Meeste flexwoningen van de overheid staan ‘in de stalling’
Ook hier eigenlijk geen locaties beschikbaar
Gepubliceerd: 11 augustus 2023
Hugo de Jonge (demissionair minister van Volkshuisvesting) was zo overtuigd van de mogelijkheden van flexwoningen dat hij er subiet 2000 heeft gekocht. Daarvan staat het leeuwendeel nog ‘in de stalling’ zo valt in de media te lezen (o.m. Volkskrant, nu.nl).
Enthousiast
Ook tijdens de bijeenkomst van het CDA in de Ruïnekerk in Bergen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen was hij nog vol enthousiasme. Zo viel uit de mond van De Jonge op te tekenen dat die flexwoningen toch echt een mogelijkheid zouden zijn om – in ieder geval tijdelijk – wat lucht te creëren in de krapte van de woningmarkt. Specifiek werd zelfs de realisering ervan rond de kern van Egmond-Binnen genoemd als mogelijke casus. Ook om wat druk uit te oefenen richting Provincie. Niets blijkt echter minder waar.
Wel woningen, geen locaties
Tenminste, die flexwoningen zijn er wel, in ieder geval dus die tweeduizend, maar ze mogen nergens worden geplaatst. Gemeenten moeten ze zelf aanvragen, maar in veel gevallen loopt men aan tegen allerlei bezwaren. Ofwel van omwonenden, ofwel vanuit bestaande niet te verenigen bestemmingen, ofwel vanuit de provincie. Die wil bijvoorbeeld geen huizen – ook geen flexwoningen – hebben in bepaalde gebieden. Zoals we hier in de Egmonden ondervinden wil de Provincie vooral niet dat er wordt gebouwd in de BPL-gebieden (Bijzonder Provinciaal Landschap). Ook al is lang niet altijd even duidelijk waarom iets nu BPL is geworden en hoe bijzonder het nu eigenlijk is.
Dat er bij de flexwoningen van de overheid weinig te kiezen valt, zou met name een van de oorzaken zijn. Zo zijn er alleen woonblokken met 3 woonlagen en 48 woningen beschikbaar. Wel variëren die in grootte (bron: nu.nl).
De Jonge (Volkshuisvesting) besloot vorig jaar vanuit de overheid tweeduizend flexwoningen te kopen voor 200 miljoen euro. De woningen zouden daardoor direct beschikbaar zijn als gemeenten een geschikte locatie hebben geregeld. Doordat de gemeenten ze niet zelf hoeven te bestellen, zou de beschikbaarheid van de huizen geen vertragende factor zijn. Maar het loopt dus nog niet zo.
Misschien zijn het minder de huizen dan de locaties voor die huizen die het probleem vormen? Zo blijft het ook hier in de Egmonden zoeken naar plekken waar een substantieel aantal (betaalbare!) woningen gebouwd zou kunnen worden. Flex of niet.
John de Waard
Foto: Hoe mooi soms ook, voorlopig zit er weinig schot in de bouw van flexwoningen om het woningprobleem tenminste tijdelijk wat te verlichten. Er zit sowieso geen beweging in de bouw van woningen.