Noord-Hollandse klimaataanpak: 8 megaton minder broeikasgas
Doel: 55 procent minder broeikasgas
Gepubliceerd: 11 oktober 2024
Met de nieuwe klimaataanpak wil de Provincie de uitstoot van broeikasgas in Noord-Holland sneller verlagen en zo de doelstelling van 55% broeikasgasvermindering in 2030 ten opzichte van 1990 halen.
Uit onderzoek van Berenschot is gebleken dat de provincie met de tot nu toe ingezette maatregelen de besparing niet gaan halen. Tussen de beoogde besparing aan broeikasgasuitstoot en de daadwerkelijke besparing zit nog een gat van 8 megaton. Ter vergelijking, dat is de helft van de totale broeikasgasuitstoot van de industrie in Noord-Holland in 2020.
Doel per sector
Om de afgesproken doelen wél te halen, neemt de provincie maatregelen op het gebied van mobiliteit, gebouwde omgeving, industrie, duurzame energieopwekking, landbouw en landgebruik. Voorbeelden van maatregelen zijn het met subsidie stimuleren van circulair bouwen en het aanjagen van anders reizen. Het gaat ook over de RES-doelstelling voor het realiseren van hernieuwbare energie op land en om het coördineren van de ruimtelijke inpassing van energie infrastructuur. De provincie houdt de resultaten continu bij, zodat er waar nodig kan worden bijgestuurd.
Rosan Kocken, gedeputeerde Klimaat en Energie: “De Noord-Hollandse Klimaataanpak is een overzicht waarin elke gedeputeerde zich door scherper te meten toewijdt om binnen zijn of haar portefeuille bij te dragen aan het behalen van de beoogde 55 procent CO2-reductie tegen 2030.”
Samen met gemeenten en inwoners
De provincie werkt nauw samen met gemeenten, waterschappen, de rijksoverheid en de EU om de klimaatdoelen te bereiken. De klimaat- en energietransitie heeft een grote maatschappelijke impact. Daarom onderzoekt de provincie mogelijkheden om inwoners meer te laten meepraten en meedenken over de inspanning die het onderneemt om de energietransitie te realiseren.
Broeikasgassen
Broeikasgassen zitten in de atmosfeer en houden de warmtestraling van de aarde vast. Te veel broeikasgassen door fossiele brandstoffen als aardolie, aardgas en steenkool te verbranden warmen de aarde op met klimaatverandering als gevolg.
Bron: Provincie NH
Foto (Kees van de Ven): Toekomst van volgende generaties staat op het spel.