Moeilijke tijden voor fysiotherapeuten
Steeds vaker is er de overweging om te stoppen
Gepubliceerd: 16 december 2022
Het is deze week uitgebreid aan de orde geweest: het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) de branchevereniging van fysiotherapeuten luidt de noodklok. De tarieven die vanuit de zorgverzekeraars worden vergoed kunnen gewoon niet uit met de kosten die een fysiotherapeut gemiddeld moet maken.
Voorzitter van de branchevereniging Guido van Woerkom: ‘Sinds de fysiotherapie uit het basispakket is, is het worstelen voor veel fysiotherapeuten. Een tarief van rond de 32 euro per half uur klinkt misschien helemaal niet zo gek, maar het zou eigenlijk rond de 43 euro per half uur moeten zijn.’ Volgens Van Woerkom heeft onafhankelijk onderzoek dat allang uitgewezen. ‘Voor een fysiotherapeut is die 32 euro geen netto bedrag! Er komen nog heel veel kosten bij van ruimte, revalidatie- en behandelapparatuur, eventueel personeelskosten wanneer het om een grotere praktijk gaat… Er blijft dus nauwelijks iets over.’
‘Volgens veel fysiotherapeuten is er alle reden om serieus na te denken over stoppen en dat horen we heel vaak vanuit onze leden’, aldus Van Woerkom. Die geluiden zijn ook wel te beluisteren bij de Egmondse fysiotherapiepraktijken. (Nog) niet zozeer over het stoppen als wel over de tarifering van de behandelingen vanuit de zorgverzekeraars.
Alleen al in de Egmonden zijn volgens Zorgkaart Nederland negen fysiotherapeuten, verdeeld over een aantal praktijken. Niet geheel betrouwbaar overigens, want er staan nog therapeuten ‘op de kaart’ vermeld die allang zijn gestopt. Maar dat is een andere discussie.
Je zou ook kunnen denken, dat kan wel wat minder. ‘Maar de ouder wordende mens heeft steeds vaker dit soort zorg nodig’, bepleit Van Woerkom. ‘We willen mensen mobiel en zelfstandig houden, dat vraagt zorg. Onder meer van de fysiotherapeut.’
‘De zorgverzekeraar stelt dat ze de premiebetaler niet op kosten willen jagen, maar ze zouden zich moeten bedenken wat het oplevert: wat het scheelt aan kosten als je aan de voorkant mensen (eerder) kunt helpen. Er is dan veel minder uitval bij het werk en veel minder duurdere specialistische hulp nodig, omdat je de kwaal op tijd kunt verhelpen voordat het erger wordt. Nu blijven mensen nog vaak wat langer wachten, want je moet aanvullend verzekerd zijn voor de behandelingen. Dat kan echter niet iedereen (meer) betalen. Dus wachten ze nog maar wat langer tot het echt niet meer gaat en wordt de kwaal erger. En de uiteindelijke behandeling duurder.’
‘De aandacht voor preventieve zorg is helemaal weggezakt. Inmiddels komen er wel wat geluiden die ervoor pleiten terug te keren naar meer preventie, maar erg hard lopen ze nog niet in Den Haag’, aldus Van Woerkom teleurgesteld.
Met de toenemende druk op het besteedbaar inkomen van veel huishoudens zullen er niet veel zijn die in deze tijd overwegen om alsnog een (uitgebreidere) aanvullende verzekering te nemen…