Noord Hollands Archief
Café 't Haasje
Gepubliceerd: 26 mei 2023
Op foto 1 is Café ’t Haasje te zien aan de Herenweg te Egmond-Binnen. Het jaartal is onbekend.
Op foto 2 is volgens de info het huis rechts, waarvan nog een klein stukje te zien is, Café Mooy. Rond ongeveer 1954 nam Piet Kool het café over en veranderde de naam in ’t Haasje. Het café is vervolgens van Piet Kool overgegaan naar Arie Bakker. Het pand is inmiddels gesloopt en op die plaats staan nu appartementen.
Ook op deze foto de winkel van Anna de wolf, later gehuwd met Jan Gaarthuis. Een kruidenierswinkeltje in Egmond-Binnen met een inkijk naar de Boonakkersteeg, rond 1930.
Foto 1: uit het Noord Hollands Archief
Foto 2 rond 1930. Fotograaf onbekend
Foto 3: ’t Haasje vlak voordat het gesloopt werd in 2010
Samenvatting – Een archeologische opgraving (AO) aan de Herenweg 66 te Egmond-Binnen
Op 14 t/m 16 juni 2010 heeft Hollandia archeologen, Zaandijk, een archeologische opgraving uitgevoerd aan de Herenweg 66 te Egmond-Binnen, gemeente Bergen. Aanleiding voor het onderzoek werd gevormd door de voorgenomen sloop van de op de locatie aanwezige bebouwing (Café ’t Haasje) en de daarop volgende nieuwbouw.
Eerder werden door Hollandia archeologen al een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek in de vorm van boringen binnen het plangebied uitgevoerd. Het onderzoeksgebied is gelegen op de top van de strandwal, langs de doorgaande weg van Bakkum naar Bergen, de Herenweg. De archeologische verwachting voor dit gebied was dat de kans op aantreffen van resten uit de late middeleeuwen en nieuwe tijd groot was. Hierbij ging het om o.a. ophogingslagen, muurresten en ingravingen. De aanwezigheid van sporen uit voorafgaande perioden (late prehistorie t/m vroege middeleeuwen) kon niet uitgesloten worden. In dat geval konden ook paalgaten, huisplattegronden, waterputten en greppels aanwezig zijn.
Op de vindplaats zijn sporen aangetroffen uit de prehistorie, de vroege en late middeleeuwen en de nieuwe tijd. De inheems-Romeinse greppels en het Karolingische akkerpakket wijzen op bewerking van de bodem voor landbouwdoeleinden. Pas in de late middeleeuwen is men deze plaats gaan gebruiken als plek om te wonen. Er zijn delen van erven, paalgaten en greppels, gevonden, evenals een waterput die eind 13e, begin 14e eeuw gedempt is. Er is sprake van een zeer rijke vindplaats. De akker uit de vroege middeleeuwen maakte waarschijnlijk deel uit van de historisch bekende geest van Egmond-Binnen. De huizen uit de 13e eeuw hoorden mogelijk bij de oevernederzetting, die op een verhoogd terrein langs de Abdijlaan heeft gelegen.
In de nieuwe tijd is het onderzoeksgebied deel geweest van het achtererf van opeenvolgende huizen. In de omgeving van het plangebied kunnen ook archeologische resten uit de prehistorie, de vroege en late middeleeuwen en de nieuwe tijd verwacht worden. Men dient bij toekomstig onderzoek rekening te houden met een groot aantal perioden, veel sporen en een complexe stratigrafie op een kleine oppervlakte. Ook op plekken waar bebouwing is gesloopt dient archeologisch onderzoek verricht te worden. Gebouwen op de strandwal zijn over het algemeen ondiep gefundeerd; de kans op aantreffen van archeologische resten blijft dus groot. Niet alleen de oppervlakte van toekomstige kelders dient onderzocht te worden, maar bij voorkeur ook de rest van het plangebied. Dit om versnippering van het bodemarchief te voorkomen.
COLOFON
Hollandia reeks nr. 401
Titel: Een archeologische opgraving (AO) aan de Herenweg 66 te Egmond-Binnen,
gemeente Bergen
Onderzoeksmeldingsnummer Archis: 40201
Centrumcoördinaten: 126150 / 426890
Auteurs: J.T. Verduin
Uitvoering: T. Hoogendijk, M. Sonders, J.T. Verduin, P. Floore, K. Salomons, M. van Raaij
In opdracht van: M.H.A. Soeterbroek
Contactpersoon opdrachtgever: Dhr. J. Buter van Buter Bouwmanagement bv
Wetenschappelijke leiding: P. Floore
Met medewerking van: C. Prins (ArcheoZorg)
Illustraties: J.T. Verduin
Definitieve versie: maart 2012
© Hollandia archeologen, Zaandijk 2012
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.