Noord-Hollandse duinen zijn primair voor natuur en voor drinkwatervoorziening
'Recreatie is daaraan ondergeschikt en moet passend zijn', aldus Rosan Kocken (GS)
Gepubliceerd: 22 november 2024
De Beheernota van PWN is in de vergadering van maandag 18 november van Provinciale Staten redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. Niet dat het mogelijk was om er veranderingen in aan te brengen (het is een visiestuk van PWN), maar Provinciale Staten zouden het wel kunnen afkeuren. Dat gebeurde dus niet.
In die beheernota staat onder meer ook een onderzoek naar de mogelijkheid van een ecoduct (natuurbrug) over de Egmonderstraatweg ter hoogte van de Blauwe Paal bij de entree van Egmond aan Zee. Daarover had Dorpsbelangenvereniging Egmond ‘Parel’ aan Zee bij de commissievergadering ingesproken en haar ongenoegen laten blijken. Maar ook was veel onduidelijk over de doorgaande fietspaden, waarover flink onrust was ontstaan bij onder meer de Fietsersbond en de ANWB.
Natuur en drinkwater
Gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur) liet tijdens de vergadering meteen maar weten dat het duingebied voor de Provincie twee primaire doelen heeft: natuur en drinkwaterwinning. ‘Recreatie is mogelijk, maar niet het hoofddoel. Het moet altijd gaan om passende recreatie die niet ten koste gaat van de hoofddoelen. Bovendien dit is niet mijn stuk, niet van GS en we kunnen hier verder niet anders mee dan zicht houden op de richting die PWN voorstaat, daarvoor handvatten meegeven en als bestuur de ontwikkelingen volgen.’ En daarmee werden in een antwoord veel van de kritische opmerkingen die vanuit Provinciale Staten klonken ondervangen.
De Provincie heeft als grondeigenaar een overeenkomst met PWN om drinkwater te leveren, natuur te beheren én voor passende recreatiemogelijkheden te zorgen. Daarin is ook afgesproken dat PWN elke tien jaar haar beleid voorlegt aan het provinciebestuur. De ‘Beheernota 2025-2035’ die in PS wed behandeld bevat de visie van PWN en beleidskeuzes voor natuur- en recreatiebeheer voor een nieuwe periode van tien jaar.
Kritiek ondervangen
Kocken: ‘Natuurlijk is er een voortdurende zoektocht gaande naar de balans tussen de drie functies die ons duingebied nu eenmaal heeft: natuur, drinkwater en recreatie. Maar vanuit de Provincie bezien, voornamelijk die eerste twee. Ik heb daarbij geen enkele reden om te twijfelen aan de deskundigheid van de mensen bij PWN of in de ambtelijke ondersteuning. Als zij deze visie zoals benoemd in de beheernota voorstaan voor de komende tien jaar, dan neem ik aan dat deze onderbouwd is. In tegenstelling tot wat sommige partijen hier in de Provinciale Staten menen. De komende tijd kunnen daar in de uitvoering nog zaken aan worden toegevoegd of gewijzigd op basis van praktische inzichten. Maar dit is de richting die wordt aangegeven.’
En zo bleef de beheernota van PWN, inclusief de onderzoeksoptie van een natuurbrug en de mogelijkheid van duinverstuivingen als manieren om biodiversiteit te bevorderen, recht overeind staan. Wel wordt gekeken naar hoe de belangrijkste recreatieve infrastructuur het best gehandhaafd kan worden of (opnieuw) toekomstbestendig ingericht kan worden. ‘Maar dat betekent niet dat alles ongewijzigd kan blijven bestaan. We zullen vaker moeten kijken naar waar wandel- en fietspaden liggen en eventueel – letterlijk – andere wegen zoeken om ook recreatie de ruimte te geven.’
Geen afsluitingsplannen
Gedeputeerde Jeroen Olthof (mobiliteit) ging in op de vragen over de beschikbaarheid van bijvoorbeeld de fietsinfrastructuur. ‘Het is van belang dat die bereikbaarheid van het duingebied er is en blijft en veilig is. Er zijn geen plannen om fietspaden af te sluiten of de toegankelijkheid van de duingebieden te beperken. We werken nog aan een structurele oplossing voor de situatie bij Bergen (Blijdensteinsweg, red.) waar we nu als Provincie in ieder geval nog regelmatig het zand opruimen. Daarop verwacht ik in het eerste halfjaar van 2025 een antwoord te hebben, in samenspraak met de Fietsersbond en andere belanghebbenden. We zoeken de balans, maar balans is overigens niet hetzelfde als alles hetzelfde laten. Er komen ook andere belangen aan de orde. We zijn ons bewust van het belang van recreatie in de duinen, maar er zijn andere afwegingen te maken. We zoeken naar oplossingen om de (fiets- en wandel)infrastructuur intact te houden daar waar het enigszins mogelijk is. Daarbij wegen we het belang van de verbindingen uiteraard ook. Echter, niet iedere verbinding is even belangrijk.’ Dat zou in het geval van de Blijdensteinsweg kunnen leiden tot een omleiding die dan een doorgaande fietsroute zou moeten garanderen. Daarover is al eerder sprake van geweest.
Voorafgaand aan de vergadering overhandigden vier samenwerkende fietsorganisaties (ANWB, Fietsersbond, NTFU en Fietsplatform) de handtekeningen van twee petities aan commissaris van de Koning Arthur van Dijk als voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland (PS) en gedeputeerde mobiliteit Jeroen Olthof. Daarin vragen zij om de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te behouden. Die worden volgens de fietsorganisaties bedreigd door zandverstuiving, wateroverlast en gedeeltelijke opheffing.
Foto’s 1 en 2 (Provincie NH): Gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur) liet geen misverstand bestaan over wat het primaire doel van de Noord-Hollandse duinen is. Jeroen Olthof (Mobiliteit): zoeken naar structurele oplossingen voor infrastructuur in duinen. Foto’s 3 en 4: Stuifduinen en wateroverlast zijn terugkerende gespreksthema’s tijdens de behandeling van de Beheernota van PWN. Foto 5 (Provincie NH): De delegatie van samenwerkende fietsorganisaties komt aan bij het Provinciehuis in Haarlem voor het overhandigen van een tweetal petities.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.