommel, steenhommel en akkerhommel.
Weetje
Nog een leuk weetje: Een hommel heeft een groot lichaam maar relatief kleine vleugeltjes. Met de wetten van de aërodynamica kon men lange tijd niet verklaren dat een hommel überhaupt kan vliegen. Na onderzoek bleek dat hommels een trucje hebben uitgevonden waardoor ze toch kunnen opstijgen. Door de op en neergaande beweging van de vleugels ontstaan luchtwervelingen die zorgen voor een opwaartse kracht waardoor de hommel, hoewel hij eigenlijk te zwaar is, toch kan vliegen.
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.