Deel

Menselijke keten vraagt om aandacht voor het klimaat

Op zondag 23 juni ook langs de Egmondse kust

Menselijke keten vraagt om aandacht voor het klimaat

The Climate Chain is een initiatief van Urgenda. Samen met tal van ondersteunende organisaties organiseren ze op zondag 23 juni 2024 een human chain langs de Nederlandse kustlijn om te verbinden voor snelle klimaatactie. Geen woorden, maar daden.

Waarom The Climate Chain?
De tijd dringt. De opwarming van zeeën en het aardoppervlak versnelt met alle gevolgen die daarbij horen. We verliezen steeds meer soorten planten en dieren en hun leefomgeving. Ondanks alle mooie voornemens, doen we toch te weinig, terwijl we veel meer kunnen!
Het Nederlandse klimaatbeleid is ontoereikend om ons deel te doen voor het beperken van de mondiale opwarming tot 1,5 graad en biedt te weinig bescherming voor de biodiversiteit. Er is bovenal meer actie nodig. Geen woorden, maar daden.

Join he chain!
Sluit je op zondag 23 juni 2024 aan bij The Climate Chain! We slaan de handen ineen en trekken een rode streep langs de Nederlandse kustlijn. Samen vormen we een human chain en vragen we snellere actie tegen ontwrichtende klimaatverandering en voor een volhoudbare economie. Zo maken we het grote draagvlak voor meer en snellere klimaatactie zichtbaar. Een meerderheid van de Nederlanders sprak zich in 2023 uit voor meer klimaatbeleid en vraagt meer actie van de overheid.

Wat?
De langste human chain in Nederland ooit: de grootste verbinding van mensen in Nederland voor meer klimaatactie.

Voor wie?
Voor iedereen die meer en snellere actie wil om ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen.

Waar en wanneer?
Op zondag 23 juni om 14:00 uur op een kustlocatie bij jou in de buurt.

Voor meer info en aanmelden zie: https://theclimatechain.nl/

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Menselijke keten vraagt om aandacht voor het klimaat Menselijke keten vraagt om aandacht voor het klimaat

Meer 'Natuur & Welzijn':

Column Wills: Met vrienden op vakantie…

19 juli 2024

Beste Wills: we zijn al zes jaar goed bevriend met een ander stel. Onze dochters zaten bij elkaar in de klas en zijn hartsvriendinnen. Hoewel we verhuisd zijn, komen we nog steeds maandelijks bij elkaar. Ik stelde voor om deze zomer samen op vakantie te gaan. Ze vonden het een goed idee, maar nu merken we verschillen. Wij houden van kamperen, zij boeken liever een huisje niet te ver van een grote stad. Wij gaan graag uit eten, zij maken liever iets makkelijks. Wij wandelen, de natuur in, zij luieren rond hun huisje en af en toe naar een zwembad, of shoppen. Ik wil aardig en duidelijk zijn, maar weet niet hoe ik dit vakantie-idee moet afblazen zonder onze vriendschap op het spel te zetten. Wills? . Beste: zijn we er al bijna: afwisselen? Elk gezin geniet de helft van de week op hun eigen manier, en de andere helft op de manier van het andere gezin. Of verdeel het in drieën: een deel jullie manier, een deel hun manier, en een deel apart. Als je de vakantie echt wilt afblazen, wees dan liefdevol en eerlijk. "Voor beste vrienden lijken we heel verschillende vakantiestijlen te hebben. Wat denk jij, forceren we iets?" Heb je ooit genoten van iets dat je zelf niet gepland zou hebben, vooral met mensen waar je graag tijd mee doorbrengt. En zoveel moeite voor doet ze te blijven zien? Toegegeven, de verschillen vragen om een hoge mate van veerkracht, incasseringsvermogen en fair play. Beetje kamperen, de natuur in, beetje hangen rond het huisje, beetje luxe uit eten, beetje shoppen, beetje thuis improviseren met eten. Beetje rekening houden met verschillende budgetten. We kunnen zoveel gestreamd, bezorgd of geserveerd krijgen, precies zoals en wanneer we het willen. Kinderen uit de middenklasse weten niet beter. Is bereidheid flexibel te zijn de prijs die we daarvoor betalen? Met vrienden de rand van je comfortzone opzoeken, relativeren en meebuigen is een avontuur, niet zonder risico’s. Geen Disneyland. Neem je gevoel voor humor mee. Gaat altijd anders dan je denkt en het verschil tussen ongemakkelijk en avontuur is maar net hoe je het kunt zien. www.beter-samen.nl Amsterdam, Bergen, Texel.

Let op tekenbeten: controleer goed na een bezoekje aan de duinen

19 juli 2024

Niet alleen jezelf maar ook paard of hond

Heb je net de duinen bezocht? Vergeet dan niet om jezelf, maar ook je hond of paard te controleren op teken. Met het warmer wordende weer worden teken actiever en loop je meer kans op een tekenbeet.

Natuurwandeling rond Wimmenum met uitleg via de IVN-app

19 juli 2024

Interessant en ook nog eens een prachtige wandeling

Drie vrijwilligers van de IVN hebben (opnieuw) een wandelroute bedacht met tekst en uitleg via een app vanuit IVN Natuur. Niet alleen is de app heel duidelijk en brengt je op fraaie plekjes in de Wimmenummerduinen, het is een leuke manier om (ook zonder gids) toch meer te weten te komen over waar je nu eigenlijk langs loopt.

Ruim 30 hectare aan nieuw bos in Noord-Holland

19 juli 2024

Om kappen voor verstuiving te compenseren

Op verschillende locaties - waaronder Castricum - laat de Provincie NH ruim 30 hectare nieuw bos aanleggen. Het bos wordt aangeplant ter compensatie van bos dat eerder is gekapt in natuurgebieden (Natura 2000). Dit kappen gebeurt als maatregel om bedreigde natuurwaarden in deze gebieden te herstellen, bijvoorbeeld door de verstuiving in de duinen weer op gang te brengen.

Column Wills: conflict tussen vader en stiefdochter

12 juli 2024

Beste Wills: ik ben hertrouwd met een man zonder kinderen en heb een 25-jarige dochter uit een vorig huwelijk. Zij was toen 14 jaar. Hoewel ze hun best deden (hij meer dan zij), konden ze het nooit echt goed met elkaar vinden. Nu zit ik vast in een conflict tussen vader en stiefdochter. Zij had liefdesverdriet en heeft zich volgens hem vorig jaar in ons vakantiehuis misdragen. Via een mailtje heeft hij haar laten weten dat ze niet meer welkom is tenzij ze haar excuses aanbiedt. Dit duurt al meer dan een jaar. Wills? Beste Tussenin: Ze misdragen zich allebei. Een gebroken hart is geen excuus om je gastheer en stiefouder slecht te behandelen. Ja, soms gebeurt het toch. Dan worden excuses aangeboden, idealiter uit eigen beweging. Als aansporing nodig is, is e-mail (of sms) de slechtste manier. Wat dacht je man wel? Kon hij niet met haar praten voordat ze vertrok? Of jou vragen er iets over te zeggen, wetende dat hij als boodschapper te belast was door de geschiedenis hiervoor? Kon hij haar niet appen/e-mailen om hem te bellen wanneer het haar uitkwam. Of dit ene slechte weekend laten gaan als de uitzondering die het (blijkbaar) was? Kon hij zijn mail niet in de vorm van een vraag stellen en haar ruimte laten om zich te verontschuldigen of zichzelf uit te leggen? Ze is 25, geen 5. Toen zij deze onverstandige e-mail over haar onverstandige gedrag ontving, was dit het beste wat ze kon doen - verontwaardigd zwijgen? Een jaar? Het beste wat hij kon was volharden, in plaats van de wijste te zijn? Het gedrag van de ander niet persoonlijk nemen. Daar gaat het zo vaak fout. Ik kan me voorstellen dat je schoon genoeg hebt van deze patstelling. Maar ook dat je je schaamt voor de koppigheid – van beiden. Je zit er alleen tussen als je daar gaat zitten. Spreek je uit, je hebt last van dit kinderachtige gedrag. Als je dat nog niet hebt gedaan, wordt het hoog tijd. "Wat dacht je hiervan: Jullie gedragen je allebei als volwassenen. Dan krijgen jullie allebei je zin. Ik wil er verder geen woord mee over horen”. www.beter-samen.nl Relatietherapie en huisdierenmediator. Amsterdam, Bergen en Texel.

Initiatiefneemster Kledingbank blijft optimistisch over nieuwe locatie

12 juli 2024

Maar het wordt nu wel serieus tijd...

Tamara Tuls is inmiddels goed op weg naar 'haar' vijfjarig jubileum voor de Kledingbank. Ooit thuis begonnen al snel doorgegroeid naar Egmond-Binnen en inmiddels alweer een paar jaar in de voormalig Boswaid-school. Maar de tijd dringt: e roet een nieuwe locatie kmen met een aantal randvoorwaarden: droog, beetje aangename temperatuur, niet stoffig en prettig werkbaar. En een oppervlakte van zo'n 400 vierkante meter.

Aan tafel met… meedoen in de maatschappij met Maatwerk

12 juli 2024

In De Schulp op 17 juli van 10.30-12.00 uur

Maatwerk biedt op verschillende locaties activiteiten om mensen te helpen actief te zijn en contact te hebben met anderen. De activiteiten zorgen ook voor structuur en ritme in de week. Deelnemers kunnen in hun eigen tempo nieuwe vaardigheden ontwikkelen en sociaal en professioneel sterker worden. Dit kan een mooie opstap zijn naar betaald werk. Wil je meer weten over Maatwerk? Schuif dan aan bij deze Aan tafel met... op woensdag 13 juli in De Schulp. Voor wie is Maatwerk? Maatwerk is er voor mensen vanaf 18 jaar met een psychiatrisch heden of verleden, die moeite hebben met de invulling van hun dag en hier graag mee aan de slag willen. De werkplekken van Maatwerk zijn een veilige plek om op terug te vallen. Of om een nieuwe start te maken. Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met... op woensdag 17 juli van 10.30 tot 12.00 uur in De Schulp, Visweg 45 Egmond-Binnen. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Schuif aan! Aan tafel met... Aan tafel met... geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in De Schulp biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een "Aan tafel met..." wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerker van de bibliotheek.

Visspecialist Michel Heusy trakteert in PHS: It’s (haring)party time!!

12 juli 2024

Vrolijke gezichten in de Prins Hendrik dankzij 'haringactie'

De bewoners van de Prins Hendrik Stichting hadden deze week weer iets om naar uit te kijken: visspecialist Michel Heusy, tegenwoordig met zijn zaak in de kern van Bergen maar van origine een Egmonder, trakteerde de bewoners op vers gesneden bijzonder smakelijke haring.

Strand6Daagse ook dit jaar welkom op De Lange Plas

5 juli 2024

Met man en macht bezig om A-veld droog te krijgen (en te houden)

Op De Lange Plas, het voetbalcomplex waar Egmondia altijd heeft gevoetbald, wordt met man en macht gewerkt om het A-veld droog te krijgen. Niet dat er gevoetbald gaat worden, maar de strand6daagse zit er aan te komen. Die is in de week van maandag 22 tot en met zaterdag 27 juli. Op donderdag 25 juli doet het strandwandelgezelschap Egmond aan Zee aan.

Hoogheemraadschap versterkt boezemkade aan oostrand Egmond aan den Hoef

5 juli 2024

Dijken versterken in poldergebied tussen Egmond en Heiloo

Het is een plek waar bij 'onduidelijke werkzaamheden' nogal snel op wordt aangeslagen door omwonenden: de oostkant van Egmond aan den Hoef die ooit deel uitmaakte van de plannen Dorp & Duin. In dit geval gaat het echter niet om woningbouw, maar om het versterken van de boezemkade.

Grote uitstroom fysiotherapeuten door werkdruk en lage salarissen

5 juli 2024

Vakbond fysiotherapeuten FDV luidt keihard de noodklok

Deze week luidde de Fysiovakbond FVD de noodklok. En niet heel bescheiden, maar keihard. Onderzoek van d bond laat zien dat 1 op de 10 fysiotherapeuten uitstroomt naar andere beroepsgroepen en zelfs 7 op de 10 van de fysiotherapeuten denkt erover om de stap naar elders te zetten. Oorzaken: het salaris en de werkdruk.

Fotowedstrijd Hollands Noorderkwartier: Hoe beleef jij het water?

5 juli 2024

Maak kans op spetterende prijzen

’s Zomers hebben veel mensen plezier op en in de Noord-Hollandse sloten, grachten en meren. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) vraagt inwoners om deze momenten met de camera vast te leggen en mee te doen aan de fotowedstrijd via fotowedstrijdHHNK.nl. Deelnemers maken kans op spetterende prijzen. Doe mee of stem op de mooiste foto Meedoen aan de zomerse fotowedstrijd kan tot en met 31 augustus via de website fotowedstrijdHHNK.nl en is heel makkelijk. Stap 1: Maak een mooie foto van een persoon, van jezelf of iemand anders, in of op het water. Stap 2: Upload jouw foto op deze website, vertel waar het is en hoe jij of diegene op de foto op dat moment genoot van het water. Op de website vind je de voorwaarden en kan er ook gestemd worden op de mooiste foto. Verzamel met jouw foto zo veel mogelijk stemmen, dit telt namelijk voor 25% mee in de eindscore. Het juryoordeel telt voor 75% mee. Voor de top 6 zijn er 'spetterende' prijzen zoals een windsurfles, varen met een fluisterbootje en waterskiën. Beleef het water We suppen, varen en zwemmen in de zomer wat af. Met onze 15 rioolwaterzuiveringsinstallaties zuiveren we al het vieze water uit jouw toilet, wasbak of douche. Zo zorgen we dat het daarna weer schoner de sloten in stroomt. HHNK wil inwoners daar deze zomer bewust van maken met onder meer deze fotowedstrijd. We laten ook zien wat je zelf kunt doen voor schoner water: • spoel alleen de 3 p's door het toilet (poep, plas en wc-papier) • ruim zwerfvuil op zodat het niet in de sloot belandt Meer informatie over de campagne en wat je nog meer zelf kan doen voor schoner water vind je op veiligschoonvoldoende.nl Fotobijschrift: Leg jouw moment vast, upload de foto en maak kans op spetterende prijzen.

Langs alles wat groeit en bloeit in de Wimmenummerduinen

5 juli 2024

Op pad met IVN-gidsen op zondag 7 juli

De IVN-gidsen hebben weer een mooie mooie route voor u in petto voor zondag 7 juli. De deelnemers lopen wel over rulle zandpaden (redelijke conditie vereist dus) en laten zich verrassen door de vele bloeiende planten en struiken. Bijvoorbeeld het mooie blauwe slangenkruid (zie foto RdR) en de gele teunisbloem. Ook de roze roosjes van de egelantier vallen op. Vertrek om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef.

Inschrijving geopend voor tiende editie Fjoertoer Egmond

28 juni 2024

Op vrijdag 29 of zaterdag 30 november 2024

Het thema van de Fjoertoer Egmond 2024 is Fjoertoer Fiesta! Le Champion brengt in de koude novembermaand de Spaanse zon naar de de Egmonden en Heiloo. Geniet tijdens de tiende editie van een avond vol salsa, tropical twists en fiesta like there is no mañana! Zet je sombrero op en dans samen de Fjoertoer Flamenco.

UPDATE Ga mee op excursie tijdens de ‘dag van de Duinen’

28 juni 2024

Op zaterdag 29 juni

Tijdens de Dag van de Duinen op zaterdag 29 juni 2024 organiseert Stichting Duinbehoud gratis excursies en activiteiten langs de Nederlandse kust. Neem deel aan een of meer bijzondere excursies die ze voor je hebben uitgestippeld. Je gaat op pad met een echte duinkenner en ontdekt tijdens je wandeling allerlei planten en dieren in de duinen. Een super leerzame en leuke ervaring, gegarandeerd!

Geen PFAS-gevaar in Noord-Hollands zwemwater

28 juni 2024

Geen van de 28 onderzochte locaties overschreed de RIVM-advieswaarde

De Provincie Noord-Holland heeft in april 2024 in samenwerking met de waterschappen onderzoek gedaan naar de concentraties PFAS bij 46 van de 151 aangewezen zwemlocaties. Bij 28 van deze locaties hebben het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoek gedaan. Alle onderzochte locaties blijven onder de gestelde advieswaarden van het RIVM. Eerder publiceerde de provincie de resultaten van het Hoogheemraadschap van Rijnland, waaruit blijkt dat de PFAS-concentratie bij alle 18 gemonitorde zwemlocaties ook onder de advieswaarden van het RIVM blijven. Hetzelfde geldt voor de drie zwemlocaties waar Rijkswaterstaat heeft gemeten. PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. PFAS kunnen een risico vormen voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. De metingen geven inzicht in de aanwezigheid van deze chemische stoffen die wereldwijd bekend staan om hun hardnekkigheid en gezondheidsrisico's. PFAS-onderzoek bij aangewezen zwemlocaties De provincie heeft 46 locaties in dit onderzoek meegenomen. Een aantal van deze zwemlocaties vertegenwoordigen meerdere plekken, omdat ze dicht bij andere zwemlocaties liggen. Veel andere van de, in totaal 151, aangewezen zwemlocaties liggen aan de kust. Voor het zwemmen in zeewater is geen reden tot zorg voor de gezondheid, zoals eerder gecommuniceerd in het persbericht PFAS in zeeschuim langs de Nederlandse kust. Toekomstige metingen en vervolgstappen In juli 2024 vindt een tweede ronde aan metingen plaats bij de 46 locaties, om de situatie te blijven monitoren en eventuele veranderingen te signaleren. De provincie blijft nauw samenwerken met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, de waterschappen, gemeenten en de GGD om de waterkwaliteit en de gezondheid van de zwemmers te waarborgen. Meer informatie Voor verdere vragen en informatie over de meetresultaten en de genomen maatregelen kunnen inwoners terecht op www.zwemwater.nl en via de publieksinformatieborden bij de zwemlocaties. Voor specifieke gezondheidsvragen kunnen inwoners contact opnemen met de GGD in de regio.

Bezoekerscentrum De Duinheide: bij andere invulling voor de schaapskooi hoort andere naam

28 juni 2024

Van blatende schapen naar kwebbelende bezoekers

Het is al weer even terug dat de daadwerkelijke verandering plaatsvond, maar misschien is het nog niet bij iedereen even bekend. De Schaapskooi bij de Zeeweg naar Bergen aan Zee is omgetoverd tot een bezoekerscentrum en heet sinds enige tijd De Duinheide.

Christine Dekker – De Waard in ‘Kopstukken’ bij RTV80

28 juni 2024

'Voor veel mensen ben ik een aanspreekpunt'

Christine Dekker-de Waard uit Egmond aan Zee is deze week de gast van Ruud Bredewold in het programma Kopstukken op RTV80 TV. De Egmondse groeide op in Egmond aan Zee en is een van de gezichten van de bekende boekhandel Dekker & Dekker in de Voorstraat in Egmond aan Zee.

Concert Erato Egmond levert zeven kinderen mooie 4-daagse vakantie op

28 juni 2024

En nog eens 18 kinderen een dagje naar de Goudvis

Afgelopen zonnige zondag heeft het koor Erato Egmond een prachtig Zomerconcert in Dorpshuis de Hanswijk gegeven. Als goed doel heeft het koor de zomervakantieactiviteiten van Welzijn Bergen gekozen... Zomerse activiteiten voor de kinderen uit de Egmonden, Schoorl en Bergen, voor wie op vakantie gaan niet vanzelfsprekend is. Het concert werd druk bezocht en er zijn vele gulle donaties gedaan. In totaal is het enorme bedrag van € 615,00 gedoneerd! Voor het idee: hierdoor kunnen 7 kinderen 4 hele dagen mee met het Zomerkamp in de Schoorlse Duinen (inclusief drinken en lekkers) én 18 kinderen mee op een uitje naar de Goudvis in Sint Maartenszee (inclusief drinken en vervoer). Alle mensen die hebben gedoneerd én alle zangers, muzikanten, dirigent en vrijwilligers van Erato Egmond heel erg bedankt voor hun gulle donaties! De kinderen zullen een aantal onvergetelijke zomerse dagen krijgen! Kent u gezinnen met kinderen die om welke reden dan ook niet op vakantie kunnen gaan? Neem dan zeker contact op met Mireille Otto van Welzijn Bergen, [email protected], 06-39754138.

Climatechain in Bergen aan Zee: geen Guinness Book of Records, wel aandacht

28 juni 2024

Aandacht voor klimaatverandering

Met ruim 750 mensen werd afgelopen zondag in Bergen aan Zee een menselijke ketting gevormd met de oproep om extra aandacht aan het klimaat en de klimaatsveranderingen te geven.

Zeven woningen aan de Plevierenlaan in Egmond aan Zee beschikbaar voor tijdelijke (‘anti-kraak’) bewoning

24 juni 2024

Tot nu toe slechts enkele reacties binnen

Er was een oproep geweest via een advertentie van Gapph (op iitiatief van Kennemer Wonen), maar er zijn slechts enkele reacties op gekomen: er zijn zeven woningen aan de Plevierenlaan in Egmond aan Zee (nabij de Prins Hendrik Stichting). Daar gaat in de toekomst gebouwd worden, maar vooralsnog is een aantal appartementen beschikbaar voor tijdelijke bewoning.

Carla Kager in ‘Kopstukken’ bij RTV80

21 juni 2024

Betrokken en veelzijdige Egmondse

Kager is geboren en getogen in Egmond en woont al meer dan vijftig jaar in Egmond aan Zee. Ze kijkt terug op een mooie jeugd en werkt al jaren vrijwillig als pr-medewerker in het Museum van Egmond. Ze is onder andere trots dat ze met haar collega's het schilderij Vissersvrouwen naar Egmond terugbracht. Dat zorgde een paar jaar geleden voor veel waardering. De Egmondse werkte in het voormalige Sint-Elisabeth Ziekenhuis in Alkmaar en houdt van schrijven. Ze volgde daarom ook een cursus pr en journalistiek. Ze is maatschappelijk betrokken en is gesteld op het kleinschalige Egmond. Ze verzette zich daarom tegen een volgens Kager onzalig plan dat de gemeente Egmond destijds omarmde. Het ging over de bouw van een kolossaal gebouw in zee en een pier voor auto's op het strand om het gebouw te kunnen bereiken. Ze nam deel aan bijeenkomsten over dit onderwerp en schreef er artikels over in lokale media. De Egmondse is duidelijk een echte doener. "Ik heb nooit mijn mening geventileerd om alleen maar een mening te ventileren. Als ik iets ermee kan bereiken, dan zeg ik wat ik vind. Zo niet, dan laat ik het zitten." Carla Kager maakte verder deel uit van de Egmondse muziekgroep Keetje & Ko waarmee ze Egmondse liedjes liet horen. Verder woonde ze met haar gezin korte tijd in Amerika. Ook hier had ze een actief en leuk leven. Grote impact had het overlijden van haar vader. Dat gebeurde toen zij nog maar twaalf jaar oud was. Carla Kager vertelt dus over haar werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dit gesprek maakt beeldend kunstenaar Pauline Bakker een uniek kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zesentwintigste aflevering van Kopstukken, gast is Haye van der Werf uit Schoorl. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/0yDgslOOv2g

Onderzoek optimalisatie nachtelijke startroute vliegtuigen bij Bergen en Heiloo

21 juni 2024

Doel: hinderbeperkende procedures en maatregelen

Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zetten zich met steun van de luchtvaartmaatschappijen gezamenlijk in om de geluidshinder door het vliegverkeer in de omgeving van de luchthaven te beperken en zo de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Dat doen ze door hinderbeperkende procedures en maatregelen die ze nu en in de toekomst toepassen.

Minder papierverspilling door ja-sticker

21 juni 2024

Regeling gaat in per 1 juli

Per 1 juli 2024 mag ongeadresseerd reclamedrukwerk in de gemeente Bergen alleen nog bezorgd worden bij een woning of bedrijf met een ja-sticker op de brievenbus. Voor de huis-aan-huisbladen verandert er niets.

Graf- en crematiekosten verschillen nogal; begraven in Noord-Holland flink duurder

5 juli 2024

Maar ja, wie vraagt offerte?

Een jaarlijks Monuta-onderzoek toont nog steeds grote verschillen in graf- en crematiekosten. Ruim twee derde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor cremeren.

Bergen groeit met zo’n 13 procent, maar Uitgeest heeft hoogste ‘zonnepanelendichtheid’

21 juni 2024

Maar daar valt nog wel winst te halen

Net als in 2022 was Uitgeest ook vorig jaar de Noord-Hollandse gemeente waar zonnepanelen het populairst zijn. Maar liefst 54,2 procent van de woningen in Uitgeest wekt inmiddels eigen zonnestroom op. In Laren nam het aantal huizen met zonnepanelen echter relatief gezien het sterkst toe. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-data door energiebedrijf Zonneplan. De gemeente Bergen is weliswaar gegroeid met bijna 13 procent, maar blijft nog behoorlijk achter op BUCH-collega Uitgeest met ongeveer 42 procent van de huizen die zonnepanelen hebben.

Nieuwe subsidiemogelijkheden voor dorpsfeesten en evenementen

21 juni 2024

Evenementen belangrijk voor sociale samenhang in de kernen

Er zijn nieuwe subsidiemogelijkheden beschikbaar voor dorpsfeesten en -evenementen die de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen versterken. De subsidie wordt beschikbaar gesteld om organisaties die dit soort feesten en evenementen organiseren te ondersteunen. Jaarlijks ontvangt de gemeente verschillende subsidieaanvragen voor dorpsfeesten en -evenementen. Deze feesten en evenementen versterken de leefbaarheid en sociale verbinding in kernen. Ze worden vaak al vele jaren georganiseerd met name door vrijwilligers en gesponsord door lokale bedrijven. Steeds meer organisaties geven aan dat de inkomsten vanuit sponsoren de laatste jaren afnemen. Mede door de coronapandemie zijn de sponsorinkomsten nog verder gedaald. Voor de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen is het belangrijk dat dit soort dorpsfeesten en -evenementen blijven plaatsvinden. Daarom heeft het college besloten om € 30.000,- subsidie beschikbaar te stellen voor organisaties die dit soort feesten en evenementen organiseren. Organisaties die zich al eerder hebben gemeld voor 2024 kunnen voor dit jaar nog een subsidie aanvragen. Normaal gesproken moet een aanvraag ingediend zijn voor 1 september van het voorafgaande jaar. Voor 2025 moet de aanvraag uiterlijk 1 september 2024 zijn ingediend. Wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman (welzijn en subsidies) licht toe: "We zien als gemeente hoe belangrijk dorpsfeesten en -evenementen zijn voor de leefbaarheid en sociale verbinding in onze kernen. Het zou zonde zijn als deze evenementen, die vaak al jaren onderdeel zijn van onze samenleving, zouden verdwijnen. Met deze nieuwe subsidiemogelijkheden willen we de organisaties en organisatoren van dergelijke feesten en evenementen ondersteunen. Samen bouwen we daarmee aan een sterke en verbonden samenleving." Meer informatie over de subsidiemogelijkheden en het indienen van aanvragen kunt u contact opnemen met Yvette Kersten, [email protected].

Bergen kent een ‘positief verhuissaldo’, maar is niet de populairste gemeente in NH

21 juni 2024

Purmerend is aantrekkelijker, volgens vergelijkingswebsite Slimster

Van alle Noord-Hollandse gemeenten was Purmerend de populairste om te gaan wonen in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde cijfers van het CBS. Voor elke honderd mensen die vorig jaar uit Purmerend vertrokken naar een andere gemeente, kwamen er 129 inwoners terug. Ook de gemeenten Schagen en Dijk en Waard noteerden een hoge score. Op Texel is de zogeheten ‘verhuisquote’ daarentegen het laagst.

LICHTGEDICHTEN van hoop en troost in dagen van rouw

21 juni 2024

Trix van der Veen signeert op zaterdag 29 juni bij Boekhandel Dekker

'Lichtgedichten' gaat over de reis die mensen maken in hun leven en vooral het laatste deel daarvan. Ze leven samen met anderen, maar moeten uiteindelijk het leven loslaten en de overgang maken. De gedichten beschrijven het verdriet van degene die achterblijft en de omgang met rouw.

Column Margreet Frowijn-Druijven: Hij heet vlieg, maar is het niet

21 juni 2024

Een paar jaar geleden trof ik de kameelhalsvlieg voor het eerst in mijn keuken aan. Ik was van zijn bestaan op de hoogte, maar tot die tijd had ik hem nog nooit gezien. Om hem vervolgens in mijn eigen keuken tegen te komen was wel heel bijzonder. Vorig jaar trof ik een drukke zwartvlekkameel in Limburg aan en vorige week zag ik een hangaderkameel tijdens een wandeling in de Pettemerduinen.

Gratis regentonnen, plantjes en ophalen van tegels

14 juni 2024

Gemeente wil klimaatadaptieve inrichting tuin stimuleren

Deze periode is ideaal om lekker in de tuin aan de slag te gaan. De gemeente Bergen geeft daarom plantgoed en regentonnen weg om inwoners zo te helpen met de inrichting van de tuin. Aanmelden voor de actie kan vanaf maandag 17 juni vanaf 08.30 uur en duurt uiterlijk tot en met zondag 23 juni tenzij de voorraad eerder op is. Met meer groen beperk je wateroverlast en het biedt meer koelte op warme dagen. Ook houdt het water vast, wat goed is voor tijden van droogte. Daarnaast wordt de leefruimte voor planten en dieren vergroot. De gemeente biedt gratis inheemse planten aan. Dit zijn planten die van nature voorkomen in Nederland. Hiermee helpen we de wilde bij. Op deze manier werken we samen aan een gezondere en mooiere leefomgeving. Door een regenton te plaatsen kan regenwater worden gebruikt om de planten water te geven. Als de regenton vol is en overtollig water in de tuin weg kan zakken helpt u daarnaast mee om overlast bij hevige regen te voorkomen. Hoe werkt het? Aanmelden voor deze actie kan vanaf maandag 17 juni vanaf 08.30 uur via de website http://klimaatplein.bergen-nh.nl/tuin. Kies hierbij ook gelijk het gewenste tijdslot voor het afhalen van de regenton en planten. De planten en regentonnen kunnen alleen in het aangegeven tijdslot worden opgehaald. Voor deze actie geldt op=op. Tegels eruit en groen erin! De gemeente Bergen doet ook mee aan het NK Tegelwippen. Tot 31 oktober strijden 140 gemeenten in Nederland om de Gouden Tegel en Gouden Schep. Tijdens het NK Tegelwippen wordt gemeten hoeveel vierkante meter bestrating plaats heeft gemaakt voor groen. En daar kunnen ook inwoners een bijdrage aan leveren. Iedereen kan meedoen door tegels in de tuin te vervangen door groen. Tegelophaalservice Voor deze actie biedt de gemeente Bergen een tegelophaalservice. Daar kunnen inwoners zich vanaf maandag 17 juni ook voor aanmelden. Ook dit kan uiterlijk tot en met zondag 23 juni. Voor de actie moet van tevoren een big bag worden opgehaald om de tegels in te verzamelen. Na het vullen van de big bag haalt de gemeente de big bag bij u op en geeft het aantal verwijderde tegels door aan het NK tegelwippen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op http://klimaatplein.bergen-nh.nl/tuin.

Ieder kind heeft recht op een leuke zomervakantie!

14 juni 2024

ZomerFun in Bergen, Egmonden, Schoorl, Heiloo en Uitgeest

De zomervakantie komt eraan en veel gezinnen maken enthousiast plannen. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Buurtsportcoaches van Holland Sport vinden dat alle kinderen recht hebben op een leuke zomervakantie. Daarom organiseren ze gratis sportactiviteiten voor kinderen van 6 t/m 13 jaar, van maandag t/m donderdag, in de dorpskernen van Bergen, Heiloo en Uitgeest. Deze activiteiten vinden plaats van 10.00-11.30 uur en van 13.30-15.00 uur. Aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl, www.sportenbewegeninheiloo.nl, en www.sportenbewegeninuitgeest.nl. ‘Als buurtsportcoaches organiseren we geregeld activiteiten en evenementen in de vakanties, zoals een dreumesochtend, sportspektakel, lasergamen of een clinicmiddag. Voor de zomervakantie willen we een structureel én vooral laagdrempelig aanbod waar álle kinderen aan deel kunnen nemen. Met al die vrije weken wil je de kinderen een leuke manier bieden om in beweging te komen.’ Aldus Adrie Visser, Buurtsportcoach in Uitgeest. Voor alle kinderen ZomerFun biedt diverse sport- en spelactiviteiten op verschillende locaties: maandagmiddag in Bergen (VV Bergen), dinsdagmiddag in Heiloo (Sleeheuvel), woensdag in Egmond aan de Hoef (De Kiem) en woensdagmiddag in Uitgeest (FC Uitgeest/KV Stormvogels/Skatebaan), donderdagochtend in Schoorl (VV Duinrand S.) en donderdagmiddag in Heiloo (Kattenberg). Eefke de Vos, Buurtsportcoach Bergen heeft aan: ‘Doordat we steeds in een andere kern zijn, kunnen alle kinderen meedoen, ook als ze op vakantie gaan of naar een kamp”. Een leuk verhaal ‘Veel gezinnen kunnen niet op vakantie vanwege financiële middelen of andere problemen. Met onze activiteiten willen we deze kinderen toch een leuke vakantie bieden. We houden rekening met ieders capaciteiten, zodat het voor elk kind uitdagend en leuk blijft.’ Zo hebben ook zij een leuk verhaal om te vertellen als straks de school weer begint’. Aldus Elles Kraakman, Buursportcoach Bergen. Aanmelden en meer informatie Deelname is gratis, zodat de drempel om mee te doen heel laag is. Aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan via www.sportenbewegeninbergen.nl , www.sportenbewegeninheiloo.nl of www.sportenbewegeninuitgeest.nl Hier vind je ook de planning voor alle weken en meer informatie.

Egmondse fotografe Sherine Zwaga wint opnieuw prestigieuze fotoprijs

14 juni 2024

Bijzondere foto op een bijzonder moment van een bijzondere dag

De Egmondse fotografe Sherine Zwaga heeft met haar bijzondere trouwreportages al vaker in de belangstelling gestaan. Ook heeft ze daarmee al eerder prijzen gewonnen en dat is nu opnieuw het geval. De Egmondse heeft namelijk de 'This is Reportage Award' gewonnen voor een bijzondere foto op een bijzonder moment.

GGD adviseert om producten Egmondse duinlandjes af te wisselen met groente en fruit van supermarkt

10 juni 2024

Hoe dichter bij de zee, hoe meer PFAS

Eerder adviseerde de GGD de eigenaren van de tuintjes al de consumptie van zelf geteelde groenten en fruit af te wisselen met producten uit de supermarkt als zij het risico op een mogelijk verhoogde PFAS-inname willen beperken. Dat advies blijft ook na het nieuwe onderzoek, dat in opdracht van de provincie Noord-Holland werd uitgevoerd, van kracht. Aanleiding voor onderzoek naar deze gewassen zijn de licht verhoogde PFAS-concentraties die in 2023 in de bodem van de duintuintjes zijn vastgesteld. Onderzoek In het onderzoek zijn de gewassen uit 3 duintuintjes onderzocht. Deze tuintjes waren ook onderdeel van het eerder uitgevoerde grondonderzoek. Voor het onderzoek is het duintuintje met de hoogste PFAS-gehalten in de grond uitgekozen – dit tuintje ligt van de 3 het dichtste bij zee – en de 2 tuintjes met de laagste gehalten. De gewassen uit de 2 tuintjes met de laagste gehalten PFAS in de grond bevatten ongeveer evenveel PFAS als groenten uit de supermarkt of andere reguliere winkels. Gewassen uit het dichtst bij de zee gelegen tuintje, met de hoogste PFAS-gehalten in de grond, bevatten meer PFAS dan groenten uit de supermarkt of andere reguliere winkels. Wanneer iemand alleen groenten en fruit uit dit tuintje zou eten, is dat goed voor 46% van de inname van PFAS die volgens het RIVM veilig is. Dit percentage wordt grotendeels veroorzaakt door het gewas boerenkool, dat relatief veel PFAS bleek te bevatten. Advies GGD blijft staan De resultaten van het onderzoek zijn voorgelegd aan de GGD Hollands Noorden. Die heeft de eigenaren van de tuintjes geadviseerd om de consumptie van groente en fruit uit de moestuin af te wisselen met de consumptie van deze producten uit de supermarkt. Op die manier wordt het risico op een mogelijk verhoogde PFAS inname beperkt, aldus de GGD. Dit advies was al van kracht naar aanleiding van het eerder uitgevoerde grondonderzoek. Lees het advies van de GGD (pdf, 302 kB). Seaspray De duintuintjes in Egmond aan Zee liggen binnen de invloedssfeer van het fenomeen 'sea spray'. Sea spray bestaat uit aerosolen (kleine vochtdeeltjes) die ontstaan bij golfslag. Aerosolen bevatten PFAS in hoge concentraties en slaan neer in het duingebied. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de bodem langs de kust verhoogde gehalten aan PFAS bevat door dit fenomeen. De provincie Noord-Holland doet, samen met andere kustprovincies en Rijkswaterstaat, onderzoek naar sea spray.

Terug