Deel

Om rekening mee te houden: donderdag 16 maart staakt de ziekenhuiszorg

Alleen spoedgevallen worden geholpen

Om rekening mee te houden: donderdag 16 maart staakt de ziekenhuiszorg

Niet dat er in Egmond een ziekenhuis staat, maar het is wel iets om alvast rekening mee te houden: op 16 maart is een landelijke staking van het ziekenhuispersoneel, zo maken de vakbonden FNV, CNV, FBZ en NU’91 bekend. Dat geldt voor 64 ziekenhuislocaties, waaronder – zoals het er nu uitziet – ook die van Noord West Ziekenhuisgroep (NWZ).

Na het applaus tijdens de coronacrisis is het ziekenhuispersoneel het nu helemaal zat. Ze willen behoud van koopkracht en dus moet er salaris bijkomen. Los daarvan willen ze ook dat de werkdruk wordt verlaagd.

Minister Ernst Kuipers voelt zich geen partij in deze. Er is al 800 miljoen euro meer beschikbaar dan vorig jaar, aldus de minister die zelf niet zo lang geleden ook in de zorg werkte. In totaal is er al 3 miljard euro meer naar de zorg gegaan. Nu nog weer 800 miljoen erbij ziet de minister niet zitten

De werkgevers (verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) zeggen de looneis – nog dit jaar 10 procent erbij, 100 euro erbij en meer reiskostenvergoeding – niet te kunnen betalen. Hun bod blijft hangen op 5 procent erbij dit jaar en 5 procent erbij volgend jaar.

En dus wordt er gestaakt.

Meer 'Agenda':

Op zoek naar de grote grazers in de Wimmenummerduinen

1 december 2023

Laatste wandeling van 2023

De maandelijkse IVN-wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied is deze keer op zondag 3 december. Dit is de alweer de laatste wandeling van 2023. Maar ook in het begin van de winter valt er genoeg te ontdekken. Zoals prachtig lichtgroen mos (foto RdR). Zullen de deelnemers de grote grazers zien: de Exmoor-pony’s en/of de Schotse Hooglanders? In ieder geval zijn de bomen in hun winterstand en dat is al een fraai gezicht. Het ietwat geaccidenteerde parcours gaat deels over smalle paadjes en mul zand (pittig dus). Het vertrek is om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U verzorgt zelf een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van het PWN ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon (te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. U meldt zich van tevoren aan via e-mail: [email protected]. Opgeven tot de dag ervoor. Kijk ook eens op onze lokale website www.ivn.nl/nkl .

Sinterklaasintocht in Egmond aan den Hoef

24 november 2023

Zondag 26 november, om 14.15 uur vanaf dorpshuis Hanswijk

Ook dit jaar zal de Sint samen met zijn Pieten weer zijn feestelijke intocht in Egmond aan den Hoef maken en wel op zondagmiddag 26 november. Natuurlijk begeleidt de fanfare van Lamoraal hen weer bij de optocht. Route Optocht De intocht door het dorp vertrekt om 14.15 uur van het Dorpshuis en gaat dan via de Julianaweg, de Weg over de oude Veert en de Slotweg naar de Herenweg. Daarna linksaf over de Herenweg en verder door de Dorpskroft, Mosselaan en linksaf via de Ambachtslaan. Vervolgens via de Schoolstraat en een kort stukje Julianaweg weer terug naar het Hanswijk waar de Sint rond kwart voor drie weer bij het Dorpshuis aankomt. De Sint heeft gevraagd of de kinderen langs de route op die dag hun vlag willen uithangen, want dat vindt hij zo’n feestelijk gezicht. Feest in het Dorpshuis Aansluitend op de optocht is er van 15.00 tot 15.45 uur in het Dorpshuis Hanswijk een feestprogramma met Sint en zijn Pieten. Dit programma is speciaal bedoeld voor alle jonge kinderen t/m groep 5 van Egmond aan den Hoef. De Sint hoopt dat al die kinderen kunnen komen en dat ze alvast veel oefenen met het zingen. In de zaal is beperkt zitplaats voor begeleidende ouders. Verder mogen i.v.m. de veiligheid kinderwagens of buggy’s niet in de zaal. U kunt deze in een aparte zaal van het Dorpshuis “stallen”. Bij slecht weer vervalt de optocht. Het feestprogramma in het Dorpshuis gaat onafhankelijk van de weersomstandigheden altijd door. Zaal open vanaf kort voor 15.00 uur.

‘Fab Four’ in Heerhugowaard. Althans, de tribute band…

1 december 2023

Zie, hoor en beleef nog één keer de sound of The Beatles in Heerhugowaard!

The Beatles Revival Band uit Tsjechië, behoort tot de beste tribute bands van dit moment. De organisatie is daarom ook zeer trots dat deze fantastische band op zaterdag 9 december komt optreden in Hotel Heer Hugo in Heerhugowaard! Dezelfde kapsels, kostuums, instrumenten en de Chelsea Cavern Boots! Zelfs de chromen standers voor de versterkers zijn gelijk aan de originele! De bassist heeft zichzelf voor het plaatje zelfs links-handig bas leren spelen, exact zoals Paul McCartney deed. Elk nummer wordt tot in detail zo perfect gebracht dat menig Beatles kenner dit authentieke geluid niet kan onderscheiden van het originele. De leadzang, de backingvocals, de gitaarsound, het bas- en drumwerk; alles klinkt zoals we dat kennen van de liveconcerten en LP's; zuiver, kraakhelder, energiek en opwindend. Zelf de assistent-manager van de echte Beatles dacht dat hij John, Paul, George & Ringo hoorde toen hij The Beatles Revival band hoorde spelen. Zie, hoor en beleef nog één keer The Beatles en waan uzelf terug naar de tijd van ‘Let it be’, ‘Love me do’, ‘Penny Lane’ en al die talloze andere hits die The Beatles hebben gekend! Dus voor alle Beatles liefhebbers, ‘come together’ en bestel uw tickets! Na afloop van dit concert kunnen de voetjes nog van de vloer met een fantastische afterparty met de The Fabruari Four! Deze avond kan bijgewoond worden door tickets te bestellen via www.beatlesinconcert.nl en zal plaatsvinden in de theaterzaal van Hotel Heer Hugo, Gildestraa t 2 in Heerhugowaard. Ook zijn er kaarten in de verkoop in combinatie met ‘onbeperkt proeven’ in restaurant ‘Gewoon Lekker’ die ook in deze locatie gevestigd zit of 2-daagse arrangementen in het hotel wat tevens ook in deze locatie gevestigd zit. Kaartverkoop is uitsluitend via de website verkrijgbaar.

Beweeg & Boetseer Samen in het nieuwe buurthuis T&O

1 december 2023

Succes eerste editie leidt tot vervolg

Na het succes van de pilot workshop 'Beweeg en Boetseer Samen' in de Beeck kunnen we aankondigen dat deze unieke workshop op 15 december nogmaals wordt georganiseerd. De buurtsportcoaches van de gemeente Bergen slaan de handen ineen met Jacqueline Visser (netwerkadviseur Sociaal Domein) en Sies Vrasdonk (beeldend kunstenaar) om een gezellige en actieve middag te verzorgen in het splinternieuwe buurthuis T&O in Bergen (Jaap Veldheerhof 1, Bergen). Dit evenement, gepland in het kader van de Ontmoeting in december, staat volledig in het teken van samenkomen, verbinding leggen en nieuwe contacten opdoen. Aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl. Workshop boetseren en dansen op sokken Sies Vrasdonk is de drijvende kracht achter Stichting Los Zand en verzorgt de boetseerworkshop, zij houdt zich bezig met cultuureducatie wat haar missie en passie is. "Klei is Fantastisch! Je kan er van alles mee maken, want het is makkelijk te vormen. De vorige keer hebben we vrolijke monsters gemaakt. Aangezien Kerstmis nu dichterbij komt gaan we deze keer aan de slag om een fraaie kerstengel te maken. Mooi, vrolijk, een beetje gek, alles is mogelijk," vertelt Sies. Geniet van een creatieve workshop met boetseren onder het genot van een kopje koffie of thee en een praatje. Na de workshop boetseren volgt een ontspannen danssessie op sokken met Martine Nieboer. De dansworkshop, gericht op het vinden van je eigen dansritme, wordt geleidelijk opgebouwd. Er zijn geen vastgestelde pasjes of polonaises, maar wel ruimte voor improvisatie en expressie. Voel je vrij om zittend te dansen als dat jouw voorkeur heeft. Draag comfortabele kleding en neem een vest mee. Na de workshops is er gelegenheid om samen een kopje koffie te drinken, ervaringen te delen en te ontspannen. Tijden Vanaf 13.15 uur ben je welkom. De workshop boetseren start om 13.30 uur en zal tot ongeveer 15.00 uur duren. Van 15.00 tot 16.00 uur gaan de voetjes van de vloer. Aanmelden en meer informatie Deelname is gratis, aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl. Bij vragen kun je contact opnemen met de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen, Elles Kraakman en Eefke de Vos, via [email protected] / 06-29319401.

Friends of New Orleans live in muziekcafé Soigné

24 november 2023

Onversneden traditionele jazz

Friends of new Orleans jazz speelt onversneden traditionele jazz. De band komt voort uit de in 2016 opgeheven Chicago Jazz Band en beschikt over het juiste DNA om die oude muziek zoveel mogelijk in authentieke stijl te spelen. Lekker samen muziek maken, daar voelen deze mannen zich goed bij! De band bestaat uit de volgende leden: Hans Lampers - Cornet (en zang) Tjibbe de Vries - Trombone (en neusfluit) Henk van Doodewaard - Klarinet, Alt- en Tenorsax Wouter Borgers - Bassaxofoon Henk Kotterer - Banjo (en zang) Fred de Haas - Wasbord en drums In verband met het beperkt aantal zitplaatsen, aanmelden op: [email protected]

Pakhuis Sinterklaas bij Museum BroekerVeiling!

1 december 2023

Tot en met zondag 3 december

Pakjes, pieten, pepernoten en natuurlijk Sinterklaas. Ook dit jaar is Museum BroekerVeiling door goedheiligman uitgekozen als locatie van het Pakhuis van Sinterklaas! Deze dertiende editie van het Pakhuis vindt nog tot en met zondag 3 december plaats, waar de kinderen op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddagen langs kunnen komen om hun pietendiploma te halen. De pepernoten liggen alweer een tijdje in de supermarkt, en het begint alweer te kriebelen want het is nog maar een paar nachtjes slapen voordat Sinterklaas weer in het land is! Ook dit jaar zal Sinterklaas na zijn reis uit Spanje gebruik maken van Museum BroekerVeiling als Pakhuis. Vanuit deze locatie gaan de pieten 's nachts de daken op om schoentjes te vullen, maar daarvoor gaan ze natuurlijk wel goed oefenen! Duikelen in het Pakhuis De lighallen van Museum BroekerVeiling worden omgetoverd tot een trainingsparcours voor de pieten. Er mag bijna nooit iemand kijken of meedoen. Bijna nooit! Want op de woensdagen en weekenden kunnen kinderen langskomen om te klimmen, glijden en springen. Natuurlijk houden de Pieten een oogje in het zeil, want die weten hoe het allemaal moet! Lukt het je om het hele parcours af te ronden? Dan krijg je een echt pietendiploma! Durf jij het aan? Sinterklaasvoorstelling "Piekerpiet, pieker niet!" Na al dat rennen, springen, puzzelen en duikelen heb je natuurlijk wel even een pauze nodig. Tijdens je bezoek ga je daarom ook naar de afmijnzaal waar je een leuke voorstelling kunt zien. Tijdens de voorstelling: "Piekerpiet, pieker niet!" krijgt de muziekpiet van Sinterklaas de opdracht om de piekerpiet van het piekeren af te helpen. Zij maakt zich zo druk, dat er van alles mis gaat en zij vergeet wat echt belangrijk is. De voorstelling wordt meerdere keren per middag uitgevoerd door Đenis Velic en Lizzy Dekker. Entree De entree voor het Pakhuis van Sinterklaas is € 9,50 per persoon/kind (vanaf 3 jaar), inclusief een drankje en iets lekkers erbij! Heb je een museumkaart? Die is ook gewoon geldig voor de entree. Meer informatie over de openingstijden en dagen waarop het Pakhuis is geopend vind je op onze website www.broekerveiling.nl.

Moëd & Chansons in De Schulp

17 november 2023

Gevarieerd repertoire met luisterliedjes

Moëd & Chansons brengt een avond met een gevarieerd repertoire met luisterliedjes van Jacques Brel in het Frans en Nederlands en ook liederen van Ramses Shaffy, Charles Aznavour en Gilbert Becaud. Een ontspannen optreden met enkele verhalen achter de liederen. Zaterdagavond 2 december 2023 de Schulp, Visweg 45, 1935 EB, Egmond-Binnen. Aanvang 20:15. De entree is vrij, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. In verband met een beperkt aantal plaatsen is reserveren verplicht: [email protected]

‘Waterprimeurs in het Noorderkwartier’ te zien bij Hoogheemraadschap

17 november 2023

Slimme oplossingen om droge voeten te houden

De tentoonstelling 'Waterprimeurs in het Noorderkwartier' gaat over slimme oplossingen om droge voeten te houden. In ons natte gebied waren en zijn daarvoor vanouds slimme oplossingen nodig. Al honderden jaren zorgt dat voor primeurs in Hollands Noorderkwartier. Soms liepen waterschappen en ondernemende burgers zelfs helemaal voorop met baanbrekende innovaties. De tentoonstelling is vanaf 16 november te zien in de hal van het kantoor van het hoogheemraadschap. Eerste droogmakerij Aan het begin van de 17de eeuw werden alle grote meren in Noord-Holland drooggemaakt, zoals de Beemster en het Purmermeer. De eerste start met het leegmalen van meren begon 100 jaar eerder vlakbij Alkmaar. Daar veranderde in 1533-1535 het – nu helemaal volgebouwde - Achtermeertje met behulp van een enkele molen water in land. Hiermee is de Achtermeer de allereerste droogmakerij in de geschiedenis. Exoot uit de tropen Begin 18de eeuw was in de dijken rond de Zuiderzee heel veel hout verwerkt. In 1731 bleek al dat hout kapot te zijn geknaagd door de paalworm, een exoot uit de tropen. De dijken stonden op instorten. Dit beestje zorgde voor een revolutie in de dijkbouw. De dijken kregen een aarden glooiing bekleed met zware Noorse keien als bescherming tegen de golfslag. Objecten met bijzondere verhalen Op de tentoonstelling zijn enkele heel bijzondere objecten te zien, zoals een spannend doosje uit circa 1600. De waardepapieren werden hierin bewaard van het waterschapje dat de in 1533 gebouwde Brantgen Jan Heinismolens bij Alkmaar beheerde. Dit duo molens vormde een heel vroeg voorbeeld van de bekende achtkantige poldermolens die nu nog op vele plekken het landschap sieren. Ook het Schermer molenlandschap geschilderd door Arnout Colnot is bijzonder. Hij legde in 1930 het unieke molenlandschap vast voordat het zou verdwijnen, omdat de polder een paar jaar eerder elektrische gemalen had laten bouwen. Collectie hoogheemraadschap Het hoogheemraadschap bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden een breed scala aan watererfgoed. De zilveren bekers, oude kaarten, sluizen, molens, gemalen, dijken én schilderijen vertellen het verhaal van onze oorsprong. Al dat watererfgoed draagt bij aan het levend houdend van onze geschiedenis en de strijd tegen het water. Innovaties en besluiten uit het verleden geven nuttige inzichten voor beslissingen in de toekomst. Wisseltentoonstellingen 'Waterprimeurs in het Noorderkwartier' is te zien vanaf 16 november in de hal van het kantoor van het hoogheemraadschap. Hier zijn regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Adres: Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard (ma-vr, 9:00-17:00). In de museumruimte 'Waterschat' zijn bovendien vele topstukken uit onze collectie te zien. De bijbehorende audiotour geeft prachtige verhalen over de geschiedenis van het waterschap. Gratis entree.

Sint bezoekt Egmond

10 november 2023

In Egmond aan Zee deze zaterdag en in Egmond Binnnen op zondag

In alle hectiek zou je het haast vergeten maar het is écht waar. Sinterklaas is op weg naar Nederland. In zijn overvolle agenda heeft hij alle drie Egmondse dorpen genoteerd. Als alles mee zit is hij hier in de buurt te bewonderen op:

Jutwandeling met IVN-gidsen

17 november 2023

Langs duin en strand

Zondag 19 november nemen IVN gidsen u mee naar mooie plekjes in de duinen en gaan samen met u jutten op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee waar in deze tijd veel valt te ontdekken.

Kerstmarkt in de abdijwinkel

10 november 2023

Vanaf dinsdag 14 november open

In de Benedictushof gaat op dinsdag 14 november 2023 de kerstmarkt open en deze zal duren tot 6 januari 2024. Er zijn weer kerststallen, groot en klein, een grote keuze aan kleine artikelen, een ruim assortiment aan kerstkaarten en heel veel kaarsen en kaarsjes. Natuurlijk kunt u ook terecht voor religieuze artikelen.

Herfstmarkt in de Slotkapel

17 november 2023

Op zaterdag 18 november

Na een lange tijd is er in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef weer de traditionele Herfstmarkt. De Herfstmarkt wordt georganiseerd door een aantal enthousiaste vrijwilligers. Er is een brocante. Onder andere kerstspulletjes kunnen hier weer een tweede leven gaan leiden. Maar ook andere spullen die het huis gezellig kunnen maken in de decembermaand zijn te verkrijgen.

Herfstwandeling rond de Schaapskooi in Bergen

10 november 2023

Op pad met gids Willem Babyn

IVN Noord Kennemerland organiseert op zondag 12 november een herfstwandeling om 10.15 uur. Het is herfst en dat is dan ook het thema. Herfst herken je o.a. aan de paddenstoelen, de vruchten, de knoppen etc. De bladeren beginnen van de bomen te waaien en gaan kleuren, en wie geluk heeft, krijgt een eikel of beukennootje op zijn of haar hoofd. De gids Willem Babyn gaat dit samen met de groep volwassenen en kinderen verkennen. Hij bespreekt onder meer de relatie tussen schimmels en bomen, waarom verliest een boom het blad en de verschillende voorkomens van de paddenstoel. De kosten zijn 3,00 euro per persoon. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Een duinkaart is verplicht (er staat een kaartautomaat bij de parkeerplaats). Startpunt is de PWN parkeerplaats aan de Zeeweg (naar Bergen aan Zee).

Expositie Joop Zeldenthuis bij PostaanZee

3 november 2023

Joop Zeldenthuis (1938) is geboren in Utrecht en doorliep de Rijksnormaalschool in Amsterdam (de huidige Rietveldacademie) waar hij zich de beginselen van de beeldende kunst eigen maakte. HIj woont sinds 1975 in Bergen. Joop zocht in zijn werk de verscheidene mogelijkheden die de teken- en schilderkunst biedt. Op de expositie wordt een aantal kerken in Frankrijk en Italië in groter formaat getoond, en ook kleine aquarel tekeningen waarin de fantasie de vrije loop gelaten is. Daarin worden associaties tot nieuwe werkelijkheid verweven, maar ook de naturalistische landschappen tonen een bepaald aspect van de werkelijkheid welke niet in een foto te vangen is. Naast tekenen en schilderen houdt hij zich bezig met plastieken in hout, waarvan een groot deel zijn weg vond in orgels in binnen – en buitenland die ook door hem zijn vormgegeven. De schilderijen zijn te bekijken op alle werkdagen van 9.30 – 16.30 uur bij PostaanZee aan de Voorstraat 82a in Egmond aan Zee.

Schrijfster Nhung Dam opent serie Gedachten aan Zee

3 november 2023

Derde jaargang serie lezingen met filosofen en schrijvers

De stichting Vrienden van het Vredeskerkje start de derde jaargang van Gedachten aan Zee. Een serie lezingen en discussies met filosofen en schrijvers, in het Vredeskerkje. Op zondagmiddag 5 november opent Nhung Dam de serie. De actrice, schrijfster en columniste vertelt, als kind met ouders als Vietnamese bootvluchtelingen, in al haar werk met een groot optimisme over hoe te leven als je alles bent kwijtgeraakt, hoe het is om als ‘buitenstaander’ naar binnen te komen, hoe Nederlands ze ook is. Ze is inmiddels een gevierd actrice, momenteel met de ‘Bananengeneratie’. Haar recente roman ‘Definitie van liefde’ is veelbesproken en goed ontvangen, net als haar eersteling ‘Duizend vaders’. Nhung Dam heeft een column in het Noord-Hollands Dagblad. Daarin schrijft ze vaak over veerkracht, over de viering van dromen, ook die van haar zelf. De serie heeft dit jaar als rode draad ‘de roep om vrijheid, maar is daar ook een eind aan?’. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Kijk op abonnementen voor de serie en voor kaarten op vredeskerkje.nl.

Donateursavond Stichting Historisch Egmond

3 november 2023

Vrijdag 10 november om 20 uur in Dorpshuis Hanswijk

De donateursavond van Stichting Historisch Egmond vindt dit jaar plaats op vrijdag 10 november in Dorpshuis de Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Hier kunnen zowel bestaande donateurs als aankomende donateurs luisteren naar een lezing van Peter van den Berg over Cornelis Hellingwerff. Deze amateurhistoricus (1796-1856) werd geboren en begraven in Egmond-Binnen en heeft tijdens zijn leven veel onderzoek gedaan naar de Egmondse geschiedenis. Zijn publicaties en kaarten zijn nog altijd van grote waarde, zo zal Van den Berg aantonen. De lezing over Cornelis Hellingwerff begint om 20.00u (inloop vanaf 19.30u) en de toegang is gratis.

Activiteiten komende maand in dorpshuis De Schulp

3 november 2023

En wie wil het team versterken in de rol van gastvrouw/gastheer?

Woensdag 8 november komt Carla Kager tijdens de 'Aan tafel met...'. Carla verzamelt al 12 jaar afbeeldingen van kunst en schilderijen gemaakt tussen 1880-1910 die in Egmondse zijn gemaakt. De kleurrijkste en mooiste werken worden besproken! 18 november om 20.00 uur is het Najaarsconcert van Eensgezindheid en 19 november intocht van Sinterklaas. 22 november hebben we Tweede Kamerverkiezingen en is er Stembureau in de Schulp van 7.30 tot 21.00 uur! 26 november is er filmmiddag over Egmond-Binnen georganiseerd door Hans van Densen en Jaap Kramer. Ook zijn we nog steeds op zoek naar mensen die het leuk vinden om tijdens de avonduurtjes een keer te willen invallen als gastheer of gastvrouw. Is met mensen werken wat je leuk vindt en hou je van horeca werk en/of het klaarzetten van vergaderingen. Bel dan met Jeanine 06-27033222, dan kijken we wat lukt. Kortom, weer genoeg te beleven! We hopen u snel te mogen begroeten.

Jubileumconcert 110-jarige muziekvereniging Eensgezindheid

17 november 2023

'Back to the Future' op zaterdag 18 november

Op zaterdag 18 november geeft muziekvereniging Eensgezindheid een jubileumconcert ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan. Het belooft een groots concert te worden zowel op muzikaal gebied als in de grootte van het fanfareorkest. De muziekvereniging heeft projectleden en oud leden bereid gevonden om met ons mee te repeteren en met elkaar 'back to the future' te gaan. Ze zullen met zestig muzikanten op het podium zitten. Gedurende de avond zullen het opleidingsorkest onder leiding van Britt van Es en het fanfare orkest onder leiding van Marije Koopmans diverse muziekstukken ten gehore brengen die in de afgelopen 110 jaar zijn uitgevoerd. Denk aan Hymn of the Highlands, Music en Rhapsody for Bugel. Tijdens de pauze is er een loterij met veel mooie prijzen! We zien u graag op zaterdag 18 november om 20.00 uur in Dorpshuis de Schulp. Gratis entree.

(Postzegels) verzamelen nog altijd geliefde hobby

10 november 2023

Najaarsbeurs in Alkmaar bewijst het

NVPV (postzegelvereniging) Alkmaar organiseert op zondag 12 november de traditionele Najaarsbeurs . Niet alleen voor postzegels maar ook voor ansichtkaarten, munten en verzamelaccessoires kan men op de beurs terecht. De beurs die in Wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8-19 wordt gehouden begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur, Tussen 11.00 en 13.00 uur kan men geadviseerd worden over de eventuele verkoop van een verzameling. Uiteraard is aan de innerlijke mens gedacht. Koffie, drankjes en iets eetbaars is verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. De toegang is gratis; bij het wijkcentrum is voldoende parkeergelegenheid.

Vinden we de giftige groene knolamaniet in de Wimmenummerduinen?

3 november 2023

Op zoek naar paddenstoelen met een IVN-gids

De maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied is deze keer op zondag 5 november. Er zijn nu veel vruchten van schimmels aanwezig, oftewel paddenstoelen. Hopelijk krijgen we ook de giftige groene knolamaniet te zien. Maar wellicht ook de zeldzame bolle duinslak. Het ietwat geaccidenteerde parcours kan deels over smalle paadjes en mul zand gaan (pittig dus). De ondergrond zal ook nat zijn, dus goede schoenen aan. We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U verzorgt zelf een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van het PWN ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon (te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. U meldt zich van tevoren aan via e-mail: [email protected]. Opgeven tot de dag ervoor.

Fiets met Plezier Dag

3 november 2023

Op woensdag 8 november in De Watertoren

Fietsen met plezier betekent zoveel. Wat kan ik verwachten tijdens de Fiets met Plezier Dag? Op deze dag ligt de focus op het veilig en comfortabel kunnen blijven fietsen. Kom testen, krijg advies op het gebied van, lage instap, aangepaste fietsen, helmen en natuurlijk ergernis nummer 1 zadelpijn! De buurtsportcoaches van Holland Sport, het Sociaal Team en Bikeshop Egmond nodigen u van harte uit om één of meerdere workshops te volgen.

Wie kent de historie van het Vredeskerkje?

27 oktober 2023

Wandel mee en hoor er alles over van de IVN-gids

Op zondagmiddag 5 november 2023 start een duinwandeling vanaf het IVN gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. De route gaat langs enkele karakteristieke gebouwen in Bergen aan Zee en door de duinen zuidelijk van het dorp. We vertellen iets over de historie van Bergen aan Zee, het beheer van de duinen en de unieke natuur in het grensgebied kalkarm-kalkrijke duinen. Aanvang 14:00 uur. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur, is bedoeld voor volwassenen en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. De kosten zijn € 3,00 p.p. Een duinkaart is verplicht. Te verkrijgen bij de automaat in Bergen aan Zee of via http://www.pwn.nl/duinkaart. Wij verwachten maximaal 15 volwassen. Stevig schoeisel en weersbestendige kleding wordt aanbevolen. Info en aanmelden: Hans Stapel, telefoon 072 850 6484 [email protected] Aanmelden tot uiterlijk één uur van te voren. Zie ook www.ivn.nl/nkl en facebook@ivnnoordkennemerland.

Drive-in bioscoop Egmond op herhaling

27 oktober 2023

Zaterdag 28 oktober om 19.30 uur

De drive-in bioscoop aan de Krommedijk in Egmond aan den Hoef is dit jaar op zaterdag 28 oktober. De kosten bedragen 10 euro per persoon. Het terrein gaat om 18.30 uur open en de film start om 19.30 uur. Voor het mooiste/leukste/ ludieke voertuig is er weer een leuke prijs te winnen Op de vraag welke film er draait zegt de organisatie: “Vanwege de hoge licentie kosten kunnen we helaas niet laten weten welke film er draait. Maar de drive-in bioscoop is een ervaring op zich dus zeker de moeite waard!”

Museum van Egmond nog open t/m 5 november

27 oktober 2023

Nog een goede week te gaan

Het Museum van Egmond heeft dit jaar goed in de belangstelling gestaan. Zo trok het opnieuw gerealiseerde authentieke visserskamertje uit ca. 1885 de aandacht. Ga gerust bij het raam zitten om te luisteren naar de verhalen van Manke Engel Dop. Ook de voorbije expositie van Bob Denneboom is goed bezocht. Tot de Blauwe Paal Armando Jongejan toont nog heel even zijn 100 uit het leven gegrepen recente portretten van Egmonders. Een bijzondere expositie van deze Egmondse fotograaf die ook internationaal succesvol is. Deze keer is hij 'Tot de Blauwe Paal' gegaan. Zo heet ook het boek dat bij de expositie verkrijgbaar is. Kleurige schilderijen Tegelijkertijd is de schilderijencollectie van de Egmondse School dankzij sponsors weer uitgebreid met enige werken. In tijd van een paar jaar wel tien, die allen worden getoond. Voor de jeugd zijn er drie soorten quizzen, inbegrepen bij de prijs. Het museum is nog t/m 5 november elke middag open van 14 – 17 uur. Toegang € 5,- en 4 t/m 17 jaar € 2,- Gratis voor museumkaarthouders en donateurs. www.museumvanegmond.nl

Ontdek uw verleden op de stamboomdag 2023 in Alkmaar

27 oktober 2023

Waar komt uw familie vandaan?

Heeft u zich ooit afgevraagd waar uw familie vandaan komt? Wie uw voorouders waren en wat voor verhalen er schuilen in het verleden van uw familie? Of zoekt u naar een manier om uw familiegeschiedenis tot leven te brengen?

Marie’s Mannen in Muziekcafé Soigné

27 oktober 2023

Op zondag 29 oktober

Marie's Mannen is spontaan ontstaan door muzikanten die al jaren hun sporen verdiend hebben in diverse muzikale samenstellingen. Door hun gezamenlijke interesse voor muziek met een nostalgisch tintje besloten zij de handen ineen te slaan en eens e.e.a. uit te proberen. Inmiddels hebben zij een leuk programma opgebouwd en al een paar optredens gedaan voor enthousiast publiek en dat smaakt natuurlijk naar meer. Het programma bevat diverse muziekstijlen en met hun muziekinstrumenten kunnen zij veel kanten op.

Joeb Live presents: So Be It & Twice The Same

27 oktober 2023

Twee bekende Egmondse bands spelen live

Zaterdag 28 oktober is er weer live muziek in Joeb! Er zijn twee bekende bands uit Egmond, namelijk So Be It en Twice the Same. Beide bands hebben bandleden zowel uit Egmond-Binnen als uit Egmond aan Zee, dus het is sowieso een thuiswedstrijd! Entree is gratis, Joeb is open vanaf 20:00 uur!

IVN wandeling met de Nachtwaker

20 oktober 2023

Zaterdag 28 oktober om 19.30 uur

Op zaterdagavond 28 oktober om 19.30 uur start vanaf de Schaapskooi aan de Zeeweg in Bergen een wandeling in het donker. Het is dan nl. "De Nacht van de Nacht". De nacht waarin de zomertijd overgaat in de wintertijd, maar ook de nacht waarbij alle gebouwen en huishoudens in Nederland gevraagd worden wat minder elektrisch licht de wereld in te sturen. De Nachtwaker waakt over het welzijn van de dieren en de planten en bomen. Hij is te vinden in het westen, tot de zon opkomt. We maken een denkbeeldige reis naar de plek waar de nacht vandaan komt waarbij de Nachtwaker ons gaat begeleiden. We laten volwassenen en kinderen de stilte en het duister ervaren in het bos. Soms samen, soms alleen. Aanmelden via [email protected] o.v.v. naam en tel.nr. Maximaal 12 deelnemers. Duinkaart verplicht. Duur ongeveer 1,5 uur. Kosten: kinderen onder 12 jaar gratis, ouder dan 12 jaar: 5,00 euro( graag contant). Chocolademelk en koek na afloop bij de Schaapskooi. Parkeren kan aan de Uilenvangersweg. Ga vandaar terug naar het fietspad en ga dan 2x links naar de Schaapskooi, Zeeweg 2 in Bergen.

Van etentjes thuis tot mest in de tuin

20 oktober 2023

Hoeverveiling biedt keur aan kavels

Op zaterdag 4 november is het weer zover: dan vindt de Hoeverveiling plaats in Dorpshuis Hanswijk. Vanaf 20 uur kunnen potentiële kopers (geen koopjesjagers natuurlijk) proberen om om slag te slaan.

NH presenteert podcastserie ‘De Egmondse vluchtelingenboot’

20 oktober 2023

Zesdelige reeks over aantal naamloze vluchtelingen

Op dinsdag 24 oktober zijn de eerste twee afleveringen van de podcastserie 'De Egmondse vluchtelingenboot' te beluisteren. In de 6-delige reeks geeft NH-journalist Maaike Polder een gezicht aan een groep naamloze vluchtelingen. Het verhaal wordt verteld aan de hand van persoonlijke bezittingen die in een boot lagen, die op 6 oktober 2022 aanspoelde op het strand van Egmond aan Zee. Aangespoelde foto's Er is die avond niemand meer aan boord van het bootje, maar er liggen wel allerlei spullen in: kleding, foto's, rugtassen, schoenen, een halsketting en zelfs een zwangerschapsecho. De vondst werpt vragen op: wie zaten er op deze boot, wat is er met deze mensen gebeurd? Hoe hebben zij de ontberingen op de Noordzee doorstaan? Waar kwam de boot vandaan en waar was die onderweg naar toe? Spoor van spullen Journalist Maaike Polder gaat samen met de lokale strandvonder op zoek naar de mensen die bij de spullen horen. De voorwerpen blijken afkomstig uit diverse landen zoals Afghanistan, Iran, Griekenland en Frankrijk. Vastbesloten om deze vluchtelingen te vinden, reist ze van Egmond naar Noord-Frankrijk, waar mensen proberen in rubberbootjes het kanaal over te steken naar Engeland. Maaike vertelt "Wereldproblematiek spoelt letterlijk aan in een dorpje in Noord-Holland. Het nieuws over bootvluchtelingen in Europa voelt misschien ver van ons bed, maar tijdens mijn zoektocht blijkt dat ook Nederland ermee worstelt. Je hoort hoe het is om de Noordzee over te steken in een rubberboot en bovenal dat de in Egmond aangespoelde spullen daadwerkelijk van ménsen zijn." Luister De eerste twee afleveringen van de podcast 'De Egmondse vluchtelingenboot' luister je vanaf 24 oktober hier op de website en in de app van NH of op bekende podcastplatforms als Spotify, Podimo, Apple Podcasts, Deezer en TuneIn. De overige vier afleveringen worden elke daaropvolgende dinsdag gepubliceerd. Alle nieuwsartikelen over 'De Egmondse vluchtelingenboot' zijn hier te lezen. Tentoonstelling op Texel De aangespoelde persoonlijke spullen zijn vanaf nu ook onderdeel van een expositie in het Maritiem- en Juttersmuseum Flora in De Koog op Texel. Daar liggen een rubberboot en tientallen voorwerpen van vluchtelingen, die steeds vaker worden gevonden door strandgangers en jutters. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Aan tafel met…. De Egmondse School

20 oktober 2023

Carla Kager vertelt over haar passie voor deze schildersgroep

De Egmondse School is de verzamelnaam voor een groep kunstschilders die tussen 1884 en 1910 werkzaam waren in en rond Egmond in Noord-Holland. Carla Kager verzamelt al 12 jaar afbeeldingen van en wetenswaardigheden over schilderijen die tussen ca. 1880 en 1910 in Egmond zijn gemaakt. Ze ging er zelfs voor naar het Gari Melchers Museum in Amerika. Tijdens deze Aan tafel met…. toont Carla op het scherm de mooiste en kleurigste (vaak onbekende) werken, ook van Hitchcock en andere schilders. Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met… op woensdag 8 november van 10.30 tot 12.00 uur in Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, 1935 EB in Egmond-Binnen. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Schuif aan! Aan tafel met… Aan tafel met… geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in Dorpshuis De Schulp biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een Aan tafel met… wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerker van de bibliotheek.

“Stenen Spreekuur” bij Woodshop Egmond

20 oktober 2023

Op zaterdag 21 oktober

Aanstaande zaterdag 21 oktober van 14:00-16:00 is er “Stenen Spreekuur” in Woodshop Egmond. Herman Zevenberg, geoloog en eigenaar van Georockshop is dan aanwezig om uw vakantie vondsten (gesteenten, mineralen en fossielen) te determineren. Erg leuk voor kinderen en stenen verzamelaars van alle leeftijden. Toegang is gratis en reserveren is niet noodzakelijk.

Gezamenlijke viering Allerzielen van de Abdij en het Hospice

20 oktober 2023

Op vrijdag 27 oktober om 19.00 uur in de Abdijkerk

De Abdij van Egmond en het Hospice van Egmond aan Zee nodigen u uit voor de viering van Allerzielen op vrijdag 27 oktober 2023. Deze viering is om 19:00 uur in de abdijkerk. Gastspreker is Marinus van den Berg en hij zal spreken over het thema van deze viering ‘Nooit voorbij’. De abt en Els Rosenmöller nodigen u uit de namen van uw dierbare overledenen op te geven, zodat die namen in de dienst genoemd kunnen worden bij het aansteken van de kaarsjes. U kunt dit telefonisch doen naar 072 – 5061415 of via de mail [email protected]

Jubileumconcert ”Bodhi 50 jaar muziek”

20 oktober 2023

Zaterdag 18 november, aanvang 20.00 uur in de Ruïnekerk te Bergen

Bodhi viert zaterdagavond 18 november haar jubileumconcert in de Ruïnekerk ter ere van ruim 50 jaar actief te zijn geweest in de muziek, alleen en met andere muzikanten. Bodhi treedt op met 7 "verschillende artiesten" met wie ze door de jaren heen heeft samengewerkt. Met elk van hen zingt ze ca. 3 liedjes, te beginnen met haar broer Gert-Jan Geerlings (gitaar), waarmee zij liedjes zingt van Joan Baez, die ook haar inspiratiebron is geweest. Ze neemt de gasten als het ware mee in de tijd van vroeger naar nu. Daarna komt Rob Lagerveld (gitaar), Naomi Stern (verhalenvertelster) Hans Laduc (fingerstyle gitarist) (Cd Caledonia op Spotify), Mark Kirkenier (piano), Cees Oud (accordeon), Titus Kraakman (gitaar, bouzouki, bodhran). U wordt die avond verwelkomd met een glaasje prosecco, die u mee kan nemen naar uw plaats in de kerk. In de pauze wordt er een heerlijk hapje geserveerd , gemaakt door Fabels. U kunt genieten van o.a. Folk, Jazz, Franse chansons, Spaanstalige canciones en Ierse/Schotse muziek met een dikke knipoog naar de Keltische muziek. Reserveren van kaarten kan via www.bodhimuziek.nl

Terug