Deel

Nostalgische foto’s op historische plekken in Egmond-Binnen

Loop door de geschiedenis van je dorp

Nostalgische foto’s op historische plekken in Egmond-Binnen

Op verschillende locaties in Egmond-Binnen heeft het Abdijmuseum borden geplaatst op plekken die vastgelegd zijn in WO II. Deze plaatsen komen overeen met de tentoonstelling ‘Abdij van Egmond in oorlogstijd 40 -45’ in het Abdij-museum.

Op de tentoonstelling aandacht voor:

  • De evacuatie van de monniken naar Doetinchem (de Duitsers hadden de Abdij gevorderd);
  • Het dagboek van een monnik;
  • De huisjes waar de drie thuisgebleven monniken verbleven;
  • Foto’s van pater Nieuwenhuis;
  • Het schijnvliegveld met houten nepvliegtuig aan de Vennewatersweg;
  • Italiaanse onderduikers.

Op de borden zijn foto’s te zien van het verhuizen van de monniken, de huisjes waar de monniken verbleven, het eerste bevrijdingsfeest op het krogveld aan de Abdijlaan en de start van de bevrijdingsoptocht bij de Adelbertus-akker. De tentoonstelling is tot mei 2025 te zien, 80 jaar na de bevrijding.

Het Abdij-museum bij de Abdij-winkel aan de Vennewatersweg 27A is te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 16.30 uur.

Foto 1 (Jos Apeldoorn: Links, Abt Thijs Ketelaars en rechts zijn voorganger Broeder Gerard Mathijssen bij een bordje van een van de huisjes.

Foto 2 (Jos Apeldoorn): Abt Thijs en broeder Gerard voor het kleine kerkje gemaakt in de oorlog van een oud schuurtje aan het einde van de Abdijlaan.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Nostalgische foto’s op historische plekken in Egmond-Binnen Nostalgische foto’s op historische plekken in Egmond-Binnen

Meer 'Kunst & cultuur':

Zomeravondconcerten in de Oud-Katholieke Kerk

19 juli 2024

Maandag 22 juli om 20.30 uur: Gerben Mourik

De organisatie van de Zomeravondconcerten is er weer in geslaagd om bekende en minder bekende musici aan te trekken om op alle maandagen in de maanden juli en augustus een orgelconcert te verzorgen. De concerten worden gegeven in de oud-katholieke Sinte Agneskerk aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Toegang gratis, collecte na afloop. Aanvang concerten 20.30 uur.

Fundering voor Lost Over Sea Tribute monument geplaatst

12 juli 2024

Op de Boulevard

Deze week is de fundering van het Lost Over Sea Tribute (LOST) monument geplaatst op de Boulevard. Met dank aan Tervoorts Bouwbedrijf.

Jong talent in de Slotkapel in het kader van International Holland Music Sessions

19 juli 2024

Op woensdag 31 juli

Op woensdag 31 juli om 20.30 uur nodigt IHMS je uit voor een bijzonder concert in de Slotkapel van Egmond aan den Hoef. Deze kapel uit 1633 biedt een sfeervolle setting voor een avond vol muziek. IHMS (International Holland Music Sessions) organiseert al 35 jaar iedere zomer masterclasses voor jong talent uit de hele wereld. Naast dat zij hun muzikaal talent ontwikkelen, doen zij ook concertervaring op, onder andere in de Slotkapel. Wie er gaan optreden en met welk repertoire wordt bekend als de deelnemers aan hun Masterclasses begonnen zijn. Het wordt in ieder geval een concert van viool en piano. De ervaring van eerdere jaren belooft een prachtig concert, versterkt door de bijzondere akoestiek van de oude kapel. De gebrandschilderde ramen, de grafstenen in de vloer en de kroonluchters aan het plafond dragen bij aan de unieke sfeer. Mis deze unieke ervaring niet. Kom op woensdag 31 juli naar de Slotkapel van Egmond aan den Hoef en laat je betoveren door jong muzikaal talent in deze historische setting. Tickets kan je hieronder bestellen

Zomeravondconcerten in de Oud-Katholieke Kerk

12 juli 2024

Maandag 15 juli om 20.30 uur: Marjon Strijk en Harry van Wijk

De organisatie van de Zomeravondconcerten is er weer in geslaagd om bekende en minder bekende musici aan te trekken om op alle maandagen in de maanden juli en augustus een orgelconcert te verzorgen. De concerten worden gegeven in de oud-katholieke Sinte Agneskerk aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Toegang gratis, collecte na afloop. Aanvang concerten 20.30 uur.

Poëzie en muziek in de Slotkapel

19 juli 2024

Op zondag 21 juli om 20.00 uur Fernanda Martino en Anke Buringa

Opnieuw worden in het kader van de serie “Het luchtig Slot” ook in 2024 weer vijf prachtige avonden vol muziek en poëzie verzorgd in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. Het thema is dit jaar ‘Op Vleugels van de Hoop’. Op zondag 21 juli treden de fluitisten Fernanda Martino en Anke Buringa op. De avond begint om 20.00 uur. De Slotkapel is vanaf 19.30 geopend. U wordt ontvangen met een kopje thee of koffie aangeboden door De Slotkapel. Na afloop is er gelegenheid om een andere consumptie te kopen en nog even na te praten. Natuurlijk is de toegang ook dit jaar gratis, al stellen wij een vrijwillige bijdrage zeer op prijs. Je vindt de Slotkapel aan de Slotweg 19 in Egmond aan den Hoef.

En nu brandt het Zomerfestival los; it’s summertime!

12 juli 2024

Van gele zwembroeken tot....

Het is zover! Het derde Zomerfestival gaat vanaf vandaag helemaal los. Tot en met zondagavond staat er een bomvol programma te gebeuren voor alle liefhebbers van feesten, muziek, lol en activiteiten. En natuurlijk is er ook de 'gewone' kermis van oud-Egmonder Klaas Braak voor de jongere jeugd. 

Musical ZomerWorkShops door Carmen Luttik

19 juli 2024

Voor kinderen tussen de 6 en 15 jaar

Doe mee en beleef de magie van de musicalwereld. Hou je van zingen, dansen en acteren? Doe mee aan de Musical Zomerworkshops. Vier dagen lang krijg je zang-, dans- en acteerlessen in Egmond-Binnen!

Theatergroep Horizon houdt open repetitie op 8 juli

5 juli 2024

Na ‘The Wiz’ volgt nu ‘Catch Me If You Can’

De Egmondse Theatergroep Horizon heeft onlangs vier prachtige voorstellingen ‘The Wiz’ mogen spelen. Volgend jaar spelen zij ‘Catch me if you can’ op 12, 13 en 14 juni in TAQA Theater de Vest. Dit meeslepende verhaal volgt de charmante meesteroplichter Frank Abagnale Jr., die zich met zijn briljante zwendelpraktijken een weg door het leven baant. En …. je kunt nu al kaarten kopen!

Nieuw in Egmond: ‘Stichting Cultuurfonds Embrasse’

5 juli 2024

Op initiatief van de onlangs overleden Dora Thyssen

Vele jaren lang werkte Dora Thyssen met een enthousiast team van andere vrijwilligers, met hart en ziel aan allerhande culturele avonden in de Slotkapel te Egmond aan den Hoef. Dora is op 13 juni 2024 op 83 jarige leeftijd overleden. Een grote wens van haar was dat een nieuw op te zetten cultuurfonds dit in brede zin zou voortzetten en versterken. Met een actief bestuur en vrijwilligers zodat cultuur in brede zin mensen in Egmond en omgeving nog meer dan ooit zal bereiken en een mooi podium wordt gegeven. In haar rouwkaart stond dan ook de wens dat mensen, in plaats van bloemen, een gift aan het Cultuurfonds zouden geven.

Expositie Jan van Loon in het Abdijmuseum

28 juni 2024

Landschappen en portretten

In het Abdijmuseum is momenteel een expositie te bezichtigen van Jan van Loon (1938). Hij studeerde aan de Academie Minerva te Groningen en De Koninklijke Akademie in Den Haag. De kunstwerken van Van Loon bewegen zich zowel qua techniek als qua onderwerp op een zeer breed terrein. Jan van Loon is bekend door zijn landschappen waarin hij als geen ander op trefzekere wijze de stemmingen van weer, wind en landschap weet weer te geven. Maar hij heeft ook talloze portretten gemaakt, waaronder een indrukwekkende serie van mensen met een beperking.

Kunstparade in Heiloo

28 juni 2024

Honderd kunstenaars exposeren op 28, 29 en 30 juni

De Kunstparade Heiloo is een evenement waarbij rond de 100 kunstenaars exposeren op verschillende locaties in Heiloo. Traditioneel vindt dit artistieke festival plaats in het laatste volle weekend van juni.

Buitenexpositie Nico Zentveld naar tevredenheid verlopen

28 juni 2024

Iets minder bezoekers dan in 2022, maar minstens zo gezellig

Het was al met al qua verkoop misschien een iets mindere editie en qua bezoekersaantallen ook, maar niettemin waren er genoeg belangstellenden afgekomen op de buitenexpositie van Nico Zentveld aan de Duinweg in Egmond-Binnen.

Uitverkoop bij Postaanzee Boekenmarkt!

28 juni 2024

Pak die kans!

Bij PostaanZee zijn boeken heel belangrijk. De minibieb wordt door veel mensen gewaardeerd en ook de boekenmarkt is populair. Maar er gaan dingen veranderen. Vanaf maart 2025 stopt de verkoop van boeken in het oude postkantoor. Gelukkig blijft onze minibieb gewoon bestaan.

Carla Kager in ‘Kopstukken’ bij RTV80

21 juni 2024

Betrokken en veelzijdige Egmondse

Kager is geboren en getogen in Egmond en woont al meer dan vijftig jaar in Egmond aan Zee. Ze kijkt terug op een mooie jeugd en werkt al jaren vrijwillig als pr-medewerker in het Museum van Egmond. Ze is onder andere trots dat ze met haar collega's het schilderij Vissersvrouwen naar Egmond terugbracht. Dat zorgde een paar jaar geleden voor veel waardering. De Egmondse werkte in het voormalige Sint-Elisabeth Ziekenhuis in Alkmaar en houdt van schrijven. Ze volgde daarom ook een cursus pr en journalistiek. Ze is maatschappelijk betrokken en is gesteld op het kleinschalige Egmond. Ze verzette zich daarom tegen een volgens Kager onzalig plan dat de gemeente Egmond destijds omarmde. Het ging over de bouw van een kolossaal gebouw in zee en een pier voor auto's op het strand om het gebouw te kunnen bereiken. Ze nam deel aan bijeenkomsten over dit onderwerp en schreef er artikels over in lokale media. De Egmondse is duidelijk een echte doener. "Ik heb nooit mijn mening geventileerd om alleen maar een mening te ventileren. Als ik iets ermee kan bereiken, dan zeg ik wat ik vind. Zo niet, dan laat ik het zitten." Carla Kager maakte verder deel uit van de Egmondse muziekgroep Keetje & Ko waarmee ze Egmondse liedjes liet horen. Verder woonde ze met haar gezin korte tijd in Amerika. Ook hier had ze een actief en leuk leven. Grote impact had het overlijden van haar vader. Dat gebeurde toen zij nog maar twaalf jaar oud was. Carla Kager vertelt dus over haar werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dit gesprek maakt beeldend kunstenaar Pauline Bakker een uniek kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zesentwintigste aflevering van Kopstukken, gast is Haye van der Werf uit Schoorl. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/0yDgslOOv2g

Expositie Nora van Klingeren en Lisa Bakker-Schmidt

21 juni 2024

Kunst aan Zee in Het Zeehuis

In de centrale hal van Het Zeehuis, van de natuurvrienden vereniging NIVON, start op 28 juni een nieuwe kunstexpositie. Nora van Klingeren exposeert haar wandkleden en Lisa Bakker-Schmidt exposeert haar kleurrijke schilderijen. De expositie is vrij toegankelijk en te zien tot 30 augustus 2024. Over Nora van Klingeren Nora van Klingeren (Amsterdam) maakt textiel, veelal wandkleden en in combinatie met constructies in staal en andere materialen. Vilt vormt, met uitzondering van de zijden sjaals, altijd een onderdeel. Ze maakt haar vilt zelf en verwerkt hierin stukken met door haarzelf met zeefdruk bedrukte zijde. Ze doet een deel van het proces met de hand en een deel met de viltmachine. Het vervilten van wol in combinatie met zijde geeft structuur en diepte aan de kleden. "Mijn werk begint altijd met iets waardoor ik geïnspireerd raak. Dat kan van alles zijn, maar in het vrije werk is dit de laatste jaren vooral klimaatverandering en gebruik van de Aarde. Daar schrijf ik over en vertaal dit dan in wol en zijde. Ook op deze tentoonstelling zijn enkele "klimaatwerken" te zien. Mijn werk is meestal- afhankelijk van het onderwerp- zeer kleurrijk." Meer informatie: www.noravanklingeren.nl Over Lisa Bakker-Schmidt Lisa Bakker-Schmidt (Callantsoog) maakt kleurrijke en dynamische schilderijen met oog voor de bijzondere details in de natuur. Over haar kunst zegt ze: "De mooie kleuren om ons heen, de vrijheid van vogels en vlinders of de prachtige details in de natuur – dat fascineert me. Een wandeling door de duinen en het bos, een meditatieve yogasessie op het strand of verre reizen– deze inspiratie is vaak het startpunt voor mijn kunst. Mijn schilderijen hebben een vrolijke, opgewekte uitstraling om de schoonheid in de natuur te benadrukken, ik noem het ook wel 'kunst waar je blij van wordt'." Qua techniek werkt Lisa met verschillende materialen: acrylverf, inkt, stempels en collage. Terwijl ze schildert staan plezier en nieuwsgierigheid voorop. Zo ontstaan vele lagen verf over elkaar met verrassende elementen, wilde spetters en sterke contrasten. Meer informatie over workshops en werk in opdracht: www.atelierblauw.com

Nieuwe subsidiemogelijkheden voor dorpsfeesten en evenementen

21 juni 2024

Evenementen belangrijk voor sociale samenhang in de kernen

Er zijn nieuwe subsidiemogelijkheden beschikbaar voor dorpsfeesten en -evenementen die de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen versterken. De subsidie wordt beschikbaar gesteld om organisaties die dit soort feesten en evenementen organiseren te ondersteunen. Jaarlijks ontvangt de gemeente verschillende subsidieaanvragen voor dorpsfeesten en -evenementen. Deze feesten en evenementen versterken de leefbaarheid en sociale verbinding in kernen. Ze worden vaak al vele jaren georganiseerd met name door vrijwilligers en gesponsord door lokale bedrijven. Steeds meer organisaties geven aan dat de inkomsten vanuit sponsoren de laatste jaren afnemen. Mede door de coronapandemie zijn de sponsorinkomsten nog verder gedaald. Voor de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen is het belangrijk dat dit soort dorpsfeesten en -evenementen blijven plaatsvinden. Daarom heeft het college besloten om € 30.000,- subsidie beschikbaar te stellen voor organisaties die dit soort feesten en evenementen organiseren. Organisaties die zich al eerder hebben gemeld voor 2024 kunnen voor dit jaar nog een subsidie aanvragen. Normaal gesproken moet een aanvraag ingediend zijn voor 1 september van het voorafgaande jaar. Voor 2025 moet de aanvraag uiterlijk 1 september 2024 zijn ingediend. Wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman (welzijn en subsidies) licht toe: "We zien als gemeente hoe belangrijk dorpsfeesten en -evenementen zijn voor de leefbaarheid en sociale verbinding in onze kernen. Het zou zonde zijn als deze evenementen, die vaak al jaren onderdeel zijn van onze samenleving, zouden verdwijnen. Met deze nieuwe subsidiemogelijkheden willen we de organisaties en organisatoren van dergelijke feesten en evenementen ondersteunen. Samen bouwen we daarmee aan een sterke en verbonden samenleving." Meer informatie over de subsidiemogelijkheden en het indienen van aanvragen kunt u contact opnemen met Yvette Kersten, [email protected].

Het zand nog in de schoenen in de Kapberg

28 juni 2024

Van vijf kunstenaars die bij het duingebied hebben gewoond

Galerie De Kapberg toont werk van 5 kunstenaars die het gevoel kennen van het zand nog in de schoenen te hebben. Elk van hen woont of heeft gewoond bij het duingebied. Zij kennen de tocht naar en terug van het strand. Daarom is De Kapberg de perfecte locatie om hun werk te tonen. Emo Verkerk is bekend door zijn portretten van historisch figuren, veelal schrijvers. Het zijn vaak mannen die naast bewondering ook mededogen opwekken door hun persoonlijkheid of zwakheden. Verkerk ziet deze personen meer als helden dan als underdogs, voor hem zijn het de “helden van de wanhoop”. Zijn portretten kunnen tekeningen of schilderijen zijn. Soms stelt hij de portretten samen uit driedimensionale voorwerpen zoals spijkers, hout en stukjes metaal. Over het algemeen gaat het om schilderijen op allerlei ondergronden, variërend van marmer, triplex, een emmer, een stuk gaas, blik of karton tot schilderslinnen. Verkerk woont en werkt al decennialang in Den Helder. Marit Dik woonde lange tijd in Alkmaar. Haar kinderen groeiden er op. Het gevoel van zand in de schoenen kan zij zo oproepen. Vrouwen spelen in haar werk altijd de hoofdrol, zij wil hun gevoelens proberen te vangen. Hoe zij zich verhouden tot de natuur, maar ook tot het leven als jongvolwassene, als moeder, of anderszins. Haar houtsneden zijn recent ontstaan. Stel je moet uitwijken naar een ander land, hoe red je je dan? Dat zijn vragen die zij zich stelt. In de expositie zijn grote houtsneden, waarvan één met de titel zand in de schoenen, en schilderijen van haar te zien. Moritz Ebinger woont en werkt ruim 15 jaar in Egmond. Hij is een creatieve duizendpoot. Behalve tekeningen en schilderijen, maakt hij objecten, installaties, radioprogramma’s en films. Met zekere hand zet hij de lijnen op papier. Zonder eerst te schetsen ontstaan de tekeningen. Midden in de chaos van zijn atelier werkt hij in diepe concentratie. De tekeningen en schilderijen op deze expositie zijn gemaakt als welkom voor de geboorte van zijn eerste kleinzoon. Maurice van Tellingen is beeldend kunstenaar wiens werk balanceert tussen schilderkunst en sculpturaal werk. Zijn ruimtelijke werken lijken beelden van een herinnering of sfeer die herkenbaar is, maar die de kijker niet direct kan plaatsen. Het zijn modellen van de werkelijkheid. Van Tellingen speelt met het perspectief en tovert de ruimtes groter dan ze zijn. Gang, trappenhuis, woonkamers etc. hij kiest voor alledaagse plekken. Van Tellingen zegt over zijn werk:‘De focus van mijn werk ligt op de tussenruimte, de lege ruimte die het menselijk drama omgeeft, een ruimte voor reflectie.’ Het werk van Regula Maria Muller toont liefde voor de natuur. De natuur, die met haar overmacht de grenzen van ons bestaan bepaalt, de schoonheid van het vergankelijke, waarin ook een bizarre, wrede kant schuilt, dat is haar inspiratie. Het werk is organisch en fragiel en laat een fijnzinnigheid zien in de omgang met materiaal en het werken met ambachtelijke technieken. Vanuit haar atelier kan zij de tulpenvelden zien, dat inspireerde haar om werken over de tulp te maken. Zij verdiepte zich in de geschiedenis van de tulp. In de expositie laat ze bewerkte foto’s en kralenobjecten uit de Tulpmania-serie zien. De tentoonstelling is te zien van 28 juni t/m 18 augustus op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Toegang altijd gratis! Slotweg17 in Egmond aan den Hoef. Opening op zondag 30 juni om 15.00 uur. U bent van harte welkom. www.galeriedekapberg.nl

LICHTGEDICHTEN van hoop en troost in dagen van rouw

21 juni 2024

Trix van der Veen signeert op zaterdag 29 juni bij Boekhandel Dekker

'Lichtgedichten' gaat over de reis die mensen maken in hun leven en vooral het laatste deel daarvan. Ze leven samen met anderen, maar moeten uiteindelijk het leven loslaten en de overgang maken. De gedichten beschrijven het verdriet van degene die achterblijft en de omgang met rouw.

Theatergroep Horizon presenteert: The Wiz – Een magische avond voor het hele gezin!

14 juni 2024

Dit weekeinde in Theater de Vest

Theatergroep Horizon staat momenteel in Theater de Vest in Alkmaar. Met trots presenteren zij de nieuwste productie: The Wiz! De enthousiaste groep bestaat uit getalenteerde spelers uit Alkmaar en omgeving, waaronder ook acteurs uit Egmond en Bergen. Zij nodigen iedereen uit voor een betoverende reis naar het land van Oz, waar Dorothy en haar vrienden - de Blikkenman, de Leeuw en de Vogelverschrikker - op zoek gaan naar de machtige Wiz om weer thuis te komen. Het belooft een fantastische avond te worden voor het hele gezin, vol muziek, kleur en avontuur. Regisseur Ingrid Kluft zegt: "The Wiz is een verhaal dat ons allemaal raakt. Het gaat over moed, vriendschap en het vinden van je eigen pad, iets waar iedereen zich in kan herkennen. Onze cast brengt deze magie echt tot leven en ik kan niet wachten om dit met het publiek te delen."

Egmondse fotografe Sherine Zwaga wint opnieuw prestigieuze fotoprijs

14 juni 2024

Bijzondere foto op een bijzonder moment van een bijzondere dag

De Egmondse fotografe Sherine Zwaga heeft met haar bijzondere trouwreportages al vaker in de belangstelling gestaan. Ook heeft ze daarmee al eerder prijzen gewonnen en dat is nu opnieuw het geval. De Egmondse heeft namelijk de 'This is Reportage Award' gewonnen voor een bijzondere foto op een bijzonder moment.

Hoever Dorpsfeest zit er op. Op naar volgend jaar!

10 juni 2024

Een frisse maar zeker geslaagde editie van een Hoever volksfeest

Het weer vorig jaar was bizar warm, dat is niet lekker. Dit jaar was het best goed marktweer, maar wel wat fris om stil te staan bij de podiumacts bijvoorbeeld. Maar ja, het weer heb je niet in de hand en het was al met al wederom een geslaagd Hoever Dorpsfeest met veel vertier en vrolijkheid.

Rob Hoogland en Arthur van Amerongen bezoeken Dekker & Dekker

14 juni 2024

Op zondag 16 juni signeren zij Het Grote Foute Jongens Boek Deel 3

Zondag 16 juni bezoeken de populaire columnisten Rob Hoogland en Arthur van Amerongen boekhandel Dekker & Dekker in Egmond aan Zee. Zij zullen daar vanaf 12.15 uur Het Grote Foute Jongens Boek Deel 3 signeren.

Stralende opening zomerbraderie in Egmond aan Zee

5 juni 2024

Het kon niet beter beginnen...

Na alle overvloedige regenval van de afgelopen tijd was het een verademing dat de opening van het 'braderieseizoen' gepaard ging met een stralende zon. Het was zeker niet overdadig warm, maar droog en zonnig weer doet toch al heel wat.

Romandebuut voor Marieke Sibarani met ‘Elvis’

7 juni 2024

Over de moeizame verbinding van een puber met haar ouders

De debuutroman Vande Egmondse schrijfster Marieke Sibarani gaat in essentie over de belevingswereld van een pubermeisje, Elvis genaamd, en de relatie die ze met haar ouders onderhoudt. ‘Ik moet er meteen bij zeggen dat het boek absoluut niet moraliserend is bedoeld. Het is pure fictie en ontsproten uit eigen brein. Niets meer en niets minder’, begint Marieke Sibarani het gesprek over haar debuutroman ‘Elvis’. Wanneer de schrijfster bij aanvang van de ontmoeting al een soort van disclaimer uitspreekt, belooft het een intrigerend gesprek te worden.   Marieke gaat verder: ‘Het boek – Elvis – is een boek met als centraal thema, voor zover je daarover kunt spreken, de relatie van een puber met haar ouders. Elvis is een meisje van zestien jaar dat een beetje in haar eigen wereld leeft. Zoals zoveel pubers. Ik werd getriggerd door een artikel ‘Everything you don’t want to know about your kids’ sexlife’. Dat is misschien inderdaad iets waar je niet per se alles van wilt weten, maar eronder zit de drang om contact te hebben met je kind. Te willen weten wat er omgaat in dat hoofd. Daar zijn we misschien wel te weinig mee bezig. Weet jij wat je kind doet als het alleen op zijn of haar kamer zit? Je denkt het te weten, maar eigenlijk heb je geen enkel idee. Nou, dat is een beetje de spiegel die ik in het boek wil voorhouden. Maar nogmaals, het is pure fictie. Er zit niets autobiografisch in, het gaat niet over mijn jeugd of mijn kind. Waar gaat het boek concreet over? ‘Het gaat dus over Elvis, een zelfstandig meisje dat volop leeft, nergens voor terug deinst en niets wil missen. En je begrijpt, met zo’n naam heb je steeds iets uit te leggen. Die opvallende naam bepaalt voor een belangrijk deel haar jeugd. Ze heeft de naam aan haar vader te danken. De beleving van zijn generatie hangt eigenlijk als een soort deken, een schaduw over Elvis’ jeugd. In de loop van het verhaal ontdekt ze bovendien een groot familiegeheim. Dat zet haar hele wereld nog eens extra op zijn kop.’ Maar om te weten hoe het allemaal precies zit moeten we het boek lezen waarschijnlijk? ‘Inderdaad. Uiteraard hoop ik dat veel mensen dat gaan doen…’ Waarom ben je aan een boek begonnen? ‘Na zo’n twintig jaar artikelen schrijven in allerlei formats en over uiteenlopende onderwerpen was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Dit boek komt overigens niet uit de lucht vallen. Ik ben er al met al zo’n zes jaar mee bezig geweest. Niet fulltime en niet zes jaar achter elkaar, maar wel in periodes. Het is best een tijdrovend proces, zo’n roman schrijven. Vaak weer herlezen, stukken herzien, aanvullen en weer opnieuw lezen. Ik ben dan een schrijver die een idee heeft, begint en dan het verhaal op zijn beloop laat. Het ontwikkelt zich op het moment dat ik er mee bezig ben. Er is niet meteen een vooropgezet plan met uitgewerkte ideeën die vorm krijgen in een boek. Zo werkt het niet bij mij. Pas de laatste periode ben ik er fulltime mee bezig geweest om het helemaal af te ronden. En nu is het af.’  Wat gaat er nu gebeuren? ‘Morgen, 8 juni, is er de boekpresentatie en signeersessie van 14 tot 16 uur bij Dekker & Dekker hier in Egmond aan Zee en daar hoop ik veel mensen te zien die mijn boek willen kopen, uiteraard.’   Dat bedoelde ik niet helemaal. Wat is de volgende stap in je carrière als romanauteur? Heb je al plannen voor een nieuw boek? ‘Zeker heb ik die. Ik ben bezig met het schrijven van een nieuwe roman. Geen vervolg hierop maar een compleet ander verhaal. Voor het ‘project Elvis’ heb ik een eigen uitgeverij opgezet, Laut. Dat is Indonesisch voor zee. Dat vond ik wel een mooie en toepasselijke naam. Ik heb tenslotte van vaders kant Indonesische wortels en woon inmiddels al heel lang in Egmond aan Zee. Daarbij wilde ik graag een pakkende naam voor mijn uitgeverij, dus Laut is het geworden. Daarin kan ik mijn boeken in eigen beheer uitgeven.’ Wat wil je bereiken met je boek of boeken? Of is dat misschien te veel gevraagd? ‘Wat ik hoop is dat mensen in het algemeen wat meer gaan lezen. Met ‘Elvis’ hoop ik dat mensen eens om zich heen kijken, of ze misschien ook een ‘Elvis’ in hun omgeving zien. Maar dan word ik wellicht toch wat moralistisch. Meer lezen op zich is al winst. Je kunt jezelf heerlijk verliezen in een boek. Dat gun ik iedereen.’ John de Waard Elvis, uitgeverij Laut, ISBN 978-9-09-038610-2, verkrijgbaar vanaf 8 juni 2024

Werk van Max Hofer langs de Hoever Kunstroute

7 juni 2024

Max Hofer Werk op papier

In het werk van de Egmondse kunstenaar Max Hofer uit zich de fascinatie voor abstracte kunst. Hij schildert op papier met een eigen lijnvoering, vormen en een specifiek kleurgebruik, met diverse materialen en technieken, zo als lijm, waterverf, vies water, retoucheverf en en verschillende soorten olie. Naast de activiteit in de kunst was Max meer als 30 jaar werkzaam als grafisch vormgever.

Chanson meezing-avond in de Schulp te Egmond-Binnen

7 juni 2024

Spreek het collectief geheugen aan met Franse liedjes die we allemaal wel kennen

Er wonen nog heel veel bekende Franse liedjes in ons geheugen. U hebt de kans om met deze liedjes voor even in Franse sferen te komen met een Franstalige singalong geanimeerd door uw gastheer Guillaume. Presentatie in het Nederlands en met de liedteksten op de beamer. Dorpshuis de Schulp te Egmond Binnen, zaterdagavond 22 juni aanvang 20:15. Kaarten bestellen per mail naar [email protected].

Zomerconcert op zondag 23 juni door Erato voor het goede doel

21 juni 2024

Er zijn nog kaarten beschikbaar!

Op zondagmiddag 23 juni 2024 verzorgt vocal group Erato Egmond een zomerconcert in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Het concert, onder leiding van Pieter Ignatius, start om 14.30 uur en is tot ongeveer 16.30 uur. Laat u meeslepen door alle mooie melodieën en moderne popsongs van bijvoorbeeld ABBA, Ed Sheeran en Lady Gaga. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel. We ondersteunen het initiatief van stichting Welzijn Bergen om kinderen een fijne vakantie te bezorgen. Want op “vakantie gaan” is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Welzijn Bergen organiseert jaarlijks activiteiten en kindervakanties. Voor veel gezinnen kan het inschrijfgeld een drempel zijn om hun kinderen niet deel te laten nemen. Eén van de activiteiten is een zomerkamp in de Schoolse Duinen. De kaartverkoop is gestart en extra donaties zijn zeer welkom. Meer informatie en de kaartverkoop is te vinden op onze website https://erato-egmond.nl. We hopen met de opbrengst vele kinderen een fijne vakantietijd te bezorgen. We kijken ernaar uit om er met elkaar een fijne zondagse zomermiddag van te maken.

Grote belangstelling voor Landelijke Bunkerdag

27 mei 2024

Bijzonder om te zien, zeker met in het achterhoofd misschien wel de actuele situatie...

De Landelijke Bunkerdag van afgelopen zaterdag kon zich verheugen in een grote belangstelling. Zowel in Egmond bij Bunkermuseum Jansje Schong als bij het complex aan de Hoeverweg (en andere locaties in Alkmaar en de regio) verdrongen de toeschouwers zich bijna om te horen wat de vele vrijwilligers vertelden bij wat ze zagen.

Laatste SiSo-middag van het seizoen in Muziekcafé Soigné

31 mei 2024

Op zondag 2 juni

Op zondagmiddag 2 juni voor de laatste keer van het seizoen SiSoSoigné van 16.00 tot 18.00 uur spelen in muziekcafé Soigné. Deze zondagmiddag een zeer speciale SiSoSoigné editie, de 8 singers/songwriters spelen dit keer niet hun eigen werk maar dat van hun favorieten. De deelnemers zijn Stavanger (Bob Dylan), Albèr Steneker (Boudewijn de Groot), Ellis Freijser (Krystl), GP van der Horst (Tim Hardin), Lydia Mentink (Toon Hermans), Fred van Willigen (Kevin Coyne), Fred Valkering (Freek de Jonge), Amber & Lotte (The Secret Sisters) en Lifre met het slotlied. Kortom: liefhebbers van akoestische liedjes komen op 2 juni van 16.00 tot 18.00 uur aan hun trekken in muziekcafé Soigné aan de Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen noodzakelijk op [email protected].

Gezocht: Sporen van Amerikaanse kunstenaars in Egmond

24 mei 2024

Het gaat om George Hitchcock en Gari Melchers

Voor de tentoonstelling VERLANGEN NAAR EGMOND (2025) is Stedelijk Museum Alkmaar op zoek naar werken van de Amerikaanse kunstenaars George Hitchcock (1850-1913) en Gari Melchers (1860-1932).

Boeiende avond met Daan Heerma van Voss in De Schulp

24 mei 2024

Veel interactie leidt tot grote betrokkenheid publiek

Onlangs kwam de schrijver Daan Heerma van Voss in dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen spreken over zijn nieuwste roman Geen Vaarwel Vandaag. Hij vertelde kort over het ontstaan van de roman en las vervolgens een deel van het eerste hoofdstuk voor. De roman begint met het sterven van de pater familias in de vertrekhal van Schiphol. Het vervolg vertelt hoe zijn drie volwassen kinderen daarmee omgaan. In een soepele wisselwerking met de gespreksleider ging de schrijver in op het thema van het boek, de personages en de structuur. Daarbij vertelde hij ook wat het schrijven van romans voor hem betekent en hoe hij eraan werkt. Het publiek toonde zich heel nieuwsgierig naar hoe de schrijver keuzes maakt, wat zijn inspiratiebronnen zijn en ook wat de rol van de buitenwereld, uitgever en recensenten, zijn. De open, uitgebreide antwoorden van de schrijver zorgden voor een grote betrokkenheid van de aanwezigen. Het werd een boeiende avond. De lezing diende als aftrap voor de boekenclub die het dorpshuis als onderdeel van Taal.DeSchulp gaat starten. Belangstellenden kunnen zich melden bij [email protected] en afhankelijk van de belangstelling zal besloten worden welk boek (of welke boeken) worden gelezen. Bespreking van de boeken zal op een dinsdagavond zijn. Naast het boek van Heerma van Voss staan op de planning de romans Luister van Sacha Bronwasser en De Camino van Anya Niewierra. Mogelijk wordt in het najaar rond één van die boeken opnieuw een lezing georganiseerd door De Schulp.

Expositie over Herenweg: ‘Trip down Memory Lane’…

14 juni 2024

Geschiedenis komt tot leven in Huys Egmont

Nadat eerder de opening moest worden uitgesteld doordat display-materialen door onvoorziene omstandigheden nog niet beschikbaar waren, is het dan nu toch echt waar: de expositie over de Herenweg als verbindende factor voor deze omgeving is nu definitief te bezichtigen in Huys Egmont.

Cursus podiumpresentatie voor singer-songwriters

17 mei 2024

Podiumvaardigheden kun je meestal leren

Je eigen liedjes schrijven is één. Ze zelf uitvoeren vraagt om nog meer vaardigheden. Om die te leren, heeft de Songwriterschool uit Bergen een nieuwe cursus voor singer-songwriters. De cursus is speciaal gericht op performance en heet Stagecraft, de kunst van op het podium staan. De programma bestaat uit vijf dagdelen en vindt plaats onder leiding van songwritingdocent Peter van Vleuten en stemtrainer Helen Botman. Locatie: cultuurwerkplaats Fabrique Unique in Alkmaar. Data: 25 en 26 mei, en 1 en 2 juni. Plankenkoorts, bang zijn dat je je tekst vergeet, onzekerheid om jezelf een houding te geven. Elke (beginnende) artiest kent dit soort stoorzenders bij een optreden. Gelukkig zijn er veel podiumvaardigheden die je gemakkelijk kunt leren. Je wordt er bedreven in door te oefenen en door goede voorbereiding. In de cursus Stagecraft leren deelnemers om zich te ontwikkelen in techniek, presentatie, storytelling, setopbouw en communicatie met het publiek. En om de eventuele plankenkoorts aan te pakken is er een training op basis van ontspanningstechnieken en stemoefeningen. De cursus wordt op 2 juni 's middags afgesloten met een optreden van de deelnemende singer-songwriters in Fabrique Unique in Alkmaar. Meer informatie over de cursus op www.songwriterschool.nl.

Inspiratiebijeenkomst SIMEON voor Bergense muziekdocenten op 20 mei

17 mei 2024

Janneke Koch: ‘We willen aanjagers zijn van goed muziekonderwijs in Bergen’

Alle muziekdocenten verzamelen! Dat is het thema van de inspiratiebijeenkomst die stichting SIMEON houdt op maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, in het Harmoniegebouw aan het Plein in Bergen. Het wordt een avond van ontmoeting en plannen ontvouwen. De initiatiefnemers willen die avond hun plannen delen met muziekdocenten en belangstellenden, en vooral ook peilen welke ideeën er leven bij muziekprofessionals in de kernen Egmond, Bergen en Schoorl. Aanvang is 19:30 uur. Stichting SIMEON zet zich in voor de realisatie van een muziekcentrum voor de hele gemeente Bergen. Wat heeft SIMEON voor ogen, en waarom eigenlijk een muziekcentrum in Bergen? Een gesprek met voorzitter Janneke Koch. Wat is SIMEON en wat willen jullie? “Vorig jaar september hebben we de stichting opgericht omdat we van veel kanten horen dat er behoefte is aan een muziekschool in onze gemeente. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bergen profileert zich als een centrum van kunst en cultuur, maar muziek komt daarin eigenlijk totaal niet voor. Er wordt individueel lesgegeven en er zijn diverse initiatieven, maar dat is allemaal een kwestie van muziekleraren die hun eigen praktijk hebben en af en toe eens een leuk evenement dat wordt opgezet door zelfstandige partijen. Structuur is er niet, en daarin willen we graag verandering brengen.” Structuur, waarom is dat nodig? “Omdat muziek een enorm belangrijke creatieve én maatschappelijke rol heeft. Een instrument leren spelen is geweldig voor je ontwikkeling, het geeft plezier en je kunt je gevoel ermee uiten. Maar muziek komt nog eens extra tot bloei door samen spelen, een concert te geven, je te laten horen, naar elkaar te luisteren en met elkaar iets moois neer te zetten. En dat kan alleen door samen te werken op één plek. Een plek waar je samen kunt komen en waar muziekdocenten hun kennis, ideeën en krachten kunnen bundelen.” Je omschrijft SIMEON als een Muziekcentrum+. Wat houdt die ‘+’ in? “Het gaat wat ons betreft om een ‘knettergoeie muziekschool’, zoals we het in ons plan noemen. Maar zeker één met een ‘plus’. Want we willen verder gaan dan alleen muziekeducatie. We kijken ook naar het letterlijk máken van muziek, de creatiekant. En dat past bij het imago van Bergen als kunstenaarsgemeente. Want ga maar na: in onze muzikale erfenis hebben we niet alleen makers voortgebracht als Simeon ten Holt, maar ook de latere generaties zoals Thé Lau en tegenwoordig Maan. En wat dacht je van Jim Bakkum? Er zit misschien wel iets in ons duinwater dat meer aandacht verdient!” Welke rol kan de gemeente hierin spelen? “Nou, het mes snijdt aan twee kanten. Bergen heeft eigenlijk een beetje vergeten om cultuureducatie in het algemeen en muziek in het bijzonder te zien als een van de grote kansen voor de toekomst. Nieuw talent kan tot bloei komen als er wordt geïnvesteerd in lokale voorzieningen voor cultuureducatie. Kunst gaat ook over muziek. Wij zien hier een prachtige kans om te laten zien dat ook muzikaal talent hier gezien wordt en de ruimte krijgt, en wie weet wel met een veel grotere uitstraling dan alleen in Bergen zelf. Bedenk ook dat onze ‘cultuurgemeente’ er muzikaal bekaaid af komt in BUCH-verband. Uitgeest, Castricum en Heiloo hebben allemaal hun eigen muziekschool en Bergen niet. Dat is toch op z’n minst merkwaardig? En hoe apart is het dat we in onze gemeente tientallen zelfstandige muziekdocenten hebben, maar geen gezamenlijke plek?” Hebben jullie al een locatie op het oog? “We krijgen regelmatig de vraag of de Van Reenenschool niet een perfecte plek zou zijn voor zo’n muziekschool+. Het antwoord daarop is wat ons betreft natuurlijk ja. Mocht het gebouw van de school in de toekomst vrijkomen en de gemeente heeft nog geen concrete plannen, dan zou dat een ideale optie zijn, al was het maar tijdelijk. Maar daar gaan wij niet over. Het doel is dat we ergens een centrale plek hebben. Daaruit ontstaat synergie. Tussen de docenten, maar ook met andere partijen, zoals de Harmonie die ons gastvrij ontvangt op 20 mei. En denk ook aan musicaltheaterschool Mille Stelle, Lamoraal van Egmont, musicaltheatergroep De Hanswijckers en de Songwriterschool. Er is al zoveel aanwezig dat een impuls verdient.” Wat houdt de inspiratiebijeenkomst op 20 mei in? “We willen aanjagers zijn van goed muziekonderwijs in Bergen, waar spelers en makers kunnen bloeien. Dat kan alleen samen met de muziekdocenten en verenigingen in de gemeente en alle andere actievelingen die aan dit idee willen bijdragen. Dat gesprek willen we hiermee starten.” Is dus iedereen welkom op 20 mei in het Harmoniegebouw? “Ja natuurlijk. Iedereen die muziekeducatie en -ontwikkeling belangrijk vindt, is van harte uitgenodigd. Op onze website www.simeon.nl kan je meer lezen en je aanmelden voor de bijeenkomst.” [fotobijschrift 1, portret Janneke Koch:] SIMEON-voorzitter Janneke Koch: “Bergen profileert zich als een centrum van kunst en cultuur, maar muziek komt daarin eigenlijk totaal niet voor.” [fotobijschrift 2, inloopmiddag:] Inloopmiddag muziekdocenten op 26 april

Terug