Naar een gezonde leefstijl voor velen een lijdensweg. Maar dat hoeft niet
Gestructureerde aanpak. En misschien met anderen samen?
Gepubliceerd: 31 maart 2023
Ongezonde leefstijl veroorzaakt veel ziekte, sterfte en zorguitgaven. Ongezond gedrag, zoals roken, alcoholgebruik, te weinig bewegen en ongezonde voeding, is wereldwijd verantwoordelijk voor een enorme ziektelast, tienduizenden doden en miljarden aan zorguitgaven. Dat weten we. Maar toch is de stap naar een gezonde leefstijl voor velen een ware lijdensweg. Om het maar in paastermen te zeggen.
Het draait allemaal om gedragsverandering. Een gezonde leefstijl is essentieel voor een goede gezondheid. Stoppen met roken, niet te veel zitten, jezelf op weg helpen naar een gezonder voedingspatroon. Maar hoe begin je aan die gedragsverandering?
Stap 1: Allereerst gaat het om inzicht te krijgen in de ongezonde leefstijl: wat gaat er precies mis? En waardoor wordt dat veroorzaakt? In vele gevallen zal snel duidelijk zijn waar de ongezonde leefstijl zit, maar wat de oorzaak ervan is is lang niet altijd even direct duidelijk. Soms is het ongezonde gedrag niet meteen duidelijk. Een laag mentaal welbevinden, bijvoorbeeld, kan te wijten zijn aan een slechte slaaphygiëne, maar ook aan het weinig tijd nemen voor jezelf of het vastzitten in negatieve gedachten.
Stap 2: het bepalen van de gewenste gedragsverandering. In de tweede stap maak je de brug van het probleem naar de oplossing. Nu je een zicht hebt op het ongezonde gedrag en de oorzaken daarvan, kan je stilstaan bij de gedragsverandering die je nastreeft. Welk gedrag zou de gezondheid verbeteren en welke facetten in je leven moeten daarvoor veranderen?
Stap 3: maak een plan van aanpak en selecteer welke technieken je wilt inzetten om de gedragsverandering teweeg te brengen. Vaak lukt het niet als je alleen maar bezig bent met zaken die je ‘niet meer mag’. Dat motiveert niet echt. Ga uit van de zaken die je wel mag en die effect hebben op je gedragsverandering en daarmee op je gezondheid. Bedenk ook: Niet elke gedragsveranderingstechniek werkt altijd en voor iedereen. Probeer uit wat voor jou het beste werkt, maar bedenkt ook, niets gaat vanzelf: je moet er wel iets voor doen (of laten).
Het gaat er niet altijd om meteen intensief te gaan sporten. In veel gevallen eindigt dat namelijk met blessures en desillusie. Wandelen of fietsen (dat hoeft echt niet per se altijd elektrisch!) is ook een goede vorm van bewegen en dat houd je veel langer vol. Kun je ook prima doen met iets minder goed weer, zeker wandelen, mits je de juiste omgeving zoekt. Met een paar oefeningetjes onderweg kun je je mobiliteit dan nog even opvijzelen.
Probeer ook eens samen met anderen deze gedragsverandering in te zetten. Er zijn er meer die met hetzelfde worstelen; je kunt elkaar motiveren met een beter resultaat als gevolg. Gedeelde smart is halve smart… Zo komt er vanzelf een einde aan de lijdensweg.