Nationale Molendag in Egmond
Zaterdag 14 en zondag 15 mei
Gepubliceerd: 13 mei 2022
De Nationale Molendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 14 en zondag 15 mei. Een unieke kans om bijzondere molens te bezoeken en te luisteren naar de verhalen van molenaars.
De Wimmenumer Molen te Egmond aan den Hoef doet mee aan de Nationale Molendag op zaterdag 14 én zondag 15 mei. De molen maalt en is open van 10:00 tot 17:00 uur. Let op! Bezoek op afspraak i.v.m. beperkte ontvangstcapaciteit: 06-29 56 32 21. De molenaar is Eric Zwijnenberg en het adres is Krommedijk 2, 1934 PP, Egmond aan den Hoef. http://www.wimmenumer.nl
De Bosmolen te Egmond aan den Hoef doet op zaterdag 14 mei mee aan de Nationale Molendag. De molen draait en is open. De molenaar is P. Heere en het adres is Hoeverweg 35, 1934 PL, Egmond aan den Hoef.
Geschiedenis van de Wimmenumermolen
‘De Wimmenumermolen’ is een in 1774 gebouwde achtkante binnenkruier. Hij bemaalde de 85 ha grote Wimmenummerpolder op de Schermerboezem. De Wimmenummerpolder omvat grotendeels het gebied, dat gelegen is tussen de door de Krommedijk begrensde geestgronden en het vroegere onbedijkte Egmonder- en Bergermeer. De bemaling zal hier omstreeks het midden van de 16de eeuw zijn ingevoerd, ongetwijfeld voor of tegelijkertijd met de droogmaking van deze meren omstreeks 1565. Op een van 1574 daterende maar in 1642 vermoedelijk opnieuw bewerkte kaart staat op de plaats van de huidige molen een wipmolentje getekend, in tegenstelling tot de naburige molens die als bovenkruiers zijn aangegeven. Ook uit een onderhoudsrekening van 1722 en een van 1732 daterend kaartje blijkt dat hier toen een wipmolen stond. Door een zomerstorm is deze wipmolen op 20 aug. 1773 “gantsch onbruijkbaar en geheel verbroken” geworden, en in 1774 vervangen door de huidige achtkante molen.
Deze is tot 1951 in bedrijf geweest, in welk jaar zijn bemalingstaak werd overgenomen door een nabij de molen gebouwd klein elektrisch vijzelgemaaltje. De onbewoond geraakte molen werd in 1953 voor niet-permanente bewoning gehuurd door P.Th. Zwijnenberg, woonachtig te Amsterdam en twee jaar later de molen van de polder aangekocht. Na jaren uitsluitend als zomer- en weekendverblijf te zijn gebruikt, werd de molen in 1967 geheel maalvaardig gerestaureerd. Ook nu dient de molen nog voor niet-permanente bewoning maar sinds 1967 wordt bij weer frequent door de eigenaar in werking gesteld.
Over de spelling van Wimmenumer of Wimmenummer (met 1 of 2 m’s op het eind) wordt verschillend gedacht. Volgens de bestaande spellingsregels moet de molen van Wimmenum als Wimmenumermolen worden geschreven (evenals Jelsumer, Dokkumer etc). Maar de officieel vastgelegde naam van de polder is Wimmenummerpolder met 2 m’s.
Geschiedenis van de Bosmolen:
In de provincie Noord-Holland komt een bijzonder molentype voor: de binnenkruier. Bij deze grote poldermolen wordt de kap met het wiekenkruis niet vanaf de grond op de wind gezet (het zogenaamde kruien), maar van binnenuit de kap. Binnenkruiers zijn ook relatief grote molens, die met hun stoere verschijning het Noord-Hollandse polderland een extra accent geven.
Eén van de oudste binnenkruiers is de Bosmolen. Hij dateert nog van de droogmaking in de zestiende eeuw van de polder die hij bemaalde, de Egmondermeer. In 1948 kwam echter een einde aan de bemalingsfunctie en vijf jaar later werd de molen van zijn wiekenkruis ontdaan.
Eind jaren tachtig weet de Molenstichting Alkmaar e.o. een geweldige klus te klaren door de Bosmolen te restaureren. Dankzij een groot aantal fondsen komt bet benodigde geld bijeen en met veel zelfwerkzaamheid wordt de Bosmolen gecompleteerd. De nieuwe bewoner en molenaai Peter Heere levert daarbij een geweldige prestatie door eigenhandig de woning in de molen te realiseren. Sindsdien is de Bosmolen weer veelvuldig draaiende en malende te zien.
Ook andere molens in de regio zijn open. Kijk hiervoor op onze bron: www.molens.nl
Foto 1 Wimmenumermolen: Eric Zwijnenberg
Foto 2 Bosmolen: Marcel Stroo
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.