Deel

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

Start IVN gebouw in het Parnassiapark in Bergen aan Zee

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

Op zondagmiddag 4 september 2022 start een duinwandeling vanaf het IVN gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Aanvang 14:00 uur. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur, is bedoeld voor volwassenen en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. De kosten zijn € 3,00 p.p.
Een duinkaart is verplicht. Te verkrijgen bij de automaat in Bergen aan Zee of via http://www.pwn.nl/duinkaart. Er is plaats voor maximaal 15 volwassen. Stevig schoeisel en weersbestendige kleding wordt aanbevolen.

De route gaat langs enkele karakteristieke gebouwen in Bergen aan Zee en door de duinen zuidelijk van het dorp. De gids vertelt iets over de historie van Bergen aan Zee, het beheer van de duinen en de unieke natuur in het grensgebied kalkarm-kalkrijke duinen.

Info en aanmelden: Hans Stapel, telefoon 072 850 6484 [email protected]

Meer 'Kunst & cultuur':

Kwartet Boi Akih met ‘The Messiah’ in het Vredeskerkje

2 december 2022

Zondag 4 december 2022

Zondagmiddag 4 december Händel's grote koorwerk de Messiah in het Vredeskerkje van Bergen aan Zee. Het onmogelijke mogelijk maken. Zangeres Monica Akihari verenigt vele invloeden in zich. Met haar man, gitarist Niels Brouwer, is ze de kern van Boi Ahih, dat internationaal voor het voetlicht treedt. De laatste tijd is Boi Akih een kwartet met Sekou Dioubate op de kora en Saskia Meijs op altviool. Met elkaar voeren ze op volstrekt eigen manier, maar heel herkenbaar Händels Messiah uit. Dat levert een energieke cadans op waardoor Akihari de teksten nieuwe zeggingskracht geeft. Een middag van kamermuziek in de breedste zin van het woord, met invloeden uit de klassieke hoek, Westers en Indiaas, West-Afrika en jazz. Aanvang 15.00 u, zaal open 14.30 uur. Kaarten via kunstgetij.nl

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen

2 december 2022

Zondag 4 december 2022

De maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied is deze keer op zondag 4 december. Het is de laatste wandeling van 2022.

Dmitry Ferschtman en Mila Baslawaskaja presenteren cd

25 november 2022

Zondag 27 november 15.00 uur Ruïnekerk Bergen

Dmitry Ferschtman, de cellist en zijn vrouw, pianiste Mila Baslawskaja verlieten Rusland lang geleden. Dmitry bouwde in Nederland een indrukwekkende praktijk op als celloleraar. Er hangt een bijna mythische status om hem. Met Mila gaf en geeft hij ook concerten. Maar dat gaat langzaam eindigen. Ze maakten een laatste cd: 'Innermost' een terugblik en een blik vooruit. Dmitry wilde de cd graag presenteren in Bergen. Zondag 27 november 15.00 uur is het zover en worden diverse stukken van de cd vertolkt, waaronder de Arpegionne Sonate van Schubert. Kleindochter Mara Mostert speelt na de pauze mee op viool in het Dumky Trio van Dvorak. Het is voor de serie kamermuziek een groots moment. Kaarten via duinstreekkamermuziek.nla

Laatste muziekweekend van dit jaar in Hoeve Overslot

25 november 2022

Muziek op zaterdag bij de Fjoertoer

Op zaterdagavond 26 november kunnen de wandelaars van de Fjoertoer in museumhoeve Overslot vanaf 18.00 uur genieten van heerlijk rustige Jazzmuziek van de formatie One More, een gluhwein drinken, het museum bekijken en dan weer door. Op zondagmiddag 27 november speelt het jazztrio Driewerf vanaf 16.00 uur in de oude hoeve met de mooie akoestiek. Zij sluiten een fantastisch seizoen af met heel veel bezoekers en top muzikanten. Ook een seizoen met een lach en een traan, waarin voor de eerste maal in Overslot een huwelijk is afgesloten, maar waar we ook op een mooie manier afscheid hebben kunnen nemen van de muzikant Ton Mulders en van ons bestuurslid Benjamin Abrahams. Aan de prachtige oude wanden van Overslot hangen de portretten van bekende Rock en Jazz artiesten geschilderd door Paul de Vries en Jurriaan Leyen.

Opnieuw een ‘beentje’ van Sint Nicolaas naar een Nicolaaskerk

25 november 2022

Relikwie oorspronkelijk uit Abdij van Egmond

Al eerder was een relikwie van Sint Nicolaas van de Abdij van Egmond naar een Nicolaaskerk verhuisd. Toen ging het om de Nicolaaskerk in Amsterdam. Nu is er sprake van de Nicolaaskerk in Odijk die eveneens een klein deel van de oorspronkelijke relikwie mocht ontvangen.

Avondje ‘punken’ in JOEB

18 november 2022

Hard, harder, het hardst

Zaterdag 26 november in Joeb, een (gezellig) avondje punk! We hebben weer 3 topbands geregeld die goed zijn in wat ze doen: Rebel Radio, Counter-Sound en Waardeloos. Het beloofd een avond te worden met snelle drums en ruige gitaargeluiden: Rebel Radio Gooi een plaat van Motörhead en een plaat van een melodieuze punkrockband in de blender en je krijgt Rebel Radio. Fucking luid en smerig zijn ze. Een trio serieuze muzikanten die sinds 2016 al kilometers snelweg en alle kroegen, zalen en hooischuren hebben gezien. Zanger en gitarist Sytse laat zich soms erg meeslepen in de muziek, en slaat zonder blikken of blozen zijn dure Gibson kapot op het podium. Energiek, rebels, onvoorspelbaar, luid, goed en lollig. Kom dat zien! Counter-sound Counter-sound is een thrashpunk band uit Alkmaar, hard en snel is hun ding. Zij houden van een goed feestje en vieren dat ook graag in Joeb. Deze 3 koppige Nederlands- en Engelstalige band, is een keiharde losgeslagen stoomtrein die recht op je afkomt waar je niet omheen kan. In hun pad laten ze een ravage van moshpits, geschreeuw, zweet, bier en heel veel lol achter. Hun muziek is allemaal zelf geschreven en een mix van genres als funk, thrash, punk en metal. Optreden is voor hen het allerleukste van in een band spelen en hen zien optreden is een ervaring die je niet mag missen. Waardeloos Waardeloos heeft misschien geen super uitgebreide bio, maar ze doen wat ze beloven: Punk uit Boskoop, al vet lang! Het belooft een mooie avond te worden in Jongerencentrum JOEB, Visweg 45A te Egmond- Binnen. Gratis entree. Aanvang 20:00 uur.

Jubilarissen in het zonnetje tijdens najaarsconcert Eensgezindheid

18 november 2022

Mieke Liefting is als eerste vrouw 50 jaar lid

Op zaterdag 12 november gaf muziekvereniging Eensgezindheid haar jaarlijkse najaarsconcert 'de Beste zangers van Egmond-Binnen'. Het opleidingsorkest beet het spits af en zette een gevarieerd programma neer. Daarna was het de beurt aan het fanfareorkest waarbij ook de zes zangers van de avond hun opwachting maakten. Daphne Dekker zong Colors of the Wind uit Pocahontas. Daarna zong Esmé Apeldoorn Let it Go, vervolgde Joyce Molenaar-Brink het programma met Hallelujah en zong Mara Duivekate-Mizee daarna Someone Like You van Adele. Tot slot mochten de mannen hun zangkunsten laten horen met Ron van den Berg die Everybody Hurts zong en Teun Weijers die Annemarie van de Sjonnies zong. De avond werd gezamenlijk afgesloten met Let It Be van the Beatles. Tijdens het concert werden twee leden gehuldigd voor hun trouwe lidmaatschap bij de vereniging. Bart Pepping is 25 jaar lid en Mieke Liefting is, als eerste vrouw, 50 jaar lid.

Mooi muziekweekend in Hoeve Overslot

18 november 2022

Een weekend vol rock, blues, country & soul en Franse chansons

Op zaterdagmiddag 19 november speelt Emile den Tex met Tex-A-G0 in de oude hoeve met de mooie akoestiek.

Hoeverveiling goed voor een opbrengst van circa 17.000 euro

11 november 2022

Even spannend hoe het na drie jaar weer zou zijn

Drie jaar na de laatste veiling was het voor de organisatie toch spannend of de Hoeverveiling nog wel leeft onder de mensen. En hoe!!

Louise de Graaf in Natuurvriendenhuis Het Zeehuis

11 november 2022

Thema: Flora en Fauna

Van 7 november 2022 tot 7 januari 2023 exposeert Louise de Graaf haar werk in de hal van Natuurvriendenhuis Het Zeehuis in Bergen aan Zee. Haar thema is Fauna en Flora. Louise is geboren in Haarlem en woont in Heemstede. De natuur is voor haar een belangrijke inspiratiebron. Sinds jaar en dag schildert ze met acrylverf. Ze is begonnen met bloemen maar ze schildert ook beestjes, vooral vogels. Ze heeft haar eigen stijl maar laat zich ook inspireren door collega’s. Onder het motto “Kunst aan Zee” biedt Natuurvriendenhuis Het Zeehuis kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te exposeren. Twee maanden lang hangt hun werk in de hal van Het Zeehuis en is dan overdag door iedereen te bewonderen. Het adres van Het Zeehuis is Verspyckweg 5, 1865 BJ Bergen aan Zee.

Egmond-Binnen ontvangt de sint

11 november 2022

Op zondagochtend 13 november

Egmond-Binnen heeft de primeur! Op zondag 13 november om 11.00 uur ontvangen zij namelijk niemand minder dan sinterklaas. De start van de optocht zal bij de poort van de Abdij aan de Vennewatersweg zijn. Vanuit daar gaan ze een route lopen richting Dorpshuis de Schulp waar om 11.30 uur het programma begint.

Magda Mendes bezingt de Portugese wind

2 november 2022

De sfeer van de Algarve, het strand en Lissabon

Zondag 6 november komt Magda Mendes met haar musici naar het Vredeskerkje. Ze zingt over de wind, aan de stranden van de Algarve, rond de kurkbomen van Alentejo, in de steegjes van Lissabon, bij de olijfbomen van haar vader, in de bergen in het noorden. Misschien is het nog wel mooier dan fado, wat Mendes doet met haar warme stem, zichzelf begeleidend op gitaar, ukulele en percussie. Met verder Ward Veenstra op de Portugese gitaar, Gustavo Cabrera viool en Aleksandra Kaspera cello. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Kaarten à 15 euro via kunstgetij.nl of aan de zaal tenzij uitverkocht.

Eerste fase restauratie Slotkapel nadert einde

28 oktober 2022

Half december ongeveer zal alles klaar zijn

Na het weekend gaan de doeken ter afscherming en de steigers rondom de Slotkapel weer verdwijnen. Daarmee is een einde in zicht van de eerste fase van de restauratie.

In de Schulp: Aan tafel met… Peter van den Berg

28 oktober 2022

Schrijver van o.m. Schilders van Egmond

Op donderdag 3 november is schrijver Peter J.H. van den Berg in Dorpshuis De Schulp voor een sessie van 'Aan tafel met...'

Workshop portretfotografie wegens succes op herhaling

28 oktober 2022

In november volgt de tweede cursus bij CreActief

Er komt opnieuw een tweedelige Workshop Portretfotografie in Dorpshuis ‘De Hanswijk’ in Egmond aan den Hoef. In oktober organiseerde CréActief al eerder een dergelijke workshop op twee achtereenvolgende woensdagavonden. Het enthousiasme was dermate groot, dat de workshop nu in november herhaald wordt. Op 9 en 16 november a.s is het zover. Inschrijven kan tot en met zaterdag 5 november a.s. Fotograaf Rudy Rosman van Fotostudio Remora Producties neemt de deelnemers opnieuw mee op de weg naar het maken van een goed fotoportret. Beide avondsessies beginnen om 19.00 uur en duren tot ca 21.15 uur. Op 9 november houdt de fotograaf een inleiding over ‘Wat is een portret? En hoe gebruik je licht?’ Vervolgens wordt er geoefend, waarbij de fotograaf met elke deelnemer even apart de keuzemogelijkheden bespreekt. Er is een ervaren fotomodel op deze workshop aanwezig! Het is de bedoeling dat iedere deelnemer zijn of haar eigen camera of telefoon meeneemt, zodat het geleerde met de eigen apparatuur geoefend kan worden. Op de tweede avond (16 november) staat de vraag centraal ‘Hoe voeg je spanning toe aan een portret?’ Na de theorie is er weer voldoende tijd om te oefenen, waarbij de fotograaf de tijd neemt om iedereen apart van tips en adviezen te voorzien. De workshop gaat door bij minimaal 7 deelnemers. Kosten: €19,50 incl koffie of thee. Meer weten of opgeven? Bel of mail 06-46492141 of [email protected]

Sebastiaan Groot houdt zondag Open Atelier

21 oktober 2022

Workshops tijdens Kunst10Daagse op 28 en 29 oktober in Zwarte Schuur

Alvast vooruitlopend op de komende Kunst10Daagse heeft Sebastiaan Groot (de eerste winnaar van Project Rembrandt) komende zondag van 13 tot 16 uur 'Open Atelier'.

Op de fiets langs kunst & cultuur

21 oktober 2022

Maak het eens van de andere kant mee

Op 22 oktober gaat vier keer een groep fietsers van start vanuit het centrum van Bergen naar de zuidrand. Optredens door Corinne Moerbeek en Jorien van Tuinen (kamermuziek in het huisje van Simeon ten Holt), Theo Olthuis (voordracht), Peter van Vleuten (singersongwriter), Herman Link (flamenco, salsa), Jankobus Seunnenga (Slijp Steen-liedjes), Victor Posch en Robbert Smit (jazz), her en der versnaperingen en verhaaltjes over de locaties. De tocht duurt twee en een half uur en eindigt weer op het Plein met een dichterlijke attentie als herinnering. De eerste tocht start om 11.00 uur op het Plein bij het informatiecentrum van de Kunst10daagse, daarna volgen er nog drie tochten, steeds op het hele uur. Slechts 25 fietsers per groep. Kaarten à 15 euro via kunstgetij.nl of vanaf vrijdag 21 oktober 11.00 uur in het informatiecentrum aan Plein 7.

Lisette Geel bij Kunst10daagse

21 oktober 2022

Vandaag van start in lommerrijk Bergen

Met iedere stap in de natuur laat ik het dagelijkse leven achter me en kom ik dichter bij mijn eigen ritme. In die rust word ik gevoeliger voor alles om me heen. Dat is het moment dat mijn mooiste foto's ontstaan. Ik wil voluit leven en daarmee mensen inspireren. Mijn taal daarvoor is beeld. Zo introduceert de Egmondse fotograaf Lisette Geel zich als deelneemster van de Bergense Kunst10daagse. Haar werk is te bewonderen bij Siratal Mode, Stationsstraat 8 in Bergen.

Kunstwerk voor de gemeenteraad: Goede Raad van de Kinderraad

14 oktober 2022

Zeven goede adviezen voor de raadsleden in beeld gebracht

Eindelijk was het ervan: de presentatie van het kunstwerk van de Kinderraad voor de gemeenteraad. 'Een cadeau dat aan het denken zet', gaf burgemeester Lars Voskuil die het cadeau als voorzitter van de gemeenteraad in ontvangst nam aan.

Gratis dubbelconcert op zondag 6 november

28 oktober 2022

Lamoraal van Egmont en Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam

Op zondag 6 november is er een prachtige muzikale middag in het Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Dit keer in samenwerking met het Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam (SHA). De middag begint om 14.30u met SHA die o.a. haar programma heeft laten inspireren door Adolphe Sax. Hij was een Belgische bouwer van muziekinstrumenten. Zijn grootste bekendheid heeft hij te danken aan zijn uitvinding van de saxofoon. Ati Lust zal op de altsaxofoon soleren met ‘het saxofoonconcert van Binge’, dit beloofd zeer indrukwekkend te worden.

Egmondse (amateur)historicus Jos Hof in het zonnetje gezet

11 oktober 2022

Onverwacht bezoek van burgemeester Lars Voskuil

Jos Hof in het zonnetje gezet door Burgemeester Lars Voskuil. Zaterdagmorgen 8 oktober om 10.30 ging bij een nietsvermoedende Jos Hof in Egmond aan den Hoef de bel. Tot zijn grote verbazing stond daar burgemeester Lars Voskuil op de stoep met een bloemstukje en een flesje. De aanleiding voor dit bezoek was het feit dat het de burgemeester ter ore was gekomen dat op 8 oktober 1982 Jos Hof zijn eerste rondleiding gaf in de Slotkapel. 40 jaar rondleidingen geven is niet niets. Dat is een felicitatie waard. Bijzonder is dat Jos een soort logboekje bijhoudt waarin hij van iedere rondleiding de bijzonderheden noteert. Het kan gaan over bijzondere personen of bijzondere gebeurtenissen. Jos doet hier letterlijk een boekje open. Zo zegt hij: • 8 Oktober 1982, 40 jaar geleden, gaf ik mijn eerste rondleiding in de Slotkapel. Groep 6-7 en 8 van de St. Jozefschool. • Over mijn moeder: Ik heb haar nog kunnen rondleiden na de 1e restauratiefase. Altijd belangstelling voor de kapel, waar ze op haar 10e jaar al kwam, als ze met haar vriendinnetje meeging naar de Zondagsschool. • Kerkepad NCRV 21 en 28 Augustus 1988. Maar liefst 3.000 bezoekers! • 16 September 1992. Bezoek van prinses Margriet aan de Slotkapel: een bijzondere middag voor ons als bestuur en medewerkers. Ik mocht haar uitleg geven over het raam welk in 1634 door prins Frederik-Hendrik aan de kapel was geschonken. • De Monumentendagen. Altijd een aparte gezellige sfeer. Vanaf 2014 verrijkt met orgel en pianospel van Mariëlle waarbij ik dan bij zong. • En dan gebeurt het dat je bezoekers in de kapel krijgt die (nota bene) afstammen van Jan II van Egmont! • Wat meestal wel aanslaat is de klim naar zolder. Het is de moeite waard om wat trappen te nemen naar het uurwerk uit 1640. Na deze opsomming zegt hij: “Zo’n 26.000 mensen iets hebben kunnen vertellen over de Slotkapel en de heren van Egmont vond ik meer dan fijn om te doen. Egmond heeft zo’n rijke historie. Dat kan niet genoeg verkondigd worden. Na de restauratie van de Slotkapel, zo v.a. januari a.s., wil ik weer aan de slag met openstellingen en aangevraagde rondleidingen“. Maar dit is niet het enige dat Jos doet. Bijna iedere dag is hij wel ergens te vinden in het Slotkwartier. Of het nu als vrijwilliger bij Huys Egmond is of als vrijwilliger in Hoeve Overslot of even kijkend hoe het met de verbouwing van zijn geliefde Slotkapel vordert. Grote kans dat je Jos Hof tegenkomt en met een beetje geluk word je dan getrakteerd op een mooi verhaal. Want vertellen over zijn geliefde Egmond aan den Hoef dat kan hij. Jos ga vooral nog jaren door.

Dagelijkse kost met een gouden randje

14 oktober 2022

Hollands Realisme van Katinka Krijgsman bij Kunst10Daagse

Op grote borden schildert de Egmondse Katinka Krijgsman haar thema's in een nostalgisch Delftsblauwe sfeer met een moderne knipoog. De dagelijkse werkelijkheid met een ondeugende flirt. Elk driedimensionaal bord is uniek. Ze zijn stuk voor stuk handgemaakt en met olieverf beschilderd tot een puur Hollands tafereel in poëtisch realistische stijl. Ook laat zij met olieverf en een rand van bladgoud, een heerlijk gebakken ei op het bord verschijnen, zolang het onderwerp maar glibberig, glimmend en ongrijpbaar is, zoals vissen, waar zij al een leven lang door gefascineerd is. Speciaal voor de kunsttas die elk jaar tijdens de Kunst10daagse uitgegeven wordt door de Bergense ondernemers, heeft Katinka Krijgsman een Delftsblauw bord geschilderd met de Ruïnekerk als centraal onderwerp. Ze heeft zich laten inspireren door de tekst van de bekende schrijfster Annejet van der Zijl, die te lezen is op de andere kant van de kunsttas. De kunst van Katinka Krijgsman is tijdens de Kunst10daagse Bergen van 21 t/m 30 oktober 2022 te zien op de volgende twee locaties: café d'Alderliefste, Karel de Grotelaan 1A Bergen N-H en restaurant Zilt, C.F. Zeiler Boulevard 12 Bergen aan Zee (samen met Ron Moret en Inge Deen). Voor een voorproefje kunt u kijken op www.katinka.nl

Nieuwe kwartiermaker Kunst en Cultuur voor Bergen

14 oktober 2022

Mirjam Flik gaat kijken waar nog meer mogelijkheden liggen

Gemeente Bergen heeft Mirjam Flik aangesteld als kwartiermaker kunst en cultuur. Flik trekt de komende periode als kwartiermaker het culturele veld van Egmond tot en met Camperduin in om samen met kunstenaars, culturele organisaties, ondernemers en inwoners de gemeente Bergen als culturele buitenplaats op de kaart te zetten. Flik heeft als kwartiermaker de taak om een cultureel programma op te zetten waarmee gemeente Bergen haar sterke en brede culturele positie behoudt in het culturele landschap. Daarbij is het uiteindelijke doel dat de gemeente zich de komende jaren verder ontwikkelt tot culturele buitenplaats. De kwartiermaker gaat zich in eerste instantie bezighouden met een programma voor één jaar, vanaf september 2023. Tussentijds wordt gekeken of het programma zich daarna verder kan ontwikkelen. Kunst in uitvoering De komende tijd gaat Flik verhalen, ideeën en plannen verzamelen waarmee ze een voorstel voor een cultureel programma zal doen. Daarbij brengt ze in beeld wat en wie er nodig is om het programma te realiseren. Hoe dit precies vorm zal krijgen is op dit moment nog niet bekend, maar te denken valt aan een toonaangevend festival, kunst in de openbare ruimte, bijzondere presenteerplekken, residenties en kunstopdrachten. Alles onder de vlag van kunst in uitvoering in gemeente Bergen. Goed initiatief Het aanstellen van de kwartiermaker is een initiatief vanuit het nieuwe cultuurbeleid Kunst in Uitvoering. De onlangs geïnstalleerde wethouder Kunst & Cultuur Ernest Briët juicht het initiatief toe: “Ik ga ongeveer gelijk met de kwartiermaker kunst en cultuur aan de slag voor deze prachtige gemeente. Er gebeurt al ontzettend veel op het gebied van kunst en cultuur, ik ben heel benieuwd naar de mogelijkheden om ons aanbod op dit gebied te verbreden en voort te zetten. Ik zie uit naar de voorstellen van de nieuwe kwartiermaker om de gemeente Bergen als culturele buitenplaats nog krachtiger op de kaart te zetten!” Over Mirjam Flik Mirjam Flik werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers: van culturele instellingen, commerciële partijen tot overheden. Ze is vaak de verbinder tussen verschillende belangen en disciplines. Haar interesse gaat uit naar samenwerkingsvraagstukken waar partijen een nieuwe weg in willen slaan. Dat kan een (incidenteel) (stads)programma, een veranderingstraject, nieuwe beleidsvisie of de (her)inrichting voor een culturele instelling zijn. “Ik heb veel zin in de opdracht en ik zie ernaar uit om een mooie bijdrage te leveren in aansluiting op de gestelde ambitie en het bestaande aanbod en talent van de gemeente Bergen.” Wie vragen of ideeën heeft om met de kwartiermaker te delen, kan contact met haar opnemen via [email protected] of tel. 06 14 40 55 07.

Succesvolle workshop op Kindcentrum De KIEM

14 oktober 2022

Jubilerende Kapberg laat kinderen kennismaken met boeken illustreren

Onlangs was Gertie Jaquet (geboren in Egmond aan Zee) in het kader van de Kinderboekenweek de hele dag te gast op basisschool De KIEM in Egmond aan den Hoef voor een workshop illustreren. Gertie illustreert namelijk zelf kinderboeken. Op dit moment exposeert zij samen met haar zus Maartje, Daphne Louter en Nel Punt in De Kapberg. De workshopdag is aan KIEM aangeboden in het kader van het 50jarig jubileum van de galerie. Gertie begon in groep 4 van de school met het voorlezen van een verhaal uit een boek van de serie HAAS. Daarna begon zij met tekenen. Al tekenend legde zij uit hoe je een illustratie opbouwd. De kinderen mochten meteen meedoen. In groep 5 stond het boek ‘Wilde dieren van het woud’ centraal en draaide het om de aap en de kaketoe. Ook hier waren de kinderen dolenthousiast. In groep 6 en 7 werd gestart met een youtubefilmpje (https://youtu.be/o4HbfWOVyUc) waarop de kinderen konden zien hoe een boek van Haas geboren wordt. Van idee tot de boekwinkel. In deze groepen konden de kinderen zelf ideeën aanleveren voor een illustratie van Haas en Kip die niet in een boek staat. Namelijk het was hun verhaal. Aan het eind van de dag hing in iedere groep die meedeed een mooie illustratie van Gertie als blijvende herinnering. Ook kreeg de school een aantal boekjes van Gertie cadeau voor in de schoolblbliotheek. Na schooltijd was Gertie in De Kapberg en werden de kinderen in de gelegenheid gesteld om de expositie te bekijken. Daar konden zij van Gertie ander soort werk zien dan illustraties. Vooral de stempels hadden de belangstelling van de kinderen. Hoe je stempels maakt staat in het boekje ‘Stempelen’ en op youtubefilmpjes legt Gertie uit hoe zij dit doet. Kinderen die tijdens de kinderboekenweek een boekje kopen met illustraties van Gertie mogen op zondag 6 november (de laatste dag van de expositie) hun boekje laten signeren. De Kapberg hoopt dat deze workshopdag de start is van een verdere samenwerking met de school.

Dit weekend veel muziek in Hoeve Overslot

14 oktober 2022

Zowel op zaterdag als op zondag is het 'showtime'

Egmond aan den Hoef; Op zaterdagmiddag 15 oktober speelt singer/songwriter Rob vd Plas, aka The Hurryman in de oude hoeve met de gouden akoestiek. Hurryman had een langzame start na de C-periode, maar hij heeft zeker niet stilgezeten. Hij heeft o.a. met soundwizzard Jacco Lenstra een aantal te gekke songs opgenomen, die gemastered werden in Engeland door Dave Formula ( ex-Magazine) Zondag 16 oktober speelt Pete's Deconstruction Company (PDC) Sinds twee jaar is PDC door toevoeging van de eigenzinnige zangeres Yvonne Mandigers een kwintet. Maar verwacht niet het standaard format van een zangers met begeleiders. PDC is een band met vijf instrumenten, die een gelijkwaardige rol spelen. Voor het grootste deel eigen composities van de onlangs overleden Ton Mulders en Yvonne Mandigers, aangevuld met zelden gehoorde pareltjes uit de Jazz literatuur van onder anderen Charlie Mingus en Ornette Coleman. Natuurlijk wordt de muziek op PDC-eigen wijze uit elkaar gehaald en opnieuw in elkaar gezet. Onverwacht verfijnd, maar ook hard swingend! Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Als de Slotkapel verbouwd is, wat dan…..?

7 oktober 2022

Oproep om vrijwilligers en nieuwe beheerder te werven

De Slotkapel staat op dit moment in de steigers en wordt gerestaureerd. Stichting Restauratie Slotkapel heeft hier jaren naartoe gewerkt. Als de verbouwing klaar is begin december gaat Stichting Gebruik Slotkapel weer aan het werk. Stichting Gebruik Slotkapel is verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van de kapel. Met de vele activiteiten verwerft zij inkomsten om het behoud van de kapel voor de toekomst veilig te stellen. Dit gebeurt sinds 1965 met de inzet van vele vrijwilligers. De Slotkapel kan niet draaien zonder die vrijwilligers. Daarvan zijn er nooit genoeg. Dus doen wij deze oproep. Wat gebeurt er allemaal in de Slotkapel? De kapel wordt natuurlijk gebruikt waar hij voor gebouwd is: het houden van kerkdiensten. Daarnaast is de kapel beschikbaar voor huwelijken en uitvaarten, concerten, lezingen, poëzievoordrachten, recepties, etc. We zijn op zoek naar vrijwilligers die ons niet alleen bij willen staan bij al die activiteiten, maar die ook ideeën hebben voor nieuwe in de kapel passende activiteiten. Alle activiteiten in de kapel staan onder verantwoordelijkheid van een exploitant/beheerder. De huidige exploitant/beheerder gaat Stichting Gebruik Slotkapel na jarenlange trouwe dienst per 1 december verlaten, dus we zijn op zoek naar iemand die deze taak met net zoveel enthousiasme en met een eigen touche wil overnemen. Wie meer wil weten over wat de taak van exploitant/beheerder inhoudt en over het algemene vrijwilligerswerk verbonden aan één van de activiteiten kan kijken op www.slotkapel.nl op de eerste pagina onder NIEUWS.

Live muziek in JOEB

7 oktober 2022

Ruige, swingende muziek uit de seventies

Zaterdag 15 oktober spelen vanaf 20.00 uur twee bands in JOEB aan de Visweg 45A te Egmond-Binnen. Het zijn oude rockers die spelen onder de bandnamen The Fuss en BLAFFERS, ruig en swingende muziek uit de jaren 70 van The Jam, The Clash, Joy Division, The Cure, The Damned en eigen werk. De entree is gratis!

Binnenkort in Huys Egmont: workshop archeologie voor kinderen

7 oktober 2022

Elke woensdag is er al kindermiddag (van 13 tot 16 uur)

Ouders en grootouders zijn van harte welkom om met hun (klein)kinderen langs te komen. Dan kunnen de kinderen (en ouders of grootouders) gezellig lezen, voorlezen, dammen, schaken, mens-erger-je-niet, ganzenborden, verschillen zoeken en de buitenspeurtocht doen! Voor kinderen (onder begeleiding) t/m groep 6. Vrije inloop. Nieuw in het jaar 2023 is de start van een 8-delinge workshop archeologie voor kinderen. Ook die vindt plaats op de woensdagmiddag. Heeft uw kind interesse in archeologie? Binnenkort volgt meer informatie over de opzet en aanpak van deze workshop.

De ondergang van de Abdij van Egmond in 1573 – een nieuwe visie

7 oktober 2022

Diepgravende lezing door Paul Buitenhuis

In deze diepgravende lezing neemt Paul Buitenhuis u mee op een zoektocht in de geschiedenis van de abdij. Er bestaat namelijk twijfel aan de gangbare opvatting dat de abdij van Egmond in de Tachtigjarige oorlog verbrand is. Schilderijen van de resten van de oude vervallen abdij zijn beroemd. Mede vanuit zijn rol als vertolker van de Egmondse historie tijdens rondleidingen over het Abdijterrein is Paul nieuwsgierig naar de historische feiten van die ondergang. Tijdens deze lezing neemt hij u mee op zijn zoektocht naar wat er echt gebeurd is. Wees welkom in de geschiedenis! De entree is € 10,- inclusief koffie en thee.

Grote veranderingen bij de Slotkapel

30 september 2022

Nieuwe exploitant/beheerder gezocht

De Slotkapel staat in de steigers. Na jarenlange voorbereiding en sparen wordt de Slotkapel zowel van binnen als van buiten gerestaureerd.

‘Techniek voor Kinderen’ krijgt waardevolle bijdrage voor nog meer technisch onderwijs

30 september 2022

Loonbedrijf Van der Oord schenkt puntlasapparaat

Donderdag 29 september was een belangrijke dag voor de Stichting Techniek voor Kinderen (TvK) 'De Egmonden'.

Filmopnames in Egmond aan Zee

30 september 2022

Rocco & Sjuul in de Trompstraat

Momenteel worden er in Egmond aan Zee filmopnames gemaakt voor de speelfilm ‘Rocco & Sjuul’. In een leegstaande woning aan de Trompstraat wordt deze romantische film, met o.a. Beppie Melissen in de hoofdrol, gedraaid. De film gaat over twee oude mensen die verliefd worden op elkaar. Hun liefde wordt door hun kinderen echter niet geaccepteerd.

Bergense journalist speelt hoofdrol in serie over ‘Bijlmerramp’

30 september 2022

Nog altijd veel vragen onbeantwoord

Bergense journalist hoofdpersoon in spannende tv-thriller over Bijlmerramp Dinsdag 4 oktober is het precies dertig jaar geleden dat een El-Al vliegtuig zich in twee Bijlmerflats boorde. Een van de meest controversiële vliegtuigrampen van de twintigste eeuw was een feit. Meer dan welke andere journalist ook schreef Bergenaar Vincent Dekker voor dagblad Trouw over de vele raadsels die de ramp en het officiële onderzoek ernaar omgaven en nog omgeven. Donderdag start op NPO 1 de thrillerserie Rampvlucht over zijn werk en ligt ook een geactualiseerde uitgave van zijn boek over de ramp in de boekwinkel. Bij het Nederlands Film Festival maakt Rampvlucht vrijdagavond kans op twee Gouden Kalveren. De vliegtuigramp in de Amsterdamse woonwijk Bijlmermeer, waarbij minstens 43 mensen omkwamen, staat bij velen in het geheugen gegrift. Een facebookpagina met de vraag ‘Waar was jij toen je over de ramp hoorde?’ heeft al vele duizenden reacties opgeleverd. Vincent Dekker was bij zijn toenmalige vriendin Marijke, met wie hij inmiddels bijna dertig jaar is getrouwd. Hij was de luchtvaartjournalist van Trouw en ging dus meteen naar de krant. Al de volgende dag hoorde hij van getuigen dat het officiële verhaal niet klopte, en zulke geluiden bleef hij maar horen, maanden, ja zelfs jaren lang. Aanvankelijk was hij de enige die vragen bleef stellen, een tijd ook waarin hij op subtiele, en soms ook minder subtiele, wijze werd bedreigd. Maar na een jaar voegde Pierre Heijboer van concurrent de Volkskrant zich bij hem, en even later nog meer journalisten. Ondertussen meldden steeds meer Bijlmerbewoners en hulpverleners zich met vreemde ziektes. Zes jaar na de ramp besloot de Tweede Kamer tenslotte dat een parlementaire enquête de waarheid moest achterhalen. Ook die enquête leverde echter niet de vurig gewenste opheldering. Scenarioschrijver Michael Leendertse vond het verhaal over Vincent Dekker en zijn collega-journalisten zo spannend dat hij besloot er een tv-thriller over te maken: Rampvlucht. Donderdagavond is daarvan het eerste deel te zien. De avonden erna, met uitzondering van zaterdag, worden de delen twee tot en met vijf uitgezonden. Dekker en Heijboer vormen met dierenarts Asha Willems (een gefingeerd personage) de hoofdpersonen in Rampvlucht. De drie gaan op zoek naar wat er eigenlijk in het vliegtuig zat. En wie waren de mannen in de witte pakken? En waarom waren eerst honderden en later zelfs meer dan duizend mensen ziek? Rampvlucht neemt je mee in hun speurtocht, waarbij ze geregeld door de autoriteiten worden tegengewerkt. Het is een spannende serie geworden, waarbij feit en fictie worden gemengd, maar waar de belangrijkste delen toch allemaal op waarheid berusten. Daarmee geeft Rampvlucht een bijzondere inkijk in een wereld die juist zo veel mogelijk verborgen wil houden. De serie sluit op 4 oktober, de dertigste herinneringsdag van de ramp, af met de parlementaire enquête, het politieke onderzoek in 1998-1999 dat toch ook weer geen bevredigende antwoorden opleverde. Dekker liet het onderwerp daarna rusten totdat 25 jaar na de ramp, in 2017, de notulen van de ministerraad en andere overheidsdocumenten openbaar werden. De onthutsende ontdekkingen die hij daarbij deed, heeft hij verwerkt in een geactualiseerde versie van zijn boek Going down, going down, dat deze week verschijnt. Een deel van zijn nieuwe onderzoek is ook het onderwerp van een tv-documentaire die op woensdag 5 oktober op NPO 2 te zien zal zijn. Daarnaast heeft de omroep die alles uitzendt, KRO-NCRV, er een uitgebreide multimediaproductie van gemaakt door er ook een podcast en een interactieve website aan toe te voegen. Via de interactieve website kan de bezoeker zelf in een hangar op Schiphol op zoek gaan naar informatie over deze wereldschokkende ramp. En in de podcast vertellen Vincent en Marijke Dekker onder meer hoe zij die spannende periode in hun leven hebben ervaren. Gouden Kalf De serie Rampvlucht ging donderdag 22 september in première tijdens het Nederlands Film Festival. Zaterdag maakte het NFF bekend dat Rampvlucht een van de drie genomineerden voor een Gouden Kalf is in de categorie Beste Dramaserie. En Thomas Höppener, die de rol van Vincent Dekker vertolkt, is genomineerd in de categorie Beste Hoofdrol Dramaserie. Vrijdag 30 september zal, terwijl het tweede deel van de serie op tv verschijnt, de jury de uiteindelijke winnaars bekend maken. Op https://kro-ncrv.nl/programmas/rampvlucht vindt u meer informatie over deze bijzondere productie.

Mooie burendag leidt tot leuke contacten en bezigheden

30 september 2022

Ontbijt met burgemeester Lars Voskuil

Het was al met al een leuke burendag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug